
Waarom gaat het zo slecht met de Nederlandse woningmarkt? Een uitleg in vijf grafieken.
Haast heeft de woningmarkt niet. Al vijf jaar wordt het stedelijk landschap opgeleukt met te koop bordjes en al vijf jaar dalen de woningprijzen en de verkopen. Een drama voor woningbezitters en voor de Nederlandse economie. Maar hoe komt het eigenlijk dat de Nederlandse woningmarkt het zo slecht doet? Een uitleg in vijf grafieken.
Doorstroom
De doorstroom op de woningmarkt is krakend tot stilstand gekomen. Dat komt grotendeels omdat steeds minder woningbezitters van een koopwoning naar een andere koopwoning verhuizen. Vóór de crisis was het niet ongebruikelijk dat woningbezitters al een huis kochten voordat hun eigen woning was verkocht. Iedereen kon er immers redelijk zeker van zijn dat de te koop staande tweede woning binnen afzienbare tijd verkocht werd.Dat is allemaal veranderd. Het aantal doorstromers van koop naar koop is gedaald van 120 duizend verhuizingen in 2008 naar slechts 68.000 in 2010. Kopen voor de verkoop is er niet meer bij, want de kans dat men voor onbepaalde tijd met dubbele hypotheeklasten zit is aanzienlijk toegenomen. Ook banken zien dit en zijn minder bereid om ‘overbruggingskredieten’ te verstrekken. Gevolg is een negatieve spiraal: iedereen wacht tot zijn eigen huis is verkocht, maar als iedereen hierop wacht dan zijn er ook geen kopers meer.
Het bedrag aan verstrekte hypotheken is dan ook enorm gedaald. Er is om voorgenoemde reden minder vraag vanuit kopers, maar ook de overheid en banken hebben de kredietvoorwaarden aangescherpt. Omdat vrijwel iedereen een woning op krediet koopt vertaalt de lagere kredietverstrekking zich vrijwel automatisch in een lagere woningmarktomzet (het aantal woningverkopen maal de gemiddelde prijs).
De woningmarktomzet kan op twee manieren afnemen: de prijs neemt af of het aantal verkopen neemt af. In Nederland daalt de woningmarktomzet vooral door de tweede. Het aantal woningverkopen daalde vanaf augustus 2008 met 44 procent, terwijl de prijzen in dezelfde periode met 20 procent daalden. Dat de prijzen niet zo snel dalen komt vooral omdat woningbezitters vrezen met een restschuld over te blijven. In de Verenigde Staten, waar de prijzen veel sneller daalden, komt de restschuld voornamelijk voor rekening van de bank, zodat men veel makkelijker in prijs zakt. Dat is in Nederland, met haar draconische faillissementsregime, moeilijker. De vraagprijzen dalen in Nederland dan ook langzamer dan de verkoopprijzen. Een gemiddelde woning op woningmarktwebsite Huizenzoeker stond voor 301.000 euro te koop, terwijl de gemiddelde verkoopprijs slechts 211.000 euro bedroeg. Het gevolg is dat er zich steeds meer woningaanbod ophoopt. Op Funda staan inmiddels 270.000 woningen te koop, eind 2007 was dit nog 125.000. In dit verkooptempo zou het bijna 29 maanden duren voordat alle woningen die momenteel op Funda staan verkocht zijn. Juist omdat er nog zoveel woningen te koop staan kan het nog wel eens een hele tijd duren voordat er een prijsherstel optreed. In het eerste jaar economie leert men dat als het aanbod groter is dan de vraag, de prijs moet dalen. Aangezien het aanbod nog altijd vrolijk doorgroeit liggen verdere prijsdalingen dus in de lijn der verwachting. Het optimisme van commentatoren als Mathijs Bouman, die drie maanden geleden beweerde dat het ‘een ideaal koopmomentje’ is, lijkt dan ook voorbarig.
33 Bijdragen
IwanovKapotjeplov
Jesse Frederik
IwanovKapotjeplovjopie1978
Jesse FrederikBubbelonia
jopie1978jopie1978
BubbeloniaBubbelonia
jopie1978jopie1978
BubbeloniaJa, het is gedeeltelijk je ziel verkopen aan de duivel, maargoed, dat doen de politici toch wel... Het is in ieder geval een structurele langedurige hervorming en geen ombuiging (lastenverzwaring) of subsidiering (tijdelijk effect).
Dit is goed voor de mensen (banen, woningwaardevastheid en kunnen wonen), de overheid (bbp en schatkist), de politiek (minder ombuigingen dus minder slecht nieuws). Klinkt mij prima in de oren en is via de politiek redelijk snel door te voeren..De lobbyisten pas hierna wel op met gekke financiele producten, anders verneuken ze hun eigen hefboom. Daarnaast zorgt het voor een gewilde zachtere landing richting reële woningprijzen op zeer korte termijn (al raken we steeds dichterbij)... daar snakt iedereen naar. Enige nadeel lijkt mij hoe zon wijziging de hefboom van een bank beïnvloed,
jan
Jesse FrederikBubbelonia
janjopie1978
BubbeloniaDaarnaast is het zo dat woonbond heeft onderzocht of deze scheefwoners ooit willen kopen, velen niet. Ze vinden huren prima zelfs als de huren worden verhoogd (80% dacht ik). Niet iedereen wil blijkbaar bezitten, wat voor sommige moeilijk is om te accepteren.
