
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
© Matthias Leuhof
Deltaplan tegen corona: de anderhalve meter voorbij
De piek van het aantal Nederlandse coronabesmettingen ligt ruim twee maanden achter ons. Inmiddels is het land in de ban van Ruttes routekaart. Dat suggereert duidelijkheid, maar in de praktijk valt dat tegen. De verschillen tussen sectoren zijn groot en niet goed te verdedigen, frustraties nemen toe en we zitten opgescheept met een anderhalvemetermaatschappij. Dat kan anders.
-
Bert en Peter Slagter beschreven begin mei in een doorwrocht artikel voor FTM hoe Nederland via een heldere exit-strategie uit de lockdown kon komen. Nu leggen ze Ruttes routekaart langs die lat.
-
Het kabinet heeft het OMT ten onrechte tot beleidsmakers gepromoveerd. Dat ontkent de rol van wetenschappers: onderzoeken, twijfelen, delen en aanpassen. En terwijl wetenschappers gewoon zijn uit te leggen hoe ze tot een bepaalde conclusie komen, horen we van de regering vooral het wat, niet het waarom.
-
Aan de hand van zes hete hangijzers laten de auteurs zien hoe de vragen (en antwoorden) van wetenschappers zich ontwikkelen. Intussen hebben burgers vooral te maken met niet altijd even goed onderbouwde beleidsbeslissingen.
-
Naarmate burgers meer discrepanties in het beleid constateren, brokkelt het draagvlak ervoor af. Dat maakt het extra moeilijk om adequaat te reageren op een eventuele tweede golf.
-
In navolging van virologen en epidemiologen pleiten de auteurs voor een deltaplan voor infectieziekten.
Een paar weken na de watersnoodramp van 1953 werd de Deltacommissie in het leven geroepen, met als taak een volgende waterramp te voorkomen. Zoals vaststaat dat ooit een zeldzaam zware stormvloed weer onze kustlijn zal teisteren, staat vast dat ooit weer een ziekteverwekker ons land overspoelt. Het is tijd voor een Deltaplan voor epidemieën. Een plan dat ons in staat stelt snel, slim en soepel te reageren op een virusuitbraak, zonder dat we er last van hebben in tijden van luwte.
In dit artikel nemen we eerst een aantal hete hangijzers door, die laten zien dat er tijdens een pandemie altijd grote onzekerheid is. Daarna bespreken we spanning en onvrede als daaruit voortvloeiende eigenschappen. Tot slot kijken we vooruit naar een duurzame manier om samen te leven met onze minuscule medebewoners: bacteriën en virussen.
Wetenschap aan het roer
Al snel na de virusuitbraak in Nederland werd duidelijk dat de regering de wetenschap tot autoriteit heeft gepromoveerd. Het beleid wordt door experts bepaald: het Outbreak Management Team (OMT). Dat heeft een vaste kern van zeven leden, aangevuld met circa tien RIVM-wetenschappers en zo’n twintig deskundigen die in wisselende samenstelling aansluiten.
Het OMT vergadert achter gesloten deuren, zodat de deelnemers vrijuit kunnen praten. Het gevolg is echter dat de totstandkoming en onderbouwing van de OMT-adviezen niet openbaar zijn. ‘Daarmee blijft onduidelijk of de adviezen gebaseerd zijn op de mening van de experts of op hard wetenschappelijk onderzoek. Dus het is heel moeilijk om na te gaan in hoeverre die adviezen nu vertrouwd moeten worden’, stelde Eric-Jan Wagenmakers, hoogleraar methodologie aan de Universiteit van Amsterdam eind april.
De rest van Nederland krijgt alleen de uitkomst meegedeeld. We horen het wat, niet het waarom
Al worden hun aanbevelingen door de regering overgenomen, het OMT is een adviesorgaan. ‘Wat we natuurlijk altijd doen, is daar een politieke bestuurlijke discussie over voeren’, zei premier Rutte tijdens een persconferentie op 7 april. De rest van Nederland krijgt alleen de uitkomst meegedeeld. We horen het wat, niet het waarom. De mededeling ‘dit is wat de deskundigen ons vertellen’ was voor het eerst te horen in de historische tv-toespraak van Rutte en is sindsdien vast onderdeel van de boodschap aan Kamerleden, journalisten en burgers.
In de eerste weken van de crisis kon de aanpak op steun rekenen. Het draagvlak was groot: ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. Maar al snel kwamen er prangende vragen. Over de gevolgde strategie en de onderbouwing ervan, over het nut van mondmaskers, de beschikbaarheid van tests, het risico voor (en van) kinderen, de situatie in verzorgingstehuizen. ‘Al die wetenschappelijke publicaties kunt u gewoon terugvinden,’ zei OMT-voorzitter Jaap van Dissel tegen NRC Handelsblad. Kritiek over gebrek aan transparantie vond hij onterecht. ‘Het staat allemaal op PubMed. Als je daar zoekt op “face mask” en “influenza”, dan krijg je alles terug waar wij ons op baseren. Dat hoeven wij niet op een presenteerblaadje aan te leveren.’
‘Be careful what you wish for, lest it come true,’ zegt men wel. Omdat de regering geen tekst en uitleg geeft, gaan mensen van divers pluimage op onderzoek uit. Voor niet iedereen is het weggelegd om de stortvloed aan informatie te doorgronden en papers op waarde te schatten. Dat schept een vruchtbare bodem voor verwarring, tegenstrijdigheden en zelfs complottheorieën waarin het RIVM onderzoeksresultaten zou hebben vervalst.
Per saldo zitten we met allerlei onbeantwoorde vraagstukken. ‘Je weet het begin, je weet het eind, maar niet de weg ernaartoe,’ zei hoogleraar virologie Jaap Goudsmit in een gesprek over de speurtocht die elk nieuw virus met zich meebrengt. Volgens Goudsmit – wereldberoemd vanwege zijn onderzoek naar hiv, het virus dat aids veroorzaakt – kost het zeker tien jaar voor je de ins and outs van een virus hebt doorgrond. ‘Ook voor mij is dit coronavirus een enigma. We snappen er nog helemaal niets van.’
Hete hangijzers
In de wetenschap is over actuele kwesties vaak geen consensus. Eerst moet je kennis vergaren, delen en aanscherpen; hypotheses opstellen, toetsen en zo nodig verwerpen. Twijfel, openheid en nieuwsgierigheid zijn essentieel om nieuwe inzichten op te doen en consensus te bereiken. Maar wanneer prille kennis snel in beleid wordt vertaald, leidt dat makkelijk tot verwarrende maatregelen en conflicterende uitspraken. De zekerheid die de wetenschap normaliter uitstraalt, wordt zo een bron van twijfel.
Hangijzer een: mondmaskers voor burgers
Het kabinet hield lang voet bij stuk: mondmaskers waren niet nodig. ‘De deskundigen zeggen ons: dat voegt niets toe,’ zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid begin april. ‘Het biedt echt een vorm van schijnveiligheid.’
Voor de vraag waarom ze slechts schijnveiligheid bieden, verwijst een woordvoerder van het RIVM in antwoord aan Nieuwsuur naar een expert opinion van het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC). Daarin staat echter geen onderbouwing. Sterker, uit een scan van de literatuur, uitgevoerd door het RIVM zelf, blijkt dat er ‘geen sterk wetenschappelijk bewijs’ is dat mondkapjes dragen ‘ertoe leidt dat mensen zich zodanig veiliger voelen dat zij andere gedragsmaatregelen minder goed zullen toepassen’.
Mogelijk zocht men naar het antwoord op de verkeerde vraag
Begin juni heeft de World Health Organization (WHO) de richtlijnen over mondmaskers aangepast. Overheden worden nu opgeroepen te stimuleren dat mensen mondmaskers dragen wanneer het druk is en onderling afstand houden lastig is.
Waarom deze omslag zo lang op zich liet wachten, is niet duidelijk. Mogelijk zocht men naar het antwoord op de verkeerde vraag. Trish Greenhalgh, hoogleraar Primary Health Care aan de Universiteit van Oxford, merkt op dat het meeste onderzoek kijkt in hoeverre mondmaskers de dragers beschermen. Maar wanneer een virus rondwaart, telt vooral de mate waarin een mondmasker anderen beschermt. Volgens Greenhalgh is er ruim bewijs dat mondmaskers nuttig zijn.
Op 9 april kwam Greenhalgh met een rapport waarin ze een lans brak voor het gebruiken van het mondmasker. In de weken erna publiceerde ze er meer artikelen over. Daar kwam nogal wat kritiek op. Eind mei volgde het weerwoord van Greenhalgh, waarin ze de repliek pareert. Ze eindigt met de opmerking dat ‘het tijd is om drogredeneringen achterwege te laten en het volledige scala aan bewijs te omarmen’.
Ook viroloog Goudsmit is voorstander van het mondmasker. ‘Het heeft iets altruïstisch, want het belemmert vooral de besmetting van de ander’, licht hij toe. ‘Dat is een interessante en bijna oosterse gedachte. [..] Het is wat je de ander aandoet, het is niet wat je jezelf aandoet. Mondkapjes doen wel degelijk iets om anderen te beschermen.’
Op 15 juni verscheen een paper van medisch onderzoekers van de Virginia Commonwealth University. Zij vergeleken de omstandigheden in 198 landen met aan corona gerelateerde sterfte, waaronder leeftijd, geslacht, gewicht, temperatuur en het gebruik van mondmaskers. De resultaten ondersteunen de brede inzet van mondmaskers:
[Afbeelding uit onderzoek naar de relatie tussen mondmaskers dragen en sterftecijfer / Researchgate, juni 2020]
Inmiddels wordt het mondmasker in steeds meer westerse landen gezien als een belangrijke voorzorgsmaatregel om verspreiding te dempen, al wordt er in de wetenschap nog discussie over gevoerd. In Aziatische landen was het gebruik van mondmaskers bij epidemieën overigens al langer ingeburgerd.
Een andere verklaring is van praktische aard: medische mondkapjes waren bij aanvang van de pandemie schaars. De Amerikaanse overheidsadviseur en immunoloog Anthony Fauci is daar open over. ‘Maskers beschermen niet 100 procent. Maar het is beter dan géén masker dragen, zowel om jezelf te beschermen als om te voorkomen dat je anderen besmet’, zei Fauci tegen TheStreet.com. Waarom Amerikanen dan niet direct opgeroepen werden om maskers te dragen? Fauci: ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder N95-maskers en chirurgische mondmaskers, waren schaars.’
Het RIVM en de Rijksoverheid vinden nog altijd dat mondmaskers weinig meerwaarde hebben, maar lijken te zijn afgestapt van het idee dat ze enkel schijnveiligheid bieden. In het openbaar vervoer zijn ze nu zelfs verplicht, ‘omdat je hier niet voldoende afstand kunt houden’.
Enfin, het is duidelijk dat er over mondmaskers geen consensus is, hoewel het gebruik ervan wereldwijd toeneemt. Vooral blijkt hieruit dat Van Dissels uitspraak over PubMed weinig soelaas biedt. Een duik in de literatuur zorgt dikwijls voor meer onduidelijkheid, vooral omdat ook onder wetenschappers hevige discussies leven.
Hangijzer twee: aerosolen
Hoe verspreidt het virus zich? Volgens het RIVM is ‘niet aangetoond dat aerogene transmissie een rol speelt in de verspreiding van SARS-CoV-2’. Elders schrijven ze: ‘Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor aerogene transmissie in openbare ruimten.’ Maar zulke aanwijzingen zijn er wel degelijk.
Als medici spreken over druppelcontact, gaat het over de transmissie van micro-organismen via druppeltjes. Maar de ene druppel is de andere niet. Ze zijn in twee categorieën verdeeld: grote druppels (≥5μm) en kleine druppels (<5μm). Druppels in de laatste categorie zijn zo klein dat ze blijven zweven – aerosolen.
Als je leest dat SARS-CoV-2 zich verspreidt via druppelcontact, gaat dat over de grote druppels: hoest- of niesspetters. Onderling afstand houden en spatschermen in winkels moeten deze verspreiding tegengaan.
Aerosolen gedragen zich anders, ze zijn zo klein dat de zwaartekracht nauwelijks grip op ze heeft. Ze kunnen uren door de lucht zweven, ze zijn airborne of aerogeen. Deze video legt dat uit.
Eind maart stelden Amerikaanse onderzoekers dat ‘patiënten viraal aerosol produceren, zelfs bij afwezigheid van hoestklachten’. Ook het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft onderzoek gedaan naar transmissie via de lucht. ‘De resultaten bevestigen dat blootstelling aan aerosol met SARS-CoV-2 risico’s met zich meebrengt,’ aldus het CDC. Een verslag van het CDC in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases beschrijft hoe één presymptomatische drager in een restaurant negen anderen besmette; de onderzoekers denken dat de luchtcirculatie een cruciale rol heeft gespeeld. Een recent artikel in Physics of Fluids waarschuwt voor het ontstaan van in potentie viraal aerosol bij het doortrekken van het toilet. De Duitse viroloog Christian Drosten constateerde: ‘We krijgen meer en meer de indruk dat, naast druppelinfectie, aerosole transmissie een belangrijke rol speelt.’ Ook in Nederlandwaarschuwen wetenschappers: ‘De mini-druppeltjes zijn potentieel heel gevaarlijk als het gaat om overdracht van het Coronavirus.’
Is nu bewezen dat besmetting via aerosolen een grote rol speelt? Geenszins, er staan nog allerlei vragen open. Zo is onbekend of er structureel erfelijk materiaal in de kleine druppeltjes te vinden is, of het dan nog infectieus is en zo ja, hoeveel ervan iemand moet binnenkrijgen om besmet te raken. De wetenschap is er nog niet uit; dat verhoudt zich slecht tot de stellige aanname waarop het RIVM kennelijk zijn beleidsadvies baseert.
