
Geen hyperinflatie, maar deflatie. Dát is de realiteit waar beleggers volgens Jan Dwarshuis mee hebben te maken. En dat verandert voorlopig niet.
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn er enorme bedragen het financiële systeem ingepompt. Veel marktvorsers voorzagen een sterk oplopende inflatie en stemden hun beleggingsbeleid hierop af. Hyperinflatie zou ons voorland zijn, waarbij de Amerikaanse dollar als eerste het loodje zou leggen.
De realiteit is dat na zes jaar van extreem ruim geldbeleid, de discussie eerder gaat over deflatie dan over inflatie. Ondertussen is de Amerikaanse dollar aan haar tweede jeugd begonnen. De dreiging van deflatie in met name Europa is een probleem dat zeker niet moet worden onderschat.
Deflatoire zuigkracht
Innovatie wordt vaak gezien als de oplossing om uit de huidige financiële malaise te komen. Maar veel technologische innovaties hebben een enorme deflatoire zuigkracht. Wanneer u bijvoorbeeld na een lang verblijf in het buitenland weer eens door een gemiddelde winkelstraat in Rotterdam of een andere Nederlandse stad wandelt, is het schokkend om te constateren hoezeer het beeld afwijkt van uw herinnering. De deflatoire zuigkracht van – in dit geval – het internet wordt dan pijnlijk duidelijk.
Particuliere beleggers onderschatten de invloed van de wereldwijde vergrijzing
Ook de globalisering draagt bij aan een lage inflatie. Het spotgoedkope geld zoekt eenvoudig haar weg en mensen blijken bereid te zijn om te verhuizen voor een kansrijkere toekomst. De landsgrenzen spelen hierbij vaak geen enkele rol meer. De looninflatie is om deze reden opvallend laag. De prijsinflatie is eveneens niet hoog. Inflatie is niet langer vanzelfsprekend.
Een ander aandachtspunt is de opbouw van de wereldbevolking, die in een rap tempo aan het veranderen is. Ik voer de laatste tijd steeds meer onderzoek uit naar dit verschijnsel. Voor mij is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar één ding staat als een paal boven water: particuliere (vastgoed)beleggers onderschatten de invloed van de wereldwijde vergrijzing, die een enorme impact op hun investeringen zal hebben. Deze ontwikkeling zal ook grote invloed hebben op de inflatie in het algemeen: de toekomstige grijsaard zal zijn geld maar mondjesmaat uitgeven.
Considerable time
In monetair opzicht draaide de afgelopen week volgens veel beleggers slechts om twee woorden van Janet Yellen, depresident van de Amerikaanse centrale bank Fed: 'considerable time'. Yellen kijkt naar de data en maalt niet om het tijdspad, zoveel is wel duidelijk. Voorlopig lijkt de kwestie inflatie in elk geval van de baan. Beleggers zoeken hun heil in aandelen en jagen de indices nog wat hoger.
In dit kader heb ik eerder geschreven over zelfgenoegzaamheid. In veel opzichten doet de huidige situatie op de mondiale markten mij denken aan 2007. Beleggers negeren veel waarschuwingssignalen en dat maakt mij terughoudend.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
11 Bijdragen
jsmid
Wie geen schulden heeft - zoals ik - vindt deflatie heerlijk. Met name voor de woningmarkt zal dit alleen maar goed nieuws betekenen. Daarnaast, deflatie stopt echt wanneer politici ook de juiste besluiten nemen en inderdaad een totaal-hervorming doorvoeren, iets wat enkel een vulkanisch eiland heeft gedaan dat lid is van de EFTA.
Watching the Wheels
jsmidAls je naar het BBP van landen als Italië kijkt dan gaat dat niet goed (geen idee trouwens waarom Google dat in dollars weergeeft en of het in euro's misschien zelfs nog ergers daalt): http://www.google.nl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:ITA:RUS:DEU&hl=nl&dl=nl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:ITA:DEU:GRC:NLD&ifdim=region&hl=nl&dl=nl&ind=false
Als je verder ziet dat de schulden van Griekenland en Italië misschien nog deels kwijt gescholden moeten worden door de rest ..., de Griekse schuld is zo'n 180% en stijgt nog altijd, Italië zo'n 135% BBP. http://www.google.nl/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:el:it:tr&hl=nl&dl=nl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:el:it:nl:fr:pt:es:pl:lu:dk:de&ifdim=country_group&tstart=811720800000&tend=1379800800000&hl=nl&dl=nl&ind=false
jsmid
Watching the WheelsDus als je schulden maakt maar er geen zekerheid is dat je ze af kunt lossen zorgt dat voor economische groei?
Wees eerlijk tegen jezelf: waarom staan Italië en Griekenland er zo slecht voor? Omdat ze wellicht op te grote voet leven en de kosten van de vergrijzing onderschatten?
Ik heb een huurhuis en dat netjes opnieuw ingericht. Ik kan niet eens naar een wat duurdere huurwoning verhuizen in het middensegment, want die zijn er niet, en als ze er wel zijn is het niet goed onderhouden. Dus waarom zou ik verhuizen als ik nu prettig woon?
Heb jij niet het idee dat jij jezelf tegenspreekt?
Watching the Wheels
jsmidZe kunnen die deflatie niet verder laten ontstaan, ze zullen geld gaan verruimen http://marktgevoel.nl/featured/item/37854-ecb-maakt-zich-klaar-voor-kwantitatieve-geldverruiming.
