
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
China heeft illegale politiestations in Nederland opgericht
© 323 TES CLSK
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
De Oeigoers-Nederlandse Munirdin Jadikar (35) is luchtmachtofficier en maakte onderdeel uit van een JSF-squadron. Nadat hij had ontdekt dat zijn moeder en schoonzus in Chinese gevangenissen zitten, hoopte hij op hulp van de overheid. In plaats daarvan plaatste Defensie hem op non-actief. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst acht hem ‘kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding’.
- In 2017 voerde de Oeigoers-Nederlandse militair Munirdin Jadikar voor het laatst een gesprek met zijn moeder. In 2018 werd zij samen met haar schoondochter opgepakt en in een heropvoedingskamp geplaatst.
- Jadikar werkte op dat moment als IT’er op een Amerikaanse luchtmachtbasis aan de F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. Hij maakte direct melding van de penibele situatie van zijn familieleden.
- In plaats van hulp kwam er een onderzoek. Niet naar de omstandigheden waaronder Jadikars moeder veroordeeld werd, maar naar de militair zelf. Hij was nu chantabel, oordeelde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst na twee jaar.
- Defensie zet de luchtmachtofficier op non-actief. Jadikar heeft geen werk en hoort niets meer van zijn werkgever. Zelfs niet of hij ontslagen wordt.
Met enige schroom treedt kapitein der luchtmacht Munirdin Jadikar (35) naar buiten, zegt hij tegen Follow the Money. Als militair ligt het niet in zijn natuur om in de media zijn verhaal te doen. Hij wil dat de Nederlandse staat meer druk uitoefent op China om zijn moeder en schoonzus vrij te laten uit de heropvoedingskampen in Xinjiang waarin ze nu al meer dan vier jaar vastzitten.
Ook wil hij protesteren tegen de manier waarop de Nederlandse staat hem de afgelopen jaren heeft laten bungelen. ‘Ik vroeg om hulp om mijn familie vrij te krijgen,’ zegt Jadikar. ‘In plaats daarvan word ik verdacht van spionage. Het is de omgekeerde wereld.’
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) onderzocht zijn zaak maar liefst twee jaar lang: van zomer 2019 tot juli 2021. De dienst kwam tot de conclusie dat ‘gewenste of ongewenste beïnvloeding’ door China niet is uitgesloten. China kan de gevangengenomen familieleden inzetten als pressiemiddel en kan Jadikar op die manier dwingen ‘om diensten voor dat land te verrichten’. Inmiddels heeft Defensie Jadikar op non-actief gezet.
‘Bijzonder pijnlijk,’ noemt Nilüfer Gündoğan het als de etnisch Oeigoerse achtergrond van Jadikar er indirect toe leidt dat hij zijn baan kwijtraakt. Het Tweede Kamerlid stelde op 20 februari Kamervragen over deze zaak en vroeg de regering om Jadikar te garanderen dat hij elders binnen de overheid aan de slag kan.
Chinese dreiging
De MIVD liet in zijn jaarverslag van 2021 weten dat het China als een van de grootste bedreigingen ziet voor de Nederlandse veiligheid. ‘De Chinese spionageactiviteiten zijn omvangrijk en structureel,’ aldus de MIVD.
Zo onthulden RTL Nieuws en Follow the Money eind vorig jaar dat China in Nederland (en ook in landen als Ierland en de Verenigde Staten) in het geheim politiebureaus had opgezet van waaruit in Nederland verblijvende Chinezen in de gaten werden gehouden. Die moesten per direct dicht, volgens minister Wopke Hoekstra. In Amsterdam kon men geen bureau vinden.
In de Tweede Kamer vroeg Gündoğan op 8 februari zonder Jadikar met name te noemen aan premier Mark Rutte of er binnen de Europese Unie een centrale plek is waar het gedrag van China tegen diens onderdanen wordt geïnventariseerd. Rutte antwoordde dat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in Brussel pleit voor een ‘afgestemd optreden’ tussen de lidstaten.
