De échte bodemloze put van Amsterdam

4 Connecties

Relaties

Verspilling Gemeenten

Locaties

Amsterdam

Werkvelden

ICT
0 Bijdragen

De gemeente Amsterdam smijt niet alleen bij de bouw van de Noord-Zuidlijn met geld. Ook bij de gemeentelijke ICT vliegen miljoenen euro's over de balk. FTM zocht het uit.

Volgens de laatste schatting is Amsterdam per jaar zo'n 130 miljoen euro per jaar kwijt aan ICT-voorzieningen. Dat is twee keer zoveel als in Rotterdam. De gemeente schat zelf in dat zo'n 30 miljoen euro per jaar onnodig over de balk gesmeten wordt.

En hoewel dat al jaren zo is en eerdere besparingsplannen niet gewerkt hebben, wil ook het huidige stadsbestuur er iets aan doen. Wethouder Eric Wiebes (VVD) wil met een eenmalige investering van 100 miljoen over vier jaar ruim 20 miljoen euro structureel gaan besparen. Binnen zeven jaar moet die investering zijn terugverdiend.

 

Wantrouwen


Maar meerdere deskundigen fileren die plannen nu al. Chris Verhoef, hoogleraar informatiesystemen aan de Vrije Universiteit (VU), zegt tegen FTM: “Bij een IT-investering van 100 miljoen euro zijn de risico's te groot. En een terugverdientijd van vele jaren is verdacht, dan bereik je vaak niet de besparing die je wilt. Na 7 jaar gaat de gemeente er volgens planning pas de eerste euro aan verdienen. Dan ziet de wereld er heel anders uit en kunnen de plannen al lang achterhaald zijn.”

Sabina Gazic, tot begin dit jaar de IT-specialist van de PvdA-fractie in de gemeenteraad: “Iedereen die zegt dat je op ICT geld kunt besparen, moet je wantrouwen. Dit is al de vierde keer dat ik dat hoor en steeds is er meer geld naartoe gegaan, nooit minder.”

FTM nam een diepe duik in het ICT-dossier. We onderzochten hoe het mogelijk is dat Amsterdam al in 2003 waarschuwde voor de torenhoge ICT-kosten, maar dat er sindsdien toch weinig veranderd is. En hoe kan het toch dat de gemeenteraad – het orgaan dat elke uitgegeven cent dient te controleren – bijna nooit van zich laat horen als het om ICT gaat? Het resultaat van dat onderzoek is deze week te lezen in een onthullend verhaal in HP/De Tijd.

 

stefan@ftm.nl