
Minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser heffen het glas met veteranen. © ANP/ Evert-Jan Daniels
Defensie onder Bijleveld (2): slecht betaalde militairen in uitgewoonde kazernes
‘Voor mijn personeel voel ik me – bijna als moeder – verantwoordelijk,’ zei minister van Defensie Ank Bijleveld in 2019. In hetzelfde jaar kregen zij en staatssecretaris Barbara Visser van het personeel het rapportcijfer 4. De krijgsmacht heeft niet alleen miljarden nodig voor materieel en achterstallig onderhoud, maar ook ruim 9000 nieuwe medewerkers om alle vacatures te vervullen. Intussen lopen ervaren militairen weg omdat ze elders beter verdienen, onder minder zware omstandigheden.
- Dit is het tweede deel van onze tweeluik over de krijgsmacht onder minister Ank Bijleveld (CDA) en staatssecretaris Barbara Visser (VVD). Het artikel van maandag liet zien dat Defensie onvoldoende investeert in de militaire capaciteit en dat Bijleveld de top van het ministerie versterkt met burgerambtenaren, niet met militairen.
- Vandaag kijken we naar het personeelsbeleid. Bij de presentatie van de Defensienota beloofden Bijleveld en Visser dat de medewerkers hun ‘absolute prioriteit en speerpunt’ zouden zijn.
- Momenteel zijn er 9250 openstaande vacatures bij Defensie. Het ministerie maakt het dan ook niet heel aantrekkelijk om te komen of te blijven: er zijn grote verschillen in financiële waardering voor militairen en burgerpersoneel. Buiten Defensie zijn de arbeidsvoorwaarden vaak beter.
- Naast de grote verschillen in beloning krijgen militairen ook maar mondjesmaat vergoed voor overuren, oefenen, trainen en uitzendingen naar het buitenland (bij elkaar gemiddeld 15-20 weken per jaar).
- Ondertussen zijn de leefomstandigheden op kazernes volgens militaire vakbond GOV|MHB ‘op zijn zachtst gezegd treurig’.
‘Dit vraagt veel geld en dat hebben we nu gewoon niet, hè,’ bijt minister Ank Bijleveld de Tweede Kamer begin juni geïrriteerd toe. Enkele minuten eerder moest ze toegeven – na aanhoudende vragen van SGP-Kamerlid Chris Stoffer – dat het ministerie van Defensie niet in staat is zijn grondwettelijk vastgelegde taken volledig uit te voeren. Zo worden voorraden munitie en reserveonderdelen maar ten dele aangevuld: ‘Voor wat betreft het beschermen van het Koninkrijk en de nationale inzet zijn we aan het inventariseren. En ik weet nu al dat het miljarden gaat kosten, wil je dat op peil hebben,’ antwoordde de minister. ‘Op dit moment hebben we het gewoon niet op peil.’
Het is volgens de minister een kwestie van ‘een lange adem’, maar de vraag is hoeveel lucht de organisatie nog heeft. Momenteel heeft Defensie in totaal 9250 openstaande vacatures. Ruim 5500 functies zijn onbezet. Tegelijkertijd is de krijgsmacht met 3500 functies uitgebreid – wat overigens een fractie is van de tienduizenden banen die de afgelopen decennia zijn wegbezuinigd. Het opvullen van de lege plekken zal vanwege de coronacrisis nog een uitdaging worden, zo meldde het ministerie aan de Kamer.
Het personeelstekort bij Defensie is niet nieuw. De organisatie heeft al enkele jaren te maken met vertrek van vooral duur opgeleide mensen zoals monteurs, onderofficieren en commando’s. ‘Het loopt hier leeg,' vertelt een officier aan Follow the Money, ‘sergeanten en sergeanten-majoor worden door andere overheidsdiensten zoals de douane en penitentiaire inrichtingen weggekocht met veel betere arbeidsvoorwaarden.’ Ondertussen is het ook lastig om nieuwkomers te motiveren, zegt een andere officier: ‘Er is geen materieel om mee te oefenen. De aspirant-soldaten worden gewoon naar huis gestuurd. Dat gaat al maanden zo.’ Defensie laat weten dat de beginnende militairen vrijaf hadden vanwege de coronacrisis maar betaald kregen ‘vanaf de geplande opkomstdatum’ omdat ze ‘immers al waren aangesteld’. Hun opleidingen zijn inmiddels hervat, zegt het ministerie.
Niettemin neemt het tekort aan personeel (Defensie spreekt van ‘ondervulling’) schrijnende vormen aan. Zo vreest een officier dat het huidige gebrek aan mensen het einde van zijn eenheid inluidt en dat hij daardoor ‘in 2022 het licht uit moet doen’.
