
Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe aanbieders om te laten zien dat het beter kon en vrijheid voor de patiënt om zelf een zorgverlener te kiezen. Lees meer
Die vrijheid staat ter discussie. De zorgverzekeraars, als beheerders van de premiegelden, willen meer macht om te bepalen waar het aan uitgegeven mag worden en meer invloed om zorgverleners te sturen middels contractafspraken.
Artikel 13 van de Zorverzekeringswet (ZVW) bepaalt dat verzekeraars ook een vergoeding (van in de praktijk zo'n 80 procent van de prijs) moeten betalen wanneer een patiënt kiest voor een zorgverlener zonder contract. Daar wilden de verzekeraars graag van af. Minister Edith Schippers loodste vorig jaar een wetsvoorstel door de Kamer dat artikel 13 zo wijzigt dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om die vergoeding te betalen. Daarmee kon de verzekeraar in feite bepalen welke zorgverleners economisch bestaansrecht houden en welke niet - en zou het een stuk makkelijker worden om in contracten vast te leggen hoe zorg precies verleend moet worden. Zorgverleners uit allerlei branches maakten zich zorgen over deze toename van macht van de verzekeraar en verzetten zich het afgelopen jaar heftig tegen de wetswijziging en zorgde in de Kamer bijna voor een kabinetscrisis en sneuvelde uiteindelijk in de senaat. Follow the Money publiceerde talrijke artikelen over dit proces. We laten het daar niet bij zitten.
Follow the Money volgt de ontwikkelingen rond zorgverzekeraars op de voet en investeert in diepgaand onderzoek. Hieronder de resultaten van onze inspanningen.
Psychiaters behandelen ‘te veel’ patiënten en moeten verzekeraar tonnen terugbetalen
Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis
Verzekeringsweigeraar krijgt duizenden euro’s terug
Zilveren Kruis liet minister Bruins blunderen met niet-bestaand onderzoek
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Zzp’ers krijgen Achmea in de rechtszaal op de knieën voor vrije artsenkeuze
Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen
Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel
De onzichtbare strijd om de zorgmiljarden
De jaren van ijzeren Edith
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Wat gebeurt er als je jezelf aan de verplichte zorgverzekering probeert te onttrekken? Jordi Zwarts van de Bond tegen Overheidszaken weigert al twaalf jaar om mee te doen aan het zorgstelsel. De Zorgverzekeringswet deugt niet, stelt hij, want de overheid mag een burger niet dwingen tot een contract met een zorgverzekeraar. Toen Zwarts zich begin dit jaar voor de rechter moest verdedigen tegenover verzekeraar VGZ, stelde de rechter hem in het gelijk. Wat betekent dat?
- Een 41-jarige Hagenaar betaalt al 12 jaar zijn zorgpremie niet. Volgens hem is de Zorgverzekeringswet, die hem verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering, illegaal.
- VGZ, de zorgverzekeraar waaraan hij als wanbetaler is toegewezen, heeft hem voor de rechter gedaagd om de achterstallige premie te innen.
- De Hagenaar stelt dat er nooit een overeenkomst tussen hem en de VGZ is geweest, en dat hij dus niet hoeft te betalen. De rechter heeft hem daarin gelijk gegeven. Volgens de man is de rechter het dus met hem eens dat de overheid met de Zorgverzekeringswet zijn boekje te buiten gaat.
- Deskundigen benadrukken echter dat de VGZ de zaak heeft verloren omdat het niet kon bewijzen dat er een overeenkomst was, niet omdat de overheid burgers niet zou mogen verplichten een zorgverzekering af te sluiten.
De 41-jarige Hagenaar Jordy Zwarts is een man met een missie: het herstel van de democratie en het beëindigen van ‘het corrupte ondemocratische wanbeleid’. In 2016 richtte hij de Nationale Bond tegen Overheidszaken op en daarna ook de politieke partij Forum voor Den Haag. Eind augustus 2018 bracht zijn missie Zwarts op het politiebureau aan de Gevers Deynootstraat in Den Haag. Daar deed hij aangifte van onder meer stalking, gijzeling, vrijheidsberoving, valsheid in geschrifte en geestelijke mishandeling.
Volgens Zwarts zijn meerdere bedrijven en instanties verantwoordelijk voor al deze onrechtmatige en strafbare handelingen, waaronder zorgverzekeraar VGZ, het Centraal Administratiekantoor (CAK), het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en het Zorginstituut Nederland. Zij zouden hebben samengespannen met een aantal incassobureaus en de gemeentelijke Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid om Zwarts een zorgverzekeringspremie uit de zak te kloppen, een verzekering die hij niet als rechtmatig erkent. Sterker nog, het afdwingen van een overeenkomst voor die premiebetalingen noemt de Hagenaar op zichzelf al strafbaar: ‘De wettelijke bestuursrechtelijke premie is een onaanvaardbare doorkruising van het recht. De overheid probeert je vanuit het bestuursrecht te dwingen tot het afsluiten van een commercieel privaatrechtelijk contract, en dat is strafbaar.’
‘De wettelijke bestuursrechtelijke premie is een onaanvaardbare doorkruising van het recht’
De aangifte van Zwarts is een uitvloeisel van de jarenlange strijd met instanties die ontstond omdat hij weigerde zorgpremie te betalen. Die strijd bereikte in april een voorlopige climax in de rechtszaal. Zwarts werd gedaagd door VGZ, de verzekeraar waar hij door het CAK als onverzekerde werd ondergebracht. Hij stelde voor de rechtbank niet verzekerd te zijn bij VGZ omdat er nooit sprake was geweest van een overeenkomst tussen hem en de verzekeraar. De rechter gaf hem gelijk, omdat VGZ niet kon aantonen dat het tegendeel het geval was: ‘Nu VGZ niet in staat is de door haar gestelde overeenkomst over te leggen en zij bovendien geen uiteenzetting heeft gegeven omtrent de wijze waarop die door haar gestelde overeenkomst tot stand is gekomen dient naar het oordeel van de kantonrechter in deze procedure er vanuit te worden gegaan dat de door VGZ gestelde overeenkomst niet tot stand is gekomen.’
