
Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaasschaaf om te beknibbelen op budgetten. Tegelijkertijd moest de gemankeerde krijgsmacht wel alles kunnen. Met de grote jongens meedoen, naar Afghanistan. De kaasschaafmethode raakte het bot van de krijgsmacht en Nederland maakt nog steeds geen echte keuzes op basis van visie.
Wat willen we met de krijgsmacht in de toekomst? De regering komt eerst met een budget en daarna volgt ‘visie’, in de praktijk een boekhoudkundige invuloefening. De kaalslag bij de Nederlandse krijgsmacht is inmiddels van vooroorlogse proporties.
Het huishoudboekje van Defensie (2): Alleen extra geld zal de problemen niet oplossen
Het huishoudboekje van Defensie (1): Hoe de tekorten zich vijftien jaar opstapelden
Militairen op missie verdienen onder het minimumloon
Het lot van de nieuwe minister van Defensie lijkt nu al bezegeld
De levensgevaarlijke goed-nieuwsshow van minister Hennis
Onze Landmacht: volop beleid, maar gebrek aan visie
Grote onvrede onder defensiepersoneel: ‘Iedereen doet maar wat’
Strategische armoede III: de Nederlandse marine is een zinkend schip
Nederland speelt Stratego op amateurniveau
Hennis kan geen richting kiezen
Verhoging defensiebudget: wel kruimels, geen tanks
Na jaren van bezuinigingen lijkt de krijgsmacht er geld bij te krijgen. Maar wat kan Nederland met 100 miljoen euro aan extra defensiebudget? 'De tijd van de jihadisten met louter kalasjnikovs is voorbij.’
Één extra JSF? Of zullen we drie Apache helikopters kopen? Daar zou de Nederlandse krijgsmacht aan kunnen denken bij de 100 miljoen euro extra budget die het kabinet ter beschikking wil stellen voor defensie. De regeringspartijen aangevuld met ChristenUnie, SGP en D66 zeggen nu wél meer geld te willen steken in de verdediging van het land. Maar 100 miljoen euro? Dat is volgens defensie-experts een druppel op de gloeiende plaat. Na jaren van bezuinigingen en intensief gebruik van beperkte middelen kan met het beoogde bedrag enig achterstallig onderhoud gepleegd worden, meer niet. En let wel, het bedrag is een vermindering van eerder aangekondigde bezuinigingen. Noem het een trendbreuk. Jarenlang was defensie een sluitpost op de begroting en daar lijkt nu voorzichtig een einde aan te komen. Bezuiniging volgde op bezuiniging. In aanloop naar de vorige verkiezingen wilde PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom nog eens een miljard euro extra korten op defensie, maar nu vindt ook zijn partij dat het dieptepunt bereikt is. Hoe is dat zo gekomen?
Een onveilige wereld
In de tussentijd is er veel veranderd. Rusland nam eerst de Krim af van Oekraïne, waarna op 17 juli boven het door conflict geteisterde Oost-Oekraïne vlucht MH17 werd neergeschoten. Met aan boord 196 Nederlanders. Het Midden-Oosten staat in brand, pijnlijk in beeld gebracht toen Jezidi’s op de vlucht voor de Islamitsche Staat (IS) terecht kwamen op de berg Sinjar, waar vrouwen en kinderen als ratten in het nauw omkwamen van de honger, dorst en hitte. De strijders van IS (voorheen ISIS) verspreiden beelden van onthoofde en gekruisigde tegenstanders, burgers en militairen. Deze week volgden de beelden van de moord op de Amerikaanse journalist James Foley, die zijn leven waagde om het verhaal van de oorlog in Syrië in Irak te vertellen. De wereld lijkt an sich niet veel onveiliger geworden, maar een steeds groter deel van de publieke opinie en de politiek onderkent dat de wereld niet meer zo veilig voelt. Veiligheid is niet gratis. Op Bevrijdingsdag mikte minister Jeanine Hennis er al op: een hoger defensiebudget. Met haar speech maakte de minister de geesten rijp, dat het na jaren van bezuinigingen het de hoogste tijd was om weer te investeren in defensie.
