
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Kabinet smijt geld over de balk om woningbouw te stimuleren
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Amsterdam, 27 maart 1969: Een groep jonge Amsterdammers heeft vanmorgen het Centraal Bureau voor de Huisvesting te Amsterdam bezet. Op de foto zien we de bezetters verzameld voor de ingang van het gebouw. © ANP
De woningnood is weer terug (en wordt groter dan ooit)
De grote steden staan de komende jaren voor een flinke uitdaging: door de almaar groeiende bevolking en de aanhoudende trek naar de stad komen er duizenden woningzoekenden bij. Om dat op te vangen staan er grote wongingbouwprogramma’s op stapel. Meestal zijn die een druppel op een gloeiende plaat.
Het is zwaar gesteld met de woningmarkt in de grote en middelgrote Nederlandse steden. Voor nieuwkomers — vaak degenen die een stad economische impulsen geven — is het bijna onmogelijk geworden om nog woonruimte te vinden in de stad waar ze werken. Kinderen die op dit moment in deze steden worden geboren, zullen over een jaar of 25 nog grote moeite hebben om woonruimte te vinden. De druk is zelfs zo groot, dat de woningnood weer terug is van weggeweest.
Vooral in Amsterdam en Utrecht is de toestand dramatisch: forenzen vanuit nabij gelegen steden of landelijke gebieden is soms een optie, maar meestal speelt daar hetzelfde probleem. In een verstedelijkt gebied als de Randstad is verhuizen überhaupt geen oplossing, want de schaarste aan woonruimte is overal.
De gevolgen van de schaarste op de woningmarkt zijn bekend: koopwoningen zijn peperduur, voor sociale woningen bestaan extreem lange wachttijden en de huren in de vrije sector stijgen snel. Alleen zij die mee kunnen concurreren voor de koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector, kunnen zich snel vestigen in een populaire stad.
Het gebrek aan woonruimte remt de trek naar de stad niet merkbaar af
Maar hoe moeten de voor een stad onmisbare mensen met een laag of gemiddeld inkomen aan woonruimte komen? Waar moeten bijvoorbeeld de werknemers wonen die het openbaar vervoer draaiende houden? Of de politieagenten? De verpleegkundigen, onderwijzers en leraren, schoonmakers, vuilnisophalers en gevangenisbewaarders? Het zijn stuk voor stuk beroepen waar je altijd fysiek voor aanwezig moet zijn, en waarbij onregelmatige diensten eerder regel dan uitzondering zijn. Het is daarom extra belangrijk voor deze groepen om in — of in de directe omgeving van — de stad te wonen. Dat lukt echter steeds minder.
Prognoses
Toch remt het gebrek aan woonruimte de trek naar de stad niet merkbaar af. Dat is ook logisch: in de stad worden immers nog altijd de meeste nieuwe banen gecreëerd. Volgens de prognoses komen er van 2017 tot 2025 in heel Nederland 500.000 nieuwe huishoudens bij; daarmee komt het totale aantal huishoudens op 8,2 miljoen. De demografen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan er van uit dat van die nieuwe huishoudens zo’n 75 procent — 375.000 huishoudens dus — terecht gaat komen in de 28 steden met meer dan 100.000 inwoners.
Ieder huishouden moet ergens wonen; ook de vele eenpersoonshuishoudens hebben een eigen plek nodig. De steden moeten dus niet alleen de huidige krapte oplossen, maar ook bouwen voor de groep die straks de woningmarkt op komt. Hoe gaan ze dat doen? En is de inspanning voldoende om de woningnood te lenigen?
FTM heeft de 28 steden met meer dan 100.000 inwoners onder de loep genomen en uitgezocht hoeveel nieuwe woningen er volgens de plannen tot 2025 bij gaan komen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de woningen die gesloopt gaan worden. Het resultaat is een serieuze prognose die laat zien wat er in de komende acht jaar aan woonruimte bij komt in deze steden:
Op basis van de nu beschikbare gegevens kom je voor de 10 grote steden uit op 218.750 extra woningen tussen nu en 2025. Tel daar de 110.000 nieuwe woningen uit de 18 middelgrote steden bij op, en je komt uit op een totaal van 328.750 te bouwen woningen in de 28 grootste steden van Nederland — bijna 50.000 minder dan het aantal nieuwe huishoudens dat het PBL in deze steden verwacht.
Semi-permanente oplossingen
Het is dus onwaarschijnlijk dat het gaat lukken om de trek naar de stad qua woningbouw bij te benen. In combinatie met het al bestaande tekort, betekent dit dat de druk op de stedelijke woningmarkten voorlopig alleen maar groter wordt.
