
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
© Follow the Money
Deze advocatenkantoren nemen geen afstand van het Kremlin
Advocatenkantoren wijzen Russische klanten die gelieerd zijn aan de Russische staat massaal de deur. Maar er zijn nog steeds kantoren die geen afstand nemen van het Kremlin, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Het gaat om Zuidaskantoor AKD dat optrad voor staatsbedrijf Uranium One, en het Rotterdamse Beaufort Litigation dat zich inzet voor Promsvyazbank – financier van de defensie-industrie.
Bij de grote advocatenkantoren op de Amsterdamse Zuidas zit de schrik er goed in. De een na de ander liet vorige week weten de dienstverlening aan de kleptocraten rond de Russische president Poetin stop te zetten. Ook veel Russische staatsbedrijven zijn inmiddels verstoken van juridische hulp van de topkantoren.
Ongeveer de hele Zuidas was betrokken bij het opzetten van belastingvriendelijke structuren, overnames of procedures met grote financiële belangen, blijkt uit een overzicht van Follow the Money. Voor uurtarieven tot 800 euro per uur rolde men in het zakenkwartier de rode loper uit voor tientallen miljarden aan Russisch eigendom dat hier om fiscale redenen is ondergebracht. Naast Cyprus en de Britse Maagdeneilanden staat Nederland in de top 5 van landen die vermogen herbergen – anoniem en zonder veel wettelijke spelregels of toezicht.
De nationale kampioen was advocatenkantoor Houthoff – ook bekend als het Kremlin aan de Zuidas – dat onlangs als eerste afscheid nam van de Russische clientèle. Daarna deden bijna alle kantoren statements uitgaan waarin ze het geweld veroordelen en stellen zich netjes aan de sancties te houden. Ook namen veel bureaus expliciet afscheid van klanten die gelieerd zijn aan het Kremlin.
Maar niet allemaal.
Verrijkt uranium
AKD – met 180 advocaten de nummer zeven van Nederland – spreekt zich niet helder uit. Het publiceerde antwoorden op veelgestelde vragen over de sancties, maar over hun positie ten aanzien van Russische klanten is AKD minder scheutig met informatie. Een van die klanten is een staatsonderneming met een enorm strategisch belang.
Het gaat om Uranium One, een Nederlandse dochter van Rosatom State Nuclear Energy Corporation: mondiaal de belangrijkste leverancier van verrijkt uranium. Deze splijtstof wordt wereldwijd gebruikt in kerncentrales, en hoofdzakelijk in Kazachstan uit de grond gehaald door Uranium One. Naast mijnbouw is het bedrijf onder meer actief in de productie van onderdelen van kerncentrales, elektriciteitsproductie en medische toepassingen van radioactief materiaal.
De Amerikaanse regering overweegt sancties op te leggen aan Rosatom, maar dat is nog niet zo eenvoudig
Moederbedrijf Rosatom is niet alleen essentieel voor civiele toepassingen. De onderneming, eind 2007 door Poetin zelf opgericht, is ook leverancier van de Russische defensie-industrie en in het bijzonder van het ‘nuclear weapons complex’, zoals Rosatom-topman Alexei Likhachev vertelde in een door het Kremlin gepubliceerd gesprek met Poetin vorig jaar. Rosatom is dus een onmisbare schakel in het nucleaire wapenarsenaal, dat Poetin onlangs onomwonden dreigde in te zetten.
Bovendien is Rosatom rechtstreeks betrokken bij de oorlog. Op 4 maart nam het Russische leger de grootste kerncentrale van Oekraïne in het stadje Zaporizhzhya in beslag. Het gegijzelde personeel werkt nu onder supervisie van Russische militairen. Op 12 maart sprak de baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) met Likhachev, die bevestigde dat een aantal experts van Rosatom daarnaast de Oekraïense leiding ‘adviseert’, meldde het IAEA.
Eerder al, op 24 februari, veroverden Russische troepen de kerncentrale van Chernobyl. Ook hier zijn experts van Rosatom ingevlogen. De wereld haalde opgelucht adem toen de stroomtoevoer, noodzakelijk voor het koelen van de reactor, daar vorige week zondag hersteld werd.
De Amerikaanse regering overweegt sancties op te leggen aan Rosatom, meldde Bloomberg op 9 maart. Maar dat is nog niet zo eenvoudig: net als Europa importeert ook de VS Russisch uranium. Door sancties zou de prijs van deze grondstof sterk kunnen stijgen.
Belastingvrij wegsluizen
Uranium One is sinds 2006 gevestigd in Amsterdam en goed voor 2,6 miljard dollar aan bezittingen (op basis van de jaarrekening van 2020). Het bedrijf was een naamloze vennootschap (nv), maar eind vorig jaar heeft een notaris van Zuidaskantoor AKD de onderneming getransformeerd in Uranium One Coöperatief UA, zo blijkt uit een statutenwijziging die is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het is nu dus een coöperatie.
AKD heeft een Russischtalige advocaat belastingrecht in dienst die zich richt op ‘grensoverschrijdende structurering’
Aan zulke majeure wijzigingen in rechtsvorm gaat fiscaal advies vooraf, een expertise die bij AKD ruim voorhanden is. Zo is er een Russischtalige advocaat belastingrecht in dienst die zich richt op ‘grensoverschrijdende structurering’, met een sterke focus op de ‘Russische/CIS markt’. Bij fiscalisten staat de coöperatie als bedrijfsvorm al jaren op de kaart als een manier om belastingvrij geld in de vorm van dividend weg te sluizen naar ieder gewenst land ter wereld.
Neemt AKD afstand van Uranium One? Een woordvoerder laat in eerste instantie weten vanwege de ‘geheimhoudingsplicht’ geen uitspraken te doen over cliënten. ‘AKD houdt zich strikt aan de geldende sancties ten aanzien van het bedienen van Russische en Wit-Russische personen en entiteiten. Daarnaast hebben wij onze Russische en Wit-Russische cliënten en connecties heroverwogen. Op basis daarvan hebben wij van een aantal cliënten inmiddels afscheid genomen.’
In principe weerhoudt niets AKD ervan om zich publiekelijk te distantiëren van alle Kremlin-gerelateerde partijen. Daarmee zegt het kantoor immers niets over individuele cliënten en schendt het niet zijn geheimhoudingsplicht, bevestigt hoogleraar advocatuur Diana de Wolff van de Universiteit van Amsterdam desgevraagd.
Advocatenkantoor Houthoff verklaarde begin maart: ‘Vanwege de oorlogsdaden in Oekraïne door de Russische Federatie heeft Houthoff besloten zijn relatie met de Russische Federatie en gelieerde personen en bedrijven te beëindigen.’ Ook de van oorsprong Britse kantoren Freshfields Bruckhaus Deringer en Allen & Overy lieten weten direct te stoppen met alle Kremlin-gerelateerde klanten, zonder namen te noemen.
In tegenstelling tot deze kantoren laat AKD dus in het midden of het niet meer werkt – of wil werken – voor Russische staatsbedrijven. Gevraagd waarom AKD niet publiekelijk meldt te stoppen met Kremlin-gerelateerde klanten, antwoordt een woordvoerder: ‘De term “Kremlingerelateerd” is te vaag om als criterium te dienen. Er zijn drie criteria die bepalend zijn voor ons handelen: de sanctielijst, ons eigen morele kompas en de gedragsregels voor de advocatuur. Deze drie criteria worden zorgvuldig bekeken en gewogen in iedere casus.’
Update 18 maart: na publicatie van dit artikel meldt AKD te stoppen met 'alle Russische staatsbedrijven' en sommige Russische 'niet-staatsbedrijven'.
De meeste grote kantoren hebben publiekelijk laten weten afstand te nemen van Russische klanten. Zo niet Buren Legal, dat geen antwoord geeft op eerdere vragen van Follow the Money.
Een opvallende klant van Buren Legal is miljardair Oleg Deripaska, rijk geworden met aluminium, bleek uit eerder onderzoek. Deripaska is op 10 maart getroffen door Britse sancties. Zijn Rusal International bv, Rusal Global Management bv en Emergofin bv bieden onderdak aan een deel van zijn vermogen. Vorig jaar nog wijzigde een notaris van Buren de statuten van zowel Rusal International als Emergofin, waarbij medewerkers van het kantoor optraden als gemachtigden van het bestuur.
