
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Staatsagent, minister én Kamer unaniem: de KLM schendt voorwaarden, juridische stappen zijn nodig
Minister Kaag kan de KLM wel degelijk aan afspraken houden: geen onmacht, maar onwil
Krimpbesluit van tafel: klimaatontwrichting door Nederlandse luchtvaart duurt voort
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
© ANP Lex van Lieshout
Deze geldstromen richting de luchtvaartindustrie zagen wij nog over het hoofd
Het onderzoek naar antwoord op de vraag wat een vliegticket zo goedkoop maakt, bood geen compleet overzicht van de wirwar aan geldstromen die in lucht opgaan. Daarom vroegen we hulp aan onze lezers: welke hebben we gemist?
Welke geldstromen ken jij? Die vraag stond vorige maand in ons onderzoek naar de subsidiespaghetti in de luchtvaartindustrie. In een artikel en podcast verduidelijkte Follow the Money waarom een vliegticket zo goedkoop is. Daaruit bleek ook dat er zoveel subsidies vanuit de overheid richting de luchtvaart lopen, dat we waarschijnlijk een aantal geldstromen over het hoofd hebben gezien. Daarom vroegen we aan onze lezers: welke ken jij verder nog?
We ontvingen tientallen mails, tweets en reacties van lezers die een nog niet genoemde geldstroom onder de aandacht brachten. In deze update publiceren we de belangrijkste.
Miljoenen aan erfpacht
Zo stuurde een lezer het Onderhandelaarsakkoord tussen de gemeente Rotterdam en de Schiphol Groep (dat volledig eigenaar is van Rotterdam-The Hague Airport) uit 2001 op. Daarin valt te lezen dat het vliegveld verplicht is een jaarlijkse erfpacht van 261.000 euro te betalen. In hoeverre is dat marktconform?
Het vliegveld is 222 hectare groot, dus omgerekend betekent dit een erfpacht van 0,12 euro per vierkante meter per jaar. In 2006 werd deze erfpacht voor de landzijde van de luchthaven afgekocht tot 2100 en voor de luchtzijde van de luchthaven tot 2050. Hierbij werd eenmalig 13,9 miljoen euro aan de gemeente overgemaakt.
Ter vergelijking: direct naast het vliegveld ligt het bedrijventerrein Hoog-Zestienhoven. Hier verkoopt de gemeente bedrijfskavels voor 235 euro per vierkante meter. Iets verderop verkoopt de gemeente woonkavels voor 600 euro per vierkante meter. In beide gevallen wordt de grond uitgegeven in eeuwigdurende erfpacht. Dat betekent dat de kantoor- of woningeigenaar na de aankoop van de grond nooit meer een erfpachtcanon verschuldigd is aan de gemeente, zolang het gebruik van de grond onveranderd blijft. Bij het vliegveld is sprake van een voortdurende erfpacht, wat betekent dat de gemeente in 2050 en 2100 een nieuwe canon kan vaststellen.
Een zuivere vergelijking tussen deze twee erfpachtconstructies is dan ook niet te maken. De waarde van grond en de vraag wat dus een marktconforme erfpacht is, hangt af van de bestemming van die grond. Binnen het bestemmingsplan van de gemeente is de grond onder Rotterdam-The Hague Airport bestemd voor 'voorzieningen ten behoeve van de luchtvaart en de luchtverkeersveiligheid'. Wat daarbij een marktconforme erfpacht is, valt onmogelijk vast te stellen, aangezien er voor dergelijke grond binnen Nederland geen marktwerking plaatsvindt.
De enige conclusie die wat betreft de erfpacht te trekken valt, is dat de gemeente bij een jaarlijkse canon van 0,12 euro per vierkante meter tussen de 2000 en 5000 jaar lang erfpacht van de Schiphol Groep zal moeten ontvangen om de opbrengst van de verkoop van de bedrijfs- en woonkavels in eeuwigdurende erfpacht direct naast het vliegveld te evenaren. Het is aan de politiek om te bepalen in hoeverre dat redelijk is.
Duurder ticket door btw
Kerosine is vrijgesteld van belasting en btw. We rekenden uit hoeveel duurder een vliegticket zou zijn zonder deze vrijstelling.
Dat is een counterfactual berekening: wat is de uitkomst als we de feiten anders veronderstellen? In onze berekening veronderstellen we dat de belastingen en btw gelijk zijn aan de belastingen en btw op diesel. Dat is op zichzelf al een aanname, ze kunnen evengoed hoger of lager uitvallen. Vervolgens nemen we de belastingen wél mee, maar de btw níét, omdat de luchtvaartmaatschappij die laatste net als ieder ander bedrijf kan verrekenen.
Dat is inderdaad zo, maar dat betekent niet dat de ticketprijs er lager van wordt, schrijven verschillende lezers. Zij stellen: reizigers zouden die btw aan Air France-KLM moeten betalen, waarna Air France-KLM het aan de overheid moet betalen. Het vliegticket wordt er dus wel degelijk duurder van.
