
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
België verbiedt aankoop van Chinese röntgencamera's voor de douane, Nederland (nog) niet
Hop uit China is doordrenkt van dwangarbeid, ook bij Heinekens partner
Heineken profiteert van de onderdrukking van Oeigoeren in China
Overheid hangt Nederland willens en wetens vol met Chinese repressie-camera’s
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
De Koninklijke Landmacht beschikt over tweehonderd Boxer pantserwielvoertuigen in vijf verschillende uitvoeringen. © Andy Smulders / ANP
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie erkent dat het niet wist dat een Fries bedrijf dat de inrichting van pantserwagens verzorgt, al jaren in handen is van een Chinees staatsbedrijf. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie in antwoord op Kamervragen.
In januari onthulden RTL Nieuws en Follow the Money dat Defensie pantservoertuigen laat ombouwen bij het Friese Visser bv, dat al sinds 2013 in handen is van het Chinese staatsbedrijf CIMC. Deze week erkent staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) dat Defensie daarvan niet op de hoogte was. Dat doet hij in antwoord op Kamervragen van de VVD.
Familiebedrijf Visser uit Leeuwarden is groot geworden met het interieurontwerp van ambulances. Sinds begin deze eeuw voert het ook opdrachten uit voor het Nederlandse leger.
Zo is het betrokken bij het ontwerp van de Boxer, een in Duitsland gebouwd pantservoertuig. Het onderstel is voor alle Boxers gelijk, maar het bovenstel kan worden omgebouwd tot ambulance- of commandopost. Visser ontwerpt een deel van die missiegerichte modules. De Friezen verzorgden tussen 2012 en 2016 ook het upgraden van de Bushmaster, een commandowagen voor elektronische oorlogsvoering.
Tot 2013 was Visser in handen van het Duitse familiebedrijf Ziegler, maar in dat jaar werd het overgenomen door het Chinese CIMC.
Toen er bij Visser in november 2022 nog een veiligheidscontrole plaatsvond omdat een buitenlandse opdrachtgever daarom had gevraagd, had het bedrijf moeten melden dat het onderdeel is van een Chinees staatsbedrijf, schrijft de staatssecretaris. Dat deed Visser niet. ‘Defensie is hierover met het bedrijf in gesprek en beziet welke consequenties daaraan verbonden worden,’ aldus Van der Maat in zijn Kamerbrief. Visser zei eerder tegen RTL en Follow the Money dat het die overname in een vroeger stadium wel had gemeld, maar Defensie kon die melding niet terugvinden.
Los van of die melding wel of niet is gedaan, is VVD-Kamerlid Peter Valstar kritisch over Defensie. Tegen RTL zegt hij: ‘De vraag rijst of Defensie zelf niet beter had moeten screenen.’ Het bedrijf maakte bepaald geen geheim van de overname door CIMC. Op de website van Visser staat dat het in handen is van CIMC, buiten het bedrijf hangt een grote vlag van het Chinese staatsbedrijf.
Nonchalance
Veiligheidsdeskundige Danny Pronk, werkzaam voor SoSecure, vreesde dat gevoelige informatie in handen van de Chinese overheid kan komen: ‘Een ambulance-module inbouwen lijkt op het eerste gezicht niet zo’n probleem, maar Visser beschikt over alle gegevens van de bekabeling en specifieke apparatuur van de Boxer. Dat maakt het bedrijf erg interessant voor een buitenlandse spionagedienst.’
Mart de Kruif, oud-luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht, maakte zich ernstige zorgen over de ‘nonchalance’ van Defensie, waardoor de gevoelige kennis bij Visser over het hoofd werd gezien: ‘Wat mij vooral tegen de borst stuit, is dat we het risico niet hebben onderkend. Dat baart me nog meer zorgen dan het acute technische risico.’
In zijn brief aan de Kamer stelt de staatssecretaris dat Visser werkte aan interieurbouw en componenten ten behoeve van de Bushmaster. ‘Dit betreft bijvoorbeeld het produceren van draagsteunen, het leveren van plaatwerk en het aanbrengen van isolatiemateriaal. Er is geen apparatuur of informatie ten aanzien van elektronische oorlogsvoering gedeeld,’ schrijft Van der Maat. De technische tekeningen die Defensie met Visser deelde, zouden geen gevoelige informatie hebben bevat.
