
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
© Cortés
De zaak Henry Keizer: een overzicht
Het FTM-dossier over de schimmige praktijken van VVD-voorzitter Henry Keizer begint inmiddels een aardige omvang te krijgen: in zes dagen tijd schreven we zeven verhalen over het onderwerp. Tijd voor een overzicht.
Henry Keizer is sinds 2014 partijvoorzitter van de VVD. Hij behoort tot de groep vertrouwelingen van premier Mark Rutte en zetelt in het formatieteam van de partij. Wegens een golf aan integriteitskwesties screent de VVD haar volksvertegenwoordigers de laatste jaren extra zwaar. ‘Je kunt niet een beetje integer zijn,’ zei Keizer onlangs in het tv-programma Politicologica van omroep Human. ‘Je bent integer of je bent het niet.’
Ironisch genoeg is het nu Henry Keizer zelf wiens integriteit ter discussie staat. De reden: in 2012 kocht Keizer samen met drie zakenpartners alle aandelen van de vennootschap B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’, een uitvaartorganisatie die volgens de accountant van EY op dat moment minstens 31,5 miljoen euro waard was. Keizer en zijn zakenpartner legden daarvoor 12,5 miljoen euro op tafel. Van dat bedrag was 12 miljoen euro afkomstig uit de pot dividend, die eigenlijk al aan de verkopende partij de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie toebehoorde — een vereniging waar Keizer als adviseur van het bestuur bij betrokken was.
In feite betaalden Keizer en partners 500 duizend euro; daarvan was 470 duizend euro een lening. De vier heren investeerden slechts 30 duizend euro om een bedrijf met een omzet van 106 miljoen euro en een boekwaarde van 31,5 miljoen euro in handen te krijgen. Daarmee werd de verkopende partij — de vereniging — ernstig benadeeld en werd de VVD-partijvoorzitter in één klap multimiljonair.
Afgelopen zaterdag deden FTM-hoofdredacteur Eric Smit en journaliste Kim van Keken uit de doeken hoe het mogelijk was dat Keizer en de zijnen voor de overname uiteindelijk minder dan 0,1 procent van de totaalwaarde van het bedrijf betaalden.
In hun speurtocht naar de feiten achter de overname verzamelden Kim en Eric genoeg informatie om een uitgebreid politiek portret van Keizer te schetsen. Daaruit komt een beeld naar voren van een man die, zo stelt één VVD’er, ‘op de buitenwacht buitengewoon sympathiek over [kan] komen, maar achter de schermen vooral de strakke leider [is].’ Het portret van Henry Keizer lees je hier.
Wederhoor en reactie
Natuurlijk hoort bij gedegen journalistiek een grondig proces van hoor en wederhoor. De auteurs hebben dat dan ook uitgebreid toegepast. Zo hebben ze tot vier keer toe Henry Keizer gesproken en hem gevraagd de zaak op te helderen. Ook andere spelers met een hoofd- of bijrol in het verhaal zijn veelvuldig om commentaar gevraagd. Het mocht allemaal niet baten: er werd vooral doorverwezen naar Keizer; meer dan eens werd de telefoon domweg niet opgenomen.
Als reactie publiceerde Keizer een persbericht, waarin hij stelt een ‘100% schoon geweten’ te hebben. Het bericht wemelde van de feitelijke onjuistheden, hetgeen Follow the Money noopte tot het publiceren van een uitgebreid commentaar waarin het verhaal van Keizer werd gefileerd. De SP trapte niet in het verhaal van Keizer en stelde kamervragen.
Goededoelenfonds
Maandag publiceerden Kim en Eric een eerste vervolgartikel. Daarin deden ze uit de doeken hoe Keizer erin slaagde het geld dat nog in de Koninklijke Vereniging zat — een slordige 17 miljoen euro — weg te sluizen naar een nieuw opgericht goededoelenfonds. Uit dat fonds gingen vervolgens veruit de grootste donaties naar andere stichtingen waar Keizer zelf weer belangrijke posities bekleedde. Ook dit stuk leidde tot kamervragen, ditmaal van de Partij voor de Dieren.
Dinsdag kwam de zaak aan bod bij EenVandaag en later op de avond wijdde ook Nieuwsuur er aandacht aan. Dat programma legde de gegevens uit de jaarrekeningen voor aan Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy op Nyenrode Business Universiteit. Pheijffer sprak zijn verwondering uit over de ‘verschillende petten’ die Keizer op heeft. Zijn uiteindelijke oordeel: ‘als de verdenkingen van Follow the Money kloppen, is dit een zaak voor het Openbaar Ministerie en het FIOD.’
Bij de VVD werd er op dat moment publiekelijk nog krampachtig gezwegen over de zaak. Onder de bescherming van anonimiteit vonden wij echter meerdere leden bereid om commentaar te leveren. Dat leverde het volgende artikel op:
In een artikel van de NOS op woensdag leveren VVD-prominenten Bert Homan en Ton Elias scherpe kritiek op hun partijgenoot en diens beslissing om bij zijn aangekondigde persconferentie slechts een handjevol journalisten uit te nodigen. Diezelfde dag berichtten we dat Henry Keizer zich als ondernemer niet alleen met lijkverbranding bezig houdt. Uit een onlangs verschenen boek van journalist en schrijver Annet de Jong blijkt namelijk dat de VVD-voorzitter bij allerlei andere takken van de uitvaartsector een ‘dikke vinger in de pap’ heeft.
Ondanks alle ophef wist De Volkskrant woensdagavond nog te melden dat er ‘geen signalen’ zijn waaruit blijkt dat de integriteitscommissie van de VVD van plan is een onderzoek naar hun partijvoorzitter. Keizer heeft vrijdagochtend een persbijeenkomst georganiseerd waar slechts een kleine groep journalisten voor zijn uitgenodigd. Keizer liet Follow the Money weten niet welkom te zijn; vrijdagavond is Eric Smit te gast bij EenVandaag om uitleg te geven over de kwestie.
Blijf het dossier ‘De zaak Henry Keizer’ vooral volgen!
Update vrijdag 28/4: vandaag publiceert Follow the Money nieuwe informatie over Henry Keizer. Meerdere bronnen vertellen ons dat Keizer eind jaren negentig door een directeur van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ in verband werd gebracht met oplichting. Zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw zou voor tonnen onterecht hebben gedeclareerd. Dat verhaal lees je hier.)
Update dinsdag 2/5: Tijdens ons onderzoek naar Henry Keizer slaagden we er maar niet in zijn cv op te duiken. En wat bleek? Ook bij de VVD konden ze ons het document niet overleggen.
Update woensdag 3/5: Keizer maakte dinsdagavond bekend tijdelijk terug te treden uit zijn positie als VVD-voorzitter, in afwachting van het integriteitsonderzoek naar zijn persoon. Dat meldde de NOS na afloop van een vergadering van de VVD-top. Keizer wil uiteindelijk wel aanblijven als voorzitter; bij de verkiezingen voor de positie op 20 mei is hij vooralsnog de enige kandidaat. Dinsdagmiddag schreef fiscaal econoom en filosoof Christiaan Vos een opiniestuk op FTM over het integriteitsprobleem van de VVD; die lees je hier.
Nog geen lid? Probeer ons één maand gratis uit
Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.
Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie. Nog niet overtuigd? Je kunt ons eerst een maand vrijblijvend uitproberen.
134 Bijdragen
Harbers 8
Wie heeft De Keizer deze hak gezet?
Het zijn maar zelden nobele motieven die er toe leiden om zoiets aan de kaak te stellen. Niemand gaat alleen in deze wereld en nu nemen ze De Keizer mee.
Of zit het anders?
TheTruth? 1
HarbersMarkdraaier 7
HarbersMischien kunt u met Dhr Hendriks samenwerken.
Zou ik u motieven mogen weten over het waarom van uw reactie?
Jitze Jongsma 11
Harbers[Verwijderd]
HarbersIk was het niet maar ik wilde dat ik heel trots kon zeggen dat ik het was.
Ludovica Van Oirschot 15
HarbersDe manier waarop jij de zaak insteekt komt bij mij over alsof je wel begrip hebt voor het gedrag van de heer Keizer en de zijnen, en je het maar vervelend vindt dat er mensen zijn die zand in de raderen gooien.
Maar je hebt anderzijds wel een punt: de omgeving van Keizer zit waarschijnlijk niet vol met mensen met hoogstaande morele principes. Als uit die omgeving een tip is gekomen, zit er vermoedelijk wel een brok eigenbelang bij. Want voor integriteit uit die hoek is het een beetje laat.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van Oirschotjelle 15 1
Ludovica Van Oirschotjelle 15 1
HarbersIk begrijp nog steeds niet alle manipulaties, maar uit de opsomming van onroerend goed, bedrijfsactiviteiten, en winst is zonneklaar dat de vereniging een heel groot vermogen had.
De waarde van een bedrijf kun je op verschillende manieren bepalen, van belang is de waarde van de activa die er zijn, zoals een terrein van 31 ha en crematoria, en door de contante waarde van de toekomstige opbrengsten te bepalen.
In beide gevallen moet het hier om tientallen miljoenen gaan.
Daarvoor is vrijwel niets betaald.
Hoe de truc juridisch ligt kan ik niet beoordelen, niet onmogelijk acht ik dat het ook nog legaal was.
Moreel is mijn oordeel dat er natuurlijk niets van klopt.
Rest nog wel een belangrijke vraag, hebben de leden die er nog waren op het moment van verkoop, of hun erfgenamen, recht op elk een evenredig deel van de waarde, nu of toen ?
Onno Van Woerden 6
Markdraaier 7
Onno Van WoerdenOnno Van Woerden 6
Markdraaierbps 12
Onno Van WoerdenMet name in de formatieperiode waarin ministerposten toebedeeld moeten worden naar bekwaamheid en niet naar welgevalligheid van één voorzitter van de VVD.
De heer Keizer heeft vele bekwaamheden, maar minister- en sleutelposten horen te worden bepaald om het beste voor het land naar boven te krijgen en niet het beste voor dhr. Keizer door dhr. Keizer.
Dhr. Keizer is te ver gegaan met het uitoefenen van invloed. FTM probeert hem terug te fluiten.
Hier is sprake van veel en ernstige, kwalijke belangenverstrengeling dat zelfs Trump in de VS niet is toegestaan.
FTM controleert de macht van Keizer omdat de VVD het niet doet. Dat is een FTM-lidmaatschap waard.
VVDers moeten zich niet laten ringeloren. Dat past niet bij een Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
jelle 15 1
bpsDat 'volks' was al lang niet meer, misschien nooit, van toepassing.
Nu misschien tijd voor PvVD ?
Helaas beginnen de afkortingen dan elkaar voor de voeten te lopen.
Maar ach, er is een andere oplossing, VARA, zo is besloten, betekent niets meer.
Hugo van Gent
De heren hebben daar optimaal gebruik van gemaakt, lijkt me, als dit de waarheid is.
Iemand enig idee of andere ex-leden al actie ondernomen hebben?
line 5
Bert Bakker 4
lineJohan Slagter 6
Bert BakkerLydia Lembeck 12
Bert BakkerAlfons J. Kruijer 2
Lijkt me, gezien de voorliggende bewijsstukken inderdaad een onmogelijkheid voor HK. HK af door zijdeur, en wel zo snel mogelijk!
[Verwijderd]
Alfons J. KruijerJan Willem de Hoop 12
Niet iedereen volgt twitter, dus misschien dat er in samenwerking tussen FTM en de verschillende cartonisten een overzichtje is te maken op de FTM site.
John Law 10
( Ik doel op een motto van Kim's persoonlijke pagina, voor wie 'm niet direct vat. ;-)
Zeer benieuwd ben ik naar de aankomende FTM artikelen.
Topwerk.
adriaan van Otterloo 5
John LawJitze Jongsma 11
John LawHeRo 7
John LawLudovica Van Oirschot 15
Ik heb deze vraag al bij een ander topic gesteld, maar omdat er geen reacties zijn stel ik mijn vraag toch graag opnieuw. Ik hoop echt dat iemand hier zicht op heeft.
Harbers 8
Ludovica Van OirschotOf de crime fighters van OM en FIOD moeten van zelf in actie komen, maar dat is niet te verwachten vrees ik..
jelle 15 1
HarbersZou hij moeten toejuichen.
Harbers 8
jelle 15bps 12
Ludovica Van Oirschot'wat er feitelijk tegen dergelijke praktijken te doen is'
zijn sowieso journalistieke stappen.
Juridische stappen kunnen volgen als er een benadeling is, een benadeelde, een aanklacht of eis, en een in rechte te veroordelen feit.
De vereniging ‘De Facultatieve’ had een banksaldo van ca. € 5 mln, alle aandelen van BV Beheermaatschappij ‘De Facultatieve’ t.w.v. minstens € 34 mln, en recht op een achterstallig dividend uit haar BV van € 12 mln.
Opgeteld had de vereniging een vermogen bij liquidatie van minstens ca. € 51 mln.
De € 12 mln achterstallig dividend aan de vereniging was opgegaan in de koopsom aan de vereniging; de sigaar uit eigen doos.
Ca. € 17 mln (€ 12 mln van de koopsom + € 5 mln banksaldo) was naar de ‘goede doelen’ stichting gegaan waar dhr. Keizer beslist en van schenkt in ruil voor loyaliteit en gunsten.
Alle aandelen waren in eigendom en bezit van dhr. Keizer c.s. met ‘De Facultatieve Groep BV’ gekomen.
Keizer had BV Beheermaatschappij ‘De Facultatieve’ en ‘De Facultatieve Groep BV’ zelf groot gebracht, wat op zich een knappe prestatie is, tegen resp. directie- en DGAsalaris weliswaar, en hoe buiten beschouwing latend.
Toen dhr. Keizer klaar was met de vereniging, resteerde na aftrek kosten nog € 376.000,- banksaldo.
Dat is een verschil en vermogensafname voor de vereniging > € 50,5 mln.
Als de vereniging waarvoor dhr. Keizer besliste, dat best vindt, zijn er van die zijde geen juridische stappen te verwachten en gaat het verder niemand (derden) eigenlijk iets aan, behalve de fiscus eventueel.
De kwestie Keizer valt in 2 aspecten uiteen: private belangenverstrengeling met de vereniging,
en belangenverstrengeling met de politiek en het landsbestuur. Dat is publiek en gaat iedereen aan.
De gemene deler is kwalijke belangenverstrengeling, en dat brengt FTM zo breed mogelijk voor het voetlicht.
Ik hoop dat dit je vraag enigszins beantwoordt.
Ludovica Van Oirschot 15
bpsIk ben geen jurist en kan de vervolgvraag die ik heb dus misschien niet goed verwoorden.
Kan er bv ook sprake zijn van oplichting? Dat is iets wat in zekere zin alleen tussen privé-personen speelt maar door de strafbaarheid dan toch iets wordt waarvan we vinden dat het ons allemaal aangaat.
bps 12
Ludovica Van OirschotDat is een openbaar en publiek belang.
Criminaliteit bedreigt ons allemaal, zelfs criminelen.
Maar ik ben ook geen OM, jurist of advocaat.
Lydia Lembeck 12
bpsLodewijk 6
bpshttps://www.ftm.nl/artikelen/de-zaak-henry-keizer-een-overzicht?share=1#reactie30900
jelle 15 1
bpsOpgeteld had de vereniging een vermogen bij liquidatie van minstens ca. € 51 mln."
Hoe zijn die aandelen gewaardeerd ?
Recht op 12 miljoen dividend, was er ergens geld ?
Was er geen enkele schuld ?
Het enige concrete in de opsomming is voor mij het banksaldo.
Kan weer aan mij liggen, zie ook hieronder, maar ik snap er zo niet veel van.
bps 12
jelle 15De vereniging had BV Beheermaatschappij 'De Facultatieve' in eigendom en had als eigenaresse nog recht op € 12 mln achterstallig dividend dat al die jaren nooit aan de vereniging was uitgekeerd, maar in de BV was gebleven.
Vervolgens is die € 12 mln door de koper gebruikt om zijn koopsom aan de verkopende vereniging te voldoen, zodat de uiteindelijke aanschafprijs voor Keizer c.s. maar € 0,5 mln bedroeg en geen € 12,5 mln.
Schulden van de BV heeft niets met dividend van doen.
Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders (de vereniging) voor risico op het geïnvesteerde Eigen Vermogen, zoals rente een uitkering aan de bank is voor risico op het Vreemde Vermogen.
Wat concreet voor de vereniging overbleef na de transactie met Keizer, is inderdaad het banksaldo en dat alleen en dat was nog maar € 376.000,-. Verder had de vereniging niets meer.
Is het zo misschien wat duidelijker geworden?
Ik moest eerst ook goed kijken wat er nou precies aan de hand was.
Het is niet gebruikelijk dat een verkoper meebetaalt aan z'n eigen te ontvangen koopsom.
Als jij een fiets verkoopt voor € 100,- dan geef je de koper ook geen € 96,- om jou € 100,- te betalen.
Dat is wat hier gebeurt is zonder dat de vereniging, de feitelijke verkoper, het wist.
Keizer c.s. als koper en adviseur van de verkoper, wist het wel.
jelle 15 1
bpsDank voor deze reactie, maar ik heb geen enkele zin meer me gedetailleerd in de manipulaties te verdiepen.
Voor mij zijn de hoofdlijnen glashelder.
Er kan veel op dit gebied, waar deskundigen en onafhankelijke vertrouwensmannen van het maatschappelijk verkeer elkaar de bal toespelen, en vorstelijke declaraties sturen.
Al weer tientallen jaren geleden kreeg ik een verhaal onder ogen over ook een vereniging, die ook zo nodig geprivatiseerd moest worden.
Die vereniging had tientallen grote kantoorgebouwen, die kunnen nu best niets meer waard zijn, maar toen lag dat anders.
Toch schreven 'deskundigen' dat de waarde van de activa van de vereniging, passiva waren er niet, ongeveer nul was.
Wie toen, en hoe, een stokje voor het bedoelde feest heeft gestoken, weet ik niet, maar het ging dus niet door.
Het treurige van dit alles is dat het een westerse gewoonte geworden lijkt te zijn.
Het VS draaideur systeem is al lang bekend, politici die in zaken gaan, en weer terug.
Macron lijkt nu zo'n voorbeeld.
De Franse schandalen rond Fillon lijken ook nergens op, gratis pakken voor een 40 mille, een horloge van meer dan 12.
Na over een vier of vijf jaar een inkomen, bruto, van iets van vier miljoen te hebben gekregen geeft Macron een vermogen van twee ton op.
Hoe hij de rest consumeerde, gissen.
Een Franse minister onder Hollande zou de belastingfraude bestrijden, hij bleek zelf geheime Zwitserse bankrekeningen te hebben.
De Maserati voor sociale woningbouw is maar een detail, maar een sprekend detail.
Barroso naar Goldman Sachs, Verhofstadt die er voor meer dan vier ton bijklust, Schulz die in een jaar zeven ton declareert.
Boef Tony B-liar krijgt tonnen per jaar voor vrede in het Midden Oosten.
Obama gaat lezingen houden voor vier ton per stuk.
Dan is Balkenende met vier ton per jaar nog een koorknaap.
bps 12
jelle 15Ik begrijp je ergernis.
Er zijn graaiers, maar er is ook een samenleving die graaien laat gebeuren.
Het verschil zit in de verdienstelijkheid of onverdienstelijkheid.
Verdienen of stelen.
FTM verzet zich tegen afwijking van die norm en waarde van verdienstelijkheid en het verval.
Waar Balkenende € 4 ton krijgt, zou FTM het verdienen, maar krijgt het niet.
Met de toename van geld, weelde en welvaart neemt het verschijnsel toe.
'Het zijn sterke benen die weelde kunnen (ver)dragen.' is ook een spreekwoord.
jelle 15 1
bpsMet nu als uitzondering, die de regel bevestigt, Eric.
Wie zich verdiept in wie de media in eigendom heeft, of beheerst, komt tot onthutsende inzichten.
Het is dus niet alleen graaierij, je ziet precies hetzelfde over MH17, en nu het Assad gifgas.
Het niet establishment nieuws, of dat altijd waar is, is niet na te gaan, vindt je alleen op websites.
Daar begint nu de censuur toe te slaan, wetten in GB en Duitsland, beheersing door Brussel, waar bepaald gaat worden wat het echte nieuws is.
'1984', en Brave New World.
Lodewijk 6
jelle 15Tiede Boersma 4
jelle 15bps 12
Tiede BoersmaBij verkoop van het huis voor € 12 mln en ontvangen betaling van € 12 mln , heb je nog een balanstotaal van € 12,5 mln.
Ontvang je het geld niet, dan ontstaat een balansvordering aan de debetzijde van de balans en verandert er niets in het totaal en heb je nog steeds € 12,5 mln.
De vereniging had vrijwel niets meer na de transacties.
Dus er is wel waarde door Keizer c.s. vervreemd.
Tiede Boersma 4
bpsEr wordt een onderneming gekocht die een boekwaarde (netto vermogenswaarde om exact te zijn en dat is GEEN taxatiewaarde) heeft van ruim 34 mio voor een bedrag van 12,5 mio omdat dit de werkelijke waarde zou zijn. Vervolgens wordt uit de onderneming 12 mio gehaald als dividend. Daarmee daalt zowel de werkelijke waarde als de boekwaarde met 12 mio. Einde 2012 staat de netto vermogenswaarde op 22 mio in de jaarrekening van de groep.
Saillant detail en dit roept vragen op: De werkmaatschappij BV Beheermaatschappij De Facultatieve geeft andere cijfers. Daar is het eigen vermogen per 31 december 2012 een klein 12 mio. (na weer die dividenduitkering van 12 mio).
Om de beeldspraak aan te halen. Ik had niet moeten werken met koop en verkoop. Dat verwart wellicht. Toch kan ik wel iets nog met dat huis. Als u een huis koopt voor 12,5 miljoen en u krijgt van de bank een hypotheek van 12 miljoen, dan heeft u het huis toch niet gekocht voor 500.000,- maar nog steeds voor 12,5 mio. Dit is denkelijk beter uitgelegd.
bps 12
Tiede BoersmaDe boekwaarde die bij de vereniging in de boeken stond, verschilt nogal met de boekwaarde die bij de koper in de boeken kwam te staan, door één en dezelfde accountant.
Het € 12 mln dividend waar de vereniging als eigenaresse van de BV recht op had, is door de koper gebruikt om de koopsom aan de vereniging te voldoen. Een sigaar uit eigen doos.
Maar wel bedankt voor uw reactie. Bij twijfel kan het voorgelegd worden aan een deskundige zoals hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer.
Tiede Boersma 4
bpsDe dividenduitkering als sigaar uit eigen doos is en blijft een onzin opmerking.
bps 12
Tiede BoersmaVolgens pag. 33 van de jaarrekening 2012 van de Facultatieve Groep BV van Keizer, is de BV Beheermaatschappij 'De Facultatieve' van de vereniging voor € 0,- overgedragen aan de Facultatieve Groep BV van Keizer en daarna op € 31,5 mln boekwaarde gesteld, n.b. door dezelfde accountant.
Daarvan is vervolgens € 12 mln afgenomen om de koopsom aan de vereniging te voldoen, dat voor € 0,- gratis is, dus ook die € 12 mln gratis is, en van de vereniging is ontfutseld.
Dat is een sigaar voor de vereniging uit eigen doos.
Tiede Boersma 4
bpsDenk even weer aan de balans (in evenwicht).
Het eigen vermogen staat rechts op de balans als er sprake is van een positief eigen vermogen, immers vanuit de onderneming gekeken is alles in evenwicht, bezittingen links en schulden rechts. Belangrijkste schuld voor de eigenaar: het eigen vermogen, want dat is de schuld van de onderneming aan haar/hem.
Als er achterstallig dividend was geweest, dan zou dat een schuld zijn van de onderneming en rechts op de balans staan en in mindering zijn gebracht op het eigen vermogen, immers balans in evenwicht. Als het niet achterstallig was, dan zou het uitgekeerd zijn. Ook in mindering op het eigen vermogen maar ook in mindering op de liquide middelen links op de balans, immers balans in evenwicht.
Pagina 33 van de groep bv geeft aan dat gekocht is voor 12.500.000,-. Let wel dit is de koper he.
Hij koopt iets voor 12.500.000,-, maar de netto vermogenswaarde is hoger. Dit wordt gecorrigeerd door negatieve goodwill op te nemen. Immers als bezitting wordt de netto vermogenswaarde vermeld van 34 mio, echter is er "maar" 12,5 mio betaald omdat dit de getaxeerde waarde is. Correctie dan negatieve goodwill. Dit is ook het bedrag wat de vereniging als verkoper heeft gekregen.
Vervolgens heeft de koper herfinanciering gekregen, wat deels heeft uitgemond in nieuwe financiering, maar wel met het in onderpand geven van de aandelen. Feitelijk is/was de ABN AMRO toen de eigenaar op het moment dat de kredietnemen (groep BV) niet aan zijn betalingsverplichting zou voldoen.
En ja er is geld uit de overgenomen BV gehaald en die winstuitkering heet Dividend. Als dit niet goed is gegaan of de BV was daardoor failliet gegaan of in de moeilijkheden geraakt dan was de directeur (dus weer Keizer) hoofdelijk aansprakelijk geweest (met zijn gehele vermogen) op grond van de 1 januari 2012 ingevoerde flexwet BV. Het gevolg is dat de gekochte BV minder waard is geworden.
Arjan 7
Tiede Boersmabps 12
Tiede BoersmaDat was er. Aan de vereniging. Dat blijkt uit de stukken en verklaring van bestuursleden.
Het niet-uitgekeerde dividend was onderdeel van de NETTOvermogenswaarde van € 34 mln.
Het dividend werd tot het moment van verkoop niet uitgedeeld, maar werd steeds geherinvesteerd. Dat laat het recht van de vereniging op dat dividend bij een verkoop onverlet en mag op dat moment achterstallig worden genoemd.
Het is door dezelfde accountant echter niet zo geboekt ten gunste van de vereniging, en wel ten gunste van Keizer c.s. waarmee de koopsom aan de vereniging werd voldaan met geld van de vereniging zelf.
Dat is een sigaar uit eigen doos. En ook dat stelt de accountant van Keizer ter discussie.
U kunt het allemaal nalezen,
https://www.ftm.nl/artikelen/de-rucksichtslose-zelfverrijking-van-een-politiek-zwaargewicht
en uitzoeken. Maar dan moet u dat ook wel doen.
Uw opvatting gaat in tegen die dat wel deden, w.o. advocate Financieel recht Hester Bais, accountant Martine Frijlink, fiscalist Christiaan Vos, hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer, expert Roel Gooskens, en FTM lezer bps. De laatste leest echt en roept niet zomaar iets.
tomaten
jelle 15 1
tomatenMaar heb me er nooit in verdiept.
adriaan van Otterloo 5
Vraag is of de beerput groter is dan we nu weten.
Bijvoorbeeld:
- waren er kickbacks betaald naar aantal partijen/individuen?
- zijn er side letters afgegeven tijdens overdacht?
- heeft liefdadigheidsstichting VVD's verkiezingscampagne gedeeltelijk gefinancieerd?
- wat is de grootte van HK's schenking aan VVD geweest (direct en indirect via naaste familieleden en andere constructies)?
Als op één van deze vragen een troebel antwoord uitrolt, dan wordt de situatie waanzinnig interessant want dan wordt het werkelijk een Muckraker.
John Law 10
adriaan van OtterlooMaar een directe of indirecte link tussen HK te D.H. en de VVD tref ik vooralsnog niet aan. Voer voor dieper graven.
adriaan van Otterloo 5
John LawJohn Law 10
adriaan van Otterlooadriaan van Otterloo 5
John LawCapice?
John Law 10
adriaan van Otterloo:-)
adriaan van Otterloo 5
John LawJohn Law 10
adriaan van OtterlooNu goed, de standaard Haagse begrotingstruc hangt samen met het kasstelsel. Wordt in elk geval binnen de 4 muren aldaar goed gesnopen ;-)
adriaan van Otterloo 5
John LawBouke 4
jelle 15 1
De samenvatting hierboven maakt me niet veel wijzer.
Wat deed die facultatieve eigenlijk, wat was die omzet van een 100 miljoen, en waaruit bestond de 31 miljoen boekwaarde ?
Het is goed mogelijk dat dat allemaal al gepubliceerd is, maar van een samenvatting zou ik graag wat meer duidelijkheid hebben.
Van de prof accountancy vanavond kreeg ik het idee dat de 31 miljoen niet meer is dan de achteraf gerealiseerde winsten, gekapitaliseerd naar de overname datum.
Als dat zo is dan is uiteraard de hamvraag wat redelijkerwijs de winstprognoses waren op of net voor het overname moment.
Achteraf weten we altijd alles beter.
Dan hoor ik ook nog iets over een aflossingsverplichting van 18 miljoen, moet ik die nu aftrekken van de 31 miljoen boekwaarde, of was/is die boekwaarde al netto ?
ALS, ALS, het zo zou zijn dat het achteraf met het bedrijf allemaal veel beter gegaan is dan toen kon worden voorzien, nogmaals, ALS, dat kan Keyzer niet verweten worden.
Maar ook nogmaals, ik hoor en kijk er nu pas naar, toch, een helderder samenvatting zou ik zeer op prijs stellen.
[Verwijderd]
jelle 15jelle 15 1
[Verwijderd]Lui, in zekere zin, helaas, verbazen mij dit soort praktijken niet meer, en eigenlijk vind ik ze ook niet interessant meer.
Hoe moreel verwerpelijk ik het graaien van onze politici ook vind, het stelt niet veel voor.
Op wereldschaal is er veel meer met geld aan de hand, zoals ene Soros, die bezig was, misschien blijft het doorgaan, een land te hersenspoelen, met medewerking van Brussel, en onze media, met kreten als 'prestigieus'.
Markdraaier 7
jelle 15Als meerdere mensen een brok voor hun rekening nemen gaat het sneller.
Als ze elkaar leren kennen en goed samenwerken is dat nog beter.
Eendracht maakt macht.
jelle 15 1
MarkdraaierSterker nog, gezeur over de details van de truc leidt m.i. de aandacht af van de hoofdzaak.
Mocht het tot juridische gevolgen gaan leiden, dan kunnen officieren en advocaten mooi gaan vechten over de details.
In morele zin lijkt het mij glashelder wat er is gebeurd, ordinaire diefstal, kan het niet anders zien.
[Verwijderd]
"....
Notulen
Terug naar die vergadering aan de Haagse Van Stolkweg in 2012. De verkoop wordt besproken en de ledenraad heeft er wel oren naar. Zo zegt het lid Loek Hermans dat de overeenkomst die wordt voorgesteld, waarin Keizer het bedrijf voor 12,5 miljoen kan overnemen, ‘de meest positieve kansen biedt voor alle betrokkenen’. Maar Hermans kent Keizer natuurlijk, want beide heren zitten hoog in de boom bij de VVD. Dus hoe onafhankelijk is die ledenraad eigenlijk?
..."
Waarom zat Loek Hermans in de ledenraad? Wat had die man daar te zoeken? Kan iemand mij dat uitleggen? Het ruikt onwelriekend, zeg maar het stinkt. Alles wijst er op dat er een goed doordacht en uitgekookt plan gemaakt was om de ledenraad (en daarmee de leden) een rad voor ogen te draaien. Loek Hermans is (lees: was) een man van statuur die gezag inboezemde en de 'onnozele' ledenraad en de leden wel kon adviseren.
Hennie Keizer heeft drie petten op maar ook Loek Hermans heeft meerdere petten op: hij neemt niet alleen zitting in de ledenraad van de vereniging (verkopende partij) maar is tegelijkertijd commissaris van het object van verkoop (Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’).
Het is allesbehalve fris.
Nepotisme viert hoogtij bij de VVD.
jelle 15 1
[Verwijderd]Had Keizer die dan ergens liggen ?
Of is mijn indruk juist dat pas na de diefstal de bank bereid was de dief krediet te geven ?
jos 37 1
Lemesle
Renee van Aller 5
“Wat hier onverkwikkelijk is, is niet eens het gesjoemel, maar juist dat passie preken voor de bühne. Keizer geldt binnen de VVD als „Mister Integriteit”. In zulke handen wordt moraal slechts een trefwoord in het belang van de publieke zaak, maar een publieke zaak die volledig tot iets voor anderen wordt gemaakt. Voor de anderen geldt de moraal, voor jezelf de mores.
Je zag het ook in de brief van Rutte aan alle Nederlanders vóór de verkiezingen: dat was geen oproep tot saamhorigheid en moreel besef, maar slechts een oproep om anderen de maat te nemen. Want aan ons kan het niet liggen. Dat is geen publieke moraal. Henry Keizer blijkt niet
het medicijn, maar de kwaal.”
Antonius Nicola
jos 37 1
Slager die zijn eigen vlees keurt?
Wie was ook weer het hoofd van deze commissie?
De VVD is nu ook compleet ongeloofwaardig geworden.
Nieuwe woord voor van Dale
Graai liberaal/liberalen
jelle 15 1
jos 37Tiede Boersma 4
Even een paar kanttekeningen:
Bij de verkoop/koop van een bedrijf (en daar weet ik nu wel weer veel van) speelt de (sorry het wordt technisch) intrinsieke (lees werkelijke) waarde en de toekomstverwachting beide een belangrijke rol, vaak gebaseerd op het kortere verleden en de kasstroom. Wat nu steeds als werkelijke waarde wordt weergegeven is de netto vermogenswaarde, wat geen taxatie is, maar een boekhoudkundige optelling van eigendommen minus schulden van een onderneming. De grote eigendommen zijn vaak gewaardeerd tegen aanschafwaarde minus een jaarlijks bij de aanschaf bepaalde afschrijving. De rest vaak tegen nominale waarde (waar soms een afwaardering op plaats vindt (denk aan oninbaarheid bijvoorbeeld). Mijn punt is dat er nogal wat bedrijven zijn failliet gegaan omdat hun grote eigendommen (vastgoed, onroerende zaken ed) na taxatie nog maar een fractie waard bleken van wat er voor betaald was EN wat er in de boeken stond. Daar is notabene de crisis om gestart.... Dat speelde bij iedereen maar in vergrote mate bij gebouwen die heel beperkt in hun gebruik waren. Bij crematoria zou het me niet verbazen dat de waardering van de onroerende zaken zakte tot 40% en er onder.
Dan die vermaledijde 12 miljoen die als dividend is uitgekeerd. Ik heb al in een andere reactie gemeld: Als je een huis met garage koopt voor 12,5 mio en je verkoopt het huis voor 12 mio omdat de garage ook bewoonbaar is, dan heb je natuurlijk in basis veel minder over. Of dat dan 500.000 euro waard is is de vraag, maar in wezen kan het.
Ik begrijp het maar FTM is tendentieus bezig. Jammer.
jelle 15 1
Tiede BoersmaEr was een groot vermogen, tientallen miljoenen, wat nu in particuliere handen is gekomen.
Zonder noemenswaarde tegenprestatie.
Ik kan in deze constatering niets tendentieus zien.
Tiede Boersma 4
jelle 15Het is zonder enige twijfel -achteraf gezien- een goede deal. Geen twijfel daarover.
Het gaat er ook niet over dat de heer Keizer vindt dat mensen hem op zijn woord moeten geloven (wat mij ook op de achterste benen zet).
Het gaat er niet over dat die heer Keizer nu weer niet alles laat zien (zodat we nog steeds niet weten of dit nu wel of niet juist is geweest: u niet, FTM niet en ik niet).
Het gaat erover dat FTM nu ook de schijn wekt dat het verkeerd zit zonder dit te bewijzen, althans met onvolledige bewijzen. Eigenlijk identiek aan de heer Keizer die ook maar zegt dat het zo is en dit met onvoldoende bewijzen dan staaft.
Het is goed dat FTM dit naar voren brengt. Alleen de conclusie van FTM is voorbarig en er worden stellingen geponeerd die gewoon aantoonbaar niet juist zijn. Ik krijg zelfs het idee dat men op onderdelen niet weet waar men over praat. Hiermee wordt op voorhand de heer Keizer onherstelbaar beschadigd. En dat zou een journalist niet moeten mogen doen, Het effect van zijn/haar handelen is zeer groot en er is al genoeg fake nieuws op deze wereld. Laat een verhaal over integriteit ook integer behandeld zijn graag. Bovendien: het komt nu wel uit en je wilt toch als journalist serieus genomen worden. Vandaag stond in FD wel een heel integer verhaal over dit onderwerp. Zo hoort het.
jelle 15 1
Tiede Boersmatikfout ?
-achteraf gezien- Geen goede deal ?
Onherstelbaar beschadigd, tja, wie kritische journalisten buiten laat staan, in plaats van ze binnen een stevig weerwoord te geven, beschadigt zichzelf.
Verder kan ik dat onherstelbaar niet zien, ALS er een betrouwbaar onderzoek komt.
Davids van het rapport over de Irak oorlog, ik zou vertrouwen in zijn uitkomsten hebben.
Tiede Boersma 4
jelle 15En Ja Jelle, hij heeft het volledig verkeerd aangepakt. Het is zijn eigen schuld, vooral ja door zijn omgang met de journalisten, maar het is niet fijn, echt niet fijn om zo vernield te worden. En wie moet het nu weer overnemen? Wie wil dit werk straks nog doen?
Uit het onderzoek zal vrijwel zeker wel komen dat het niet chique was, maar dat er wel aan vrijwel alle voorwaarden is voldaan...
Hoe dan ook, hij wordt geen voorzitter meer.
Markdraaier 7
Tiede BoersmaHet zal ook nu wel weer gaan blijken wat waar is.
Tiede Boersma 4
MarkdraaierU hecht toch zelf ook aan uw eigen privacy?
Ik heb er geen problemen mee dat het in de publiciteit komt. Alleen jammer dat de berichtgeving gekleurd is en iedereen dat dan weer geloofd.
Markdraaier 7
Tiede BoersmaAls leek probeer ik mij een oordeel te vormen over deze kwestie.De politiek en MSM beginnen pas laat te reageren.Dhr Keizer probeert FTM af te poeieren vertoont ontwijkend gedrag,komt met een onvolledige verklaring.
Ik volg het nieuws en lees de kommentaren op deze site.Zoals van John Law,Harbers,BS buster en de Jurist die met feiten komen.
Ik hoor een hoogleraar die zegt dat er zaken zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen.
Dit en wat er allemaal de afgelopen jaren gepasseerd is maakt dat ik FTM aanzielijk geloofwaardiger vind dan het relaas van Dhr. Keizer.
Dat zijn privacy nu geschonden wordt lijk mij gerechtvaardigd.
Fred 25
jan 127
Harbers 8
jan 127Welke normen hanteert de bank?
3 x IBITDA of zo ?
Zou IBITDA dus minimaal 10 mln moeten zijn.
Ga daar maar eens mee aan het waarderen.
Tiede Boersma 4
jan 127Het is in een jaarrekening geregeld dat de aflossingen van het eerstkomende jaar onder kortlopende schulden wordt verantwoord en een vijfjaarsperiode (daarna dus) en langere periode bij langlopende schulden. En jawel dan vind ik op pagina 25 van de jaarrekening van Facultatieve Groep BV staat als lening 5 € 6.250,000,- schuld onder langlopend en € 2.000.000,- onder kortlopend. Er is al € 1.500.000,- afgelost in 2013. Over rente wordt niet gesproken (zou wel moeten), over zekerheden wordt niet gesproken (zou wel moeten).
Wel lees ik dat de 470.000,- welke de directeuren via een lening ter beschikking hebben gesteld aan de eigen BV is achtergesteld. Feitelijk is het risico dan ook in privé bij hun.
Twee aanvullende zaken:
1. In 2012 was het verplicht, althans heel verstandig, om voor een dvidendopname een zogenaamde uitkeringstest te doen. Vanaf 2012 is de directie, ook als ze niet aandeelhouder zijn overigens, hoofdelijk aansprakelijk (dus met hun gehele privé vermogen) te stellen als er achteraf de BV waaruit het dividend is opgenomen niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De uitkeringstest, mits correct ingevuld en uiteraard een correcte uitkomst kan deze aansprakelijkheid voorkomen.
2. Banken vragen vaak persoonlijke borgstelling (privé dus) van de eigenaren. Dat zou me hier ook niet verbazen. Maar weten we dat zeker? Nee ook niet.
Paul 88
Paul 88
Leon Roijen 5
Hendrik Rood 1
http://www.hpdetijd.nl/2009-10-14/kamervragen-naar-aanleiding-van-dubbele-pet-duthler-vvd/
http://www.hpdetijd.nl/2009-10-14/de-dubbele-pet-van-anne-wil-duthler/
http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/gastpost-hoe-sloop-ik-een-senator/
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2009/11/19/kamervragen-nederlands-taxonomie-project
http://agconnect.nl/artikel/nederlands-taxonomie-project-moeizaam-uit-de-startblokken
Guus 19
Hendrik Rood 1
Guus 19Dit soort financieringsmanoeuvres, waarbij een bedrijf wordt overgenomen met door de aandeelhouders geleend geld en direct na de overname een forse lening / kredietlijn afsluit en een superdividend uitkeert aan de nieuwe aandeelhouders, is niet ongebruikelijk in de wereld van participatiemaatschappijen / Private Equity.
Er is echter één indicator, die suggereert dat de waarde van de onderneming aanzienlijk hoger ligt dan €12,5 miljoen, wat er door Keizer c.s. voor is betaald. De bank (ABN AMRO) bleek bereid om tegen onderpand een kredietlijn te openen van ruim €30 miljoen voor de werkmaatschappij.
Dat doet een bank niet bij een onderneming, die maar een paar ton waard is en beperkte vrije kasstromen genereert. Ook accepteert een bank géén uitbetaling van een superdividend van €12 miljoen aan aandeelhouders als daarmee het faillissementsrisico en daarmee wanbetaling aan haarzelf dramatisch toeneemt.
Meneer Keizer, als 51% aandeelhouder, is boekhoudkundig zeker na deze transactie multimiljonair (als hij het gezien het salaris in de jaren ervoor al niet was). Hij bezit nu 51% van een onderneming die in 2012 werd gewaardeerd op €12,5 miljoen. Daarvoor heeft hij netto €260 duizend betaald, waarvan €15.300 eigen geldinleg en de rest heeft hij als nieuwe aandeelhouder geleend.
Gezien de positieve zakelijke ontwikkelingen in de jaren erna is de onderneming zeker niet waardeloos geworden, evenmin als zijn aandelen en zal hij de rente en aflossing op die €244.700 wel hebben kunnen betalen uit zijn salaris en dividenduitkeringen.
jelle 15 1
Hendrik RoodIk zal er te dom voor zijn, maar wat schiet ik als oude aandeelhouder er mee op iemand geld te lenen om mijn aandelen te kopen ?
Ik raak m'n aandelen kwijt in ruil voor een vordering.
Wat die vordering waard zal zijn, de bekende Joost mag het weten.
Hendrik Rood 1
jelle 15Het vraagstuk voor de vereniging was als volgt:
1. Doorgaan met het bezit van deze (groep) ondernemingen en zakelijke activiteiten en dividenden afwachten (waar de bank jaarlijks goedkeuring aan moest verlenen)
2. nu cashen door verkoop en de ontvangen gelden elders beleggen en daar dan rente / dividend uit opstrijken.
Men heeft gekozen voor cashen en na onderhandelingen €12,5 miljoen ontvangen.
Hoe de nieuwe aandeelhouders die €12,5 miljoen gefinancierd hebben en welke afspraken zij met de bank hebben zal voor de vereniging worst wezen.
Het superdividend uitkeren is een relevante vraag voor de RvC van de verkochte onderneming. Die moet vaststellen of de onderneming na uitkering ervan niet financieel wankel is geworden (leegroof).
Dat is hun fiduciaire plicht tegenover het personeel dat werkt in de onderneming.
Commissarissen zijn per 1 januari 2013, de dag dat de transactie is geëffectueerd, opgestapt. Dat ontslaat hen niet van hun verantwoordelijkheid eind 2012 om met die grote transactie (superdividend uitkeren, verzekeringsbedrijf verkopen) en de nieuwe koers van de onderneming akkoord te gaan.
Commissarissen zitten bij die transactie er niet voor de aandeelhouders (de vereniging).
Het was in dit geval verstandiger geweest als de bestuurs- en ledenraadsleden ten tijde van de transactie, zich hadden laten vervangen in de RvC.
Immers de belangen van het bedrijf, waar zij op moesten toezien, lopen niet parallel met de belangen van:
a. de verkopende vereniging die een hoge prijs wil
b. de overnemers die een lage prijs willen en een superdividend
Degene die daarover kan klagen is de ondernemingsraad of vakbonden. Maar alleen als zij kunnen aantonen dat de gekozen (her)financieringsconstructie tot leegroof leidt.
Fouk Tsang 5
1) Verkoop van de verzekeringstak
Aanleiding rondom de hele verkoop van de bedrijfsactiviteiten blijkt wel de onzekerheid rondom de verzekeringstak die Facultatieve had. In 2008 en 2011 heeft de verzekeringstak geleid tot een verlies. Echter binnen een paar maanden na de verkoop van de bedrijfsactiviteiten verkoopt Keizer cs. de verzekeringstak door aan ASR en daarmee is het meest risicovolle deel van de overname verkocht. Hierop is overigens geen verlies gemaakt.
Onduidelijk is in hoeverre bij de bepaling van de overnamesom rekening mee is gehouden. De waarderingsrapporten lijken exclusief de verzekeringsportefeuille te zijn, maar waarom gaan die dan wel mee in de overname.
2) In de stukken van het bestuur van de Facultatieve wordt gesproken over een investering van 4,5 miljoen euro toen de bedrijfsactiviteiten in 1990 apart werden gezet van de vereniging. Deze 4,5 miljoen wordt vervolgens gerelateerd aan de overname som van 12,5 miljoen. Dit geeft aan dat het bestuur niet echt besefte wat de echte waarde van de bedrijfsactviteiten waren.
3) Keizer laat maar delen zien van de waarderingsrapporten alleen de pagina's met de uiteindelijke waarderingen. Veel belangrijker is om te lezen op welke cijfers deze waarderingen zijn gebaseerd en wie deze cijfers heeft aangeleverd. Keizer schermt nogal makkelijk met de term accountants maar het gaat hier om waarderingsexperts. De waardering wordt bepaald op basis van de toekomstige kaststromen. Die kasstromen worden bepaald op basis van de begroting van de onderneming. Grote vraag is wie die gegevens heeft aangeleverd. Een van de rapporten is overigens een conceptrapport. Volgens mij moet Keizer gewoon de gehele rapporten bekend maken.
jelle 15 1
Fouk TsangDat doodbloeden, alleen omdat de doelstelling is gehaald, crematie maatschappelijk acceptabel te maken.
Wat er met dat vermogen had moeten gebeuren bij het opheffen van de vereniging, ik zie maar twee mogelijkheden, verdelen onder de leden, of onderbrengen in een stichting met een ideëel doel.
Fouk Tsang 5
jelle 15Harbers 8
Fouk TsangOp de verzekeringstak wordt in het kader van de overname een winst gemaakt van 1.843.811 euro omdat de technische voorziening wordt afgewaardeerd met dat bedrag (verplichting stond dus te hoog in de boeken). Daar trekken ze dan nog 25% latente vennootschapsbelasting van af en de rest is dan netto en komt in de waardering van de aandelen bij overname tot uiting (verhoging van de waarde dus).
Nu zelfs accountants zich er mee gaan bemoeien ziet het er slecht uit voor Henry.
Was het niet een accountant die El Capone uit de roulatie heeft genomen?
Als er waarderingsrapporten op tafel komen moet je die als basisregel nooit geloven. Die worden namelijk alleen maar getoond om de andere partij op het verkeerde been te zetten.
