Derivaten brengen nutsbedrijf aan de rand van de afgrond

2 Connecties

Onderwerpen

Derivaten SNB
0 Bijdragen

Exotische financiële instrumenten zorgen mogelijk voor het faillissement van Slibverwerking Noord-Brabant.

Het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) heeft voor 270 miljoen euro risicovolle obligatieverzekeringen (derivaten) afgesloten. De positie van SNB is door de financiële crisis 209 miljoen euro minder waard geworden waardoor dit jaar het eigen vermogen van SNB in een klap negatief zal worden en het bedrijf in ernstige financiële problemen terecht zal komen. Dit blijkt uit een reconstructie die Follow the Money voor de Volkskrant maakte.

 

Slogun van de slibverwerker: "SNB haalt meer uit slib!"

SNB, de grootste slibverwerker van Europa, is niet de eerste semi-publieke organisatie die door afsluiten van complexe derivaten in de problemen komt. Eerder dit jaar kwam Vestia in grote nood toen bleek dat de woningcorporatie op grote schaal risicovolle renteverzekeringen had afgesloten. Net als bij Vestia waren de financiële instrumenten bij SNB juist bedoeld om de risico’s te beperken. Bij SNB - met een omzet in 2011 van 28 miljoen euro - speelde ook een ander motief mee voor het afsluiten van de derivaten; het overheidsbedrijf kon er 19 miljoen euro mee verdienen.
Het verlies van SNB is net als bij Vestia een papieren verlies dat dit jaar, door verscherpte boekhoudregels, in de jaarrekening opgenomen zal worden. Het verlies heeft tot gevolg dat het eigen vermogen van SNB - 91 miljoen euro groot - in een klap wordt weggevaagd waarna het bedrijf technisch failliet is. Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht, kan daardoor het contract opzeggen of SNB dwingen het eigen vermogen aan te zuiveren.


Marcel Lefferts, algemeen directeur van SNB, geeft aan "in gesprek" te zijn met zowel de accountant (Ernst & Young) als Deutsche Bank. Lefferts gaat nog steeds uit van een goede afloop in 2017, wanneer het derivatencontract met Deutsche Bank op zijn einde loopt.
Deutsche Bank was ook een van de derivatenleveranciers van Vestia. De bank wenste geen commentaar te geven "op vertrouwelijke zaken die klanten betreffen".

 

Door: Jesse Frederik en Eric Smit

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 563 leden