
Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.
De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]
Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt
Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne
Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?
'De dekmantel van Geen Peil'
Oekraïne in het kruisvuur
'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
'De dekmantel van Geen Peil'
Wie de democratie hoog heeft zitten, en het oneens is met een handelsverdrag, moet het niet zoeken in een referendum, aldus economen Fred Pallada en Rob Rühl. Ook zien zij vooral voordelen van het verdrag met Oekraïne.
Onder het motto 'Red de Democratie' roepen de initiatiefnemers van GeenPeil de burgers op om in verweer te komen tegen een te grote Brusselse bemoeienis met de nationale democratie. Voorts vragen zij zich af: hoe ver mag het kiezersmandaat in Den Haag en Brussel gaan? Een interessante vraag. Maar wat wordt precies bedoeld met een te grote bemoeienis en waar moet de reikwijdte van het kiezersmandaat eindigen? Antwoorden blijven vooralsnog uit, maar er komt wel een referendum op 6 april van dit jaar, waarvoor het associatieverdrag met Oekraïne als dekmantel dient. Achterliggende motieven zijn de angst dat de deur tot lidmaatschap van de EU wordt opengezet en de kans op een confrontatie met Rusland toeneemt.
Is het akkoord een feit, dan heeft de Europese regelgeving in alle lidstaten voorrang boven de nationale regelgeving
De feiten zijn dat de EU in het verleden met tal van landen associatieverdragen heeft afgesloten. Doel van zo'n verdrag is dat in het betreffende land hervormingen tot stand komen op politiek, economisch en juridisch gebied, die zijn georiënteerd op het Europese stelsel van waarden (Acquis communautaire). In de EU ligt het initiatief voor deze verdragen bij de Europese Commissie, die ook toezicht houdt op de naleving ervan. Het Europese Parlement beoordeelt de voorgenomen regelgeving en kan wijzigingen voorstellen. De uiteindelijke beslissing over wet- en regelgeving ligt bij het Europese Parlement en de Raad van Ministers. Besluiten over associatieverdragen worden bij meerderheid aangenomen. Als een overeenkomst is bereikt, mag het Europees Parlement die goedkeuren of afkeuren, maar niet meer wijzigen. Is het akkoord een feit, dan heeft de Europese regelgeving in alle lidstaten voorrang boven de nationale regelgeving.
Aan de onderhandelingen over een associatieverdrag gaat een voorbereidingstijd vooraf die eerder in maanden dan in weken wordt geteld. De onderhandelingen zelf duren vaak jaren. Zo is het associatieverdrag met Oekraïne voor het eerst in 2012 aan de orde gesteld, maar daarvoor waren al verkennende gesprekken gevoerd.
Democratische besluitvorming
Wie durft te beweren dat hij of zij inzicht heeft in een associatieverdrag en een goede afweging kan maken van de argumenten voor en tegen? Velen stellen hun vertrouwen in politieke leidslieden. Zij worden geacht het speelveld te overzien en invloed uit te oefenen waar dat mogelijk en nodig is. De burger staat wat dat betreft op afstand en laat zich, gesteund door de opiniërende journalistiek, via het politieke debat dat in partijen en in de media wordt gevoerd, leiden. Dit is in de kern de vertegenwoordigende democratie die in de lidstaten afzonderlijk en in de EU als geheel de norm is. Ingezetenen van de EU hebben via democratische procedures hun politieke leidslieden in deze organen gekozen.
De besluitvorming in Brussel is uiteindelijk een kwestie van compromissen, zoals dat ook in Den Haag het geval is. Een directere vorm van democratie zou te verkiezen zijn, maar zelfs de contouren van een alternatief worden door de initiatiefnemers van het referendum niet geschetst. In plaats daarvan mag de kiezer nu zeggen wat hij vindt van een associatieverdrag dat inmiddels door de Parlementen van alle lidstaten is goedgekeurd.
Een feit echter is dat het referendum in het Europese politieke bestel geen structureel instrument is om de burger bij de besluitvorming te betrekken. Het resultaat dat er nu mee wordt beoogd, is een afwijzing van het associatieverdrag. Zo niet, dan is die volksraadpleging overbodig. Een 'nee' versterkt de democratie in de EU echter niet. Daarom is het referendum in zeker opzicht tendentieus, in een ander opzicht contraproductief, schadelijk voor Oekraïne en voor de burger nogal verwarrend als geheel.
Economische betekenis
Als voorbeeld van de economische betekenis van een associatieverdrag kunnen de landen in Centraal- en Oost-Europa dienen die inmiddels lid zijn geworden van de Europese Unie. In een uit 2014 daterende studie van ING Valuing a close connection is aangetoond dat zowel de landen in Centraal- en Oost-Europa als die in West-Europa hebben geprofiteerd van het aangaan van nauwere banden. Tussen 1995 en 2008 kwamen er in West-Europa 2,7 miljoen banen bij als gevolg van de gestegen vraag uit de landen in Centraal- en Oost-Europa plus Rusland. Omgekeerd zorgde West-Europa in die periode als gevolg van een gestegen vraag voor 1 miljoen extra banen in Centraal- en Oost-Europa.
