Detroit vraagt faillissement aan

1 Connectie

Werkvelden

Auto-industrie
5 Bijdragen

De bakermat van de Amerikaanse auto-industrie geeft zijn jarenlange doodstrijd op.

De 18,5 miljard dollar schuld die Detroit, Mi. om de strot heeft hangen, is de Amerikaanse stad teveel geworden. Donderdag heeft het bestuur van Detroit het verzoek ingediend bij de gouverneur van Michigan. Deze zogenoemde Chapter 9 protection is bedoeld om gemeentes de mogelijkheid te geven financieel orde op zaken te stellen door uitstel van betaling te verlenen.
 
Motown, zoals Detroit in zijn gloriejaren werd genoemd, raakte in verval door de sterke relatieve krimp van de Amerikaanse auto-industrie. De bevolking van de stad slonk van 1,8 miljoen in 1950 tot 700.000 nu. De criminaliteit is er hoog – het aantal moorden is in 40 jaar niet zo hoog geweest – en overal zijn gebouwen en huizen verlaten. Vaak zijn ze voor een appel en ei te koop, maar de belangstelling is klein. Het is een soort spookstad geworden, waar urban gardening noodgedwongen en vogue is door een gebrek aan winkels en werk. De omschakeling van motown naar tech town gaat niet snel genoeg om de onstuitbare teloorgang van de industrie te compenseren. 
 
Een voorstel om schulden deels kwijt te schelden stuitte op verzet bij crediteuren, waaronder twee pensioenfondsen voor gepensioneerde werknemers van de stad. Zij hebben ook juridische stappen genomen om de uitstel van betaling terug te draaien. 
 
Enkele cynische commentaren bij het Reuters-bericht dat als bron voor deze artikel is gebruikt:  'This is just more proof that the Third Depression called by Nobel Laureate Paul Krugman is over.' En: 'This is harsh medicine, but is the shape of things to come. An ominous precedent has been set. Stay tuned for more rust-belt dominos to fall.'
 
 
 
Acht heerlijke Motown-hits en twee video's over het afgetakelde Detroit. 'Als je iemand in een tijdcapsule zou transporteren van de jaren 40 naar nu, zou hij denken dat Japan de oorlog had gewonnen en de stad had gebombardeerd.'