Burgerlijk wetboek
Hoe lukte het Zwarts om voor een rechter onder de betaling van zijn achterstallige zorgpremie uit te komen? ‘De rechter zei dat ik mijn huiswerk goed had gedaan,’ zegt de Hagenaar. Hij dreunt de wetsartikelen nog maar eens op die zijn redenering ondersteunen. ‘Je kunt niet gedwongen worden om zonder wilsverklaring, artikel 3.33 van het Burgerlijk Wetboek, een persoonlijke dienstbaarheid aan te gaan, zoals in artikel 1.1 BW omschreven staat. En een contract dat tot stand is gekomen onder bedreiging, door bedrog of door misbruik van omstandigheden is onrechtmatig, strafbaar en vernietigbaar.’ Zwarts heeft het op de website van zijn Bond tegen Overheidszaken allemaal nog eens uiteengezet, als inspiratie voor de ongeveer zesduizend leden.
Volgens Ernst Hulst, specialist zorgverleningsrecht en assistent-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, impliceert de uitspraak van de rechtbank echter niet dat die de redenering van Zwarts helemaal volgt. ‘Het gaat in dit geval vooral om het bewijsrecht. VGZ kon niet aantonen dat er sprake was van een overeenkomst, en kon daarmee haar vordering niet bewijzen. Meer heeft deze uitspraak niet om het lijf.’ Het oordeel van de rechter impliceert volgens Hulst dus niet dat de overeenkomst die het CAK voor Jordy Zwarts en VGZ afdwong, als onrechtmatig is beoordeeld.
‘Het gaat vooral om het bewijsrecht. Meer heeft deze uitspraak niet om het lijf’
De zorgverzekeraar is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak en kan dat nu ook niet meer doen, aangezien de termijn daarvoor inmiddels is verstreken. Waarom hebben ze de zaak niet hogerop gebracht? Een woordvoerder van VGZ kan om privacyredenen niet op de zaak van Zwarts ingaan, maar wil er in het algemeen wel iets over kwijt: ‘Normaliter gaan we in hoger beroep in dergelijke zaken of tonen we met een afschrift van de polis aan dat er een overeenkomst tot stand is gekomen. Bij ingang van het stelsel werd iedereen die niet reageerde op het aanbod van de toenmalige verzekeraar/ziekenfonds automatisch geacht een rechtsgeldige verzekering te hebben. Van die oude periodes zijn de aanmeldformulieren niet altijd meer boven tafel te krijgen. Deze klant kreeg dus waarschijnlijk het voordeel van de twijfel. Omdat geen afschrift overlegd kon worden, hebben we waarschijnlijk ingeschat dat hoger beroep weinig kans zou maken.’
Dan de aangifte van Zwarts, die zware aantijgingen bevat. Heeft VGZ meegewerkt aan onder meer de stalking, bedreiging, geestelijke mishandeling en het ontvreemden van bezit van Jordy Zwarts? Woordvoerder Jan Sinnige: ‘Nee, wij herkennen ons totaal niet in dat beeld. Het is zelfs zo dat we voor het incasseren van de premie bewust nooit kiezen voor de, zeg maar, wat “hardere” deurwaarderskantoren. We houden er altijd rekening mee dat mensen die hun premie niet kunnen betalen, mogelijk in een zwakke positie verkeren.’
Principe
Zwarts, die de uitspraak ziet als een eerste bevestiging van zijn gelijk, houdt er een andere theorie op na. ‘Ik denk dat VGZ het risico niet aandurfde. Ik vond het zelf wel jammer. Ik had graag gehad dat de Hoge Raad hier uitspraak over zou doen.’ Dat er een overeenkomst zou kunnen bestaan, betwist hij. Zwarts weigert al sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 om zich te verzekeren. ‘Die wet bestaat voor mij niet echt. Je wordt door de overheid gedwongen om een privaatrechtelijke overeenkomst af te sluiten. Dat is in de praktijk niet uitvoerbaar, zoals nu ook is gebleken. Ik zie het als een illegale wet.’
Alleen in de jaren dat hij een bijstandsuitkering ontving, werd de zorgpremie ingehouden. ‘In feite gewoon diefstal, zo zie ik dat.’ De maatregelen die de overheid neemt om die premiegelden alsnog binnen te halen, vindt hij stuitend. ’Komen ze aanzetten met zo’n buitenrechtelijk dwangbevel, allemaal in naam van de Koning. Weet je wat ik me afvraag? Wat vindt Willem-Alexander er eigenlijk van dat ze voor eigen rechtertje spelen en uit zijn naam strafbare feiten plegen? Weet hij daar wel van?’
‘Wat vindt Willem-Alexander er eigenlijk van dat ze in zijn naam strafbare feiten plegen?’
Maar wat te denken van het argument dat VGZ in de rechtszaak aanvoerde: de verzekeraar heeft zorgkosten vergoed voor Zwarts en kan dat aantonen. Waarom heeft hij dat dan geaccepteerd? ‘Dat is een fout geweest van het ziekenhuis. Ze weten mijn adres toch? Ze hadden gewoon mij persoonlijk de rekening moeten sturen en niet VGZ, met wie ik immers geen overeenkomst heb.’ Had hij die rekening dan wel betaald? ‘Ja, dan had ik eventueel een betalingsregeling kunnen treffen. Ik heb gelukkig niet veel zorgkosten, maar ik zou liever zelf met het ziekenhuis onderhandelen. Misschien kunnen de prijzen dan ook wel omlaag.’ Zwarts voegt eraan toe nooit bezwaar te hebben gehad tegen het oude Ziekenfonds. ‘Toen was het gewoon goed geregeld. Ik ben ook niet tegen het collectief dragen van die lasten.’
Amerikaanse toestanden
Jordy Zwarts ziet het niet als problematisch wanneer meer mensen zijn voorbeeld zouden volgen. Sterker nog: hij helpt leden van zijn bond met advies hoe zij zich ook kunnen verweren tegen hun zorgverzekering. Maar wat zou daarvan het gevolg zijn voor het zorgstelsel? Betalen we daar dan niet allemaal de rekening voor? Zwarts zelf gelooft van niet. ‘Dan wordt de overheid misschien eindelijk gedwongen eens wat te doen aan die hoge kosten.’