Bubbelonia
jopie1978erik(trol)
Bubbeloniajan
IwanovKapotjeplovik heb huis verkocht in 2006
Naar huurwoning (550 euro)
in 2009 start WBV met verkoop van deze huurwoningen)bwjaar 1998)
ik zou 195K moeten betalen in 2009
Nu te koop voor 160K
Als huurders vertrekken wordt huis te koop aangeboden: praktijk: de huizen staan 12 mnd .leeg,te koop.
Daarna weer in de verhuur.
Dat proces loopt nog wel poosje door
PS :ik praat over 1 gezinswoningen met 2 sk,140/215m2 grond.Woonoppervlakte 85 m2, met het bekende schuurtje,achterpaadje etc
En ruime parkeergelegenheid in de straat.
boer-breekt-klomp
IwanovKapotjeplovspiegeltje
IwanovKapotjeplovjsk
IwanovKapotjeplovPietje
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm
jopie1978
Pietje2. Ik betwijfel dat er een correlatie bestaat tussen kopers en bevolkingsgroei of krimp.
Pietje
jopie1978jopie1978
PietjePietje
jopie1978NelisLau
PietjePietje
NelisLau"In deze brief van VROM gaat het om koopstarters. Dat zijn huishoudens die voor het eerst een woning kopen. De groep koopstarters kan worden
onderverdeeld in verschillende sub-groepen:
1] een huishouden dat voor het eerst zelfstandig gaat wonen in een koopwoning;
2] een huishouden dat een eerder zelfstandig bewoonde huurwoning achterlaat om naar een koopwoning te verhuizen, of
3] een huishouden dat de ‘eigen’ huurwoning koopt."
Dus 1] starters uit de grafiek 1,; 2] van huur naar koop uit grafiek 1.
1] (zijn vaak christenen) die vanuit ouderlijk huis meteen getrouwd zelfstandig gaan wonen, vaak met fin. hulp van familie
Begrip starters dus niet duidelijk gedefinieerd
Laatst
NelisLauNee, we zijn daarentegen de Grieken nog meer gaan volstoppen met schulden.
Al die Griekse schulden, de aflossingen en rente daarover, het staat zo mooi in onze boeken. Maar of we er ooit iets van terugzien....?
jan
Idem Stofzuigers
PS: ik heb nwe stofzuiger te koop op Marktplaats
Geen reacties na 3 mnd:)
boer-breekt-klomp
Laat je niet blindoeken door de lage cijfers van executieveilingen en lage huisuitzettingen. Automatische stabilisatoren als ww geven een dempingseffect gelijk aan de duur van de ww. Verkort deze duur en het effect kun je raden. Voor de eerste lichting crisis werklozen na 2008 loopt de ww af of is al afgelopen. Sparen is een persoonlijke stabilisator: ik dacht dat die lijn steeg. Wanneer de notarissen weer lachen en omkomen in het passeren van de aktes: ik dacht dat deze aantallen nog steeds dalen.
En wanneer worden de herhalingen van Ponzi TV uit de ether gehaald? Zien jullie dat ook die verwarrende herhalingen van de huizenprogramma's als TV makelaar bij Tros of RTL van voor 2008. Op de BBC de engelse pensionado's die villa's bouwden op de spaanse costa. Onnozel ook die omroepen om deze programma's te recyclen. Kijk er maar na. Dream about it. Das war damals. Genadeloos laat het zien wat de tijdsgeest was, de psychologische state of mind, van de koper, de instapper, de markt, de makelaar. Dit was de norm, de eigenlijke toets begint nu .... Na 1995 is de huizenmarkt in economische zin een Ponziespel geworden. Gebarsten in 2008. Inclusief euforische stemming. Al is een huis voor iedereen een gasgestookte kartonnen doos in een postzegelwijk voor u om in te wonen.
Nobody wants to be the greatest fool. Mensen voelen aan dat prijzen pas echt stabiliseren als eerst transactie aantallen
Henk0320
Laatst
Henk0320Henk Daalder Pak de Wind
Een woning met lage energiekosten en een hoog wooncomfort, heeft nu een voordeel op de markt.
Tallystick
Jesse (en anderen) wat denk je van een organisatie als Positive Money in UK?
http://www.positivemoney.org/
Pietje
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/partners/kadaster/woningbezit-van-senioren.9053750.lynkx
Er zit nog heel veel lucht in de huizenprijzen....
Rogier De Groot
- Bepaal redelijk maandlasten voor de koper.
- Bepaal hoogte nieuwe hypotheek, zodat de hypotheek in de resterende looptijd volledig afgelost kan worden en de rente redelijk is.
- Verlies tussen nieuwe en oude hypotheek moet de bank gaan dragen.
Nu is men iedere maand veel geld kwijt om de woonlasten te kunnen betalen. Dit verklaart waarom er op dit moment nauwelijks gespaard wordt. Per saldo wordt er nog teveel geld uitgegeven.
In 1993 werd er door de Nederlandse samenleving:
- gespaard
- kon de consumptie groeien
- hypotheken volledig afgelost en gebaseerd op 1 hoofdinkomen.
Nu:
- Nauwelijks gespaard.
- Consumptie krimpt
- Veel hypotheken worden maar gedeeltelijk afgelost en zijn gebaseerd op 2 inkomens.
robert