Buren leverde in 2012 en 2020 ook notariële diensten aan oliebedrijf Bashneft International bv, een dochter van de Joint Stock Oil Company Bashneft, waarvan de gesanctioneerde oliemaatschappij Rosneft grootaandeelhouder is. Het is geen toeval dat ook Bashneft International onder leiding staat van Rosneft-ceo Igor Sechin. Met activa ter waarde van 178 miljoen euro (2020) is de Nederlandse tak geen klein vehikel.
Voor fiscaal advies aan dit soort partijen is partner Peter van Dijk de aangewezen man. Naar eigen zeggen is hij gespecialiseerd in het Nederlands en internationaal belastingrecht, het opzetten van ‘vennootschappelijke structuren’, met name in relatie tot voormalige CIS-landen en Centraal- en Oost-Europa [..].’
Volgens onlangs verwijderde berichten op de website over dienstverlening aan Russen adviseerde Van Dijk in 2016 het Russische energiebedrijf Inter Rao, dat in staatshanden is. Grootaandeelhouder van deze grootste importeur en exporteur van elektriciteit van Rusland is Rosneftegaz, dat weer eigendom is van Rosneft. De bestuursvoorzitter van Inter Rao is Rosneft-ceo Igor Sechin. Daarnaast adviseerde Van Dijk de Nederlandse dochter van het grote Russische mijnbouwconcern Mechel.
De belangen van het Kremlin worden ook in Rotterdam verdedigd. Advocatenkantoor Beaufort Litigation biedt daar – op papier althans – sinds 2020 onderdak aan de Russische Promsvyazbank.
Promsvyazbank is niet zomaar een bank. Ze is in handen van de Russische Federatie en door Poetin zelf bestemd voor het financieren van de Russische defensie-industrie. Meer dan 50 procent procent van alle kredieten voor het militair-industrieel complex zijn er ondergebracht, berichtten staatsmedia. Die meldden ook dat de bank sinds 2019 ‘sanctiebestendig’ is gemaakt door bezittingen in andere valuta te minimaliseren en de identiteit van bestuurders zoveel mogelijk geheim te houden.
Het Kremlin kwam uit bij een Rotterdams boutique-kantoor, een specialist op het gebied van procederen: Beaufort Litigation
Dat getuigt van een vooruitziende blik, want inmiddels is de bank uitgesloten van het internationale banksysteem SWIFT en getroffen door Amerikaanse, Britse en Europese sancties. Ook topman Petr Fradkov is gesanctioneerd, wat de EU rechtvaardigt door te stellen dat Promsvyazbank, opererend vanuit de illegaal bezette Krim, direct instructies krijgt van Poetin en steun verleent aan de oorlog.
Opmerkelijk genoeg heeft de Russische kredietverlener geen groot topkantoor tot zijn beschikking. Dat zou je wel verwachten bij een zaak die draait om vele honderden miljoenen euro’s. Het Kremlin is uitgekomen bij een Rotterdams boutique-kantoor, een kleine specialist op het gebied van procederen: Beaufort Litigation. Advocaat David van Bemmel van het tweekoppige kantoor vertegenwoordigt sinds 2020 de Promsvyazbank, die een bijzondere geschiedenis kent.
Interpol
De bank is al sinds 1995 in Nederland gevestigd als Promsvyaz Capital bv en werd opgericht door twee Russische broers: Dmitrii en Aleksej Ananiev. Onder hun leiding groeide de bank uit tot een van de grootste van Rusland.
Dmitrii Ananiev maakte zich niet geliefd bij het Kremlin door te weigeren vestigingen te openen op de Krim, na de annexatie door Rusland in 2014. Hij was van geen enkele politieke partij lid, vertelde hij vorig jaar aan NRC. ‘Dat ik mij niet aansloot bij de partij van Poetin of een die daarmee samenwerkt, werd me niet in dank afgenomen.’
Eind 2017 greep de Russische centrale bank in als toezichthouder, omdat Promsvyaz Capital er financieel beroerd voor zou staan. Volgens de broers eisten de autoriteiten dat ze binnen anderhalve dag omgerekend 1 miljard euro op tafel zouden leggen om onteigening te voorkomen, blijkt uit de processtukken. Niet veel later, in maart 2018, werd de bank genationaliseerd, wat de eigenaars naar eigen zeggen een schadepost van 2,5 miljard dollar opleverde. De Russische justitie verdenkt de twee bankiers inmiddels van verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte.