Zorgeconoom Xander Koolman, werkzaam bij de VU en bij consultancybureau SiRM, is een andere mening toegedaan. ‘Ik ben er niet van overtuigd dat de uitspraak van de rechter nu echt een gat oplevert in het zorgstelsel. Maar mocht dat wel zo zijn, dan zou ik dat heel erg vinden. Je zult zien dat als mensen zich kunnen onttrekken aan de verplichte premie, er ook altijd mensen zijn die dat doen. Ik leg dat wel eens aan mijn studenten voor en iedere keer zijn er mensen bij die liever geen premie zouden betalen.’ Het gevolg daarvan, zegt Koolman, is dat het solidariteitsprincipe wordt uitgehold. ‘Mensen die zich aan de verplichte premie onttrekken, zullen vaak jong en gezond zijn en weinig kosten maken. Mensen die ziek zijn of meer risico lopen, moeten wel verzekerd blijven. Dat zal voor hen leiden tot premiestijgingen, want de verzekeraar berekent dat gewoon door.’
Hij verwijst naar het grote probleem dat in de Verenigde Staten speelt met Obamacare. ‘In Amerika is het principe van een verzekeringsplicht niet goed geregeld. Daar zie je in de praktijk hoe dat werkt: de premies zijn voor velen onbetaalbaar, waardoor veel mensen ongewenst onverzekerd zijn.’
Het idee dat onverzekerde patiënten in staat zouden zijn om goed te onderhandelen met een arts noemt Koolman onzin. ‘Als je met een probleem aan je blindedarm in het ziekenhuis verschijnt, heb jij geen idee wat er moet gebeuren. Je bent overgeleverd aan de arts, die wel over die kennis beschikt. Dat is op zijn zachtst gezegd geen sterke onderhandelingspositie. Om nog maar te zwijgen over noodsituaties. En je zal maar de pech hebben om een operatie te moeten ondergaan waardoor je failliet gaat. In de Verenigde Staten zijn zorguitgaven de belangrijkste oorzaak van persoonlijke faillissementen.’
Koolman kan zich desondanks wel iets voorstellen bij de frustratie van iemand als Zwarts. ‘Er zijn mensen die zelf weinig nodig hebben en die liefst een ongecompliceerd leven leiden. Zij hebben het niet makkelijk met alles wat hen opgelegd wordt. Dat snap ik wel. We leggen elkaar natuurlijk in onze samenleving nogal wat verplichtingen op, waar de zorgverzekering er een van is. Dergelijke verplichtingen zijn extra moeilijk te verteren wanneer het democratische proces niet goed verloopt. Dat zien we terug in de belastingmoraal. Het is bewezen dat de belastingmoraal terugloopt als het vertrouwen in de politiek daalt. De gang van zaken rond de dividendbelasting bijvoorbeeld, zal ongetwijfeld leiden tot een afname van de publieke bereidheid om belasting te betalen.’
Kosten
Wie draait er op dit moment eigenlijk op voor de kosten wanneer iemand weigert zijn verzekering te betalen? Het ministerie van VWS houdt jaarlijks de cijfers over verzekerden bij in haar Verzekerdenmonitor.
‘Als mensen zich kunnen onttrekken aan de verplichte premie, zijn er ook altijd mensen die dat doen’
Wanbetalers en onverzekerden lijken vooral het probleem van de zorgverzekeraar te zijn, maar dat klopt niet helemaal. Het Rijk geeft de verzekeraars namelijk een zogenoemde wanbetalersbijdrage voor het verzekerd houden van mensen die niet betalen en voor het leveren van incasso-inspanningen. Die bijdrage is volgens de Verzekerdenmonitor even hoog als de standaardpremie. In 2016 ontvingen de zorgverzekeraars in totaal ruim 432 miljoen euro aan vergoedingen voor die diensten aan wanbetalers. Daarnaast betaalde VWS dat jaar voor het uitvoeren van die regeling nog eens ruim 19 miljoen euro aan uitvoeringskosten aan het CAK en het CJIB.
Het aantal onverzekerden bedroeg in 2011 nog 57.965, maar was in 2016 al gedaald naar 22.960. Volgens een woordvoerder van het CAK ligt hun aantal inmiddels onder de 20.000. ‘Verreweg de meeste mensen zijn per ongeluk onverzekerd en zetten dat zelf recht nadat ze zijn aangeschreven. Dat gebeurt bijvoorbeeld als mensen hun baby vergeten op te geven voor de zorgverzekering, of als jongeren 18 worden.’
De Zorgverzekeringswet kent ook een mogelijkheid voor mensen die uit overtuiging niet aan het systeem willen meewerken. Deze zogeheten ‘gemoedsbezwaarden’ zijn mensen die vanwege hun levensovertuiging bezwaar hebben tegen elke vorm van verzekering. Zij kunnen ontheffing van de premieplicht aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank, en hoeven zich dan niet bij een zorgverzekeraar aan te melden. Wel betalen deze mensen een bijdrage aan de zorg die ongeveer gelijkstaat aan de verzekeringspremie, maar dan via de belasting. Eind 2016 telde Nederland volgens de Verzekerdenmonitor 12.473 gemoedsbezwaarden. ‘Voorwaarde hiervoor is dat de gemoedsbezwaarde verklaart dat hij gemoedsbezwaren heeft tegen elke vorm van verzekeringen en dat hij daarom noch zichzelf, noch iemand anders, noch zijn eigendommen heeft verzekerd (art 64 Wfsv).’
Dat is niet op toepassing van Jordi Zwarts. Hij heeft bijvoorbeeld geen bezwaar tegen de verplichte WA-verzekering die auto-eigenaren moeten afsluiten. Maar al zou hij geen enkele verzekering hebben, dan nog was de gemoedsbezwaardenregeling voor hem geen optie: ‘Door aan zo’n regeling mee te doen, erken je in feite de wet. En voor mij bestaat de Zorgverzekeringswet niet eens; het is een illegale wet die niet uitvoerbaar is. Zoals ik het zie is hij daarom niet legitiem.’
Loonbeslag
De zaak van Zwarts lijkt nog lang niet afgerond. De voorzitter van de Bond tegen Overheidszaken wacht nu eerst het verloop van zijn aangifte af. ‘Als het OM niet in actie komt, zal ik een artikel 12-procedure starten en daarnaast naar het Internationale Strafhof stappen. Ik ga door tot de hoogste rechter.’