'Het einde van de geschiedenis'
Na het einde van de Koude Oorlog sneden veel Europese landen in hun defensiebudget. Na het ineenklappen van de Sovjet-Unie was het volgens velen immers vrede voor altijd. De geprezen politicoloog Francis Fukuyama omschreef de tijd die voor ons lag als 'het einde van de geschiedenis'. Vanaf het begin van de jaren negentig zou er geen ideologisch conflict meer zijn, zo beredeneerde en hoopte hij. In dat tijdsgewricht van het vredesdividend daalde het Nederlandse defensiebudget ten opzichte van het Bruto Nationaal Product tot een historisch laag niveau, zo toonde Follow The Money vorig jaar. Onder andere de tanks vlogen eruit, een puur budgettaire keuze. Er zat niet echt een idee achter, behalve dat men na de val van de muur in 1989 tanks niet meer dacht in te hoeven zetten in de Duitse laagvlakte die ons land scheidt van het voormalige Warschaupact. Volgens verschillende experts een eenzijdige denkwijze over de inzetbaarheid van de Leopard tanks, die de Canadezen in Afghanistan met hun slagkracht nog wél van nut bleken te zijn. Nederland verkocht vrijwel al zijn Leopard tanks aan Finland, dat een grens met Rusland heeft die langer is dan de Russische grenzen van alle andere Europese landen bij elkaar.
‘Scheefgroei tussen ambities en beschikbaar budget’
Follow The Money schreef eerder dat torenhoge ambities in combinatie met visieloze bezuinigingen leiden tot een amper inzetbare krijgsmacht. ‘De scheefgroei tussen ambities, beschikbaar budget en de structuur van de krijgsmacht maakt keuzes over de toekomstige Nederlandse krijgsmacht onvermijdelijk,' zo schrijft veiligheidsinstituut Clingendael in het rapport over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht. Keuzes die de opeenvolgende kabinetten niet maken. De omvangrijke ambities en beperkte budgetten zetten het voortzettingsvermogen en de operationele inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht onder druk. Nederland bezuinigt met de kaasschaaf. Ons land heeft een multifunctionele krijgsmacht, die op papier nog veel kan, maar slechts weinig dingen héél goed, zeker over een langere periode.
Amper inzetbare krijgsmacht
Nederlanders voelen zich in toenemende mate onbehaaglijk bij de conflicten die zich in het buitenland als een heidebrand verspreiden en waarbij ook Nederlandse slachtoffers te betreuren zijn. Veiligheid garanderen kost geld, maar wat hebben we nou echt nodig? Nederland heeft als klein land historisch gezien afwisselend vertrouwd op neutraliteit, zoals in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en op militaire bondgenootschappen, zoals de veiligheidsparaplu die de NAVO vanaf 1948 biedt. Neutraliteit vergt amper investeringen in defensie, terwijl een militair bondgenootschap vraagt om onderling evenredige bijdragen. En daar wringt de schoen. De NAVO-leden hebben afgesproken dat zij ieder 2 procent van hun Bruto Nationaal Product aan defensie uitgeven, maar veel Europese landen redden dit bij lange na niet. Alleen Groot-Brittannië, Frankrijk en Griekenland komen de afspraak na. Nederland betaalt net iets meer dan de helft, als het zou willen voldoen aan de afspraak moet Nederland per jaar 6 miljard euro extra uitgeven aan defensie.
‘Honderd miljoen extra is een schijntje’
‘Honderd miljoen extra is een schijntje,' reageert defensie-expert Christ Klep op de plannen om het huidige defensiebudget van 7,2 miljard euro te verhogen met 100 miljoen euro. Klep denkt eerder aan een miljard euro. En waar moet dat naar toe? ‘Dan denk ik vooral aan voortzettingsvermogen, dus bijvoorbeeld enkele pantser-infanteriebataljons erbij. In een groot gewelddadig conflict zouden de wel beschikbare eenheden snel slijten. Zonder verversing kun je die eenheden net zo goed niet inzetten. Het afstoten van de tanks was misschien politiek en financieel wel verklaarbaar, maar als je echt slagkracht terug zou willen, passend bij bijvoorbeeld twaalf operationele bataljons, dan denk je in termen van honderdtwintig tanks of meer. Dat is dus al méér dan het aantal tanks dat we enkele jaren geleden afgestoten hebben.’
