De zaak-Sanjay D.

3 Connecties

Op 8 juli moet voormalig DNB-medewerker Sanjay D. in Amsterdam voor de rechter verschijnen wegens de roof van 1,25 miljoen euro. Maar zijn thuisland India weigert hem uit te leveren.

In september 2008 slaagde D. erin om met de forse stapel gestolen eurobiljetten het pand van zijn werkgever te verlaten. Hoe hem dat precies lukte zonder dat het werd opgemerkt, is nog niet duidelijk. Na de roof vluchtte D. naar zijn geboorteland India, waar hij volgens kennissen sindsdien een luxe leventje leidt, met twee appartementen in hoofdstad New Delhi. 
 
De Nederlandsche Bank deed aangifte tegen de dief, er ging een internationaal opsporingsbevel uit, Nederland en India hebben een uitleveringsverdrag – een kwestie van tijd totdat D. in Nederland voor zijn daden wordt berecht, zou je denken. 
 
Lege stoel
 
Maar dat loopt nu toch een beetje anders, zo schrijft het AD vandaag. India weigert namelijk de man aan Nederland uit te leveren. Justitie deed het verzoek om zijn uitlevering al in januari 2010, maar in het bestaande verdrag tussen Nederland en India staat de clausule dat de Indiërs geen onderdanen hoeven uit te leveren. En dus verblijft D. nog altijd in zijn luxe villa's, die hij met gestolen Nederlands bankgeld financierde.
 
De eerste zitting in de zaak tegen D., volgende week vrijdag, lijkt daarom uit te draaien op de berechting van een lege stoel. Toch zet het Openbaar Ministerie door, in de hoop D. bij verstek veroordeeld te krijgen voor de spectaculaire roof.
 
DNB zegt inmiddels het niveau van de zorgvuldigheids- en veiligheidsmaatregelen te hebben aangescherpt.