‘Personeel op 1’
De minister en de staatssecretaris van Defensie herhalen sinds hun aantreden steevast de mantra: ‘personeel op één’. Maar die prioriteit kent een disclaimer: de effecten van decennia bezuinigingen kunnen niet binnen een ambtstermijn allemaal ongedaan worden gemaakt. Toen de minister vorig jaar – na een enquête van BNR Nieuwsradio – van het defensiepersoneel een 4,2 als rapportcijfer kreeg, was ze dan ook ‘niet verbaasd’. Het lage cijfer was ‘pijnlijk’ maar: ‘mensen moeten zich ook realiseren dat als je dertig jaar bezuinigt, dat je [daarna slechts] stap voor stap dingen kunt doen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En hier is in die dertig jaar veel te paard gegaan, en dat zal te voet [terug] moeten komen.’
Eerdere bezuinigingen hebben diepe kraters geslagen in de inzetbaarheid. Zo ontbreken er bij de Landmacht ten minste twee tankbataljons, waardoor Nederland niet aan zijn NAVO-afspraken kan voldoen. Logistiek gezien kan Nederland op dit moment een landmachtbrigade ondersteunen, maar tegelijkertijd moet ook de logistiek van twee andere onderdelen (het Helikopter Commando en het Korps Mariniers) en de nieuwe jachtvliegtuigen F35 van de luchtmacht worden ondersteund. Defensie probeert dit op te lossen – onder de noemer ‘adaptieve krijgsmacht’ – door samen te werken en taken uit te besteden aan private partijen.
Defensie erkent dat er ‘serieuze logistieke uitdagingen’ zijn. Ondanks maatregelen die de krijgsmacht moeten ‘versterken en verbeteren’ bestaan er ‘vooralsnog wel tekorten ’. Samenwerking met private partijen geeft volgens het ministerie de mogelijkheid ‘om extra beschikbare capaciteit te organiseren voor de momenten dat dat nodig is’: bijvoorbeeld voor grootschalige oefeningen of voor incidentele inzet waarvoor veel personeel en materieel nodig is. ‘Het is niet noodzakelijk en uiterst kostbaar om deze doorlopend in huis te hebben.’
Scheve beloningsstructuren
Om zicht te krijgen op de grootste en meest urgente problemen vroeg Follow the Money aan Defensie een overzicht van de uitbetaalde oefenuren uitgesplitst per krijgsmachtonderdeel over 2019. Uit die gegevens blijkt dat de landmacht verhoudingsgewijs veruit het meest oefent en over het grootste aantal reservisten kan beschikken. Voor insiders is dit geen nieuws: bij de landmacht is de mens ‘het wapenplatform’, bij de marine en de luchtmacht bedient de mens het wapenplatform (zoals een fregat of een gevechtsvliegtuig). Logischerwijze zullen personele problemen dan ook eerder en intensiever komen bovendrijven bij het meest personeelsintensieve krijgsmachtonderdeel. Een andere observatie is dat binnen de operationele commando’s (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee) de onderofficieren bij de luchtmacht en de marine verreweg de meeste overuren maken. En juist onderofficieren hebben het zwaar.
Qua beloning zit het nogal scheef: soldaten zijn ingedeeld in loonschaal1 of 2, maar onderofficieren moeten zich tevreden stellen met schaal 5: een sergeant met twaalf dienstjaren – en vaak met meerdere missies achter de rug – verdient 2233 euro bruto per maand. ‘Dit staat echt in geen verhouding tot de werkzaamheden die een onderofficier uitvoert en de verantwoordelijkheden die hij of zij heeft,' aldus een oud-officier.
Defensie erkent dat het grootste deel van de oefentoelages worden toegekend aan manschappen en onderofficieren: ‘zij vormen immers ruim 75 procent van het totale militaire personeelsbestand en vervullen veelal zogenoemde operationele functies.’ Ondanks het gemor op de werkvloer spreekt het ministerie zelf van een ‘evenwicht tussen de (financiële) waardering en taken en verantwoordelijkheden’.
De militaire vakorganisatie GOV|MHB – aan wie Follow the Money de bevindingen heeft voorgelegd – denkt hier anders over: ‘Sommige onderofficieren, en dan hebben we het niet over de minsten, moeten elk dubbeltje omdraaien om het einde van de maand te halen. Er zijn bij ons gevallen bekend van onderofficieren die noodgedwongen op de kazerne verblijven om rond te kunnen komen. We hebben het hier dus over voltijds werkende militairen die met hun gezin onder de armoedegrens moeten leven,' zegt Thijs van Leeuwen, landmachtofficier en hoofdonderhandelaar namens vakbond GOV/MHB. ‘En dan zijn die kazernes waar ze verblijven vaak ook nog in erbarmelijke staat.’