'Zonder verversing kun je die eenheden net zo goed niet inzetten'
Lost het simpelweg aanschaffen van tanks alles op? Volgens Klep is dit niet afdoende: ‘Ook alle bijbehorende infrastructuur, simulatoren, oefeningen, enzovoorts zullen weer moeten worden ingevoerd.’ Het is volgens Klep nooit alleen ‘een kwestie van een paar extra tanks of een paar extra soldaten. De krijgsmacht is een ketenorganisatie: als je ergens iets wijzigt, heeft het gevolgen op veel andere plekken.’ Experts verschillen van mening over de prioriteiten, maar in het algemeen komt het er op neer dat het de Nederlandse krijgsmacht ontbeert aan slagkracht en voortzettingsvermogen. De krijgsmacht is maar kort inzetbaar.
Kapot bezuinigd?
Een geheel ander geluid komt van Groen Links fractievoorzitter Bram van Ojik in de Volkskrant. Van Ojik vindt dat defensie helemaal geen geld nodig heeft. Door samenwerking met andere landen zou Nederland zelfs meer kunnen bezuinigen. En volgens Van Ojik hoeft Nederland zich niet te schamen voor de verschillende missies, zoals ‘Mali, Afghanistan, het Grote Merengebied en kleinere bijdragen aan vredesmissies elders’.
'Defensie heeft helemaal geen extra geld nodig'
Maar volgens criticasters zijn juist deze missies een teken aan de wand dat het niet goed gaat met defensie. Tot meer dan deze kleine missies is Nederland immers niet in staat. Daarnaast hebben ze een hoge politieke lading. Bijvoorbeeld om goodwill te kweken bij internationale partners, zoals de ‘verkenningsmissie’ in Mali. De missie in Mali zou bovendien zijn ingegeven door de langgekoesterde wens van de PvdA om weer eens 'iets in Afrika' te doen. Het is een compromis met coalitiepartner VVD, dat weinig zou voelen voor de missie. ‘Een beetje propaganda,' noemt de Groen Links fractievoorzitter het beeld van de krijgsmacht die ‘kapot bezuinigd’ is. Als voorbeeld geeft Van Ojik Duitsland aan dat relatief gezien ongeveer evenveel uitgeeft aan defensie, 1,3 procent. ‘Zo slecht is het niet gesteld,' wil Van Ojik zeggen met deze vergelijking, maar haviken zullen tegenwerpen dat de vergelijking mank gaat. Onze oosterburen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog zeer terughoudend met investeren in de krijgsmacht. Dat was ook niet nodig zolang de Amerikanen er zaten. Overigens is er ook in Duitsland veel discussie over het defensiebudget: 'Deutschland spart die Bundeswehr kaputt'. 'Onze tegenstander Poetin kan een wapenwedloop prima gebruiken en is bereid daar heel ver in te gaan,' waarschuwt Van Ojik terecht voor een wapenwedloop. Deze vindt wereldwijd plaats, waaronder in Rusland, maar niet in Europa. Van Ojik vindt dat het Westen in dialoog moet treden met Rusland.
Wishful thinking
Maar hoe wenselijk vriendschappelijke samenwerking met Rusland ook is, het is de vraag in hoeverre de wens van Van Ojik realistisch is. ‘In een half jaar tijd is de geschiedenis omgekeerd, van samenwerking naar confrontatie tussen Rusland en het Westen,' schrijft defensie-expert bij Clingendael Dick Zandee op de opiniepagina’s van NRC over de relatie tussen het Westen en Rusland. Volgens Zandee zou de volgende NAVO vergadering van 4 en 5 september daarom zomaar 'de belangrijkste NAVO-top sinds het einde van de Koude Oorlog' kunnen zijn. 'Op de NAVO-top in Wales zal de vraag centraal staan hoe de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie strategisch moet reageren op het nieuwe Rusland van Poetin, nu samenwerking met Moskou een doodlopend spoor is gebleken.'
