Boskalis opnieuw verdacht van smeergeldbetalingen

Na Ballast Nedam en SBM Offshore wordt nu ook baggerbedrijf Boskalis verdacht van het betalen van steekpenningen. Het bedrijf kreeg al eerder een boete voor omkopingspraktijken en heeft nu onderzoeken lopen in zowel Argentinië als Zuid-Afrika.

Opnieuw wordt een Nederlands bedrijf in verband gebracht met het betalen van steekpenningen. Na SBM Offshore en Ballast Nedam, is nu ook het baggerbedrijf Boskalis onderdeel van een justitieel onderzoek. Zowel in Argentinië als in Zuid-Afrika wordt een dochtermaatschappij van Boskalis verdacht van omkopingspraktijken.

Dit berichtte het NRC Handelsblad dinsdag. In 2010 zouden een commercieel vertegenwoordiger van Riovia (een dochtermaatschappij van Boskalis) en een hoge Argentijnse ambtenaar 1 miljoen dollar hebben geboden aan een ambtenaar in Uruguay. Dit om een baggercontract binnen te slepen. Het onderzoek dat eind 2012 werd gesloten, is onlangs weer heropend, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Argentinië aan NRC Handelsblad. Ook in Zuid-Afrika loopt er een onderzoek naar corruptie en omkoping. Tussen 1999 en 2012 zouden er verschillende contracten op basis van smeergeldbetalingen zijn toebedeeld aan Boskalis-dochter Smit Amandla Marina.

Verdoezelen van steekpenningen

KPMG was de accountant van Boskalis. Het accountantskantoor ligt sinds begin vorig jaar onder vuur toen justitie bekendmaakte onderzoek te doen naar fraude rond het verdoezelen van steekpenningen bij Ballast Nedam. KPMG trof in januari een schikking met het Openbaar Ministerie van 7 miljoen euro. De naam van de dienstdoende accountant bij Ballast Nedam, oud KPMG-partner Jack van Rooijen, dook kort daarna ook op in de mogelijke omkopingspraktijken van SBM Offshore. Begin februari onthulde zakenblad Quote dat  SBM Offshore voor 250 miljoen dollar aan steekpenningen zou hebben betaald aan verschillende bedrijven. De omkopingspraktijken van de maritiem dienstverlener vonden plaats tussen 2005 en 2011 en betroffen functionarissen in onder andere Angola, Brazilië en Maleisië.

Naar aanleiding van de berichtgeving rondom Ballast Nedam en SBM Offshore, sprak Follow the Money met Rob van Gelder. Hij was dertien jaar voorzitter van Boskalis én commissaris (vicevoorzitter) van SBM Offshore in de periode 2005 tot 2013.

Tijdens het voorzitterschap van Van Gelder speelde er al een soortgelijke zaak. Vorig jaar bleek uit berichtgeving in Het Financieele Dagblad dat Boskalis schuld heeft bekend in Mauritius met betrekking tot het betalen van steekpenningen aan de lokale havendirecteur Siddick Chady. In de periode 2006/2007 werd 89 duizend euro afgedragen in ruil voor baggeropdrachten in Port Louis.

'Welcome to the world'

Gevraagd door Follow the Money, wilde Van Gelder alleen in algemene zin ingaan op de smeergeldaffaires. Volgens de oud-Boskalis topman is er geen sprake van een structureel probleem: ‘Dat er weleens uitzonderingen zijn op de regel, vind je ook overal in de sport en politiek. Ik zou bijna zeggen: “Welcome to the world”.

Van Gelder benadrukte dat veel bedrijven zich aan de regels houden, ook tijdens zijn periode bij SBM Offshore en Boskalis. ‘Hanteer als bedrijf vooral de eigen normen en waarden zoals die hier in Nederland gangbaar zijn en waar je als bedrijf achter staat. Er werd strak op toegezien en ook in mijn tijd was duidelijk wat wel en niet kon.’ Boskalis ontkent alle beschuldigingen van de Argentijnse en Zuid-Afrikaanse autoriteiten tegen het NRC Handelsblad. Volgens het baggerbedrijf zijn ze het slachtoffer van een ‘politiek steekspel’ en worden ze zonder bewijs beschuldigd. De boeken van Boskalis werden tot 2006 gecontroleerd door oud-KPMG-partner Renze H., die nu nog betrokken is in een strafrechtelijke onderzoek naar de fraude rondom Ballast Nedam. KPMG geeft zelf aan dat ze geen bijzonderheden hebben gevonden bij het interne onderzoek naar Boskalis.