
Delta Lloyd meldde in een persbericht dat De Nederlandsche Bank haar een miljoenenboete oplegde en kondigde meteen aan daarover naar de rechter te stappen. Tot die zich heeft uitgesproken kan DNB de boete in elk geval niet publiceren.
Delta Lloyd bracht maandagochtend zelf naar buiten dat DNB een boete van 22,8 miljoen euro heeft opgelegd en het vertrek van financieel topman Emiel Roozen eist. De verzekeraar zegt naar de rechter te stappen om die boete en het negatieve oordeel over Roozen aan te vechten. Daarnaast wil de verzekeraar via de rechter proberen de publicatie van het boetebesluit te verhinderen. Tot er een uitspraak ligt, mag DNB zich niet inhoudelijk uitlaten over de boete. Met deze actie heeft Delta Lloyd in elk geval haar opponent DNB op achterstand gezet in het mediadebat dat inmiddels is losgebarsten.
Wat het precieze verwijt van DNB is, kun je daarom alleen te weten komen door het persbericht van Delta Lloyd te lezen. Dat bericht wijst de beschuldigingen overigens van de hand. Die beschuldigingen komen hierop neer: Delta Lloyd erkent al eind juni 2012 te hebben geweten dat DNB een week later met een besluit zou komen over de zogenoemde rekenrente. DNB staat op het standpunt dat die informatie vertrouwelijk was en dus niet de basis had mogen zijn voor handelen op de financiële markten - met als doel het verminderen van het afdekken van het renterisico. Maar Delta Lloyd 'verschilt van inzicht met DNB over het vertrouwelijke karakter van de informatie' aldus het persbericht. En handelde dus, een week lang. Daarmee zou 20 miljoen euro winst zijn gemaakt.
'Wij kunnen de zienswijze van DNB niet rijmen met de feiten zoals wij die hebben geconstateerd,' stelt voorzitter van de Raad van Commissarisen Jean Frijns in het persbericht. Twee onderzoeken die de Raad van Commissarissen heeft laten doen naar de kwestie - een door een accountantskantoor en een door een advocatenkantoor - zouden de verzekeraar vrijpleiten.
DNB moet zwijgen
DNB zelf blijft stil over de kwestie, maar dat is niet geheel vrijwillig. De toezichthouder bevestigt alleen de hoofdlijnen van het persbericht van Delta Lloyd, maar wil verder niets zeggen over haar eigen boetebesluit. Een woordvoerder van Delta Lloyd bevestigt dat het verzekeringsconcern de publicatie van het boetebesluit via de rechter aanvecht. Tot die tijd mag DNB inhoudelijk niets zeggen over de zaak. Delta Lloyd verwacht dat de rechter in de tweede helft van januari uitspraak doet.'Het boetebesluit is beschadigend voor ons''Het boetebesluit is beschadigend voor ons,' zegt woordvoerder Martijn Donders van Delta Lloyd. 'Er staat informatie in die beschadigend is voor mensen en voor Delta Lloyd. Wij zijn in een hoek gezet en wij moeten ons daar zo goed mogelijk tegen verweren.' De verzekeraar wil de rapporten van de Raad van Commissarissen niet naar buiten brengen, omdat ze die willen bewaren voor in de rechtszaal.
9 Bijdragen
Hilterman
Ik zet in op winst voor Delta Loyd.
Met een publiciteitsverbod staat Delta Loyd 1-0 voor.
DL heeft een goede advocaat, dat is zeker. Spannend!
Spock
Joris Heijn
SpockDNB zegt in hun persbericht. "DNB zal het boetebesluit zo spoedig mogelijk als wettelijk is toegestaan openbaar maken. De wet biedt echter mogelijkheden om via de rechter publicatie van een boetebesluit voorlopig tegen te houden. Zolang de rechter hierover geen beslissing heeft genomen en publicatie toelaatbaar acht kan DNB een boetebesluit niet openbaar maken en hierover geen inhoudelijke mededelingen doen." Zie: http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2014/dnb316704.jsp
Een woordvoerder van Delta Lloyd bevestigde dat zij inderdaad een dergelijke rechtszaak hebben aangespannen om publicatie tegen te gaan.
Watching the Wheels
Vanderhelst
gast
VanderhelstIk vermoed echter dat er meer aan de hand is: zelf heb ik naar de balans gekeken en ik wantrouw DL balans al lang. Niek Hoek moet ook weg en dat was de grote sterke man, die had een grote mond over anderen maar of het bij hem allemaal ok was? CFO waarschijnlijk niet tegen hem opgewassen.
Maurice K
gastJoris Heijn
Maurice KHebben jullie een idee wat de financiële gevolgen zijn als Delta Lloyd een week eerder handelt dan de rest? Heeft zo'n besluit van DNB over de UFR invloed op koersen/prijzen, die Delta Lloyd dus voor is geweest?
Of gaat het om swaps etc., die in de mondiale markt verhandeld worden en hebben beslissingen van DL en DNB daar niet of nauwelijks invloed op? (dan zou DL toch alleen het voordeel hebben gehad dat de koersen die week voor hen gunstiger waren dan de week daarna en/of dat ze minder derivaten hebben ingekocht?)
Ik ben trouwens ook benieuwd welke punten in de balans van Delta Lloyd uw wantrouwen voeden.
Suggesties, tips etc. kunnen eventueel ook naar joris@ftm.nl
Cabaret Voltaire
gast