Tot slot meldt de staatssecretaris dat het kabinet werkt aan een nieuwe wet voor investeringen in de defensie-industrie. Ook worden inkopers van Defensie opnieuw voorgelicht om de kennis en het bewustzijn over samenwerking met China te vergroten.
13 Bijdragen
John Janssen 4
"Ook worden inkopers van Defensie opnieuw voorgelicht om de kennis en het bewustzijn over samenwerking met China te vergroten".
Men heeft daar toch ook wel ondertussen Rusland en Noord-Korea aan toegevoegd?
Roland Horvath 7
Er is wel meer fout aan Defensie dan wat slordigheid bij de aanbestedingen van opdrachten. China CN en Rusland RU zijn geen grotere bedreigingen dan de VS. Integendeel. De VS doen zich voor als een coalitie partner terwijl ze een oorlog op Europees grondgebied hebben uitgelokt waarbij de Europese NAVO lidstaten een kadaverdiscipline vertonen in de vergaderingen van de politieke top van de NAVO.
De NAVO is ontstaan in 1949 door het feit dat de VS anti spionage organisatie OSS/ CIA heel West Europa wijs gemaakt had dat de Sovjet Unie SU het Rode Leger wel eens zou kunnen doen marcheren richting de Atlantische oceaan. Terwijl de SU van de Westelijke grens tot aan de Oeral meer dan half plat gebombardeerd was.
Op 28 september 1948 sprak de BE minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak voor de Verenigde Naties de legendarische woorden uit: "Nous avons peur". We zijn bang.
NL en andere Europese staten zijn in het algemeen veel te goedgelovig geweest tegen het buitenland. Met kennis van om het even wat, ook met productie en kennis in de economie tot en met aandelen.
Vertrouwen in de goedheid van mensen is productief. Maar alles en iedere benaderen met gepast wantrouwen is dat even eens.
Rein Westerbeek
Roland HorvathJohn Janssen 4
Rein WesterbeekEn als Xi al een geschil met een West-Europa zal zoeken, dan zal dat eerst en vooral een handelsoorlog worden. Indirect 'put' hij daarmee ook een VS verder uit, en maakt RU nog meer een Brother in Arms die zorgdraagt voor spotgoedkope energie. Hoezo win-win!
Rein Westerbeek
John JanssenJohn Janssen 4
Rein WesterbeekRein Westerbeek
John JanssenVincent Huijbers 9
John JanssenHeb op een afstand gezien dat containers propvol met balen te zwaar vervuild plastic naar China werden gestuurd om daar gesorteerd te worden. Later werkte de mensen die de containers hier in Nederland vulde voor diezelfde Chinezen. Dat kun je betreuren of toejuichen.
Je kunt je ook afvragen waarom dat Rusland niet is gelukt en Poetin wel een beetje jaloers is op China.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathDat de VS na de Tweede Wereldoorlog een twijfelachtig rol heeft gespeeld als hoeder van de vrede mag duidelijk zijn maar angst voor het 'rode gevaar' had wel oorzaken. Europa zit nu in een spagaat. We hebben volgens mij volop geprofiteerd van de uitwisseling van kennis, technologie en cultuur uit de VS én van goedkope energie en arbeid uit Rusland en China.
https://www.ibtimes.com/how-many-people-did-joseph-stalin-kill-1111789
Willem Timmer 4
Roland HorvathRein Westerbeek
Willem TimmerWillem Timmer 4
de vraag stellen is hem beantwoorden (of Defensie zelf beter had moeten screenen) herkennen ze de vlag van China niet bij de poort? Hilarisch...
Ik zou die tekeningen van de bushmaster eens opvragen want er staat toch niets geheims op? zou me verbazen want dat soort tekeningen heeft allerlei details en men moet altijd rekening houden met datakabels, electra etc. als er aan dat ding verbouwd moet worden.
in de cursus voor de inkopers van defensie worden mag ik hopen nu ook de vlaggen van wat landen toegevoegd?
Cor Broeders 4