
Het Reflection Paper van de Europese Commissie grossiert in delirieuze fantasieën, schrijft Ewald Engelen. Het klinkt vooral als het overschreeuwen van de eigen onzekerheid: hoe harder het Europese project begint te kraken, hoe hysterischer de Brusselse zelffelicitaties.
Het droop weer van Brusselse minachting voor burgers en democratie. Ik heb het over het reflection paper over de toekomst van de eurozone dat de Europese Commissie eind vorige maand het licht deed zien. Het moment is goed gekozen, dat moet je ze nageven. Het verkiezingsseizoen is bijna achter de rug, de economie groeit weer, het ‘populistische monster’ is zogenaamd verslagen en met Macron is de Frans-Duitse as weer in ere hersteld. Buitenkansje dus om snel forse stappen te zetten op het pad naar de Europese finaliteit: de federale superstaat.
Het is een denktrant die in Brussel nooit ver weg is: opportunistisch gebruik maken van een murw electoraat om er beslissingen doorheen te jassen die datzelfde electoraat steeds meer buiten spel zetten. Onder het motto: wat de crisis ook is, meer Europa (en minder democratie) is altijd het antwoord.
Europese kerk
En dus verscheen juni 2015 het ‘Vijf-presidentenrapport’ dat in potloodlijnen een federaal Europa als oplossing schetst voor de problemen die te veel Europa (eurocrisis) nou juist heeft veroorzaakt. En verscheen maart jongstleden een zogenaamd white paper dat vijf toekomstscenario’s voor Europa presenteerde maar overduidelijk liet doorschemeren dat het vijfde scenario – ‘véél meer met elkaar doen’ – de voorkeur had. Ook al werd daarin met leedwezen geconstateerd dat dat scenario het risico in zich droeg delen van het Europese electoraat van zich te vervreemden die niet, zoals de auteurs, lid van de Europese kerk waren.
De mythes dat de euro lidstaten heeft beschermd tegen de financiële crisis worden weer herhaald
En nu ligt er dit reflection paper. Het stuk begint met de gebruikelijke riedel hoe mooi, goed, fijn en geweldig de euro wel niet is geweest. Het zijn prolegomena die je steeds vaker in Brusselse teksten tegenkomt. Hoe meer het Europese project begint te piepen en kraken, hoe meer de berichten aan de buitenwereld vooraf worden gegaan door hysterische zelffelicitaties. Het riekt naar overschreeuwen van een diepe, existentiële zelftwijfel. Ook worden de mythes herhaald dat de euro lidstaten heeft beschermd tegen de financiële crisis, dat het een publieke schuldencrisis was en niet een private en dat de euro helemaal niets te maken had met de crisis die vanaf september 2008 over het Europese continent klotste.
Absolute ramp
Het is pure geschiedsvervalsing. Zonder euro zouden de schuldposities in de Zuid-Europese lidstaten nooit zo buitensporig groot geworden zijn. Zou het risicobesef bij banken en beleggers nooit zo afgestompt zijn geweest. Zouden banken nooit zo’n grote chantagemacht over regeringsleiders en centrale bankiers hebben verkregen. Zouden landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië zich al lang weer in de zwarte cijfers hebben kunnen devalueren. En zou Duitsland nooit de Europese hegemon hebben kunnen worden die het hele continent in een Duits wingewest dreigt te veranderen. Oftewel, de euro is voor burgers, democratie, het MKB en het vertrouwen in de politiek een absolute ramp geweest.
Nog geen begin van erkening hiervan in de benevelde breinen die dit stuk hebben geschreven. Sterker, het rapport stelt doodleuk dat het gecoördineerde begrotingsbeleid – want dat is des poedels kern: een levensvatbare euro betekent dat Brussel het begrotingsrecht moet krijgen – ‘uiteraard niet procyclisch moet zijn’. Oftewel, niet bezuinigen als het slecht gaat en niet stimuleren als het goed gaat.