Bij het leeuwendeel van de kazernes is sprake van vijftien tot twintig jaar achterstallig onderhoud, en dat begint zich te wreken. In oktober 2018 werd bekend dat honderden militairen niet meer in het Walaardt Sacré-Kamp in Huis ter Heide mochten slapen omdat de hygiëne er te wensen overliet, de gebouwen te oud waren en de brandveiligheid niet deugde. ‘Het sanitair is gedateerd, de verlichting somber en als tapijt twintig of dertig jaar ligt en intensief wordt gebruikt, is het ook niet zo mooi meer,' zei Ruud Boeije, vastgoedspecialist bij Defensie, destijds in het Algemeen Dagblad. Hierna liet staatssecretaris Barbara Visser weten per direct 25 miljoen euro uit te trekken om het achterstallig onderhoud in de 330 kazernes weg te werken. Dit bleek al snel onvoldoende: de investeringskosten voor de komende twee decennia zijn geraamd op 405 miljoen euro per jaar.
De uitstroom is voor Defensie acuut en problematisch: met de onderofficier loopt vaak ook (gevechts)ervaring weg
Kortom, de onderofficieren draaien de meeste overuren, zijn door oefeningen het vaakst van huis, hebben in het algemeen meerdere internationale missies achter de rug, en worden gewaardeerd met een salaris waarmee ze in sommige gevallen met hun gezin onder het sociaal minimum zakken. En er zijn dus, volgens de vakbond, zelfs onderofficieren die noodgedwongen in uitgeleefde barakken wonen omdat ze anders niet rondkomen. De uitstroom onder met name deze groep militairen is voor een organisatie als Defensie het meest acuut en problematisch want met de onderofficier loopt vaak ook (gevechts)ervaring weg.
Waarom verliest Defensie zoveel militairen? Uit het eigen ‘Doorlopend Dienstverlatersonderzoek’ van het ministerie blijkt dat voor onderofficieren het gebrek aan loopbaanmogelijkheden de belangrijkste reden is (46 procent), gevolgd door toekomstonzekerheid (43 procent), de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd (29 procent) en salaris (24 procent). Hoewel het ene antwoord het andere niet uitsluit (en een onderling oorzakelijk verband mogelijk is), trekt het ministerie uit deze cijfers de conclusie dat de ‘arbeidsvoorwaarden inmiddels geen belangrijke drijfveer meer zijn om de organisatie te verlaten’. Defensie ziet vooral toekomst in ‘modernisering van het personeelsbeleid’.
Sprookje van de goudgerande arbeidsvoorwaarden
De salariëring van onderofficieren is niet de enige ergernis van het militaire personeel. Hoewel van hen fysiek en geestelijk meer wordt gevraagd – ook inzet buiten kantooruren – krijgen militairen significant slechter betaald dan hun burgercollega’s. Neem bijvoorbeeld een beginnende officier en een beginnende young professional. Ongeveer de helft van de officieren heeft een wetenschappelijke of hbo-opleiding met een aanvullende tweejarige opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hierna mogen ze aan de slag in loonschaal 8 (luitenant). Maar iemand die als burger bij Defensie komt werken – met eenzelfde vooropleiding maar zonder scholing en training van de KMA – begint in schaal 10 of 11. Daar staat tegenover dat KMA-kadetten (anders dan studenten in de burgermaatschappij) een volledig betaalde opleiding volgen.
Toch neemt dit niet weg dat er grote verschillen zijn in financiële waardering. Adviesorganisatie PriceWaterhouseCoopers (PwC) analyseerde voor het ministerie de ‘loonlijnen’ op verschillen. Als de militair het schopt tot luitenant-kolonel wordt de jarenlange extra inzet beloond met netto enkele honderden euro’s per maand meer, maar dit maakt het tekort ten opzichte van zijn burgercollega in de voorgaande jaren nooit meer goed. Het ministerie erkent dat er ‘inderdaad verschillen bestaan in beloning tussen militairen en burgerambtenaren’, maar het wijst erop dat de salarissen onderling lastig te vergelijken zijn. Dat was in 2016 ook de conclusie van Stichting Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Hoewel een militair in brutosalaris meer lijkt te verdienen dan mensen in vergelijkbare beroepen, zijn er speciale omstandigheden die een eerlijke vergelijking lastig maken.