De broers ontsnapten net op tijd naar Cyprus, nadat ze eind 2017 bijna een miljard euro uit de Nederlandse vennootschap hadden weggesluisd. Eind 2019 stuurden de autoriteiten in Moskou een internationaal opsporingsverzoek aan Interpol (‘red notice’) voor Dmitrii Ananiev. Maar Interpol weigerde aan dat verzoek gehoor te geven.
Interpol oordeelde dat er gezien de nationalisatie en het gebruik van de bank als financier van wapenfabrikanten mogelijk sprake is van een politiek gemotiveerde zaak.
Voor de uitvoering van de vonnissen is het Kremlin afhankelijk van de medewerking van de Nederlandse rechter
Tot dezelfde conclusie kwam het Openbaar Ministerie (OM). Een rechtshulpverzoek van Rusland inzake Dmitrii Ananiev en zijn bv werd na overleg met het ministerie van Buitenlandse zaken geweigerd, blijkt uit een e-mail van het OM van juni vorig jaar. ‘Niet uitgesloten kan worden dat het hier een politieke vervolging betreft,’ schreef een officier van justitie.
Sinds de nationalisatie is er in meerdere landen een juridische oorlog losgebarsten tussen de broers en de Russische overheid, die haar geld wil terughalen. Bij de niet als onafhankelijk bekend staande rechters in Moskou heeft de staat tot tweemaal toe gelijk gekregen, maar voor de uitvoering van de vonnissen is het Kremlin afhankelijk van de medewerking van de Nederlandse rechter.
‘Een integere vent’
Enter David van Bemmel. Eind 2020 startte hij een civiele procedure om de Russische vonnissen hier erkend te krijgen. ‘In het licht van de omstandigheden is rechtens komen vast te staan dat de betalingen [vanuit Promsvyaz Capital bv, red.] te kwader trouw werden uitgevoerd en met de intentie schuldeisers te schaden,’ schrijft de advocaat in de dagvaarding.
Advocaat Jurjen de Korte, die optreedt namens namens de broers, stelt in zijn reactie dat de zaak grote gelijkenissen vertoont met de beruchte nationalisatie van oliebedrijf Yukos, dat ook deels in Nederland was gevestigd. Toen eigenaar Michail Chodorkovski in onmin raakte met het Kremlin werd Yukos genationaliseerd en verdween hij in de gevangenis.
De voormalige aandeelhouders van Yukos klaagden onder meer bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), en kregen in 2014 deels gelijk. Het Hof kende hen een schadevergoeding toe van 1,8 miljard euro voor schending van de mensenrechten bij de onteigening. De Yukos-zaak in Nederland – waarbij de halve Zuidas is betrokken – nadert een ontknoping.
Met zulke langdurige, complexe procedures vallen honderdduizenden euro’s te verdienen – oorlog of niet
Ook de broers hebben een zaak aangespannen bij het EHRM, in 2019. Volgens advocaat De Korte moet de rechtbank nu wachten op het vonnis van het Europese hof, voordat het kan beslissen over het erkennen van de Russische vonnissen. ‘In de onderhavige zaak spelen dezelfde vragen [als bij Yukos, red.],’ schrijft De Korte. Hij verwacht dan ook dat de rechtbank na de zitting op 8 april de zaak zal schorsen tot er een vonnis van het EHRM is, net zoals dat gebeurde in de Yukos-zaak.
De procedure kan nog vele jaren duren. Als er een vonnis komt van de rechtbank is er (in beginsel) nog in twee instanties hoger beroep mogelijk. Met zulke langdurige, complexe procedures vallen honderdduizenden euro’s te verdienen – oorlog of niet.
Advocaten van het Rotterdamse kantoor waar Van Bemmel jarenlang werkte voordat hij in 2020 met een partner Beaufort Litigation startte, willen niets over hun oud-collega zeggen. Een andere advocaat die hem van lang geleden kent, is verbaasd dat hij deze zaak doet. ‘Ik ken hem als een integere vent.’
Van Bemmel is nog steeds verbonden aan het Kremlin. Als hij zich had teruggetrokken uit de zaak dan was dat duidelijk geworden via het zogeheten roljournaal van de rechtbank. Dat is niet gebeurd, in het roljournaal van 17 maart staat hij vermeld als advocaat van Promsvyazbank.