Dit proces kende verschillende fasen. Eerst is de EG in 1989 begonnen met het Phare-programma voor technische en financiële ondersteuning van politieke, economische en sociale hervormingen in Polen en Hongarije. Later is dit uitgebreid tot andere landen in de regio. Twee jaar later sloot de EG met Polen en Hongarije de eerste zogenaamde Europa-akkoorden (te vergelijken met associatieakkoorden), die het juridisch kader voor de bilaterale betrekkingen tussen de EG en de landen moest regelen. Vervolgens zijn handelstarieven verlaagd en (met steun van diverse landen, de Europese Investeringsbank, de Oost-Europabank en de Wereldbank) financieringsprogramma’s opgetuigd om de landen te helpen hun economieën te hervormen. Deze aanpak heeft een positieve invloed gehad op hun welvaartsontwikkeling.
Grafiek 1 laat de zeer gunstige ontwikkeling van het inkomen per hoofd vanaf 1995 zien in bijvoorbeeld Polen en Tsjechië. In de periode 1995-2015 steeg het inkomen per hoofd in Tsjechië in US dollar gemeten met $ 11.500 tot $ 17.300. In Polen lag die inkomensstijging met $ 8.800 tot $ 12.450 wat lager. In Oekraïne zijn de inkomens in die 20 jaar slechts met $ 1.400 gestegen tot $ 2115. De sterk gestegen oriëntatie van de handel van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije in die periode op de EU-15 heeft hieraan ongetwijfeld een positieve bijdrage geleverd (Grafiek 2A+B). De Oekraïense export bleef in dezelfde periode echter in sterke mate op Rusland en de andere GOS-staten gericht (Grafiek 3A+B).
De vrijhandelsgedachte
Er hoeft niet aan getwijfeld te worden dat de verlaging van de handelstarieven tussen de EU en Oekraïne een gunstig effect zal hebben voor beide partijen. De directe invloed zal niet voor alle lidstaten van de EU in dezelfde mate optreden, omdat er verschillen zijn in de intensiteit van de handelsstromen, maar dankzij indirecte effecten zullen alle lidstaten profiteren. De programma’s waarmee in 1989 al werd begonnen om de juridische kaders in te richten hebben bijgedragen aan de verbetering aan de rechtszekerheid voor bewoners, maar ook voor ondernemers. Het ondernemersklimaat werd daarmee in de landen van Centraal- en Oost- Europa verbeterd.
In 5 jaar tijd heeft Polen ons ingehaald
In de ranglijst van de Wereldbank die eind 2015 werd gepubliceerd (Ease of doing Business 2016), wordt van 189 landen vergeleken hoe gemakkelijk het is om er zaken te doen. In die rangljst staat Polen inmiddels op plek 25, ruim boven Nederland (28). In 5 jaar tijd heeft Polen ons ingehaald! Oekraïne staat op die ranglijst op plek 83. Meer aansluiting van Oekraïne bij de EU door verlaging van de handelstarieven en ondersteuning bij het verbeteren van het ondernemersklimaat biedt het land kans op meer welvaart voor de Oekraïners. Een groeiende welvaart in Oekraïne zal dan ook naar verwachting voor de Nederlandse handel gunstig uitpakken.
Die verwachting wordt ondersteund door de volgende feiten. Het associatieverdrag past binnen de vrijhandelsgedachte van de EU, waar participatie wordt geprefereerd boven uitsluiting. Het doel van samenwerking op economisch gebied is de bevordering van de vrijhandel tussen de EU en Oekraïne, het stimuleren van investeringen en de verbetering van de instituties die de handel faciliteren.
Een groeiende welvaart in Oekraïne zal naar verwachting voor de Nederlandse handel gunstig uitpakken
Vrijhandel is voor Europa van essentieel belang omdat het afhankelijk is van toelevering van grondstoffen, halffabricaten en onderdelen enerzijds en van afzetgebied anderzijds. Lagere tarieven werken kostenbesparend en export bevorderend. Handelsverdragen scheppen nieuwe mogelijkheden, terwijl open markten economische groei en werkgelegenheid creëren, zowel in de EU als bij de handelspartners.
De handel bevordert nieuwe investeringsstromen die weer ideeën en innovaties verspreiden en kansen scheppen voor productiviteitsgroei en meer keuze voor de consument. Met de investeringen zijn niet alleen de kapitaalstromen gemoeid, maar ook de rechtszekerheid en een voorspelbaar stabiel handelsklimaat. Bij de associatieverdragen wordt ook gelet op het openstellen van de markt voor buitenlandse bedrijven bij overheidsopdrachten en bij de acquisitie van opdrachten voor infrastructurele werken.
Verder is een belangrijk aspect van het handelsbeleid het verbeteren van instituties die voor een goede marktwerking noodzakelijk zijn. Men moet hierbij denken aan de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten, auteursrechten en merken. Ook vergunningen en normen voor de gezondheid van mens en dier en gewasbescherming zijn van belang. Voor een duurzame ontwikkeling van de economie zijn goed bestuur, respect voor de rechtsstaat en mensenrechten onmisbaar. Voorts is er aandacht voor het bestrijden van onethische handelspraktijken, zoals corruptie.
Veiligheidsaspecten
Ook veiligheidsaspecten spelen een rol. Wat te denken over de bezorgdheid dat het associatieverdrag met Oekraïne kan leiden tot een provocatie van Rusland. De feiten die hierbij in het oog gehouden moeten worden zijn:
- Oekraïne is een soeverein land;
- Het aangaan van een associatie met de EU lijkt al stilzwijgend door Moskou te zijn aanvaard;
- Uitbreiding van de handelsrelaties tot een officieel EU-lidmaatschap is thans niet opportuun en ook niet gewenst gezien de lange weg die Oekraïne nog heeft te gaan. De ervaring heeft geleerd dat er te vaak landen tot de EU zijn toegetreden die nog onvoldoende waren gevorderd met hun convergentieproces;
- Een associatieverdrag biedt een goed alternatief voor EU-lidmaatschap en uitzicht op welvaartsverbetering zoals andere Oost-Europese landen inmiddels hebben ervaren;
- De verplichting om zich te committeren aan het acquis communautair kan worden opgevat als de wil van Oekraïne om te handelen naar de kernwaarden van de EU.