‘Het is een illegale wet die niet uitvoerbaar is’
Is hij ondertussen van zijn zorgverzekering af? Verzekeraar VGZ doet hier, naar eigen zeggen uit privacy-overwegingen, geen uitspraken over. Zwarts zegt dat hij tot en met augustus rekeningen heeft ontvangen, maar nu al zes weken niet meer.
Het CAK laat weten dat zorgverzekeraars hun wanbetalers uiteindelijk weer ‘‘teruggeven’ aan het CAK. Dat legt een bestuurlijke boete op en probeert de premie met alle beschikbare middelen te innen. ‘We kunnen bijvoorbeeld via een loonbeslag de premie binnenhalen.’
Dat maakt vooralsnog niet veel indruk op Zwarts. ’Mocht ik in zo’n situatie zitten, dan weet ik wat ik moet doen. Als het CJIB in dit geval zou proberen beslag te leggen op mijn loon, dan sturen ze een deurwaarder met een dwangbevel bij mijn werkgever langs. Maar daar ligt geen rechterlijk vonnis onder waaruit mijn schuld zou blijken. De werkgever hoeft daar niet aan mee te werken, aangezien hij geen ambtenaar is. Sterker nog: hij zou strafbaar zijn als hij dat wel zou doen. Dus ik meld mijn werkgever dat ik geen toestemming geef voor een beslaglegging zonder dat er een vonnis getoond kan worden waaruit blijkt dat dit beslag terecht is. Ik zie de dagvaarding van het CAK met veel plezier tegemoet. Als gedaagde burger wordt er namelijk getoetst op het Burgerlijk Wetboek en niet op het Bestuursrecht.’
80 Bijdragen
Marla Singer 7
R. Eman 8
Marla Singerwim de kort 8
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerAls ik probeer te begrijp wat hij bedoelt, dan lijkt hij te zeggen dat "het systeem" hem niet ongevraagd op kosten mag jagen. Maar blijkbaar mag hij zelf ons allen wél ongevraagd op kosten jagen.
Heet zo iemand niet een profiteur? Of begrijp ik iets verkeerd?
Maarten van Eeuwijk 2
Ludovica Van OirschotHet is het systeem die deze weg kiest. Tenzij je inactie (weigeren mee te doen) ook als een aanval wil typeren (wat ik eveneens een stretch vind), is Zwarts niet degene die het vat ontstoken heeft.
HH Manders 4
Maarten van EeuwijkHet probleem zit hem in het feit dat wanneer Zwarts medische zorg nodig heeft, de rest van de samenleving dat mag betalen, zonder dat Zwarts enige cent heeft bijgedragen in het sparen daarvoor.
Zwart's argument dat het ziekenhuis wel naar hem de rekening kan sturen, en hij anders wel een betalingsregelingetje afsluit is een drogreden van jewelste. Tenzij Zwarts behoort tot de 10% grootste verdieners in NL en hij een leuk spaarcentje heeft, KAN hij een de medische kosten die horen bij een beetje ziekte/ongeval niet eens betalen. Een beenbreuk zal nog wel gaan, maar erger wordt lastig. Tenzij hij een terugbetalingstermijn van 5 tot 10 jaar minimaal in gedachten heeft.
Van de systeem-kant (premie betalen (direct of via belasting) en zo verder) is er t.o.v. de oude situatie weinig veranderd. Het probleem zit hem in hoe de overheid de kostenbeheersing/machtsstructuren heeft ingericht - onder de achterlijke gedachte dat private partijen per definitie het meest efficiënt zijn.
Wat Zwarts wil doen is gewoon profiteren van de samenleving. Hij verpakt het leuk, maar hij is gewoon een profiteur. En dat weet hij wellicht heel erg goed.
Ludovica Van Oirschot 15
HH MandersAanvullend: hij hoort niet bij de meest verdienende 10%. Hij zit in de bijstand.
Dat is een mooie voorziening, heel goed dat het er is en wat mij betreft mag het ruimer. Maar het is niet bedoeld om mensen vrij te stellen van werk zodat ze daarna het systeem kunnen gaan zitten frustreren of puur op persoonlijke titel gaan zitten bekritiseren. Daar zijn ndere mechanismes voor.
HH Manders 4
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotZeer pijnlijk allemaal.
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckMaar bij deze meneer krijg ik het gevoel dat hij de bijstand misbruikt. Daar heb ik wel moeite mee, juist ook vanwege de mensen die bijstand echt nodig hebben.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van Oirschotbenno kooijman
Ludovica Van OirschotMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerRichard Cantineau 1
Ludovica Van OirschotOlaf Ifzaren
Erwin de Waard 6
Olaf IfzarenJan Ooms 10
Olaf IfzarenDáár ben ik het niet mee eens en van mij had je daarom niet hoeven reageren....
wim de kort 8
Jan OomsWilco 8 4
Jan OomsHoren er gewoon bij, ze zijn vrij standaard en hebben altijd dezelfde inhoud.
Peter Urbanus 5
Olaf IfzarenLudovica Van Oirschot 15
Peter UrbanusMaartenH 10
Olaf IfzarenAls ik jouw LinkedIn profiel zie, ben je overheidsjurist, die vrij recent (2017) is afgestudeerd. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Toch verbaast je reactie me enigszins. Je mag als burger van de overheid verwachten dat die juridisch zorgvuldig te werk gaat en juist dat stelt Jordy Zwarts aan de kaak. Dat kun je toch op z'n minst interessant noemen, zeker als de rechter oordeelt dat Jordy Zwarts z'n huiswerk goed heeft gedaan.
Als Jordy Zwarts gelijk heeft, dan gaat eigenlijk de hele basis van de Zorgverzekeringswet onderuit, of zie ik dat verkeerd?
Daarnaast ben ik (en niet alleen ik) redelijk kritisch op de zorgverzekeringswet en de rol en de macht van de grote zorgverzekeraars daarin. De legitimering van het geheel is marktwerking en het lijkt mij ten zeerste de vraag of marktwerking hier tot goedkopere, efficiëntere gezondheidszorg leidt, of juist tot verschraling van de zorg, tot uitknijpen van de zorgverleners en tegelijkertijd een verdienmodel voor de verzekeraars.