Van Bemmel wil geen antwoord geven op vragen van Follow the Money.
Update 18 maart: na publicatie van dit artikel meldde AKD te stoppen met ‘alle Russische staatsbedrijven’ en sommige Russische ‘niet-staatsbedrijven’. Een volledige (zij het korte) verklaring, in het Engels, staat hier.
40 Bijdragen
Chris Peeters 3
Ik hoop dat jullie daar op kunnen reageren.
John Janssen 4
Chris PeetersEn voor wat betreft het Yukos arrest, waar denkt men een eventuele compensatie te gaan verhalen? Het Kremlin?
Jeroen van der Smissen 3
Chris PeetersVincent van Rooijen 1
Graag een referentie naar de speech waarin hij dat ‘onomwonden’ heeft gezegd.
Jogchem van Dijk 2
Vincent van Rooijenhttps://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5291458/nucleaire-dreiging-kernbom-kernwapens-poetin-putin
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/27/ruslandkenner-jan-balliauw-over-nucleaire-dreiging-poetin-is-e/
https://www.aljazeera.com/news/2022/3/3/how-realistic-is-vladimir-putins-nuclear-threat
https://www.theguardian.com/world/2022/feb/28/russia-nuclear-weapons-putin-threat
https://www.thedrive.com/the-war-zone/44475/putin-orders-russias-strategic-deterrence-forces-on-alert
Hannie Groen 5
Jogchem van Dijk 2
Hannie GroenDaar komt nog bij dat het argument 'maar dit is ook fout' niet bijdraagt aan, en juist afleidt van de discussie.
Je hebt in een ding gelijk: "zolang het niet wettelijk verboden is, mag het toch?" Maar daar staat tegenover dat 'omdat het niet wettelijk verboden is, is het nog niet verplicht!' Advocaten hebben altijd de keus om klanten te weigeren, als zij het niet eens zijn met het doen en laten van een klant.
Het is de vraag of deze advocatenkantoren Uranium One en Promsvyazbank nog als klant hebben, omdat dit overeenstemt met hun geweten en morele kompas, of omdat zij dit voor geld aan de kant hebben geschoven.
Roland Horvath 7
Hannie GroenDus minder globaal en meer lokaal, dat geldt ook voor winsten uit verre landen.
NL en ook BE worden met de dag meer neoliberaal dus minder democratisch, - sociaal en - egalitair.
Door wapens te sturen naar Oekraïne UA helpen de Europese staten en de VS niet UA. Integendeel, daardoor wordt de oorlog -bewust- verlengd en wordt de schade aan infrastructuur en aan mensenlevens nog groter. En de oorlog blijft langer duren. De staten, die wapens sturen, zijn dus evengoed verantwoordelijk voor de oorlog als Rusland RU.
UA wordt geholpen door de Europese staten, bvb. de 27 EU lidstaten, als ze nu onmiddellijk de redelijke voorwaarden van RU aanvaarden, dat openbaar maken en aan iedere betrokken regering laten weten. Ook als de VS niet mee willen werken.
Van die voorwaarden wordt er wellicht één niet meer geëist door RU: Een RU gezinde regering.
De EU staten hebben een oorlog laten ontstaan in hun achtertuin: Schandelijk.
In de groep van Europese lidstaten van de NAVO was er blijkbaar slechts één 'staatsman', de vorige Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Ze heeft geëist dat UA nooit lid wordt van de NAVO.
Dat is in feite aanvaard door de NAVO.
Een verzwarend element:
En nooit uitgewerkt, desnoods alleen door de Europese lidstaten: UA is een buur. Acht jaar lang hebben de Europese staten die toestand: Een duidelijke status voor UA in relatie met zijn buren, laten verkommeren. Iets wat niet kon blijven duren.
De Europese staten hebben niet de internationale rechtsorde gediend, ook niet de vrede in Europa. Ze hebben de wensen van een oorlogszuchtige, verre bondgenoot, de VS, gevolgd. Ze collaboreren liever met de VS.
Jeroen van der Smissen 3
Roland HorvathJogchem van Dijk 2
Roland HorvathWie intimideert haar?