Je vraagt je af onder welke tegels de stoethaspels die dit paper hebben gecomponeerd hebben gelegen
Je vraagt je af onder welke tegels de stoethaspels die dit paper hebben gecomponeerd de afgelopen jaren hebben gelegen. Want als de Commissie sinds het uitbreken van de eurocrisis iets heeft gedaan, is het stompzinnig, procyclisch begrotingsbeleid afdwingen: bezuinigen en lastenverzwaren zul je, kreng! Met dramatische gevolgen voor de eurozone als geheel en landen als Nederland in het bijzonder. Het Duitse knechtje Dijsselbloem mag dan in zijn jongetjesfantasieën menen dat hij ‘het land heeft gered’ – in werkelijkheid heeft Nederland er langer over gedaan om uit de crisis te komen dan in de jaren dertig, zijn honderdduizenden nodeloos werkloos geworden en zijn de ondernemersambities van nog eens tienduizenden al even nodeloos gefnuikt.
Salamitactiek
In plaats daarvan grossiert het stuk in delirieuze fantasieën over een Europees ministerie van Financiën met eigen belastingrechten en eigen eurobonds. En natuurlijk mag het allemaal niet zo heten en worden de bonds ‘staatsobligaties-gedekte-obligaties’ (SOGO’s) genoemd en heet de eurotaks een ‘macro-economisch stabiliseringsfonds’.
En natuurlijk wordt weer de salamitactiek toegepast: we beginnen met een bankenunie, gaan door met een depositogarantiestelsel en een kapitaalmarktunie en voor je het weet bevind je je in 2025 in een federale superstaat die niemand wil behalve een stel wereldvreemde technocraten. En uiteraard is alles overgoten met een vroom sausje van democratie, medezeggenschap en verantwoording.
Ik weet één ding zeker: zolang Brussel dit soort nachtmerries blijft dromen, blijft het ‘populistische monster’ verschrikkelijk hard nodig.
35 Bijdragen
thebluephantom 6
wim de kort 8
kunnen we de zaken echt aanpakken, nietwaar.
Jeroen moet nu maar eens onderhand op papier zetten wat er allemaal aantoonbaar door zijn toedoen is gelukt.
olivier 13 2
Hoewel net als bij ons de socialisten zijn weggevaagd krijgt Macron's splinternieuwe partij een 370 van de rond 600 zetels, dus hij kan doen wat hij wil.
Macron is pro EU, en pro nog meer Brusselse financiële zeggenschap.
Hoe een ex Rothschildt bankier Fransen zo gek kreeg op hem te gaan stemmen, ik begrijp het niet.
Een 50% van de Fransen ging nu stemmen, daarvan een 30% stemde voor de Macron partij, dus met een vijftien procent van de stemgerechtigden krijg je de macht.
Het gevolg van het Franse districten systeem, er zijn er een 570, in elk district krijgt degene met de meeste stemmen, a.s. zondag tweede ronde, de zetel.
Wat dit nog met democratie te maken heeft kun je je afvragen.
En nog is men druk FN tegen te werken, ondanks dat die nu maar een 13 zetels lijkt te krijgen.
Bij evenredige vertegenwoordiging zouden het er een 80 geweest zijn; 13% van 600.
Kandidaten zullen gevraagd worden zich terug te trekken, om maar te voorkomen dat de FN kandidaat gekozen wordt.
Wie een beetje hersens en belangstelling heeft ziet hoe EU en euro niet werken, in de zin van welvaart, bestaanszekerheid en vrede brengen.
Toch dendert het monster maar door, het doet denken aan de Franse aristocratie voor de 1791 bestorming van de Bastille, misoogsten leidden tot hogere belastingen, de hofhouding moest gewoon doorgaan.
Hetzelfde lijkt het geval met de Brusselse hofhouding nu.
Als Brexit doorgaat, ik moet het nog zien, moeten de resterende leden meer gaan betalen.
Marla Singer 7
olivier 13Ook nog eens onbegrijpelijk dat Europees links ineens voor een rechtse politicus gaat staan klappen omdat een alternatief hun een nachtmerrie leek. Ook in Frankrijk heeft de linkse politiek een gevoelige klap gekregen. Maar dat mag niet deren want het populisme is verslagen!
