
Van Eric Meckings boek 'Deflatie in aantocht' verschijnt, tien jaar na de eerste uitgave, een geactualiseerde en herschreven nieuwe druk. Titel en boodschap zijn ongewijzigd. Sterker nog, waarschuwen Mecking en co-auteur Elmer Hogervorst: het gevaar is groter dan ooit. Op verzoek van Follow The Money licht Hogervorst een tipje van de sluier op.
Tien jaar geleden las Eric Mecking dat het in Nederland mogelijk was om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten tegen 130 procent van de waarde van het huis. Eric, nu actief als spreker, schrijver en belegger op basis van een zelf ontwikkeld systeem, toen met een baan als informatiespecialist, was verbaasd, verontwaardigd zelfs, dat zoiets mogelijk was. Hij was wel vaker verbaasd en verontwaardigd over zaken die hij zag als misstanden. Maar dit was de druppel. Hij besloot een boek te schrijven over wat hem bezighield. Dat werd: Deflatie in aantocht, dat verscheen in 2005.
Het boek kreeg een lauwe ontvangst. Volgens Intermediair had historicus Mecking geen verstand van economie, was zijn boek niet meer dan 'warrig doemdenken' en maakte hij zich 'definitief belachelijk' door te adviseren - 'niet lachen' - goud te kopen. Een ander tijdschrift, Management Scope, achtte zijn boek 'tijdverspilling'.
Econoom Edin Mujagic, assistent van monetair econoom Sylvester Eijffinger, schreef in FemBusiness het volgende: 'Wat dit boek eigenlijk mist, is een mede-auteur, een econoom, deskundige. Iemand die de auteur een en ander zou kunnen uitleggen over economie, wetenschap en realisme. […] Het boek getuigt dan ook niet van veel realiteitszin.'
Ondanks het matige enthousiasme van de pers, kwam er een tweede druk van Erics boek en die viel in september 2008, bij het uitbreken van de kredietcrisis dus. Nu was er wél animo, veel meer zelfs. Hetzelfde Intermediair dat zich negatief had uitgelaten over de eerste druk, liet nu een andere redacteur het boek lezen. Resultaat: een positief onthaal met de aansprekende kop: ‘Een boek om bang van te worden’. Bij Management Scope was het boek ineens ‘verplichte kost’.
Mujagic heeft zijn mening nooit herzien. Wij echter willen wel even zeggen dat we blij zijn – en zelfs trots – dat wij geen econoom zijn. Omdat wij vinden dat veel macro-economen veel pretenderen, weinig waarmaken en veel profeteren maar er vaak naast zitten en flink ook.
In bovenstaande grafiek zien we dat de rente op 10-jarige obligaties in de Verenigde Staten van Amerika al in juli 2012 een bodem heeft gemaakt. De rente verdubbelde in anderhalf jaar tijd en is sinds het begin van 2014 bezig een hogere bodem neer te zetten. Althans dat is wat wij verwachten. Symmetrie in deze bewegingen kan betekenen dat we halverwege 2015 een hogere (of in elk geval dubbele) bodem maken. Vanaf daar verwachten wij een forse stijging van de rente en, zoals gezegd, niet alleen in Amerika, maar in de hele wereld.
Dat de forse toename van die groep zorgt voor een daling van het gemiddelde uitgavenpatroon van de Nederlandse bevolking staat buiten kijf. Dat daarbij veel huizen extra op de woningmarkt gaan verschijnen de komende 10-15 jaar, zal ook veel partijen helder voor ogen staan.
Zendingsdrang
Als fiscaal jurist was ik indertijd wel direct enthousiast over het boek. Inmiddels handel ik op de valutamarkten en begeleid ik vermogende particulieren bij de bescherming van hun vermogen, maar in die jaren voelde ik, na het lezen van vele boeken, de drang om anderen in lezingen te waarschuwen over een aanstormende grote crisis. Ik tipte telkens mijn toehoorders vooral Erics boek te kopen omdat het bevestigde wat ik zojuist verteld had. Eric hoorde daarover van een toehoorder bij een van zijn eigen lezingen. We maakten kennis, hielden contact en gingen uiteindelijk een samenwerking aan, die resulteerde in het gezamenlijk geschreven Geld, goud en zilver.