Maar de ‘loonlijnengrafiek’ van PwC, waarin de salarisontwikkeling van militairen en burgerambtenaren naast elkaar wordt gezet, roept toch vragen op: Staat het loon in verhouding tot de fysieke en mentale belasting van de militaire functie? Bieden de toelagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden voldoende compensatie om te voorkomen dat militairen uitwijken naar beter betaalde en minder zware banen in de burgermaatschappij?
‘In Den Haag heerst het sprookje dat officieren goudgerande arbeidsvoorwaarden hebben,’ zegt Van Leeuwen. De PwC-cijfers laten zien dat dit beeld onterecht is: ‘De realiteit die wij zien is dat officieren over hun gehele carrière gezien ruim achterlopen op vergelijkbare burgers. Dit maken ze enkel goed doordat zij een vergoeding ontvangen voor hun bijzondere positie en door het feit dat ze – op zichzelf karige – toelagen ontvangen wanneer ze gedurende hun carrière vele weken per jaar van huis zijn.’ Defensie zegt dat in onderstaande grafiek ‘geen rekening gehouden lijkt te zijn met het laatste arbeidsvoorwaardenakkoord 2018-2020’. Maar het is onduidelijk of de afspraken in dit akkoord tot andere resultaten zou hebben geleid.

Ook als militairen extra uren werken, krijgen ze daarvoor een kleinere vergoeding dan hun burgercollega’s. Dat zit met name in de vergoeding voor oefeningen en uitzendingen. Voor die extra inzet krijgen ze een vast bedrag (tussen de 52 en 73 euro per dag), maar in tegenstelling tot burgermedewerkers krijgen ze geen compensatie in tijd of geld van 8 uur per dag.
Vakbondsman Van Leeuwen: “Een operationele militair is ongeveer 15 tot 20 weken per jaar van huis om te trainen of om de Nederlandse belangen te behartigen op een missie. Tijdens die oefeningen en missies werkt hij of zij gemiddeld 16 uur per dag en dat 7 dagen per week. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden veelal zwaar en gevaarlijk. Dit hoort nu eenmaal bij het militaire beroep.’ Maar voor sommige militairen komt dit netto neer op weekenden werk voor minder dan het minimumloon. En dus voor een lager inkomen dan de puberzoon of -dochter mee naar huis neemt van het bijbaantje in de supermarkt.
Waar burgerpersoneel voor overwerk wordt gecompenseerd met een (niet zelden hoger) uurloon, is dat bij militairen juist andersom. Voor de extra gewerkte uren krijgen ze een zogeheten ‘uitzend- of oefentoelage’ die in sommige gevallen neerkomt op werken onder het minimumloon. Zo vertelt een militair: ‘Bij mijn laatste uitzending naar Afghanistan ging mijn toelage grotendeels op aan het kinderdagverblijf omdat we extra opvang moesten inkopen. Die toelage werd vervolgens ook nog eens gekort door de Belastingdienst.’
Het moderniseren van de lonen en toelagen voor militairen door ze meer gelijk te trekken met die voor het burgerpersoneel is de inzet van onderhandelingen tussen vakbonden en Defensie. Maar die liepen begin juni vast, ten dele door de pandemie en ten dele door vertraging op het ministerie. De bonden stelden in een gezamenlijke verklaring dat ‘voor het uitbreken van de coronacrisis al was vastgesteld dat het lastig zou worden om de arbeidsvoorwaardenafspraak op 1 juli in te kunnen vullen.’
Personeelsvergiet
Het is dus de vraag wat Bijleveld en Visser willen doen aan het onderhoud van de kazernes, en ook of ze haast willen maken met compensatie van militair personeel vanwege de scheefgroei in de loon- en toelagensystemen. Maar stel dat het ze dan lukt om nieuw personeel te werven: daar is de organisatie op dit moment helemaal niet op berekend. Er zijn niet genoeg opleidingsmogelijkheden.
Diverse bronnen vertellen aan Follow the Money dat de huidige capaciteit per opleiding onvoldoende is. ‘De beginopleiding inclusief de vakopleiding lukt meestal nog wel, maar de vervolgopleidingen staan echt zwaar onder druk. Dit leidt tot gevaarlijke situaties op de werkvloer,' aldus een officier. En juist die vervolgopleidingen zijn van belang om de leegloop onder onderofficieren op te vangen, want die zijn – zeker zonder reparatie van het loon- en toelagensysteem – lastig te behouden.