Olaf Ifzaren
MaartenHDaarmee is niets gezegd over de sancties op het onverzekerd zijn en de houdbaarheid daarvan. Dat is bestuursrecht, die procedures moeten nog volgen.
Kort en goed: hij is in deze zaak, met alle beperkingen, in het gelijk gesteld. Dat maakt nog niet dat al z'n argumenten en stellingen in rechte zijn bevestigd. Het grootste deel deed er eenvoudigweg niet toe.
Ik kan verklappen dat zijn betoog bij de bestuursrechter geen stand gaat houden. Over z'n filosofische betoog is mijn mening verder dat hij het mij wat te scherp aanzet en dat ik het overigens met hem oneens ben, maar daar is het me verder niet zo om te doen. Ik vind het vooral jammer dat de uitspraak van de rechtbank door velen verkeerd wordt begrepen.
MaartenH 10
Olaf IfzarenLydia Lembeck 12
MaartenHVan te voren roepen dat het geen kans maakt, mag natuurlijk. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.
Marla Singer 7
Olaf IfzarenKan me nog goed herinneren dat er heel lang geleden zomaar geld van mijn bankrekening werd afschreven zonder mijn toestemming. Dat vond ik niet bepaald fijn zeg maar.
Wat dat betref ik de reactie van deze meneer heel erg goed. De zorgstaat is prima maar als de betutteling doorschiet en je niet meer de eigen regie over je eigen uitgaven hebt dan moet daartegen geageerd worden.
Tim Gorree 3
"het afdwingen van een overeenkomst voor die premiebetalingen noemt de Hagenaar op zichzelf al strafbaar: ‘De wettelijke bestuursrechtelijke premie is een onaanvaardbare doorkruising van het recht. De overheid probeert je vanuit het bestuursrecht te dwingen tot het afsluiten van een commercieel privaatrechtelijk contract, en dat is strafbaar.’"
Is er een jurist die dit kan duiden?
want:
"Overheidsdiensten die een bestuurlijke boete kunnen afgeven zijn onder andere: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Autoriteit Persoonsgegevens, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), FIOD, Dienst Justis, Bureau Financieel Toezicht (BFT), Nederlandse Mededingingsautoriteit."
en:
"Het OM is niet bij bestuurlijke boetes betrokken, ook niet bij bezwaar en beroep, behalve als het OM zelf het bestuur is dat de boete oplegt."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurlijke_boete
bovendien:
"De invoering van de bestuurlijke boete kan worden beschouwd als een systeemdoorbraak in de rechtshandhaving: straffen door een bestuursorgaan, met rechterlijke toetsing achteraf waartoe betrokkene zelf het initiatief moet nemen. De verwachtingen van de doelmatigheid waren hoog. Tegelijk was er scherpe kritiek vanuit de rechtswetenschap en -praktijk. De bestuurlijke boete zou niet aan bestuursorganen zijn toe te vertrouwen; de belangen van betrokken zouden beter zijn gewaarborgd binnen het straf(proces)recht."
en daarbij:
"Zo wordt in het onderzoek Awb-procedures vanuit het gezichtspunt van de burger onder andere geconstateerd dat er nauwelijks recente gegevens zijn over ervaringen van burgers met de bezwaarprocedure"
Zie: https://www.wodc.nl/binaries/1326-volledige-tekst_tcm28-68790.pdf
R. Eman 8
Tim GorreeElmar Otter 6
Tim GorreeDan over je vraag.
Ik heb even niet zo snel de wettelijke bepalingen bij de hand, maar zal het uit mijn ervaring proberen te duiden.
Het hele idee van het publiekrecht is dat hierin het privaat recht niet van toepassing is. Een ambtenaar heeft (tot de normalisatie) geen arbeidscontract tussen werkgever en werknemer, maar een eenzijdige bestuursrechtelijke aanstelling. Dit is dus een besluit van het bestuursorgaan waartegen de belanghebbende in bezwaar en beroep kan gaan.
Waar de heer Zwarts volgens mij de plank misslaat als hij de dwang van de overheid in strijd met de wet noemt is het volgende. De overheid treedt dergelijke gevallen op als bestuursorgaan. Zij handelt op grond van het bestuursrecht. Het privaat recht is dan niet van toepassing. Als een dergelijke bepaling via een overeenkomst in het privaatrecht nietig of vernietigbaar zou zijn, dan is deze bepaling toch rechtsgeldig omdat die privaatrechtelijke bepaling geen toepassing vindt in het publiekrecht.
Het is verder aan de Nederlandse wetgever om dit onderscheid te maken. Als de wetgever wil dat iedereen verplicht verzekert is voor een zorgverzekering of dat je verplicht je auto moet verzekeren dan mag zij dit opleggen. Dit kan zolang deze wetgeving niet in strijd is met bindende verordeningen en/of richtlijnen die boven de Nederlandse wet staat. Denk aan bilaterale verdragen en de Europese Unie.
Resumerend: als ik jou het mes op de keel zet en dwing een overeenkomst met mij aan te gaan dan is deze overeenkomst nietig. Als het Parlement een wet goedkeurt die met haar zwaardrecht jou via een besluit hetzelfde dwingt dan is dit rechtsgeldig. Het is overigens wel belangrijk te beseffen dat er in het laatste geval geen overeenkomst tot stand gekomen is, maar een besluit genomen is door een bestuursorgaan waartegen de belanghebbende bezwaar en beroep kan instellen.
R. Eman 8
Elmar OtterDit is volgens mij ook de crux van de uitspraak geweest. Er is volgens privaatrecht nooit een overeenkomst tot stand gekomen en dus kan de verzekeringsmaatschappij dhr Zwarts ook niet tot premiebetaling dwingen.
Volgens mij is dan de enige mogelijkheid dat het bestuursorgaan een bestuurlijke boete oplegt ten einde dhr Zwarts te dwingen een verzekering af te sluiten (met een private partij)?
Elmar Otter 6
R. EmanHet niet hebben van een overeenkomst betekent nog niet dat er hiertegen geen bestuursrechtelijke sancties kunnen worden opgelegd.
