De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.

Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.

28 artikelen

Johnny Kraaijkamp jr. demonstreerde het al in de jaren tachtig. Vertrouwen op verzekeraars leidt tot brokken.

'Ik durf het bijna niet te vragen...maar mag ik even?' Met deze zin leidde televisieberoemdheid Johnny Kraaijkamp jr. in de jaren tachtig een scène van vele reclamefilmpjes in waarin hij tot groot vermaak van de chipsvretende televisiekijker allerlei hoogstandjes uithaalde. Kraaijkamp jr. kwam als 'adviseur' van Victoria-Vesta graag 'bij de mensen thuis'. Bij ene Willem van Hanegem bijvoorbeeld of topbilartjer Raymond Ceulemans. Hij zag een leren bal liggen of een biljartafel staan en vertoonde na zijn beroemd geworden vraag zijn bijzondere kunsten. Na het virtuoze vertoon kwam Kraaijkamp jr. telkens tot de nederige conclusie: 'Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren'. 
 
Hier een profetisch filmpje van Victoria-Vesta (tegenwoordig RVS, onderdeel van ING) waarin Kraaijkamp jr. laat zien wat er bij talloze mensen gebeurde toen ze hun vertrouwen aan verzekeraars schonken en een woekerpolis kochten.  
 
Banken en verzekeraars spenderen jaarlijks nog steeds vele tientallen miljoenen aan reclamegelden om vertrouwen bij mensen op te wekken. Ondanks het woekerpolisdrama, of misschien wel dankzij, kwam Aegon met het zinnetje 'Eerlijk over later'. Daarmee doet de Haagse woekeraar een gooi naar de meest cynische pay off aller tijden. Hoewel Interpolis met 'glashelder' er ook wat van kan. 
 
Kleine lettertjes
Nationale Nederlanden hanteert nog immer 'wat er ook gebeurd'. Inderdaad, zolang u maar niet aanklopt met uw ruïneuze beleggingspolis. Want dat er wat mis kan gaan, vooral bij Nationale Nederlanden zelf, mag dankzij de ongekende omvang van het woekerpolisschandaal wel duidelijk zijn. Hoewel, veruit de meeste afnemers van woekerpolissen denken dat het met de schikkingen van de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim wel goed komt. Helaas, ik moet u echt teleurstellen, het komt niet goed. 
Hoe dan ook, eerder dit jaar kwamen de heren in de hoge torens van Nationale Nederlanden tot de conclusie dat het allemaal wat 'nederiger' kon. Ze gingen kleine letters gebruiken in de reclame-uitingen en riepen: 
 
'Dit is voor het Nederland van nu. Het Nederland van de nieuwe onzekerheden. Het Nederland dat vertrouwde op grote financiele instellingen, maar teleurgesteld is. Voor dit Nederland is er een verzekeraar'. Nationale Nederlanden dus. Schaamteloos.
 
Helaas geldt dat ook nog steeds de belangrijkste passages in de nauwelijks te begrijpen contracten in kleine lettertjes worden geschreven. Denk daarom vooral aan 'adviseur' Johnny Kraaijkamp jr. als u het stuurwiel van uw pensioen in handen van een verzekeraar geeft.