De vrees voor weglopende onderofficieren leeft zowel bij het Korps Mariniers als bij de land- en luchtmacht. Het kost minimaal twaalf jaar – aan werving, opleiding en het opdoen van ervaring – voordat een vertrokken sergeant is vervangen. Door bezuinigingen en jarenlange personeelstekorten zijn er geen buffers opgebouwd. Volgens verschillende militairen is (wederom) de kern van het probleem het zogeheten ‘Loonhuis’: Zolang de waardering van functies in een militaire, uitvoerende organisatie niet is gebaseerd op de militaire professie, zullen militairen in hun beloning het onderspit blijven delven.
In de externe communicatie spreken de minister en haar staatssecretaris vooral waardering uit voor het personeel: de extra inzet tijdens de coronacrisis werd actief in de media gepushed, en ook Kamerleden zijn vol lof over de militairen. ‘Dit materialiseert zich echter absoluut nog niet in een open en reële discussie over het bezoldigingsstelsel van militairen en ook niet in de bereidheid om dat naar een eerlijk en uitlegbaar niveau te tillen,’ zegt officier en vakbondsman Van Leeuwen.
Ook de vakorganisatie AFMP is kritisch: ‘Die waardering voor Defensie in woord en beeld is mooi om terug te lezen in de krant, maar het begint te wringen als de vakbond intussen signalen krijgt van bezorgd personeel dat niet veilig genoeg kan werken in coronatijd,' zegt voorzitter Anne-Marie Snels. Toch liggen haar zorgen vooral op de lange termijn. Ze kijkt ‘met angst en beven’ naar de oplopende staatsschuld ‘en de gevolgen hiervan voor Defensie. Dat is en blijft helaas toch het favoriete kind van de rekening, daarom hebben wij ook de oproep gedaan niet meer te bezuinigen op de publieke sector.’
28 Bijdragen
Daniel Lopes 1
Peet van der Velde
Ik ben trouwens bang dat we binnen twee jaar een soortgelijk artikel gaan zien over de politie. Helaas is het sport om te bezuinigen op de publieke sector.
Roland Horvath 7
Peet van der VeldeDat is of puur CDA bedrog van AB of is AB overtuigd dat privatisering van - en bezuinigen op al het publieke een noodzaak is en een weldaad zal blijken te zijn.
Henry Groenheijde 3
De internationale bijnaam (‘beggar’s army’) was in vroeger tijden letterlijk en figuurlijk een geuzennaam, nu is het, naar mijn mening, een schaamnaam.
Stef den Elzen
Henry GroenheijdeRuud Theunissen
Dit ondanks het feit dat de eenheid binnen Europa sterk afzwakt, o.a. door het ondermijnde draagvlak voor immigratie, de schuldenberg van de EU door het monetaire beleid van de ECB en het navelstaren van de Europese landen vanwege de corona-crisis die voor nog minder eenheid zal zorgen vanwege Noord-Zuid verhoudingen.
De frozen-conflicts aan de Russische grenzen geven te denken. Maatregelen vanuit EU n.a.v. de annexatie van de Krim (als reactie op het EU-Oekraine verdrag) sorteren niet de gewenste effecten en lijken zelfs te leiden tot meer 'onrust' en actie-reactie gedrag vanuit zowel Rusland als het Westen.
Als premier Conte vanuit Rome oproept tot steun vanwege corona-perikelen in het Noorden van de laars kijken westerse leiders de andere kant op en snelt Poetin toe met hulp, From Russia With love.
Terwijl het westen zich druk maakt over IC-capaciteit 'steunt' China het vergeten continent Afrika nadat het de havenstad Piraeus al voor een appel en een ei had opgekocht van de Grieken.
De politiek lijkt blind te zijn voor de schuivende panelen op het wereldtoneel en het ontbreekt aan het noodzakelijke staatsmanschap om de veiligheid van Nederland en haar inwoners daadwerkelijk voorop te zetten.
De bedreigingen worden steeds complexer en moeilijker (tijdig) te doorgronden. Veiligheid is intussen ondeelbaar geworden. Alleen een combinatie van inspanningen sorteert de gewenste effecten. Er is maar 1 organisatie die dat kan.
Er is leiderschap gewenst, leiderschap met durf, met visie en met de juiste prioriteiten
Ferdi Scholten 5
Ruud TheunissenHet is een grote bende waarin zo veel mogelijk afgeschoven wordt naar andere partijen zodat men zelf niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor beslissingen of besluiten die genomen moeten worden.
Er wordt blind gevaren op adviezen van derde partijen, die gretig als excuus worden gebruikt om geen verantwoordelijkheid te nemen voor acties, of juist zorgen voor het uitblijven van acties (oneindig wachten op adviezen).