Ook meldt de premier dat in werkgroepen wordt gesproken over dreigingen vanuit China. Rutte: ‘Ik onderstreep ook nog maar een keer hier het belang daarvan. Uiteraard is dat vertrouwelijke informatie en dat is nodig om ervoor te zorgen dat lidstaten bereid zijn om die informatie echt met elkaar te delen.’
Oeigoers? Geen probleem
Het leven van Jadikar verliep tot vier jaar geleden voorspoedig. Tussen 2011 en 2016 volgde hij de opleiding luchtvaarttechniek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens zijn studie raakte hij verliefd en trouwde in 2014 in Amsterdam. Zijn moeder Naisuru Yimanaimu kwam er speciaal voor over uit Xinjiang. De toen 52-jarige veearts bleef twee maanden in Nederland waarna ze weer terugkeerde naar China.
Direct na zijn studie kon Jadikar aan de slag bij de luchtmacht. Een paar maanden volgde hij een interne opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Bij zijn eerste screening vertelde hij aan medewerkers van de MIVD over de situatie in Xinjiang en de voortdurende onderdrukking van de Oeigoeren door de Chinese autoriteiten. ‘Dat zagen ze toen niet als een probleem.’
In september 2017 voerde Jadikar via een videoverbinding voor de laatste keer een gesprek met zijn moeder. Ze was in tranen en vertelde dat ze beter geen contact met elkaar konden hebben vanwege de politieke situatie in Xinjiang. In 2017 begonnen de Chinese autoriteiten met het massaal opsluiten van Oeigoeren, in wat ze eufemistisch Vocational Education and Training Centres noemen. In feite zijn dat concentratiekampen. Jadikar: ‘Ik vond het vreselijk dat ik geen contact meer had met mijn familie, maar dacht dat dit het beste zou zijn, dat op deze manier hun veiligheid niet in gevaar kwam.’

Twee maanden later vertrokken Jadikar en zijn vrouw en hun pasgeboren dochter naar de Verenigde Staten. Hij had een baan gekregen bij het Test and Evaluation Squadron ‘Diana’ op de Edward Air Force Base in Californië. Op een foto op Facebook poseert Jadikar met zijn collega’s ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van het squadron.
Ze staan voor een Nederlandse F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter, waarvan de staart is beschilderd met Diana, godin van de jacht. ‘Ik had daar een geweldige tijd,’ zegt Jadikar. Hij functioneert naar eigen zeggen goed in het team. Nadat hij vlakbij de basis getuige is van een verkeersongeluk en een kind redt uit een brandende auto krijgt hij wegens ‘bijzonder loffelijk optreden’ de erepenning van de Nederlandse luchtmacht opgespeld.
In december 2018 ontvangt Jadikar dramatisch nieuws uit Xinjiang. Voor het eerst in bijna twee jaar neemt iemand van zijn familie vanuit China contact met hem op. Zijn schoonzus Ayhan Memet laat hem via de Chinese berichtendienst WeChat weten dat zijn moeder is opgepakt en naar een heropvoedingskamp is gebracht.
Jadikar maakt zich ernstige zorgen over wat zich duizenden kilometers verderop voltrekt. Direct informeert hij zijn meerderen op Edward Air Force Base over het slechte nieuws. Hij hoopt dat de Nederlandse overheid op een of andere manier kan helpen om zijn moeder vrij te krijgen. Zijn leidinggevenden adviseren hem om contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. ‘Ik heb nooit enige informatie achtergehouden,’ zegt Jadikar.