Hangijzer drie: superverspreiders
‘Een virus dat zich in sprongen verspreidt, met koren, feesten en kerken als springplank: dat is steeds meer het beeld dat zich van het nieuwe coronavirus uit Azië opdringt,’ schreef wetenschapsjournalist Maarten Keulemans eind mei in de Volkskrant. ‘In veel omstandigheden lijkt het virus niet vreselijk besmettelijk, maar neem het mee naar een plek waar het zich op zijn gemak voelt en het virus verandert in zoiets als de Hulk en slaat op hol.’
Het basaal reproductiegetal (R₀) is een maat voor het aantal mensen dat een geïnfecteerde gemiddeld besmet. Samen met de tijd die nodig is om besmettelijk te worden zegt het iets over hoe snel een virus zich kan verspreiden.
Er zijn twee belangrijke kanttekeningen. Allereerst beschrijft het getal een situatie waarin nog niemand immuun is én er geen enkele maatregel is genomen om verspreiding tegen te gaan. Ten tweede beschrijft het een gemiddelde; de realiteit is dat niet iedereen evenveel mensen besmet. Sterker: veel mensen besmetten niemand. In de context van soa’s hanteert men de 20/80-regel: 20 procent van de gevallen zorgt voor 80 procent van de transmissies.
Zo’n vuistregel is er niet voor besmettelijke ziekten als griep of covid-19. Wel is er sprake van variantie in de verspreiding. Die is het gevolg van eigenschappen van de drager, de ziektekiem en omgevingsfactoren. Als de verschillen tussen individuen groot zijn, wordt dat overdispersie genoemd, vaak aangeduid met de letter k. Een lage k impliceert dat ziekteverspreiding het gevolg is van besmetting door een klein aantal mensen.
Epidemioloog Adam Kucharski schat de k van dit virus in op 0,1. Anders gezegd: hij vermoedt dat ‘ongeveer 80 procent van de secundaire besmettingen veroorzaakt kan zijn door een klein aantal mensen (om en nabij de 10 procent)’. In anderestudies komen soortgelijke waardes van de overdispersie naar voren. [Zie voorts dit Twitter-draadje.]
Een goed voorbeeld van een superverspreider is de Zuid-Koreaanse patient 31, een 61-jarige vrouw. Ze werd begin februari na een verkeersongeluk in een ziekenhuis in Daegu opgenomen, werd grieperig, maar weigerde zich te laten testen op het coronavirus. In die periode verliet ze tweemaal het ziekenhuis om naar de kerk te gaan. Uiteindelijk blijkt ze aan de basis te staan van duizenden Zuid-Koreaanse besmettingen.
Inmiddels zijn meer superspreading events gevonden. Een voetbalwedstrijd tussen het Italiaanse Bergamo en Valencia bleek een ‘biologische bom’, bij een callcenter raakten 94 medewerkers besmet, 102 van de 130 leden van het Amsterdams Gemengd Koor werden ziek na een Passion-uitvoering, een ‘nagenoeg symptoomloze’ Chinese vrouw wist 24 van haar 66 medepassagiers te besmetten tijdens een busrit in Wuhan, en een 29-jarige Zuid-Koreaanse man zorgde recent voor ruim 200 besmettingen tijdens een kroegentocht.
Moet je overal mondmaskers dragen? Hoe belangrijk is de afstandsregel? Moet de airco aan of juist niet?
Een recente studie van 61 Japanse clusters analyseert de kenmerken van deze events. ‘Veel clusters hielden verband met volle ruimtes en zware ademhaling’, schrijven de onderzoekers. ‘Denk aan karaokefeesten, juichen in clubs, cafégesprekken of sporten in gymzalen.’
Dit voor het coronavirus kennelijk typische gedrag roept vragen op. Verloopt de overdracht in die situaties dan toch via aerosolen uit besmette kelen? Is het verstandig overal mondmaskers te dragen? Hoe belangrijk is de afstandsregel nog? Moet de airco aan of juist niet?
‘We weten alleen dat er gebeurtenissen zijn waar een enkeling honderden mensen besmet,’ stelt Goudsmit. Volgens hem moeten we het profiel van ‘de superspreader’ scherper krijgen en uitzoeken bij welke omstandigheden superverspreiding mogelijk is. Dan kun je gerichter te werk gaan. Hij merkt op dat de Nederlandse aanpak precies omgekeerd is: ‘We zijn niet de superspreaders gaan opsporen en karakteriseren, we zijn muren gaan bouwen. De afstand vergroten. Het is de vraag of dat de meest effectieve aanpak is.’
De anderhalvemeterregel is ingevoerd omdat wordt aangenomen dat het risico op (druppel)besmetting toeneemt naarmate je dichterbij andere mensen komt. De opgelegde afstand fungeert als een rem op de verspreiding. De WHO adviseert minimaal 1 meter. Sommige landen houden dit minimum aan, aangevuld met de oproep om maskers te dragen; andere landen willen meer afstand.
Een recente literatuurstudie levert de onderbouwing voor het WHO-advies. Het risico op besmetting is 13 procent binnen 1 meter, maar slechts 3 daarbuiten. Volgens de onderzoekers halveert het risico bij elke extra meter.
De oorsprong van social distancing als maatregel is terug te leiden naar de jaren ’30. Harvard-onderzoeker William Wells stelde in 1934 vast dat opgehoeste druppels meestal binnen 1 meter van de patiënt op de grond terechtkomen. Omdat dergelijke druppels ook na landing besmettelijk kunnen blijven, worden aanvullende maatregelen aanbevolen, zoals vaker je handen wassen.
De afstandsregel is niet onomstreden. Of je besmet raakt is geen kwestie van afstand alleen, ook andere factoren zijn van invloed. Denk aan de omgeving waarin je met een besmet persoon verkeert, hoe lang je bij hem in de buurt bent, of er bescherming is in de vorm van mondmaskers of perspex afscheidingen, en je eigen vatbaarheid op het moment van blootstelling.
De Nijmeegse klinisch psycholoog Jan Derksen observeerde mensen tijdens zijn wandelingen door de stad, het platteland, het bos en op het strand. Zijn conclusie: de anderhalvemetercultuur bestaat niet. Zijn advies: ‘Je moet accepteren dat die anderhalvemetersamenleving er niet gaat komen. Je moet naar andere manieren zoeken om besmettingen te voorkomen.’
Hangijzer vier: wie wordt geraakt?
Inmiddels weten we wie het grootste risico lopen op een infectie met fatale afloop. Vaak wordt de zestigplusser met overgewicht genoemd, en dan vooral degene die eerder al schade heeft opgelopen door andere aandoeningen. Het RIVM legt de lat hoger en noemt – naast zeventigplussers – acht risicogroepen, die gedefinieerd worden aan de hand van onderliggende kwalen.
‘Al sterf je er niet aan, de ziekte kan slopende gevolgen hebben’
Maar zo raken andere risico’s uit het zicht: doodgaan is niet het enige probleem. Harvard-arts Abraar Karan waarschuwde op Twitter dat ook jonge mensen ernstig ziek kunnen worden, en verwees naar een eerder gezonde jonge vrouw die een dubbele longtransplantatie nodig had na een coronabesmetting. ‘Al sterf je er niet aan, de ziekte kan slopende gevolgen hebben’, schreef hij, ‘waaronder serieuze ademhalingsproblemen, ernstige vermoeidheid, langdurig verlies van smaak en geur, en meer.’ Voorts wees Karan erop dat we nog niets weten over de effecten op lange termijn. ‘Deze studie van 27 autopsies liet zien dat het virus zich in longen, lever, hart, nieren en keelholte had genesteld.’
‘We moeten ophouden te denken dat het alleen over de longen gaat,’ verzuchtte cardioloog en wetenschapper auteur Eric Topol, ‘het virus valt ook de nieren aan’. Mandeep Mehra, directeur van het hart- en vaatcentrum van het Brigham and Women's Hospital, is nog bezorgder. ‘Als je alle data op een rij zet, is het waarschijnlijk een vasculair virus, wat betekent dat het de bloedvaten aantast.’ Mehra publiceerde erover in The Lancet.
Hangijzer vijf: kinderen
Kinderen lijken twee keerminder vatbaar voor de ziekte dan volwassenen en lijken beperkt betrokken te zijn bij de transmissie van het virus. Als kinderen de ziekte oplopen, lijkt een significant deel geen of milde klachten te ontwikkelen. De röntgenfoto’s en CT-scans bij zieke kinderen zien er vaak normaal uit. En waar de presentatie van corona bij volwassenen overduidelijk anders is dan een verkoudheid, is er bij kinderen weinig verschil.
New paper out finding lower SARS-CoV-2 susceptibility in children. https://t.co/c3oldkh43d
— Dr Roz Eggo (@rozeggo) June 16, 2020
We found that children were about half as susceptible to infection as adults, and were less likely to show symptoms if infected.
Colours are countries, grey is the consensus fit. pic.twitter.com/qbkhR94pFj
Niettemin moeten we het effect op kinderen niet wegwuiven. Kunnen kinderen covid-19 krijgen? Ja, maar minder vaak dan volwassenen. Kunnen kinderen covid-19 verspreiden? Ja, maar ook dat minder makkelijk dan volwassenen. Moeten we verbaasd zijn als covid-19 op scholen of de kinderopvang wordt aangetroffen? Nee. Worden alle besmette kinderen minder ziek? Nee.
Inmiddels staat vast dat covid-19 voor kinderen een ernstig verloop kan hebben. Topol haalt een onderzoek aan onder 52 coronapatiëntjes (0 tot 16 jaar oud), die met zware ademhalingsproblemen werden opgenomen in een Engels kinderziekenhuis. Voor de besmetting waren ze vrijwel allemaal gezond. De helft van hen kampte met een abnormale nierfunctie, een kwart had zelfs acute nierschade. Of neem PIMS-TS, de aan covid-19 gelieerde Kawasaki-achtige ziekte: in tien dagen tijd kreeg de Londense South Thames Retrieval Service, een ambulancedienst voor minderjarigen, meldingen over 8 kinderen, allemaal eerder gezond, met ernstige verschijnselen ervan. Gewoonlijk kregen ze hooguit één melding per week.
Hangijzer zes: voorkomen en genezen
Deze laatste kwestie heeft veel facetten. Hoe reageert ons lichaam op besmetting, ben je daarna immuun voor het virus, en zo ja, hoe lang? Waarom wordt de één wel ziek en de ander niet? Waarom slaat bij sommige mensen het immuunsysteem op hol? Eén onderwerp steekt er met kop en schouders bovenuit: de ontwikkeling van een vaccin.
Wereldwijd zijn al honderden medicijnen ingezet in de behandeling van coronapatiënten. Een deel is gericht op de bestrijding van het virus, bijvoorbeeld door het immuunsysteem te helpen zijn pijlen op het virus te richten of de replicatie van virusdeeltjes te belemmeren. Een ander deel is erop gericht de effecten van de ziekte tegen te gaan, met als doel het lichaam tijd te geven zelf de infectie op te ruimen.
Vaccins ‘trainen’ het afweersysteem om de infectie zelf te bevechten. Het resultaat van vaccinatie kan zijn dat iemand niet meer vatbaar is voor de bewuste ziektekiem, of dat de ziekte – mocht je die nadien krijgen – veel minder heftig verloopt. Mensen die gevaccineerd zijn, hebben daarom een dempende werking op de verspreiding van een virus. Zodoende werkt het ook beschermend voor mensen die niet zijn gevaccineerd of wier immuunsysteem niet goed werkt. Dat fenomeen wordt groepsimmuniteit genoemd.
De ontwikkeling van vaccins doorloopt een vaste procedure. Eerst wordt er getest in het lab en op proefdieren. De volgende stap heet fase 1: bij een kleine groep mensen bekijken of het veilig is. Tien coronavaccins bevinden zich nu in deze fase. In fase 2 krijgen een paar honderd mensen het vaccin toegediend. Dan wordt de uitwerking onderzocht, welke dosis adequaat is en hoe vaak iemand moet worden ingeënt. Volgens The New York Times zitten momenteel acht vaccins in deze fase. In de laatste stap, fase 3, wordt het vaccin getest op enkele duizenden mensen.
[Vaccine tracker van The New York Times, d.d. 26 juni 2020]
Er zijn nu bijna 350 geneesmiddelen en 125 vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Dat klinkt als veel, maar in de VS krijgt nog geen 10 procent van de geneesmiddelen die getest worden, uiteindelijk toestemming om op de markt te worden gebracht. En als die toestemming er komt, heeft het hele proces gemiddeld een jaar of twintig geduurd. Voor vaccins is dat gemiddeld 10 tot 15 jaar.
Vanwege de pandemie probeert men het proces te versnellen, bijvoorbeeld door ontwikkelstappen in te korten of tegelijkertijd te doorlopen. Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan het UMC Groningen, legde dat uit in NRC Handelsblad. ‘Zo lopen proefdierstudies soms parallel aan de eerste tests bij mensen, en worden bekende vaccins tegen bestaande virussen omgebouwd. Productieprocessen worden opgeschaald. En de goedkeuringsprocedures worden alvast voorbereid, zodat die straks niet maanden maar slechts dagen zullen duren.’
Je kunt de ontwikkeltijd verkorten, maar sneller dan één of anderhalf jaar lijkt onmogelijk, vooral omdat het immuunsysteem van proefpersonen tijd nodig heeft om zijn werk te doen. In dat licht is het opvallend dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, begin april de verwachting uitsprak dat er eind van dit jaar een coronavaccin klaar is.
‘Er zal eind 2020 zeker geen coronavaccin voor ons allemaal zijn,’ stelt Lidia Oostvogels. Ze leidt een veelbelovend onderzoek bij de Duitse farmaceut CureVac. ‘We hebben veel antwoorden gewoon nog niet. Een vaccin dat perfect werkt in een reageerbuisje, of op muizen, kan bij mensen helemaal niets doen.’
Zelfs als het lukt om een vaccin te produceren, is het de vraag of dat goedkeuring krijgt. Oostvogels: ‘Want je hebt nog niet al het onderzoek gedaan dat je normaal doet. Een echt goede, statistisch onderbouwde studie met meer dan 10.000 mensen bijvoorbeeld, waarbij je het ene deel vaccineert en het andere deel niet, en dan een tijd lang het ziekteverloop volgt.’ Bijgevolg kan zo’n vaccin bijwerkingen hebben die inderhaast niet zijn opgemerkt. Dat gebeurde bij Pandemrix, het vaccin tegen de Mexicaanse griep (H1N1). Pandemrix is in verband gebracht met de slaapziekte narcolepsie. De bijwerkingen van dit vaccin zijn nog altijd onderwerp van discussie.
Er zitten zoveel haken en ogen aan een vaccin, dat het beleidsmatig een slecht idee is je eraan vast te klampen
Bovendien moet een vaccin, indien het wordt gebruikt om groepsimmuniteit te bereiken, aan een groot deel van de bevolking worden verstrekt – niet alleen aan kwetsbare mensen, voor wie het risico van een vaccin kleiner is dan het gevaar van het virus, maar ook de jonge, gezonde mensen die van het virus waarschijnlijk weinig hebben te duchten.
Een vaccin is dus niet de heilige graal. ‘Bedenk dat dit een geheel nieuw virus is’, zegt Oostvogels. ‘Bij griep hebben we nog altijd geen vaccin dat 100 procent van de bevolking beschermt. Tegen hiv is nog geen vaccin gevonden.’ Ze roept op de realiteit niet uit het oog te verliezen. Er zitten zoveel haken en ogen aan een vaccin, dat het beleidsmatig gezien een slecht idee is je eraan vast te klampen.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan centraal in dit dossier.
Wil je niets missen? Schrijf je in, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Knopen doorhakken
Deze hete hangijzers bewijzen dat er op belangrijke vragen nog geen vastomlijnd antwoord is, maar ook dat je in een crisis niet kunt wachten op consensus in wetenschappelijke kringen. Het ontbreken van helder zicht is karakteristiek voor het complexe domein van een pandemie. De regering moet beslissen in onzekerheid en kan niet de wetenschap achter het stuur zetten.
Goudsmit legde de vinger op de zere plek: ‘Er wordt van een deskundige of expert heel gauw een goeroe gemaakt. Wetenschappers twijfelen, experimenteren, willen uitvinden hoe het zit. Het is niet: “Ik weet hoe het allemaal zit en ik kan u vertellen hoe het moet.” Dat kun je helemaal niet.’ Zijn gesprekspartner vat het samen: een groep experts, het RIVM, werd tot absolute autoriteit gebombardeerd? ‘Ja,’ antwoordt Goudsmit. ‘En zelf had ik alleen maar twijfel. Voor onderzoek is dat heel nuttig, maar voor beleid moeten knopen worden doorgehakt.’
Niet vaak was de afstand tussen regering en bevolking zo groot, persconferenties van het kabinet ten spijt
Draagvlak
Begin mei presenteerde premier Rutte een ‘routekaart’ voor de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. ‘Zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord,’ zei hij. ‘We kunnen Nederland alleen van het slot houden als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de gedragsregels blijft houden.’
Volgens WHO-baas Tedros Adhanom is draagvlak hebben onder de bevolking één van de zeven voorwaarden voor versoepeling. Immers, wie niet meer in het nut van van de maatregelen gelooft, zich onrechtvaardig behandeld voelt of simpelweg de gevraagde discipline niet meer kan opbrengen, laat zich niet meer zo makkelijk sturen als bij de aanvang van de crisis het geval was.
De remedie tegen afbrokkelend draagvlak is een mix van transparantie, benaderbaarheid en openheid. Dat betekent dat ondubbelzinnig duidelijk moet zijn wie het beleid maakt, en er overvloedig wordt uiteengezet, toegelicht en beschreven: een sterke band tussen bestuur en burgers.
Daar ging het mis. Het kabinet meldde wel wat er moest gebeuren, niet waarom. En dus zochten de media hun heil bij deskundigen. Waarom mochten tandartsen open blijven en moesten kappers dicht? Welke belangen zijn afgewogen? Wat was doorslaggevend? Niemand die het wist, en het loket waar je het antwoord moet kunnen ophalen, bleek slecht bereikbaar – niet vaak was de afstand tussen regering en bevolking zo groot, persconferenties van het kabinet ten spijt.
Sinds begin april passeren meer discutabele voorbeelden de revue. Studenten mogen bij elkaar in een studentenhuis wonen, maar niet samen op hun balkon staan. Ouderen mogen hun kleinkinderen niet meer zien, maar wel als leerkracht voor de klas staan. Mensen met klachten moeten zichzelf isoleren, maar zieke zorgverleners moeten tot een bepaalde koortsdrempel doorwerken. Bij ernstige klachten moet het hele gezin in quarantaine, maar een ‘niet-ziek’ doch potentieel presymptomatisch gezinslid mag wel boodschappen doen. Een bus in het openbaar vervoer mag dertig mensen meenemen, maar een touringcar slechts twaalf.
Het onbegrip bereikte een hoogtepunt toen Rutte meedeelde dat vliegtuigen weer volledig gevuld mochten vliegen
De regering houdt zich opvallend stil. Op de schaarse momenten dat de ministers zich vertonen, is de mogelijkheid voor debat beperkt tot een korte vragenronde. Journalisten worden doorverwezen naar het RIVM. Tijdens de wekelijkse technische briefing komt er zelden een concreet antwoord op vragen en zelfs de Tweede Kamer lukt het niet de geslotenheid van de regering te doorbreken: Asscher (PvdA) heeft drie keer een motie moeten indienen waarin hij het kabinet oproept de afwegingen te delen op basis waarvan wordt besloten maatregelen te verscherpen of te versoepelen. Twee keer staakten de stemmen. Pas vorige week is het gelukt: er komt een onafhankelijk onderzoek naar de corona-aanpak.
Het leek soms of de bevolking oververmoeid aan het watertrappelen is, terwijl de badmeester ze negeert. De frustraties hoopten zich op. Het onbegrip bereikte een hoogtepunt toen Rutte op 12 juni bekend maakte dat vliegtuigen weer volledig gevuld mogen vliegen.
Vanaf 15 juni mochten Nederlanders weer binnen Europa reizen. Uiteraard roept dat de vraag op hoe het zit met de coronaregels in vliegtuigen. Wat blijkt: de afstandsregel die vrijwel overal geldt, geldt niet in de lucht. Volgens de luchtvaartmaatschappijen is die niet haalbaar, want vliegen met veel lege stoelen is niet rendabel.
De literatuur beschrijft diverse voorbeelden van besmettingen tijdens een vlucht, met onder meer cholera, influenza, mazelen, meningokokken, sars en tbc. Toch is onduidelijk hoe groot het risico is dat medepassagiers geïnfecteerd raken, vooral omdat andere bronnen van infectie niet zijn uit te sluiten. Denk aan de reis van en naar de luchthaven, de incheckbalie, de vertrekhal, wachtrijen, toiletbezoek, etc.
Wie dieper graaft, ontdekt dat er wetenschappelijk gezien weinig zekerheden zijn omtrent ziekte-overdracht in vliegtuigen. Neem deze literatuurstudie van het ECDC naar de transmissie van influenza in vliegtuigen. Van de 402 gevonden artikelen waren er maar 15 bruikbaar: ‘Overall, the quality of evidence in the published literature is not adequate to assess the risk.’
Dat maakt een recente uitspraak van OMT- en RIVM-voorman Jaap van Dissel opmerkelijk. Gevraagd naar de kans dat iemand een heel vliegtuig besmet, antwoordde hij: ‘Die is buitengewoon klein. Dat heeft zich nog nooit voorgedaan. Terwijl mensen brakend met ebola in toestellen hebben gezeten, bij wijze van spreken. En vaak heeft dat überhaupt geen besmettingen opgeleverd.’
Wat moeten touringcarondernemers, horecabazen, theater- en bioscoopuitbaters daarvan denken? De kans dat iemand een hele bus, bioscoop of restaurant besmet is toch ook klein? Maar hoe in vliegtuigen de luchtverversing is geregeld maakt uit, verklaarde Van Dissel. ‘Daar zijn studies van.’
Dit was volstrekt onbegrijpelijk. In een vliegtuig mag je met honderden op elkaar zitten, maar in een touringcar mogen maar twaalf passagiers. Op terrassen moet anderhalve meter afstand worden gehouden, terwijl reizigers in de economy class nagenoeg bij elkaar op schoot zitten. Waarom mogen bioscopen en theaters dan niet normaal open, mits er goede ventilatie is en we mondmaskers dragen? Als economische motieven de doorslag geven bij het loslaten van de afstandsregel in de luchtvaart, waarom is dat in andere (zwaar geraakte) sectoren dan onbespreekbaar?
Met elke nieuwe vraag over deze discrepantie brokkelde het draagvlak voor de afstandsregel verder af
Met elke nieuwe vraag over deze discrepantie brokkelde het draagvlak voor de afstandsregel verder af en groeide het verzet tegen de opgelegde beperkingen. Ook vanuit bedrijven komen signalen van verzwakte aandacht en discipline. Volgens vakbond CNV hebben werkgevers in toenemende mate lak aan de geldende coronaregels. Uit navraag van BNR blijkt dat de vakbond er wekelijks tientallen klachten over binnen krijgt: ‘Men vindt het na meer dan twee maanden welletjes.’
Er is groot verschil in kwetsbaarheid tussen (groepen) mensen, zowel fysiek als economisch. Toch wil de overheid één routekaart voor het hele land. Een lastige taak, want het is schier onmogelijk om te voorspellen wat het effect van maatregelen zal zijn, terwijl zeker is dat sommige groepen en sectoren onevenredig hard worden geraakt.
Dat maakt het cruciaal om eerlijk uit te leggen hoe keuzes worden gemaakt en ruiterlijk te erkennen dat discrepanties en onvolkomenheden onvermijdelijk zijn. Het maakt de pijn niet minder, maar de frustratie misschien wel.
Deltaplan voor epidemieën
Begin mei schreven we op FTM over de voorwaarden waaraan een exit-strategie moet voldoen: testen, traceren, isoleren, beschermen, registreren en informeren. Op alle fronten is vooruitgang geboekt, nu is het tijd voor de volgende stap, een deltaplan voor epidemieën.
Nadat in 1953 een dodelijke combinatie van stormvloed en springtij een flink deel van ons land onder water zette, werd een ambitieus plan gemaakt om dergelijke rampen voortaan te voorkomen. Het Deltaplan beschreef een stelsel van dijken, dammen en stormvloedkeringen dat bestand was tegen een zeldzaam zware stormvloed. Het aardige van dijken is dat je geen last van ze hebt, maar ze ons wel beschermen als het waterpeil stijgt.
Het helpt ons altijd adequaat te reageren op een uitbraak, zonder dat het ons hindert als de kust veilig is
Een Deltaplan voor epidemieën omvat meer dan een schema voor versoepelingen in de zomer of voorbereidingen in het geval van een tweede golf in de herfst. Het helpt ons altijd adequaat te reageren op een virusuitbraak, zonder dat het ons hindert als de kust veilig is.
Een robuust plan
Fundamenteel is dat we onderkennen dat we nog ontzettend veel niet weten over het virus en de manier waarop het zich verspreidt. Een robuust plan doet daarom geen aannames over aerosolen, immuniteit of seizoenswerking – zelfs niet over welk virus ons treft – maar gaat alleen uit van het effect: nieuwe besmettingen. Dijken zijn ook niet gebouwd op een vermoeden over hoe de storm eruit ziet, maar op het effect: hoog water.
De basis wordt gevormd door goed toegeruste instellingen die altijd paraat staan met voldoende capaciteit voor intensief testen, uitgebreid bron- en contactonderzoek, en eventueel isoleren van zieke mensen. (Verder toegelicht onder het kopje ‘Indammen’.)
Aanvullend daarop is grondige informatievoorziening, die vroege en regionale waarschuwingen kan geven als ergens nieuwe besmettingen hebben plaatsgevonden. (Verder toegelicht onder het kopje ‘Dashboard’.)
Bij elkaar zorgt dat voor een alerte samenleving, die snel, slim en soepel kan handelen zodra weer besmettingen gevonden worden en heel weinig hinder ondervindt van maatregelen als het virus uit een regio wegblijft.
- Snel, omdat we niet pas handelen als mensen bij het ziekenhuis aankloppen, maar al bij de eerste vroege signalen.
- Slim, omdat niet het hele land tegelijk maatregelen neemt, maar we verschil kunnen maken tussen regio’s, bijvoorbeeld op niveau van gemeente of postcodegebied.
- Soepel, omdat we niet wachten op een persconferentie, maar flexibel kunnen schakelen tussen verschillende niveaus van maatregelen.
Het laagste alertheidsniveau betekent misschien wel dat we lokaal vrijwel alle maatregelen kunnen loslaten. Zoals ze in Nieuw-Zeeland nu ook geen afstand meer hoeven houden, gewoon gaan werken en naar school gaan, en evenementen en bijeenkomsten organiseren. Dat kan vermoedelijk pas als in de betreffende regio het aantal besmetting teruggebracht is naar nul, zoals in Loppersum. Wellicht motiveert zoiets een regio om extra snel te testen, traceren en isoleren!