De pijn zal niet overal even erg zijn; die verschilt per stad. Welke steden slagen er het slechtst in om de trek naar de stad met extra woningen te faciliteren? In een onderzoek dat ABF Research eind 2016 publiceerde wordt daarop in gegaan. Dit rapport, dat in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd samengesteld, bevat een analyse van de tekorten aan woningen in bepaalde stadsregio’s. Dat levert enkele interessante inzichten op.
Amsterdam
We nemen om te beginnen de Groot-Amsterdamse regio, met in totaal zo’n 2 miljoen inwoners. In 2015 becijferde ABF het woningtekort in deze regio op 4,2 procent; in 2025 zal dat op 5,2 procent staan. Dit betekent dat er in 2025 5,2 procent minder woningen dan huishoudens zullen zijn. De oorzaak is duidelijk: in 2025 verwacht ABF 1,082 miljoen huishoudens in deze regio — 116.000 meer dan in 2015. Het aantal woningen stijgt echter maar met 73.000. Er zal dus onvoldoende worden gebouwd.
De woningnood in Amsterdam en omstreken zal in 2025 nijpender zijn dan nu
Er zijn sinds de publicatie van het ABF-rapport nog wat projecten toegevoegd waardoor het tekort iets afneemt, maar de woningnood in Amsterdam en omstreken zal in 2025 hoe dan ook nijpender zijn dan nu.
Rotterdam
Ook in de regio Rotterdam wordt het er niet beter op. In Rotterdam zelf is de zittende coalitie bezig om sociale woningen te slopen en er duurdere woningen voor terug te bouwen. Volgens de studie van ABF gaat dat op korte termijn geen ontspanning op de regionale woningmarkt opleveren: het aantal huishoudens in de regio stijgt tot 2025 met 47.000, terwijl het aantal woningen in diezelfde periode slechts met toeneemt 41.000. Het woningtekort groeit zodoende van 1,3 procent naar 2,2 procent.
Den Haag
In het rapport komt de regio Den Haag (Haaglanden) er bijzonder slecht van af. Het aantal huishoudens stijgt met 48.000, maar er komen maar 34.000 woningen bij. Het woningtekort stijgt zo van 1,7 procent tot wel 4,4 procent.
Utrecht
Ook de regio Utrecht ontkomt niet aan de negatieve trend: het woningtekort loopt er op van 3 procent tot 3,7 procent. Er komen 49.000 huishoudens bij in de regio, en maar 45.000 woningen.
Eindhoven
In de regio Eindhoven is het een ander verhaal: in 2015 was het tekort 2,1 procent, maar naar verwachting wordt dat tekort teruggebracht naar 1,7 procent in 2025. Er komen in de bekeken periode 28.000 huishoudens bij en het aantal woningen stijgt naar verwachting met 31.000.
Tilburg
De regio Tilburg doet het nog beter: ze slaagt erin om het woningtekort terug te dringen van 3 procent naar 1,6 procent. Het recept is simpel: voor de 14.000 nieuwe huishoudens worden 17.000 nieuwe woningen gebouwd.
De regio Middelburg is voor woningzoekenden het absolute paradijs
Groningen
De regio Groningen deelt in de problemen van de westelijke steden: het woningtekort loopt op van 0,8 procent in 2015 naar 2 procent in 2025. Er komen 18.000 gezinnen bij en maar 16.000 nieuwe woningen.
Breda
De ontwikkeling in de regio Breda en omstreken sluit mooi aan bij de Brabantse trend. Het aantal huishoudens neemt toe met 15.000; het aantal woningen met 17.000. Dat leidt ertoe dat het woningtekort in 2025 op 1,1 procent staat. Dit tegenover 2 procent in 2015.
Nijmegen
De Gelderse regio Nijmegen, die in het ABF-rapport ook Arnhem omvat, past ook in het Brabantse patroon. Het tekort aan woningen slinkt gedurende de bekeken periode van 2,5 tot 1,4 procent. Er komen 13.000 huishoudens en 15.000 woningen bij.
Succesverhalen: Den Bosch en Middelburg
Ook de omgeving van Den Bosch scoort opvallend goed. Deze Brabantse regio buigt in 10 jaar tijd een woningtekort van 2,1 procent om naar een overschot van 0,2 procent in 2025. In de regio komen er 13.000 huishoudens en 17.000 woningen bij. Tot slot is de Zeeuwse regio Middelburg voor woningzoekenden het absolute paradijs: in 2015 had de regio rond de stad een woningoverschot van 1,5 procent. Dat overschot blijft naar verwachting hetzelfde in 2025.