Ondertussen wordt wel haast gemaakt met het afbreken van de democratische rechtsstaat, zodat er helemaal geen verantwoording meer gedragen hoeft te worden voor welke actie dan ook vanuit de overheid.
Niek Jansen 9
Ruud TheunissenDe VS hebben meer belang bij een zwakke EU die van hen afhankelijk is dan van een Euraziatisch blok waar de EU en Rusland tot grotere samenwerking komen.
Dat was ook de reden van de Maidan coup van de VS in Kiev in 2014 tegen de wettig gekozen edoch Russisch gezinde regering van Oekraïne en het Associatieverdrag met de EU dat daarop volgde.
De annexatie van de Krim, overigens met instemming van de overgrote meerderheid van de bevolking, was geen reactie op dat Associatieverdrag, Ruud, maar op de coup van de VS in Kiev waarmee alles begon.
We moeten dus ook af van dat vijandbeeld van Rusland en nu blijkt dat Rusland in het geheel geen bedreiging vormt voor Europa en moeten wij voorkomen dat wij door de VS met hun Navo in het vijandbeeld van China gemanipuleerd worden.
Het is dringend noodzakelijk dat het nut en de noodzaak van de Navo geëvalueerd gaat worden en getoetst wordt aan de oorspronkelijke doelstelling nl. een defensiemacht te zijn voor Europa en dus niet een legeronderdeel van de VS dat overal in de wereld mee moet doen aan hun militaire avonturen, die alleen maar tot meer ellende, verwoestingen, slachtoffers enz. leiden.
Met dIe verbreding van doelstelling van de Navo hebben Jaap de Hoop Scheffer en Balkenende ingestemd tijdens de Navo conferentie in Wales onder druk van de VS en toen ging het nog om de bescherming van oliepijplijnen en niet over het bombarderen van landen in het MO. De Hoop Scheffer werd later lobbyist voor de wapenindustrie.
Wanneer de EU gaat toewerken naar een Europese Defensiemacht zal er ook meer afstemming mogelijk worden op de nationale defensiebegrotingen en uitgaven van de lidstaten onderling.
Roland Horvath 7
Niek JansenDe haat van het VS grootkapitaal tegen RU dateert al van de Oktober Revolutie van 1917 in de Sovjet Unie. Toen de Communisten aan de macht kwamen.
In de NAVO zijn de Europeanen nu de gewillige wat domme huurlingen van de VS.
De VS geven Europa wel af en toe cadeautjes. Zoals het platbombarderen van Libië omdat Khadaffi een eigen Afrikaanse munt wou introduceren om de olie te verhandelen. Een bedreiging voor de VS dollar. De wanorde in Libië creëert immigranten stromen zoals ook de VS oorlogen in het MO. Dat laatste doen de VS in overleg met Israël. Die 2 landen illustreren dat interne - en externe agressie altijd samen gaan.
Het destabiliseren van Oekraïne.
De uitbreiding van de NAVO tot aan de grenzen met RU om te provoceren. De Europeanen jubelen.
De sancties tegen RU die het de EU onmogelijk maken om een normale relatie te hebben met een buurland RU en verder met Azië. Een ernstige strategische vergissing van de onbekwame Europese politici en MSM. Overigens, de EU blijft verder verbonden met - en onderworpen aan het meest oorlogszuchtige land en het meest moorddadige terroristennest ter wereld, de VS. Sedert hun ontstaan in 1776 altijd in oorlog geweest met uitzondering van 16 jaren.
De EU moet uit de NAVO en een eigen strijdmacht opbouwen los van de strijdkrachten van de staten.
Zoals dat in de VS is gebeurd. En daarvoor moet de EU een federatie worden met beperkte expliciet door de staten toegekende bevoegdheden. In plaats van de zwakke confederatie, die de EU nu is, maar die zich toch met alles bemoeit het liefst met het terroriseren van de staten bvb. door de nutteloze begrotingscontrole.
Niek Jansen 9
Roland HorvathRoland, de 7 maanden durende bombardementen van de NAVO op Lybië illustreren goed je opmerking dat wij 'huurlingen' van de schurkenstaat de VS zijn.
Het resultaat is chaos en dictatuur. En dit is slechts een voorbeeld tussen al die anderen zoals de NAVO-bombardementen op Servië, Syrië, Afghanistan, Irak en wat heeft dat allemaal te maken met de veiligheid van Europa?
In tegendeel. Europa is daarmee de vijand van veel landen geworden.
En voor de vluchtelingenstroom die daarvan het gevolg is nemen wij geen enkele verantwoordelijkheid. Wij zijn zelfs te beroerd om 500 weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen.