Deze aanpak adresseert twee belangrijke vragen die het draagvlak van burgers ondermijnen.
Normaal gesproken heb je één catastrofe te vermijden, in dit geval zijn het er twee
Ten eerste: ‘komt er een tweede golf en zijn we daartegen voldoende beschermd?’
Volgens complexiteitsdenker Nassim Taleb moet je niet beslissen op basis van wat waarschijnlijk wel werkt, maar op basis van de kosten als je fout zit. Wat zijn dan de kosten, de pijn, de moeite, de sterfte? Als je geen tweede golf verwacht en hij komt wel, kan dat buitengewoon duur zijn voor economie en volksgezondheid, met als potentieel dieptepunt dat we opnieuw langdurig in lockdown moeten.
Ten tweede: ‘het virus is nu toch bijna helemaal weg, kunnen we niet gewoon stoppen met al die maatregelen?’
Normaal gesproken heb je één catastrofe te vermijden, in dit geval zijn het er twee: die van te weinig doen, en die van te veel doen. Want het is ook buitengewoon duur voor economie en volksgezondheid als we beperkende maatregelen hebben terwijl ze niet nodig zijn. Ten onrechte thuiswerken, ten onrechte anderhalve meter afstand houden, ten onrechte stress, faillissementen en werkloosheid.
Een deltaplan beoogt precies deze schijnbaar tegenstrijdige problemen op te lossen. Op de momenten en plekken waar dat het niet nodig is, zijn er weinig beperkingen en voorkomen we de fout van onnodige maatregelen. En als zich – volgens sommigen onvermijdelijk – nieuwe besmettingshaarden voordoen, zijn we er als de kippen bij om die in te dammen en voorkomen we de fout van te weinig maatregelen.
Indammen
De strategie van de regering is sinds Ruttes nationale toespraak ‘maximaal controleren’. Wat dat betekende was maandenlang onduidelijk, omdat woorden en daden moeilijk met elkaar te rijmen waren en er soms grote verschillen waren tussen de uitingen van het kabinet, OMT-leden en RIVM-medewerkers.
Op 23 juni maakte het OMT in een advies zijn interpretatie van de strategie expliciet: ‘Het OMT legt “maximaal controleren” uit als het zoveel mogelijk indammen van het virus zodanig dat het aantal nieuwe infecties naar (bijna) nul gaat waardoor nieuwe uitbraken voorkomen worden of beheersbaar blijven. Het doel is Rt duurzaam lager dan 1 te houden.’ Daarmee lijkt de overheid (eindelijk) aan te sluiten op de opvatting van de succesvolle landen over de betekenis van indammen: elk individueel geval najagen en doordacht koersen op zo min mogelijk besmettingen.
‘De regering koos ervoor de GGD’s op een zogenaamd waakvlamniveau te houden’
De uitvoering van deze cruciale taak is grotendeels bij de GGD’s neergelegd. Zij moeten testen en traceren, en besmette mensen aansporen zich te isoleren. In theorie een uitstekend idee, maar in de praktijk problematisch. ‘De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om de GGD qua infectieziektebestrijding op een zogenaamd waakvlamniveau te houden’, zei Laurent de Vries, voormalig algemeen directeur van de GGD Nederland, op 15 juni in Nieuws en Co. ‘We hebben nu een pandemie-uitbraak, dat is geen waakvlam, dat is een spuwende vulkaan met lava.’
De Vries vindt kritiek op het functioneren van de GGD daarom onterecht. ‘Ik heb er 12 jaar gewerkt. Er was elk jaar, 12 jaar lang, alleen maar sprake van bezuinigingen, minder geld, minder budget, afstoten van taken en dan is er opeens een crisis. Als je zo hebt bezuinigd, mag je niet verwachten dat de GGD massaal klaarstaat.’
Er zijn zorgen om het bron- en contactonderzoek van de GGD. Hiermee worden mensen getraceerd die met coronapatiënten in contact zijn geweest.#Nieuwstrend #contactonderzoek @Rob_Hadders pic.twitter.com/bU3IgJQ4hz
— EenVandaag (@EenVandaag) June 16, 2020
Volgens De Vries is de huidige GGD-directeur, Sjaak de Gouw, een generaal zonder leger geworden. ‘Er zijn nog weinig medewerkers over voor de uitvoerende GGD, met als gevolg dat er de afgelopen weken met man en macht is gewerkt om meer mensen aan te trekken. Maar dat zijn een soort huurlingen geworden.’ Kortom, de stootkracht van de in deze crisisfase cruciale GGD’s is beperkt.
‘Er gaat jaarlijks een miljard naar de dijken en niemand zeurt daarover’
Wat De Vries betreft moet er naar een betere infrastructuur toegewerkt worden. Ook hij maakt een vergelijking met de watersnoodramp: ‘Het is nu echt tijd om de dijken van de infectieziektebestrijding te verbeteren, de GGD’s structureel te financieren en dat niet te laten afhangen van de vraag of een wethouder er geld voor overheeft.’ Goudsmit spreekt van ‘preparedness’ voor een ramp die opnieuw kan komen: ‘Er gaat jaarlijks een miljard naar de dijken en niemand zeurt daarover. Hadden we dat maar voor pandemieën gedaan.’
Start met significante investeringen en hervormingen in de GGD, het RIVM, de gezondheidszorg en instellingen die in deze context een belangrijke rol vervullen, zoals onderzoeksuniversiteiten. Denk na over zorg-, ziekenhuis- en IC-capaciteit. Ontwerp de Deltawerken voor infectieziekten, een plan waarmee het vooruitzicht op een nieuwe golf omgebogen wordt van penibel naar paraat: een duurzame strategie gericht op voorspellen, detecteren, controleren en voorkomen van infectieziekten.
Dashboard
‘Onze grootste hoop is dat de verspreiding van het virus in de zomer stopt, omdat respiratoire virussen in de zomer altijd geremd worden of afnemen. Nu hebben we tijd om ons echt voor te bereiden,’ zegt arts-microbioloog Alex Friedrich in een interview. ‘Wat gaat toenemen is het aantal kleine uitbraken per dag en dat stijgt weer vanaf oktober. Er komt een moment dat er honderden van dit soort uitbraken plaatsvinden, en die moet je vroegtijdig vinden en onder controle krijgen.’
Friedrich roept op Nederland op te delen in regio’s, zodat hotels in Groningen niet dicht hoeven na een uitbraak in een Nijmeegs hotel. ‘Deze regionale infrastructuur moeten we de komende maanden neerzetten. Op dit moment wordt de data nog te weinig gedeeld met de samenleving. Er moet meer inzicht gegeven worden in de kennis op basis waarvan de keuzes van de overheid gemaakt worden,’ zegt gezondheidseconoom Jochen Mierau in datzelfde interview.
Een dashboard kan regionale verschillen en alertheidsniveaus weergeven. Zie het als een weerbericht
Een dashboard kan daar een belangrijke rol in spelen, en regionale verschillen en alertheidsniveaus weergeven. Zie het als het weerbericht: ‘Vandaag zijn er X nieuwe infecties, er zijn Y mensen overleden in die regio en dus gaat Z nu 2 weken op slot.’ Het weeralarm van het KNMI en de Buienradar hebben inmiddels een plek in het dagelijks leven.
Voor dergelijke weerberichten zijn nieuwe, slimmere datareeksen nodig, die een voorspellend karakter hebben en die eerder een signaal geven dan testuitslagen. Denk aan rioolwatermonitoring, infectieradar, peilstation-huisartsen, mobiliteitsgegevens en gegevens van bron- en contactonderzoek.
Wat er in de wc en het doucheputje verdwijnt zegt meer over ons dan we beseffen. Het Kennisinstituut voor de watersector (KWR) doet al jaren onderzoek naar drugs in rioolwater, en naar via water overdraagbare virussen in het drinkwater. Al vroeg in de pandemie combineerden ze deze kennis en probeerden – met succes – het coronavirus in het rioolwater aan te tonen.
Ze nemen daarvoor een monster uit het rioolwater, concentreren virusdeeltjes in het laboratorium en bepalen daarna met een RT-PCR-test of er stukjes van het erfelijk materiaal van het coronavirus aanwezig zijn. Net zoiets als de test met het wattenstaafje, maar dan voor honderdduizenden mensen tegelijk. Het idee is niet nieuw; al bij de polio-epidemie in 1992 en 1993 gebruikte het RIVM rioolwatersurveillance om het verloop van de verspreiding te volgen.
Een recent Amerikaans onderzoek (dat overigens nog wacht op peer review), liet zien dat de in rioolwater gemeten niveaus van het coronavirus een zeer goede voorspeller zijn. Al dagen voordat testuitslagen bekend worden of zieke mensen zich bij het ziekenhuis melden, laat het rioolwater zien dat er iets aan zit te komen.
[Onderzoek KWR, 16 juni 2020]
Het interessante aan rioolwatermonitoring is dat die niet afhankelijk is van menselijke bereidwilligheid en discipline, zoals bij testen en bron- en contactonderzoek. Wel is nog de vraag of de metingen gevoelig genoeg zijn om al kleine uitbraken te detecteren, en hoe klein de regio’s zijn die je ermee kunt onderscheiden.
In het beste geval kan elke regio flexibel op- en afschalen naar verschillende niveaus van maatregelen, van helemaal vrij tot in een noodgeval een korte, lokale lockdown. Juist dat zou mensen kunnen betrekken bij hun eigen lot: ‘als wij hier ons best doen, krijgen we het lichtste niveau’.
Het verzamelen en interpreteren van deze gegevens helpt ook om de samenleving te beschermen. Zo leren we meer over de verspreidingsdynamiek, en daardoor kunnen maatregelen steeds specifieker worden toegepast. Van handrem om het virus te stoppen naar subtiele regionale veranderingen. Dat biedt perspectief op een alerte samenleving, waarin burgers paraat staan om samen groene cijfers te schrijven met als beloning een samenleving die daadwerkelijk als nieuw normaal te bestempelen is.
Politiek aan zet
Jarenlang is er uit verschillende hoeken voor nieuwe infectieziekten gewaarschuwd. Er is gemodelleerd, er zijn consortia gevormd, PhD-programma’s opgestart, protocollen geschreven en uitbraakoefeningen gehouden. Toch bleek het onvoldoende om de coronacrisis te voorkomen.
Een veelgehoorde verklaring is dat het budget ontbrak. Waar extra investering nodig was om de plannen te realiseren, werd juist bezuinigd. Nederland was penny wise, pound foolish. Want zelfs al is een epidemie zeldzaam: als die plaatsvindt, zijn de kosten torenhoog. De Nederlandse staat moet tot nu toe al 95 miljard euro meer lenen dan voor de pandemie was voorzien.
En dan hebben we het nog niet over de grote economische malaise die nog voor ons ligt. Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 7,7 procent krimpt en dat wereldwijd zo’n 12.000 miljard dollar verdampt. Met recht de grootste economische crisis sinds de jaren ‘30 van de vorige eeuw.
Bot gezegd: onverdroten indammen is profijtelijker dan mikken op groepsimmuniteit.
David Ikkersheim, arts, bedrijfskundige en partner bij KPMG Health, kwam tot deze conclusie: ‘Een indamstrategie biedt vergeleken met groepsimmuniteit significante voordelen voor zowel economie als volksgezondheid.’ Samen met Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit, onderzocht hij de kosteneffectiviteit van de manieren waarop de coronacrisis beteugeld kan worden. Een lockdown ontregelt de economie langdurig en de crux is dat een indamstrategie het risico daarop beperkt. Bot gezegd: onverdroten indammen is profijtelijker dan mikken op groepsimmuniteit. ‘Als andere Europese landen ook meedoen met deze strategie loopt dit nog veel verder op. Ook voorkomen we met een indamstrategie mogelijk zo’n 50.000 covid-19 doden.’
Het is haast te mooi om waar te zijn. Nu fors investeren voorkomt doden, geeft een boost aan de economie, voorkomt landelijke lockdowns, levert op termijn geld op en helpt de gezondheidsschade – die onzichtbaar is in de sterftecijfers – te beperken.
Op 31 januari 1953 braken op veel plekken de dijken door waardoor zo’n 100.000 mensen hun huis en bezittingen verloren. Hoewel pas op 6 november van dat jaar het laatste dijkgat werd gedicht, richtte minister Algera al twintig dagen na de watersnoodramp de Deltacommissie op, met als taak een volgende waterramp te voorkomen.
Nu is hét moment om een nieuwe Deltacommissie in het leven te roepen. Een onafhankelijke commissie die de opdracht krijgt om de Nederlandse verdediging tegen epidemieën onder de loep te nemen en de overheid te adviseren welke maatregelen noodzakelijk zijn om een volgende ramp te voorkomen. De anderhalve meter voorbij.
De politiek is aan zet. Get organized!
161 Bijdragen
Niek Jansen 9
Immers Jan Slagter speelde toen als journalist een belanrijke rol in het verzet tegen de afsluiting van de Oosterschelde welke uiteindelijk leidde tot de oplossing van afsluiting met sluizen, waardoor de eb en vloedbeweging kon blijven bestaan en dus een milieuramp van een Oosterschelde met brak water kon voorkomen worden.
Daaraan ging vooraf een zware strijd tussen milieugroepen en oester- en mosselvissers enerzijds en anderzijds de politiek met Rijkswaterstaat, een schoolvoorbeeld van wat buitenparlementaire oppositie vermag.
De tekening boven het artikel wordt dan extra toepasselijk.