Elmar Otter 6
Tim GorreeWat ik in mijn vorige bijdrage stelde geldt ook voor deze stelling. Die slaat de plank geheel mis. Het strafrecht en het civiel recht is in zijn geheel niet van toepassing op bepalingen uit het publiek recht. Natuurlijk kan ook een ambtenaar of politieagent strafrechtelijk vervolgt worden als deze in strijd met deze wettelijke bepalingen handelt, maar dat is hier niet van toepassing.
Artikel 3.33 BW behandelt rechtshandelingen in het privaatrecht. Het publiekrecht kent ook (publiekrechtelijke) rechtshandelingen. Maar daarop is art. 3.33 en 1.1 BW niet van toepassing. Ook de bepalingen 3.44, 3.49 en 3.50 BW zijn hierop niet van toepassing. De rechtsbescherming op grond van publiekrecht is namelijk geregeld in de Algemene Wet Bestuursrecht (en nog enkele andere wetten).
En als de wetgever de burger dwingt (desnoods met haar zwaardmacht door geweld te gebruiken) dan is het Strafrecht niet van toepassing.
R. Eman 8
Elmar OtterWat als er sprake is van een overtreding van de bepalingen 'verkeer tussen burger en bestuursorganen' en de ambtenaar vervolgens wel de zwaardmacht gebruikt?
Elmar Otter 6
R. EmanOverigens kan een ambtenaar best strafrechtelijk vervolgd worden als hij een strafbaar feit pleegt, ook als hij dit doet bij het uitvoeren van zijn ambt.
R. Eman 8
Elmar OtterElmar Otter 6
R. EmanDe wet verplicht je om een zorgverzekering af te sluiten. Dat is bestuursrechtelijk van aard.
De overeenkomst tussen jou en je verzekeringsmaatschappij is privaatrechtelijk.
Maar ik begrijp je wel dat het lastig wordt als je niet betaald. Moet dan de zorgverzekeraar jou aanmanen of moet de overheid jou een boete of dwangsom opleggen?
Dat is nu warrig. Ik denk als ik alles lees dat het laatste beter is omdat de overheid de zorgverzekeraar compenseert om te zorgen dat je altijd verzekerd bent.
Justin ter Bogt 2
Peter Urbanus 5
Het zorgstelsel is volledig uit de rails gelopen. De premies blijven stijgen, ondanks de drogredenering dat de zorg door de marktwerking goedkoper zou worden. En de zorgverzekeraars besteden een vijfde van hun budget aan reclame en marketing, terwijl het aantal overstappers beperkt blijft door het gebrek aan echte keuzevrijheid en het gedoe.
Als er weer een zware crisis uitbreekt denk ik niet dat het huidige zorgstelsel houdbaar blijft. Dan moet er een betaalbaar en redelijk alternatief komen.
Martin van den Heuvel 1 11
Peter UrbanusVoordat van de ziekenfondsen een commerciéle onderneming werd gemaakt, regelden die ziekenfondsen bij de echte verzekeraars de laagst mogelijke prijs. Voor ziekenhuisbehandelingen, huisarts, tandarts en noem maar op. Zij konden dat doen, omdat ze miljoenen mensen verzekerden. En daarbij gold een inkomensafhankelijke premie.
En toen? Werd er een loongrens ingesteld waarBOVEN je uit het ziekenfonds werd gegooid en naar een commerciële verzekeraar werd gedwongen. En zo hoog was die loongrens niet. Die gold bijvoorbeeld al voor een bibliothekaresse.
In 2006 werden de ziekenfondsen dus geprivatiseerd, moest iedereen zelf een verzekeraar zoeken en kregen de laagste inkomens subsidie.
Wat is nou de bedoeling?
De zorgtoeslag is "overheidsbemoeienis" met het bedrijfsleven en dat moet volgens de liberale ideologie zoveel mogelijk worden voorkómen. De zorgtoeslag wordt in de toekomst langzaam aan lager, tot ze helemaal wordt afgeschaft.
Nu bepaalt de overheid nog het basispakket. Op een bepaald moment laat de regering die bemoeienis los en mogen de verzekeraars zelf bepalen wat zij in een pakket stoppen en welke prijs daaraan hangt. Ook het eigen risico zal door de verzekeraar worden bepaald. En dus komt er nog meer uitzoekwerk voor de bevolking.
Vervolgens zullen de verzekeraars hun basispakket zo klein mogelijk maken. ZO klein, dat je er eigenlijk niks aan hebt. Alleen spoedeisende hulp krijg je dan vergoed voor pak em beet 80 dollar eeeeh, euro.
Alle andere behandelingen zullen worden opgeknipt in stukjes. Bijvoorbeeld: hart en vaatziekten of kanker of medicijnen of specifiek genoemde aandoeningen zoals A.L.S. en H.I.V.. Voor al deze zaken mag je een extra verzekering afsluiten. Tenminste, als je de bijbehorende prijs kunt betalen. Of ze worden zelfs helemáál niet vergoed.
Dit verhaaltje gaat werkelijkheid worden. Het is geen kwestie van OF, maar van WANNEER.
Ludovica Van Oirschot 15
Peter UrbanusPonzi
Lydia Lembeck 12
PonziPeter Schijven 2
Martin van den Heuvel 1 11
Peter SchijvenEminem2 5
Dat er een stuk keuzevrijheid is voor de verzekeraar in kwestie, is de invulling (al dan niet misplaatst) van de wens naar een stuk marktwerking. Het is rijkelijk onzinnig dat iemand zich hier aan zou kunnen onttrekken met een op zich kloppend privaatrechtelijk verhaal dat er geen overeenkomst bewezen kan worden indien hij voor geen enkele verzekeraar kiest.
En misschien wel veel belangrijker: aan de premieheffing Zorgverzekeringswet via zijn werkgever, uitkeringsinstantie of directe aanslag van de Belastingdienst ontkomt hij ook niet met verhalen over het door hem "illegaal" achten van een wet. Bovendien zou het land toch één grote puinhoop worden als iedereen zich naar believen zou kunnen onttrekken aan wetten die zij niet redelijk achten? Wat een quatsch!