Ik vind ook dat de discussie zou moeten gaan over de vraag of Nederland niet uit de NAVO zou moeten stappen en meewerken aan de vorming van een Europese krijgsmacht.
Met dat rechtse parlement is dat voorlopig nog ijdele hoop, maar laten we dan toch in elk geval lering trekken uit de desastreuze gevolgen die het deelnemen van de NAVO aan allerlei militaire VS operaties tegen Rusland en in het MO hebben gehad en laten we ons niet opnieuw als 'huurlingen' gedragen nu China het volgende doelwit van de VS is.
Deze discussie zal volgens sommigen geen recht doen aan de uitstekende artikelen van Dieuwertje Kuypers over de Nederlandse krijgsmacht maar zijn toch minder 'off-topic' als sommigen van mening zijn.
Het is m.i. gerechtvaardigd om ons te bezinnen op de vraag in hoeverre deze krijgsmacht nog voldoet aan zijn doelstellingen en past in het groter geheel van de Europese defensie en gewijzigde geopolitieke verhoudingen.
Niek Jansen 9
Roland HorvathMartin van den Broek 4
Gronings gas is op en de kosten van het sociale verzorgings 'paradijs', dat het nu al niet is, gaan komende jaren de pan uit rijzen. Hoezo dus hogere kosten voor 'defensie' tegen volkomen onduidelijke tegenstanders en dreigingen..?
Of terug naar (gedeeltelijke) dienstplicht.?
Kan en wil de bevolking en haar zakelijke activiteiten dat wel opbrengen of moeten er hardere (a)sociale keuzes gemaakt worden?
Duidelijk is dat binnen het overheids budget nu en komende jaren geen speelruimte meer is..
Alleen schuiven van (politiek) links naar rechts...😇
Wietze van der Meulen 6
Martin van den BroekEn wat die overheidsbudgetten betreft, ik denk dat de schulden gewoon op blijven lopen en dat ook toekomstige generaties die echt niet af gaan lossen.
Marco Leeuwis 4
Wietze van der MeulenMartin van den Broek 4
Wietze van der MeulenJammer dat de werkelijkheid er anders uitziet.
'Niet gaan aflossen' is niet nodig zolang rente kan worden betaald en de schuld kan worden 'doorgerold' tegen betaalbare condities.
De historisch lage rente van nu is tijdelijk..
Want tegenover meer leningen (staatspapier) staan private en gouvernementele schuldeisers en het schrikbeeld van hun wantrouwen, oplopende rente eisen en faillissement.
Simpel vergroten van de geldcirculatie mag niet per land binnen de Eurozone en doet de ECB nu al voor u. Meer verstandige 'denkers' vinden de mate waarop de ECB met hun opkoopprogramma's dat doet nu al onverantwoord..
Het huidige 'geld' is uitsluitend gebaseerd op vertrouwen dat als een kaartenhuis kan instorten en alles wat u en wij bezitten letterlijk waardeloos kan maken..
Voorbeelden te over..
Google eens wat Wietze over 'governmental default' b.v.
Wietze van der Meulen 6
Martin van den BroekAls (staats)schulden groeien bij economische groei, gaan ze echt niet krimpen als de groei wegvalt of zelfs negatief wordt.
Uiteindelijk zullen er nog vele landen als Argentinië volgen. Eerst vallen de zwakke, dan de sterke.
Geld scheppen gaat nu eenmaal eenvoudiger dan het scheppen van aflossingsvermogen; zeker zonder groei.
Overigens waarom zou een paar miljard extra voor defensie niet kunnen en 100 miljard extra voor Corona-maatregelen wel? Leg mij dat dan eens uit s.v.p.
Of, hoe zou men in de USA defensie financieren. Ik denk niet alleen met belastinginkomsten....
En wat zou er gaan gebeuren als de historisch lage rente van vandaag de dag gaat stijgen bij een mondiale schuld van zo rond de 250.000 miljard dollar? Ik zie dan echt geen extra aflossingscapaciteit ontstaan. Wel extra schulden. De schuldenbubble wordt dan alleen maar groter... (of de bubble knapt, dat kan ook).
Martin van den Broek 4
Wietze van der MeulenJapan heeft een sterke Yen, een prima economie, de lopende rekening is positief en een budget dat onder controle is.
Rentebetaling en aflossing van leningen die zijn gericht op versterking en verbetering van economie en infrastructuur staan niet ter discussie.
Bovendien leent de overheid primair bij eigen geldschieters.
