
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
Kamerfacties eisen in het commissiedebat opheldering over de mondkapjesdeal, terwijl hoofdrolspeler en verdachte Sywert Van Lienden zelf toekijkt vanaf de publieke tribune (21 december) © Robin Utrecht / Hollandse Hoogte / ANP
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) wist niet dat Sywert van Lienden en zijn compagnons aandeelhouders waren van de commerciële bv, gebruikt voor de mondkapjesdeal. Dat zei minister Conny Helder (VVD) voor Langdurige Zorg gisteren in de Kamer. Even later maakte ze een opvallende tournure: ambtenaren wisten wel degelijk dat de winst bij Van Lienden zou belanden. Of de indertijd verantwoordelijk minister dat ook wist, laat ze uitzoeken. Een verwarrend einde aan het debat.
‘Het was bij VWS bekend dat RGA [Relief Goods Alliance, de bv van Sywert van Lienden en partners, winst kon maken. Dat die winst zo aanzienlijk is, stuit ook mij tegen de borst.’ Dat zei minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport (VWS) gisteren tijdens het Kamerdebat over de beruchte mondkapjesdeal tussen het ministerie en RGA.
Ook zei Helder dat het ministerie mogelijk juridische stappen zal zetten om geld terug te vorderen van Sywert van Lienden en co. Haar ‘handen jeukten’ zelfs om via een civielrechtelijke procedure het geld terug te eisen. ‘Het is ook een morele kwestie.’
Kennelijk meent VWS dat het een verkeerde voorstelling van zaken kreeg voorgespiegeld bij het aangaan van de overeenkomst. Dat zou grond kunnen zijn om de overeenkomst voor 40 miljoen mondkapjes à 100 miljoen euro terug te draaien.
Helders stellingname zou betekenen dat VWS niet wist dat de winst bij de nieuwe importeurs zou belanden. Nu dat wel is gebeurd, zou ze ‘jeukende handen’ hebben
Kamerlid Maarten Hijink (SP) stelde Helder vervolgens twee cruciale vragen. Wist VWS dat RGA losstond van de stichting Hulptroepen Alliantie, het non-profit initiatief van Van Lienden en co? En wist VWS wie de aandeelhouders van RGA waren?
Helder antwoordde ontkennend op beide vragen – zonder enige aarzeling.
Dat was nogal wat. In het rapport van Deloitte worden deze vragen niet beantwoord, ondanks een onderzoek dat een jaar in beslag nam. Maar nu leek de minister opeens helderheid te verschaffen. En ze scheen een draai te maken, nadat haar voorganger de deal met Van Lienden eerder had verdedigd. Haar stellingname zou betekenen dat VWS niet wist dat de winst bij de nieuwe importeurs zou belanden. Nu dat wel is gebeurd, zou ze ‘jeukende handen’ hebben.
‘Er was duidelijk sprake van vermenging’
Toen Helder op 16 september het mondkapjes-rapport van Deloitte aan de Kamer aanbood, sloeg ze dit pad al in. Ze schreef aan de Kamer: ‘Tijdens de verschillende gesprekken en contacten was onduidelijk hoe de bv’s en stichting van SHA [Stichting Hulptroepen Alliantie] en RGA zich tot elkaar verhielden. Er was duidelijk sprake van vermenging. Uit het rapport blijkt niet waarom SHA/RGA voor het uiteindelijk construct – een aparte bv RGA – heeft gekozen.’
Daar voegde ze indertijd aan toe: ‘Met verbazing heb ik kennisgenomen van het transcript uit het rapport waarin beschreven wordt dat de bovengenoemde verwarring door SHA en/of RGA in de gesprekken met betrokkenen van VWS en het LCH bewust in stand werd gehouden.’
Zo benadrukte Helder al dat VWS zelf niet snapte hoe de vork in de steel zat. En dat het trio achter RGA bewust aan die verwarring heeft bijgedragen.
Helder sprak zichzelf tot verbijstering van Kamerleden als Hijink dus volledig tegen
Maar aan het einde van het debat ging Helder plotseling overstag. VWS wist wel degelijk dat Van Lienden aandeelhouder was. Dat impliceert dat het departement ook wist in wiens zakken de winst zou belanden. Zowel Pieter Omtzigt als Maarten Hijink vroegen hierop door, maar Helders eindoordeel bleef hetzelfde.
Helder sprak zichzelf tot verbijstering van Kamerleden als Hijink dus volledig tegen – de tournure was compleet.
Dit is lastig te rijmen met haar ‘jeukende handen’, veroorzaakt door de ‘morele kwestie’. Immers: als VWS zich op het standpunt stelt dat het prima wist met wie het zaken deed, is er geen sprake van enige misleiding. Dan lijken haar woorden in haar Kamerbrief over ‘verwarring’ en ‘onduidelijkheid’ over de verhouding tussen de stichting en de bv, nergens op gebaseerd.
