'Dealers zien toekomst zonder Saab'

3 Connecties

Onderwerpen

Victor Muller Zweden

Organisaties

Saab AB

Saab lijkt steeds verder te wankelen: na het beslag van de Zweedse deurwaarder zeggen steeds meer dealers zich voor te bereiden op een toekomst zonder Saab.

Victor Muller 'werkt dag en nacht' om de problemen van Saab op te lossen en de productie weer op gang te krijgen. Toch begint het er steeds meer op te lijken dat de al maanden slepende Saab-saga geen happy end zal krijgen. Dealers hebben hun vertrouwen in het automerk zo goed als verloren.
 
Automotive News maakte een uitgebreide rondgang langs Amerikaanse dealers, die zich vrijwel allemaal zeggen voor te bereiden op een toekomst zonder Saab. “De verkoop ligt helemaal plat, in deze situatie hebben we nog voor twee jaar aan voorraad”, zegt dealer Garry Small uit Portland.
 
Bloedbad
En dealer Paul Ferguson uit Rockwell, Maryland: “Mijn gevoel zegt op dit moment dat er geen weg meer terug is voor Saab.” Een derde ziet nog één oplossing: "Het bloedbad van de perceptie moet zo snel mogelijk stoppen."
 
Komt het einde voor ontsnapingskunstenaar Muller dan echt in zicht? Hoewel hij zich er - uiteraard - nog altijd niet bij neerlegt, wordt de situatie steeds penibeler. Vrijdag legde een Zweedse deurwaarder op verzoek van enkele toeleveranciers voor een bedrag van 550.000 euro beslag op een Saab-rekening bij de Zweedse bank SEB. In totaal zouden er 23 claims liggen, voor een bedrag van 5,5 miljoen euro. Saab noemde de beslaglegging 'een fout'.
 
Productie
Muller probeert op tijd de financiering van het Chinese Pang Da binnen te kunnen halen om daarmee de meest acute schulden te kunnen afbetalen en de productie weer op gang te brengen. Volgens de officiële lezing zou dat nog altijd vanaf eind augustus kunnen. Nu ook steeds meer dealers het vertrouwen verliezen komen Saab en Muller in hun strijd wel erg alleen te staan. 
 
Saab zegde inmiddels af voor de IAA-autoshow van Frankfurt.