Peter Slagter 2
Niek JansenFerry de Boer 7
Bij hangijzer 6 laten jullie wat mij betreft wel grote steken vallen. De titel is voorkomen of genezen, maar jullie reppen met geen woord over genezen. Het gaat alleen maar over vaccins. Jullie stellen dat de ontwikkeling van vaccins er boven uit steken en gaan vervolgens enkel daar op in. Wat is er bekend over mensen die genezen? Wat is er over bekend en onderzocht ten aanzien van geneesmiddelen? Waarom steken vaccins er met kop en schouder boven uit dan?
Frank Maertens
Ferry de BoerPeter Slagter 2
Ferry de BoerDe belangrijkste reden om wel in te gaan op vaccins en niet op geneesmiddelen: simpelweg omdat het een heter hangijzer is. Het wordt regelmatig gezien als silver bullet, kent felle voor- en tegenstanders en de enorme onzekerheid rond de ontwikkeling ervan wordt vaak achterwege gelaten.
> Wat is er bekend over mensen die genezen?
Kortweg: de meeste mensen lijken te herstellen naar het niveau voor de besmetting, maar een deel blijft achter met (langdurige) restklachten. Over de mate van bescherming erna is nog geen consensus. Op 16 juni schreven Nederlandse wetenschappers: ‘An alarmingly short duration of protective immunity to coronaviruses was found’ – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.11.20086439v2
> Wat is er over bekend en onderzocht ten aanzien van geneesmiddelen?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen er meer dan 500 studies gericht op het ontwikkelen van een medicijn. Die zijn in twee groepen te verdelen: de replicatie van het virus dwarszitten en/of de gevolgen van de ziekte verzachten. Ook voor medicijnen geldt dat de ontwikkeling lang duurt – niet gek, áls ze op de markt verschijnen, worden ze in potentie veel vaker gebruikt dan een vaccin. Voor sommige medicijnen verloopt de procedure sneller, bijvoorbeeld omdat het een bestaand middel is dat wordt ingezet tegen andere kwalen.
Hier vind je een goed overzicht van alle medicijnen die tot dusver zijn ingezet: https://www.racap.com/media/Covid-19/COVID-19_06152020_F.pdf?v=Qb8Mm1k2NsfIBFjDtfhsbNdiEWDtn8Ghol5SbFvXF6k.
Ferry de Boer 7
Peter SlagterJeroen van Putten
Ferry de BoerEr zijn veel goede resultaten geboekt met ouderwets goede methoden, waarbij mensen vlot genezen, zonder dat ze fysiek schade oplopen. Schadelijke oplossingen zie ik liefst achter in de rij van mogelijkheden. Als al meer dan 100 jaar wetenschappelijk bewezen is wat vitamine C, Zink en Quinine met virussen doen, waarom doen we dan zo spastisch ?
Waarom worden wij daarover niet geïnformeerd ?
Beademingsmachines die longen opblazen, terwijl eigenlijk de bloedvaten verstopt zitten met trombocyten ( zoals de grootschalige bioptie in Italie ons probeert te leren). vaccins zijn 100 % zeker belastend voor het immuunsysteem, en hebben al zeer veel slachtoffers geëist. Vaccins worden doorgaans niet voldoende onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Dat is de norm, niet de uitzondering. Wat mij schokt is de suggestie dat vaccins verplicht moeten worden, terwijl de fabrikant enige aansprakelijkheid afwijst, en niemand weet of het effectief gaat zijn. Veiligheid is ook een persoonlijke factor, we weten dat veel mensen zware bijwerkingen of zelfs sterven na een vaccin, maar daar horen we niets over. de meeste mensen hebben weinig "last". Last but not least : Follow the money ! Vaccin industrie is enorm rijk en machtig. Bill Gates baat dit uit, hij wil de wereldpopulatie minimaliseren, en investeert fors in het bedrijf dat een patent heeft op covid19, en in vaccin producerende industrie, en heeft in India een inreisverbod gekregen nadat hij een golf van Polio heeft gecreëerd tijdens zijn heilige orale poliovaccinatie tournee als weldoener. Doe mij maar een simpele virus genezing met Vitamine C, zinc en mocht het dan nog niet weg zijn, pak ik er quinine bij. zo simpel is het, we moeten ons niet teveel onzin laten vertellen.
Peter Slagter 2
Jeroen van PuttenIn de context van vaccins is de heersende gedachte dat de risico’s van infectieziekten die met vaccins voorkomen kunnen worden flink groter is dan de risico’s die geassocieerd worden met vaccinatie. Ik ben het daarmee eens en denk daarom dat het een goed idee is om de zoektocht naar vaccins door te zetten.
Vaccinatie is een thema met vele gezichten. Complottheorieën, nep-experts, selectiviteit, drogredenen, onmogelijke verwachtingen, en meer. Daarin zijn vaccins niet alleen, er zijn meer geneesmiddelen die onder deze krachten gebukt gaan. Denk aan anti-depressiva of het gebruik van voedingssupplementen voor specifieke kwalen. Er zijn hier ongetwijfeld vele krachten aan het werk.
Voor alternatieven op een vaccin – geneesmiddelen bijvoorbeeld – is het wat mij betreft geen zwartwitkwestie van wel of niet (altijd) gebruiken, maar een afweging die per patiënt gemaakt moet worden. Is het alternatief op medicijngebruin de dood? Dan sluit ik me aan bij Taleb: gebruik vooral een medicijn, ook als je het risico loopt op bijwerkingen. Maar dat is wat mij betreft geen vrijbrief voor de inzet van een middel: voorzichtigheid is geboden.
Walter Bril 3
Richard van den Boogaard 1
Walter BrilRenée Zondervan 3
Walter BrilPeter Koelewijn 1
Walter BrilEline Gumbert 4
Walter BrilWalter Bril 3
Eline GumbertBij ons thuis wordt liegen zeer serieus genomen en per definitie afgekeurd. Maar we bieden dan ook wel de ruimte om open en transparant te zijn, zonder acute veroordeling van de persoon. En we (ver)oordelen dus ook alleen het gedrag en niet de persoon. Kan MSM ook nog wat van leren overigens...
Marco Fredriks 4
Walter BrilHans van Swoll 5
Walter BrilPeter Kleynjan 1
Walter BrilVictor Beffers 1
Peter Slagter 2
Victor BeffersRenée Zondervan 3
Ook ik sluit me aan bij wat Ferry de Boer hier eerder ook stelt. Geen woord over genezen, bewezen.
Vreemd is dat bv Hydrochloroquine met Zink al sinds jaar en dag bekend is te werken in aanvangsituaties. Daar is zeer overtuigend bewijs voor, ook in Nederland! Ineens werd het echter een huisarts verboden, nadat hij zijn 11 patienten er mee genas.. het moest 'van de markt' etc. Gelukkig is deze huisarts zijn Eed Wel waard gebleken en is Wistleblower geworden.
Chapeau! Maar hoe Bizar!
Het andere is Demaxthasion, ook overtuigend wetenschappelijk bewezen, patiënten in vergevorderd stadium, te helpen en van beademing af te houden/ krijgen.
Dat beademing, onder hoge druk zuurstof er in, zeer schadelijk kan zijn is al járen bekend! Ook dat 65 + een sterk verhoogde kans hebben om er juist door te overlijden of zwaar beschadigd (Deliers etc) uit te komen! Niks nieuws!
Alles ten faveure van een 'Vaccin'. Voor een virus wat steeds muteert, net als het griepvirus, en iedere respiratoire aandoening is geen vaccin mogelijk! Ook al jaren bekend!
Wie dúrft te kijken naar het, vanmorgen verschenen, filmpje van de 'undercover' Verpleegster en Wistleblower, werkend in het Elmhurst ZH Queens, NY, nadat ze in Florida werkte, op Dr. Mercola site. En dan Nog met droge ogen dúrft te beweren dat, wat gelukkig steeds meer mensen zich beginnen te beseffen, wel echt waar te zijn ....niet waar is... Tja.
Het andere is het nog ontbreken van Follow The Money Naar! en Van! de WHO én naar en van de RIVM, ivm hún connecties en dus Bias (met Hoofdletter) naar Big Pharma met Hun nu 17 races naar 'Het Vaccin', wat ze Nog meer dan schathemeltje rijker maakt...Pervers!
Hopen dat Big Pharma en ook onze Overheid, een 'spaarpotje' gaan maken voor de toekomstige slachtoffers..
Als Monsanto(Bayer), gister, 10 miljard moet gaan betalen (met geleend geld!) aan bewezen kanker enz. slachtoffers van Glyfosate.
Peter Slagter 2
Renée Zondervan> Vreemd is dat bv Hydrochloroquine met Zink al sinds jaar en dag bekend is te werken in aanvangsituaties
Rond de inzet van chloroquine en hydroxychloroquine is het kortweg chaos. Vanuit wetenschappelijk perspectief is er over het gebruik ervan daarom nog weinig zinnigs te zeggen. Een reconstructie hiervan kan nuttig zijn, maar dat is een onderzoek op zich. Stichting SWAB heeft op neutrale wijze de huidige stand van zaken uiteen gezet: https://swab.nl/nl/covid-19#to_6.
Renée Zondervan 3
Peter SlagterMaar ik heb inmiddels wèl geleerd dat ik, in oorlogs- of crisessituaties, het best maar heel snel moet handelen met wat, in het verleden, het beste werkte. Deze huisarts deed dat óók en zijn patiënten genazen. The proof is then in the pudding....
Todat je zeker weet dat de negatieve risico's groter zijn...bv doordat de bij-/nawerkingen te ernstig zijn, dien je beproefde ervaringen te gebruiken. Dat is ook de Eed die je aflegt. Do no Harm...
In deze situatie waarin snel gehandeld moest worden, deed deze huisarts (en wereldwijd duizenden anderen) het enig goede, immers geen enkel ander alternatief!. Bijzonder kwalijk vind ik dan dat hij verplicht werd zijn Eed, op welke gronden? te verbreken!
Ook dat wekt bijzonder veel woede en argwaan. En roept de vraag meteen op hoeveel mensen bewust! onterecht nog zieker zijn geworden of zelfs overleden zijn.... En wat de Werkelijke motieven zijn achter dit verbod...
Peter Slagter 2
Renée ZondervanBij beslissen en handelen in onzekerheid kun je beter ongeveer goed zitten dan precies fout. We moeten aannames doen, maar welke?
De eerste zorg bij het doen van aannames is voorkomen van catastrofe (dood, lijden, ellende, economische schade). Tot er voldoende zekerheid is over hoe het echt zit, kiezen we de kant met het minste risico.
In de context van geneesmiddelen is dit een lastig dilemma. Ook al wordt het middel al lang gebruikt, dan nog kan het onvoorspelbare en onvoorziene bijwerkingen hebben in de context van een specifieke en/of nieuwe ziekte.
Het is daarom geen kwestie van wel of niet gebruiken, maar een afweging die per patiënt gemaakt moet worden. Is het alternatief op medicijngebruin de dood? Dan sluit ik me aan bij Taleb: gebruik vooral een medicijn, ook als je het risico loopt op bijwerkingen. Maar dat is wat mij betreft geen vrijbrief voor de inzet van een middel: voorzichtigheid is geboden.
Renée Zondervan 3
Peter SlagterDát gedrag, die heilige graal 'Vaccin' genaamd, alleen maar promoten...
Dat vind ik dus uiterst gevaarlijk denken! Komt er door voortschrijdend inzicht een beter alternatief, ja logisch dat je het eerdere loslaat.
Victor Wiedijk
Peter SlagterRenée Zondervan 3
Victor WiedijkOverigens zijn * op waarderingssites absoluut geen garantie dat die arts op dat gebied ook ok is... Een arts zit ook vast aan bepaalde protocollen. Soms heeft hij geen 'speelruimte'...
Eveline van der wel
Peter SlagterPeter Slagter 2
Eveline van der welVictor Wiedijk
Peter SlagterPeter Slagter 2
Victor WiedijkZo bestaat volgens de IGJ¹ dat “er een tekort voor de mensen die het echt nodig hebben” als het middel “niet volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven”.
Een tweede argument is gericht op de manier waarop de inmiddels beroemde huisarts uit Meijel met het middel experimenteert. “De manier waarop hij nu aangeeft te experimenteren is ook niet volgens de richtlijnen.”
Een derde argument is gericht op het verloop van corona. De ziekte kan ook het hart raken. Tel daarbij op dat zowel hydroxychloroquine als het antibioticum azitromycine hartritmestoornissen kunnen veroorzaken, en je komt bij een gevaarlijke coronacocktail².
Apothekersorganisatie KNMP stelt wél hydroxychloroquine³ te leveren aan ziekenhuizen voor de behandeling van coronapatiënten. In het ziekteverloop is dat dus ná de huisarts.
Dat blijkt een gevolg van het standpunt⁴ dat het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft ingenomen:
> Vanwege onbewezen effect en risico op toxiciteit/bijwerkingen wordt deze medicatie alleen overwogen (in onderzoekssetting) bij de meest ernstig zieke COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Dus, wel of niet? Ik weet het niet, maar de handrem die is aangetrokken vind ik gezien de situatie te stevig. Ik had vanuit het IGJ en de CBG liever een snel(ler) experiment gezien onder huisartsen en patiënten die akkoord gaan met behandeling.