Bij Buitenlandse Zaken kunnen ze weinig voor hem doen. Wel informeert een ambtenaar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. ‘In plaats van hulp te krijgen van Buitenlandse Zaken, startten ze een onderzoek naar mij,’ zegt Jadikar. Begin 2019 komen twee MIVD-medewerkers speciaal uit Den Haag naar de Verenigde Staten om Jadikar thuis te bezoeken. Als ze binnenkomen, is Jadikar zo zenuwachtig dat hij vergeet de mannen naar hun naam te vragen. De twee in burger geklede MIVD’ers vuren de ene na de andere vraag op Jadikar af. Jadikar ervoer het gesprek als een ‘harde militaire ondervraging’.
‘Op de KMA heb ik geleerd dat je altijd integer moet zijn, en dat Defensie je dan altijd in bescherming neemt’
‘Toen ze me onder druk bleven zetten, werd ik echt boos. Ik voelde me onrechtvaardig behandeld. Op de KMA heb ik geleerd dat je altijd integer moet zijn, en dat Defensie je dan altijd in bescherming neemt.’ Na Jadikars uitval veranderden de mannen hun toon en zeiden ze dat het niet de bedoeling was geweest hem zo onder druk te zetten.
Het bezoek van de MIVD’ers blijft niet zonder gevolgen. In de zomer van 2019 krijgt Jadikar van zijn meerdere op Edward Air Force Base te horen dat hij zijn socialmedia-accounts moet verwijderen. Wel kan hij lopende het MIVD-onderzoek blijven werken op de basis. Een nieuwe plaatsing bij een F-35-squadron is onwaarschijnlijk, krijgt hij te horen. ‘Wel gaf mijn meerdere op de basis de garantie dat ik binnen de luchtmacht verder kon met mijn carrière.’
Nadat zijn reguliere plaatsing in Amerika eind 2019 afloopt, keert hij met zijn vrouw en inmiddels twee kinderen terug naar Nederland. Daar krijgt hij te horen dat een nieuwe plaatsing bij de F-35’s niet meer aan de orde is.
Een risico voor Defensie
Over het lot van zijn moeder tast Jadikar al die tijd in het duister. Zijn pogingen om via het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie in te winnen heeft hij gestopt. Hij is bang om zijn baan te verliezen en houdt zich dus gedeisd. Na maanden thuis zitten krijgt hij van de luchtmacht in juni 2020 de oproep om zich te melden op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Breda, waar hij als informatiemanager aan de slag kan.
In februari 2021 krijgt hij te horen dat Defensie voornemens is zijn verklaring van geen bezwaar in te trekken omdat ‘gewenste of ongewenste beïnvloeding’ door China niet is uitgesloten nu zijn moeder en schoonzus in concentratiekampen zitten.
‘De omstandigheden van uw familieleden brengen een risico met zich mee voor zowel uzelf als voor de Defensieorganisatie. China zou uw familieleden immers in kunnen zetten als pressiemiddel en u proberen te dwingen om diensten voor dat land te verrichten,’ oordeelt toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld op advies van de MIVD. ‘Door de situatie van uw familieleden in China bent u kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding.’ Zeker omdat het F-35-gevechtstoestel ‘bij uitstek valt binnen het interessegebied van de Chinese inlichtingendiensten’.
Jadikar is het niet eens met het oordeel van de minister. Hij meldt dat hij zich helemaal van social media heeft teruggetrokken, zodat hij niet vindbaar is voor de Chinese autoriteiten. In 2017 was ook al sprake van onderdrukking van de Oeigoeren. Hij vraagt of hij op een andere functie kan werken binnen Defensie.

Na een jaar herhaaldelijk informeren krijgt Jadikar op 21 juli 2021 een brief met het definitieve oordeel van Defensie: zijn verklaring van geen bezwaar wordt ingetrokken. Wel acht de MIVD het ‘niet op voorhand uitgesloten dat Jadikar binnen Defensie een functie kan krijgen buiten ‘de interessegebieden van China’.