Intussen staat heel europa aan de rand van de deflatie afgrondIntussen staat niet alleen Nederland, maar heel Europa aan de rand van een deflatie-afgrond, dit ondanks de andersluidende verwachtingen van economen als Mujagic en Eijffinger. Deze dreiging heeft ertoe geleid dat er nu een achtste druk verschijnt. Dit keer in eigen beheer vanwege twee faillissementen van de vorige uitgevers waardoor het boek in de ramsj terechtkwam – over deflatie gesproken!
Opkomst en ondergang van wereldmachten
Door de plezierige samenwerking bij de totstandkoming van Geld, goud en zilver, besloten wij Deflatie in aantocht samen te herschrijven. De nieuwe editie kreeg als ondertitel ‘Vijf stappen om de komende crises te overleven’. In de nieuwe Deflatie in aantocht bekijken we de opkomst en ondergang van grote mogendheden vanuit historisch perspectief. Het voordeel van ver terugkijken is, zoals Winston Churchill zei, dat je ook ver vooruit kunt kijken. Spanje, Nederland, Groot-Brittannië en Noord-Amerika laten alle vier over de afgelopen 400-500 jaar zien dat het mogelijk is om als land de wereld te beheersen, eerst vooral economisch, later ook militair en er toch niet in te slagen de status van wereldmacht te behouden. Uiteindelijk wordt elke grootmacht getroffen worden door een zekere vorm van grootheidswaanzin, met afkalving van de machtsbasis en uiteindelijke ondergang tot gevolg. De huidige afbrokkeling van de status van de VS is niet anders dan die destijds van Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. En op de neergang van de ene grootmacht volgt vanzelf de opkomst van de volgende, deze keer: China.Kondratieffwinter
Vanuit historische perspectief en met behulp van de grote lange golfbeweging, de Kondratieff cyclus, gaan wij in op de subcycli van deze grote cyclus: lente, zomer, herfst en winter. Nicolai Kondratieff (1892-1946) was een Russisch econoom, aan wie door Stalin vroeg te onderzoeken wanneer de westerse kapitalistische wereld ten onder zou gaan. Kondratieff ontdekte dat sprake is van een grote, lange golfbeweging waarin het economisch soms dramatisch slecht gaat, maar waarna altijd weer een periode van groei en bloei volgt. Dit laatste was niet wat Stalin wilde horen en ofschoon hij hem aanvankelijk prees voor zijn onderzoek, verbande hij Kondratieff naar Siberië waar deze tien jaar later geëxecuteerd werd. Momenteel bevinden we ons in de Kondratieffwinter. De laatste fase van de winter, die in het jaar 2000 begon, zal rond 2020 worden afgesloten. Dat we nog slechts zes jaar hebben te gaan, betekent niet dat deze Kondratieffwinter milder zal eindigen dan de vorige, te weten de grote depressie van 1929-1949. Door de vele maatregelen die overheden en centrale bankiers hebben genomen, hebben ze vooral tijd gekocht. Uitstel, geen afstel. Het slechtste deel van de cyclus, tevens de slechtste periode sinds de grote depressie, moet nog komen en zal helaas een spoor van vernieling achterlaten, zowel economisch, politiek als maatschappelijk. Vandaar dat we spreken van crises in plaats van crisis. De belangrijkste reden daarvoor is dat de schuldenbergen in veel gevallen nog hoger zijn dan toen de crisis in 2007-2008 begon. Om van de Kondratieffwinter naar de Kondratiefflente te kunnen overstappen, móeten we deze schuldenbergen drastisch verminderen. Zolang we dat niet hebben gedaan, is geen nieuw economisch elan denkbaar en geen krachtige groei mogelijk. De huidige maatregelen, zoals het ter beschikking stellen door centrale bankiers van veel geld tegen een zeer lage rente, zijn slechts gericht op het in stand houden van de huidige schuldgedreven economie. Dat gaat heel lang goed. Maar er zijn tekenen aan de horizon die problemen voorspellen.Storm op til
Neem de rente. Historisch bezien is de rente erg laag. Al jaren horen we dat de rente gaat stijgen, toch lijkt dat niet te gebeuren. Weinigen kijken naar de Amerikaanse rente op 10- en 30-jarige obligaties. Wij zijn van mening dat de Amerikaanse kapitaalmarkt laat zien waar de rente naar toe gaat, niet alleen voor Amerika maar voor de financiële markten wereldwijd.