1. https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2020/04/08/huisarts-en-apotheker-aangesproken-op-voorschrijven-chloroquine-tegen-corona
2. https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2020/05/19/coronacocktail-geen-bewijs-werking-wel-risico%E2%80%99s
3. https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2020/knmp-standpunt-openbare-apotheken-leveren-geen-chloroquine-en-hydroxychloroquine-af
4. https://corona.nhg.org/behandeling/
Victor Wiedijk
Peter SlagterRens Blommaert
Renée ZondervanJeannot van Diem
Renée ZondervanRene Evertsen 1
Zelf trouw de maatregelen gevolgd, tot voor kort. Aan het begin was het simpel. Er is een noodsituatie en dan volg je je leider. Iemand moet iets doen.
Maar, op een gegeven moment kan je van de burgers niet meer verwachten dat er domweg gevolg wordt. Je zal duidelijkheid moeten geven. Zeker in een land waar eigen mening en polderen zo diep geworteld is.
Vanaf 1 juli mag je met meerdere personen, uit verschillende huishoudens, met één auto (of personenbusje) naar het strand. Zodra je uitstapt geldt weer 1,5 meter afstand??? Je stapt vanuit een gesloten "doos" de buitenlucht in en dan zou het risico groter zijn?
Ik ben hem kwijt.
Dit soort "tegenstrijdigheden", zonder onderbouwing, zijn de oorzaak dat er geen draagvlak meer is.
Of, wel publiek bij voetbalwedstrijden, maar niet juichen. Als je überhaupt al instaat bent om dit te bedenken heb je ook meteen duidelijk gemaakt dat je de emotie van het voetbal niet kent.
Misschien dat bepaalde (elitaire) kringen doodstil op hun stoel kunnen blijven zitten, maar dat is zeker niet representatief voor de rest van het volk. Vaker blijkt dat men in Den Haag zich daar niet bewust van is.
Peter Slagter 2
Rene EvertsenEnfin, het kabinet is aan zet!
Renée Zondervan 3
Peter SlagterPeter Slagter 2
Renée ZondervanWat bedoel je met ‘dan’? Wanneer worden burgers steeds meer achterdochtig?
Renée Zondervan 3
Peter SlagterMijn irritatie en argwaan begon toen ik erachter kwam hoe veel van de geldlijnen liepen én de bizarre overwaardering van een alles oplossend 'vaccin'...
Men probeert al 30 Jaar vaccins te maken voor respiratoire aandoeningen....Nog nooit gelukt!! En dan zal het nu ineens in een half jaar/Jaar wèl gebeuren?? Terwijl de ontwikkeling van vaccins rond de 10 jaar minstens duurt en dan nog... Veel vaccins zijn de afgelopen 15 Jaar gauw weer vd markt gehaald omdat ze neurologische schade, necrolepsie, doden etc veroorzaakten. En dat Rutte bij uitgerekend Zenica had ingekocht en alle pijlen daar op gericht hield en nog steeds houdt....vind ik uiterst zorgwekkend!
In zo'n situatie verwacht ik zijn blik op een breder pakket...en niet monomaan op een 'vaccin'...
Wat na de eerste Lockdown al duidelijk werd, was dat het vooral toesloeg bij bep. groepen.... Door die extra te beschermen had je en kun je dan de economie weer op gang brengen!
Nee, tot op de dag van vandaag houdt Rutte koppig vast aan dat 'Vaccin'...wat, als het al iets mocht werken, gruwelijk te snel, mogelijk gedwongen, ons opgedrongen wordt... Hoezo Burgerrechten?!
Langzamerhand gaat het niet meer om Covid, het RIVM stelt ook dat het nu nog maar eens per week met informatie komt...
We hebben m.i. nu een gigantisch 'Democratie' probleem in Nederland!
Die Coronawet...blijft die dreigend op de plank liggen todat Big Pharma en Co ons gedwongen een vaccin kunnen 'verkopen'?!
Marianne Donker 2
Een toevoeging: We moeten ook nadenken en investeren in de communicatie. Want ik snap heel goed dat RIVM en regering met de regulier communicatiecapaciteit (kwalitatief en kwantitatief) het gewoonweg niet trekken om de bevolking op ieder moment te voorzien van alle achtergrondinformatie over de stand van de wetenschap en de afwegingen. Heb je net naar eer en geweten iets gepubliceerd dat de huidige inzichten het best representeert, verschijnt er weer een bericht een of ander blad of op de social media met nieuwe ‘feiten’ en hypotheses. Dat is gewoonweg niet bij te benen. Maar wel heel erg verwarrend voor de bevolking: mensen gaan zelf interpreteren en discussiëren. En verliezen hun vertrouwen als ze x of y niet onmiddellijk terugzien op de site van het RIVM. Burgers willen snappen waarom beleidskeuzes zijn gemaakt. Maar ze willen er ook op kunnen vertrouwen dat al die nieuwe feiten en hypothesen die over ons worden uitgestort serieus aandacht krijgen van de adviseurs. Ik zou graag zien dat er wordt nagedacht (en maatregelen getroffen) hoe je we die kloof overbruggen.
Peter Slagter 2
Marianne DonkerEén van de grootste fouten (mijns inziens) in de communicatie is dat de beleidsmakers vrijwel onzichtbaar zijn. Wie wel zichtbaar zijn? Mensen van de *advies*commissie, OMT-leden, en deskundigen die vanuit een specifiek paradigma worden ingevlogen om duiding te geven, met als risico dat ze onterecht voor een publiek gericht belanden.
Vaak doen zij dat vanuit verantwoordelijkheidsbesef en betrokkenheid. Maar alleen de regering kan écht uitleggen welke afwegingen zijn gemaakt. Welke belangen zijn meegewogen, naast de medische inbreng vanuit het OMT. Alleen zij hebben zicht op de hele puzzel die is gelegd.
Deze communicatiestrategie heeft als effect dat de onzekerheid toeneemt. Discussies die worden uitgevochten aan tafel van tv-programma’s of achter de plopkap van een radiostation. Dikwijls is de duiding van beslissingen gebaseerd op aannames – ‘misschien is dit de gedachte erachter geweest’. Niemand die het weet, behalve de beleidsmaker. Maar die opereert voornamelijk in de schaduw.
Marianne Donker 2
Peter SlagterMaar het gaat niet alleen de beleidsafwegingen, ook om de wetenschappelijke afwegingen (de feiten en hun duiding).
Ik denk - bijvoorbeeld - dat burgers ook graag zouden willen weten dat, en hoe, het OMT zich verdiept in de aerosolendicussie. De radiostilte daarover suggereert nu, dat ze er niet over nadenken. Dat is vast niet waar, maar vertel dat dan. Procesinformatie is ook relevante informatie!
Verwijzen naar sleutelpublicaties die doorslaggevend waren als onderbouwing van een bepaald standpunt is ook niet verkeerd.
Heel transparant zijn over de zaken die nog in onderzoek zijn (wie, waar?) en waar we echt nog geen enkel idee over hebben, kan ook helpen.
Dat vraagt een uitgewerkte strategie die verder gaat dan de huidige crisiscommunictaieplannen, en om veel meer wetenschapsjournalistieke capaciteit.
Renée Zondervan 3
Peter Slagter."maar alleen de regering kan uitleggen.."
Daar schort het juist zo aan. Rutte draait en doet en wekt alleen maar ergernis en roept juist nog meer vragen op. Wat mij irriteert is dat Rutte bv opvallend wel ook ineens versneld de Lockdowns versoepelt... precies! net nadat de demonstratie is verboden. Hij (zij) moet ongetwijfeld geschrokken zijn van de enorme aantallen die het niet eens zijn en zal hij gedacht hebben...'laat ik de boel maar wat sussen door het volkje nu gauw net iets meer vrijheid te geven...? Maar ondertussen de knoet er onder blijven houden, met die zeer dreigende ondemocratische Corona-wet! Dat is dus 'dubbele boodschappen afgeven'
en bijzonder kwalijk en angst bevorderend! Je maakt mij niet meer wijs dat dit Niet bewust is....
Maarten Brons 7
Renée ZondervanRichard van den Boogaard 1
j.a. karman 5
Richard van den BoogaardAlle onzekerheden en welke overwegingen je kunt doen bij besluiten, het maakt het lastig.
Er was en is geen tijd voor oeverloze discussies het resultaat daarvan kan zijn dat je verloren bent terwijl het was te voorkomen.
Als verwijzing naar de delta werken, dat ging ook niet zo maar in harmonie. Het verschil is wel dat het doel veel makkelijker te begrijpen is met dijken en bescherming (niet absoluut) tegen overstromingen.
Renée Zondervan 3
j.a. karmanSaid Ajouaau 5
Richard van den BoogaardMarianne Donker 2
Richard van den BoogaardRenée Zondervan 3
Marianne DonkerArthur Venis 3
Richard van den BoogaardWat dat betreft hebben de Duitsers mazzel dat ze een beta aan het stuur hebben. Merkel is wel degelijk in staat gebleken zaken uit te leggen, ook de moeilijke en complexe, zodat mensen ze begrijpen en er in mee willen gaan.
Zeker als je draagvlak moet gaan zoeken voor hoe onze samenleving dan ingericht moet gaan worden is dat cruciaal. Want de anderhalvemetersamenleving is geen samenleving.
Guido Leenders 6
Hetty Litjens 6
Inderdaad, een deltaplan voor de toekomst is zeer aan te raden.
Het is duidelijk dat we nog weinig weten van dit virus. Daar zijn we het allemaal over eens. Er zijn dus nog geen beproefde specifieke aanpakmethoden. Daarom is het enige wat je als gewone burger kunt doen zoveel mogelijk alle mogelijke beveiligingen in je dagelijkse leven inbouwen, mondkapjes, beperken van omgang met grote groepen mensen, gezond leven, afstand houden, geen vliegtuigreizen, vergader niet in basisscholen, enz.
Vreemd blijft voor mij de kwestie van besmettelijkheid van kinderen. Besmettelijkheid is een kwestie van gedragingen; kinderen komen overal aan, hebben inniger contacten met hun ouders, zijn niet zo hygiënisch, zijn behoorlijk besmettelijk voor verkoudheid en griep; dus waarom zouden ze dan minder besmettelijk zijn voor corona? Zijn er dan twee soorten corona, een voor kinderen die minder besmettelijk is en een voor volwassenen? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk.
De mobiliteit van mensen is altijd een grote onzekerheidsfactor.
Dank voor deze bijdrage. FTM, ga door met deze artikelen.
Peter Slagter 2
Hetty LitjensWaarom kinderen minder besmettelijk lijken te zijn, is nog onbekend. Vooralsnog is de belangrijkste hypothese dat het te maken heeft met de (lagere) expressie van het ACE2-enzym in kinderen. Dat enzym speelt een belangrijke rol bij de manier waarop het virus menselijke cellen betreedt.
Hier vind je de belangrijkste hypotheses opgesomd: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajplung.00183.2020?utm_campaign=6.25.2020&utm_medium=PressRelease&utm_source=AJPLung.
Hetty Litjens 6
Peter SlagterHet virus kunnen ze wel overdragen want ze dragen een even grote hoeveelheid van het virus bij zich als besmette volwassenen.
Bernd Kottier
Bert Slagter 1
Bernd KottierAlex Friedrich zei er iets over in FD: "Friedrich denkt dat mensen regionale maatregelen wel begrijpen: 'Vakantiespreiding vindt toch ook niemand raar? Ik geloof ook niet dat mensen uit Utrecht, wanneer daar wat aan de hand is, massaal naar Groningen gaan om de horeca te kunnen bezoeken.'"
https://fd.nl/economie-politiek/1347825/hoogleraar-groningen-varieer-corona-aanpak-per-regio
Willem Maatman 1
Peter Slagter 2
Willem MaatmanElsa Loosjes 1
Bert Slagter 1
Elsa LoosjesDe minister die in 1953 opdracht gaf tot het maken van het Deltaplan wist ook nog niet precies wat de oplossingen zouden worden. Wel dat men op dat moment onvoldoende paraat was, en dat een beter systeem en structurele investeringen noodzakelijk waren.
Vanuit complexiteitswetenschap kan ik inbrengen dat het verstandig is om alles zo lokaal mogelijk op te lossen of te regelen.
Lokaal = huishouden < buurt < dorp < gemeente < regio < land < unie.
Zo lokaal mogelijk = regel alleen op een hoger niveau wat op het niveau eronder niet geregeld KAN worden.
Margriet Eckhardt
Bert SlagterRenée Zondervan 3
Dank je Peter en Bert! Om zo met ons 'bijdragers' in contact te gaan!! Dat is wat er zo vreselijk fout gegaan is na het artikel van Van Erp! Dat zal jullie ongetwijfeld Leden gekost hebben... Ik hoop wel nog dat jullie openlijk, als FTM, Willem Engel, die zelf op hun eigen site prima Wederhoor gaf, een excuses oid maken...
We mogen als mens fouten maken, wat ons Nog meer integer mens maakt is te durven toegeven dat we iets niet goed gedaan hebben...
Jullie maken, voor mij, heel veel goed met jullie artikel!
Dank!
Bert Slagter 1
Renée ZondervanIk kan alleen over onze bijdrage spreken, maar voor Peter en mij geldt dat we beseffen dat wij de wijsheid ook niet in pacht hebben, en slechts onze observaties met jullie delen, en zeker ook graag door jullie worden aangevuld of terechtgewezen :-)
Renée Zondervan 3
Bert SlagterGérard Tabbers
Peter Slagter 2
Gérard Tabbersj.a. karman 5
Een verdieping per detail is zeer welkom. Het vergelijk met een deltaplan en en regionale insteek zoals een weerbericht per locatie is een begrijpelijke.
Een van de details is het meten van de mobiliteit tussen regio's met een transmissiemodel en een voorspelling in een SIR. Ik weet dat er wetenschappelijk werk op dat vlak bestaat. Het krijgt weinig aandacht en geen toelichting in iets begrijpelijks voor de gewone mensen. Het is een emotioneel spanningsveld als we de databron mobiele data gegevens noemen.
