
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
De omstreden deal tussen Loek Winter en het Slotervaartziekenhuis
Medewerkers van Loek Winter blijken verantwoordelijk voor de bepaling van de prijs van het Slotervaartziekenhuis. Dat deugt niet, aldus Erbudak en haar kinderen maandag in de Ondernemingskamer. En dat bleek niet het enige bezwaar tegen de voorgenomen deal met MC Groep.
'Het voelt alsof we gewurgd worden''Het voelt alsof we gewurgd worden, geplet tussen grote molenstenen,' aldus Slotervaart-bestuurder Jos Beijnen die er dusdanig van overtuigd was dat het ziekenhuis ieder moment failliet zou kunnen gaan en aangaf er niet meer van te kunnen slapen. Groot was dan ook de opluchting voor hem en collega Dees Brandjes dat Loek Winter als redder van het ziekenhuis ten tonele verscheen. Verweerders Erbudak en haar kinderen stelden dat het zogenaamde noodscenario in werkelijkheid een stuk minder ernstig was dan de huidige leiding van het Slotervaart en Winter deden voorkomen. 'Met deze deal worden na de ondeugdelijke aandelenemissie opnieuw de rechten van de aandeelhouders geweld aangedaan', aldus advocaat Te Winkel. Zij sprak van een onzorgvuldige deal die door partijen haastig was opgetuigd in het belang van aandeelhouder Delta Onroerend Goed en Loek Winter's MC Groep. En met het Slotervaartziekenhuis en de minderheidsaandeelhouders in Meromi (Erbudak) als verliezer.
Manipulatie?
De cijfers waarop Delta, het bestuur van het Slotervaart en Winter zich baseren om aan te tonen hoe hoog de financiële nood van het ziekenhuis is (op het randje van de afgrond, volgens deze partijen) blijken voor een belangrijk deel afkomstig van twee financieel managers die per september werkzaam zijn bij het ziekenhuis. Het blijkt te gaan om Peter Lensselink, financieel directeur bij Winter's De Seizoenen en Han van de Haar, hoofd Financiën Planning & Control bij Winter's MC Groep. Deze twee medewerkers van Loek Winter stelden de derde-kwartaal-rapportage op. En deze cijfers bepaalden weer voor een belangrijk deel de verkoopprijs die Winter moet neerleggen voor het ziekenhuis.'Een Klassiek geval van Asset-stripping'De advocaten van Erbudak spraken het vermoeden uit dat de cijfers waren gemanipuleerd door Lensselink en Van de Haar om de situatie ernstiger te doen lijken en de prijs ten gunste van Winter te beïnvloeden. Met een vals gevoel van nood zou zo een deal tot stand zijn gekomen waarbij verschillende onderdelen van het ziekenhuis voor een te lage prijs van de hand zouden worden gedaan. Er werd bovendien opgemerkt dat tegenover de 10 miljoen uit de verkoop van bepaalde onderdelen van het ziekenhuis, die de zorgondernemer beloofd had in het ziekenhuis te steken, ook al een plan stond om de aandeelhouderslening van 21 miljoen te gaan aflossen. Aan Winter zelf, die hem dan dus van Schram over zou nemen. Een sigaar uit eigen doos dus, zoals advocaat Johan Kleyn het noemde nadat hij het overnameplan van Winter 'klassiek geval van assetstripping' had genoemd.
2 Bijdragen
tim
Tim