Oorzaken
Over de oorzaken van de problematiek op de woningmarkt valt wel wat te zeggen. Zo heeft de recessie een grote negatieve impact gehad op de bouw van nieuwe woningen: werden er tijdens de piek in 2007 nog ruim 70.000 huizen gebouwd, op het dieptepunt in 2014 waren dat er slechts 35.000. Zodoende zijn er vanaf 2008 flinke tekorten ontstaan aan woningen ten opzichte van het aantal huishoudens. De huidige krapte is dus deels een na-ijleffect: er is de afgelopen jaren simpelweg te weinig gebouwd en gepland. Dat haal je niet zomaar in.
Maar hoe zit het dan met de woningcorporaties? Hun segment is in feite ongevoelig voor de conjunctuur. Deze instellingen hebben gedurende de recessie echter te maken gehad met een barrage aan nieuwe regels en eisen. Zo heeft de verhuurdersheffing — waarbij de sector vanaf 2017 1,7 miljard euro per jaar moet betalen aan de staat — geleid tot reorganisaties en verkoopprogramma’s. Het commerciële en het sociale vastgoed moesten worden gescheiden en er werden woningmarktregio’s gevormd.
Woningbouwprojecten inplannen is één ding, maar ze ook uitvoeren is een ander verhaal
De managementcapaciteit die nodig is om grote bouwprojecten voor te bereiden, ging vooral op aan het klaarmaken van de corporaties voor de nieuwe Woningwet. Ook het vinden van manieren om de heffing te kunnen betalen, heeft veel bestuurders grijze haren gekost. Het vertrouwen van de corporaties was door alle maatregelen erg laag; dat is terug te zien in de productie en planning.
Tot slot: woningbouwprojecten inplannen is één ding, maar ze ook volledig uitvoeren is een ander verhaal. Tijdens de recessie is het aantal bouwvakkers gehalveerd; die mensen komen niet terug. Er moet dus een nieuwe generatie vakmensen komen, maar de bouw geniet geen beste reputatie bij de jeugd. Er zal zeker worden geïnnoveerd, maar het is helemaal niet zeker of de bouwsector ook daadwerkelijk de capaciteit zal hebben om al die woningen neer te zetten. Al met al zal de krapte op de woningmarkt in de Randstad tot 2025 alleen maar verder oplopen en zullen de woningen alleen maar duurder blijven worden.
Gelukkig zijn mensen aardig creatief in het vinden van tijdelijke en semi-permanente oplossingen; denk bijvoorbeeld aan illegaal wonen in gebouwen die niet geregistreerd staan als woonruimte of slapen op een matrasje in de studeerkamer van een vriend. Ook anti-kraakwoningen en aan de stad grenzende vakantieparken zullen een rol blijven spelen. Misschien komen er wijkjes van tiny houses bij en zullen er ‘hotels’ ontstaan waar werkenden min of meer permanent kunnen wonen. Maar ideaal is dat natuurlijk allemaal niet. Dit probleem moet gewoon opgelost worden.
Dit is het eerste artikel in ons dossier over De nieuwe woningnood. In volgende artikelen ga ik onderzoeken wat de gevolgen zijn van het tekort aan woningen, wie daarvan de dupe zijn en wie ervan profiteren. Daarnaast zal ik op zoek gaan naar onconventionele constructieve oplossingen.
Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan in de reacties hieronder. Je kunt ook een mail sturen naar peter.hendriks@ftm.nl.
98 Bijdragen
Peter Urbanus 5
Peter Hendriks 7
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
Peter HendriksPeter Urbanus 5
Als het gaat om de regio rond Middelburg, bedoelt de auteur misschien de dorpen op Walcheren. Daar zullen meer woningen vrij komen door vergrijzing, maar dat betekent niet dat het gaat om betaalbare woningen. De prijzen zijn hier ook aardig hoog.
Verder weet ik uit mijn omgeving dat ook jonge mensen met een redelijk betaalde vaste baan nauwelijks een hypotheek krijgen. Een onderwijzeres bivakkeerde zodoende jarenlang in een uitgeleefde, schimmelige en tochtige woning en dat voor -dacht ik- 900 euro per maand. De woning stond te koop voor 170.000 euro maar er was nauwelijks belangstelling.
Peter Hendriks 7
Peter UrbanusC. Kroon 1
Peter UrbanusMatthijs 11
Verder vraag ik me af of er niet meer beleid mogelijk is om arbeid en wonen meer te spreiden. Natuurlijk wil iedereen, bedrijven en mensen, precies op die plek zitten waar de meeste activiteit is. Maar ergens zijn er grenzen. We kunnen niet met 15 miljoen mensen op één vierkante kilometer in centrum A'dam wonen en werken, terwijl de rest van Nederland leeg staat.
