De Youri Mulders van de financiële sector

1 Connectie

Onderwerpen

Credit rating
1 Bijdragen

Rating bureaus zijn waardeloze voorspellers gebleken. Het zijn dure praatjesmakers, betoogt columnist Kilian Wawoe.

Wat hadden IJsland voor de crisis, Lehman Brothers voordat ze failliet gingen en de subprime hypotheken voordat ze waardeloos werden met elkaar gemeen? Antwoord: ze werden allemaal AAA gewaardeerd door de kredietbeoordelaars! Een normaal denkend mens zou de conclusie trekken dat je de beoordeling van ratingbureaus met een korrel zout moet nemen; helaas worden ze sindsdien alleen maar serieuzer genomen.
We kunnen niet voorspellen
Ratingbureaus werken net als natuurkundigen met modellen. Het verschil tussen natuurkunde in een laboratorium en economie is echter dat in de economie er heel veel onzekerheden zijn. Het leven buiten het laboratorium kent Zwarte Zwanen: gebeurtenissen die je niet zag aankomen, veel impact hebben en die achteraf goed verklaarbaar zijn.
Zeven jaar geleden waren de volgende zaken absoluut ondenkbaar: de euro in crisis door Griekenland, een zwarte president in Amerika, het omverwerpen van de dictators Mubarak in Egypte en Khadaffi in Libië, een kabinet met de PVV, de iPhone, iPad, Facebook, het feitelijke failliet van ABNAmro en Fortis, het echte failliet van DSB Bank, Icesave, Lehman Brothers and nog een honderdtal Amerikaanse banken, enz, enz. Het was allemaal ondenkbaar. En toch gebeurde het.
Specialisten kunnen ook niet voorspellen 
De hoop die velen van ons koesteren is dat gewone stervelingen niet kunnen voorspellen, maar dat specialisten dat wel kunnen. Slechts nieuws, dat is niet zo! De psycholoog heeft Philip Tetlock analyseerde tienduizenden voorspellingen van specialisten en kwam er achter dat ze het nauwelijks beter doen dan het opgooien van een muntje. Denkt u daar eens aan als u naar de voorbeschouwing van een voetbalwedstrijd kijkt…
Specialisten hebben daarnaast de neiging om in hun eigen stokpaardjes te geloven en niet meer open te staan voor nieuwe informatie. Hierdoor kunnen ze in sommige gevallen nog slechter voorspellen dan u en ik.
Rating bureaus 
De meest fundamentele vragen die we ons hadden moeten stellen toen in 2008 de crisis uitbrak, heeft de politiek laten liggen. Een van die vragen is aan welke regels die beoordelingsbureaus moeten voldoen.
Als je bedenkt dat het KNMI (met weermodellen die wel werken) al regels heeft wanneer ze wel en niet een weeralarm mogen afgeven, dan is het hoog tijd dat we dat ook gaan doen voor ratingbureaus. Dat Youri Mulder het recht heeft om een voorspelling over een voetbalwedstrijd te presenteren als waarheid, is zijn goed recht. Dat beoordelingsbureaus dat ook mogen is te gevaarlijk. Dat wij hun ondanks een karrenvracht aan wetenschappelijk bewijs toch nog serieus nemen, is al erg genoeg….

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Kilian Wawoe

Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...