Strijd op Nederlandse ambulancemarkt is losgebarsten

Het Deense hulpverleningsbedrijf Falck is op zijn thuismarkt verslagen door de Nederlandse Bios Groep die sinds begin deze maand een groot deel van het ambulancevervoer heeft overgenomen. De Denen willen nu terugslaan door de Nederlandse ambulancemarkt te betreden.

Het Nederlandse ambulancevervoer zal hoogstwaarschijnlijk in 2018 Europees aanbesteed gaan worden en de eerste buitenlandse partij heeft zich inmiddels gemeld: het betreft het Deense hulpverleningsbedrijf Falck dat internationaal actief is op het gebied van brandweer-en ambulancediensten. In de Volkskrant maakt de Nederlandse Falck-directeur Peter van der Pols dinsdag bekend dat hij over vijf jaar een marktaandeel van ‘rond 20 procent’ op de Nederlandse ambulancemarkt wil hebben. Deze ambitie houdt in dat Falck víjf van de 25 veiligheidsregio’s waarin Nederland is opgedeeld, op het oog heeft. Er zouden volgens Van der Pols al gesprekken plaatsvinden met Nederlandse ambulancediensten.

Tegenaanval

Falck zet hiermee officieel de tegenaanval in nadat ze in haar thuismarkt Denemarken vorig jaar een gevoelige nederlaag te verwerken kreeg. De Bios Groep, de verzorger van de ambulancedienst in de regio Rotterdam-Rijnmond, wist namelijk – zo bleek uit een eerder achtergrondartikel van Follow The Money – met de nodige blufpoker het ambulancevervoer in drie zuidelijke regio’s in Denemarken te winnen. Het betrof een gebied dat tien keer zo groot is als de regio Rotterdam-Rijnmond, het enige gebied waar Bios nu het ambulancevervoer verzorgt. De kleine Rotterdamse taxi/ambulanceondernemer Stef Hesselink kreeg daarmee uitzicht op 500 miljoen euro extra omzet over de contractstermijn van 10 jaar.

Tijdelijke wet

De komst van Falck (groepsomzet bijna 2 miljard euro in 2014) naar Nederland zal per 1 januari 2018 mogelijk worden als op dat moment de Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz) afloopt. Met deze wet, van kracht sinds 1 januari 2013, kon de minister één ambulancevervoerder per veiligheidsregio aanstellen. Het voordeel: meer overzichtelijkheid in de voorheen gefragmenteerde ambulancemarkt waar talloze kleine ambulancediensten opereerden. De tijdelijke wet omzeilde echter ook de Europese aanbestedingsplicht waardoor partijen als Falck geweerd konden worden. In de nieuwe ambulancewet zal dat niet langer houdbaar zijn en zal rekening gehouden moeten worden met de Europese aanbestedingsregels.

Opstartproblemen

In het zuiden van Denemarken hebben ze inmiddels ervaren dat het overhevelen van ambulancediensten naar een nieuwe, buitenlandse aanbieder niet zonder slag of stoot verloopt. De Bios Groep bleek moeite te hebben bij het aantrekken van nieuw personeel waardoor ze op de ingangsdatum 1 september 2015 startten met een onderbezette ambulancedienst. Volgens Bios zou dit komen doordat het Falck-ambulancepersoneel verboden werd om over te stappen naar Bios, maar dit wordt in de Volkskrant ontkend door Falck. De personeelsschaarste noopte Bios om het ambulancepersoneel te vragen om vrijwillig overuren te maken om de gaten in het dienstrooster niet onoverkomelijk te maken. De situatie werd des te pijnlijker toen Deense media vorige week schreven dat er op de eerste Biosdag een 84-jarige man overleed nadat hij 38 minuten moest wachten op een ambulance.