
Democratie Spanje staat onder druk
Met de nieuwe ‘Wet voor de Veiligheid van de Burgers’ wil de Spaanse regering elke vorm van kritiek op haar beleid ontmoedigen. Zelfs de persvrijheid en de onafhankelijke rechterlijke macht lopen gevaar.
Door de eurocrisis is het land in een zware recessie beland. Miljoenen Spanjaarden zitten werkloos thuis, onder wie de helft van de jongeren tot 25 jaar; de lonen zijn drastisch gedaald; en de sociale uitkeringen verder versoberd. Als gevolg daarvan zijn in de voorbije jaren vele honderdduizenden de straat op gegaan om te protesteren tegen het afbraakbeleid van de regering Rajoy, die sinds november 2011 aan de macht is.
Regering misbruikt parlementaire meerderheid
De regering wil nu een einde maken aan die massale protestacties door draconische boetes op te leggen voor het minste of geringste, onder het mom voor grotere ‘veiligheid’ van de burgers. En omdat de regering Rajoy over een overweldigende meerderheid beschikt in het parlement -terwijl ze er in de peilingen beroerd voorstaan - is de wet afgelopen zomer aangenomen. De meeste partijen waren tegen, net als meer dan tachtig (!) procent van de bevolking. De regering misbruikt haar politieke meerderheid van dit moment in het parlement, aldus de in Barcelona, Catalonië, woonachtige schrijver en journalist Don Quijones, die in een alarmerend artikel op de nieuwssite Wolfstreet.com waarschuwt voor het einde van de democratie in Spanje.De regering wil het recht van demonstratie aan banden leggenHet recht van demonstratie is een democratisch recht, maar daar denkt de huidige Spaanse regering anders over. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe wet? Een selectie uit de getroffen boeteregelingen: Een regeringsgebouw omsingelen: 30.000 euro; Kritiek uiten op het land, de regering of het staatshoofd tijdens een protest of via sociale media: 30.000 euro; Deelnemen aan een demonstratie die geen voorafgaande goedkeuring kreeg van de regering: 100 euro – 1.000 euro; Een demonstratie organiseren die eindigt in geweld: 30.000 euro; Niet-gewelddadige deelname aan een demonstratie die uit de hand loopt: 1.000 euro; Weigering om ID of paspoort te tonen aan de politie: 1.000 euro; Beelden op internet plaatsen van politie-acties waarvan de regering oordeelt dat ze de eer, het privéleven of het publieke beeld van de ordediensten aantasten: 100 euro tot 1.000 euro; Deelname aan een demonstratie buiten het hoofdkantoor van een politieke partij op de verkiezingsdag: 30.000 tot 600.000 euro; Het trachten tegen te gaan van gedwongen huisuitzettingen, iets wat dagelijkse praktijk is in Spanje: 1.000 tot 30.000 euro boete.
Democratische rechten onder druk
Dit zijn maar enkele voorbeelden uit een lange lijst. De democratische rechten van de burgers worden in naam van ‘betere veiligheid’ ingeruild voor burgercontrole en geld, aldus Quijones. En dat laatste komt de Spaanse regering in hoge mate tekort. Een regering die zich de afgelopen jaren toch al niet bijster populair heeft gemaakt: geen enkele verkiezingsbelofte werd waargemaakt; in plaats daarvan is zij verwikkeld in het ene corruptieschandaal na het andere; en wordt zij ook verantwoordelijk gehouden voor de val van enkele van Spanje’s grootste banken.De regering Rajoy ontpopt zich als een politiestaatVolgens Quijones handelt de regering Rajoy, die in zijn ogen elke politieke legitimiteit verloren heeft, nu zoals een politiestaat dat zou doen: het redden van de eigen nek en het zeker stellen van de belangen van de grote corporaties en de financiële instellingen.
