Deckers' laatste jaar bij Van Lanschot was rood

1 Connectie

Organisaties

Van Lanschot

De ontslagen Deckers moest in zijn laatste jaar bij Van Lanschot flink afschrijven op zijn topaankopen CenE Bankiers en Kempen & Co.

Vandaag maakte Van Lanschot Bankiers de jaarcijfers over 2012 bekend. De Bossche bank voor vermogenden duikt 155,4 miljoen euro in de min. De koppen voor de nieuwsberichten lagen al sinds december van het afgelopen jaar klaar. Toen maakte Van Lanschot bekend dat het flink moest afschrijven op de aankopen van CenE Bankiers in 2004 en Kempen en Co in 2006, waardoor het in de min zou eindigen.
Deckers moest in 2012 de gifbeker helemaal leegdrinken. In januari van dat jaar maakt hij bekend dat hij vrijwillig opstapt bij de bank, maar zoals FTM vandaag onthulde was dit een onvrijwillig vertrek. De Raad van Commissarissen ontsloeg Deckers en vroeg hem nog een jaar op de tent te passen. Het was geen plezierig jaar voor de topman. De aankopen van CenE Bankiers en vooral Kempen en Co. waren zijn “topaankopen”, zo vertellen verschillende bronnen aan FTM. De vermogensbeheer activiteiten van Kempen & Co. worden nu als de kroonjuwelen van de Bossche bank gezien.
Maar in zijn laatste maand als voorzitter van de Raad van Bestuur van Van Lanschot Bankiers moest Deckers flink afschrijven. Op de totale aankoopprijs van 550 miljoen euro schreef de Bossche Bank 122 miljoen euro af. De bank benadrukte dat het een boekhoudkundige actie betrof, maar met de kennis van nu heeft Van Lanschot te veel betaald voor de twee banken. De kasstromen bleken lager dan verwacht.
Karl Guha mocht als opvolger van Floris Deckers dit slechte nieuws herkauwen in een 'conference call' voor het Nederlandse journaille. In het verleden presenteerde Van Lanschot de jaarcijfers nog open en bloot in het Amstel Hotel te Amsterdam. Volgens de bank is de andere werkwijze uit 'efficiency-overwegingen', maar Het Brabants Dagblad zegt dat dit mogelijk gebeurt om Guha 'uit de wind' te houden. Het is dus nog even wachten op Karl Guha’s eerste echte publieke optreden, want ook bij zijn presentatie als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur in de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders liet hij verstek gaan. Toen was er enige consternatie over zijn hoge beloning.
Onderliggende nettowinst In zijn eerste semi-openbare optreden als CEO van Van Lanschot moest Guha ook vertellen dat naast het flinke verlies door de afschrijving op CenE Bankiers en Kempen & Co., dat de bank incidentele lasten van 35,7 miljoen euro boekt. Zonder deze tegenvallers had de chique bank twee miljoen netto winst gemaakt.
De kersverse CEO van Van Lanschot, Karl Guha laat verder weten dat hij zich buigt over de strategie van Van Lanschot. In mei verwacht hij de markt te informeren over hoe zijn ambitie om Van Lanschot te positioneren als een sterke en onafhankelijke private bank.
Lees ook:
Van Lanschot ontsloeg Floris Deckers De wegen van Floris Deckers en Van Lanschot Bankiers scheidden vorig jaar in “onderling overleg”, maakte de bank in januari 2012 bekend. Klopt niet. Deckers werd ontslagen.
Managementzuivering bij Van Lanschot Floris Deckers is nog geen twee maanden weg bij Van Lanschot of drie van zijn ‘favorieten’ in het commerciële bedrijf van de bank lijken geslachtofferd te worden.
Van Lanschot verliest Deckers Met een groot interview neemt Van Lanschot-topman Floris Deckers in Het Financieele Dagblad afscheid. Kritische vragen over zijn prestaties ontbraken.
Krijn Schramade
Krijn Schramade
Krijn Schramade (1980) krijgt een jaar na de val van Lehman Brothers (2008) de tegenwoordigheid van geest om zijn veilige lev...
Gevolgd door 338 leden