Peter Urbanus 5
MatthijsMatthijs 11
Peter UrbanusInge 5
MatthijsLydia Lembeck 12
IngeMartin van den Heuvel 1 11
IngeLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Rijke mensen mogen helemaal in hun eentje in een waanzinnig groot kasteel wonen als ze het kunnen betalen. Dus ook in een dikke villa. Ik vind het niet bepaald sjiek, maar het mag.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1And, as usual... The Guardian does it best: https://www.theguardian.com/society/2016/jan/27/the-bedroom-tax-explained
Daarom is het ook een behoorlijke rel geworden, maar het is toch ingevoerd. Er waren - en nog steeds - veel en veel te weinig tweekamerwoningen beschikbaar, of in het Engels: One Bed dwellings. De belasting kan fors oplopen, omdat de bedragen 'per week' gelden. Opgeteld is dat maal 4½ ongeveer.
Het zijn de mensen met de laagste inkomens die hierdoor geraakt worden. Ik vermoed zelf dat deze belasting onze eigen VVD het idee gegeven heeft van de Verhuurderheffing. Er zat nog net genoeg sociaal besef in bij ze, denk ik. Desondanks heeft deze wet een behoorlijk negatief gevolg voor de minima, omdat de heffing door de corporaties wordt door belast in de huur. De Heffing is een monster dat bij huurders slachtoffers maakt.
Toevoeging: De andere ideeën van de VVD zijn minder plezierig. Alle minima en sociale huurwoningen (die inmiddels ook veel te duur geworden zijn) en dat betekent in veel gemeenten dat ze allemaal bij elkaar in een paar wijken komen te wonen. We zien aan de banlieus in Parijs en de Quartiers de Pauvrette van Brussel (Molenbeek bv) en Kreuzberg in Berlijn en waar je ook deze opeenhopingen hebt gaat het vaak gruwelijk mis. De armoede slaat toe en de woede ook. Dit VVD plan is ronduit slecht, tenzij ze het doen als in de films Escape from New York en dito Los Angeles. De ommuurde stad is voor de rijken. De rest zonder toezicht en hulp een gevangenis van mensen die men in de ommuurde stad niet wenst.
Inge 5
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
MatthijsLydia Lembeck 12
Peter UrbanusInge 5
Lydia LembeckPeter Urbanus 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter UrbanusIk wil er niet in wonen. Net als Inge vind ik ze claustrofobisch. Bovendien kan ik niet meer die griezelige trapjes naar een entresol klimmen voor mijn bed. Ergo... ze zijn voor alleenstaande jongeren bedoeld.
C. Kroon 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
C. KroonRikkie 7
Lydia LembeckHoe komt u daar nou weer bij? Verzin een oplossing en u bedenkt wel weer een nieuw probleem. Weet u wel hoeveel eenpersoons huishoudens er zijn in Nederland? Dat u er niet wil wonen betekent niet dat een tiny house geen goede oplossing is. Misschien moet u eens proberen niet alles op uzelf te
betrekken.
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2003/14/huishoudens
Lydia Lembeck 12
MatthijsMatthijs 11
Lydia LembeckInge 5
MatthijsLydia Lembeck 12
MatthijsMisschien zou het een boost zijn, zodat bv ouderen die uit de Randstad weg willen, ook makkelijker kunnen verhuizen. Ik denk alleen dat het te complex wordt, want door toedoen van Blok - lees VVD - is dat lastiger gemaakt voor mensen die een sociale huurwoning nodig hebben. Dan krijg je vooral elitaire wijkjes voor de senioren en te dure woningen voor mensen die werk zoeken daar.
Rikkie 7
Lydia LembeckEerlijk? Voorrang op basis van ergens langer of in een bepaald gebied wonen. Misschien moet u artikel 1 van de grondwet nog eens nalezen?
K. Frnkn 8
RikkieDmv besliskunde & game-theory kom je waar je staat. Als kanttekening; framing en manipulatie passen ook in dit plaatje thuis. Nu de hamvraag; wie stuurt ‘framing’ aan? Ik neem aan op basis van (persoonlijkheids)data. Kortom, wie stuurt aan?
Rikkie 7
K. FrnknIk denk niet dat er 1 actor kan worden genoemd die aanstuurt. Het is net als in een wat groter bedrijf. De rvb denkt het bedrijf top down aan te kunnen sturen, maar in het bedrijf zijn er op allerlei niveaus actoren met belangen die deels overlappen en soms conflicteren.
Chaos dus. Wat er daadwerkelijk gebeurt is niet het gevolg van gerichte aansturing maar het resultaat van een samenloop van factoren. Hier is Imho alleen wat aan te doen met vergaande aanpassingen op systeemniveau.
K. Frnkn 8
RikkieRikkie 7
K. FrnknK. Frnkn 8
RikkiePeter Urbanus 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter UrbanusWilco 8 4
Lydia LembeckDat gaat ook goed.
