De winnaar met een verlies

  Fondsbeheerder Corné van Zeijl wint als de meest populaire beleggingsexpert zijn derde Gouden Stier. FTM spreekt met de bescheiden winnaar (die met zijn prijs zijn eerste plus van 2011 scoort).

  De manager van het SNS Nederlands Aandelenfonds heeft 29 procent van de publieksstemmen gewonnen en daarmee is hij de beste beleggingsexpert van 2011 – wat hij overigens al eerder in 2008 en 2010 was. In 2007 kreeg hij een prijs voor de titel van ‘beste fondsbeheerder’.

  De beleggingsstijl van de veelvuldig prijswinnaar – het spreiden van aandelen - kent een laag risicoprofiel. Toch heeft dat het niet kunnen voorkomen dat zijn fonds dit jaar een negatief rendement van -11,91 procent in de boeken heeft staan. Vergeleken met de AEX (-15%) doet zijn fonds het goed. Maar andere Nederlandse aandelenfondsen als Robeco Hollands Bezit (-9,7%) en Achmea Nederland Aandelenfonds (-10%) doen het iets beter.

  Waarom bent u weer gekozen?
  “Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Op de website van de Belegger.nl stemmen mensen anoniem op hun favoriet. Ik denk omdat ik mij kwetsbaar opstel en niet lijdt aan overmatig zelfvertrouwen. Tenminste, ik hoop dat mensen daarom voor mij hebben gekozen. Daarnaast heb ik ook wel mijn best gedaan om mensen op mij te laten stemmen, bijvoorbeeld door een oproep te doen op Twitter.”

  Uw fonds heeft een negatief rendement behaald ...
  “Ik denk niet dat het uitmaakt of je fouten maakt. Dat gebeurt iedereen. Het gaat er om dat je er van leert. Het verleden is geweest, dat is niet meer belangrijk, het gaat om de toekomstvisie."

  Wat was uw grootste fout dit jaar?

  "Ik houd een lijstje met mijn grootste fouten bij. De inzet op Corio (red: een vastgoedfonds dat erg heeft geleden onder de malaise in de Zuid-Europese landen) was dit jaar een van mijn grootste missers. Dat aandeel heeft ons veel geld gekost."

  Wie zijn uw voorbeelden in de beleggingswereld?

  “Oei, dat is moeilijk te zeggen. Het beste is om van zoveel mogelijk mensen te leren. Maar iemand waar ik goed naar gekeken heb is de wereldbekende obligatiebelegger Bill Gross. Die heeft dit jaar trouwens een gigantische fout gemaakt.”

  Bill Gross is de manager van ’s werelds grootste obligatiefonds en verklaarde ‘ik heb gewoon een slecht jaar’. Gross heeft zijn excuses aangeboden aan investeerders voor zijn onderschatting van de schuldenproblemen in de Verenigde Staten en Europa.

  Is er nog toekomst voor aandelen?

  “Een definitieve prognose voor het komende jaar heb ik nog niet. Maar ik denk dat het in 2012 er op of eronder wordt. Als de euro er aan gaat dan moet je niet in aandelen zitten en zal de AEX waarschijnlijk zakken rond de 200. Wordt de euro gered door monetaire verruiming, dan kan de AEX uitkomen op 400.” 

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Volg Ruben Munsterman
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren