
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Derivaten-trauma bij woningcorporaties herleeft
Noem het woord 'derivaten' in combinatie met 'woningcorporaties' en de gedachten gaan bij de meesten terug naar een van de grootste fraudezaken uit de Nederlandse geschiedenis. In de wereld van de woningcorporaties zijn ze nog lang niet verlost van dit trauma. Nieuwe problemen met derivaten dienen zich aan.
De deal met de banken over Vestia had het einde moeten markeren van ellende met derivaten bij corporaties. Maar er blijkt nog een heleboel ellende in het vat te zitten. Binnenkort gaat minister Blok (Wonen en Rijksdienst) de Tweede Kamer informeren over de gevolgen van de lage rente voor de derivatenposities van woningcorporaties. De Autoriteit Woningcorporaties heeft een stresstest gehouden onder corporaties met derivaten en de minister zal de resultaten daarvan, inclusief een brief met uitleg, delen met de Kamer. Corporaties, derivaten en lage rente klinken sinds het Vestia-drama als een giftige cocktail. Dus laten we eens bekijken wat voor uitkomst we kunnen verwachten van die stresstest.
Onontkoombaar
Jarenlang hebben corporaties derivaten gekocht om het gevaar van een stijgende rente af te dekken. In de periode voorafgaand aan de Vestia-affaire was de rente al zo laag dat voor velen een rentestijging bijna onontkoombaar leek. Stijgende rente is ongunstig voor corporaties. Ze bouwen woningen en dat gebeurt vooral met geleend geld. De oplossing werd gezocht in swaps: derivaten om dit soort risico’s mee af te dekken. De bank zoekt dan een tegenpartij die juist baat heeft bij een hoge rente en de renterisico’s worden vervolgens als het ware uitgeruild.
De rente bleef tegen de verwachtingen in enorm dalen
Dat is een mooi systeem zolang de rente ongeveer doet wat je verwacht. Maar dat bleek niet het geval: de rente bleef tegen de verwachtingen in enorm dalen. In zo’n geval moet de partij die heeft ingezet op een stijgende rente tussentijds geld aan de bank overmaken. Daarmee kan de tegenpartij aan het eind van de rit, als de swap is afgelopen, schadeloos worden gesteld. Die tussentijdse betalingen, de zogeheten margin calls, kregen door de steeds verder dalende rente een enorme omvang en deden - dankzij een frauderende kasbewaarder - Vestia uiteindelijk bijna de das om.
Mandatory breaks
We hebben nu te maken met een ander probleem. Om het risico van die margin calls te ontlopen, hebben verschillende corporaties langlopende swaps afgesloten, met looptijden van tussen de 40 en 50 jaar. Zulke swaps hebben zogeheten breaks: momenten waarop de swap nog eens tegen het licht wordt gehouden. Die breaks vinden meestal na 10 jaar plaats. Je hebt mutual breaks, waarbij beide partijen in naam als gelijkwaardigen aan tafel zitten, en mandatory breaks, waarbij de bank de touwtjes volledig in handen heeft.
Er is een enorme negatieve marktwaarde ontstaan en de verleiding voor banken zal groot zijn om die op te vragen
In een normale markt is zo’n break meestal een formaliteit, maar de markt is nu verre van normaal. De swaps zijn misschien afgesloten toen de marktrente tussen de 5 en 6 procent stond en er werd gerekend op een stijgende rente. Nu staat de rente onder de 1 procent. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de banken die break nu nog steeds als een formaliteit beschouwen. Er is een enorme negatieve marktwaarde ontstaan en de verleiding voor banken zal groot zijn om die op te vragen. Ze cashen, zijn een risico kwijt uit de boeken en hebben weer de beschikking over liquiditeiten. Allemaal zaken die de banken op het moment erg goed uitkomen.
Commerciële leningen
De vraag is waar de corporaties het geld vandaan moeten halen voor zo’n betaling. Het Waarborg Fonds Sociale Woningbouw (WSW) borgt zulke leningen niet meer sinds de Vestia-affaire. Verder is het bezit al grotendeels verpand aan het WSW, dus grote commerciële leningen zullen niet eenvoudig te regelen zijn.
Van twee partijen is bekend dat ze swaps hebben met mandatory breaks. Die zullen zich dus moeten voorbereiden op het storten van de negatieve marktwaarde van hun swap. Het gaat om Ymere en Havensteder. Beide corporaties hebben dat type swap afgesloten om te ontkomen aan ongeplande margin calls, maar het ziet ernaar uit dat ze in de toekomst alsnog een enorme dreun krijgen.
Onheil
Ymere is als eerste aan de beurt. Deze Amsterdamse corporatie is tegenwoordig, met meer dan 77.500 woningen en nog eens 12.000 andere verhuurde eenheden, de grootste van het land. Het management heeft gekozen voor een swap met mandatory breaks omdat dit destijds verstandig leek. In 2018 loopt de eerste swap af en daarna volgen er snel meer.
Voor 485 miljoen euro kan je ruim 3000 nieuwe woningen bouwen
In verband met het naderende onheil is Ymere sinds 2015 bezig met het opbouwen van een enorme buffer. Eind 2015 stond deze op 300 miljoen euro, en het is de bedoeling dat er op 1 oktober 2017 485 miljoen euro in de pot zit. Dat zijn overigens bedragen die zijn gebaseerd op renteschattingen van nu bijna een jaar geleden. De rente is sindsdien nog wat verder gedaald.
Zo’n bedrag is heel veel geld voor een corporatie. Een corporatiewoning kost gemiddeld 150.000 euro. Je kunt voor 485 miljoen euro dus ruim 3000 nieuwe woningen bouwen. Het is erg zuur dat het streven naar langdurig aanvaardbare rentetarieven Ymere waarschijnlijk bijna een half miljard in contanten gaat kosten.
Financieren
Het Rotterdamse Havensteder, met 50.000 verhuurde eenheden, heeft wat meer tijd dan Ymere. De corporatie heeft voor 424 miljoen euro mandatory breaks met looptijden tussen de 40 en 50 jaar. Voor die periode is de rente vastgezet op 3,25 procent. Dat leek een mooie deal, want de rente stond op dat moment op 5,25 procent. Om de 10 jaar is er een break afgesproken. De eerste breaks liggen tussen 2021 en 2023. Eind 2015 stond de negatieve marktwaarde op 283 miljoen euro. Dat zal sindsdien alleen maar meer zijn geworden.
Desgevraagd bevestigt Havensteder dat de betaling van die negatieve martkwaarde haar boven het hoofd hangt. ‘Als de huidige lage rente aanhoudt,’ voegt een woordvoerder er nog aan toe. Dat bedrag van 283 miljoen zal Havensteder moeten financieren, maar, zo benadrukt de woordvoerder, dat kan wel tegen een lagere rente dan de 3,25 procent die was vastgezet met de swap. ‘Onze rentelasten zouden er nauwelijks door toenemen.’
Met een commerciële lening blijft er minder ruimte over om geborgd te lenen voor de bouw van sociale woningen
Herstructureren
Dat klinkt mooi, maar het zal niet eenvoudig zijn om dat bedrag ergens commercieel te lenen. En zelfs als het lukt, dan gaat zo’n lening ten koste van de faciliteringsruimte bij het WSW. Dat betekent dat er minder ruimte overblijft om geborgd te lenen voor de bouw van sociale woningen en dat is de kernactiviteit van Havensteder.
Havensteder probeert nu een oplossing te vinden. Het is in gesprek met Barclays en Credit Suisse — in dit verband de twee voornaamste banken voor Havensteder — om de contracten te herstructureren. De doelstelling is om de breaks te laten verdwijnen, of ze anders meer over de tijd te spreiden. De vraag is wel waarom de banken hieraan zouden meewerken. Ze weten dat corporaties altijd gered worden, dus Havensteder kan niet dreigen met het gevaar van een faillissement. De banken zitten in een zetel en reken er maar niet op dat ze toegevingsgezind zijn omdat ze toevallig te maken hebben met een organisatie die een maatschappelijke doelstelling heeft. Havensteder lijkt geen wisselgeld te hebben bij die onderhandelingen.
Stresstest
Ongetwijfeld zal bij de recente stresstest ook gekeken zijn naar contracten met mutual breaks. Uiteindelijk zal ook bij die contracten in veel gevallen de negatieve waarde worden opgeëist. Het is te hopen dat de stresstest een duidelijk overzicht geeft van bedragen die uit de sector wegvloeien. In feite is er sprake van het op grote schaal weglekken van maatschappelijk gebonden vermogen.
In feite is er sprake van het op grote schaal weglekken van maatschappelijk gebonden vermogen
Tot slot is er nog de afwikkeling van de Vestia-affaire. Volgens insiders is er bij de redding een renteniveau geprikt waarop de hele operatie was gebaseerd. De huidige rente staat daar weer ver onder en daarmee is de negatieve marktwaarde fors gegroeid. Er zijn specialisten die de corporatie als technisch failliet omschrijven omdat de schuld groter is dan detotale waarde van de activa.