[Verwijderd]
Eminem2Gerard van Dijk 6
[Verwijderd]Eminem2 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Eminem2Zie je het verschil echt niet ?
Eminem2 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Eminem2Maarten van Eeuwijk 2
Eminem2Eminem2 5
Maarten van EeuwijkTim Gorree 3
"Voor een strafrechtelijke boete geldt dat die pas betaald hoeft te worden als de strafrechtelijke veroordeling onherroepelijk is. Bij een bestuurlijke boete gek genoeg niet. Wie bezwaar maakt tegen een opgelegde bestuursrechtelijke boete, moet meestal onmiddellijk betalen; bezwaar heeft in het bestuursrecht namelijk geen schorsende werking."
Maar zelfs de Raad van State is zeer kritisch over het (vermeende) gebrek aan rechtsbescherming, en kan wel degelijk worden betwist:
"Als een bestuurlijke boete wordt betwist, zal het bestuursorgaan moeten aantonen dat er een zwaarwegend belang is om niet de bezwaar- en beroepsprocedure af te wachten.
Het is de vraag of deze nieuwe lijn wordt gevolgd door de Raad van State. Dat ligt wel in de lijn der verwachting, mede omdat de Rechtbank zich baseerde op een advies van de Raad van State uit 2015. Daarin uitte de Raad van State zich zeer kritisch over de verschillen in rechtsbescherming tegen strafrechtelijke en bestuurlijke boetes, waarvan uitstel van betaling er één is (of was …?)
Krijgt u een boete en maakt u bezwaar, dan kunt u onder verwijzing naar deze uitspraak van de Rechtbank Amsterdam vragen om uitstel van betaling, totdat de procedure over de boete is geëindigd."
https://www.plasbossinade.nl/kennis-delen/blog/boetes-in-het-bestuursrecht-uitstel-van-betaling
Elmar Otter 6
Tim GorreeTim Gorree 3
Elmar Otter"Nieuwenhuis schetst van deze opvatting het beeld dat het privaatrechtelijke terrein vlak is als de zeespiegel, terwijl in het bestuursrecht de overheid vanaf de transen van een hoog oprijzend bastion haar besluiten laat neerdalen op de burger in de diepte.
In het moderne bestuursrecht is evenwel het idee van de wederkerige bestuursrechtelijke rechtsbetrekking niet vreemd.
De wetgever heeft in de memorie van toelichting op de Awb meerdere malen gewag gemaakt van de wederkerige rechtsbetrekking tussen bestuur en burger.
Volgens de wetgever is:
"de betrekking tussen bestuur en burger te beschouwen als een rechtsbetrekking tussen weliswaar naar hun aard verschillende partijen – omdat het bestuur het algemene belang vertegenwoordigt en daarbij dienstbaar is aan de uitvoering van democratisch genomen besluiten, terwijl de wederpartij een individueel belang naar eigen inzicht mag behartigen –, maar toch een rechtsbetrekking waarin beide partijen in een wederkerige relatie staan, zodat zij rekening moeten houden met de positie en de belangen van de andere partij. Voor beide partijen heeft dit gevolgen.""
<knip>
"De conceptualisering van de rechtsverhouding tussen burger en bestuursorgaan door de wetgever in het moderne bestuursrecht als een wederkerige, is vergelijkbaar met die van rechtsverhoudingen in het privaatrecht.
Het aanduiden van de wederkerige rechtsbetrekking als één van de fundamenten van de Awb is aanleiding geweest tot veel kritiek."
Tim Gorree 3
Elmar Otter"Beurskens meent dat het een koekoeksei in het nest van het bestuursrecht is; Teunissen spreekt van een strategisch concept voor nivellerende rechtswetenschap en Heldeweg van een perversie.
Concluderend stelt Damen dat voldoende is aangetoond dat de theorie over de wederkerige rechtsbetrekking in strijd komt met fundamentele uitgangspunten van het Nederlandse bestuursrecht."
Elmar Otter 6
Tim GorreeJe kunt volgens mij ook nooit spreken van een gelijkwaardige rechtsbetrekking tussen het bestuursorgaan en de belanghebbende.
Het is ook van uiterst belang dat er mechanismes ingebouwd zijn die de belanghebbende / burger beschermen tegen de overheid (die immers het zwaardrecht heeft en hiermee zeer machtig is).
Stravidarus 6
Lydia Lembeck 12
StravidarusStravidarus 6
Lydia LembeckMaar als ik toch geholpen word zou ik me ziekte koste verzekering opzeggen.
Lijkt me logisch.
Lydia Lembeck 12
StravidarusStravidarus 6
Lydia LembeckDementie is een goed voorbeeld daarin.de geest gaat dood waar het lichaam opgelapt word.
De dalai lama begrijp ik meer op dat gebied.
Lydia Lembeck 12
StravidarusDaarmee hoef je de reguliere zorg niet altijd te gebruiken. Het is een verlichting als meer mensen over zouden stappen op de de complementaire zorg en genezing.
Dementie is inderdaad verschrikkelijk. Wat wil je dat er met deze mensen gebeurt? Voor de artsen lastig zat. Want: mag je deze mensen laten 'gaan' ? Houd rekening met de betreffende artsen. Ze moeten iemand doden. Kan jij dat? Ik niet.
Stravidarus 6
Lydia LembeckVoor mezelf weet ik wel als ik ziektes krijg ik een zeilboot huur en daar me laatste reis mee maak.wetende dat ik niet terug kom.
Daar denk je over na als je nog niets hebt.
Het leven is geen straf maar mag mooi blijven tot het eind.
Dus het verschil zit niet in wat je meemaakt maar hoe je er mee omgaat.
Lydia Lembeck 12
StravidarusIk zal het aanschaffen. Kijken in hoeverre ik al op het juiste spoor zit met mijn kruiden. Nee, niet dat ik morgen wil stoppen. Zekerheid hebben is altijd nog het belangrijkste en gaat boven de wens om te sterven. Het is en blijft ons eigendom, het lichaam. Wie zich er mee wil bemoeien als je weg wilt, is niet goed bezig, m.i.
Stravidarus 6
Lydia LembeckEen docter is alleen meer opgeleid om te genezen.
Je kan daar meschien een eutenaseutenasie specialist voor in het leven roepen.
