De winstgevende begeerte van Bernard Arnault

In het geniep nam Bernard Arnault een groot belang in concurrent Hermès. Het leverde hem nu al 1,4 miljard euro op.

De rijkste man van Frankrijk Bernard Arnault heeft een meesterzet gedaan. In stilte kocht hij de meerderheid van de vrij verhandelbare aandelen van tassen-, dassen- en sjaaltjesmaker Hermès, een van zijn grootste concurrenten. Via Louis Vuitton Mo?t Hennessy S.A. (LVMH) bouwde hij de laatste jaren een belang van 17,1 procent in het 173 jaar oude bedrijf Hermès. Op de beurs wordt totaal maar 25 procent verhandeld. De andere 75 procent van de aandelen zijn in bezit van de Hermès familie. Arnaults LVMH is het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten als de champagne van Moët et Chandon, cognac van Hennessy en tassen van Louis Vuitton. Hermes is van de horloges, parfum, mannen- en vrouwenmode, schoenen, zijde sjaaltjes en dassen en juwelen. Arnault wist op een slimme manier een belang op te bouwen zonder dat hij daarbij zichtbaar werd. LVMH kocht in 2008 al derivaten van Hermès op de effectenbeurs, waarbij het bedrijf het recht op het kopen van aandelen Hermès op een koers van 81 euro kreeg. Via deze methode is het nog steeds mogelijk om grote pakketten van beursgenoteerde aandelen in handen te krijgen, en de meldingsplicht die geldt bij een belang van boven de 5 procent, tijdelijk te omzeilen.

 

Doodleuk
En zo kon het gebeuren dat Arnault anderhalve week geleden doodleuk meldde dat hij 17,1 procent van de aandelen van Hermès in handen had. Doordat LVMH op een dieptepunt in de economie derivaten van Hermes kocht op de effectenbeurs, heeft Arnault een toprendement behaalt. Vanwege de lage prijs die LVMH betaalde - 81 euro - moet er in huize Arnault een grand cru champagne zijn gesabreerd. De koers van Hermès stond vrijdag op 157,85 euro. Winst: 1,4 miljard euro.
 
Het bekend worden van de geheime operatie van Arnault werd binnen de Hermèsgelederen bepaald niet met vlaggen en klaroengeschal ontvangen. De familie die de meerderheid van de aandelen Hermès liet de Franse krant Le Figaro weten 'niets vriendschappelijks' in de beweegredenen van Arnault te kunnen ontdekken. Zijn belang in het luxeconcern 'is noch gevraagd noch gewenst'. De Hermèsfamilie wees ook even fijntjes op de niet altijd even succesvolle investeringen van de heer Arnault. Dat zijn investeringen niet altijd de gewenste uitkomst hebben, blijkt onder andere uit zijn ongelukkige investering in de Franse supermarktketen Carrefour, en het verloren gevecht om de overname van het Italiaanse Gucci. De stealth raid van Arnault op Hermès doet enigszins denken aan die strijd om Gucci. Arnault kocht eind 1999 aandelen van Gucci op de beurs, waarbij hij de grootaandeelhouders van Gucci geruststelde maar toch aandelen zelf bleef bijkopen. De grootaandeelhouders zochten toen bescherming bij Arnault’s aartsrivaal François Pinault van het luxeconcern PPR, dat bekend is van de merken Puma, Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent en Alexander McQueen. Arnault verkocht uiteindelijk zijn aandelen Gucci aan Pinault/ PPR. 
 
Wat wil Arnault? 
Nu heeft de machtigste man in de luxe artikelen dankzij zijn prijzig geschoeide voet tussen de deur bij Hermès. Lid van de Hermèsfamilie Bertrand Puech zegt tegen de Financial Times dat in tegenstelling tot de uitspraken van Arnault, diens bedoelingen niet vriendelijk zijn. Zo is de Franse beurstoezichthouder ingeschakeld om te onderzoeken hoe LVMH tweederde van de aandelen van de free float van Hermes kon kopen zonder dat iemand dit in de gaten kreeg. 
 
De familie liet ook aan de Financial Times weten dat ze onaangenaam verrast zijn door de vijandige zet van Arnault. 'De cultuur van Hermès is niet compatibel met een financieel gedreven en grote internationale groep. Wij zijn niet actief in luxe maar in kwaliteit'. Een verschil in rendabiliteit is er ook: LVMH kent een jaarlijkse groei van de nettowinst van 7,6 procent tegen een groei van de nettowinst van 14,7 procent voor Hermès. Het luxeconcern deed het om deze reden dan ook beter op de beurs dan LVMH. CEO van Hermès Patrick Thomas over Arnault tegen de Financial Tirmes: 'Wij hebben geen mentor nodig!'. 
 
De bedoelingen van Barnard Arnault zijn niet duidelijk. Wil hij heel Hermès hebben, en probeert hij de familieleden te verleiden om aandelen aan zijn LVMH te verkopen, of is hij tevreden met de 17,1 procent van de aandelen die hij nu heeft? De handtassen van Hermès zouden goed passen bij de tassen van Louis Vuitton die LVMH al in haar assortiment heeft. De kans dat LVMH heel Hermès in handen krijgt, lijkt gezien de uitlatingen van de familie en ook van Hermèstopman Patrick Thomas, nihil. Hoe dan ook, door met behulp van derivaten voor 1,45 miljard euro aandelen Hermès te kopen kan LVMH nu al in zwierige zwarte cijfers een bijzondere bate van 1,4 miljard euro bijschrijven.
 
Jan Westgeest