vaak wordt gedacht dat centrale bankiers de kapitaalmarkt rente bepalen. niets is minder waarVaak wordt gedacht dat centrale bankiers de kapitaalmarktrente bepalen. Niets is minder waar, de FED en ECB volgen met hun beslissingen de marktrente. Nu al wordt in Amerika gesproken over het ‘op enig moment’ verhogen van de rente door de FED in 2015. Die verhoging zal niet leiden tot een hogere kapitaalmarktrente, integendeel, de verhoging zal het gevolg zijn van de opgelopen kapitaalmarktrente! Voor iedere partij die moet herfinancieren, zal een fors hogere rente een flinke financiële aderlating betekenen en tot problemen leiden. De rente zal blijven stijgen en uitgroeien tot een rentemonster dat de huizenmarkt wereldwijd onderuit zal halen. Een andere factor die wij behandelen, is die van de demografie, vooral de vergrijzing van de bevolking. De 80-jarigen, de groep in de leeftijd waarop we gemiddeld overlijden in Nederland, gaat de komende jaren heel hard stijgen.

29 Bijdragen
Henri
Emmef
Zoeken op "deflation relation depression"
https://ideas.repec.org/p/fip/fedmsr/331.html
"Are deflation and depression empirically linked? No, concludes a broad
historical study of inflation and real output growth rates. Deflation
and depression do seem to have been linked during the 1930s. But in the
rest of the data for 17 countries and more than 100 years, there is
virtually no evidence of such a link."
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1538-4616.2009.00232.x/abstract;jsessionid=54980773435939B4A55F27F067456C9D.f01t01?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
"Recent research has concluded that the historical evidence only provides
weak support for the contention that deflation episodes are harmful to
economic growth. In this paper, we revisit this relationship by allowing
for inflation and growth to have a nonlinear specification dependent on
inflation levels. In particular, we allow for the possibility that high
inflation is negatively correlated with growth, while a positive
relationship exists over the range of negative to moderate inflation.
Our results confirm a positive relationship between inflation and growth
at moderate inflation levels, and support the contention that the
relationship between inflation and growth is nonlinear over the entire
sample range."
Inflatie is vooral belangrijk om onze schuldgedreven economie in stand te houden en te zorgen dat we daar niet al te moeilijk over doen (omdat de inflatie deels voor de rente corrigeert, waardoor schulden houdbaarder lijken).
Emmef
EmmefEmmef
karel
EmmefIets doen aan de belastingdruk op werk zodat de koopkracht toeneemt.
Dat is dus het omgekeerde van de laatse 30 jaar.
Lagere IB is meer geld in omloop en dat brengt meer wergelegenheid.
Ook gaan de kosten voor ww en bijstant omlaag en nemen btw inkomsten toe
Meer werk levert dan weer meer IB op.
Met geduld en internationaal overleg is dit de weg naar betere en stabiele toekomst
Emmef
karelWant waarom zou je op dit moment investeren in productie als iedereen zijn
inkomen meteen uitgeeft aan rente/aflossing en dus niet consumeert?
Dus stoppen met loonmatiging! Geef het bedrijfsleven alvast een zetje in de rug door te beginnen met het verlagen van de belasting op inkomen. Maar dan wel als compensatie RENDEMENT op belegd vermogen ook gewoon als inkomen zien en navenant belasten.
Anton van Haasteren
Emmefhttp://www.nu.nl/geldzaken/3954629/demotie-met-salarisverlaging-moet-bespreekbaar-worden.html
Emmef
Anton van Haasterenniet interessant.
Korten op inkomen levert geld op, waarmee opnieuw gespeculeerd kan worden. Korten op inkomen zorgt dat mensen private schuld moeten aangaan. Schuld is geldcreatie. Geldcreatie zonder navenante productietoename is inflatie. En dat is weer goed voor speculatie.
Emmef
Anton van HaasterenDe roep om loonmatiging als wondermiddel, die ook wel eens uit deze hoek komt, staat daar los van.
Watching the Wheels
EmmefEmmef
Watching the WheelsWatching the Wheels
EmmefEmmef
Watching the Wheelskarel
EmmefDe BTW gaat dan via de winstbelasting als kosten in boeken.
Het heeft wel invloed op de inkoop van bedrijven.
