De Zaak-Assange

5 Connecties

Relaties

Wikileaks Julian Assange Aanklagers

Organisaties

Verenigde Staten

Werkvelden

Internet
0 Bijdragen

Hij is vrij, maar ook VS werkt hard aan een zaak.

Julian Assange mag dan voorlopig op vrije voeten zijn in Engeland, in Zweden zitten de openbare aanklagers nog steeds op zijn uitlevering te wachten. En bij de verkrachtingsbeschuldigingen uit Stockholm, met of zonder CIA-involvement, blijft het hoogstwaarschijnlijk niet. Want ook de Verenigde Staten werken hard door aan de strafzaak tegen Assange, zo schrijft de New York Times.

Het kost een beetje kunst- en vliegwerk, maar nu lijken de Amerikanen toch echt dicht bij een manier te zijn om een aanklacht tegen Assange te kunnen formuleren. Uit opgenomen chatgesprekken zou namelijk blijken dat de Australische computernerd niet alleen het Lady GaGa-CD'tje met ruim 250.000 bestanden van militair Bradley Manning heeft aangenomen en vervolgens gepubliceerd, maar dat hij mogelijk ook actief heeft geholpen met het verkrijgen van de documenten.

 

Spionage


Zo zouden Assange en Manning tijdens het jatwerk mogelijk contact hebben gehad via internet. Ook zou Assange een aparte server beschikbaar hebben gesteld waar Manning de documenten naar kon uploaden. En, zo willen de Amerikanen maar wat graag naar Assange roepen: dat mag niet! Dat is spionage en fraude!

Het lijkt het er daarom steeds meer op dat de VS de nieuwste staatsvijand uiteindelijk in de bajes zullen proberen te krijgen via de Espionage Act uit 1917 of de Computer Fraud and Abuse Act uit 1986.

 

Maar eerst die persoonlijke affaire in Zweden nog natuurlijk.