Niet lang na deze beslissing nodigt de commandant van zijn eenheid Jadikar uit voor een gesprek. Van een mogelijke andere functie is geen sprake meer. Hij krijgt het bevel direct zijn toegangspasjes voor de basis in Breda waar hij werkt in te leveren. ‘Ik was echt geschokt. In plaats van dat de Nederlandse staat helpt om mijn familie vrij te krijgen, word ik weggestuurd.’
Een andere aanleiding daarvoor dan zijn etnische achtergrond kan hij niet aanwijzen: tot dit moment waren zijn beoordelingen zonder uitzondering goed.
Dat Defensie tot dusver nog niet geprobeerd heeft passend werk te vinden voor Jadikar, noemt expert inlichtingendiensten Ben de Jong ‘vreemd’. ‘Als dat in dit geval niet gebeurt, vind ik dat op het eerste gezicht onwenselijk. Niet alleen uit menselijk oogpunt, maar je wilt als dienst ook vermijden dat iemand uit ontevredenheid over de gang van zaken naar de media gaat, zoals deze persoon kennelijk gedaan heeft.’
De Jong, die voor het Institute of Security and Global Affairs aan de Universiteit van Leiden werkt, kent deze gevallen alleen uit de Koude Oorlog. Daar werden medewerkers van veiligheidsdiensten van gevoelige posities gehaald als de kans bestond dat een buitenlandse mogendheid ze onder druk kon zetten, bijvoorbeeld vanwege een liefdesverhouding.
Nadat hij op non-actief is gesteld, besluit Jadikar in augustus 2021 opnieuw contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij krijgt een bemoedigend bericht terug. ‘Wat een vervelende manier om uw baan bij de luchtmacht te moeten stoppen, zeker bovenop het vreselijke nieuws van uw moeder en schoonzus,’ schrijft een lid van het China Team bij Buitenlandse Zaken.
De man belooft dat de directeur van de afdeling Azië Jadikars zaak onder de aandacht zal brengen tijdens een gesprek met de Chinese ambassadeur. Wel tempert de diplomaat de verwachtingen, omdat Nederland voor het verkrijgen van informatie volledig afhankelijk is van de Chinese autoriteiten. ‘We blijven het proberen.’ Drie maanden later, op 22 november 2021 komt er eindelijk bericht uit Beijing.
Het zijn twee gortdroge zinnen die de bodem onder Jadikars bestaan wegslaan. Zijn moeder is in december 2018 – toen Jadikar dus nog in de VS zat – veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens ‘ondersteuning van terroristische activiteiten en het aanwakkeren van etnische haat en discriminatie’.
‘Het is vreselijk zwaar nieuws en er is helaas niet veel dat de Nederlandse overheid kan doen’
Zijn schoonzus Ayihan Maimaiti, de vrouw die hem in 2018 via WeChat liet weten dat zijn moeder was opgepakt, zou ‘op illegale wijze’ informatie hebben verstrekt aan buitenlandse strijdkrachten. Daarvoor kreeg ook zij vijftien jaar celstraf.
Buitenlandse Zaken vraagt de Chinese autoriteiten in welke stad de moeder en schoonzus zijn opgesloten en of Jadikar kan corresponderen met zijn familieleden. ‘Daar kon de ambassade helaas niets nuttigs over zeggen. Het is vreselijk zwaar nieuws en er is helaas niet veel dat de Nederlandse overheid in hun zaak kan doen,’ schrijft de ambtenaar van Buitenlandse Zaken aan Jadikar.
Jadikar slaagt er in de zomer van 2022 zelf in meer informatie te krijgen over het lot van zijn moeder en schoonzus. Een journalist van Radio Free Asia belt met een lokaal politiebureau in de stad Kumul, waar zijn moeder woonde. Daar krijgt de verslaggever te horen dat Jadikars moeder is veroordeeld omdat ze in 2014 in Nederland de bruiloft heeft bezocht. Zijn schoonzus kreeg gevangenisstraf omdat ze het WeChat-bericht verstuurde aan Jadikar.