'Het NAVO-lidmaatschap is geen ‘nice-to-have’ maar noodzaak’
Na het tragische voorval met de vlucht MH17 zal er bij de NAVO-top speciale aandacht uitgaan naar de inbreng van Nederland. In haar speech op Bevrijdingsdag sprak minister Hennis van defensie alvast mooie woorden over de NAVO. ‘Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken. Met wereldwijde dekking. Die samenwerking binnen de NAVO zal er ook in de toekomst toe doen. Het NAVO-lidmaatschap is geen ‘nice-to-have’ maar noodzaak.’ Het gewicht dat de minister toekent aan het lidmaatschap van de NAVO lijkt te getuigen van historisch besef, maar in financiële zin hebben Hennis en haar voorgangers daar geen kracht bij gezet. Integendeel. Ondanks het belang dat Hennis zegt te hechten aan het lidmaatschap betaalt Nederland slechts de helft van de afgesproken contributie. Bezien vanuit deze NAVO-verplichting is Nederland onderverzekerd tegen onheil.
'De tijd van de jihadisten met louter kalasjnikovs is voorbij’
Zandee blikt vooruit naar de NAVO-top in Wales. ‘Door bezuinigingen zijn de tanks afgeschaft; artillerie is er nog mondjesmaat. Versterking van de NAVO-verdediging zal deze keuzes ter discussie stellen. Snelle inzetbaarheid blijft essentieel, ook voor missies in conflictgebieden als de Sahel. Maar het is tegelijk wenselijk de slagkracht te vergroten, niet alleen vanwege een hernieuwde confrontatie met Rusland maar ook door het zwaardere geweld dat extremistische groepen gebruiken. Zie de zware wapens waarover de Islamitische Staat (IS) beschikt in Noord-Irak. De tijd van de jihadisten met louter kalasjnikovs is voorbij.’
51 Bijdragen
klaas
Ook voor de Tweede Wereldoorlog hadden pacifisten een veel te grote invloed. Mijn schoonvader mocht als 19 jarige jongen, volkomen ongetraind, want men had zelfs nog nooit geoefend op het schieten blij zijn dat hij maar liefst 2 kogels (!!) kreeg overhandigd en met zijn peloton de moffen mocht tegenhouden. Van zijn peloton van 20 man, sneuvelden 15 man, jongens nog. Zulke pacifisten zijn in mijn ogen echt schijnheilige misdadigers! Na de Tweede Wereldoorlog werden de betere jongens uit dit land, nl. zij die veelal in het verzet zaten, met mooie smoesjes naar Indie gepraat, opnieuw zonder enige opleiding. Nog een geluk dat ze daar nog 3 maanden door de Engelsen werden geoefend in Malakka, anders waren er nog veel meer gesneuveld. En na de oorlog hebben deze mannen bij grote herhaling een mes in de rug gekregen van de linkse politiek, omdat sommigen over de schreef gingen. De overheid heeft geen poot uitgestoken om deze mannen die met veel stress zaten te begeleiden. Wil men nu weer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten op basis van die naieve pacifistische visie, terwijl de wereld permanent in de fik staat? My God, wat kots is van dat slag!!
Wie vrede wil, bewapenen zich ten oorlog! En goed ook!!!
jsmid
klaasKortom, wie vrede wil bewapent zich goed, jammer dan van de HRA en de huizenmarkt die dan instort. Want wat is erger? Kortom, niet alleen van Ojik is de weg kwijt.
klaas
jsmidjsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaasIk weet wel op je wie hebt gestemd, .......SGP
klaas
jsmidjsmid
klaasDaarnaast denk ik dat wel klopt op welke partij jij hebt gestemd.
klaas
jsmidEn je raadt maar hoor, weten zul je het nooit!!! Het wordt hoog tijd die 6 miljard van ontwikkelingssamenwerking ook te besteden aan Defensie!
jsmid
klaasAl jaren lang heeft Nederland alleen maar zin in vredesmissie - dus geen vechtmissies waar dooien kunnen vallen - en daar hebben de door mij genoemde partijen net zo hard aan meegewerkt als GL, maar hadden VVD en CDA met een derde partij wel vaak wel de doorslaggevende stem.