Of de voor de deal verantwoordelijk minister, Martin van Rijn (PvdA), ook wist wie de aandeelhouders waren, wist Helder overigens niet zeker. Dat laat ze uitzoeken, zei ze.
Oud-minister Van Rijn zei in mei 2021 tegen de Volkskrant dat Van Lienden hem nooit heeft geïnformeerd over zijn zakelijke belangen in Relief Goods Alliance. Ook een topambtenaar die met van Lienden onderhandelde, verklaarde tegenover de FIOD nooit van Van Liendens commerciële motieven te hebben geweten, schreef de Volkskrant gisteren. Hij dacht altijd van doen te hebben met de voorman van de stichting Hulptroepen Alliantie. De FIOD doet momenteel onderzoek naar oplichting en verduistering door van Lienden en co.
Van Lienden beweerde op Twitter tijdens het debat dat er wel een check bij de Kamer van Koophandel is gedaan om te achterhalen wie de aandeelhouders zijn van de pas opgerichte bv. Of dat is gebeurd laat Helder ook onderzoeken.
‘Loyaal meeverdedigen’
Volgens voormalig minister Tamara van Ark (VVD) was de deal er een als alle andere. Dat die niet via de Hulptroepen Alliantie maar via RGA liep, was volgens Van Ark voor alle partijen helder. ‘Zowel VWS als LCH gingen er niet vanuit dat RGA een non-profitorganisatie was, omdat duidelijk was dat het hier een bv betrof,’ schreef ze in juni 2021 aan de Kamer.
Daarbij liet de minister in het midden of ze snapte dat deze bv niet onder de stichting hing. Ze had geen enkele kritiek op Van Lienden en co. Sterker nog, ze beschreef het trio als ondernemers die met handel in China – waar de mondkapjes zijn ingekocht – hun sporen hebben verdiend.
Dat de nieuw opgerichte bv geen enkele band had met de stichting maakte Van Lienden nooit duidelijk, zeiden bronnen binnen het LCH eerder tegen Follow the Money. ‘Dat ze een aparte bv hadden die losstond van de stichting, was zeker niet helder,’ zei een direct betrokkene. ‘In hun presentatie stond Hulptroepen for the good cause.’ Van Lienden tekende bovendien in een eerder stadium op persoonlijke titel een convenant met het LCH waarin hij beloofde te opereren zonder winstoogmerk.
Toen de deal in 2021 eenmaal op straat lag, eiste Van Lienden van het ministerie dat het hem ‘loyaal [zou] meeverdedigen’, zo liet de Volkskrant onlangs zien. Die wens destijds werd door Van Ark ingewilligd, zo lijkt het.
Even leek Helder te breken met dit beleid. Het was van korte duur.
22 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Jelko Dijkman 2
Het is allemaal schandalig, iedereens handen jeuken, maar niemand heeft het gedaan.
Daan van der Vorm 1
Jan van Leer
Daan van der VormNon-transparantie leidt tot achterdocht.
Sylvia de Koster-Kok
Daan van der VormGerard van der Gragt
Daan van der VormGerhard de Jonge 2
Gerard van der Gragtpeer mankpoot 1
Gerhard de JongeGerhard de Jonge 2
peer mankpootOndanks dat dit al bekend was, neigde eind 2021 de overheid het 2G of 3G beleid in te gaan voeren, dit werd begin 2022 uit de lucht geschoten door een onderzoek van NL'se universiteiten waaruit bleek dat 2G/3G nauwelijks tot geen baat zou hebben. In deze periode kwam ook in bladen zoals de Lancet naar voren dat het overgrote deel van de bevolking al Omicron had opgelopen en dus effectief antistoffen voor de lange termijn had.
John Hendriks
Daan van der VormJohn Janssen 4
Het 'Kamerdebat', dat trouwens in een Commissie-setting verliep, over de Sywert deal verliep in feite hetzelfde. Mevr. Helder sprak een hoop, zichzelf steeds herhalend, en feitelijk niet nieuws brengend. Wisten we al van het Deloitte onderzoek/rapport. Heeft er al iemand opgevraagd op wat voor criteria dat onderzoek is gedaan? Wat heeft een VWS als opdracht meegeven aan Deloitte?
Dat Mevr. Helder niet helder daarover is kan een kind begrijpen. Een belangrijke pion in de coalitie moet vooral uit de 'gure wind' gehouden worden. Welkom in de fijne integere wereld van de politiek!