Ook onafhankelijkheid rechterlijke macht ter discussie
Maar dit is nog niet alles. Ook de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wordt bedreigd. Deze maand nog nam de Spaanse procureur-generaal Eduardo Torres Dulce ontslag, omdat hij de bemoeienis van de regering met het werk van justitie méér dan zat was. De regering had hem onder zware druk gezet om een rechtszaak tegen de schatkistbewaarder van de Partido Popular stop te zetten én om de Catalaanse premier te vervolgen voor de organisatie van het referendum over een onafhankelijk Catalonië. Het is al de derde procureur-generaal in drie jaar tijd die wegens politieke druk aftreedt. De vervanger van Dulce is Consuelo Madrigal Martínez-Pereda, waarover Quijones opmerkt, dat haar zittingsperiode afhangt van de coöperatie met de Spaanse regering. Werkt ze niet mee, dan vliegt ook zij er uit. Quijones: “Torres Dulce’s replacement – a judge by the name of Consuelo Madrigal Martínez-Pereda – will be Spain’s third Attorney General in as many years. Just how long she lasts in the job will, one assumes, depends on her ability and willingness to see things the government’s way.” En ook de media moeten er aan geloven. Zowat alle journalisten bij de publieke radio en televisie, die kritische geluiden lieten horen over de onpopulaire bezuinigingsmaatregelen werden ontslagen.Kritische journalisten worden zonder pardon ontslagen en vervangen door regeringsgezindeZo werd de populaire presentatrice van de Spaanse staatsomroep RTVE (Radio y Televisión Española) Ana Pastor in 2012 ontslagen, nadat ze tijdens een televisie uitzending kritiek had durven uiten op het bezuinigingsbeleid van premier Rajoy. Officieel ontkende RTVE dat ze Pastor hadden ontslagen, maar dat haar een andere baan was aangeboden, die Pastor echter geweigerd zou hebben. Op twitter werd dit echter door Pastor zelf ontkend: er was haar helemaal niets aangeboden; ze moest weg vanwege kritiek op het regeringsbeleid. Pastor was niet de enige die het veld moest ruimen. In juni 2012 werd de belangrijkste nieuwslezer van het Spaanse staatsjournaal Fran Llorente vervangen door iemand uit de Partido Popular, de partij van premier Rajoy, eveneens omdat hij zich kritisch over de regering had uitgelaten. De regering Rajoy had daarnaast ook de leidende hand in het ontslag van een aantal hoofdredacteuren bij nationale kranten, waaronder El Mundo en La Vanguardia. De Spaanse democratische rechtsstaat krijgt het zo zwaar te verduren.
De Bankia sage
Het beeld van een ondemocratisch en corrupt Spaans bestel komt ook tot uitdrukking in de Bankia sage, die gekenmerkt werd door fraude, leugens, bedrog en omkoping van accountants en financiële toezichthouders. Bankia was het resultaat van een fusie van zeven kleinere caja’s, (spaarbanken): Caja Madrid, Bancaja, La Caja de Canarias, Caja Ávila, Caja Laietana, Caja Segovia en Caja Rioja. Bankia was daarmee vanaf het begin ‘too big to fail’. Een enorme hoeveelheid belastinggeld was nodig om de bank uiteindelijk van een faillissement te redden, inclusief een bijdrage van de troika (de Europese Commisie, de ECB en het IMF).het onderzoek opende een beerput aan fraude, leugens en bedrogWat was de uitkomst van dat onderzoek naar de ware toedracht van de gebeurtenissen rondom de IPO (Initial Public Offering, ofwel beursgang, red.) van aandelen Bankia? De bank schreef in mei 2011 een preferente aandelenemissie uit, waaraan 360.000 investeerders en 238.000 'gewone' burgers meededen. Hun was gouden bergen beloofd, de bank schreef zelfs cliënten aan die al tot over hun oren in de schulden zaten. Maar dat was voor Bankia geen probleem: zij konden bij de bank terecht voor een lening om de stukken te kopen. De zaken werden voorgesteld als een zekere, goudgerande belegging. Het liep anders. De top van de bank bevoordeelde grote beleggers (en zichzelf) door hun stukken met winst te verkopen aan gewone burgers, die vervolgens konden opdraaien voor de verliezen. Zij verloren vrijwel al hun ingelegde geld en ook de Spaanse - en indirect de Europese - belastingbetaler werd gedupeerd door de daarop volgende nationalisatie van Bankia. In een normale rechtsgang zou een dergelijke frauduleuze gang van zaken tot een veroordeling leiden van de verantwoordelijken, waaronder Bankia topman en een voormalig president van het IMF, Rodrigo Rato. Ook de integriteit van functionarissen van de Spaanse centrale bank en van accountant Deloitte staan in deze zaak ter discussie.
