
Sex & the City
Voor een belegger is demografisch onderzoek essentieel. Dat behelst veel meer dan het analyseren van geboorte- en sterftecijfers, legt columnist Jan Dwarshuis uit. 'Demografie is een uitdaging.'
Het merkwaardige geval Griekenland bewijst maar weer eens dat de media te veel aandacht schenken aan geopolitieke aangelegenheden. Deze ‘overkill’ aan media-exposure jaagt veel beleggers de stuipen op het lijf, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen ervaren.
De impact van dergelijke risico’s blijft meestal beperkt. Demografische veranderingen daarentegen hebben zéér waarschijnlijk een veel grotere invloed op de financiële markten, maar staan vrijwel nooit in de schijnwerpers.
Walhalla
Tijdens de vorige eeuw is er sprake geweest van een demografisch walhalla. Het sterftecijfer daalde waardoor mensen langer konden werken. Daarnaast werden er per gezin in verloop van tijd minder baby’s geboren. Dit resulteerde in een min of meer perfecte demografische samenstelling omdat er relatief weinig ouderen waren. Dit alles heeft bijgedragen aan een ongekende groei van ondernemerschap, innovatie en vernieuwing. Toeval of niet, uitgerekend Griekenland staat een demografische ramp te wachten.
De vorige eeuw was een demografisch walhalla
Bij demografisch onderzoek denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan de leeftijdssamenstelling van een land of regio. Veel interessanter is echter welke gedragsaspecten een rol spelen bij de demografische verschuivingen.
In het verleden zijn veel projecties met betrekking tot vergrijzing slecht onderbouwd omdat er geen rekening gehouden is met de factor arbeid in relatie tot verschillende andere productiefactoren. Daarnaast is er voorbij gegaan aan gedragsveranderingen tijdens een verschuiving van de demografische samenstelling van een bevolkingsgroep. Voor pensioenfondsen bijvoorbeeld is dergelijke informatie goud waard.
Op de schop
Traditionele asset allocaties kunnen dan op basis van veranderde inzichten en feiten hoogstwaarschijnlijk op de schop. Onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en energie zijn de eerste allocaties die mij te binnen schieten, welke waarschijnlijk volstrekt anders benaderd moeten worden.
Het groeipotentieel van autobouwers zoals BMW, Mercedes of Porsche moet wellicht door beleggers volstrekt anders worden ingeschat
Daarnaast kunnen de technologische ontwikkelingen, zoals zéér snel internet of 3D printen, jonge generaties enorme mogelijkheden bieden. Maar ook de automobielindustrie zal sterk kunnen profiteren, omdat een verbetering van inkomen vaak leidt tot de aanschaf van een – duurdere – automobiel. Het mogelijke groeipotentieel van bijvoorbeeld high premium autobouwers zoals BMW, Mercedes of Porsche moet wellicht door beleggers volstrekt anders worden ingeschat en gealloceerd.
Onderzoek
Langetermijnbeleggers doen er verstandig aan diepgravend demografisch onderzoek te doen. Het in kaart brengen van leeftijden is daarbij niet voldoende, maar wel nuttig. De migratie van een bepaald land of een regio vraagt echter om een zorgvuldige analyse. Op basis van zo’n analyse kunnen er structureel betere beleggingsbeslissingen worden genomen.
Onnodig te vermelden dat bovenaan ons prioriteitenlijstje een onafhankelijk onderzoek naar de demografische uitdagingen staat. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in BMW en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
22 Bijdragen
Watching the Wheels
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=snuxQg_4_l4#t=9
Force 67
Watching the WheelsTsja...tot welke inspirerende gedachten kun je komen op Capri in een roze caravan ?
Force 67
Force 67Voor de liefhebbers:als je het escher-achtige plaatje download,dan kun je je beeldscherm vol plakken met aaneensluitende kopieen die een aaneensluitend bewegend patroon vormen:
zéér inspirerend voor de échte econoom !
Peteur
Watching the WheelsLeprechaun
Begrijpt u tegelijkertijd hoeveel profijt wij in Nederland hebben van guldens die in euro's zijn omgezet.
T'is wel jammer dat Gerrit Zalm de gulden wat te goedkoop de euro heeft in gebracht. Op pariteit met de DEM was beter geweest, dat scheelt toch zo'n 10% oftewel zo'n euro 500 miljard in de Duitse vergelijking.
Force 67
LeprechaunKunt U dat wat nader duiden?
inleiding-in-de-economie
Force 67Leprechaun
Force 67Deze gedachte volgt de redenering dat de pensioenpotten te groot waren om in Nederland alleen te belegen.
Nu de pensioenen euro's zijn geworden kunnen we gemakkelijker, nu en straks, producten en consumentendiensten uit het buitenland halen.
Joost Vsser
Leprechaun´Deze gedachte volgt de redenering dat de pensioenpotten te groot waren om in Nederland alleen te belegen.´ Ik beleg liever met een ijzersterke gulden in het buitenland, dan met een zwakkere euro.
´Nu de pensioenen euro's zijn geworden kunnen we gemakkelijker, nu en straks, producten en consumentendiensten uit het buitenland halen.´ Het gaat net zo makkelijk via omwisseling van valuta.
Leprechaun
Joost VsserEen sterke gulden is echt niet waarschijnlijk als men veel importeert met pensioen guldens. Met een € heeft men geen last tussen EU landen importen/ exporten.
Bas
- Let op de verouderende bevolking maar dan vooral ook op het gedrag van deze groep.
- Als je het over Griekenland hebt kijk dan naar de inmiddels 200.000+ jongeren die vooral naar Duitsland en de UK zijn verhuisd (en de rest van noord Europa) en dit zijn niet de kansarmen maar juist de goed opgeleide. We hebben in het noorden 'gratis' volledig opgeleide (vooral) doktoren en andere kennisarbeiders van Griekenland gekregen (ik zeg gratis maar ja indirect hebben we die via leningen weer gefinancieerd). Dit is helemaal de doodsteek voor Griekenland en is het net als met een ondergaand bedrijf de zwak ziek en misselijken blijven over tot de stekker eruit moet (nu komt inmiddels de 2e golf van middelbaar opgeleide jonge Grieken naar ons toe).
- Kijk naar China met het grootste vergrijzingsprobleem denkbaar in 10+ jaar tijd. Hoe gaan ze dat in vredesnaam oplossen?
- De VS is natuurlijk helemaal een raar demografisch spectakel met verschillen in vermogen/kansen: In het geval de donkere bevolking van de US een apart land was dan is deze hoofdzakelijk arm, heeft een lagere levensverwachting dan Mexico, een slechter moord ratio dan Ivoor kust en een hoger gedeelte van de bevolking achter tralies dan waar ook op aarde. 1 op de 3 zwarte mannen in de dertiger jaren heeft in de gevangenis gezeten. Het gemiddelde zwarte gezin heeft een vermogen van $11,000, vergeleken met $142,000 voor gemiddeld wit gezin. Dit is schokkend en kijkend naar de geschiedenis vaak gevaarlijk, contraproductief maar vooral erg triest.
Graag meer artikelen op dit gebied
inleiding-in-de-economie
BasBas
inleiding-in-de-economie- Of de gehele samenleving moet helemaal planmatig gestuurd zijn met de insufficiente taferelen die je zag tussen 1945-1980
- Of het moet weer helemaal vrij open en ieder voor zich zoals we sinds 1980 hebben gezien.
Waarom kunnen we nou niet gewoon simpelweg de boel bewust combineren op basis van karakteristieken van de markt en hebben we the best of both worlds?
- Indien een markt geen impact heeft op sociale/maatschappelijke zaken en er ruimte is voor vele kleine en grote aanbieders gooi de markt open (liberalisme op en top)
- Indien dit niet het geval is (sociaal/maatschappelijk: onderwijs, zorg, en/of niet of nauwelijks concurrentie kent: infrastructuur als de NS of energie) houd het dan binnen controle overheid.
Maar ja wie ben ik zei de gek...
Barrie Lindun
BasBas
Barrie LindunWe roepen globalisatie als het ons uitkomt maw als we wat aan andere landen (lees ontwikkelingslanden) kunnen verdienen. Op het moment dat de stroom andersom gaat gooien we de barrieres op (lees import heffingen, verdedigen eigen industrie, subsidies, permits etc).
Wel de lusten en niet de lasten is het motto en wie dat het best kan is de topdog, heeft niks met open globale economie te maken
Joost Vsser
Barrie LindunZoek de verschillen.
Koos
BasMichiel
inleiding-in-de-economie
Contramine
Zelfs voor de demografie is de voorspelbaarheid erg laag. In China heeft men enkele jaren geleden de éé'n-kind-politiek verlaten, maar nu blijken veel mensen in China helemaal geen twee kinderen te willen.
Koos
Als we alleen kijken naar de G20-landen, dan komen we tot de volgende lijst:
Saudi Arabië: 31.4%
Australië; 27,7%
Canada: 20,7%
VS: 14.3%
VK: 12.4
Duitsland: 11.9
Frankrijk: 11.6
Italy: 9.4
Rusland: 7.7
Argentinië: 4,6%
Zuid-Afrika: 2.332
Turkey: 1.814
Japan: 1.599
Zuid-Korea: 1.152
Mexico: 0.6017
Brazilië: 0.3439
India: 0.517
China: 0.2944
Indonesië: 0.0718
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_immigrant_population
pieter
In Nigeria moeten er aan het eind van dit jaar 913 miljoen mensen wonen, dat gaat nooit passen. Dat land is net zo groot als Duitsland en Polen bij elkaar.
Net nu het beter gaat met afrika, vrees ik dat de komende eeuw geen vredige gaat worden als ze zo blijven doorfokken.