Lydia Lembeck 12
StravidarusLudovica Van Oirschot 15
Het is nog een slecht artikel ook: wat is het punt dat deze man probeert te maken? Dat komt niet bepaald helder uit de verf. Of is dat punt er helemaal niet?
Maarten van Eeuwijk 2
Ludovica Van OirschotAls systeem ontwerper zijnde ga ik mee met de redenatie van Zwarts: Conceptueel klopt er hier iets niet. En wellicht is het hele zaakje op zichzelf vast laten lopen de enige manier om af te dwingen dat het gerepareerd wordt.
Ludovica Van Oirschot 15
Maarten van EeuwijkMaarten van Eeuwijk 2
Ludovica Van OirschotOf er conceptueel en moreel iets niet aan Zwarts klopt is echter m.i. van ondergeschikt belang. Don't shoot the messenger!
Ludovica Van Oirschot 15
Maarten van EeuwijkAnders gezegd: als niet duidelijk is wat het punt is dat Zwart maakt, is ook niet duidelijk dat er conceptueel iets mis is met de wet.
Glenn Mitrasing 2
Bomhoff heeft dat destijds al eens proberen duidelijk te maken in een artikel in Trouw; zie http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/4436226/2016/12/17/Zoveel-lof-verdient-Schippers-niet.dhtml
Waarom accepteren we toch dat de Zorgverzekeringswet een Zorgvoorzieningswet is? En dat die ook nog wordt uitgevoerd door private verzekeraars die door de EU worden gehouden aan hun plicht om de ziektekostenpolissen te respecteren.
Voor de EU is de Zvw een verzekering en daarmee een open einde regeling. Hoe absurd zijn dan de akkoorden op hoofdlijnen? Zeer absurd.
Ik kan nog wel verder gaan...
Tim Gorree 3
"Een horizontale en wederkerige rechtsbetrekking tussen bestuur en burger zou aansluiten bij de rechtsverhouding tussen partijen in het privaatrecht.
Omdat zij gezamenlijk de tussen hen geldende rechtsverhouding kunnen bepalen, is de relatie tussen rechtssubjecten in het privaatrecht een meer gelijkwaardige.
Indien een bestuursorgaan onderhandelt over consensuele geschilbeëindiging, wordt het horizontale en het wederkerige van de bestuursrechtelijke rechtsbetrekking benadrukt.
Het is de vraag of deze wederkerigheid, die vergelijkbaar is met die in het privaatrecht en aansluit bij de kenmerken van de schikking, op gespannen voet staat met de karakteristieken van het bestuursrecht."
Zie bron (pagina 17): https://www.rug.nl/research/portal/files/9841503/h2.pdf
Het lijkt mij dat men in ieder geval zeer, zeer zorgvuldig moet omgaan met het dwingende karakter waarmee bestuursrechtelijke beslissingen eenzijdig worden opgelegd.
Ik meen dat op deze juridische basis ook de automatische verkeersovertredingen worden uitgedeeld, waar men in andere EU landen nog wel de keuze heeft om in beroep te gaan tegen bekeuringen zonder deze vooraf te moeten betalen, is dat in Nederland niet het geval.
Daarmee wordt het bestuurlijke rechtsmiddel in Nederland blijkbaar vaker ingezet dan in andere EU landen? (geen info kunnen vinden hierover).
Het lijkt mij verder logisch dat bestuursrechtelijke bepalingen welke een grote impact hebben op ieders leven ook door een rechter worden getoetst op compliance met (internationale) verdragen en de Nederlandse grondwet.
Anne Blankert 1
Anderen reageren dat hij een profiteur zou zijn. Dat lijkt sterk, omdat het betalen van premie minder lasten met zich meebrengt dan het afweren van deurwaarders, ambtenaren en bestuursdwang.
Moreel gezien is het vreemd dat je gedwongen kunt worden tot het aangaan van een commerciele overeenkomst alleen omdat je bestaat. Zover ik weet is het enige andere voorbeeld van verplichte betaling omdat je bestaat het verplichte identiteitsbewijs, waar je leges voor moet betalen, ook niet helemaal in overeenstemming met mijn rechtvaardigheidsgevoel.
Voor dit soort premieweigeraars, maar ook voor daklozen, verslaafden, mensen in coma enz, zou een basisverzekering door de staat kunnen worden genomen. Mensen die wel een (minder kostende) private verzekering afsluiten krijgen dan automatisch een korting op de belasting ter waarde van die basisverzekering. Op zo'n manier wordt de premie altijd betaald en hoeft niemand boos te worden. Waarom moeilijk doen als het simpel kan?
Blijft wel een vraag waarom een nachtje zonder extras in een zespersoons kamer in het ziekenhuis meer kost dan een luxeverblijf in het Amstelhotel. "De verplichte verzekering betaalt toch wel" heeft daar mogelijk iets mee te maken? Jammer ook dat het door de verzekering betaalde geld voor die ziekenhuisovernachting niet of nauwlijks bij de dienstdoende nachtzusters belandt. Als iets duur is terwijl het personeel niks kost, dan is er blijkbaar geen marktwerking maar verplichte winkelnering waar het geld aan vele strijkstokken blijft hangen?
Mark Osterloh 2
Als Nederlander die in België werkt ben ik in België verzekerd en in Nederland verplicht aangesloten bij zorgverzekeraar CZ. Via CZ ben ik in NL basis verzekerd en hun doen de administratie als ik in Nederland medische kosten maak en verhalen deze dan bij de Belgische verzekering. Prima zou je denken....
Echter heeft dit voor mij wel praktische gevolgen. Een aanvullende verzekering mag ik in principe bij iedere verzekeraar afsluiten maar in de praktijk is het niet handig om de basisverzekering bij de één en de aanvullende verzekering bij de ander onder te brengen.
Misschien dat een rechtzaak hier ook verandering in kan brengen en ik mijn basisverzekering bij een ander kan onderbrengen?
Ron 133 1
En is het erg als deze man iets mankeert dat hij een betalings regeling treft met het ziekenhuis ?
Premie betaling is eigenlijk voor uit betalen cq sparen bij ziekenkostenverzekering bij een gezond leven voor als je ziek wordt
Liever Privé