De NAVO
Een feit van een geheel andere orde is dat het niet de oriëntatie op de EU is waar Rusland mee in de maag zit, maar de belangstelling die Kiev heeft getoond voor de NAVO. Opgemerkt kan worden dat die belangstelling al teruggaat tot de tijd dat het Sovjet imperium uiteen viel. Reeds in 1994 opteerde het land voor het Partnership for Peace Program van de NAVO. En in 2008 verzocht Oekraïne toegelaten te worden tot het Membership Action Plan van de verdragsorganisatie. In Moskou leidde dit toen tot grote verontwaardiging. Echter, in 2010 sprak het Parlement van Oekraïne uit dat toetreding tot de NAVO niet in het belang was van het nationale veiligheidsbeleid. Maar de Russische interventie in Oekraïne in oktober 2014 bracht daar verandering in. Na de annexatie van de Krim is het Parlement tot het inzicht gekomen dat het gevoerde beleid niet bestand is gebleken tegen agressie van buiten af.
Dat Rusland bezwaren heeft tegen een toenemende invloed van de NAVO in het oosten van Europa, verbaast niet. Het standpunt van de verdragsorganisatie is echter dat toetreding in de eerste plaats afhankelijk is van de vraag of een aspirant-lid voldoet aan de criteria die daarvoor gelden. Een associatieverdrag met de EU is geen criterium. Anders gezegd, het associatieverdrag en het beleid ten aanzien van de veiligheid aan de buitengrenzen van Oekraïne bevinden zich in verschillende registers.
Lapmiddel
Een Nederlandse volksraadpleging om het verdrag te blokkeren onder het motto 'red de democratie' is een lapmiddel
Het associatieverdrag met Oekraïne is qua procedure op gelijke wijze tot stand gekomen als de verdragen die de EU eerder heeft gesloten met tal van andere landen. Qua inhoud worden de overeenkomsten, zo mogelijk, op maat gesneden om de specifieke belangen van de betrokkenen partijen te kunnen wikken en wegen. Een Nederlandse volksraadpleging om het verdrag te blokkeren onder het motto 'red de democratie' is een lapmiddel. Afwijzing van het verdrag zal het beoogde doel van meer democratie in de EU niet dichterbij brengen en worden gezien als een onheus gebaar naar Oekraïne, dat part noch deel heeft gehad aan de manier waarop in de Europa het democratisch proces gestalte heeft gekregen. Dat proces is misschien verre van ideaal, maar het functioneert en de vraag hoe het kan worden versterkt, is legitiem.
Wie door democratie gedreven beweegredenen heeft, moet het niet over de boeg gooien van een referendum over een handelsverdrag. Het hoge spel dat in Engeland wordt gespeeld, met een Brexit als inzet, getuigt van een meer principiële houding. Het geeft precies de essentie aan van democratie, namelijk de mogelijkheid van het electoraat, dat als het er op aan komt, zich op geweldloze manier van de machtshebbers kan ontdoen.
Fred Pallada en Rob Rühl zijn beide econoom. Fred Pallada was tot 2010 senior research executive bij het Economisch Bureau van ING. Rob Rühl is oprichter van Next Markets Advisory, dat bedrijven uit de Benelux adviseert over het betreden van opkomende markten in onder andere Polen, Turkije en India. Zij schreven deze gastbijdrage als een reactie op het initiatief van GeenPeil om een referendum te houden over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.
62 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Nog grotere macht voor Brussel, en nog minder zeggenschap voor ons land, zijn belangrijke overwegingen.
Door de militaire samenwerking van Brussel met Kiev vreest men bovendien oorlog met Rusland.
Dit verdrag een handelsverdrag noemen, is gewoon misleiding.
Werner van Damme
Pieter de jager 4
Werner van DammeWerner van Damme
Pieter de jagerOver oa Griekenland werd ook verteld dat het zo goed voor Nederland zou zijn en daar merk je bijna alleen maar nadelen van. De EU wordt in deze hoedanigheid onze ondergang.
Een handelsverdrag is prima maar daar moet het ook mee ophouden.
Pieter de jager 4
Werner van DammeIk ben ook alleen voor een handels en juridisch verdrag om de investeringen ook veilig te maken. Het politieke en militaire gedeelte moeten ze eruit halen.
Werner van Damme
Pieter de jagerDit hele verdrag is een begin van een EU lidmaatschap van oekraine. Daar worden een paar mensen beter van, maar 99% word er armer van.
kees laan 1
Werner van Dammehttps://www.ecb.europa.eu/paym/t2/about/countries/html/index.en.html
(dit lange weekeinde wel gesloten)
Roland Horvath 7
Alle vrijhandelsverdragen willen alle macht aan de GMO en geen enkele belemmering voor de handel. Dat laatste is te vergelijken met een verbod van zeedijken voor een land als NL.
Het verdrag UA-EU is een opstapje om EU lid te worden. Weer een minder ontwikkeld land met zeer lage lonen en prijzen. Meer spanning op de arbeidsmarkt. Straks zijn door het wanbeheer van het EU bestuur en door bemoeienissen van de US Oekraïne en Turkije EU lid.