Bovendien kan de corporatie momenteel niet de schuld verlagen door woningen te verkopen. De boeterente op vervroegde aflossing van de schuld ligt op het moment hoger dan de marktrente en dan heeft vervroegd aflossen geen zin. Vestia liet weten dat vervroegd aflossen pas nut heeft bij een marktrente van 3 procent of hoger.
Het ironische is dat als de corporatiebesturen niets hadden gedaan en gewoon waren meegedreven op de marktrente, ze nu qua rente de mooiste tijd uit hun geschiedenis zouden meemaken. Het is goed dat het gebruik van derivaten aan banden is gelegd, maar het vormt wel weer een voorbeeld van de put dempen nadat het kalf is verdronken.
40 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
Dat betreft zeker het renterisico management. Dat deden zij in het pre-derivaten tijdperk ook. Toen spelend met een mix van vaste en variabele rentes en combinaties van looptijden en vervroegd aflossen met herfinanciering. Dát heeft vast ook niet altijd positief uitgepakt! Aan rentederivaten kleeft nu (terecht) het beeld van misselling aan mkb'ers. In het geval van de corporaties hebben die op basis van hun eigen professionele rentevisie en risico inschatting ervoor gekozen om derivaten in te zetten. Daartoe hoorden zij de kennis in huis te hebben of, fraude zoals bij Vestia daargelaten, hebben/hadden zij de kennis in huis moeten halen e/o zich door specialisten (moeten) laten bijstaan. Ja de banken zitten nu in een comfortabele zetel. Maar de corporaties hebben, in tegenstelling tot mkb'ers, wel een bewuste afweging en keuzes gemaakt. De conclusie in zijn laatste alinea vind ik dan eerlijk gezegd wel wat kort door de bocht.
Jan Smid 8
Michiel WERKMANWie wil beleggen neemt risico en moet daar kennis voor in huis hebben, alsmede goede buffers. Je moet het product begrijpen maar vooral de toevoeging van waarde. Je moet dus ook jaren vooruit vooruit kunnen kijken en slechts enkelen lukt dat. Als je besluit als corporatie om de hypotheek te koppelen aan een derivaat, moet je exact snappen wat dat product voorstelt en bedenken dat ons geld ook onderdeel is van een balans: wat goed is voor de bank hoeft nog niet goed te zijn voor de klant. Maar ook: wat goed is voor het bedrijfsleven hoeft nog niet goed te zijn voor de maatschappij in het geheel. Eigenlijk zijn we de tijd van symbiose waarbij we allemaal voordeel hebben met de bank als spil van proces van symbiose, allang al voorbij. En daarom denk ik dat de auteur wel degelijk gelijk heeft met zijn opmerking dat als de corporatie geen producten hadden gekocht die ze niet begrijpen omdat ze te weinig kennis hebben, bovendien slecht hebben gelezen en niet begrepen worden, er een probleem minder is.
Waarom stoppen we de derivateneconomie niet?
Lydia Lembeck 12
Jan SmidPeter Hendriks 7
Michiel WERKMANJan Smid 8
Peter HendriksHet gehele financiële systeem moet nu eens opgedeeld worden in een systeem waarbij het de reële economie ten diensten kan zijn, en een systeem waar alles mag wat God verboden heeft. Het eerste krijgt een zeer stevige regulatie, het tweede niet. Het eerste mag spaargeld aantrekken en betaalrekeningen uitgeven, en het gebruik van derivaten zijn verboden het tweede mag uitsluitend geld aantrekken via aandelen, derivaten zijn verboden. Het tweede mag van God los zijn maar dusdanig dat het het eerste systeem niet kan beschadigen.
Peter Hendriks 7
Jan SmidM. van Deelen 11
Peter HendriksVerder is er nu ook de Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling maar wat er nu precies wordt bedoeld onder punt 2 is me niet duidelijk.
www.nfeo.nl/faq
Ook enigszins corporatie gerelateerd (Servatius en de fiasco met de campus Maastricht): https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vGQ1o397v4UJ:https://fd.nl/economie-politiek/1169622/al-350-mln-aan-campusvastgoed-voor-pensioenfondsen+&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Misschien kun je er iets mee .....
Peter Hendriks 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
Peter Hendrikshttp://www.l1.nl/video/limburg-doc-als-je-wint-heb-je-vrienden-09-apr-2016
Ach, misschien heb je eens een verloren uurtje. Belangrijk is het immers niet meer.