Emmef
karelBTW wordt inderdaad praktisch omzetbelasting, hoewel je het ook als "transactiebelasting" kan zien. Bedrijven rekenen dat natuurlijk door in de prijs. Maar het percentage per schakel is lager. Als jij als bedrijf iets directer (met kortere schakel) kan kopen is het goedkoper.
Het belangrijkste voordeel is echter simpelheid. Geen gezeur met BTW bonnetjes, want je kunt de BTW gewoon in de prijs verwerken: de vervolgschakel hoeft deze niet meer te verrekenen en dus hoeft die dat ook niet te weten.
Uiteraard is dit wel iets waaraan gerekend moet worden. Ik vind zelf het gedoe met BTW bonnetjes erg vervelend en ik ken menig penningmeester die toch een deel van zijn leven aan dat soort rompslomp besteedt.
karel
EmmefIn een tijd dat je niet veel werk hebt maar wel kosten kan er dus meer btw afgetrokken worden dan je in die periode omzet.
Er is niet altijd even veel omzet als de btw die je betaald op de huur of ander groote uitgaven.
Het kan uitstel in de hand werken.
Dat lijkt mij niet goed
Emmef
karelHet zou zo maar kunnen dat we deze OMZET- of TRANSACTIEbelasting die de BTW vervangt dan ook per kwartaal moeten kunnen aftrekken. Nog beter is aftrekposten (en toeslagen) helemaal afschaffen en dat op een betere (makkelijkere!!!) manier verdisconteren.
Nogmaals: ik ben hier voor versimpeling en niet het toepassen van iets nieuws bovenop de bestaande berg regels. Daar probeer ik nu juist vanaf te komen. Er is vast een simpele manier te vinden om echte ondernemers (en geen protefeuillebeheerders) te helpen.
karel
EmmefHet moet gewoon niet nodig zijn om een boekhouder in te huren.
Behalve als je geen tijd hebt :-)
Emmef
Watching the WheelsHogere prijzen op zich leveren niets op.Want een hoger inkomen in de bouw door hogere prijzen (waarschijnlijk niet voor bouwvakkers) zijn mensen gelijk weer kwijt aan een te dure woning (en hoge belasting om de banksubsidie te betalen die de prijzen hoog houdt). De hogere prijzen leveren alleen een VERSCHUIVING van geld op, richting de bank en de vriendjespolitiek en project ontwikkelaars waar jij het over had.
Het is ook zo dat mensen door de hoge prijzen gedwongen zijn een hogere schuld aan te gaan. Lenen kost geld. En dan mag de rente laag zijn: het is een tijdbom.
Kreupelgeld
Het artikel beweert dat de rente zal blijven stijgen en uitgroeit tot een rentemonster. Hoge rente en deflatie? Hoe rijm je dat?
In het artikel wordt gesteld dat de groep 80+ gaat verdubbelen. So what? In de getoonde grafiek gaan ze van 80K nu naar 160K over tien jaar. Daarna zakt het waarschijnlijk terug omdat de babyboom voorbij is. Waar hebben we het over? Op 16miljoen inwoners gaat de 80+ groep dus van een half naar een heel procent. In het artikel wordt dit een forse toename genoemd die het gemiddelde uitgavenpatroon gaat treffen. Hoe dan? Stel dat deze groep 50% minder gaat uitgeven, wat is dan het effect? Gaan ze dat oppotten? Welnee, dat geld gaat naar de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, goede doelen, etc. En die geven het alsnog uit. Dat zie ik niet als enorm probleem.
Huizenmarkt onderuit omdat de vergrijsde bevolking niet meer koopt? Het zal zeker een dempend effect hebben, maar om dan de markt gelijk in te laten storten? Tot 2060 groeit de nederlandse bevolking, geen krimp, maar groei, langzame groei. Om in 2060 uit te komen op bijna 18 miljoen (zie CBS). De 1% 80-plussers moeten dan hun huis kwijt aan de 99% meerderheid? Dat zou toch moeten lukken.
De curve van ouderen vlakt inderdaad af vanaf 2030 (curve in dit artikel lijkt dus primair effectbejag om stijging te illustreren door afvlakking daarna weg te laten), waarna het percentage van de werkzame bevolking tussen 60 en 75 procent blijft. Niet daalt. Ik heb niet direct cijfermateriaal van voorgaande decennia, maar ik schat in dat dit percentage niet schokkend anders zal zijn.