Opkomst Podemos geen toeval
Quijones concludeert dan ook, dat sinds de regering van Mariano Rajoy aan de macht is, het bergafwaarts gaat met de democratie in Spanje. Deze gebeurtenissen verklaren deels de onwaarschijnlijke opkomst van de nieuwe Spaanse protestpartij Podemos, die - evenals het Griekse Syriza - af wil van de harde bezuinigingen die door de troika zijn opgelegd. De pas op 11 maart van dit jaar opgerichte partij is er in zeer korte tijd in geslaagd om de grootste partij van het land te worden.Het Spaanse volk is het bezuinigingsbeleid van de regering Rajoy meer dan zatGroter dan de Partido Popular van Rajoy en ook groter dan de socialistische partij PSOE. Het is een onmiskenbaar signaal dat het Spaanse volk de bezuinigingen meer dan zat is en een andere politieke koers wil inslaan. Quijones is niet de enige die de alarmklok luidt over Spanje. De massabetogingen van de laatste jaren hangen rechtstreeks samen met de erbarmelijke sociaaleconomische omstandigheden in het land. Het is om die reden, dat Nicolas Palaclos, de voorzitter van de Spaanse Federatie van Voedselbanken recent die alarmklok ook heeft geluid. In een artikel in de Financial Times wijst hij er op dat het aantal Spanjaarden dat van de voedselbank afhankelijk is, meer dan verdubbeld is sinds het begin van de crisis. De economische groei mag in het derde kwartaal van vorig jaar dan minimaal gegroeid zijn [0,1 procent, red.], op jaarbasis was nog altijd sprake van een krimp van -1,2 procent. Zie onderstaande grafiek:
Bron: Quartz
Data: Instituto National de Estadista
Bron: Italië: Bank of Italy en aanpassingen van Moody's; Frankrijk: Moody's financial metrics for banks; Duitsland: idem; Portugal: Bank of Portugal; Spanje: Bank of Spain met schattingen Moody's; UK: Moody's financial metrics for banks.
De Spaanse middenklasse dreigt te worden weggevaagdGeorge Plassat, de vertegenwoordiger van de Franse warenhuisketen Carrefour in Spanje verklaarde eerder dat de eurocrisis de Spaanse middenklasse heeft 'weggevaagd'. Gevolg hiervan is een enorme vraaguitval en dus deflatie: de mensen hebben simpelweg geen geld meer om allerhande producten te kopen. Spanje is in rap tempo bezig een land te worden, waar de gegoede klasse het geweldig heeft en met haar de vertegenwoordigers van de grote multinationals, die een steeds groter deel van de belangrijkste sectoren overnemen, aldus de Fransman. De Spaanse regering loopt echter aan de leiband van Brussel en doet niets om deze ontwikkeling te keren. Integendeel, zij wil het recht van demonstreren aan banden leggen met voornoemde wet. Het is echter de vraag in hoeverre deze wet in overeenstemming is met de Europese Waarden van de EU, waarvan Spanje deel uitmaakt en waarvan zij de waarden dus behoort te respecteren.