De introductie van de documentaire staat hier. Die is korter. http://www.1limburg.nl/documentaire-over-ondergang-leks-verzijlbergh
M. van Deelen 11
Peter Hendrikshttps://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dXXv5voo_uQJ:https://fd.nl/economie-politiek/1170731/cpb-ziet-geen-heil-in-nationale-investeringsbank+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Michiel WERKMAN 8
Peter HendriksLydia Lembeck 12
Peter HendriksGilles Wattel 1 3
Wat die bureau's deden was suffige kasgeldbeheerders onder de pet praten dat hun voorzichtig gedoe stelen uit de eigen portemonnaie was, met gedurfd kasgeld beleggen waren gouden bergen te verdienen.
Zoals meestal met gouden bergen, die bleken dus alleen in de verbeelding te bestaan.
Nadat de eerste derivaten klappen met, al dan niet voormalig, publiek geld, waren gevallen, zei een vooraanstaand politicus dat er een Bank voor Nederlandse Gemeenten was, waar veilig kasgeld gestald had kunnen worden.
Helaas is het in de economie zo dat bygones are forever bygones, dus is het nu op de blaren zitten.
Ook voor sommige voormalige hotemetoten, gevangenis meubilair is hard.
Hester Bais 5
Dit klopt niet. Onderpand (margin) dient voor een onvoorziene tussentijdse beëindiging (default). Aan het einde van de looptijd is de marktwaarde 0, dus is er geen schade. Probleem is echter dat semi-publieke instellingen/ondernemingen financieringen zijn gaan vervangen door constructies met rentederivaten. Dat vereist specialistische kennis en voor advies over deze derivaten is een vergunning nodig. Er werd in de praktijk echter geadviseerd door account managers uit financieringspraktijk. Ook onafhankelijke adviseurs blijken jarenlang zonder vergunning te hebben geadviseerd en hebben soms uitsluitend een financieringsachtergrond.
Bij rentederivaten geldt echter een continue saldibewakings- en marginverplichting die door banken wordt uitgevoerd door het opvoeren van derivatenlimieten. De aard van deze limieten hangt af van het verschafte onderpand. Wettelijk zijn alleen effecten en geld als onderpand toegestaan. Als de bank ander onderpand vraagt (zoals in praktijk hypotheekrechten of geen onderpand) dan is de limiet veelal ingericht als krediet. Zie uitspraak in mijn dossier van Hof A'dam van 15 september 2015. Banken hebben echter de aard van deze limieten niet deugdelijk contractueel geregeld. Bovendien hebben zij onvoldoende over de nadelige consequenties van deze limieten nagedacht (laat staan voor gewaarschuwd), nu deze worden meegewogen in debiteurenrisico (obligo). Toen de rente ging dalen en de limieten moesten worden verhoogd om de alarmbellen van de interne riskmanagement systemen uit te schakelen, was het "feest" compleet. Het obligo ging omhoog, waardoor debiteurenopslag werd verhoogd en extra zekerheden moesten worden verstrekt. Deze derivatenlimieten worden niet gehanteerd bij gewone leningen en adviseurs waren zich ook niet bewust van de gevolgen van de marktwaarde van rentederivaten voor de klant.
*** TBC
M. van Deelen 11
"Er valt een diepere onderstroom van duidelijk waarneembare ontwikkelingen te ontdekken die velen — ondanks hun kennelijke tevredenheid — naar een permanente staat van onbehagen voert."
Peter brengt hier een ontluikende waarneming aan het licht die het onbehagen laat toenemen, inderdaad, ondanks mijn tevredenheid.
Huurders kunnen dit niet meer erbij hebben en als de overheid door toeslagen compenseert zijn de belastingbetalers weer het haasje. Bij menige betaler zit er toch echt geen vet meer op de ribben.
Ik lees dat Spanje, Frankrijk en België 50-jarige staatsleningen uitschrijven en dat Ierland zelfs met een 100-jarige is gekomen. De verwachting is dat de ECB de aankoopgrens van nu nog maximaal 30-jarige leningen zal loslaten.
En hoewel mijn verstand zich verzet tegen het aflossen van schulden met nieuwe schulden ga ik nu overstag en stel voor dat onze overheid compenseert. De heilige EU-percentages van onze begroting ten spijt.
En laat ik het nu eens niet met Michiel Werkman eens zijn. We gaan niet kort door de bocht, we zitten in een cirkel die toenemende wereldwijde schulden als een perpetuum mobile bevordert. Waar dat geld blijft weten we. Kom er maar in Roland Horvath ;-)
Jan Smid 8
M. van DeelenWat moet onze overheid trouwens compenseren?
M. van Deelen 11
Jan SmidLydia Lembeck 12
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
M. van DeelenFrankrijk negeerde naar mijn mening net het verbod op overheidssteun, de Alstom vestiging die zou worden gesloten, krijgt nu overheidsopdrachten.
