© ANP/Lex van Lieshout

Delta Lloyd verkoopt derivatenportefeuille van 115 miljoen euro

De mogelijke overname door NN Group is nog verre van rond, maar de top van Delta Lloyd zit bepaald niet stil. De verzekeraar verkoopt een derivatenportefeuille gebaseerd op Amerikaanse levensverzekeringen, die voor 115 miljoen euro in de boeken stond. Eerder leverde deze portefeuille grote problemen op voor de verzekeraar.

Tussen 2004 en 2014 stak Delta Lloyd 173 miljoen euro in Orca Finance uit Bussum, een bedrijf dat op grote schaal levensverzekeringen van rijke Amerikanen overnam. Orca betaalde na zo'n overname voortaan de verplichte premies en cashte de uitkering zodra de persoon die de verzekering afsloot, kwam te overlijden. Zeker in het geval van een vroege dood kon deze vorm van speculatie — in de VS life settlement genoemd — miljoenen opleveren.

De investering was typerend voor het riskante beleggingsbeleid onder voormalig ceo Niek Hoek

De investering was typerend voor het riskante beleggingsbeleid bij Delta Lloyd onder voormalig ceo Niek Hoek. Dat de verzekeraar in deze jaren zoveel miljoenen in Orca Finance stak, was ook bepaald geen toeval. Orca-oprichter Ramesh Dusoruth was tegelijk Delta Lloyds belangrijkste adviseur op het gebied van derivatentransacties; in de loop der jaren bemiddelde hij bij deals van in totaal 17,3 miljard euro. Dusoruth onderhield warme banden met de bedrijfstop.

Follow the Money beschreef eerder hoe de zaken in 2014 ernstig misliepen. Orca Finance kwam in liquiditeitsproblemen, onder meer doordat de Amerikanen op wie de levensverzekeringen waren gebaseerd, te lang bleven leven. Delta Lloyd kocht daarop 97 procent van de andere investeerders uit. Niet veel later ging Orca Finance failliet. Oprichter Dusoruth eist nu via de rechter zeker 25 miljoen euro van Delta Lloyd: volgens hem trok de verzekeraar onnodig zijn bedrijf omver. Begin 2017 verschijnen de betrokkenen voor de rechter om te getuigen.

Sinds het faillissement prijkt de voormalige Orca-portefeuille in de boeken van Delta Lloyd als derivatives related to life settlement. Volgens het laatste halfjaarverslag was de investering eind juni 2016 nog 115,3 miljoen euro waard. Delta Lloyd maakte in het halfjaarverslag bekend dat het de hele portefeuille wilde verkopen. De verzekeraar heeft dringend geld nodig: in april voelde Delta Lloyd zich nog gedwongen om via een claimemissie ruim 650 miljoen euro op te halen.

NN Group zal niet ontevreden zijn dat deze vlek is weggepoetst

Bronnen melden nu aan FTM dat Delta Lloyd de volledige derivatenportefeuille inderdaad heeft verkocht via een executoriale veiling. De bedrijfskas is dus opnieuw met vele miljoenen versterkt. Delta Lloyd-woordvoerder Maurice Piek bevestigt dit: ‘De portefeuille is verkocht volgens de voorwaarden die in het contract stonden. Dat is het enige dat ik erover kan zeggen.’ Over de naam van de koper en het exacte verkoopbedrag wil hij niets loslaten.

Ook NN Group, dat op een overname van Delta Lloyd jaagt, zal niet ontevreden zijn dat deze vlek uit het verleden is weggepoetst en de kaspositie wat verder is versterkt. Een definitieve overname lijkt overigens nog niet in zicht: tot nu toe heeft Delta Lloyd geweigerd om NN Group inzage te geven in de boeken.