Elk vergelijk met Japan slaat als een tang op een varken beste Wietze.😖
Wietze van der Meulen 6
Martin van den BroekDe groei van de Japanse economie is fantastisch. Al jaren is de BOJ bezig met opkoopprogramma’s. Ook al helpt het niet, ze gaan er gewoon mee door....
Ook Duitsland ontkomt er niet aan.
218,5 miljard extra schulden (die 0,5 achter de komma is wel weer geinig).
https://duitslandinstituut.nl/artikel/38414/minister-scholz-plant-met-2185-miljard-euro-record-aan-nieuwe-schulden
En waar zouden die eigen “geldschieters“ dat nu vandaan halen?
Opkopen via de secondaire markt is weinig anders dan via de primaire markt. Monetaire financiering, linksom of rechtsom.
Zie anders de US-schulden groeien. Wordt allemaal weer afgelost natuurlijk. Met nieuwe schulden. Het ene gat met een nog groter gat vullen.
Wie probeer je nu wat wijs te maken, Martin?
Overigens echt inhoudelijk reageer je nu niet bepaald. Want waarom kan er wel 100 miljard voor Corona-schulden bij en niet een paar miljard voor een goede defensie. Nog steeds geen antwoord van jou gekregen, Martin 😉
Martin van den Broek 4
Wietze van der MeulenIn werkelijkheid gaat het om de beoordeling van de effecten en de mogelijke consequenties van dit 'beleid', voor komende generaties en (financiële) onafhankelijkheid en machtsverhoudingen.
Dáár zijn verantwoordelijke beleidsmakers vooral mee bezig.
De VS hebben de 'advantage of the dollar' als wereldmunt, een massavernietigingswapen (Stiglitz) met economische sancties als moderne oorlogsvoering, veel effectiever dan hun kostbare leger.
En natúúrlijk kunnen er miljarden bij voor een 'goede' defensie, voor de zorg, onderwijs, politie, basisinkomen, infrastructuur ect.. alleen kwestie van lenen.., toch?
Of dit verstandig en goed beleid is de échte vraag.., of keuzes bijdragen aan een betere samenleving, óók voor komende generaties Wietze..
Deze econoom in ruste zegt dus van niet, u (deskundigheid onbekend) vindt dat dit gewoon moet kunnen..
Tsja.. 🥳
Wietze van der Meulen 6
Martin van den BroekOverigens, denk er dan ook even over na hoe verschillend economen over (macro)economische vraagstukken of monetaire economie denken....
En dat geleende geld wordt echt niet terugbetaald als de economie verder onder druk komt te staan. Ook niet door de toekomstige generaties...
Martin van den Broek 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Martin van den BroekHendrik Faber 4
Gerard Brummer
'meeste overuren' of meeste 'oefenuren? ;-)
Henk Jurgens
Elmar Otter 6
Zo zit een medewerker met MBO functie in de schalen 7 tot en met 9 (schaal E), een medewerker met een HBO functie in de schalen 9 tot en met 11 (schaal F) en een medewerker met een wetenschappelijke functie in de schalen 11 tot en met 13 (schaal I).
Ik heb begrepen dat op andere ministeries een wetenschappelijke achtergrond maximaal in schaal 11 zit.
Als je dan als militair overstapt naar een functie bij de Douane dan ga je er inderdaad gelijk een aantal schalen op vooruit. En door de groepsfuncties die ze kennen stroom je ook automatisch in de jaren door in drie schalen (volgens mij uniek voor de Belastingdienst en Douane (nu nog onderdeel van de Belastingdienst)).
Ik schrok wel dat een soldaat in schaal 1 of 2 zit. De meest administratieve functie zit als ik me vergis bij de Belastingdienst in de schalen 3 tot en met 5 (functie B).
Dick Koets 3
Alexandra v.d.Kleij-Wendt
Als je naast het jarenlange afbraakbeleid van de Nederlandse defensie ook nog meeneemt dat er door de EU-dominante staten Duitsland en Frankrijk wordt opgeroepen tot vorming van een Europees leger (!), dan moet je toch wel duidelijk zijn waar de ‘heren’ in de achterkamertjes mee bezig zijn!
De vrouwen mogen op de winkel passen, hun afbreukrisico wordt maatschappelijk toch als minder ernstig voor hun verdere loopbaan beschouwd dan het afbreukrisico van mannen.
Nederlandse defensie is een aflopende zaak, want er moet en zal een Europees leger moeten komen van bepaalde pipo’s!
Kortzichtig en dom om je nationale defensie zó te grabbel te gooien!
Het ‘gebroken geweertje’ is blijkbaar alweer vergeten.
En dit uitgerekend onder een pm die pretendeert ‘Geschiedenis’ te hebben gestudeerd...