Maar geen probleem, pas in 2019 drukken die op het Franse overheids budget.
En zo zie je weer hoe de EU macht er niet meer is.
Nu ik nog kan schrijven, Eric blokkeerde mij, zonder opgave van redenen, 'onverbeterlijk' is voor mij geen reden, dank voor de discussies met jou.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Hester Bais 5
Bij semi-publieke instellingen spelen nog andere factoren. Deze instellingen zouden wettelijk als niet-professioneel gekwaliceerd moeten zijn. Zie:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2016D35736&did=2016D35736
Hoewel veel instellingen als zodanig waren gekwalificeerd bij aanvang, hebben banken vanaf 2010 - toen zij bekend waren met de (omvang van de) problemen met rentederivaten - deze klanten geherkwalificeerd als professioneel met soms zelfs nieuwe contracten. Het zal geen verbazing wekken dat zij deze instellingen niet hebben geïnformeerd over de consequenties van deze herkwalificatie en het belang van de bank daarbij.
Bovendien waren diverse semi-publieke instellingen in het geheel niet verplicht om onderpand te verstrekken. Dat werd bij gewone financiering namelijk ook niet gevraagd. Opmerkelijk, want voor niet-professionele instellingen is het wettelijk verplicht.
Ten slotte jagen deze constructies de instelling op aanzienlijke, extra accountantskosten, die bij gewone financiering niet nodig zijn. Er dient namelijk halfjaarlijks een test uitgevoerd te worden (kostprijs hedge accounting) om te bekijken of de geldleningen aansluiten op de rentederivaten.
In dit verband verwijs ik naar het deelrapport (feitenrelaas) over de financieringsstructuur van de UvA dat is opgesteld door de Commissie Onderzoek Financiën en Huisvesting UvA (waar ik in deelgenomen heb):
http://cofh-uva.nl/comissieonderzoek/documents/2016-06-24-bijlage_feitenrelaas-financieringsstructuur_def.pdf
Lydia Lembeck 12
Hester BaisM. van Deelen 11
Hester BaisDe UvA had financieel nogal wat achterstallig onderhoud als ik dat rapport goed interpreteer.
Ook lees ik tussen de regels door dat bestuurders zich distantieerden van overheidsbemoeienis (hallo zeg minister, wij zijn dus wel autonoom dus scheer je weg), en dat het parlement het daarmee eens was.
Dan lees ik dat men dacht een besparing van "vele tientallen miljoenen euro’s" te kunnen bewerkstelligen. En zomaar 20 miljoen die administratief niet verwerkt zijn.
Ik zie tegenstrijdigheden in beoogd beleid en uitgevoerd beleid: "welbewust (speculatief) gebruik".
Ik nam ook het eindrapport erbij, las de conclusies, en blijf verbijsterd achter.
De naam van het financieel adviesbureau mogen we niet weten? Die zullen leuk verdiend hebben, ook aan de verkoop van die Online Treasury Tool Liquidityplanner. En misschien nog, vanwege licentiemodel en jaarlijks onderhoudscontract? Of, shock me eens, de verkoper werkt nu bij de UvA want "weet er alles van". Dat heb ik vaak genoeg gezien. Eerst het pakket, dan het mannetje.
De achterliggende psychologie vind je niet terug in zo'n rapport. Ik zie bestuursleden en hoger management voor me, vooral content over zichzelf, die "op niveau" met financiële counterparts zaken deden en vervolgens professioneel in het pak werden genaaid.
Hester Bais 5
M. van DeelenDiny Pubben 9
Hester BaisWeet jij dat het huisartsen momenteel door de 'zorgverzekeraar techneut' contractueel verboden wordt om met meer dan 3 collega's over de zorgverzekeraars te praten?
Die techneuten klinken zeer sympathiek hier maar ik hoor ze nooit over de grondwet.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckMichel Fleur 6
Wellicht moeten we ze anders afschaffen?
Peter Hendriks 7
Michel FleurMichel Fleur 6
Peter HendriksSpeculatie is immers altijd aantrekkelijker dan investeren in de reële economie, toch?
Peter Hendriks 7
Michel FleurLydia Lembeck 12
Peter HendriksHester Bais 5
Peter HendriksLydia Lembeck 12
Peter Hendriks 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter HendriksNils de Heer
Peter Hendriks 7
Nils de HeerBen Tettero
Nils de HeerPieter Voogt 2