Wat zijn de voorwaarden van Rusland en waarom zijn deze redelijk? Graag een uitleg waarin het belang van Oekraïne als soevereine staat en haar burgers wordt meegenomen.
Hetty Litjens 6
Valt de heksenjacht tegen Russische oliegarchen ook onder opruiing of is Russofobie gewoon een onderdeel van de mediale gelijkschakeling en voorspel van een komende oorlog tegen Rusland? Rechtszaken wachten we niet af, want die hebben toch geen schijn van kans.
Het zou niet de eerste keer zijn dat een artikelenreeks (bvb de fraude in de kinderopvang) een groot schandaal tot gevolg heeft voor onze overheden omdat zij afgaan op ongenuanceerde fraudemeldingen.
Ik heb alvast mijn abonnement op FTM opgezegd, zodat ingeval er toch een derde wereldoorlog komt, mij niet verweten kan worden dat ik meegeheuld met de opruiers.
https://www.commondreams.org/news/2022/03/18/corporate-media-accused-cheerleading-us-escalation-ukraine?vgo_ee=PoDnuws9bDreim26C6Ayow%3D%3D
Waar het hier om gaat is wat Biden wil, en dat is zeker niet zoals het beschaafde handelsnaties betaamt, olie en gas kopen, maar dat veroveren en daarvoor zijn nuttige idioten nodig die om oorlog schreeuwen en hem de rechtvaardiging geven die hij wil voor een 'vredesmissie', zoals we die al vaker meegemaakt hebben onder vorige oorlogsmisdadigers als president van de VS.
Jogchem van Dijk 2
Hetty LitjensNormaal lees ik nooit zo vaak de reacties, dus ik weet niet of dit bij andere artikelen ook zo is.
Ik wil toch aan deze mensen de vraag stellen met welk doel zij in het begin lid zijn geworden? Is het om een bevestiging te krijgen van jouw eigen wereldbeeld? Bijvoorbeeld de belangen tussen het Nederlandse koningshuis en Saudi Arabië? Of is het om meer te weten te komen over de (financiële) wereld?
En laat ik maar geen woorden meer vuilmaken aan "[...] meegeheuld met de opruiers."
Mike B zonder puntje 2
Hetty LitjensNaar mijn idee doet FTM goed werk door zaken naar boven te brengen die diverse overheden (ook de Nederlandse) liever verborgen laten, of dat nou wanbeleid, wanstaltig winstbejag of bestuurlijke onkunde is. Dat is de reden dat FTM bestaat, en daar draag ik graag aan bij.
Als je dergelijkze zaken allemaal samenvat als "meeheulen met de opruiers" geeft me te denken over je eigen denkbeelden en belangen. Waarom was je überhaubt lid geworden?
John Janssen 4
Mike B zonder puntjeHetty Litjens 6
Mike B zonder puntjehttps://www.commondreams.org/news/2022/03/18/corporate-media-accused-cheerleading-us-escalation-ukraine?vgo_ee=PoDnuws9bDreim26C6Ayow%3D%3D
Nico Janssen 7
Mike B zonder puntjeRoland Horvath 7
Hetty LitjensOok al zijn dat in hoofdzaak opvattingen van commentatoren, om welke reden dan ook.
Eén van die commentatoren is Hetty Litjens.
Jeroen van der Smissen 3
Roland HorvathJogchem van Dijk 2
Roland HorvathAlex Vis 3
Hetty LitjensJeroen van der Smissen 3
Net als iedereen vind ik dat een regering geen ander soeverein land moet binnenvallen, maar ik vind het wat hypocriet om nu "opeens" de Russen op deze manier aan te pakken. Als ik een advocatenkantoor had en ik moest cliënten weigeren uit landen met regeringen die andere landen binnendringen, dan kon ik zeker gezien de globalisering net zo goed stoppen met mijn bedrijf. Benieuwd wat u vindt.
Roland Horvath 7
Jeroen van der SmissenYiri T. Kohl 2
Jeroen van der SmissenDe oligarchen die de touwtjes in handen hebben bij zakenrelatie Rusland, of wat daar van over is - en de bevolking van het gebied waarover zij hun macht kunnen doen gelden - de Russen.