BDN13
Is deflatie zo slecht? Ik weet dat dat een dogma is, maar ik heb mijn twijfels, denk dat het veel genuanceerder ligt.
Huizenmarkt lange termijn perspectfief ben ik het wel mee eens, met uitzondering van zeer gewilde locaties in Amsterdam, zal de vergrijzing er voor zorgen dat de vraag naar woningen eerder afneemt - dus verder inzakken van de prijzen. De invloed op de lange termijn kan ook genuanceerd zijn - voor toetreders op de huizenmarkt zijn lage woonlasten vooralsnog het vooruitzicht - dat is niet slecht.
Vooralsnog zie ik geen reden om het boek aan te schaffen
gast
Echter: effecten van demografische ontwikkelingen zijn niet te onderschatten. Maar realiseer dan wel dat er regionaal en zelfs lokaal enorme verschillen zullen zijn mbt de huizenmarkt.
Met minder mensen moeten we meer mensen onderhouden: dat kan alleen maar door harder efficiënter en effectiever te werken. onderwijs onderwijs onderwijs, plus kinderopvang faciliteren. Zie Italie en Duitsland waar dat niet werkt: Volgens prognoses loopt de bevolking in DLD met 20 miljoen terug in de komende 50 jaar. Italie bestaat helemaal niet meer over 100 jaar of zo, daar worden zo weinig kinderen geboren.
De babyboomers stromen nu massaal de AOW in. En de gezondheidszorg: boven de 60 nemen klachten snel toe. Deze groep gaat de herstructurering en het houdbaar maken van NL nog lang dwarsbomen. Met hun voeting power hebben ze immers al tientallen jaren lang het land naar hun hand gezet.
BDN13
gastAnton van Haasteren
Overigens geloof ik dat de overheid en de banken zullen proberen de woonkosten zo hoog mogelijk te houden.
Xaverius
Fledder
XaveriusHector
Dit laat onverlet dat de "crisis"-brainwash machines van de MSM al zo'n 6 jaar overuren draaien met als resultaat dat de gemiddelde Nederlander ervan overtuigd is geraakt dat het nu al jarenlang "crisis" is. Wat zij niet vermoeden is dat die crisis nog in alle hevigheid moet losbarsten voor de gewone Nederlander, die dan ook momenteel geen flauw benul heeft welke nachtmerries en dramatische tijden er de komende 10 jaar nog op hem afkomen. De meesten van hen zullen alles, maar dan ook alles, kwijt raken. Het moet nog beginnen, maar het duurt niet lang meer. En je kunt gerust stellen dat vrijwel iedereen met een hypotheek volledig failliet gaat. Van de huizenprijzen gaat de komende 20 jaar nog 70% a 80% af en dit is geen onzin.
WP
http://www.waterlily-unlimited.nl/zilver/
Anonymous
Ander punt is, dat goud al 4 jaar in een berenmarkt zit, waar het einde nog niet van in zicht is. Een daling tot onder de $ 1000 hoort absoluut tot de mogelijkheden, zeker als de dollarstijging fors gaat doorzetten. Mensen die in 2011 niet tijdig hun goud hebben verkocht, zitten tegen forse verliezen aan te kijken. Over zeepbellen gesproken :-). De stijging van goud in korte tijd van 1000 naar 1900 dollar was een 100% bubbel.
Waar de ECHTE bubbel zit, is die in staatsobligaties. De rente kan niet verder omlaag dan 0% en als alle AAA-landen dat niveau hebben bereikt, is het einde verhaal. Dan zal kapitaal op de vlucht slaan vanuit schuld naar andere assets. De rente stijgt, obligatiekoersen dalen hard en hiervan zullen aandelen juist profiteren. Deze shift 'van public naar private' wordt op geen enkele manier in het boek beschreven.
Ook de eenzijdige blik op goud is absoluut geen goed idee. Hoewel goud zeker weer zijn moment zal krijgen, is het zaak tijdig weer te verkopen, als er een parabolische stijging komt. Anders krijg je net zo'n kater als in de jaren 80 of als in 2011.
Al met al wel een aardig boek met een juiste conclusie (deflatie), maar inzake de capital flows nadat de bubbel in obligaties is geknapt zitten de auteurs er heel erg ver naast.