61 Bijdragen
bps
hermanthe
bpsMet dat dossier er snel even door te drukken -ruiken ze onraad?- begint het democratische gehalte van de VVD met in haar kielzog de PvdA af te glijden naar een zeer bedenkelijk niveau. En dat voorspelt niet veel goeds voor de toekomst.
Het is me ook een raadsel waarom de VVd zoveel fans heeft. Heeft schijnbaar iets met lagere belastingen en overheidsuitgaven te maken (en waarschijnlijk ook wel als tegenstem tegen de 'regelfetishisten'). Maar de feiten -kijk naar de cijfers van voorbije kabinetsperiodes- spreken anders. Het lijkt succesvol maar het is allemaal korte termijn denken. De kost gaat immers voor de baat uit. Bezuinigen kan iedereen maar goed investeren is een vak.
Is het net zoals bij (o.a.) voetbal dat de 'loser' zich graag met de winnende partij identificeert...? Ik zie nog kleine en grote middenstanders die zweren bij de VVd. Het lijkt wel een Pavlov-reflex. Velen zijn goed in hun vak, maken goede producten en willen ze graag verkopen, maar ja, aan wie? Steeds minder mensen kunnen het zich veroorloven want door de strategie van de schuld (rente) en de 'race to the bottom' mentaliteit stroomt het geld hoofdzakelijk naar een richting. En met die onnadenkende en vooral onwetende houding graven zij en vele andere kiezers hun eigen graf. Zonder dat ze het in de gaten hebben staan ze zich voor diegene waar ze voor gekozen hebben in het zweet te werken.
Maar ik geef toe, er zijn weinig alternatieven. D66 is mij te EU-slaafs en heeft zich de laatste tien jaren aan het opportunisme verkocht. Als ze bij de SP maar eens iets ondernemersgerichter gingen denken, dan zou ik ze het voordeel van de twijfel geven.
De voormalige Pvdahhh-stemmers hebben het gelukkig wel door. Nou ja, voorlopig virtueel dan.
Het is zo'n beetje als het spree
bps
hermantheEr is iets mis met de structuur van ons democratisch systeem. Maar wat?
Democratie moet de beste leider/leiding voor heel het land garanderen. Maar doet dat niet. Zie ook de reactie van Henk hierboven en het Jalta-artikel van Pieter Omtzigt.
Oriëntatie bij John Kotter is wel interessant. http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Kotter#Acht_stappen_om_een_organisatie_te_transformeren%20
en dit artikel van Jan Gajentaan; http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/vertrouwenscrisis-vraagt-om-leiderschap/
hermanthe
bpsAan het democratische systeem zoals het nu (in Nederland) is, valt zeker het een en ander te verbeteren. De wereld is sinds de invoering daarvan behoorlijk veranderd. Er zijn tal van technische hulpmiddelen te gebruiken maar de 'partijbonzen' hebben daar niet zo veel zin in. Die peddelen het liefst hun eigen kano :) (vrij naar V.S. Naipaul).
Ja, een goede leider heeft heel andere kwaliteiten nodig dan een goede manager. In een goed systeem zou een manager eigenlijk overbodig moeten zijn (of zou het anders heten).
Maar waar ik me vooral zorgen om maak is het kennisgehalte, de animo en het kuddegedrag van de stemmers.
Enig inzicht in de psychologie van de werking van de reclame zou al veel duidelijk maken. Heb daar ooit nog eens 'ns een lezinkje over gehouden. Had overigens niet veel om het lijf hoor. Maar toch.
pubben
In Trouw vandaag:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3819176/2014/12/29/Rechters-moeten-wetten-kunnen-toetsen-aan-de-grondwet.dhtml
En van iets oudere datum:
http://www.mr-online.nl/juridisch-nieuws/23485-geen-grondwettelijke-toetsing-door-rechters
Zie ook mijn reacties onder artikel: Beter af met 57 gemeenten, wat is dat voor lariekoek?