Dossier is ‘vergeten’
Vanuit Defensie hoort Jadikar ondertussen niets meer van zijn meerderen. Pas nadat hij contact opneemt met de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en met de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) komt er weer enige beweging. Na hun interventies krijgt Jadikar van Defensie toestemming om vanaf september 2021 de opleiding Data Science and Society te doen aan de universiteit van Tilburg. Die opleiding heeft hij inmiddels cum laude afgerond.
Van zijn collega’s bij de luchtmacht verneemt hij al die tijd taal noch teken. Jadikar voelt zich alleen en afgewezen. Een jurist van de vakbond die hem bijstaat, doet navraag bij de luchtmacht over een mogelijke ontslagprocedure. De jurist krijgt in november 2022 te horen dat ze het dossier-Jadikar zijn ‘vergeten’. ‘Officieel ben ik nog in dienst,’ zegt Jadikar. ‘Ze kunnen mij bellen of een e-mail sturen, dat is wel het minste dat ik van de luchtmacht verwacht.’
In reactie op vragen van Follow the Money laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten om privacyredenen niet in te kunnen gaan op de zaak van Jadikar.
35 Bijdragen
Roland Horvath 7
Volgens het artikel is er overigens geen normale oplossing gegeven aan de 'zaak' Munirdin Jadikar. Hij is door de NL overheid op non-actief gezet, zijn salaris ontvangt hij nog steeds, mar hij weet niet waar hij aan toe is, of hij ontslagen wordt, zonder te weten of hij nog in dienst is met alle vereisten die daar dan bij horen. Uit de reactie van Harm: 'Kamerlid Gündogan vraagt de minister om ervoor te zorgen dat Jadikar als hij dat wil binnen de overheid een baangarantie krijgt.'
Voor het overige: 'Past niet helemaal goed' in onze voorstellingen van zaken, dus buiten. De NL overheid heeft wel meer dan dan gedaan in het verleden. Ten minste tegenover de 99,99%.
Conclusie: Wat niet weet, niet deert. Dat geldt ook en vooral tegenover de machtigen, zoals een neoliberale overheid. Al helemaal voor een inlichtingsdienst zoals de MIVD.
Dus alles en iedereen benaderen met gepast wantrouwen.
Uit het artikel:
''De MIVD liet in zijn jaarverslag van 2021 weten dat het China als een van de grootste bedreigingen ziet voor de Nederlandse veiligheid. ‘De Chinese spionageactiviteiten zijn omvangrijk en structureel,’ aldus de MIVD."
Dat slaat nergens op. De grootste bedreiging voor NL is reeds tientallen jaren de hebzucht en de heerszucht van de VS die met behulp van de NAVO nu heel de wereld bedreigt. De VS worden sinds lang opgejaagd door 3 oorzaken:
1/ Het geloof in hun eigen exceptionalisme, ze zijn gemaakt om heel de wereld te regeren.
2/ Een extreem grote wapenindustrie. Die wapens moeten gebruikt worden.
3/ Ook door een imperialistisch monopolie kapitalisme.
Inmiddels is het dossier Jadikar bij de luchtmacht "vergeten".
De toenemende collectieve waanzin onder West Europese overheden is zorgwekkend.
John Janssen 4
Roland HorvathAls je buren je toen niet mochten, omdat je lichtelijk lawaai maakten bij het buiten zetten van je vuilnis, konden ze je opgeven bij het plaatselijk FBI filiaal waarna je zo maar je baan en hele hebben en houwen kwijt kon raken. Madness XXL! Toch?
Gelukkig is diezelfde McCarthy later wel 'ontmaskerd' als zijnde een non integere hufter.
