De Zoektocht van Google

4 Connecties

Relaties

Jan Dwarshuis Aandelenmarkt

Organisaties

Google Inc.

Werkvelden

Beleggen
2 Bijdragen

Columnist Jan Dwarshuis voorziet een terugkeer naar de doldwaze jaren negentig. Er zijn indrukwekkende technologieën op komst, die de wereld kunnen veranderen.

Voor beleggers is 2014 hobbelig begonnen. Globale aandachtspunten zijn een stagnerend China en een mogelijk verder oplopende rente in de VS later dit jaar. In Europa speelt Frankrijk met vuur, zoals u inmiddels weet. Rusland moet van de OECD gaan hervormen, ik kom hier in een latere column nog op terug. Het proces in Rusland is redelijk voorspelbaar, waardoor uiteindelijk de forse discount op aandelen ten opzichte van het Westen geëlimineerd zal worden. Dit is overigens een lange termijn proces. Veel beleggers hebben dat geduld vandaag de dag niet meer. Voor de lange termijn ben ik positief over asset class aandelen. De laatste tijd denk ik steeds vaker terug aan de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook toen geloofde men niet dat de economie steeds verder aan zou trekken. Later had men het zelfs over een nieuwe economie, welke natuurlijk niet bestond. De zogenaamde burn rate is nog een aardige term uit die tijd. Maurice de Hond kan u precies uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

Greed

Uiteindelijk mondde de gekte uit in de alom bekende internetbubbel waarbij greed de laatste zet gaf. Veel beleggers – ik noem het liever speculanten – zitten door deze idioterie nog steeds op de blaren. Maar voor het zo ver was, stegen de koersen jarenlang achter elkaar. Het jaar 2013 was voor veel aandelenbeleggers een goed jaar. Ik sluit niet uit dat de komende jaren ook positief zullen verlopen met 2014 als een soort tussenjaar. Veel zal afhangen van de groei in de VS. Maar het pad naar hogere koersen zal zéér grillig en volatiel zijn.
'het pad naar hogere koersen zal zéér grillig en volatiel zijn'
Toch zie ik veel overeenkomsten met de jaren negentig. Ook nu zijn veel bedrijven met indrukwekkende technologieën bezig. Een deel van deze bedrijven worden simpelweg opgekocht door de grote jongens. Dit kan de fantasie zomaar weer terugbrengen op de beurs. Daarnaast zijn er hypes die door de believers niet als een hype gezien worden. De Bitcoin is een aardig voorbeeld waar ik als value investor verre van blijf.

Toekomst kopen

Deze week is er een persbericht gepubliceerd over een bedrijf dat heel duidelijk de toekomst wil kopen. Google kocht voor 3,2 miljard dollar Nest Labs. Een peulenschil voor Google, maar toch. Google kende het bedrijf al via haar investeringsvehikel Google Ventures, hetgeen ik een zeer goed initiatief van de zoekgigant vind. Google vind ik in meerdere opzichten een geweldig bedrijf. De azijnpissers zullen hun wenkbrauwen fronsen en denken aan het woord privacy. Ik kijk echter meer met de bril van een fund manager naar Google.
Google wordt door velen niet goed begrepen
Over Google wordt veel gezegd en geschreven. Het afgelopen jaar hebben we honderden e-mails en alerts ontvangen waarom we Google zouden moeten verkopen. Door velen is Google niet goed begrepen. Google is goed gepositioneerd om te profiteren van de migratie van de online reclame budgetten. Ik denk dat Google haar leidende positie verder zal versterken de komende jaren. Online video blijkt een ideale aanvulling te zijn om de recht toe recht aan tv consument te bereiken. Deze doelgroep is zéér belangrijk voor de meeste tv adverteerders.

The Concious Home

Nu stapt Google met Nest Labs de woonkamer bij u binnen en dit is interessant. Honeywell zal waarschijnlijk nooit hebben kunnen bevroeden dat Google een concurrent zou worden. Voor Google is het de één na grootste overname ooit. Nest Labs moet het hebben van slimme thermostaten en interactieve rookmelders. Tony Fadell – de topman van Nest Labs – is een voormalig Apple-medewerker en één van de grondleggers van de originele iPod. Hij streeft naar ‘The Concious Home’, een huishouden dat zich aanpast aan zijn bewoners. Met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden grenzeloos in een nog totaal onontgonnen gebied.

De slimme Thermostaat van Nest is nog niet in europa verkrijgbaar. De slimme Thermostaat van Nest is nog niet in europa verkrijgbaar.

  Heel langzaam knoopt Google alle touwtjes aan elkaar en daarin zijn ze uniek, iets waar ik als investeerder dol op ben. Voor het komende decennium blijf ik enthousiast over Google, we verkopen geen stuk, kopen slechts bij als de markt mogelijk een correctie laat zien de komende maanden.    

En dan nog even dit

Tot slot wijs ik u nog op een recent gepubliceerde documentaire van hedge fund grootheid Steven A. Cohen van S.A.C. Capital Advisors. Het gaat om fraude met effecten in combinatie met voorkennis. Cohen beschrijft het effectenrecht als vaag en vraagt om toelichting op de hoofdregel dat handel met voorkennis verbiedt. Gekochte insider informatie is echter geenzins nodig om goede investeringen te vinden Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Google en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.