Natuurlijk is situatie hier wel wat anders.
In Nederland denken we al vaak dat een afstand groot is.
Voor buitenlanders vaak onbegrijpelijk, we zijn nu eenmaal klein land.
Jan Smid 8
MatthijsMartin van den Heuvel 1 11
MatthijsGoogle maps. Vul in: Frankrijk. Zoom in op Parijs en kijk naar de grootte van de omliggende plaatsen.
Willem Verhoeven 5
Peter Urbanus 5
Willem VerhoevenGerard 78
Willem VerhoevenGerard Groters
Marla Singer 7
Berend Pijlman 13
Marla SingerPeter Urbanus 5
Berend PijlmanZelf woon ik in een plattelandsdorp. Ik fiets zo de polder in, kan even gaan zwemmen in zee in plaats van aansluiten in de file richting strand. De stad is mooi en boeiend, maar na een paar uur verlang ik naar groen en rust. Wat in Nederland nogal relatief is.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusKorte afstanden in steden is heel relatief. Je kunt met het OV in Rotterdam een uur moeten reizen van Noord naar Zuid en van West naar Oost, als vertrekpunt en punt van aankomst niet vlakbij een halte van het OV liggen.
Vertrekkend vanuit Hoek van Holland doe er ook een uur over met het OV naar de bedrijven in Capelle, naast Alexander. Toen de trein nog reed....
Bob Fleumer 5
Lydia Lembeck 12
Bob FleumerA.A. Ransijn
Bob FleumerLydia Lembeck 12
A.A. RansijnJan Willem de Hoop 12
Als een van de oorzaken van woningsnood / krapte woningmakrt zou denk ik ook nog toegevoegd kunnen worden het beleid dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Woningen die vroeger vrij kwamen omdat deze groep naar een verzorgingstehuis gingen blijven nu bezet. Tevens ontstaat hierdoor een mismatch in soort woningen. Grote gezingswoningen die minder geschikt zijn voor senioren met beperking blijven bezet, omdat een kleinere toegankelijke woningen niet opf beperkt bescikbaar is.
Ik vond in het kader van dit onderwerp de uitleg van de burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam bij zomergasten wel een boeiende en interessant om bij deze problematiek te betrekken.. Namelijk andere gemeenten buiten randstad ook dingen (werkgelegenheid) gunnen en niet alles naar Amsterdam willen halen wat mogelijk is.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopMartin van den Heuvel 1 11
Jan Willem de HoopDe liberale doctrine houdt in dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met de dagelijkse gang van zaken. De meest extreme liberale partijen streven naar het ultieme liberale doel: de overheid zorgt alleen voor politie, justitie en leger.
Dit is de enige reden dat alle sociale voorzieningen worden versoberd/afgeschaft.
De vele miljarden die door dit beleid worden "bespaard", worden al decennia lang gebruikt om de belastingen van hoge inkomens en ondernemingen te verlagen (en nog steeds heeft niemand het door). De hoge inkomens, dat zijn de politici zelf. En de (grote) ondernemingen zijn zo blij met hun lagere belastingen, dat de politici die daarvoor gezorgd hebben, een vet betaalde functie krijgen als ze de politiek verlaten.
Vele miljarden worden uit de echte economie gehaald en gegeven aan de mensen die nu al niet weten wat ze er mee moeten aanvangen. Die geven het geld dus niet uit in de reële economie, maar in de financiële economie (aandelen, obligaties e.d.) Het trickle down effect werkt namelijk voor geen meter. Dit levert 2 problemen op.
1 De producten en diensten die niet meer kunnen worden gekocht door de mensen met lage en midden inkomens (omdat ze steeds minder geld overhouden), hoeven ook niet te worden gemaakt, ingepakt, vervoerd of verkocht. Dat levert nog meer werkelozen op dan we al hebben.
2 Het AANTAL aandelen en obligaties stijgt niet zo hard, maar de VRAAG wél. Dus stijgen de prijzen als een gek. Maar ja, what goes up.... en daar is de volgende crisis al weer.
Afgelopen maart stemde 74 % van de kiezers op een min of meer liberale partij. Tja, wie zijn billen brandt.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Daarbij... een nieuwe vorm van een Nachtwakersstaat is zeer ongewenst. Hun eigen idool Cort vd Linden zag dat in. Nederland werd zeer welvarend toen de welvaartsstaat beetje bij beetje geïntroduceerd werden. Vd Linden draait woedend rondjes in zijn graf als hij de huidige VVD bezig ziet.