De reden dat ze in die aandelen beleggen lijken haast politieke keuzen van pensioenfondsen. Daarnaast zijn aandelen natuurlijk minder inflatiegevoelig. Aandelen gaan in ieder geval niet snel naar beneden zolang men in Amerika geld blijft toevoegen (wat medio volgend jaar mogelijk stopt).
De manier waarop ze er straks uit hopen te ontsnappen lijkt geldverruiming in Europa en een vrijhandelsakkoord met Amerika. Als wij meer lucht krijgen in Europa door geldverruiming en we kunnen schaliegas importeren vanuit Amerika, dan krijgt Amerika ook wat lucht, zodat ze misschien die Quantitatieve Verruiming daar mogelijk wat kunnen stoppen.
Griekenland geeft bijvoorbeeld bijna 4% van het BBP uit aan Defensie meer dan Nederland bij een veel lager BBP http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_militaire_uitgaven en Griekenland kent (nog) veel meer corruptie en belastingontduiking dan hier. Ik denk dat aan de kosten van vergrijzing nog niet eens gedacht is.
Als ik nu in een huurwoning zou wonen zou ik ook blijven zitten denk ik. Anderzijds ... mocht men werkelijk geld gaan verruimen en inflatie creëren (en daarnaast huurders blijven pesten met steeds hogere huren), dan zou je toch misschien beter iets goeds kunnen kopen nu en de rente lang vastzetten (15-20 jaar ofzo). Je moet echter niet teveel betalen uiteraard.
Stel je huur stijgt 10 jaar met 5%, dan is dat meer dan 50% verhoging. Dat heb je niet als je 20 jaar de rente vast zet. Over 20 jaar is die crisis echt wel opgelost. Alleen je moet wel zeker weten dat je in die 20
jsmid
Watching the WheelsAandelen kunnen ook soms snel zakken. Wat gebeurde er ook alweer op 11-9-2001 of in 1987?
Waarom zou dat vrijhandelsakkoord werken als de multinationals alle ruimte krijgen? Werkt niet.
Geldverruiming werkt in de VS ook niet, en Japan is al eigenlijk failliet.
Daarentegen een renteverhoging werkt wel want denk eens aan de pensioenfondsen en de mensen met spaargeld? Die kunnen meer uitgeven
Griekenland geeft 4% van het BBP uit aan bewapening maar dat wordt betaald door de Duitsers. Die hebben nog steeds een hele grote vordering op Griekenland inzake wapentuig.
Het aanwakkeren van inflatie van 4% moet gebeuren met een loonsverhoging van 4%. Anders krijg je stagflatie. Welk bedrijf verhoogt de lonen met 4%?
Watching the Wheels
Het Amerikaanse QE-geld drijft de aandelenkoersen omhoog, dat kan bijna niet anders dan leiden tot een nieuwe correctie op enig moment.
De toekomstige grijsaard zal zijn geld uitgeven aan degelijke dingen, stopt z'n geld momenteel bijvoorbeeld in z'n eigen huis, spaargeld levert niets op als jarenlang nieuw geld gratis in omloop gebracht wordt om de bubbels maar gevuld te houden en een nieuwe crisis tijdelijk af te wenden.
Nieuwe rijkdom is 'iets van je vrijheid terugkopen' door bijvoorbeeld (hypotheek)schulden af te bouwen of je huis zelfs te verkopen en te gaan huren. Aflossen van onnodig hoge schulden uit het verleden zorgt voor minder (groei van) vraag naar producten en dalende (of in ieder geval niet veel stijgende) prijzen.
'vrijheid' is het goud van de toekomst, daar zullen ouderen nog wél geld aan uitgeven. Iedereen voelt aan dat de rest grotendeels een spelletje is.
De 'boven ons gestelden' kunnen echter morgen de regels veranderen en ons de middelen weer afpakken door bijvoorbeeld steeds meer belasting te gaan heffen op je eigen huis.
Mooi systeem voor de gokkers van deze wereld, slavernij voor de rest.
Watching the Wheels
Watching the WheelsHet heeft er verder alle schijn van dat men op het punt staat om kwantitatief te gaan verruimen, zodat prijzen (weer een tijdje) op niveau kunnen blijven.
jsmid
Watching the WheelsEmmef
Emmef
Het is slecht voor de economie als teveel geld vast zit in NPGs, of binnen een markt van NPGs circuleert. Dit geld kan immers niet besteed worden aan geproduceerde of productieve goederen en innovatie: de reële economie. Hier "leven" toch de meeste mensen. Nu kan het statistisch zo zijn dat "de economie" dan gekrompen is, maar het zou goed kunnen dat de reële economie dan is gegroeid. En dat laatste is voor meer mensen belangrijk. Het is hierom jammer dat de bevolking niet over dit onderscheid wordt geïnformeerd door onze media en de politiek.
Nog slechter is het creëren van krediet/schuld/geld ten behoeve van de aankoop van NPGs. Dit levert mooie speculatiebubbels op, die helaas ook een keer klappen. Ook hier wordt de bevolking niet over geïnformeerd: economische "groei" betekent "toename van schuld" en dus inflatie.
Ik zou zeggen: laat maar knallen die bubbels.
Dawg