Zie onderstaande link en kijk eens naar de datum van het artikel van de eerste link. Toen regeerde Rutte 1.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1872359/2011/04/08/Defensie-6-000-mensen-en-alle-tanks-wegbezuinigd.dhtml
http://www.marineschepen.nl/dossiers/bezuinigingen-defensie-marine.html
klaas
jsmidjsmid
klaasHet valt mij op dat je voor de rest niet ingaat op de inhoud van de twee bijgevoegde linken.
klaas
jsmidjsmid
klaasPeterO
Nederland heeft een hoop ambities, maar ziet vaak geen kans om dat in werkbaar beleid of resultaat om te zetten. Politiek en NS wilden af van het papieren treinkaartje. Wat we nu hebben is een onbegrijpelijk ingewikkeld systeem systeem, waarin ervaren reizigers en buitenlandse toeristen hopeloos in verdwaald raken en nog een boete krijgen ook.
Om terug te keren naar het onderwerp: wie in vrede wil leven bereidt zich voor op oorlog.
Ricardo
Er is geen geld om überhaupt reserve-onderdelen te kopen voor F-16s en helikopters, waardoor het meerendeel aan de grond staat. Van de overgebleven "vloot" straaljagers kan defensie met heel veel pijn en moeite hooguit 12 F-16s op één dag de lucht in sturen. Inclusief de toestellen die nu weer zijn uitgezonden naar oost-Europa.
Geld dat wel is uitgegeven is gegaan naar totale mislukkingen als de NH90 (niet toevallig gebouwd door een onderdeel van Finmeccanica, ook verantwoordelijk voor de Fyra) en de CV90 pantserwagen. Die notabene voordat ze in gebruik zijn genomen deels al weer doorverkocht worden.
Cougar helikopters worden nu noodgedwongen weer in gebruik genomen, nadat deze om onbegrijpelijke reden werden afgestoten.
Ambities hebben is leuk, hoogste geweldsspectrum klinkt als een Hollywoodfilm, maar als je dat als Tom en Jerry moet zien te bereiken, dan houdt het snel op.
Defensie is kapot en failliet. En daar gaat die 50 miljoen euro helemaal geen pepernoot aan veranderen.
jsmid
RicardoWeinig tijd etc.
Kijken jullie zo nu en dan naar http://www.maxkeiser.com ?
Erg aardig om te volgen, ook deze week weer, het ergste komt nog:
https://www.youtube.com/watch?v=jKibTmYnE-A&feature=player_embedded#t=798
Molenaer
Tallystick
"De tijd van de jihadisten met louter kalasjnikovs is voorbij.’ Zullen we het ook heel even hebben over hoe dat is gekomen? Ja die tijd is voorbij omdat de US onder valse voorwendselen Irak binnenvielen rond de 100.000 burgers vermoordde vervolgens wapens achterliet (goed voor de industrie) die NU in handen zijn gevallen van ISIS...
Ik denk dat we ons beter kunnen bewapenen tegen totaal gestoorde politici dmv een werkende democratie.
tallystick
TallystickPeterO
tallystickSoms moet je constateren dat in je eigen waarheid niet de antwoorden liggen. Dan moet je anders gaan denken.
Bob Lagaaij
Die 100 of 50 miljoen, die het kabinet nu aan defensie wil besteden, heeft alleen symboolwaarde; je koopt er - letterlijk - niks voor.
Krijn Schramade zet dat in zijn informatieve ,,update'' helder in perspectief.
never be clever
klaas
never be cleverjsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaasklaas
jsmidhttp://www.fabalent.com/Blog/top-10-rijkste-landen-ter-wereld-2012.html
en zo zijn er veel meer statistieken
jsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaashttps://basjacobs.wordpress.com/tag/vermogensongelijkheid/
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80055NED&D1=a&D2=0-10&D3=0,38-41&HD=090713-1501&HDR=T&STB=G2,G1
never be clever
klaasik geloof dat eigenlijk iedereen weet dat dat nul is. Poetin en Assad en Abu Bakr al-Baghdadi en Netanyahu cq hun soldaten en strijders en/ of terroristen schieten geen kogel minder af als nederland 100 miljard aan defensie uitgeeft.