Harm Botje
Roland HorvathEde Botje
Roland Horvath 7
Harm BotjeCor Broeders 4
Harm Botjehans van rheenen 7
Roland HorvathVincent Huijbers 9
De ambivalente houding van Nederland naar China (wel handel in hoogwaardige technologie zekerstellen met de grootste kennisdreiging) of richting Jadikar (op non-actief zetten zonder perspectief) maakt dit moeilijk uit te leggen.
Maar struikelend over elkaars benen komt de koopman en dominee kennelijk toch vooruit.
John Janssen 4
Maar heul ergens ver weg zit er een klein kerntje van mogelijke waarheid in. Als de Chinese overheid er achter was gekomen dat Jadikar op een positie zat waar hij bij 'gevoelige gedetailleerde informatie' over de uiterst dure J35 kon komen, had zij gerust zijn moeder als chantagemiddel ingezet. We weten ondertussen wel dat een Xi net zo in elkaar zit als zijn vrind Vladimir! Je bezoekt als moeder zijnde de bruiloft van je zoon, en moet daarvoor een 'heropvoedingskamp' in waar ze je waarschijnlijk onder lichte dwang leren dat zoiets doen niet normaal is.
Dat een MIVD twee jaar nodig heeft om die eventuele mogelijkheid uit te vissen is geheel gerust gevend. De Rus staat bij wijze van spreken al aan de boulevard van Zandvoort met zijn tanks, terwijl de MIVD nog spreekt van 'een op handen zijnde escalatie met Rusland'!
Natuurlijk volstrekt onacceptabele afhandeling van een legerleiding. Leren ze daar niets over Human Resource op die Academie?
En tja Ankie. Over het gebrek aan 'vakministers' gesproken!
Wens Jadikar een uiterst goede advocaat toe, die zijn voormalig werkgever even de 'zandhazen' oren gaat wassen.
Roland Horvath 7
John Janssen1/ Of het nu XI is, Vladimir, Volodymir, de MP MR, Joe , de hond of de kat.
Het maakt geen verschil of je van de hond of de kat gebeten wordt.
Gooi die zeven genoemden op één hoop, en niemand ziet nog het verschil.
2/ Human Resource. Of de bron betrekking heeft op human, olie, aardgas of wat anders, die worden alle met het zelfde respect behandelt. De naam Human Resource Management HRM alleen al wijst er op dat er aan HRM iets verkeerd is. Respect voor humans. Tot nader order zijn dat mensen.
John Janssen 4
Roland HorvathJe bent natuurlijk volledig de weg kwijt als je een Brigade, die een burgerluchtvaart vliegtuig uit de lucht schiet, gaat decoreren voor een dergelijke gruwelijke actie. "A lewd act" , zoals de Britten zo mooi kunnen zeggen, verbleekt daar absoluut bij!
Roland Horvath 7
John JanssenDoor de MP MR wordt steeds gesteld dat die vliegtuigcrash zal onderzocht worden. Hij zou beter stellen dat in dat geval de waarheid nooit zal boven komen. Dat jaagt de families en bekenden van de verongelukte passagiers minder op stang. Dan kunnen tal van mensen eerder het gebeuren aanvaarden.
John Janssen 4
Roland HorvathHet is abject en uiterst grievend voor de nabestaanden.
Kan nog begrijpen dat je wil twisten over wie deze oorlog nu in feite is begonnen, en waarom, en feitelijk wanneer, en wie nu feitelijk profiteert.
Maar ga absoluut geen begrip tonen voor wat voor support dan ook voor een dergelijke actie van Poetin zijn kant.
Tom Nijbacker 4
John JanssenJohn Janssen 4
Tom NijbackerWie van de burger airlines vloog niet over Oekraïne?