De EU wordt geleid door de US/NAVO/TTIP, door het IMF en door de GMO. Niet door Rutte2 en Michel1.
Peter Urbanus 5
Degenen die het beleid en vrijhandelsverdragen verdedigen en begrippen als flexibiliteit en participatiemaatschappij bejubelen, zijn altijd degenen met mooie banen of een fijn pensioen. En niet degenen die op de schopstoel zitten omdat hun werk ophoudt te bestaan, of al thuis zitten en niet zeker weten of ze ooit weer fatsoenlijk werk zullen vinden.
Daar zit 'm de kneep bij dit soort discussies. Zelf ben ik er nog niet uit of ik ga stemmen en zo ja, of het ja of nee wordt.
Rini 3
Wat een draak van een artikel.
Frans 5
Was ik nog aan het twijfelen om lid te worden vanwege een berg aan werkelijk fantastische artikelen die ik hier gelezen heb dan wordt de twijfel weer groter als ik dit soort artikelen aantref. De gedachte dat deze propaganda tegen betaling geplaatst is komt bij mij op.
Pieter de jager 4
FransRichard Ran 4
FransWellicht een poging tot berichtgeving die in de mainstream media bekendstaat onder het positief klinkende label "evenhandedness", maar m.i. weinig uitstaande met het kritisch volgen van macht en geldsporen.
Conclusie: propaganda uit ING koker, geplaatst onder het mom "fair & balanced".
Eric Smit 11
FransGroet,
Eric
Frans 5
Eric SmitHet ging mij niet om eens/oneens, juist dat zou geen enkel probleem zijn omdat daarmee de discussie beter wordt. Waar het mij om gaat is de aanwijsbare fouten, bewuste weglatingen van feiten en de framing die plaats vindt. Dat is wat mij aan dit artikel enorm tegenstaat en een gevoel van "propaganda tegen betaling" veroorzaakt.
Verwijder eens alles uit de tekst wat niet te maken heeft met het referendum, oftewel het handelsverdrag gedeelte aangezien dat op Europees nivo geregeld is\wordt. Wat blijft er dan nog van dit artikel over?
Peter Zwitser 9
FransMaartenH 10
Eric Smit 11
MaartenHGroet,
Eric
[Update] de toevoeging is geplaatst..
Jean Wanningen 6
MaartenHFrank Gerritsen
Jean WanningenEen belangrijke toevoeging aan het artikel; nu kan ik het veel eenvoudiger volgen, al was het maar dat je te voren weet, waar het artikel met je naar toe wil. Immers, ING-economen kunnen moeilijk iets openbaar publiceren wat niet het ING-belang dient...; wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
En dan is het toch wel jammer, dat dit artikel geplaatst werd, omdat de inhoud ervan slechts een bank(multinational)-belang dient, waarmee het verkrijgen van een meer objectief beeld rond het referendum nu juist NIET werd beoogd!
Pieter de jager 4
Overigens mis ik in de grafiek de enorme recessie die alle oostbloklanden hadden na 1989. Hervormen doet eerst veel pijn, maar dat is er blijkbaar buiten gelaten.
Richard Ran 4
""Anders gezegd, het associatieverdrag en het beleid ten aanzien van de veiligheid aan de buitengrenzen van Oekraïne bevinden zich in verschillende registers.""
Nee joh, ben je gek. Het verdrag heeft geen consequenties voor het defensiebeleid en bevat geen militaire paragraaf.. Laten we net doen of deze agressieve economische EU-provocatie volledig losstaat van de NAVO provocaties aan Ruslands grenzen.
Nogmaals: een leugenachtig artikel.
Nog maar even als reminder een video waarin de "economic hitman" (van "Confessions of an Economic Hitman") zichzelf voorstelt. Lezers die menen dat er niets speelt achter de fraaie schermen c.q. rookgordijnen van deze ING-auteurs doen er goed aan zijn boodschap ter harte te nemen: https://youtu.be/hSeP1-DAzeA
Ook een goeie:
""Men moet hierbij denken aan de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten [Monsanto, GMO], auteursrechten en merken. Ook vergunningen en normen voor de gezondheid van mens en dier en gewasbescherming [Monsanto, Roundup] zijn van belang.""
Klinkt mooi hè, "bescherming patenten" en "gewasbescherming"? Voor de duidelijkheid heb ik in het citaat een voorname multinationale "stakeholder" tussen haakjes toegevoegd. Zoals onze economic hitman al opmerkt, wil Monsanto dolgraag z'n tanden in Oekraïne zetten. In dat kader valt de aard van de patent- c.q. gewasbescherming eenvoudig te voorspellen.
https://www.ftm.nl/artikelen/kijktip-ruzie-over-het-gif-dat-roundup-heet
Gelukkig volgt op het citaat gelijk een zin met daarin het gegarandeerd bona fide stopwoordje "duurzaam". Dat dan weer wel.. ;)
Nóg zo'n rookgordijn van deze auteurs:
""Echter, in 2010 sprak het Parlement van Oekraïne uit dat toetreding tot de NAVO niet in het belang was van het nationale veiligheidsbeleid. Maar de Russische interventie in Oekraïne in oktober 2014..""
bla bla..
US neo-con coup feb 2014 vergeten?
Michel Fleur 6
Ook in dit artikel worden weer de economische voordelen genoemd.