we doen aan ontwikkelingshulp omdat we mensen niet zomaar mogen laten verrekken. daar vraagt de bijbel om (oa "De koning zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie, alles wat je voor één
van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan” Mt 25,40), logica (waarom wordt mijn belastinggeld wel gebruikt voor jouw veiligheid en medische zorg en niet voor iemand die ginder crepeert, terwijl jij hier, met 200,000 miljonairs, je eigen broek goed kunt hooghouden en de kans hebt om miljoenen te verdienen en de creperende mij niet voor onnozel uitmaakt) en justitie ('dood door schuld', of in het duits 'unterlassene hilfeleistung', is gewoon strafbaar) en.onze veiligheid (als de mensen in syrie of gaza of west-afrika geen fluit waard zijn en gratis en voor niets morgen creperen, dan mogen zij of onze buren ons toch ook wel behandelen als waardeloze brokken ellende en ons gratis en voor niets of voor de lol de hersenen inslaan?)
klaas
never be clevernever be clever
klaas2e zin: "wat zou dat voor invloed hebben op het aantal schoten in oost-oekraine,
syrie, irak, israel, palestina, afghanistan, lybie, somalie, zuid-soedan". dat noemen nou een vraag, klaas. moeilijk, he? nederlands
als jij vind dat mensen ginder voor nop aardige en slimme mensen mogen creperen, dan moet je toch eens uitleggen waarom hier domme en slechte en waardeloze en asociale mensen wel beschermd moeten worden
klaas
never be clevernever be clever
klaas'Zijn hervonden christelijke overtuiging staat krachtig militair optreden
niet in de weg. Als officier neemt Colijn deel aan koloniale oorlogen,
waarin veel (burger)slachtoffers vallen en nogal wat wreedheden worden
begaan. In een brief, die pas lang na zijn dood openbaar zal worden,
beschrijft hij hoe, om genade smekende, kinderen en vrouwen onder zijn
gezag ter dood werden gebracht. ‘Het was onaangenaam werk, maar ’t kon
niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten.’ Voor
dit soort werkzaamheden krijgt Colijn in 1895 de Militaire Willemsorde.
http://www.elsevier.nl/Dossiers/achtergrond/2010/7/Colijn-sterke-man-met-de-rug-naar-de-toekomst-ELSEVIER271819W/
klaas
never be clevernever be clever
klaas2) meneer colijn staat voor nederland en haar trotse leger. daarom zijn er zoveel straten naar hem vernoemd en kreeg hij de willemsorde. deze jongens wil jij.miljarden geven
toch?
never be clever
klaashoeveel nederlanders zijn voor hun geboortehuis door moslims vermoord? en hoeveel moslims zijn voor hun huis door nederlanders vermoord?
hoeveel joden zijn door moslims vermoord. hoeveel nederlanders hebben aan het uitroeien van joden meegewerkt? in wwii hebben we er zo-n 6,5 millioen vermoord, weet je nog? oa in gaskamers. en door vrouwen, kinderen, zieken gewoon dood te schieten. in babi jar enz.
als het syrische leger zo slecht is, waarom heeft dan israel of een ander fatsoenlijk land dat land dan gewoon niet veroverd? israel (budget leger: $16,5 miljard), turkeije ($18 miljard, usa ($640 miljard), uk ($57,9 miljard), dat had toch veel ellende gescheeld?
maar we zijn het met elkaar eens: aan een leger dat per jaar maar 5 miljard kost heb je helemaal niets. dan heb je al fransen en russen en amerikanen en luxemburgers nodig als je een klein dorpje moet verdedigen.tegen het enorm gigantische leger van mladic.
klaas
never be clevernever be clever
klaas2) die 6,5 miljoen zijn toch vermoord toch vermoord door netjes gedoopte hansen en gerten en fritsen? zo'n 7000 lekker jongens in de Nederlandsche SS, zo'n 22.000 in de waffen ss, hollandse politie, die altijd vriendelijk hielp om joden op de trein naar de gaskamers te zetten. in 1934 waren ze (concreet: de burgervader van laren) al zo vriendelijk om de nazi's te helpen door vrienden van willy brandt aan de gestapo uit te leveren.
ja, ja, dat wist je niet he? daar kan je trots op zijn.