Dat nu heel Europa in de greep is van narcistische, wereldvreemde in een ivoren toren levende politieke elite mag dan niet deren? Voor elk politiek probleem is de standaard oplossing meer Europa en mag het niet deren of die oplossing voor nog meer ellende gaat zorgen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerHet linkse populisme komt vanzelf terug, als de mensen merken wat ze gekozen hebben. Macron is een soort van anti christ misschien wel. ;)
olivier 13 2
Lydia LembeckZoals het daar werd verwoord 'Macron beheerst wel de politiek, maar niet de straat'.
Bij de presidents verkiezingen kwamen velen, ik meen meer dan vier miljoen, een blanco stem uitbrengen.
Velen interpreteren dat als dat 'men' de buik vol heeft van politiek.
Wie nu het Franse nieuws volgt kan lezen over de dealtjes van deze week, kandidaten die zich terugtrekken om de minst slechte tegenstander gekozen te laten worden, en kandidaten die onder druk worden gezet om zich terug te trekken, veelal om te voorkomen dan de FN kandidaat wordt gekozen.
Dan is de Nederlandse democratie toch nog iets, onze evenredige vertegenwoordiging verbloemt de tegenstellingen niet.
locke 5
Marla SingerJacques De la Haye 8
olivier 13Markdraaier 7
Wat een prachtige vlijmscherpe filering van de "Europese droom ".
Ik las het nogmaals met genot.
Markdraaier 7
ronald 61
Er zijn toch ook voordelen aan de euro en Europa? Dat zie je nu bij de Brexit goed naar voren komen.
Handelsverdragen moeten opnieuw besproken worden. Uitwisseling van burgers. De pond doet t niet zo geweldig hoor de laatste jaren. En de terroristen die de Britten niet binnen willen laten, door uit Europa te stappen, blijken al gewoon in hun land te wonen. Nog een reden om meer samen te doen.
Als je fiets niet goed rijdt, moet je'm niet weggooien, maar beter maken.
Europa is zeker niet perfect. Maak het beter.
olivier 13 2
ronald 61En wat met Brexit, die is er pas over twee jaar.
Pas twee jaar daarna kun je zien of GB er beter of slechter van is geworden.
Uit de EU gaan had overigens niets met terrorisme te maken, veel meer met de komst van EU burgers, O Europeanen.
'Maak Europa beter', waar hebben we een EU voor nodig ?
Voor militaire samenwerking met Ukraine, om oorlog met Rusland te provoceren ?
Lydia Lembeck 12
olivier 13M.a.w. we kunnen veel bereiken met een EEG waarbij de burgers profiteren van de samenwerking, maar waar het gaat beginnen om een VS van Europa te maken en om militaire zaken als wapens en oorlog e.d., dan is er niets bij dat goed is voor de burgers.
Jacques De la Haye 8
ronald 61Ron Miltenburg
De (niet gekozen) eurocraten zijn uit het eigen pro-EU clubje geselecteerd en zullen dus nooit tegenspraak geven. Het volk heeft geen enkele mogelijkheid om deze personen weg te sturen, zoals dat in een normale democratie wel kan. Er bestaat dus ook niet zoiets als het 'afleggen van verantwoording'. Mensen als Juncker en Timmermans kunnen de meest bizarre uitspraken doen en maatregelen afkondigen en als burger kun je je alleen maar verbazen.
Er is al lang geen sprake meer van beleid. De euro is geflopt. De opgekochte schuldpapieren in de kelder van de ECB zijn opgelopen tot boven de 4 biljoen. Desondanks staan banken in Italie nog steeds op instorten. De migratiecrisis is nog steeds enorm actueel en de EU komt niet verder dan strafmaatregelen tegen landen die dwars liggen. De EU is al meer dan een jaar bezig met de verdeling van 100.000 gelukzoekers en ondertussen zijn er al weer 300.000 bij gekomen. En toch zijn er nul maatregelen om de buitengrenzen te gaan controleren, terwijl de NGO's gefaciliteerd worden om als taxi te fungeren tussen Libië en Italië.
