Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

De omstreden deal tussen Loek Winter en het Slotervaartziekenhuis

Medewerkers van Loek Winter blijken verantwoordelijk voor de bepaling van de prijs van het Slotervaartziekenhuis. Dat deugt niet, aldus Erbudak en haar kinderen maandag in de Ondernemingskamer. En dat bleek niet het enige bezwaar tegen de voorgenomen deal met MC Groep.

Moet de verkoop van het Slotervaart aan zorgondernemer Loek Winter doorgaan of krijgt Erbudak tijd om met een alternatief te komen? Die vraag stond gisteren centraal tijdens een spoedzitting voor de Ondernemingskamer. De gang naar de kamer was geïnitieerd door aandeelhouder en crediteur Delta Onroerend Goed van de familie Schram, die - ondanks al het gerommel rond het Slotervaart - het ziekenhuis verkocht voor 29 miljoen euro aan zorgondernemer Loek Winter. Probleem is echter dat de aandelen van Schram bevroren zijn sinds 18 oktober. De ontbindingsmogelijkheid van het koopcontract liep maandagavond af, en zodoende moest er in principe een besluit genomen worden door interimbestuurder Charlotte Insinger. In een urenlang proces probeerden het Slotervaart, Delta, Winter's MC Zuiderzee en het interimbestuur de kamer ervan te overtuigen dat de nood hoog was en dat het huidige concept-koopcontract de enige en beste oplossing. Dat scenario werd naarmate de zitting vorderde steeds onwaarschijnlijker.
'Het voelt alsof we gewurgd worden'
'Het voelt alsof we gewurgd worden, geplet tussen grote molenstenen,' aldus Slotervaart-bestuurder Jos Beijnen die er dusdanig van overtuigd was dat het ziekenhuis ieder moment failliet zou kunnen gaan en aangaf er niet meer van te kunnen slapen. Groot was dan ook de opluchting voor hem en collega Dees Brandjes dat Loek Winter als redder van het ziekenhuis ten tonele verscheen. Verweerders Erbudak en haar kinderen stelden dat het zogenaamde noodscenario in werkelijkheid een stuk minder ernstig was dan de huidige leiding van het Slotervaart en Winter deden voorkomen. 'Met deze deal worden na de ondeugdelijke aandelenemissie opnieuw de rechten van de aandeelhouders geweld aangedaan', aldus advocaat Te Winkel. Zij sprak van een onzorgvuldige deal die door partijen haastig was opgetuigd in het belang van aandeelhouder Delta Onroerend Goed en Loek Winter's MC Groep. En met het Slotervaartziekenhuis en de minderheidsaandeelhouders in Meromi (Erbudak) als verliezer.

Manipulatie?

De cijfers waarop Delta, het bestuur van het Slotervaart en Winter zich baseren om aan te tonen hoe hoog de financiële nood van het ziekenhuis is (op het randje van de afgrond, volgens deze partijen) blijken voor een belangrijk deel afkomstig van twee financieel managers die per september werkzaam zijn bij het ziekenhuis. Het blijkt te gaan om Peter Lensselink, financieel directeur bij Winter's De Seizoenen en Han van de Haar, hoofd Financiën Planning & Control bij Winter's MC Groep. Deze twee medewerkers van Loek Winter stelden de derde-kwartaal-rapportage op. En deze cijfers bepaalden weer voor een belangrijk deel de verkoopprijs die Winter moet neerleggen voor het ziekenhuis.
'Een Klassiek geval van Asset-stripping'
De advocaten van Erbudak spraken het vermoeden uit dat de cijfers waren gemanipuleerd door Lensselink en Van de Haar om de situatie ernstiger te doen lijken en de prijs ten gunste van Winter te beïnvloeden. Met een vals gevoel van nood zou zo een deal tot stand zijn gekomen waarbij verschillende onderdelen van het ziekenhuis voor een te lage prijs van de hand zouden worden gedaan. Er werd bovendien opgemerkt dat tegenover de 10 miljoen uit de verkoop van bepaalde onderdelen van het ziekenhuis, die de zorgondernemer beloofd had in het ziekenhuis te steken, ook al een plan stond om de aandeelhouderslening van 21 miljoen te gaan aflossen. Aan Winter zelf, die hem dan dus van Schram over zou nemen. Een sigaar uit eigen doos dus, zoals advocaat Johan Kleyn het noemde nadat hij het overnameplan van   Winter 'klassiek geval van assetstripping' had genoemd.

Doorgeprikt

De cijfermatige en zakelijke onderbouwing van het dramatische betoog van het Slotervaart werd met verschillende kritische vragen door leden van de Ondernemingskamer op belangrijke punten doorgeprikt. Waarom moest er twaalf miljoen aan Achmea terugbetaald worden als ze daarmee in feite gewoon facturen hadden betaald? En hoe zat het met leningen van de gemeente Amsterdam en voorschotten van zorgverzekeraars die volgens het ziekenhuisbestuur ineens opgeëist zouden worden - viel daar nou echt niet over te praten met die partijen? 'U doet alsof het allemaal zo makkelijk is om dat maar eventjes op te lossen,' repliceerde Slotervaart-bestuurder Beijnen 'maar dat valt echt niet mee hoor.' De medewerkers van Winter voorspelden vervolgens een gitzwart scenario als de verkoopdeal niet doorgaat. Per december zou het ziekenhuis liquiditeitsproblemen oplopen en wellicht de salarissen niet meer kunnen betalen. Het leverde een aantal stevige vragen op van de leden van de Ondernemingskamer: 'Is er nu een liquiditeitsprobleem? Of voorziet u die volgende week, of de week erna?'. Peter Lensselink moest ontkennend antwoorden: nee, er was nu geen sprake van acute problemen. En Loek Winter had ook niet toegezegd om op korte termijn met cash op de proppen te komen.

Uitspraak Ondernemingskamer

Ook de vraag of Loek Winter van tevoren nu wel of niet op de hoogte was van het feit dat de Ondernemingskamer nog een uitspraak zou doen over de dubieuze flitsemissie van het Slotervaart waarmee Erbudak buitenspel werd gezet, werd door partijen verschillend beantwoord. Rob Schram, zoon van Lex en bestuurder van Delta Onroerend Goed, beweerde van wel. 'We hebben Winter daarover ingelicht, maar het is wel een beetje naar de achtergrond verdwenen omdat we het steeds over andere zaken hadden.' Advocaat Sinke liet weten dat Loek Winter echter in het geheel niet op de hoogte zou zijn van de komst van die uitspraak. 'De heer Winter had uiteraard in de media gelezen over de aandeelhoudersruzie, maar hij dacht dat die met de uitspraak van de Ondernemingskamer in juli afgerond was. Hij wist niet dat er nog een uitspraak zou volgen.' Volgens Winter's aanwezige collegabestuurder Willem de Boer van MC Groep was het bedrijf anders niet aan de onderhandelingen begonnen. Winter, die zelf niet op de zitting aanwezig was, gaf via zijn advocaat aan nog diezelfde dag een uitspraak te willen omdat hij 'helemaal genoeg' had van de strijd tussen Schram en Erbudak. De ervaren zorgondernemer, die al veel overnames heeft op zijn naam heeft staan, zou er tegen wil en dank in de Slotervaart-soap zijn terechtgekomen.  Uiteindelijk werd er genoegen genomen met nog twee dagen uitstel. De uitspraak van de Ondernemingskamer vindt uiterlijk woensdag plaats.