in brownings 'ordinary man' worden de daders van het opruimen van de joden in polen, en oekraine gedetailleerd beschreven. en weet je wat? die passen heel heel erg goed op doorsnee hollanders uit die tijd en echt 0,0 % op moslims uit bagdad of cairo of nazareth.
en weet je wat ook zo leuk is? veel van die aardige jongens die in auschwitz op zo'n bijzondere manier heel veel joden vermoordden, dacht precies zoals jij over buitenlanders en ontwikkelingshulp en het opwindende aan mooie grote legers
klaas
never be clevernever be clever
klaasje schrijft toch 'Als we voor WO-2 wel een goed leger hadden gehad, waren de zaken uit
mijn eerste post niet gebeurd en hadden we ons wel goed kunnen
verdedigen. W'
als ik dan vraag hoeveel geld je dan graag gehad had willen hebben dan is het oorverdovend stil. het is typisch voor het redeloze gebral van iemand die verzinsels belangrijker vindt dan ervaringen.
klaas
never be clevernever be clever
klaas2) nergens zet je de gruwelen van is en moslims in historisch perspectief, met name op de wreedheden van het westen op plaatsen waar ze helemaal niets te zoeken hadden en van de nazi's
3) je hobbies (geile grote legers en het laten verrekken van onschuldige mensen, 1-2 argumenten tot in het oneindige herhalen, ongenuanceerd nadenken) zijn typisch voor nazi's en atypisch vppr mensen als bonhoefer en einstein
3) met ontwikkelingshulp red je mensen en zorg je dat economieen op poten komen. goed voor onze bruggenbouwers, daf en de rotterdamse haven. kijk bv eens naar het aandeel van de havens, schiphol, daf en philips van brazilie en indie. en omgekeerd: de legersgeilers hebben de economieen van nazi duitsland, de usa, diverse zuid-amerikaanse landen en de sovjet unie toch aardig naar de vaantjes geholpen? en onveiliger
never be clever
klaaslaten een paar psychopaten in syrie en iraq niet zin dat legers volslagen waardeloze organisaties zijn? en dat wisten we eigenlijk toch al? het hele nederlandse leger kon nog niet een dorpje in joegoslavie verdedigen. een paar boeren en pummels liet al eens zien dat het sovjet en een heel groot gealieerd leger een moordadige manier is vreselijk veel centen, roebels en dollars door het closet te spoelen. en usa - vietnam zou financieel bezien goed te vergelijken zijn met real madrid - Achilles '29.
nederlandse soldaten hebben zich vooral bezig gehouden om te vertellen hoe mensen, die een maand varen weg van ons leefden, te vertellen hoe ze moeten leven. met oranje en een nederlandse vlag en een bijbel.
jij wil trouwens een nederlands leger zonder bijbel? gek. want die twee waren altijd innig verbonden.
misschien ken je elseviers weekblad? daarin stond of voormalig premier colijn (http://www.elsevier.nl/Dossiers/achtergrond/2010/7/Colijn-sterke-man-met-de-rug-naar-de-toekomst-ELSEVIER271819W/):
"Zijn hervonden christelijke overtuiging staat krachtig militair optreden
niet in de weg. Als officier neemt Colijn deel aan koloniale oorlogen,
waarin veel (burger)slachtoffers vallen en nogal wat wreedheden worden begaan. In een brief, die pas lang na zijn dood openbaar zal worden, beschrijft hij hoe, om genade smekende, kinderen en vrouwen onder zijn gezag ter dood werden gebracht. ‘Het was onaangenaam werk, maar ’t kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten.’ Voor dit soort werkzaamheden krijgt Colijn in 1895 de Militaire Willemsorde."
nee, ik ken geen baten van geld in het nederlandse leger stoppen
klaas
never be cleverWie een bijbel wil lezen, mag van mij. Jij probeerde mij met bijbelteksten te overtuigen maar dat gaat je never niet lukken. Sterker nog: de meeste oorlogen zijn gevoerd op basis van theologie-interpretaties, tot op de dag van vandaag in het Midden Oosten. Dus eh... zo prat zou ik maar niet gaan op de bijbel als ik jou was.....
Jan Koning