En de enige waardering waar een goedkeurende accountantsverklaring bij zit is die van 31,5 mln in de jaarrekening.
gast 4
HarbersWat ik interessanter vind is waarom Bönninger Onroerend goed BV buiten de waardering lijkt te zijn gehouden terwijl dat in 2015 nog steeds een deelneming is van 50%
Harbers 8
gastDe aandelen in Bönninghausen Onroerend Goed BV werden in 2011 voor 50% gehouden binnen de groep door Facultatieve Verzekeringen NV en voor 50% door Johannus Wilhelmus Gerardus Cox. Met de verkoop van de Verzekeringen NV zou Bönninghausen dan dus ook automatisch moeten zijn mee verkocht, maar in 2015 staat inderdaad nog steeds 50% van Bönninghausen Onroerend Goed BV als deelneming in de jaarrekening met proportionele consolidatie. Waar komt die dan vandaan? Uit de verzekeraar achtergehouden of van de heer Cox?
Fred Raaks 5
Fouk TsangDoor zijn dubbelfunctie heeft Hennie de leden miljoenen door de neus geboord. Volgens mij moet dit rechtelijk aan te vechten zijn. Class action door de voormalige leden met een terzake kundig advovatenkantoor moet volgens mij haalbaar zijn.
jelle 15 1
Fred RaaksIk ben er weer te dom voor.
Fouk Tsang 5
jelle 15Fred Raaks 5
Fouk Tsanggast 4
Fouk TsangHad de vereniging ook de € 12mln als dividend uit kunnen laten keren én De Facultatieve kunnen behouden? Zo ja, was de Facultatieve dan € 500k waard geweest?
Wijnand 4
Heeft FTM zich al verdiept in de vraag of dhr. Keizer toen niet wederom (al dan niet via zijn VVD vriendjes) als koper en verkoper aan tafel zat en zo een ditmaal veel ste hoog bedrag voor de verzekeringsactiviteiten heeft kunnen krijgen?
Tiede Boersma 4
Wijnand 4jelle 15 1
Tiede BoersmaHendrik Rood 1
Wanneer een vereniging wordt geliquideerd, dan wordt een financieel batig saldo naar rato uitbetaald aan de leden.
De leden zijn dus bestolen en gezien wat er nu op tafel komt, zouden logischerwijs personen die in 2012 lid waren een rechtszaak kunnen starten wegens wanbestuur.
Het vage convocaat voor de cruciale ledenvergadering van december 2012, waarin niet expliciet duidelijk werd gemaakt dat er een grote transactie zou gaan plaatsvinden en ook een beslissing worden genomen om de verzekeringsportefeuille af te stoten en daarmee het lidmaatschap van 'De Facultatieve' op te doeken voor verzekerden, lijkt mij voldoende juridisch handvat voor het opnieuw openen van deze zaak voor de voormalige leden.
Wie even nuchter nadenkt, realiseert zich dat een bedrag van €31 tot €35 miljoen met 67 duizend leden, per lid een waarde vertegenwoordigt van een kleine €5000.
Een bedrag dat zij aan zichzelf hadden kunnen laten uitkeren als ze de vereniging in december 2012 hadden opgeheven.
Ik ben dus benieuwd of er een groepje voormalige leden is dat binnenkort juridische actie gaat ondernemen en toenmalige bestuursleden als bestuurders van de verkopende partij aansprakelijk gaat stellen.
Fouk Tsang 5
Hendrik RoodWalter Devenijns 1
Hendrik Rood 1
Als Commissaris van de onderneming sta je buiten onderhandelingen van aandeelhouders die hun aandelen verkopen aan derden (aan wie dan ook). De taak van de RvC is om de continuïteit van de onderneming te bewaken.
Wel relevant is het oordeel van de RvC over de beslissing om na de aandeelhouderstransactie een forse lening aan te gaan door de onderneming (30,4 miljoen) bij ABN AMRO en vooral om direct daarop een superdividend van €12 miljoen uit te keren aan de aandeelhouders.
RvC leden kunnen worden vervolgd als zij akkoord gaan met die transacties (de grote lening en het superdividend) en het te beargumenteren is dat die transacties de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.
Zij zullen moeten kunnen verantwoorden waarom het beschreven superdividend €12 miljoen was en niet €6 miljoen of €18 miljoen. De directie stelt een superdividend voor, maar de RvC moet daar akkoord op afgeven.
In principe is het niet verboden om voor een appel en een ei aandelen door te verkopen. De fiscus zal bij de aandeelhouders dan vragen om een reële taxatie van hun nieuw verworven privébezit voor vermogensheffing.
De stelling van Keizer c.s. is dat zij als nieuwe aandeelhouders een lening zijn aangegaan van €30,4 miljoen voor het nieuwe bedrijf met het in onderpand geven van de aandelen.
Die nieuwe deelneming is genoteerd op €34.120.408 verwervingskosten met een reële waarde van activa en passiva van €31.533.288. Er is dus privé €1.133.288 'overwaarde' verworven door het management dat de lening afsloten en de aandelen in onderpand gaf. Voor de overname zijn ruim €2.5 mln kosten gemaakt.
In Nederland is een waardevermeerdering van een bezit privé onbelast bij realisatie, als het niet direct met je beroep te maken heeft. Anders betaal je er inkomstenbelasting over. Die 1,133 mln is ongerealiseerd.
Hendrik Rood 1
1. Keizer c.s. hebben een bedrijf verworven met reële waarde activa/passiva van €31.533.288
2. ze zij daarvoor een herfinanciering met ABN AMRO aangegaan van €30.406.868,57
Er is een overwaarde van €1,126 miljoen
Als 51% aandeelhouder zal Keizer 51% van die overwaarde (een kleine 6 ton) op zijn privé belastingaangifte moeten vermelden als hogere waarde van zijn bezit (voor de vermogensheffing).
Het uitbetalen van een superdividend van €12 miljoen is alleen relevant als de continuïteit van de onderneming daarmee in gevaar is gebracht. Dat is een zaak van de RvC.
In het bedrijf zat voor de herfinanciering een forse schuldenlast van ruim €24 miljoen. Die is door de herfinanciering na de transactie qua structuur verandert. Dat is een zaak voor de financierende bank, het management en de RvC. Met het uitbetalen van zo'n superdividend aan de overnemende nieuwe aandeelhouders moet de bank ook akkoord gaan.
Voor de vereniging is van belang of de overnameprijs van €12,5 miljoen realistisch was. De waardering ervan is gedaan zonder de te verkopen verzekeringsportefeuille, waar men de laatste jaren met enige regelmaat forse verliezen op boekte.
De herfinanciering en verkoop van de ledenportefeuille aan ASR had ook gekund zonder de vervreemding van de aandelen. Dan was er een vereniging ontstaan met geen 66 duizend maar nog ca. 3000 leden, die 'de facto' dan vooral aandeelhouder waren geworden in een onderneming.
Nu is er een vereniging van 3000 leden, die lid zijn van een organisatie die een charitatief fonds beheert.
De meevaller voor Keizer is een kleine 6 ton 'overwaarde'. Dat lijkt mij geen zelfverrijking gezien zijn hoofdelijke aansprakelijkheid voor ruim €15 miljoen.
Een issue is er alleen als de onderneming eind 2012 op financieel wankele voeten is gezet door het uitbetalen van het superdividend.
Fouk Tsang 5
Hendrik RoodKeizer CS. kocht de onderneming voor 12,5 miljoen. Maar door het superdividend uit te keren betaalde de onderneming feitelijk zelf de overnameprijs.
Los van de hele discussie van de waardering is dit op zich al een rare transactie.
Hendrik Rood 1
Fouk TsangHet is vrij standaard praktijk tegenwoordig bij Private Equity overnames. Vooral als het een bedrijf met een ijzersterke balans (veel eigen vermogen) of een captive market betreft.
Typische situaties:
- nutsbedrijven waar klanten niet snel kunnen weglopen
- het bedrijf is een (wereld)marktleider in een niche-markt
- een zeer gevestigde merknaam met uitstekende (soms dominante) marktpositie.