Dat de VVD de hielen van de rijken likt is al erg genoeg. Dat ze denken dat het voor hun eigen toekomst goed zal zijn (hun privé trickle down effect) dan vergissen ze hoogst waarschijnlijk deerlijk. Stinkend rijken willen meer en meer en geven niet graag wat weg. Enkele geweldige mensen daargelaten, maar die mensen bedoel ik niet. Dus geld en emolumenten geven aan de mensen die zorgen dat de rijken nog rijker worden, is en blijft een gok die vaak terugkomt als een Dikke Vette NIET...
A.A. Ransijn
Martin van den Heuvel 1C. Kroon 1
Martin van den Heuvel 1Mensen die sociaal huren zijn hun leven lang speelbal van politiek en ervaren dat ogenschijnlijk als slachtoffer van "de andere partijen". Als iedereen voor zijn eigen huis zorgt is dat socialer voor iedereen... Dan klaagt de ene helft niet over de andere helft met een koophuis. En de andere helft niet over huursubsidies en sociale huur. Uiteindelijk is het natuurlijk ook het meest eerlijk als iedereen zijn nek uitsteekt voor zijn eigen woning... klein of groot.
In het leven komen sommige dingen aanwaaien en andere dingen kunnen we samen organiseren. Hoeveel lager kunnen pensioenuitkeringen over 30 jaar zijn als iedereen zijn eigen duurzame woning bezit met zonnepanelen?
Jack van der Mijn 2
De eerste jaren steeg de prijs normaal, totdat de woning na de crisis van 2008 zogenaamd onder water kwam te staan. Dit heeft zo'n 7 jaar geduurd totdat er zich vorig jaar een voorzichtig herstel begon af te tekenen. Momenteel is de woning ca. 1 ton meer waard dan 2 jaar geleden en ik denk dat het eind nog niet in zicht is. In de periode 2008 - 2016 stonden woningen veel en langdurig te koop en veel eigenaren hebben woningen met verlies moeten verkopen. Nu kun je er als eigenaar er zo'n beetje voor vragen wat je wilt en meestal wordt er zelfs overboden. Daarom ben ik van mening dat het huidig woning tekort in de grote steden te wijten is aan jaren van van laag conjunctuur en het onvoldoende hierop inspelen van overheid en woningbouwcorporaties.
Berend Pijlman 13
Jack van der MijnLudovica Van Oirschot 15
Jack van der MijnPeter Hendriks 7
Jack van der MijnJack van der Mijn 2
Peter HendriksJan Smid 8
Peter HendriksPeter Urbanus 5
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jack van der MijnBingo, Peter...
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Danny Split 7
Ikzelf zou als werkloze in de ziektewet omdat er in mijn regio simpelweg geen passend werk is voor mij (zoals bevestigt door arbeidsdeskundigr van het UWV) zou ik graag naar de randstad willen verhuizen.
In de randstad zelf is het inderdaad amper te doen op korte termijn woonruimte te vinden, maar 30/45 minuten met de trein en het word almaar makkelijker woonruimte te vinden.
Mijn probleem? Ik kan het niet ophoesten dagelijks exorbitant dure "openbaar vervoer" tickets te kopen, wat je zelf moet doen wanneer je nog zoekende bent.
Dus in mijn geval, en ook van meerdere word een huis huren in de buitenranden en dorpen van de grote steden word door het dure openbaar vervoer ook onbetaalbaar.
Zo zit je enigszins in een economische gevangenis, want je hebt geld nodig om geld te kunnen verdienen.
Gratis (of goedkoper) openbaar vervoer zou veel van deze problemen oplossen, en wooncorporaties kunnen ook makkelijker toegang krijgen tot bouwruimte buiten de grote steden.
Maar wie wil er wonen, gezien het niet betaalbaar is te reizen naar...?
Lydia Lembeck 12
Danny SplitDanny Split 7
Lydia Lembeck10 jaar geleden betaalde ik 200 voor een kleine huurwoning (2slaapkamers) in Leeuwarden.
Momenteel zit dat op 490 voor een kleine ex-seniorenwoning (1slaapkamer) uit de jaren '60 en dan 15 kilometer buiten de stad.
490!
Peter Urbanus 5
Danny SplitLydia Lembeck 12
Danny SplitMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckIk kwam de kwitantie tegen bij de verhuizing: 163 euro, omgerekend. Na 23 jaar was de huur 535 euro, maar volgens de inflatie van al die jaren had ze 360 euro moeten zijn. We betaalden dus 48 % te veel. Dit is het gevolg van liberaal beleid. De huren moeten zo hoog worden dat de "woningbouwverenigingen" volledig op eigen benen kunnen staan omdat ze "marktconforme" huren kunnen vragen. Reken maar op 1200 tot 1600 euro per maand voor een woning van 80 vierkante meter. Doe mij ook zo'n verdienmodelletje.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.divosa.nl/nieuws/cbs-meer-jongeren-dakloos
https://nos.nl/artikel/2177856-steeds-meer-jonge-mensen-vragen-hulp-leger-des-heils.html
Deels, omdat GGZ patiënten het heel lastig hebben en anders reageren en deels, omdat de huren te hoog worden. We hebben vorig jaar nog hier voor het eerst een dakloos gezin gehad dat in hun auto woonde. Al maanden. De VVD negeert al deze signalen. Schrijnend.