Tom Nijbacker 4
Roland HorvathDus twijfelen mag, maar valse twijfel zaaien is niet op zijn plaats. Maar ja als je uitgangspunt is dat iedereen liegt kan je zelfs je eigen gedachten niet meer vertrouwen ;-)
https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/3546/mh17-crash-17-juli-2014
https://www.bellingcat.com/tag/mh17/
Roland Horvath 7
Tom Nijbacker2/ Te hopen dat we ook niet kennis maken met een ander ongeluk namelijk een uitbreiding van de oorlog in UA. Door de levering van vliegtuigen aan UA. Als die per toeval of per vergissing Belarus alias Wit Rusland bombarderen of RU, dan kan de oorlog zich uitbreiden. En een kernoorlog worden.
De VS hebben dat risico genomen waarbij ze hopen/ menen dat de oorlog zal beperkt blijven tot Europa.
West en Oost Europa, twee concurrenten uit geschakeld.
Onverantwoord vanwege de VS.
De West Europese NAV lidstaten willen vliegtuigen leveren althans sommigen,
de VS willen dat niet, ze laten het vuile werk aan anderen. FR wil ook niet.
CN is zeer bezorgd en terecht.
UA, RU en heel Europa, misschien heel de wereld, we zijn uitsluitend gebaat bij het niet leveren van wapens en bij onderhandelingen. En dat niet op voorwaarde dat de RU zich terug trekt en andere voorwaarden die reeds geuit zijn.
De realiteitszin van veel West Europese politici is weg maar misschien was die al altijd onbestaande.
Dus ophouden met wapens leveringen, vechten en stoken. En onderhandelen.
John Janssen 4
Roland HorvathMocht dan overgegaan worden tot verdere sancties tegen een China, is het spreekwoordelijk hek wel ver opengezet.
Iemand moet een Zelenski ook even mededelen dat hij ff stopt met die War Road Show, en afziet van de volgende NAVO top. Over olie op het vuur gesproken!
Tom Nijbacker 4
Roland HorvathBen wel met je eens dat de huidige oorlog de VS heel goed uitkomen. Zou best kunnen dat ze geen vliegtuigen willen leveren omdat UA dan te snel wint en RU en Europa dan niet genoeg verzwakt worden. Nu krijgt UA net genoeg om stand te houden maar niet genoeg voor een groot offensief. Daarom zou Europa veel meer moeten leveren. Maar dat hebben we waarschijnlijk niet meer.
Let wel ik ben absoluut tegen oorlog maar nog meer tegen overheersing door een psychopathische narcist.
Berend Pijlman 13
Harm Botje
Berend PijlmanWillem Timmer 4
Harm BotjeKafka regeert nog steeds. Hoe komt t toch dat ambtenaren niet leren van bv de toeslagaffaire. Hier wordt 1 persoon die volledig open kaart speelt compleet aan de kant geschoven. Minister: grijp nou eens in en doe iets. volgens mij hebben we een "alle hens aan dek" situatie met Rusland en China.
John Janssen 4
Willem TimmerJe ziet ze altijd zitten, de voormalige 'adelborsten', behangen met een partij ijzer waar de plaatselijke schrootboer jaloers van word. Maar het 'sterretje' van gezond verstand ontbreekt nog steeds.
Die 2 MIVD rakkers speelden natuurlijk 'bad cop, good cop' want dat was ze zo geleerd. Het principe van 'dichtklappen' van diegene die je ondervraagt was nog niet doorgedrongen. Waarschijnlijk getraind in de US.
Harm Botje
Willem TimmerJohn Janssen 4
Harm BotjeRoland Horvath 7
Willem TimmerWat we niet hebben is een "alle hens aan dek met RU en CN".
Dat wil de NAVO/VS ons doe geloven. Zij willen deze eeuw beide veroveren, ze daar nu mee bezig. Staat in de publicaties van de NAVO.