Bert Slagter 1
j.a. karmanIk vermoed dat verkeersbewegingen daar ook in zitten, in elk geval op basis van Google Mobility Data, en naar verluidt spoedig ook met geanonimiseerde gsm-data.
Maar ik denk dat we de waarde van dergelijke modellen niet teveel moeten overschatten. Zo'n model kan geen 'toeval' voorspellen, zoals een super spreading event waarbij ergens ineens een hele bak mensen besmet raakt. De bijdrage van dergelijke modellen aan 'adaptief reageren' is vermoedelijk beperkt.
j.a. karman 5
Bert SlagterWaar een ramp gaande was in het zuiden was er in het noorden vrijwel niets aan de hand.
De maatregelen zijn wel landelijk genomen. Verpleeghuizen werden gemist terwijl de volledige aandacht bij ziekenhuizen en IC's lag. Genoeg ruimte tot verbetering conform een delta plan.
Voor de mobiliteitsgegevens stel het AP dat het onmogelijk is dat ze anoniem kunnen zijn.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/gebruik-telecomdata-tegen-corona-alleen-met-wet
Ze richten zich op dat chinese onderzoek (Xu et al, 2017). Volgens mij is dat onderzoek geen bewijs dat anonieme geaggregeerde gegevens onmogelijk zijn, dat wordt wel zo gesteld.
Wanneer iets anoniem is en niet (singling out optie) blijft een lastig een onderwerp.
Helderheid in richtlijnen overwegingen op dat vlak zou kunnen helpen.
Walter van Dijk 3
Bert SlagterIK neem aan dat Bert er wel een mening over heeft maar misschien is dit het verkeerde forum.
j.a. karman 5
Bert Slagterhttps://fd.nl/ondernemen/1349303/kpn-weigerde-klantdata-te-delen-met-brussel-voor-corona-bestrijding. Het vraagstuk van wat anonieme data en wat gepseudonimiseerd is is niet duidelijk.
Het AP beroept zich op een paar onderzoeken met gepseudonimiseerde data en stelt daaruit dat anonimiseren altijd onmogelijk is. Dat klopt voor geen 1,5 meter.
Het is naar soort framing wat gelijk op gaat met 5G en de microchips implantatie.
Wat onafhankelijk onderzoek zou hier op zijn plaats zijn.
I de Koning 4
Guus van Pelt
Glenn Mitrasing 2
Peter Slagter 2
Glenn MitrasingWellicht dat een volgend stuk hierop kan inhaken!
Glenn Mitrasing 2
Klaas den Breejen 2
1. Als het om super veel geld extra uitgeven aan verbetering van de gezondheidszorg gaat, dan zijn er ook heel andere prioriteiten te stellen. Wat te denken van versterken van veerkracht van mensen door hulp bij een gezonde levensstijl? Laten we eerst over doelen en prioriteiten discussieren.
2. Voor je het weet zit je met de toenemende medicalisering, technologie en disciplinering met een sociaal kredietsysteem a la China. Voor je het weet zit je in een controle staat of dictatuur, a la 1984 van George Orwell.
3. Iedereen denkt tegenwoordig maar dat gemeenschapsgeld gratis is. Gisteren KLM. Vandaag een Deltaplan tegen epidemieen. Toch was voor Corona al duidelijk dat met de medicalisering, de zorgkosten tot ver boven onze pet uitstijgen. Nu met Corona exploderen ze. Maar op een gegeven moment keert de wal het schip, dan is het voorbij.
Bert Slagter 1
Klaas den BreejenJouw voorbeelden illustreren dat het maken van een dergelijk plan geen kwestie is van een paar middagen vergaderen, maar dat er breed maatschappelijk debat nodig is, en het democratisch proces z'n werk moet doen door onredelijk grote uitgaven en onwenselijke aantasting van onze grondrechten te voorkomen.
Over het financiële plaatje ben ik iets milder. Het gaat hier niet om een oneindige bak geld voor iedereen met iets van 'zorg' op z'n visitekaartje. Het gaat specifiek om de infrastructuur die nodig is om epidemieën adequaat het hoofd te bieden. En dan is (noem eens wat) een miljard per jaar een koopje als je ziet hoeveel schade één golf van het coronavirus heeft toegebracht.
Ferry de Boer 7
Bert SlagterHet landelijk operationeel team corona is vorige week ook alweer ontmanteld en verantwoordelijkheden overgedragen aan BZK en financiën en gemeenten. Het is op sommige plaatsen dus alweer business as usual.
Klaas den Breejen 2
Bert SlagterMet een breed debat, lijkt mij ook een brede visie nodig.
Jarenlang waait nu al een Angelsaksische, neo-liberale wind in bedrijven, politiek en organisaties als de GGZ. Met een directieve, kortademige leiderschapsstijl en cultuur. Met vaak grootse plannen van krachtdadige type leiders, vaak mannen, met een top down aanpak, strakke processen en protocollen. Klanten en werkvloer worden niets gevraagd, die moeten volgzaam zijn (compliance). Nadenken lijkt taboe. Komen nieuwe leiders, die gaan weer hun eigen plasje doen.
Dit alles verander je niet zo even (wat ook moeilijk is in crisistijden).
Wat ik maar wil zeggen: Voor een Deltaplan krijg je mogelijk machtige partijen achter je. Maar moet je dat nu wel echt willen? (zie ook reactie Ferry)
Er speelt nog iets.
Over ontwikkelingen en trends in de (Geestelijke) GezondheidsZorg verwees ik eerder bij FTM al naar een boeiende presentatie van de hoogleraren Jim van Os en Paul Verhaeghe, vlak voor Corona (m.n. 27:35 tot 41:05) https://www.youtube.com/watch?v=NngAyPIlSeU De actualiteit 'spat er vanaf'.
Het lijkt erop dat we voor een principiele keuze staan. Investeren we in:
1. Een gemedicaliseerde (geestelijke) gezondheidszorg, met Big Pharma, Big Tech, dure advocaten en met Big Data en productdenken 'in the lead'. De WHO zet nu compleet op deze lijn in, vol normalisering, disciplinering en autocratische aansturing.
of, zet de omslag door naar:
2. Een op menselijke relaties en versterken van veerkracht gerichte (geestelijke) gezondheidszorg. Met goede huisartsen, praktijkondersteuners, verzorgers, psychologen en clienten zelf die leidend zijn. Investering hierin blijkt (kosten-)effectiever.
De trend richting optie 2 was al gaande, maar wordt juist in de eerste Corona fase zo pijnlijk gemist.
Voor vervolg en andere epidemieen, lijkt juist een discussie over visie en de machtsvraag meer dan wenselijk.
Het heeft iets van nu of nooit.
Peter Slagter 2
Klaas den BreejenMijn inbreng zou zijn om alles zo lokaal als mogelijk te organiseren: individu < huishouden en familie < buurt < dorp < gemeente < regio < land < intergouvernementeel / unie. Met andere woorden: regel iets alleen op een hoger niveau als het op het niveau eronder niet geregeld kán worden.
Hetgeen jij bij punt 2 noemt, lijkt me bij uitstek horen bij het segment van individu tot en met gemeente. Van het werken aan een gezond en bestendig lichaam (individu), via ondersteuning als het mis gaat in eigen sociale kring (familie), tot aan de huisarts en praktijkondersteuner voor de eerste zorg (gemeente).
De ontwikkeling van nieuwe technologieën en vaccins lijkt me passen bij het segment van regio tot unie – daar is internationale samenwerking van groot belang en is plek voor grote farmaceutische en technologische bedrijven.
Op deze manier kan ook naar de toevoer- en productieketens gekeken worden, of de organisatie van meer specialistische (ziekenhuis)zorg.
Klaas den Breejen 2
Peter SlagterRenée Zondervan 3
Klaas den BreejenZo werkt het niet bij vaccins...!
Vervolgens lopende! onderzoeken naar reeds bestaande geneesmiddelen vast stopzetten, is ook verkwisting...en gevaarlijk!
En ik denk niet dat ' iedereen' maar denkt dat gemeenschapsgeld gratis is...
Van Ruttes opvattingen daarover ben ik inmiddels veel minder zeker, getuige inderdaad KLM...en meer...
Ook vangt de overheid natuurlijk flink accijnzen over alcohol en tabak en wil dat óók wat graag over cannabis....
Dus wat leefstijl veranderingen betreft? Ben je daar niet aan het goede adres...
Met een overheid die ook eeuwenoude beproefde natuurlijke medicinale mogelijkheden naar het verdomhoekje heeft gedirigeerd?...
Een minister C.Schouten die aan de vooravond, van Monsanto's 10 miljard schadevergoeding aan al die kanker patiënten in de VS, gauw toch nog even Glyfosate voor 5 jaar verlengde..?
Nee, de lobby van Big Pharma druipt er in Nederland ook heel erg van af...
Maud Elias
Gerrit Zeilemaker 6
Namelijk het feit dat de afgelopen veertig jaar vooral bezuinigingen centraal stonden binnen de gezondheidszorg op basis van het schaarste denken via qualy's (Quality Adjusted Live Years). Dit heeft zowel de gezondheidszorg als de stijging van de uitgaven niet geholpen. Vergeet niet dat Nederland sinds toepassing van allerlei 'marktprikkels' gestegen is naar de tweede plaats in de wereld wat betreft kosten per persoon! (En toch dit: https://www.ad.nl/binnenland/zorgpersoneel-uitgeput-door-coronacrisis-ze-behandelen-je-echt-als-dienstmeid~aa3452b9/)
Waarom blijf ik daar op hameren, omdat volgens de schrijvers behoefte is aan: "goed toegeruste instellingen die altijd paraat staan met voldoende capaciteit voor intensief testen, uitgebreid bron- en contactonderzoek, en eventueel isoleren van zieke mensen." Die waren er in Nederland! Namelijk het uitgebreide net aan consultatiebureau's voor tuberculose, waar dit allemaal met de kennis van toen plaatsvond. Tegen het opruimen van dit netwerk was toen al verzet! Het had uitgebouwd, eventueel uitgebreid en aangepast aan nieuwe inzichten kunnen worden. Veel kennis en infrastructuur is toen verloren gegaan.
Het artikel stelt feitelijk dat nu de GGD's die taken op zich kunnen nemen "Zij moeten testen en traceren, en besmette mensen aansporen zich te isoleren." En juist die taak remt de regering af! "Waakvlamniveau"! Maar kennelijk is zo'n infrastructuur nu en zeer waarschijnlijk in de toekomst hard nodig. Dat is een radicaal ander idee van gezondheidszorgsysteem, waarvoor je eerder bij Cuba te rade moet gaan dan in de qualy-rijke VS!
Peter Slagter 2
Gerrit ZeilemakerDank!
Vanaf het hoofdstuk over het Deltaplan speelden de structurele bezuinigingen juist een hoofdrol, met als klap op de vuurpijl: ‘Nederland was penny wise, pound foolish’.
> Maar kennelijk is zo'n infrastructuur nu en zeer waarschijnlijk in de toekomst hard nodig.
Eens!
Sicco Kamminga 4
Dit artikel is wat minder dan het vorige. De titel vermeldt dat we een Deltaplan te zien zullen krijgen maar het plan (Beter: een oproep tot het maken van) is wat mager en het wijkt niet wezenlijk af van wat er van de week op de persconferentie, in de kamer en door het RIVM werd gezegd. Testen, indammen, regionaal bekijken, een dashboard; het werd allemaal genoemd. Bij de kleine brandhaarden (vleesverwerking, AZC) die er nu waren is er ook al lokaal ingedamd.
Waarbij ik wel hoop dat de regering de zomer gebruikt om de losse opmerkingen tot een heuse strategie te combineren.
In het vorige artikel stelden jullie voorwaarden aan een exit-strategie. Echt terugblikken hierop en de resultaten bespreken doen jullie nu niet. Terwijl het resultaat, een fors ingedamd virus, toch is wat jullie wilden. Je mag toch concluderen dat tot nu toe het loslaten van maatregelen en de daarbij gekozen volgorde niet geleid hebben tot nieuwe grootschalige uitbraken. De gemaakte keuzen lijken zo slecht nog niet. De maatregelen zijn wat sneller afgebouwd dan jullie wilden ( was ik met jullie eens hoor) maar dat heeft niet tot problemen geleid. Het RIVM heeft meermalen bevestigd dat afbouwen lastig is en met onzekerheden gepaard gaat. Ik kan me toch voorstellen dat ze met enige tevredenheid terugkijken op de voorbije twee maanden.
De discussie over het belang van aerosolen in de verspreiding is niet beslecht maar dat beweert het RIVM ook niet. Het RIVM beweert alleen dat social-distancing de risico’s op overdracht fors reduceert in combinatie met testen en indammen.
Als het ergens misgegaan is, is het in de maand Februari. Zelf toen het virus de overstap naar Europa al had gemaakt deden we, zeker ook het RIVM, nog naief. Veel sneller moet de reactie een volgende keer zeker!
Peter Slagter 2
Sicco Kamminga> De titel vermeldt dat we een Deltaplan te zien zullen krijgen maar het plan (Beter: een oproep tot het maken van) is wat mager en het wijkt niet wezenlijk af van wat er van de week op de persconferentie, in de kamer en door het RIVM werd gezegd.
Onze oproep verschilt m.i. op een aantal belangrijke punten. Het testen en indammen dat nu gebezigd wordt is onderdeel van het controleren van het virus. Een Deltaplan is gericht op het voorspellen, detecteren, controleren én voorkomen van een virusuitbraak. Met andere woorden: een nationale en internationale parate verdediging met bijbehorende passende financiering – vergelijkbaar met wat er nu in de context van waterwerken het geval is.