Hopelijk heeft jullie zoon goed werk en blijft dat ook zo... Dat is de enige zorg die nu overblijft denk ik.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckMisschien moeten wij dergelijke lui eens spychochiologisch of spygeliatrisch gaan testen voordat ze in een dergelijke verantwoordelijke functie terechtkomen. Maar ja, WIE moet dat beslissen, die test? Zij zelf. Dus het gaat er nooit van komen, want dan komt de waarheid boven tafel. Die lui zijn allemaal ego centrisch, narcistisch, asociaal, hebzuchtig en noem al die negatieve karaktertrekken maar op. Want een empatische liberale politicus, dat is zoiets als droog water: onmogelijk.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Pieter Voogt 2
Martin van den Heuvel 1 11
Pieter VoogtMz59 7
Pieter VoogtLydia Lembeck 12
Mz59Lydia Lembeck 12
Pieter VoogtLudovica Van Oirschot 15
Ik ben benieuwd waar de verschillen tussen steden vandaan komen? Wie bepaalt waar er hoeveel woningen worden gebouwd, en op grond waarvan?
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotHendrik Faber 4
Ook zou ik graag zien dat er vanaf nu voornamelijk met hout wordt gebouwd. Dit past bij moment waarin we leven; veel flexibiliteit en kleinere huishoudens (een/twee persoons). De es zal de komende jaren in Nederland bijna massaal verdwijnen. Mooie kans om onze bossen met populieren hout bijv. te herplanten of denk aan bamboe hout (sterker dan staal). D'r kan wel flink wat meer bos bij; dat is pas vooruit kijken. Letterlijk is dit dat we onze woningen voor 2040 planten.
Martin van den Heuvel 1 11
Hendrik FaberLydia Lembeck 12
Hendrik FaberMonoculturen van inheemse en uitheemse boomsoorten gaan er niet komen. Moeten we ook beslist niet doen. Er kan altijd bos bij. Zou ook moeten, maar voor de nieuwe aanplant oud genoeg is om geoogst te worden, zijn we nog verder van huis denk ik.
Tiny Houses vind ik geen oplossing voor het vraagstuk. Het lost voor jonge mensen tijdelijk wat op en ja... ze zijn snel geplaatst. Overigens zijn die woningen die we laatst op TV zagen niet zo vreselijk klein. Dat is te doen in je eentje, of met twee, maar niet met meer. En geen huisdieren...
Wat wel kan, en dat pik ik uit je reactie op, is het plaatsen van tijdelijke woningen, of prefab woningen die je later modulair zou kunnen vergroten. Maar uiteraard wordt dat dan wel KOOP. Voor huurwoningen is dit te luxe: https://www.hetkanwel.net/2016/02/25/dit-energieneutrale-huis-van-130m2-bouw-je-in-4-dagen-voor-e38-000/
En last nut not least.... de grond moet uitgegeven worden met de vergunning door de gemeente. Bottleneck, want als de gemeente niet meewerkt, geen woningen.
Bas van de Haterd 5
Ik heb hier redelijk wat research naar gedaan (ook een mini boekje over geschreven, maar dat terzijde) en er is geen enkele reden om niet te verwachten dat deze in 2020 op de markt komt, goed werkt en in echt hele korte tijd gemeengoed wordt. Dat houdt in dat reistijd ook werktijd kan worden, dat reistijden sterk verkort worden en dat grotere spreiding dus voor de hand ligt.
Hoeveel spreiding, hoe snel die spreiding er is, niemand kan het met zekerheid zeggen. Er is geen model voor, of we moeten terug gaan naar de tijd dat paard en wagen vervangen werden door auto's, maar dat was zo'n andere tijd dat ik daar ook niet op zou willen modelleren. Ik denk echter dat je geen voorspelling kan maken zonder minimaal enige rekening te houden met deze ontwikkeling.
Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdA.A. Ransijn
Waarom zijn die hopen stenen toch zo duur? Wie of wat verdient er zoveel aan? Splinternieuwe vakantiehuizen zijn veel goedkoper en dat zijn toch dezelfde stenen. Alleen de grond kan in een plaats van niet te grote omvang niet de reden zijn. Ik heb het dus over het bouwen, niet de overspannen markt zoals in de Randstad.