Echter, zoals men op vele andere artikelen op o.a. deze site kan lezen, zijn de onderzoeken die deze voordelen aantonen gedateerd, uitverkozen uit een set van (veelal neutrale of zelfs negatieve) onderzoeken of in opdracht van banken uitgevoerd (zie verder).
De "ease of doing business" formule van het IMF bestaat uit een aantal aspecten. Een verhoging van de loonbelasting voor lagere inkomens en een verlaging van die van hogere inkomens. Verder worden sociale voorzieningen verplicht uitgehold. Alle staatsbedrijven die nog enigszins winstgevend zijn worden opgekocht en de nieuwe eigenaren vinden via Nederland een weg om vooral geen belasting in de Oekraine (of waar dan ook) te betalen. De Oekriense overheid kan gelukkig voor de gederfde inkomsten wel veel schuld aangaan bij onze banken en het IMF. Grond wordt ter beschikking gesteld aan buitenlandse investeerders en veel boeren zijn al onder dubieuze omstandigheden en voor een habbekrats van hun land af geholpen.
Dat is allemaal goed voor de ecnomie, want er komen meer beursnoteringen en de koersen schieten omhoog met al het geld dat door de aangegane schuld in de economie gepompt wordt.
Helaas merkt de gewone bevolking daar niets van.
DAT is de reden dat ik tegen stem. Niet omdat ik wat populisten napraat.
Het zijn zaken die in heel Europa aan de hand zijn en helaas krijgen we daar nog minder de kans iets aan te doen. En TTIP gaat natuurlijk gewoon door.
Maar laten we de Oekrainers dat allemaal niet aandoen.
Eric Smit 11
Michel FleurGoed dat je naar onze andere artikelen in dit dossier verwijst, daar staat inderdaad veel zinnigs in.
Groet,
Eric
Frank Gerritsen
Michel FleurJe eindigt met: "En TTIP gaat natuurlijk gewoon door." En ik begrijp die opmerking. Maar toch denk ik dat je deze beter niet op deze wijze zou moeten maken, want het is cynisch. En cynisme is nooit de vriend geweest van een mens die opzoek is naar een betere wereld. Als je die opmerking inhoud, geeft dat kracht tot iets beters op een ander moment. :)
goof 4
Onze regering is er voor en daarom ga ik contrair .
Alles wat onze regering tot nu toe heeft laten zien en elke genomen beslissing was contrair heel veel beter uitgepakt .
Hoor ik Rutte vandaag weer zeggen op het nieuws , wij zijn met meer en wij geven geen krimp en gaan niet toegeven aan terrorisme.
Rutte en consorten , jullie hebben deze ongein zoals vandaag in Brussel zelf over ons afgeroepen en houd er rekening mee dat ons land dit echt niet bespaard zal blijven.
Ik weet niet hoeveel stront jullie daar in Den Haag en Brussel in de ogen hebben zitten maar blijf vooral doorgaan met het pamperen van die moslims maar hou aub hou met dat hypocriete domme gezwets wat jullie nu op de media uitkramen want daar daarvan word ik heel kwaad.
Jullie heren politici zijn zelf zijn verantwoordelijk voor wat er nu in de EU aan het gebeuren en wat de VS heeft gezaaid in het midden oosten plukt de EU de wrange vruchten .
Laten we ons svp aansluiten bij Putin want die weet hoe je tuig moet uitroeien en hoe je omgaat met problemen.
Laten we de VS eens gaan boycotten ipv van Rusland zou ik zeggen.
Eric Smit 11
goofWat een advies: 'aansluiten bij Poetin'. Een despoot. Dat is wel het meest ridicule wat ik in tijden heb gelezen. Past goed op een site voor dwalende lieden met extreem rechtse sympathieën, niet hier.
Werner van Damme
Eric Smitgoof 4
Eric SmitDe VS heeft ons in de shit gebracht met hun buitenlands beleid de laatste 25 jaar en zie het resultaat en wat het ons gebracht heeft .
Putin is daadkrachtige leider die knopen doorhakt ipv van het halfzachte beleid van westerse leiders en de laatste jaren het watjes beleid van Obama.
Putin heeft van een failliet Rusland voor economische groei gezorgd en het zg. vrije westen heeft precies het omgekeerde gedaan , van welvaart naar een failliet van de economie .
Dat de VS de olieprijzen dusdanig heeft gemanipuleerd om Putin op de knieën te krijgen hebben ze alleen zichzelf heftig mee in de voet geschoten met hun schaliegas .
En Eric of jij dat ridicule noemt of dwalend mag jij weten en die uitspraken zijn voor jou rekening .
Om zo forum leden zo te betitelen vind ik trouwens niet erg kies .
Eric Smit 11
goofDat mag je vinden. Ik vind jouw bijdragen van een zeer bedenkelijk niveau. Ik moedig je van harte aan om daar iets aan te doen.
PS kijk even naar de groeicijfers van Rusland over de afgelopen jaren en bedenk in hoeverre die met het beleid van 'de heerser' hebben te maken.
goof 4
Eric Smitgoof 4
Eric SmitMoet je eens kijken van waar ze vandaan komen en moet je nu het westen eens zien hoe hard ze richting ravijn gaan.
Joost Broeren 1
goofRusland heeft gespeculeerd op een hoge olieprijs om de begroting dekkend te houden en eventueel tot een begrotingsoverschot te komen. Dat is speculeren met geld waarvan je niet zeker weet dat je het hebt.
