Singapore’s zilvervloot

2 Connecties

Relaties

Goud Zilver
2 Bijdragen

De prijsontwikkeling van zilver verloopt dramatisch, maar de vraag naar opslagruimte voor baren zilver groeit. In Singapore wordt een nieuwe opslag van 200 duizend kilo geopend.

In Singapore opent Malca-Amit Global deze week een beveiligde opslagruimte Singapore. De nieuwe opslag in het biedt plek voor 200 duizend kilo zilver, het equivalent van 128 miljoen dollar op basis van de huidige zilver-prijs. Het opslagbedrijf heeft nog vijf andere mega-opslagruimtes voor goud in FreePort, het (belastingvrije) Fort Knox van Singapore. De prijs van zilver kent een sterke daling: sinds het begin van dit jaar is de prijs met een derde gedaald door de verwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank het opkopen van obligaties – à 85 miljard dollar per maand – na de zomer gaat afbouwen. De prijs van afgeleide financiële producten, de zilverderivaten, is echter stabiel gebleven. De populariteit van zilver valt vooral toe te schrijven aan de sterk groeiende Chinese midden- en bovenklasse die als particulier belegger nogal eager zijn om investeren in zilver.

Mainport voor goud en zilver

Een medewerker van Malca-Amit vertelde tegen Bloomberg dat het einde nog niet in zicht is: het bedrijf wil een extra zilveropslag bouwen in Hong Kong en meer goud-depots in Singapore. De overheid van Singapore is voorstander van de uitbreiding. Singapore wil een belangrijk tussenstation worden voor edelmetalen. Ongeveer 2 procent van de wereldhandel in goud verloopt inmiddels via Singapore, maar de overheid heeft de ambitie om dat te laten toenemen tot 15 procent. Zo werd er vorig jaar een verkoopbelasting (7 procent) geschrapt om de handel te stimuleren. JPMorgan Chase heeft sinds 2010 al een opslagruimte voor edelmetaal in Singapore FreePort en Deutsche Bank huurt een opslagruimte van Malca-Amit voor de opslag van maximaal 100 duizend kilo goud. De Zwitserse bank UBS, thans de edelmetaalbewaarder van ABN Amro en hun klanten die met de nodige extra risico's (lees dit stuk) beleggen in edelmetalen, huurt een opslagruimte in Singapore voor het bewaren van goud voor hun klanten.