Lydia Lembeck 12
A.A. RansijnBoer heeft weilanden langs de gemeentegrens liggen. Hij weet ook wel dat hij die stukken grond zal gaan kwijtraken op den duur en zet ze in de verkoop voor (cijfers uit de duim) 4 euro per m2.
Grondspeculant koopt 2 hectare en verkoopt ze aan de projectontwikkelaars voor 85 euro per m2
Projectontwikkelaar (tot recent nog in loondienst bij gemeenten, bouwbedrijven en corporaties en nu zelfstandige beroepen) verkoopt de grond aan de gemeente voor 150 euro per m2 en als ze aan bouwbedrijven en corporaties verkopen voor resp. 225 en 180 euro per m2.
Gemeenten en bouwbedrijven verkopen de grond aan resp. bouwbedrijven die voor de gemeente werken en kopers voor 250 en 225 per m2.
Natuurlijk is het mijn visie en de bedragen, zoals gezegd 'uit de duim' , maar zo ongeveer ligt het wel. Van relatief goedkope grond tot hele dure grond en dat heeft ook te maken met waar de grond ligt. In de Randstad betaal je meer en rond de grote steden betaal je de hoofdprijs.
Gerard 78
Lydia LembeckNa de oorlogsjaren hebben we een korte opbloei in bouw van woningen gehad, maar woningnood bleef. Tot in de jaren zestig was er dubbele bewoning van (huur)woningen door dit tekort. Woningnood is een vervelend woord en werd veranderd in wachtlijst. We kennen niet anders dan wachtlijsten van vaak meer dan 10 jaar tot aan de dag van vandaag.
Of hebben we het weer alleen over koopwoningen (schuldeconomie) en doen huurders helemaal niet meer mee? Vergeten we gewoon dat er in de afgelopen jaren meer dan 500.000 huurwoningen zijn gesloopt?
Gerard Groters
Amstelveen
Gerard 78
Lydia LembeckKlopt wat je schrijft, maar is niet het grootste probleem ons hypotheeksysteem dat huizenprijzen opdrijft. Een systeem dat door het OESO, IMF en CPB wordt veroordeeld? Ik begon met mijn verzet tegen volkshuisvesting in 2006, het jaar dat het CPB schreef over de subsidie hypotheekrenteaftrek van 26 miljard in dat jaar! Rond de 6 miljard was toen al het bedrag aan impliciete subsidie door veel te weinig bijtelling van het huurwaardeforfait. Wonen behoort tot de eerste levensbehoefte maar wordt door de overheid niet als zodanig behandeld, zeker niet voor hen met de lege en dunne geldbuidel!
Gerard Groters
Amstelveen
Lydia Lembeck 12
Gerard 78http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnbtnluowp
En deze
http://www.nieuwegrondwet.nl/nieuwe-grondwet/
artikel 18.
Gerard 78
Lydia LembeckIk ken de mede oprichter Prof. Thomsen. Wat heeft die niet, samen met Prof. Priemus gestreden voor gerechtigheid! De zin uit het grondwettelijk recht zegt velen veel te weinig! Hier is een typologie van verplichtingen over uitgewerkt die alles zegt wat de grondrechten in zich hebben. Ik ben zelf van koop in huur gerold, om jouw woordgebruik te hanteren, en ben geconfronteerd met grote verschillen. Wij hebben als Stichting (SGBV, www.webklik.nl/sgbv) opgericht en geknokt tot aan de Commissaris van de Mensenrechten. De macht van het geld - de lobbyisten - die zeggenschap hebben over de Wet- en regelgeving - is bepalend. Ik ben gestopt met de stichting maar kan niet stoppen met strijd om gelijke behandeling!
Gerard Groters
Amstelveen
Lydia Lembeck 12
Gerard 78Hebben jullie een nieuwsbrief? Die wil ik wel krijgen, als er nieuws is.
Even, Gerard... goed dat je aan de zijlijn bent gaan staan, als het je te erg bezighoudt. Wel volop interesse en meepakken wat je wilt en aan kunt. Niet meer. Dat heb ik ook gedaan en dat bevalt goed.
Gerard 78
Lydia LembeckIk moest wegens hartfalen aan de zijlijn gaan staan maar werd er niet echt rustiger door.
Gerard
Lydia Lembeck 12
Gerard 78Gezien jouw gezondheid is het vast beter om leukere dingen te gaan doen, Gerard. Die zijn er ook... echt. Sterkte.
Gerard 78
C. Kroon 1
En ook: is wonen het probleem of genoeg verdienen om te kunnen wonen? We verdienen al 10-15 jaar hetzelfde!