De enige weg is voorruit, zonder bezinning. Er wordt gewerkt aan een EU-leger. Dat is de grootste nachtmerrie voor een democraat: ongekozen bestuurders die zich niet hoeven te verantwoorden, maar die wel kunnen beschikken over een leger.
Maar ondanks alle gemopper stemmen mensen toch weer op pro-EU partijen. Dus waarschijnlijk ben ik degene die het helemaal verkeerd zie.
bps 12
Een staatsobligatie-gedekte-Euro-obligatie? Een met schuld gedekte schuld? Schuld bestrijden met schuld?
Moet dat niet andersom zijn?
Procyclisch, crisis versterkend/verlengend beleid in plaats van anticyclisch, crisis verzwakkend/beëindigend beleid?
Moet dat niet andersom zijn?
Een onschendbare Eurobureaucratie die zich met Euroschulden en extra Eurobelastingheffing van derden financiert en betaalt?
Kan dat niet anders, zodat zij zelf verantwoordelijk en aansprakelijk zijn?
Welke kant gaat dat op? De goede? Of de verkeerde?
Jan Smid 8
bpsBedoelt wordt een covered bond zoals een institutionele belegger die geld uitleent aan een bank en een stuk van de activa mag pakken als de bank niet aan de verplichtingen kan voldoen. Maar wat is dan in deze discussie de activa?
http://www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift/maandbladvermogensrecht/2015/6/MvV_1574-5767_2015_013_006_003.pdf
bps 12
Jan SmidIn het geval van een staatsobligatie niet concreet. Die dekking moet nog gevormd worden in de toekomst.
De belastingbetaler moet dat nog maken, voordat er belasting over geheven en betaald kan worden om de staatsobligatie te betalen.
Hoe meer geld en schuld, hoe groter beslag nu al wordt gelegd op toekomstige dekking steeds verder in de toekomst.
Voor al dat nieuwe geld waarmee de ECB staatsobligaties opkoopt is nog geen concrete actuele dekking. Er is aanstonds wel zoveel geld in de markt dat de EU met Eurobonds aanstonds dat geld weer kan lenen van de markt, als de ECB de QE eens staakt.
Eurobonds nemen de QE dan over.
Dan ben je weer een aantal jaren verder en is daar tijd voor gekocht met geld uit lucht voor lucht.
De eurolanden die negatief blijven draaien leveren al te weinig dekking.
Het is vnl. de publieke sector en diens periferie die van staatsobligaties profiteren. en die produceren nu eenmaal nauwelijks concrete dekking, m.u.v. dure luxe woonhuizen.
Als de economie weer inkakt, is er dan weer te weinig dekking voor de hele geldberg, ofwel de schuldenberg. De €uro verliest z'n waarde, z'n dekking, betekenis en vertrouwen langzamerhand.
Lydia Lembeck 12
bpshttp://www.ad.nl/binnenland/europarlement-wil-nieuw-gebouw-van-half-miljard~aaed05f5/
Reactie van Dennis de Jong: "Er is maar één scenario waarin ik blij zou zijn met een nieuw gebouw en dat is, als Straatsburg als zetel van het EP wordt afgeschaft. Maar zelfs dan zou ik altijd een kosten/batenanalyse willen zien waarbij nieuwbouw en renovatie worden vergeleken. Ik begrijp dat renovatie €30 miljoen zou kosten en nieuwbouw vele honderden miljoenen en als dat klopt, zie ik niet in hoe het EP ooit voor nieuwbouw zou kunnen kiezen. Maar ja, het blijft het EP.... "
olivier 13 2
bpsbps 12
olivier 13Van mij zou je het antwoord krijgen dat opgesloten ligt in de vraag: het moet andersom, wil het de goede kant op gaan.
Dat antwoord houd je dan nog van mij tegoed als je er bij mij om zou komen.
Roland Horvath 7
Een rechtstreeks gekozen Raad, bvb 4 permanente leden per staat, is beter dan wat er nu zit en in het geheim vergadert. En meer bevoegdheden voor het Parlement. En de Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement. Wat is daar tegen? Het is veel beter dan wat er nu zit.