Verder vind ik Putin en het gevoerde sociale en politieke beleid in Rusland van bedenkelijk allooij. Van het feit dat er van een oppositie geen sprake is en van het feit dat je je moet hoeden als je een andere geaardheid hebt. Maar goed, to each his own.
goof 4
Joost BroerenDe ECB speculeert op dit moment zeker wel met geld dat ze hebben vind je ?
Ik vind alles best hoor als je het niet eens bent met Putin zijn beleid maar het is tenminste een beleid en dat is wat het westen ofwel de EU niet kan zeggen.
Bart Bartelds 4
goofEr zijn afgelopen 4 maanden in Rusland 6 flat gebouwen compleet met de grond gelijk gemaakt omdat zich daar terroristen zich schuil hielden en 17 vrijstaande huizen.
3 dagen terug is er in Moskou een grote aanslag verijdeld waarbij waarschijnlijk lieden van CIA zijn betrokken.
Victor Onrust 2
Eric Smit 11
Victor OnrustJe mag je bedenkingen hebben bij deze publicatie, maar het zou je sieren om argumenten in te brengen in plaats van deze boze, voorbarige conclusies aan ons toe te vertrouwen.
Gilles Wattel 1 3
Eric SmitGezien ook TTIP zie ik er niets anders in dan VSEUNATO agressie tegen Rusland.
'Economic NATO', aldus Hillary.
Fred Raaks 2
Al te vaak heeft de gezonde verstand van de burger gelijk gekregen (zie het vluchtelingen probleem en het islamisme) en moest het establishment dit schoorvoetend toegeven. De maatregelen die genomen moesten worden kwamen dan weer eens te laat, kalf en put, de burger zit met de scherven.
Het feit dat een reaguurder hierboven (hulde MaartenH!) ons moest informeren dat deze "economen" deel uit maken/maakten van een financiële instellingen die direct interesse hebben bij de associatie van de Oekraïne zegt al genoeg. Geschiedenis heeft talloze malen aangetoond dat financiële instellingen geen enkel interesse heeft in de burger en lak heeft aan maatschappelijke verantwoording en dat de regering, die eigenlijk de burger moet behoeden voor problemen, zich laat influisteren door dezelfde financiële instellingen, ING heeft zelfs wetten ontworpen voor de regering. Nog te zwijgen over de draaideur waardoor vele politici bij dezelfde financiële instellingen belanden (o.a. Zalm).
Kortom ik ben blij dat Geen Peil er is en als een horzel het policor establishment blijft volgen. Evenals 925 overigens die vele feiten aandraagt over hoe de oligarchen in Oekraïne de boel beheersen en waar onze miljarden heen zullen gaan. Daar hoor je onze ING economen niet over. Het gaat de ING en de hordes consulenten en economen alleen maar om de miljarden die door de belastingbetaler in de Oekraïne worden gepompt. Als het fout gaat zullen de banken weer uit de sh!'t getrokken moeten worden. "Kop ik win, munt jij verliest" is het banken-motto.
Peter Zwitser 9
Fred RaaksIk heb het enigszins gescand, maar het is onmogelijk zoiets helemaal te lezen. Wat dat betreft ben ik blij met iets als FTM, waar het iets beknopter wordt opgediend.
MaartenH 10
Peter ZwitserGilles Wattel 1 3
Peter ZwitserMaar ja, waarom zou je het lezen ?
De Brusselse wens tot machtsuitbreiding is toch glashelder ?
Al was het alleen maar de wens van Verhofstadt 'dat Rusland ook nog eens lid wordt'.
De mentaliteit van dit baasje mag er uit blijken dat hij bij Buitenhof riep 'er wordt helemaal niet onderhandeld met de Britten, ze mogen als één van zesentwintig aan tafel zitten'.
Een despoot, tweelingbroer van Schulz.
Fredo 5
Dat er nu een referendum is vind ik daarom een goede zaak.
Ik ben het ook wel eens met de voorstanders van het oekraine-verdrag, die zeggen dat er vele oneigenlijke motieven een rol spelen. Bij mij was dat ook het geval, ik vind de EU een voorbeeld van ondemocratisch bestuur, dus ik heb de neiging om tegen te stemmen. Vooral om te laten horen, dat ik er ook nog ben. En dat ik eerder gehoord wil worden. Denk bijvoorbeeld ook aan TTIP.
Daarom hoop ik, dat zowel voor- als tegenstanders van het verdrag met Oekraine in ieder geval het instrument Referendum serieus blijven nemen, ondanks de huidige onduidelijkheden en misbaksels.
ps. Ik neig nu overigens naar ja, ten minste als de meerderheid van Oekrainse bevolking het verdrag als een steun in de rug ervaart. En daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik krijg ook de indruk, dat er een grote minderheid dit liever niet heeft en dan is het een geopolitiek verhaal (een verhaal van invloedssferen) en dan zeg ik liever nee.
MaartenH 10
FredoGilles Wattel 1 3
MaartenHDe CIA gaf, naar verluidt, vijf miljard uit voor propaganda.
Bart Bartelds 4
Ten tijden van het communisme waren de producten Aardgas, Olie en Cokes kolen maar ook ertsen en afgeleiden staalproducten GRATIS ter verkrijging uit Rusland toen de Sovjet Unie.
Op het moment dat enkele EU leden Polen dreigden hun subsidie te korten merkte president Kasynski fijntjes op dat de 108 miljard subsidie uit de EU de afgelopen 10 maar een jodenfooi is vergeleken tegen huidige prijzen de 240 miljard uit de sovjets.