de^mol
hermanthe
de^molOok ik heb jaren in Spanje gewoond (en gewerkt ivm relatie: zij had een bedrijfje in escenografia). Ruim 2 jaar geleden ben ik vanwege de slechte financiele situatie terug
moeten keren. Wat mij in die tijd dat ik daar verbleef wel opviel was dat het 'facsistisch gedachtengoed' – zo mocht je het natuurlijk niet noemen van de generalissimo- bij een kleine groep nog springlevend was, hoofdzakelijk onder ouderen weliswaar. Maar ook
onder diegenen die er niets van moeten hebben sluimeren flarden van dit ideeengoed nog door. Bvb in de hierarchische structuren, het autoritaire van de pater familias en de onderdanigheid voor autoriteiten.
Ik had zelf de indruk dat onze Spaanse vrienden eigenlijk nooit schoon schip hebben gemaakt en alles maar met de mantel der zogenaamde liefde hebben bedekt. Er heeft nooit een katharsis plaatsgevonden. Niet dat ik vind dat er perse koppen hadden
moeten rollen (letterlijk) maar de ontmanteling van de oude garde -laten we zeggen een stevige tik op de vingers met de liniaal- had m.i. wel geholpen voor het mentale democratiseringsproces.
Ik denk dat de huidige kopstukken van de PP ook wel uit die hoek van de oude garde komen en een dikke vinger in de pap hebben in het reilen en zeilen. En dan hoef je je over corruptie niet te verbazen in een land waar het clientisme, vaak gevolg van de sterke familiebanden, letterlijk als het ware door het bloed stroomt en een onderdeel van de cultuur vormt.
De oude potentaten zijn na een korte pauze in een nieuw maatpak gewoon weer verder gegaan waar ze gebleven waren.
Met de komst van 'Europa' en internet is de bevolking daar -zoals zo'n beetje overal ter wereld- een stuk mondiger geworden, en daar kan vooral die oude garde die nog in oude machtsstructuren denkt, slecht mee uit de voeten. Draconische maatregelen zijn dan vaak het gevolg.
Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de Europese Unie deze nieuwe wetgeving kan toestaan.
Ben benieuwd hoe jij (maar ook anderen) dat z
Jean
hermanthede^mol
hermantheDat is echter denk ik niet het allergrootste probleem. Ook onder de PSOE werd er verkeerde politiek gevoerd, zodanig dat dat juist tot de crisis leidde, en met evenveel corruptie. Dat leidde juist tot de grote winst van PP.
Het is ongeveer hetzelfde als wat je in Nederland met VVD en PvdA ziet. Het is beide verkeerd, of in Engeland met Lib/Lab/Con. Precies hetzelfde. Eerst had je Blair die massaimmigratie toestond, Cameron zet het beleid gewoon voort.
In Spanje is er nu een heel snelle opkomst van een zeer charismatische jongeman, Pablo Iglesias, de leider van Podemos. Hij is van huis uit Communist, niet mijn pakkie an, maar als je hem hoort praten geef ik hem in 80% van de gevallen gelijk. De analyse van wat er volgens hem niet deugt klopt, en dat weet het volk ook. Vandaar dat ie mateloos populair aan het worden is. Hij legt de zere vinger vooral bij de bankiers en corruptie van politici. Echter, ik denk wel dat we met hem van de regen in de drup vallen. Zijn oplossingen zijn denk ik problematisch.
Ik denk eigenlijk dat het probleem nog veel endematischer is. Dat er velen nog naar Franco terugverlangen, of dat er nog veel communisten zijn, zoals die van Podemos, die de tijden van voor de burgeroorlog kunnen gaan doen herleven, is een serieus probleem, maar mijn grootste angst is dat het volk niet begrijpt wat het werkelijke probleem is, en dat men inderdaad elkaar in de haren gaat vliegen.
