Delta Lloyd lijdt aan acute amnesie

2 Connecties

Organisaties

Delta lloyd

Werkvelden

Woningmarkt
0 Bijdragen

Delta Lloyd is zelf medeverantwoordelijk voor de problemen van de woningbezitter.

Uit een recent onderzoek van Delta Lloyd blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek, aan het eind van de looptijd met een restschuld blijft zitten. Een onderzoek van Delta Lloyd was eigenlijk niet nodig om ons dit te vertellen. De AFM voert regelmatig peilingen uit waaruit blijkt dat ruim de helft van de hypotheekschuld aflossingsvrij is, wat dus per definitie betekent dat bij de helft van de hypotheken een restschuld overblijft.

 

Zorgelijk is dat uit de peiling naar voren komt dat een kwart van de woningbezitters niet weet hoe het de restschuld gaat aflossen. De rest denkt de schuld af te lossen met een erfenis (8%), spaargeld (17%) of door het huis te verkopen met overwaarde (27%).

 

Joost Melis, directievoorzitter van Delta Lloyd, vreest voor de woningbezitter. ‘Het is zorgelijk dat woningbezitters niet weten hoe ze hun restschuld moeten aflossen. Rekenen op een erfenis of overwaarde biedt onvoldoende zekerheid. Door de dalende huizenprijzen kan de overwaarde tegenvallen. Woningbezitters realiseren zich waarschijnlijk ook niet dat de woonlasten hoger kunnen worden. Zo is er geen hypotheekrenteaftrek meer na 30 jaar. Wij vinden dat huiseigenaren regelmatig kritisch naar hun hypotheek moeten kijken.’

 

Delta Lloyd’s verantwoordelijkheid
De bezorgdheid van Joost Melis om het lot van de woningbezitter is een knap staaltje acute amnesie. Het was toch nota bene zijn eigen bedrijf die woningbezitters aflossingsvrije hypotheken en hypotheken met woekerverzekeringen verstrekte? Als je aflossingsvrije hypotheken verstrekt dan is het nogal wiedes dat klanten aan het einde van de looptijd met een restschuld blijven zitten. 
 
Natuurlijk is er reden om bezorgd te zijn over potentiële restschulden, maar Delta Lloyd en andere hypotheekverstrekkers stonden niet te springen om hun klanten te informeren over dit gevaar toen de woningmarkt nog een opwaartse trend vertoonde. Uit een AFM onderzoek onder consumenten uit 2008 bleek dat 44 procent van de afsluiters van een aflossingsvrije hypotheek niet eens wist dat er aan het eind van de looptijd nog een restschuld overbleef. Met andere woorden, bijna de helft van de consumenten begreep de essentie van het product dat ze kochten niet. 
 
Delta Lloyd was vóór de crisis ook een enthousiaste verstrekker van risicovolle hypotheken. Dit valt af te leiden uit prospectussen van securitisaties, waarin gegevens worden verwerkt die een indicatie geven van de hypotheekkwaliteit. Delta Lloyd securitiseerde tussen 2000 en 2009 voor ruim €7,5 miljard aan hypotheken. Uit deze gegevens blijkt dat Delta Lloyd een koploper was in het verstrekken van tophypotheken. Ruim 65 procent van deze hypotheken was bij het verstrekken groter dan de executiewaarde van de woning, terwijl bijna de helft van de hypotheken meer dan 5 keer zo groot was als het jaarinkomen. Dit is in vergelijking met andere aanbieders erg hoog. 
 
De gegevens in onderstaande grafieken zijn ontleend aan prospectussen van securitisaties van verschillende hypotheekverstrekkers.
 
Grafiek 1: Aandeel van hypotheeksom naar hypotheekvorm 

 
Grafiek 2: Aandeel van hypotheeksom naar LTFV ratio (Hypothecaire lening als percentage van de executiewaarde) 

 
Nu de woningmarkt er minder florissant uitziet en hypotheekverstrekkers vrezen voor de gezondheid van hun hypotheekportefeuille wordt het gevaar van aflossingsvrij lenen plots wel benadrukt. Het onderzoek van Delta Lloyd werd door veel media opgepikt. Exact het doel van dit PR stuntje, want op dezelfde dag lanceerde Delta Lloyd een nieuw aflossingsproduct