Als zo'n partner zich genoodzaakt ziet om zich naar buiten toe als Slechterik te manifesteren, dan help je echt niet mee door hen alszodanig weg te zetten in de media. Er zijn verdorie politici in ons land die zich door publieke opinie laten beinvloeden in hun beleid - echt, zo ver is de macht in Nederland al aan het ontsporen geslagen. Vervolgens raken de 'bestuurders' van grote spelers uit het bedrijfsleven in paniek, en bij gebrek aan herinnering aan alle zetten die hieraan voorafgingen in, pak 'm beet, de afgelopen eeuw, denken ze dat ze schade beperken door zich m.b.v. de media te establishen als: 'wij doen geen zaken meer met De Slechterik,hoor!'... als de advocatuur zich dan ook nog zou afwenden, dan maak je internationaal toch ook duidelijk dat De Slechterik geen recht heeft op verdediging, en blijkbaar niemand werkelijke aanstichters van oorlog voor het gerecht wil kunnen slepen.
Jeroen van der Smissen 3
Yiri T. KohlRoland Horvath 7
Yiri T. KohlNico Janssen 7
Jeroen van der SmissenMaar graag al die andere landen die Amerika afgelopen decennia moedwillig is binnengevallen.
Als je Afghanistan noemt, graag even de context daarvan schetsen..
Jeroen van der Smissen 3
Nico JanssenNico Janssen 7
Jeroen van der SmissenJeroen van der Smissen 3
Nico JanssenAnnemiek van Moorst 11
Wat vinden jullie?
Jeroen van der Smissen 3
Annemiek van MoorstRoland Horvath 7
Jeroen van der SmissenNa het lezen van MSM gedurende 50 jaar is men dan nog niets wijzer geworden betreffende politiek, economie, maatschappij, oorlog en vrede, ondanks al de uren die men besteed heeft.
Het is de hoogste tijd om de helft van de MSM te nationaliseren en ze dan te laten beheren door het volk. Eventueel krijgt elke strekking een deel. De verzuiling vroeger was in dit opzicht nog zo slecht niet.
Nu moeten we iedere dag o.a. in de NL - en BE MSM lezen dat de VS heilig zijn en hun president Joe Biden een vredesactivist. En dat RU geleid wordt door een duivel, Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Iemand die verslaafd is aan oorlog. En verder lijdt hij volgens de VS MSM zo ongeveer aan alle psychiatrische ziekten die vermeld zijn in DSM-IV.
Het is dus het absoluut goede tegen het absolute kwaad.
.
Jogchem van Dijk 2
Roland HorvathDe MSM hangen niet allemaal dezelfde stroming aan. Daardoor zal jij na het volgen van verschillende media een veel genuanceerder beeld kunnen vormen.
Een aantal omroepen zijn al (deels) in handen van de Nederlandse staat. Dat zijn waarschijnlijk dezelfde als waar jij zo'n afschuw aan hebt.
Door social media zitten de meeste mensen al in hun eigen informatiebubbel. De verzuiling hebben wij in dat op zicht dus al. Dit is niet bepaald bevorderlijk voor het publieke debat, in mijn inziens.
Er is ook genoeg kritiek op de VS en president Biden in de media. Biden levert vooral militaire hulp, Cavusoglu is juist degene die het meest bereikt met vredesbesprekingen tussen Lavrov en Koeleba.
In conflicten worden altijd de beiden kampen gezien als 'the good guys' en de 'bad guys'. Dit is niet goed. Dat neemt niet weg dat Rusland hoe dan ook Oekraïne is binnengevallen en daar oorlogsmisdaden begaat. Dus dat Poetin wordt weggezet als de slechterik vind ik niet heel vreemd. Zeker gezien hoe hij optreedt tegen demonstranten en iedereen die een ander beeld wil laten zien over de speciale militaire operatie.
Mensen kunnen een psychiatrische stoornissen hebben. Geen ziekte. Dit kan zeer beledigend overkomen op mensen. (Ik word er persoonlijk niet beledigd door.)
Roland Horvath 7
Jogchem van DijkIn de vierde editie van DSM van het 'Diagnostische en statistische handboek voor psychische stoornissen' wordt gesproken van stoornissen. Is de term ziekte dan taboe en waarom.