Rare commotie over het verschijnen van een Sywert van Lienden op de publieke tribune. Aangezien hem in het kader van het lopend onderzoek naar mogelijke misstanden in de deal met VWS/LCH geen restricties door de rechter zijn opgelegd, mag hij daar gewoon verschijnen.
Rare reactie van een Mevr. Agema en haar 'slippendrager' van Haga. Eerst veroordelen met "hij heeft schijt aan ons", om daarna toch vast te stellen dat zij beiden ook wel daar waren gaan zitten. De algehele emotie bij Mevr. Agema in dit debat was goed zicht en hoorbaar, wat voor haar pleit.
Over Caroline van der Plas kan je tweeledig oordelen. Was nu blijven zitten om het hele (soap) debat te volgen en vragen te stellen waar mogelijk. Waarbij gedacht kan worden dat er geen vragen werden beantwoord, dus wat is dan de waarde van het bijwonen van zo'n debat?
Walter Boer 3
Johan van den Heuvel 1
Eveline Bernard 6
https://debatdirect.tweedekamer.nl/2022-12-21/zorg-en-gezondheid/troelstrazaal/mondkapjesdeal-10-00/markeringen
Guido van den Bos 1
In het handelsregister van de kamer van koophandel wordt alleen een 100% (enig) aandeelhouder ingeschreven als aandeelhouder van een BV. Als er meer aandeelhouders zijn, dan worden er geen aandeelhouders ingeschreven.
In de gedeponeerde akte van oprichting (RGA is opgericht op 14/4/2020) valt te lezen dat er drie oprichters zijn met elk 1/3 van de aandelen. Van Lienden is enig bestuurder.
De drie aandeelhouders (ten tijde van de oprichting) zijn:
-Pologos Holding BV (ook opgericht op 14/4/2020; BV van Sywert van Lienden met Van Lienden als enig aandeelhouder).
-Laborare Omnia Vincit BV
-Noah Holding BV
Intussen is de naam Pologos Holding BV op 26-10-2020 gewijzigd naar Sphinx Holding BV (en Van Lienden is blijkens inschrijving KvK geen enig aandeelhouder meer).
De aandelen in Noah Holding BV zijn intussen overgedragen aan de nieuw opgerichte NoMi BV, waarvan blijkens de akte van oprichting de heer en mevrouw Van Gestel-Walinga aandeelhouder zijn.
Van Laborare Omnia Vincit BV is de heer Damme enig aandeelhouder.
Er valt een hoop te vinden in het handelsregister, maar voorzover er niet een enig aandeelhouder is ingeschreven blijft het gissen naar de aandeelhouders. Er is geen registratie van aandelenoverdrachten, en na een oprichting kunnen de aandelen al weer zijn overgedragen.
John Janssen 4
Guido van den BosDe basis blijft dat er een zeer grote order geplaatst moeten worden, voor een zeer grote somma. Dan behoor je te checken wat de track record is van diegenen die zijn waren/diensten aanbiedt. De slappe excuses van een politiek dat er veel druk was, en dat er anders misschien wel niet genoeg PBM's waren is lariekoek.
Uitgelicht door de redactie
Jelko Dijkman 2
Het is allemaal schandalig, iedereens handen jeuken, maar niemand heeft het gedaan.
dethmer 6
Philip Pieterse 3
j.a. karman 5
Het was een chaos met het gebrek aan medische hulpmiddelen.
Deze chaos klinkt door in de onderzoeken welke net zo chaotisch zijn.
Het artikel van FTM mag wel wat minder chaotisch.
peer mankpoot 1
j.a. karmanHet gaat ook om politieke of bestuurlijke verantwoordelijkheid. Dat een minister niet van elke punt of komma op de hoogte kan zijn begrijpt iedereen. Maar van alle dingen die hij zelve accordeert hóórt hij op de hoogte te zijn, en anders dient hij - vooralsnog - niet te tekenen.
j.a. karman 5
peer mankpootBij de beschermingshulpmiddelen was de chaos groot. Veel verzorgenden (Verpleeghuizen thuiszorg) mochten het niet gebruiken wat er zouden tekorten zijn. Dat leverde meteen de crisis aanpak op dat stel en sprong dat niet de werkelijkheid mocht zijn.
Het artikel benoemt dat allemaal vrij aardig. Ik mis daarbij wel helaas een opbouw en doel. Je ziet de spanning tussen of de bestuurder het zelf inhoudelijk wist dan wel of iemand in de organisatie het wist.
Dat wordt onterecht als hetzelfde aangenomen. Dat zou beter uitgewerkt mogen worden.
Geert Kuijntjes
Ruud de Vries 1
Ik heb, tot nog toe, niemand over die onwaarschijnlijk hoge prijs van 2,50 euro per mondkapje gehoord!