Voorbeeld van het laatste: de Apax-overname van PCM (Volkskrant, Trouw, Parool etc.)
Die werden volgepompt met leningen, waarna de overnemer een superdividend kreeg.
http://www.parool.nl/binnenland/apax-tevreden-uit-pcm~a3801/
Als ik het goed begrijp is 'De Facultatieve' wereldmarktleider op het vlak van crematie-ovens.
Dat lijkt mij géén krimpmarkt.
En de eerste transactie na overname was het afstoten van de verzekeringspolissen aan ASR, waardoor risico's die daaruit voortvloeiden flink omlaag gingen. De waarde daarvan stond 'pro memorie' in de waarderingsrapporten, dus alles wat dat opbracht was een meevallertje.
Met de huidige lage rentestand kan je ver gaan en zo te zien heeft ABN AMRO eisen gesteld om het Rekening Courant krediet van €7,5 miljoen in zeer korte tijd terug te brengen.
Het is niet verboden om de solvabiliteit van een onderneming de nek om te draaien. Je moet alleen een bank vinden die daarin met je mee wil gaan.
Die bank heeft geëist dat het overnemende MT persoonlijk garant ging staan voor de kredietlijn, en heeft de aandelen als onderpand geëist. Bij wanbetaling op de lening krijgen zij de onderneming dus in handen en mogen dan het bedrijf doorverkopen.
Als de bank bij de oude leningen dat aandelen-onderpand niet had, dan heb je de zakelijke casus waarom ze er nu wel in meegegaan zijn. Een bedrijf in bezit krijgen en doorverkopen is wat anders dan bij de curator in de rij staan bij een executieverkoop, nadat de fiscus als eerste langs is geweest.
Mz59 7
Hendrik RoodArjan 7
Hendrik RoodMaar stel nu dat je een verkoper van deze obligatie kan vinden, die je ervan weet te overtuigen dat de waarde niet 100%, maar 70% is. De verkoper is bereid deze obligatie te verkopen voor 700.000 euro, terwijl de obligatie 1 miljoen euro waard is. In dat geval is er geen inbreng van eigen gelden nodig, want de bank is bereid je die 7 ton te lenen omdat de daadwerkelijke waarde 1 miljoen euro is. Dat de koper de verkoper in de maling heeft kunnen nemen zal de bank niet interesseren, die kijkt slechts naar de afdekking van haar eigen risico. Wat we hier dus zien is dat de koper eerst heeft geinformeerd wat hij kon lenen (7 ton), om vervolgens de verkoper te misleiden dat dit de waarde is van de obligatie. Niet de markwaarde maar bevoorschottingswaarde was bepalend voor de koper, om de verkoper te overtuigen wat de waarde was. Wanneer koper en verkoper verschillende personen zijn, zal de kans op deze misleiding klein zijn, maar in het geval van de dubbele petten zonder noemenswaardige inbreng eigen vermogen van Keizer is niet uit te sluiten dat de overname prijs niet is gebaseerd op de marktwaarde maar bevoorschottingswaarde (met forse haircut). De verklaring van de negatieve goodwill zou mogelijk door die haircut zijn te verklaren.
Het doorspitten van jaarrekeningen en balansen gaat geen antwoord geven op de vraag. Grondig onderzoek naar de waardebepaling wel.
Hendrik Rood 1
ArjanDe aangifte van oplichting door SOBI lijkt mij terecht.
In de aangifte richt Lakeman zich op de bestuurders van de onderneming en vereniging.
De Raad van Commissarissen met daarin Loek Hermans, die ook nog in de Ledenraad zat, blijft bij zijn aangifte buiten schot.
Interessant bijkomend punt was dat er géén Ondernemingsraad bestond bij De Facultatieve. Die heeft in Nederland adviesrecht bij overnames en een OR is wettelijk verplicht bij bedrijven met meer dan 35 medewerkers. De Facultatieve had er 700!
Het is extreem verrassend dat de Commissarissen blijkbaar nooit de directie hebben gewezen op het ontbreken van een OR en zelfs, indien die OR er niet was, bij deze verkooptransactie geen 'adviserende werknemersbijeenkomst' hadden georganiseerd.
Als de RvC de directie nooit op het moeten instellen van een OR bij "De Facultatieve" heeft gewezen kom je toch razendsnel uit bij 'wanbestuur' voor wat betreft de rol van de RvC-leden. Een onderneming moet zich aan de wet houden, ook al hebben Commissarissen en bestuurders een politieke mening dat een instelling zoals een Ondernemingsraad onzin is.
Fouk Tsang 5
Hendrik Rood2) bij veel private Equity transacties is er een overwaarde betaald door de overnemende partij (lees goodwill). In deze casus was er negatieve goodwill (omdat men in de toekomst verliezen voorzag??). Als de club er echt zo slecht voor stond dan gaat geen bank akkoord met de uitbetaling van een superdividend (vraag welke bankier was bij deze transactie betrokken?)
3) de waardebepaling vondt plaats zonder de verzekeringstak maar kreeg men wel erbij om direct weer te verkopen, blijft hoogst curieus.
Kortom geen storm in een glas water maar een orkaan in de partij
Hendrik Rood 1
Fouk TsangLakeman stelt dat de verkoopprijs niet €12,5 miljoen maar €25,7 miljoen had moeten zijn. Daarbij neemt hij nog een discount wegens management buy out van €1,5 miljoen mee, op basis van het gemiddelde van de waarderingen van Borrie en Deloitte (€16,5 miljoen). Hij stelt dat BDO Corporate Finance op een veel te lage waardering uitkwam, op basis van informatie die door het management aan BDO was verstrekt over een negatief eigen vermogen, dat onjuist was en negeert daarom die waardering.
De stukken over de buiten de waardebepaling gehouden verzekeringstak waren initieel nog niet op tafel. Daar richt Lakeman zich terecht op, want dat buiten beeld houden van de ledenraad blijkt dus een enorme vertekening te geven van de realiteit.
Het is nu ook wel duidelijk waarom de bank het superdividend accepteerde, want bij het verkopen van de verzekeringstak kwam er een zeer fors bedrag binnen.
Nu ben ik benieuwd hoe het OM gaat reageren op deze aangifte.
Harbers 8
Hendrik RoodMisschien kun je eens iets schrijven over common law en fiduciary duties in dit verband. En hoe je dat in Nederland zou moeten verstaan.
Succes
Hendrik Rood 1
HarbersMaar Commissarissen hebben wel een verantwoordelijkheid naar de Onderneming waar zij op toezien. Die verantwoordelijkheid betreft de gehele onderneming en dus ook de belangen van het daar werkende personeel en niet alleen het management en hun ondernemende plannetjes.
In dit verband moeten de Commissarissen dus kunnen verklaren waarom zij denken dat het eind december 2012 uitbetalen door het management van het 'superdividend' een acceptabele handelwijze is.
Harbers 8
Hendrik RoodIn beginsel was dat dividend van 12 mln eigenlijk nergens voor nodig. Ze hadden net zo goed de bankschuld van 12 mln bij de Groep BV kunnen zetten en daarmee dan de overnameprijs betalen aan de vereniging.
Waarom ze dan toch dat dividend uitkeren zul je dan vragen.
Het drukt de boekwaarde van de deelneming met 12 mln.
Ik heb de indruk dat de heren zich het liefst zo arm mogelijk voordoen. Dan lopen ze ook het minst in de gaten.
Op zijn eigen balans zet Henry de deelneming waarschijnlijk ook niet voor niets voor de fiscale verkrijgingsprijs van 15.300 i.p.v. tegen de netto vermogenswaarde van circa 10 miljoen. De regels staan dat helaas toe. Wat is dan nog een getrouw beeld?
Daarnaast denk ik dat het dividend mogelijk voorkomt dat je bij de overname holding misschien geen belastingvoordeel over de rente aftrek hebt.
gast 4
HarbersMag de BV van Keizer wel op fiscale grondslagen waarderen? De deelneming is met zijn 51% een groepsmaatschappij. Geconsolideerd is de holding van Keizer dan toch niet te kwalificeren als klein? (oprechte vraag)
Harbers 8
gastEen zgn niet moeiende personal holding hoeft niet te consolideren.
gast