Wat mij betreft is er inderdaad een veel groter probleem, namelijk die van de bankiers, en dan niet eens zozeer die van de Spaanse, maar internationaal bankiers, de groep rond de FED en de ECB. Die besturen volgens mij het gehele westen, inclusief de politici, die ze toestaat corrupt te handelen. Dat sijpelt van boven naar beneden door. De groep internationale bankiers zijn bezig met een
de^mol
hermanthehermanthe
de^molMijn bredere orientatie (wat heet) heeft wel eens tot kleine conflicten geleid omdat sommigen Spanjaarden en Catalanen snel denken dat het kritiek is (zijn ze m.i. erg gevoelig voor) en dat ze dan het gevoel krijgen dat je denkt dat ze 'achterlijk' zijn. Maar niets minder dan dat, ik waardeer hun levenshouding en ken ze in het algemeen als aimable mensen, maar inderdaad, hooguit een beetje te lokaal.
Dat heeft, lijkt me, ook wel te maken met hun lange afwezigheid op het Europese toneel: bezetting door de Islam, diverse dictaturen en natuurlijk die verdomde Pyreneeen ;).
de^mol
hermantheOver het andere commentaar wilde ik nog zeggen dat ze dus in Spanje hun interne vete die nog over is gebleven van de burgeroorlog opzij zouden moeten zetten, en gezamelijk wakker moeten worden tegen de echte vijand, de internationale bankiers, links en rechts dus. Want de middenklasse en het volk wordt uitgekleed.
Zo en nu even een linkse Pablo Iglesias fan opbellen om hem een goed uiteinde te wensen :-)
bps
hermantheGelukkig begint in Duitsland nu ook het besef door te dringen dat een gezamenlijke munt pas mogelijk is aan het eind van een integratieproces, en er niet aan vooraf kan gaan.
Het cultuurverschil met Spanje lijkt mij nu toch wel duidelijk en niet verenigbaar.
Het totalitarisme van de EU zal het Spaanse totalitarisme alleen maar toejuichen, want zonder dwang kunnen beide zich niet handhaven. Barroso en Juncker dreigen en dwingen. Van Rompuy is jezuïet, Rajoy is jezuïet. Jezuïeten zijn van oorsprong een extreme en militaristische organisatie.
Mijn voorouders zijn er voor uit Frankrijk gevlucht na de vervolgingen, confisquaties,
martelingen en moordpartijen op hugenoten sinds de Bartholomeus Nacht.
Ook ik verlang vrijheid van geest en geloof, en vrijheid van lijf en eigendom; ieder het zijne, onder een overheid die dat bij wet verdedigt.
Ik kan me -net als vele landgenoten- niet verenigen met een totalitair regime en met totalitarisme.
hermanthe
bpsMet het laatste ben ik het absoluut met je eens. Maar over die cultuurverschillen... Ik vind die cultuurverschillen eigenlijk wel goed, het geeft ook diversiteit, en het zou ook moeten kunnen (maar waarschijnlijk hebben we het dan over verschillende zaken).
In een monetair-economische constructie moet het natuurlijk wel met elkaar kunnen werken. En in de huidige opzet van de EU gaat dat niet.
Het grote probleem m.i. is dat de financiele wereld veel te veel macht heeft en dat ze de landen (culturen, mensen) tegen elkaar aan het uitspelen zijn.
bps
hermanthe(bewijs geleverd)
Jean
de^molde^mol
JeanJean
de^molde^mol
Jeanbps
Wat een verbeelding om dat populair te noemen. 80% is tegen. Wat een bedrog.
Ik had zoiets ergs toch niet meer ergens in West-Europa verwacht in de 21e eeuw.
Henk
Pieter Omtzigt schreef op Jalta een lezenswaardig artikel over de erosie van het Nederlands parlement.
https://jalta.nl/politiek/hoe-omzeil-je-een-parlement/
Over hoe het kabinet Rutte II er bijvoorbeeld de ongewenste zorgwet doorheen probeert te jagen. Of hoe Dijsselbloem zonder ruggespraak met het parlement nog dit jaar 642 miljoen overmaakt naar Brussel, zonder dat er een deugdelijke onderbouwing is van dat bedrag. En het gemak waarmee Rutte II soevereiniteit overdraagt aan Brussel.
