Skype is niet gratis

2 Connecties

Relaties

Skype

Organisaties

Microsoft
0 Bijdragen

Wie verdiende er aan de Microsoft - Skype-deal?

 Skype, WhatsApp, Ping - het is de nachtmerrie van traditionele telecomproviders. Of je er geld mee kunt verdienen is nog niet helemaal duidelijk (Skype maakt vorig jaar ondanks 145 miljoen gebruikers nog steeds $7 miljoen verlies) maar dat deze peer-to-peer diensten geld waard zijn werd gisteren bevestigd door de overname van Skype door Microsoft. 

 
In 2005 werd Skype door oprichters Niklas Zennstrom en Janus Friis voor $3,1 miljard verkocht aan eBay. Een deal die veel werd bekritiseerd. Er zou geen fit zijn met eBay en het bedrag veel te hoog. 
 
Een paar jaar later verkocht eBay zijn meerderheidsaandeel aan een groep investeerders onder leiding van Silver Lake Partners. Dinsdag werd bekend dat het bedrijf opnieuw wordt verkocht. Er gingen al langer geruchten dat Google en Facebook gegadigden zouden zijn, maar Microsoft ging ermee aan de haal. 
 
De software-fabrikant trok de portemonnaie flink open: het betaalt $8,5 miljard voor Skype. Analisten oordeelden vernietigend: Microsoft betaalt het dubbele van de huidige waardering en het strategische nut is onduidelijk.
 
De aandeelhouders van Skype zal het worst zijn. Voor hen is het feest onverwacht groot. Dealbook van de New York Times maakte een overzicht van de winnaars:
 
Andreesen Horowitz
Eerste grote deal van de venture capital-firma van Marc Andreesen (Netscape-oprichter). Kocht in 2009 3 procent, voor $50 miljoen. Eerste exit.
Waarde Skype investering: $200 miljoen
 
eBay International
Verkocht weliswaar in 2009 haar meerderheidsaandeel, maar heeft nog 30 procent. eBay heeft in totaal $4 miljard aan Skype overgehouden. Niet slecht gelet op de aankoop van $3,1 miljard in 2005.
Waarde belang in Skype: $2,3 miljard
 
Joltid
Bedrijf van Skype-oprichterd Niklas Zennstrom en Janus Friis (het duo vormde ook het brein achter muziekuitwisseldienst KaZaa). Hadden na een schikking over een patentgeschil nog 14 procent. 
Waarde belang in Skype: $1,1 miljard
 
Silver Lake Partners en Canada Pension Plan Investment Board
Namen in 2009 het meerderheidsbelang van eBay.
Waarde belang in Skype: $4,4 miljard