In principe moeten er nog jaarlijkse bindende referenda bij over om het even wat. Waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid is voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement.
Guus 12
Allereerst een heerlijke samenvatting van enkel problemen van het huidige Europa en de kortzichtigheid van een stel waanzinnigen daar.
Maar ik blijf toch altijd met een vraag zitten na het lezen van je collumns en stukken over Europa: Wat voor een Europa dan wel? Of wil je de Europa en de euro weggooien? Ik vraag dit met name omdat ik zoekende ben naar alternatieven. Ik wil daarnaast ook niet het kind met het badwater weggooien omdat ik denk dat de Europese samenwerking zowel economisch als op andere fronten wel een groot goed is. Hierbij kan je denken aan vrede op het continent. (Vanuit een historisch perspectief nog steeds behoorlijk uniek) maar ook millieu en klimaat verandering. En (jammer genoeg enkel in potentie) juist het beteugelen van financiële markten.
Lydia Lembeck 12
Guus 12Mz59 7
Zou dit document bedoeld zijn: "Reflection paper on the deepening of the economic and monetary union"? Dat is van 21 Mei.
https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-emu_en_2.pdf
"Years of low or no growth have left enduring marks on Europe’s social, economic and political fabric. Many countries are still dealing with the legacies of the crisis – from high unemployment to high levels of public or private debt. And while support for the single currency is strong – and even on the up – there is also a broader questioning about the value-added of the euro and the mechanisms of the EMU".
Het vijf-presidenten rapport: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/5-presidents-report_en.pdf
Hoofdstuk 5 van dit rapport gaat over "Democratic accountability, legitimacy and institutional strengthening":
"Greater responsibility and integration at EU and euro area level should go hand in hand with greater democratic accountability, legitimacy and institutional strengthening. This is both a condition for success and a natural consequence of the increasing interdependence
within EMU. It also means better sharing of new powers and greater transparency about who decides what and when. Ultimately, this means and requires more dialogue, greater mutual trust and a stronger capacity to act collectively."
Men is zich er dus van bewust dat de "democratic accountability" groter zou moeten zijn; maar de lidstaten willen dat niet vanwege het souvereiniteitsverlies van nationale regering en parlament.
Gerben Gerrits 7
Markdraaier 7
Gerben GerritsHet werkt op mijn lachspieren,traanbuizen,onderbuik.Het lokt cynisme en verbetenheid uit.
Voor mij begrijpelijk maar ik betreur het wel.De inhoud raakt op de achtergrond en je maakt het voor je tegenstanders makkelijk om je niet serieus te nemen.
Een zinvolle discussie volgt niet meer.
Maar ik ben wel zo cynisch dat ik inmiddels denk ;zonde van de energie, het is toch aan dovenmansoren gericht.
Judith 5
Danny Split 7
Jack van der Mijn 2
Markdraaier 7
Jack van der MijnEen ei ,welke grootte,hoe die er ook uit ziet,is voor hen hetzelfde. Het zijn vogels die de koekoeksjongen in hun nest niet herkennen.
Ad Van Heeswijk 6
Is de euro een totale ramp en de schuld van alles? Vergeten we dan niet een aantal partijen, zoals de banken. En vergeten we het toelatingsbeleid van de EU? En binnen de handel met eurolanden zie ik nog wel wat voordelen.
En de teloorgang van de Democratie? Akkoord, ik ken geen beter systeem maar het is net zo zwak als de betrokkenheid van de burger die meer uren per week besteed aan voetbal of BzV dan aan meningsvorming over politieke vraagstukken. Helaas een grote groep die daarbij nog vatbaar lijkt voor populisme.
En vergeten we niet degenen die zich laten kiezen in de EU: De verdenking van weinig persoonlijke integriteit en baantjesjagen komt regelmatig voorbij. Voor de beeldvorming zeker slecht.
Het zal nog wel een generatie of twee duren voor we het EU verhaal echt op waarde kunnen schatten. Tot dan, althans voor de pro europeanen, laten we eens bekijken hoe we verder willen?
Arie J. Huisman 4
[Verwijderd]
[Verwijderd]