Wat de rechtspraak betreft. Een paar maanden terug heeft Dijsselbloem een paar ambtenaren, die onder ede moesten getuigen inzake het gebruik maken van gestolen informatie door de overheid, geïnstrueerd wat te zeggen, waardoor er nu een onderzoek naar meineed loopt. Een minister die ambtenaren aanzet tot meineed. Ongehoord.
Natuurlijk, het is hier (nog) niet zo erg als in Spanje, maar echt gerust kunnen we niet zijn.
En van de EU moeten we het al helemaal niet hebben. Het interview van Juncker in de Volkskrant dat er op neer komt dat iedereen die kritische kanttekeningen bij de EU zet, zijn bek moet houden, stemt ook niet gerust.
bps
HenkJuncker dreigt ons in de Volkskrant met wat Rajoy al doet.
Hilterman
HenkDit kabinet toont geen enkel respect voor het parlement. Nog veel erger is dat het parlement dit zonder enig protest laat gebeuren. Dat duidt op een bedroevend slechte kwaliteit van de parlementsleden. Is het pluche ook voor kamerleden zo verslavend dat men zich alles maar laat aanleunen?
Zonder protest is niet helemaal juist. Senator de Lange heeft uit protest tegen de manier waarop het kabinet uiterst korte termijnen geeft voor omvangrijke wetsvoorstellen een paar dagen het werk neergelegd.
Nog een paar maanden dan is de schertsvertoning die dit kabinet van de parlementaire democratie heeft gemaakt voorbij. Maar niet zonder dat er ernstig schade is aangericht vanwege het door de strot van het parlement wringen van zeer bedenkelijke wetsontwerpen op gebied van oa pensioenen en afstaan van nog meer soevereiniteit aan de EU.
Moge de kiezer wakker worden en deze blamage belonen met groot stemmenverlies voor de regeringspartijen.
DrNomad
HiltermanHilterman
DrNomadDrNomad
Henkde 'rare' politieke gebeurtenissen laten duidelijk zien dat de elite een ander plan heeft dan het volk. En dat die plannen onder de meest onmogelijke democratische versplintering toch doorgang vinden. Hoe meer verkiezingen, hoe 'onbestuurbaar' dit land wordt (is alleen probleem voor de ambitieuzen in de publieke sector), dus degenen die dit land echt besturen zullen iets moeten doen om hun grip op de Staat te vergroten.
Gezien de versplintering is er ook geen algemeen belang meer. En de leiders zijn geen iconen, want 2/3 beslist past in het stemhok, dus ze zijn toevalstreffers. Dus een overheidshandeling komt dan alleen nog neer op 'de winnaar' die met overheidsgeweld zijn zin doorzet.
Het enige geweldloze wat je hiertegen kunt doen is stoppen met werken. Who is John Galt. Echter geldt dat dan voor kleine ondernemers en werknemers.
Hank.Rearden
Yvonne
Hank.ReardenIk zie deze oligarchie in geen geval als voorbeeld voor de rest van W-Europa..
Van Baalen c.s. hebben een grote historische vergissing gemaakt en slecht voor de vrede in Europa.
Hilterman
YvonneHoe deze bult luchtledigheid het ooit tot kolonel heeft geschopt is me een raadsel.
Ik ga zelfs zover dat het neerhalen van de MH 17 een uitvloeisel is van de expansiepolitiek van de EU.
Denk daar maar eens over na.
Yvonne
HiltermanMaar is wel op 't randje, meneer Hilterman.
Je kan het niet bewijzen.
De Hiltermann met 2 ennen uit mijn tijd kwam met argumenten.
bps
YvonneHilterman
bpsbps
Hilterman"De toestand in de wereld, door G.B.J. Hiltermann." klonk het.