Er is bvb. waanzin, zogenaamd een stoornis van de geest, de software. En anderzijds krankzinnigheid, zogenaamd een stoornis in het lichaam, de hardware. Veelal wordt nog steeds gewerkt en gedacht met de foute scheiding van geest en lichaam, dat afkomstig o.a. van de Grieken, van zo'n 2000 jaar geleden. En in de hoogste mate funest is voor normale opvattingen. Beide: lichaam en geest zijn altijd betrokken.
Terwijl lichaam en geest onmiddellijk op veranderingen reageren. Lichamelijke of geestelijke.
Stoornis of ziekte, beide zijn m.i. redelijke termen, het is maar wat men accepteert en - gewoon is.
De titel van het handboek alleen al laat vermoeden dat de scheiding er nog steeds is in de VS geesten.
Dat is fout.
Overigens, het meest opvallende in de 4e uitgave van de American Psychiatric Association is dat men zowat alles wat maar enigszins kan opnemen, opneemt in het handboek.
Dat getuigt niet van veel fatsoen. Veel zaken, die men eventueel later voor gewoon aanziet, zijn dan eventueel ook lange tijd verprutst door zogenaamd deskundigen. En omgekeerd.
NB: Men kan veel kwaad opnoemen bij Poetin, maar wat men Poetin allemaal toedicht, is vals, gefantaseerd, niet productief en vooral storend.
Jogchem van Dijk 2
Roland HorvathIk ben zelf ook geen dokter. Wat ik begrijp aan het verschil tussen een ziekte en een stoornis, is dat een ziekte veroorzaakt wordt door een ziektekiem. Een virus, bijvoorbeeld de griep, AIDS of Corona. Een bacterie, blaasontsteking of chlamydia. Maar ook roken kan ziektes veroorzaken.
Een stoornis heeft een andere oorzaak en dat is vaak (of altijd?) te vinden in de hersenen. Iemand met PTSS heeft dat gekregen door een traumatische ervaring in het verleden.
Ziektes kunnen verholpen worden door het bestrijden van de infectie. Antibiotica bijvoorbeeld tegen een bacteriële infectie. Met een stoornis kan dit niet. Een stoornis kan door druk van buitenaf verergeren.
Een stoornis is, voor zo ver ik het weet, ook nooit direct dodelijk terwijl een ziekte dit natuurlijk wel kan zijn.
Ik ben het met jouw eens dat men ziekte niet alleen moet toeschrijven aan het lichaam.
In Ecuador doet men heel veel aan preventieve geneeskunde. Daar komen artsen periodiek bij mensen langs om te kijken hoe het gaat. Een wandeling maken of op bezoek gaan bij vrienden en familie is daar ook een veel gangbaardere methode om mensen te genezen dan hier.
En je hebt ook gelijk dat het toeschrijven van allerlei stoornissen bij Poetin niet productief is.
Wat zij proberen is om van een afstand zijn karakter te analyseren om daarmee voorspellingen te doen hoe hij zal reageren. Dit kan erg fout gaan als zo'n analyse of voorspelling verkeerd is. Ik weet niet of het beter is dan helemaal geen karakteranalyse uitvoeren.
Zo, dat is een lange reactie voor de vrijdagavond.
Als je je dit nog leest: Goed weekend! :)
Roland Horvath 7
Jogchem van DijkEn inderdaad we kunnen converseren met respect voor de meningen van de ander.
Dat is heel wat.
Ook een prettig weekend.
Willem Timmer 4
Roland HorvathDat dan ook door Horvath de westerse landen wegens het verstrekken van verdedigingswapens aan Oekraine ineens "evengoed verantwoordelijk" zijn voor deze oorlog is een kromme redenatie. De aggressor in deze oorlog is Poetin, waarbij Oekraine onder beloftes van niet aangevallen worden zijn kernwapens heeft ingeleverd. Hadden ze die nog maar al zit niemand daar op te wachten. Wie dreigde er met kernwapens voor een locaal conflict? Poetin draait alles om; En Horvath lijkt me een russische trol. Hij past dezelfde tactiek toe: zaken omdraaien, en de schuld voor een oorlog bij de verdediging leggen. FTM: wordt t niet tijd deze figuur eens onderwerp te maken van een artikel ;-)
Jeroen van der Smissen 3
Roland HorvathRoland Horvath 7
Jeroen van der SmissenJeroen, in jouw commentaar zullen velen -niet de meerderheid- zich erkennen.
Jeroen van der Smissen 3
Roland Horvath