Willem Timmer 4
Roland HorvathOnrecht is er altijd soms door foutjes, fouten of door randdebielen die bij de machthebbers werken, (Quantanamo bay is daar een voorbeeld van, mensen onder USA beheer opbergen maar beweren dat USA recht niet geldt. vreemde situatie want in oorlogstijd geld USA militair recht ook op de grond van een ander, bv in Vietnam of in WW2 in Duitsland. Daarom lijkt me de argumentatie dat je gevangen op een eiland wel mag martelen volledig onzinnig)
Maar samengevat: het kwaad loert overal maar momenteel vooral in rusland door meneer Poetin (aka Poetler) die de ene leugen na de andere uit zijn muil laat vloeien. HIj is ergens ook nog transparant door zijn laatste mislukte raket satan2 te noemen. wie is er dan satan 1?
China laat net als alle communistische landen goed zien dat ze geen enkel respect hebben voor het individu of zijn/haar andere meningen. Waarom zouden we die landen willen veroveren? Dat moeten ze vooral zelf regelen.
verbaasd het je niet dat nagenoeg alle voormalige "bondgenoten" van rusland weglopen en de felste tegenstanders zijn van russische overheersing? Polen Letland Estland en Litauen en vergeet buurland Finland niet. Vraag je eens af hoe dat gekomen is. en de landen die nog aanschurken tegen rusland zijn er maar 2; hongarije met zijn eigen corrupte dictator en witrusland, omdat die man door de russen in t zadel wordt gehouden. zoek de belangen!
Roland Horvath 7
Willem Timmerhttps://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2022/6/pdf/290622-strategic-concept.pdf
Willem Timmer 4
Roland Horvathin het document van je link zie ik hele andere zaken genoemd. De toonzetting is sterk defensief en gericht op voorkomen van schade door vijandige machten. En gezien de toegenomen aangetoonde spionage activiteiten uit china en rusland lijkt me dat geheel terecht.
kan je aangeven op welke pagina en regel jouw stelling wordt hardgemaakt?
Cor Broeders 4
Marko Walhout
Cor Broedershans van rheenen 7
met het klaarblijkelijk nalaten (onkunde) van acties bij Defensie of hoger, zou deze uiterst integere officier juist wel eens rare dingen kunnen gaan doen om de Chinezen te pleasen en de feiten in zijn persoonlijke interesses kunnen gaan beïnvloeden.
De intake van personeel bij Defensie en een evaluatie zal iig véél strenger moeten.
Robert Schipperhein 3
Geen financieel onderwerp en laten we (FTM) voorzichtig zijn met grote broek aantrekken op een heel ander thema dan financiële onderzoeksjournalistiek.
Antoine BERBEN 2
Natuurlijk is de manier van reageren omslachtig en lomp maar hoe dan ook is en blijft deze luchtmachtofficier een veiligheidsrisico voor Defensie door zijn familiebanden.
Dat zijn verklaring van geen bezwaar werd ingetrokken is dan ook niet alleen logisch maar kan tegelijkertijd ook worden opgevat als een beschermingsmaatregel naar hem persoonlijk toe. Hiermee verliest hij namelijk zo ongeveer elk belang voor een vorm van benadering uit China.
Daarnaast lees ik dat hij vooralsnog wel volledig doorbetaald wordt, daarmee "boet" Defensie voor deze door haar gemaakte fout vind ik.
Cor Broeders 4
Antoine BERBENPeter Stroo 1
Stel dat Defensie niets zou doen en over een paar jaar zou blijken dat er toch info naar China is gelekt, dan zou Nederland ook -terecht- te klein zijn.
Dus Defensie moet dit gewoon netjes afhandelen, zorgen dat Jadikar op een plek terechtkomt waar hij goed en veilig kan functioneren. Als dat een plek is waar hij voor China volslagen nutteloos is, komen zijn moeder en schoonzus wellicht ook eerder vrij.
En het aannamebeleid moet ook tegen het licht gehouden worden, want dit soort situaties kun je beter voorkomen dan genezen. Iemand weigeren op basis van nationaliteit ligt niet lekker in Nederland, maar misschien moet je soms mensen (en hun familie in het buitenland) tegen zichzelf in bescherming nemen.