G.B.J. sprak op een kalme verzekerde manier zoals Ivo Opstelten nu spreekt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/G.B.J._Hiltermann Zou er een verband zijn?
Hilterman
bpsHilterman
YvonneTussen Rusland (Putin) en de EU bestond een gentlemen's agreement dat de EU zijn invloed niet verder naar het oosten zou uitbreiden.
Natuurlijk waren de heren van Baalen en Verhofstadt van die overeenkomst niet op de hoogte. Ignorance is a bliss in dit geval.
Het wankele evenwicht werd door de sprookjesverhalen van deze twee opportunisten wreed verstoort. Beloften over miljarden EU geld deden de rest.
Janoekowits smeerde hem naar Rusland, Oekraïne werd het toneel van interne strijd. Putin kon niet anders dan de Krim annexeren. Er was al te vaak over zijn schoenen gepist, de act van de twee EU clowns deed de deur dicht.
In het oosten begonnen separatisten zich te weren gesteund door Putin.
Ze kregen zelfs de beschikking over Bukh luchtafweergeschut van de zwaarste klasse.
Wat deze strijders daarmee aangericht hebben weten we inmiddels.
Een tragedie die zijn oorsprong vindt in het onbezonnen optreden van twee EU parlementsleden.
De krijgsraad zou een prima modus zijn om van Baalen eens op zijn verantwoordelijkheden te wijzen, uiteraard met een passende sanctie.
Hank.Rearden
Yvonnejsmid
YvonneYvonne
Dr.MakeShift
Jean
Dr.MakeShiftDr.MakeShift
JeanDat deze wet indruist tegen een vrijdenkend persoon heeft niets te maken met de werking van een democratie. Het is slechts een fenomeen/beweging dat overal ter wereld plaats vindt, een regering di meer controle wil over haar eigen bevolking.
Jean
Dr.MakeShiftDr.MakeShift
JeanDe naam Partido Popular zou toch al wat alarmbellen moeten laten rinkelen. Het is wel frustrerend dat het ooit satirische Tegenpartij , 'geen gezeik iedereen rijk', steeds dichter bij komt. Beste wensen alvast voor 2015
Jean
Dr.MakeShifthermanthe
Jeanbps
JeanGoed uiteinde en tel je vingers morgen.
Jean
bpsDr.MakeShift
JeanJean
Dr.MakeShiftbps
Dr.MakeShiftIs het volk het eigendom van een regering ? In welke tijd leeft u ?
In het Oude Egypte? In de feodale middeleeuwen? In het slaven-kolonialisme?
Make a shift, Dr.MakeShift.
Dr.MakeShift
bpsHet Spaanse volk heeft een verkeerde keuze gemaakt in het stemhokje. Dat kan gebeuren.
Ludovikaa
Dr.MakeShiftDr.MakeShift
LudovikaaDat nu het sluipend moreel verval van met name politici, bestuurders en beleidsmakers een van de oorzaken is dat de democratie in menig samenleving aan kracht inboet, die mening deel ik wel. Het is daarom aan de kiezer dit af te straffen, echter de wereld is geen utopia.
bps
Dr.MakeShiftVerder hebt u enigszins gelijk.
Voor een juiste keuze had de Spanjaard zich goed moeten laten informeren, als er geschikte keus zou zijn. Maar de visie is in Spanje wat beperkt tot het lokale, begrijp ik hier van @de mol en @ hermanthe. Van foute keuzen leert men i.i.g.
Het duurt wat langer, maar komt uiteindelijk toch weer goed. Ook in Spanje, als democratie gehandhaafd blijft. In de EU staat het wel op een zijspoor.
de^mol
bpsDr.MakeShift
bpsde^mol
Dr.MakeShiftDr.MakeShift
de^molde^mol
Dr.MakeShiftDr.MakeShift
de^moljsmid
http://www.bnr.nl/nieuws/mobiliteit/171312-1412/oneerlijk-dat-brussel-milieuregels-alleen-in-noord-europa-invoert