Nu ben ik nu reeds 9 jaar bewoner van het land Polen en wat ik zie, lees en hoor dat de salarissen geen procent effectief gestegen zijn de afgelopen 10 jaar.
Anders dan vele denken is de arbeidsmotivatie hier ook heden onzettent laag en een van de hoofdproblemen dat er geen feitelijke vooruitgang zit in dit land en vele andere voormalige Oostblok landen.
Het bovenstaande geld ook voor Oekraïne heden moeten zij 230 dollar per 1000 m3 aardgas betalen evenals de andere EU landen.
Wit-Rusland betaalt 50 dollar per 1000 m3.
Dat is ook de rede dat wit Rusland er niet over peinst om een of ander verdrag met de EU aan te gaan.
Tevens word de aardgas leiding die door Wit- Rusland loopt en een klein stukje Oekraïne omgelegd dat er niets meer via Oekraïne gaat.
Ook dat kost per 1-1-2020 het land 2,5 miljard aan doorvoer vergoeding mede door de Nordstream 2.
Oekraïne als geheel zal NOOIT in de EU komen, de Regio`s Odessa, Donetsk, Lugansk en Charkov zijn volledig Russisch orrienteert en zullen in geen beding zich ooit nog verzoenen met de nazi kliek in KIEV.
Las zojuist nog dat sakisvillie de zogenaamde goveneur van Odessa daar niet tolereert word op het provinciehuis.
Alles wijs erop dat het nieuwe economisch blok Rusland, China en India word.
De AIB en AIIB investeringsbanken waar EU en VS geweerd worden zijn er niet voor Jan met de korte gekomen.
Dat de wederopbouw van Syrië nu juist door deze banken word financiert zegt genoeg.
bos 2
Bart BarteldsOf andersom, kan je daar 'voor' op zijn? Het gaat er meer om hoe u er politiek naar kijkt. Is een toenadering tot de EU slim, of zal het de oorlog in het land verergeren? Het land viel altijd onder de invloedssfeer van Rusland en hoe gaan die de toenadering tot Europa bezien?
Is dat de Rus niet nodeloos tergen door een land aan je te binden dat strategisch voor Europa geen waarde heeft?
Ik ben geen voorstander van de huidige toenadering omdat ik er geen winst in zie. Niet voor Europa, niet voor Oekraïne en zeker ook niet voor Rusland. Welk doel dient het dan? Mijn vrees is, slechts het doel van de VS, die Rusland wil tergen.
Hilterman 4
1. Oekraine is een markt met 45 miljoen consumenten.
Jammer dat de interviewer vergat op te merken dat die consumenten gezien het gemiddelde inkomen niets te besteden hebben.
2. Het verdrag zou een goede bijdrage leveren aan het bestrijden van de corruptie in Oekraine.
Kijk dan eens wat er op dat gebied verbeterd is in EU lidstaten als Roemenie en Bulgarije.
Daar is vrijwel niets bereikt bij het bestrijden van de corruptie.
Die landen hebben nog steeds geen fatsoenlijke functionerende rechtspraak.
Er is geen enkel zinnig argument om dat verdrag met Oekraine te sluiten.
Bart Bartelds 4
Hiltermanbos 2
HiltermanNu stem ik tegen: niet tegen/voor Oekraine maar tegen EU: want die wil opnw uitbreiden............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS: ik ben al tig jaren tegen uitbreiden EU !
voorkeur voor eigen EU van de Balkan(kunnen ze lekker hun eigen vetes uitvechten op eigen kosten)
Ook eigen EU op de Kaukasus (samen sterker als kleine landen)
eigen EU in MO met Turkije, Palestina,Syrie,Irak.etc.
Elk blok met eigen muntje:)
bos 2
HiltermanAls Turkije er 3 miljoen heeft (=2 %) kan EU er ook wel 2% aan. ?
Maar nu door onderling gekrakeel binnen EU vlucht EU richting Turkije !!
Wss wordt het 'n verademing met opname vluchtelingen en wordt het de start van de (economische)vooruitgang in EU ?
bos 2
Hilterman=================================================
De EU "bevordert" zelfs corruptie in EU:
verslag van mijn correspondentie met EU parlementslid over 286 miljoen subsidie t.b.v. romas dat is blijven hangen in de Roemeense regering !!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement is deze zaak al aan de orde. Afgelopen week debatteerde ik erover met Eurocommissaris Georgieva en haar team. De Commissie probeert zich erachter te verschuilen dat effectieve controle moeilijk is, omdat ze niet wil 'stigmatiseren' door te controleren of de gelden daadwerkelijk bij de betrokken groep terechtkomen. Daarvoor moet je immers bijhouden hoeveel voordeel de Roma ervan gehad hebben. Ik ben van dat argument niet erg onder de indruk. Bij de procedure die dit najaar begint waarbij we de verantwoording van de besteding van alle gelden door de Commissie nalopen (in het kader van de kwijtingsprocedure) zal ik er stevige opmerkingen over maken en eventueel dreigen met een reserve op de uitgaven voor volgend jaar, als we geen bevredigend antwoord krijgen.
===========================================================================
Kristalina Ivanova Georgieva (Bulgaars: Кристалина Иванова Георгиева) (Sofia, 13 augustus 1953[1]) is een Bulgaars hoogleraar economie aan de Universiteit voor Nationale en Wereldeconomie in Sofia en tot haar benoeming als Europees commissaris in 2010 vicevoorzitter van de Wereldbank.
Tony Sara
Gilles Wattel 1 3
Tony SaraEn wat zou een oud Shell topman doen in een NATO advies commissie ?
bos 2
Artikel 10 van het associatieverdrag is een militaire verbintenis.