> Veel sneller moet de reactie een volgende keer zeker!
Precies op dat gebied hopen we dat een balletje gaat rollen; het momentum is er nu. De (inter)nationale politiek is aan zet.
Gerrit Zeilemaker 6
willem tannemaat 1
Hans Dokman 1
willem tannemaatBert Slagter 1
willem tannemaatMaar als we ons toestaan iets te speculeren, dan zou je parallellen kunnen trekken met het influenza-seizoen, dat ook niet overal ter wereld een zelfde patroon volgt. In tropische landen schijnen die gelijk te lopen met de regenseizoenen.
Maurice de Hond heeft hier wat onderzoek naar gedaan. Ik heb het niet geverifieerd, maar het kan geen kwaad ernaar te verwijzen, bijv. hier: https://www.maurice.nl/2020/05/20/covid-19-heeft-de-griep/
Renée Zondervan 3
willem tannemaatBrazilië is het nu 'winter', veel ramen dicht en virus broeien maar. Favela's zijn broeinesten, door achterstandssituaties, werkeloosheid etc. B. heeft andere infrastructuur op bv gezondheidsgebied, het geloof, het nut inzien van navolgen basis voorwaarden indammen, ongeletterheid, wantrouwen overheid etc.
VS. laat begonnen met maatregelen, Iedere Staat heeft eigen mogelijkheden. Bv kerkbijeenkomsten gingen soms gewoon door!1/3 Zat al jaren onder armoedegrens, slechte leefomstandigheden, gezondheidszorg voor hen vaak te duur'. 87% vd Amerikanen heeft een verminderde gezondheid, dus minder weerstand. In verhouding veel diabetes, hart- en vaatlijden etc.
Vergeet ook niet de leeftijdsopbouw in de landen. En als >45 Miljoen al werkeloos is en jij nog wel een baan hebt in een vleesfabriek, waar te weinig bescherming/luchtverversing is... hoeft er maar 1 besmet te zijn...
Het is niet goed om alle data per land op een hoop te gooien....en de statistiek er op los te laten ..
Gerrit Zeilemaker 6
Peter Slagter 2
Gerrit ZeilemakerRenée Zondervan 3
Peter SlagterWorden taarten fairs georganiseerd om de ambulance op de weg te houden...
Tja, Kom daar eens mee aan in Nederland...
Voordeel? Je wordt er superrelaxed van!
Gerrit Zeilemaker 6
Peter SlagterGerrit Zeilemaker 6
Gerrit Zeilemaker 6
"Bedrijven racen om waardevolle patenten te krijgen. Dit geeft farmaceutische bedrijven een prikkel om zoveel mogelijk van hun onderzoek geheim te houden, om zo geen waardevolle informatie aan concurrenten weg te geven. Dit is precies het tegenovergestelde van wat we zouden willen zien als reactie op de pandemie. Dit is een wereldwijde crisis; we zouden willen dat onderzoekers over de hele wereld samenwerken en hun resultaten zo snel mogelijk delen, zodat ze van elkaars successen en mislukkingen kunnen leren. Dit probleem wordt erkend door de wetenschappers die werken aan de ontwikkeling van deze vaccins en behandelingen.
Zoals een recent redactioneel artikel in het tijdschrift Nature opmerkte, vindt er buitengewoon veel internationale samenwerking plaats, waardoor de vooruitgang veel sneller gaat dan normaal het geval zou zijn. Echter, noch de Verenigde Staten, noch het Verenigd Koninkrijk hebben ermee ingestemd de vruchten van onderzoek met de wereld te delen, waarbij de mogelijkheid open blijft dat een of meer van hun farmaceutische bedrijven zullen profiteren van onderzoek dat algemeen werd gedeeld om een vaccin of behandeling te ontwikkelen op waarvoor ze een octrooi-monopolie zullen claimen, en dan zeer hoge prijzen vragen." https://cepr.net/patents-and-the-pandemic-again/ Commentaar verder overbodig!
Peter Slagter 2
Gerrit ZeilemakerHans Dokman 1
Ik ben niet gehinderd door enige specialistische kennis doch gezegend, als ik dat mag zeggen , met een gezond boeren verstand .
Als ik het goed begrijp blijft persoonlijk volgen en een (lokale) vorm van quarantaine een belangrijk instrument voor jullie .
Als burger kijk ik om mij heen , zie wat er gebeurd , ga ook zelf op onderzoek uit en trek mijn conclusies :
In Nederland ca 6000 mensen overleden met Covid , een kleine 700 onder de 70 en daarvan ca 70 zonder onderliggende ziektes (RIVM) . Dus ca 5300 overledenen waren ouder dan 70 en meestal met onderliggende ziektes. .
Zweden : Een vergelijkbaar aantal overledenen , gemiddelde leeftijd 86 ! Dan is de vraag gerechtvaardigd : aan Covid of ouderdom ?
Wereldwijd op dit moment ca 0.008 % Corona doden .
Wat ik mis in dit verhaal is , zoals Klaas het al benoemd , de bescherming van onze grondrechten en het gemak waar mee onze grondrechten opzij wordt gezet en bekeken of genoemde maatregelen binnen onze grondwet mogelijk zijn .
Er wordt ook voorbij gegaan aan het feit dat mensen gewoon komen te overlijden ,dat is echt een zekerheidje maar het schijnt dat dat tegenwoordig niet meer mag en alles gedaan moet worden om dit te voorkomen ! Dit is een onbegaanbare weg .
Een ouder iemand met een zwakke gezondheid loopt met een virusinfectie (om het even welke) een grotere kans op complicaties tot zelfs de dood . Dit is een volstrekt natuurlijke zaak . Dat men ouderen bij een virusuitbraak het advies geeft zich niet op te houden tussen grote mensen menigtes is heel begrijpelijk . Ik vermoed dat deze ouderen bij een fatale infectie meer geholpen zijn door hun een humane dood te gunnen dan met eenzame opsluiting ..
Er wordt ook niets gezegd over het bevorderen van ons natuurlijk afweer systeem , dit lijkt mij toch zeer relevant want een gezond afweersysteem is beter bestand tegen virussen in het algemeen.
Dat de zorg kapot bezuinigd is lijkt mij evident en daar kan een de
Elmar Otter 6
Hans DokmanHelmi van der Helm 1
Hans DokmanWalter van Dijk 3
Hangijzer 4 had wel iets uitgebreider gemogen, het is prima om niet alleen te foccussen op doden maar ook op ziektes en blijvende schade maar voor beleidsbeslissingen wil je wel een orde grootte van de getallen weten. Dat een gezonde vrouw een dubbele longtransplatie nodig had is erg voor het indivdu maar is niet relevant om beleid op te voeren als dat bijvoorbeeld een minimaal aantal betreft. Dat mis ik in het stuk
Hangijzer 5: "Worden alle besmette kinderen minder ziek? Nee." je zou hier ook kunnen schrijven: "Worden nagenoeg alle besmette kinderen minder ziek? Ja."
In het plan lijkt me dat er teveel nadruk wordt gelegd op "nieuwe besmettingen indammen". Er is toch wel een verschil of er een Ebola achtig virus uitbreekt of een volgend relatief mild Corona virus. In het extreme geval moeten we wellicht veel meer capaciteit hebben om de lijken uit de straten af te voeren en zijn alle overige maatregelen nauwelijks meer relevant. Terwijl in het andere geval we beter kunnen besluiten om het virus maar gewoon te ondergaan als bevolking. Vraag is dus: Wanneer moet het Deltaplan in werking treden, had dat bijvoorbeeld ook al in 2018 gemoeten?
Wellicht dat vaak een besmetting - waar nu erg de nadruk op ligt in dit stuk - niet gevaarlijk is zoals ook het geval met SARS-CoV-2 maar kan wel gevaarlijk zijn bij bepaalde groepen van personen zoals ook het geval met SARS-CoV-2, zoals we al geruime tijd weten. Politiek ligt het in Nederland gevoelig als je bijvoorbeeld ouderen - al dan niet met aandoeningen - zou willen isoleren dat lijkt moeilijker dan de hele bevolking isoleren waarbij het onjuiste argument van solidariteit vaak wordt gebruikt. Het zou goed zijn om in het Deltaplan op te nemen wat wel en niet kan .... (bij het voorbeeld van Ebola zullen we minder luisteren naar politiek geleuter dat we alle groepen hetzelfde moeten behandelen, nood breekt wet immers).
wordt vervolgd .....
R. Eman 8
Walter van DijkJa! Ik kan dit volmondig bevestigen, hoewel ik het vermoeden heb dat wij beiden een verschillend beeld hebben bij wat wij onder deltaplan verstaan. Om de analogie met het waterdeltaplan maar te gebruiken. Niet met iedere storm gaat alles in werking. Bij alleen wind gaan er waarschuwingen uit voor het verkeer, bij hoog water gaan de spilsluizen dicht etc. Er wordt (en kan) worden ingegrepen afhankelijk van de situatie. Bij het coronavirus is nu gebleken dat er eigenlijk nauwelijks iets was en dus werd er (mogelijk met overtrokken maatregelen) rigoreus ingegrepen. Een deltaplan zou alleen al kunnen helpen bij het vaststellen van de noodzakelijke maatregelen, maar daar moet je wel wat voor hebben voorbereid.
Walter van Dijk 3
R. EmanNog wel even over het ingrijpen, dat was beslist niet rigoreus (een mooi stukje proza hierover in het welbekende NRC artikel) en het leek meer dat de spilsluizen boven de waterspiegel zijn dichtgedaan maar de spilsluizen bij de zorginstellingen per ongeluk open zijn blijven staan en daar kwam nu juist het verwoestende water ....
R. Eman 8
Walter van DijkTerecht punt dat in mijn reactie niet aan de orde komt. Zodra men, zoals met het virus, onvoorbereid ingrepen doet is de kans ook groot dat er fouten worden gemaakt. Fouten die mogelijk aan het daglicht waren gekomen, indien men beter was voorbereid. Mijn voorstelling van een deltaplan gaat daarom ook verder dan flexibele ic-capaciteit, hulpmiddelen etc. Ik zou meer een voorstander ervan zijn om het meer in te bedden in ons dagelijks leven. Iets vergelijkbaars hoe er tijdens de koude oorlog werd omgegaan met defensie. Basis van personeel en materieel en daarnaast een schil van reservisten (al dan niet in de vorm van dienstplicht - periodieke oefeningen). Nu dan niet omwille van de veiligheid, maar nu omwille van de gezondheid en welzijn.
Walter van Dijk 3
Kan het Deltaplan ook ingaan op wie de crisis bestrijding moet aansturen omdat ondertussen wel heel duidelijk is geworden dat toevallig aanwezige ministers daar ongeschikt voor zijn zonder training. Nog een coordinator erbij "coordinator indammen van besmettingen" ?
Ik denk ook dat er teveel gedacht word aan de volledige "maakbaarheid" van het "indammen van besmettingen" het is tenslotte ook nog zo dat veel virussen komen, pieken en gaan in hun typische klokvormige curve en dat behoudens werkelijke quarantaine (dat is iets anders dan wat we nu hebben ervaren) er verder niets aan zal helpen. Het is niet moeilijk om je een virus voor te stellen waar bijvoorbeeld 1/3 van de mensheid aan zal sterven, maar ja dan heb je ook geen Deltaplan meer nodig maar meer een plan voor wederopbouw.
Maarten J.M. Cuppen 1
Bert Slagter 1
Maarten J.M. CuppenIk deel je observatie dat er nogal wat misgegaan is, wat niet mis had hoeven gaan. Ik vertrouw erop dat er later een grondig (parlementair) onderzoek naar gedaan wordt, en alle misstanden worden blootgelegd en eventueel weeffouten hersteld.
Maarten J.M. Cuppen 1
Bert SlagterConstant Thunnissen
Louis Laan
Aldus Bert op 2 mei
Misschien heb ik het gemist maar ik zou graag willen weten of Bert er nu nog steeds zo over denkt en we de maatregelen pas weken later hadden moeten versoepelen?
Bert Slagter 1
Louis Laan* Het virus onder controle, laag aantal dagelijkse besmettingen
* Iedereen kan getest worden
* Bron- en contactonderzoek is volledig opgestart en effectief
* Registratie en informatie is op orde
Toen Rutte op 6 mei het routeplan presenteerde, lagen de datums voor versoepelingen een stuk verder in de toekomst, maar waren er geen harde condities gekoppeld aan de versoepelingen, en was nog aan geen enkele van de voorwaarden voldaan.
Het is hier aardig goedgekomen. Om die reden kijk ik in dit artikel ook weer naar de wat verdere toekomst, want 'het beestje is nog niet weg', zoals een viroloog pas schreef.
Maar het had ook best anders kunnen lopen, kijk bijv. naar verschillende staten in de VS waar na het beëindigen van de lockdown weer enorme groei te zien is. Volgens Taleb dien je niemand te feliciteren met het winnen van Russisch roulette.
Niettemin ben ik behoorlijk tevreden met hoe we er nu voor staan. In de adviesbrief van 23 juni heeft het OMT zelfs officieel de invulling van de strategie verschoven naar 'indammen' en 'infecties naar (bijna) nul'. Ik ben daardoor optimistisch over de toekomst, maar er is geen tijd voor achterover leunen. Vandaar dit stuk.
Victor Wiedijk
Bert Slagterhttps://www.ntvg.nl/artikelen/nieuw-licht-op-vitamine-d/volledig
https://www.youtube.com/watch?v=GCSXNGc7pfs&t=1362s
https://i.dailymail.co.uk/1s/2020/06/17/23/29733880-8432321-image-a-29_1592433388569.jpg