
Het internet heeft ons kwetsbaar gemaakt. Mal- en ransomware, hackers, cyberspionnen en zwarte markten bedreigen de online én fysieke wereld. Parallel daaraan groeit de cybersecurity-industrie, waar overheid en bedrijfsleven een vruchtbare kruisbestuiving aangaan. FTM verkent dit nieuwe speelveld. Wat zijn de spelregels? Waar liggen de grenzen? Wie bedreigen ons? Wie beschermen ons? En wat verdienen ze eraan?
Techgiganten delen plots hun data
Wie stopt de algoritmes?
FTM Audio - Amsterdamse “dotcom-beloftes” bouwden imperium op manipulatie en misleiding
Wat het betekent als jouw bank straks je gegevens moet delen
Amsterdamse “dotcom-beloftes” bouwden imperium op manipulatie en misleiding
Waarom ‘Bye bye Facebook’ niet genoeg is
Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt
Het 'onafhankelijk' onderzoek over de Haagse veiligheidslobby rammelt aan alle kanten
‘Jonge internetondernemers’ spelen met vuur en grootschalige fraude
Een spelletje Monopoly met onze privacy
Origineel beeld door D. J. Shin (via Wikimedia Commons) © CC BY SA
Wie stopt de algoritmes?
Er zijn weinig landen die zoveel haat op Facebook plaatsen als Nederland, zo bleek uit een onderzoek van de Volkskrant. Maar dat komt niet doordat Nederlanders nu zoveel haatdragender zijn dan andere volken, schrijft Hans Schnitzler. Waardoor dan wel?
‘Overal in de wereld is woede en verontwaardiging, maar nergens lijkt men er zo van te genieten als in Nederland,’ stelde Bas Heijne onlangs in zijn column in NRC. Menig Nederlands moderator van Facebook zal die observatie bevestigen. Deze eigentijdse putjesscheppers, die de opdracht hebben om het ergste verbale vuil van het sociale netwerk te verwijderen, kunnen het werk nauwelijks aan. ‘Nederland blinkt uit in haatberichten op Facebook’, kopte de Volkskrant hierover.
Sterker nog, om de digitale beerput niet te laten overlopen, moesten de Nederlanders de hulp van hun Griekse collega’s inroepen. De Griek verbijt zijn woede liever (op Facebook althans) of articuleert zijn misnoegen in ieder geval op fijnzinniger wijze, waardoor de poortwachters van de Griekse tak van het sociale netwerk regelmatig met hun duimen zaten te draaien.
Dit alles roept natuurlijk de vraag op wat er aan de hand is in het land van ‘grutters, blikken dominees en duitendieven,’ om met W.F. Hermans te spreken. Zijn we zoveel haatdragender dan andere volkeren? Om met de deur in huis te vallen: nee, dat zijn we niet. Wat zich hier wél laat gelden, is de ijzeren wet die stelt dat technologie versterkt wat de mens van nature al in huis heeft. Zo vergroot een hamer onze slagkracht, een atoombom onze vernietigingskracht en WhatsApp onze communicatiekracht.
Wat voor onze fysieke of verbale aanleg geldt, geldt natuurlijk ook voor onze mentale aanleg. Zo vergroot en versterkt Facebook de mogelijkheden tot sociale interactie, en daarmee zal het ook onze sociale en culturele (on)hebbelijkheden vergroten en versterken, in positieve dan wel negatieve zin. Met andere woorden: dat facebookend Nederland kampioen is in het online ventileren van ongefilterde woede, is het resultaat van een samenspel tussen onze volksaard – de Hollandse lompheid en directheid is niet voor niets al sinds eeuwen wereldvermaard – en de logica van de techniek.
Er is geen ontkomen aan: algoritmisering is een enorme katalysator voor radicalisering
Die logica is in dit geval aan algoritmische logica. En hier wordt het verhaal verontrustend. Want die algoritmen (de geheime receptuur van de techindustrie, waarmee onze data worden vertaald in wat we het lekkerst zouden vinden en die bepalend zijn voor ons online-menu) lijken vooral zo samengesteld dat ze het wij-zij-denken aanwakkeren. Ergens ligt dat ook voor de hand, want we zijn biologisch nu eenmaal ingesteld op het verschil. Voor de gemiddelde jager-verzamelaar was het vermogen om onderscheid te maken tussen wij en zij, tussen vriend en vijand, een kwestie van leven of dood. Zou het zo kunnen zijn dat onze meest geavanceerde technologieën – lees: algoritmen – de menselijke aanleg tot wij-zij-denken versterken en intensiveren en het tribale bewustzijn vergroten?
Daar heeft het alle schijn van. We weten inmiddels dat de algoritmen van Google of Facebook echokamers creëren die ons opsluiten in het eigen Grote Gelijk, en hoezeer dat de maatschappelijke polarisatie in de hand werkt. Dat deze online-realiteit tot reële slachtoffers kan leiden, werd onlangs geïllustreerd door een artikel in The Guardian waarin de rol van Facebook bij de Rohingya-crisis in Myanmar werd belicht. Met de verspreiding van ‘hate speech’ en nepnieuws blijkt het sociale netwerk van Zuckerberg & co., dat 85 procent van het internetverkeer in Myanmar beheerst, het geweld aldaar gefaciliteerd te hebben. Het gevolg: duizenden doden en honderdduizenden ontheemden.
Er is geen ontkomen aan: de algoritmisering van de realiteit, vaak ingegeven door het commerciële motief van techbedrijven om mensen zo lang mogelijk aan hun schermpjes gekluisterd te houden, is een enorme katalysator voor radicalisering. YouTube bijvoorbeeld, een dochteronderneming van Google, ontpopt zich als een heuse radicaliseringsmachine. Uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat de gepersonaliseerde aanbevelingen bezoekers van deze site naar de donkerste en extreemste hoeken van het internet drijft. Wie op YouTube informatie zoekt over een griepvaccin, wordt al snel getrakteerd op video’s waarin beweerd wordt dat achter elke inenting een complot schuilgaat. En wie ‘Trump’ intypt, bevindt zich binnen de kortste keren in extreemlinkse dan wel extreemrechtse hoek.
Eens te meer blijkt dat we de lessen van de Canadese mediatheoreticus Marshall McLuhan serieus moeten nemen. Zijn adagium ‘The medium is the message’ betekent dat we ons niet blind moeten staren op de inhoud van haatberichten, maar onder de motorkap van de techniek moeten kijken. De architectuur of het ontwerp van een nieuwe toepassing is bepalend voor de wijze waarop we de werkelijkheid waarnemen en ervaren, hoe we erin samenzijn en hoe we erin handelen.
We zouden van techbedrijven moeten eisen hun geheime receptuur open te stellen voor onderzoek en ze, waar nodig, dwingen die receptuur aan te passen. De algoritmische infrastructuur die zij optuigen, is een katalysator voor de donkerste kanten van de mens en ontwricht samenlevingen. Cynisch gesteld: haat en tweedracht mobiliseren klaarblijkelijk meer dan liefde en saamhorigheid. Het is daarom hoog tijd de algoritmen te deradicaliseren. Dat is de enige manier om onszelf van onszelf te redden.
20 Bijdragen
Addie Schulte 4
Er is dus ook iets aan de hand met de Nederlandse volksaard, cultuur of hoe je het wil noemen. Overigens grappig dat de auteur W.F. Hermans aanhaalt, een groot polemicus, en inspirator van onder andere GeenStijl.
En waren eerdere technieken niet ook een katalysator van conflicten? denk aan de drukpers en de godsdienstoorlogen, de film en totalitaire samenlevingen, het telegram waarmee de Frans-Duitse oorlog begon. Ook daarover zou je met Schnitzler kunnen zeggen: "De algoritmische infrastructuur die zij optuigen, is een katalysator voor de donkerste kanten van de mens en ontwricht samenlevingen."
Jan-Marten Spit 9
Addie SchulteIk ben niet echt verbaast dat een land dat zich massaal schaart achter het uitkleden van de buren met een belasting paradijs, dat de vuilnis op straat mikt als de afvalbak dichtbij is, dat afslaat zonder richting aan te geven, dat voorrang verlenen ziet als de ander de mogelijkheid geven net een botsing te voorkomen, dat zich op tv vergaapt aan freakshows, dat politiek pas waardeert als het lekker polemisch is en grofgebekt is, dat zich misdraagt in het buitenland jegens obers en fonteinen, zondag bushokjes sloopt en de ME aanvalt, dat de Gronigers laat stikken, dat Frankrijk een prachtland vindt maar jammer dat er Fransen wonen, zich ook als een stel verveelde hufters gedraagt tegen digitale buren.
Sterker, ik vind het een listige manier van verantwoordelijkheid voor gedrag ontlopen door de algorithmes de schuld te geven - precies wat je zegt. Die algorithmes doen niets anders dan weten wat je zelf besloot te zijn, en die de schuld geven is het perfecte alibi tegen verantwoording voor eigen handelen.
Peter Urbanus 5
Addie SchulteAnderzijds, misschien kunnen mensen zich beter te buiten gaan aan scheldpartijen op sociale media dan een geweer te pakken en willekeurige andersdenkenden neer te schieten.
Anoniem schelden is ook een teken van onmacht.
Alex Hoen 4
Anton Van de Haar 8
Prachtig geformuleerd!
Marla Singer 7
De tech-reuzen schuren ook maar wat graag tegen overheden aan en werken samen om een politieke status quo te implementeren.
Aangezien de invloed zo groot geworden is van de tech-reuzen mag je serieus afvragen of het überhaupt nog wel sprake is van een ongestoorde beeldvorming t.a.v het democratische proces.
Het verdienmodel van tech-reuzen is de (private) gegevens van hun gebruikers. Dat wordt aan de hoogste bieder verkocht. Daarnaast wordt ook grif betaald door bedrijven om bepaalde content te pushen. Reclame op maat en met psychologische precisie om mensen over te halen ondanks of dit wel sociaal verantwoordelijk is.
Het vrije woord staat zwaar onder druk. Niet omdat mensen graag ongeventileerd hun onderbuik willen laten spreken maar meer omdat de scheidsrechters niet onpartijdig zijn en dubbele standaarden hanteren. Dit zorgt ervoor dat het internet steeds minder vrij wordt en het grote geld een steeds grotere invloed krijgt.
Mijn advies is dan ook om als de sodemieter te zorgen dat je zo snel mogelijk van die sociale platformen afkomt. Ze zijn eenvoudig weg niet meer te vertrouwen.
Alex Hoen 4
Marla SingerHet stuk illustreert m.i. goed het ge- en misbruik van algoritmes door de 'Googles' in deze wereld en vooral hoe primitief ons brein nog steeds functioneert. Dat laatste was dan weer oud nieuws als je populair wetenschappelijke studies van neurowetenschappers én marketing goeroe's er op na slaat.
Marla Singer 7
Alex HoenWanneer is iets kwetsend en waarom zou dat geweerd moeten worden van het internet. Wanneer is iets haatzaaien en waarom zou dat geweerd moeten worden van het internet? Dat zijn puur arbitraire afwegingen en zoals we weten zijn die afwegingen overwegend politiek afhankelijk gemaakt.
Het zijn exact diezelfde afwegingen die nu ook via EU wetgeving aan ons opgedrongen worden. Ook daar zal grootschalig misbruik van gemaakt worden om onwelgevallige stemmen de mond te snoeren.
Peter Urbanus 5
Alex HoenBlote borsten en piemels kunnen natuurlijk niet; we zijn wel Amerikaans :-)
Pieter Jongejan 7
Marla SingerInderdaad. Maar hoe verklaar je dat Fransen, Italianen, Spanjaarden en Argentijnen veel feller reageren als hun belangen worden aangetast en de straat op gaan met potten en pannen? Hoe kan het dat Nederlanders thuis blijven zitten als hun pensioenvermogen wordt weggeroofd? Nederland zou toch een poldercultuur hebben vanwege de eensgezinde strijd tegen het water? Dus waarom reageren Nederlanders dan individueel en Zuid-Europeanen collectief? Facebook hebben ze toch ook in Zuid-Europa.
Is het antwoord dat Nederlanders juist vanwege de poldercultuur meer vertrouwen hebben in samenwerken en het handhaven van een gelijk speelveld? Zijn Nederlanders daarom te goed van vertrouwen en een te gemakkelijke prooi voor zwendelaars en spelbrekers? Reageren Nederlanders daarom zo luid op facebook?
Marla Singer 7
Pieter JongejanDoe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
Ondertussen zitten wel heel veel mensen aan de pillen omdat ze het anders niet meer trekken.
Stravidarus 6
Dus we stoppen niets.
Je kan in een oorlog niet het hebben van een weg de weg de schuld van de oorlog geven.
Peter Urbanus 5
StravidarusMatthijs 11
"We zouden van techbedrijven moeten eisen hun geheime receptuur open te stellen voor onderzoek en ze, waar nodig, dwingen die receptuur aan te passen. "
Denk je dat dit de oplossing is?
Ik vraag het me af. Volgens mij is de kern van het probleem het verdienmodel van de grote techbedrijven/"social media" platforms. En dat is surveillance. Het verkopen van data en aandacht van gebruikers aan adverteerders.
Zolang dat het verdienmodel is, loopt de wetgever altijd achter de feiten aan. Een autoriteit persoonsgegevens gaat echt niks veranderen in de algoritmes van Facebook.
Denk eerder dat het verbieden van het Adtech verdienmodel de enige optie is. Dan gaan gebruikers van platforms zélf betalen en worden ze zélf klant. Geen noodzaak meer voor clickbait en echo kamers. Immers, je betaalt toch wel voor de dienst dus geen noodzaak meer voor manipulatie e.d.
Roland Horvath 7
MatthijsWaarmee niet gezegd wil zijn dat er iets mis is aan voetbal, aan het huwelijk of aan Prins Harry.
Chris Eikelboom 4
Of algortimes de oplossing zijn betwijfel ik. Menselijke moderatie is ook twijfelachtig.
Er zal altijd een vorm van bias zijn wat van invloed is op het eind resultaat.
Het beste lijkt me goede voorlichting en een nuchtere houding? Maar als de basis al ontbreekt bij al deze gebruikers dan wordt het vanzelf een zooitje. Ongeacht of het nu Facebook, Whatsapp, films, boeken, propaganda,blog of Snapchat is. Bij elke vorm van media is er sprake van belang en zelfs een goede algoritme zal dit niet oplossen.
Zelfs journalistieke platformen zou je schuldig kunnen verklaren van polarisatie en ook FTM valt daar onder.
Dus geef vooral goede voorlichting zou ik zeggen en laat de mensen zelf hun verantwoording nemen (inclusief de gevolgen van hun acties).
'With great power, comes great responsibility."
Peter Urbanus 5
Edward 2 4
Documentaire van Hans Block en Moritz Rieseweck
Over de 'schoonmakers van het internet'
Op de Filipijnen
Morgen in de bioscoop
Fred Raaks 5
Edward 2 4
Om woede, haat en angst tegen te gaan?
Mogen we daarom niet weten dat er vanaf 20 mei uit de haven van Antwerpen US militairen en materieel via Duitsland vervoerd worden naar Polen en Litauen om aan Operatie Saber Strike deel te nemen?
Dat aan deze NAVO Oefening 20.000 militairen meedoen uit: België,Canada, Croatië,Denemarken, Duitsland, Estland, Finland,Frankrijk,Italië, Letland, Litauen, Luxemburg, Nederland,Noorwegen,Polen, Portugal,Slovenië,Slowakije,UK en US?
Mogen we wèl kijken naar het huwelijk van Prins Harrie op 19 mei?
Mogen we wel of niet weten dat UK een oliedeal heeft afgesloten met Iran nadat het Franse Total is afgehaakt? Mogen we wel of niet weten dat de EU een gasdeal overweegt met US om van de staal/aluminium sancties verlost te worden?
Gelukkig mogen wij wèl weten dat 'we' van het gas af moeten is het niet?
Gelukkig mogen we wel weten dat windmolens een zegen zijn is het niet?
Gelukkig mogen we wel weten dat 'onze planeet' gedoemd is, is het niet?