Artikel 10 Conflictpreventie, crisisbeheer en militair-technische samenwerking
De partijen intensiveren de praktische samenwerking op het vlak van conflictpreventie en crisisbeheer, in het bijzonder met het oog op versterkte deelname van Oekraïne aan civiele en militaire operaties inzake crisisbeheer onder leiding van de EU en aan oefeningen en opleidingen, ook die in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB).
Samenwerking op dit gebied wordt gebaseerd op regelingen en afspraken tussen de EU en Oekraïne over raadpleging en samenwerking op het vlak van crisisbeheer.
De partijen onderzoeken mogelijke samenwerking op militair of technologisch vlak. Oekraïne en het Europees Defensieagentschap (EDA) onderhouden nauwe contacten over de verbetering van de militaire capaciteit, ook op technologisch vlak.
René Derlant 3
Het Europees politiek bestel is inmiddels zodanig ingericht dat de burger structureel wordt buitengesloten van iedere zeggenschap over de besluitvorming. Het referendum is dus bij uitstek een instrument om de burger direct invloed te laten uitoefenen.
“Het resultaat dat er nu mee wordt beoogd, is een afwijzing van het associatieverdrag. Zo niet, dan is die volksraadpleging overbodig. Een 'nee' versterkt de democratie in de EU echter niet. Daarom is het referendum in zeker opzicht tendentieus, in een ander opzicht contraproductief, schadelijk voor Oekraïne en voor de burger nogal verwarrend als geheel.“
Ik heb echt geprobeerd te doorgronden wat hiermee bedoeld word, maar ik kom niet verder dan een paar losstaande, goedklinkende volzinnen die achterelkaar zijn geplakt.
“Ook veiligheidsaspecten spelen een rol. Wat te denken over de bezorgdheid dat het associatieverdrag met Oekraïne kan leiden tot een provocatie van Rusland.”
Dat is nu precies wat het associatieverdrag met Oekraïne is. Een provocatie van Rusland.
Er wordt de hele tijd gedaan alsof ‘wij’ begaan zijn met het lot van de Oekraïner, die zit te popelen om zich onze ‘Westerse Waarden’ eigen te maken. “Daar hebben mensen hun leven voor gegeven,” volgens Timmermans.
Het was gewoon een ordinaire staatsgreep onder aanvoering van zelfverklaarde Hitler vererende nationaalsocialisten.
Jan-Marten Spit 9
In US dollars, de munteenheid van de soevereine EU.
Oekraïne is economisch zwak en steekt zwaar in de schulden. Dus het heeft geen onderhandelingspositie. Daarom is dit zo'n goed moment om Oekraïne op te kopen onder een contract dat die transacties beschermd - ook wel eufemistisch een handelsverdrag genoemd. Dit verdrag maakt de bevolking huurders van eigen land.
Ik heb geen abonnement genomen op FTM om advertorials te lezen van investeerders in feitenvrije propaganda die je ook bij de NOS of de Telegraaf kan consumeren. Ik nam dat abonnement om journalistiek (tegenwoordig heet dat onderzoeksjournalistiek) te steunen. Heb ik mij vergist?
Bart Bartelds 4
Deze 4 regio`s waar 65% van de bevolking woont en ethisch Russisch is.
Centraal en westelijk Oekraine is in het Pools Bagnia, piaski i laski dwz moeras, zand en bos en alleen in regio Lviv enige mijnbouw industrie.
Daar liggen de grote kansen voor industrie uit de EU.
Moet men nooit meer liegen dan zal ik het voor deze ene keer geloven.
Totale onzin, het gaat maar om 1 ding en dat is hoe de NATO direct aan de grens met Rusland kan komen.
Als wij daarbij in ogenschouw nemen dat 2 grote NATO oefeningen in Polen en Noorwegen, voor de kou, op een grote mislukking is uitgelopen op welk vlak dan ook.
Bv. in Noorwegen hadden de heren(dames?) last van bevroren ledematen bij -15 graden.
Overigs welke idioot bij de NATO denkt nog aan een grond oorlog met Rusland?.
Dat word per direct een Atoom bom oorlog punt uit.
Wat het Russische volk tijdens WO 2 1941-45 is overkomen gebeurd hen NOOIT meer.
En zoals Generaal BD Kajut citeerde, 1 bom op Hamburg, 1 op regio Frankfurt, 1 op Parijs en 1 Noord Italië en binnen 3 uur leeft er geen mens meer in midden en west Europa.
David Law
http://925.nl/archief/2016/03/21/dit-wilde-de-britse-prof-in-buitenhof-vertellen-als-lodewijk-asscher-hem-de-kans-had-gegeven-1/
Ten aanzien "de belangstelling die Kiev heeft getoond voor de NAVO" raad ik iedereen aan om eens te google-en op "Victoria Nuland" en
"Fuck The EU" en dan zelf je conclusie te trekken hoe de belangstelling van Oekraine in NAVO tot stand is gekomen.
Ps: excuses voor het grove taalgebruik, maar dit waren letterlijk de woorden van de VS onderminister van buitenlandse zaken.
Richard Ran 4
(Ter lering voor kortzichtige associatie-propagandisten c.q. belanghebbende "economen")
http://www.voltairenet.org/article187588.html
M. van Deelen 11
https://www.rt.com/shows/sophieco/336066-nato-role-russia-europe/
Hobby Hobby
Bron: Facebook Forum voor Democratie