Om hierover uitsluitsel te verkrijgen zochten we contact met de Belastingdienst. Die schrijft: 'Btw zou een ticket duurder maken voor de reiziger, omdat die in principe wordt doorberekend. Let wel: een zakelijke reiziger kan onder voorwaarden de betaalde btw wel weer terugvragen (het moet dan wel op de factuur staan).'
Voor veruit de meeste reizigers zou een btw-heffing op kerosine het vliegticket dus duurder maken.
Overheidsmiljoenen houden Eelde in de lucht
Bij Schiphol is het doelbewust beleid de havengelden zo laag mogelijk te houden, zodat het vliegveld in internationaal perspectief aantrekkelijk blijft. Hierdoor heeft Schiphol minder inkomsten, maakt het minder winst en krijgen de aandeelhouders (de grootste zijn het Rijk en de gemeente Amsterdam) een relatief laag dividend. Die aandeelhouders gaan daar kennelijk mee akkoord.
Verschillende lezers lieten weten dat de gevolgen van de lage havengelden ook elders in Nederland gevoeld worden. Omdat Schiphol zijn havengelden laag houdt, dwingt het ook de kleinere Nederlandse vliegvelden tot lage tarieven. Zij hebben hierdoor onvoldoende inkomsten om winstgevend te zijn, maar kunnen de tarieven niet verhogen omdat luchtvaartmaatschappijen dan voor een ander vliegveld kiezen. Omdat deze kleinere vliegvelden meestal in handen zijn van provincies en gemeenten, vangen deze overheden uiteindelijk de verliezen op.
Sinds 2006 boekte vliegveld Eelde slechts eenmaal een bescheiden winst
Een goed voorbeeld hiervan is Groningen Airport Eelde. Sinds 2006 boekte het vliegveld slechts eenmaal een bescheiden winst van 370.000 euro in 2017. Ieder ander jaar leed het tussen de 500.000 en 2,5 miljoen euro verlies. Als aandeelhouders vangen de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo dat verlies telkens op. Dit staat nog los van de miljoenen die deze overheden via een zogeheten Routefonds uitkeren aan luchtvaartmaatschappijen die vanaf Eelde willen vliegen, en een NEDAB-subsidie van 3 miljoen per jaar.
Omdat de verliezen begonnen op te lopen, lieten de aandeelhouders in 2016 een strategische verkenning van de toekomst van het vliegveld uitvoeren. Eén van de conclusies: 'Voor de nabije toekomst is geen verbetering te voorzien, aangezien de inkomsten, voor het grootste deel luchthavengelden, in de markt onder druk staan.' Met andere woorden: de inkomsten kunnen niet vergroot worden door de havengelden te verhogen, omdat ze op andere vliegvelden nog lager zijn. De race naar de bodem die door Schiphol is ingezet, wreekt zich dus in Groningen.
Miljoenen voor privaat vliegveld
Ook Maastricht-Aachen Airport maakte jarenlang verlies. Van het enige geprivatiseerde vliegveld in Nederland verwacht je dat een private partij deze verliezen voor haar rekening neemt. Toch is dat niet het geval. Toen het vliegveld in 2002 werd geprivatiseerd, kreeg het van het Rijk en de provincie 45 miljoen euro mee, bedoeld voor investeringen in onderhoud, veiligheid en modernisering. Dat bedrag ging echter op aan het afdekken van exploitatietekorten.
Direct na aankoop voor 1 euro moest Limburg achterstallig onderhoud à 30 miljoen wegwerken
Nadat de provincie in 2014 4,1 miljoen euro moest bijstorten om een faillissement af te wenden, besloot Limburg in 2015 het vliegveld terug te kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Direct moest de provincie 30 miljoen euro investeren om achterstallig onderhoud weg te werken en het vliegveld te moderniseren. In 2016 werd een nieuwe exploitant gezocht, die werd gevonden in vrachtmakelaar Trade Centre Global Investment (TGCI). Dit bedrijf bedong daarbij gunstige voorwaarden: de provincie investeert nogmaals 34,7 miljoen euro in onderhoud en uitbreiding van het vliegveld, reserveert een NEDAB-subsidie ter waarde van 30 miljoen euro, draagt jaarlijks ruim 800.000 euro bij aan de 'instandhouding van de luchthaveninfrastructuur' en steekt samen met het Rijk 10 miljoen euro in een Routefonds dat bestemd is voor luchtvaartmaatschappijen die vanaf Maastricht-Aachen Airport vliegen. Bovendien steken de omliggende gemeenten Maastricht, Beek, Sittard-Geleen en Heerlen samen 6 miljoen euro in het vliegveld.
Als tegenprestatie ontvangt de provincie 30 procent van de netto winst. Desgevraagd antwoordt de provincie dat het een dergelijke winstuitkering tot dusver niet heeft ontvangen. Het is dus aannemelijk dat Maastricht-Aachen Airport, ondanks alle bijdragen van Rijk, provincie en gemeenten, nog steeds geen zwarte cijfers schrijft.
Spaghetti aan subsidietjes
Dan zijn er nog de talloze kleinere subsidiestromen vanuit regionale overheden en het Rijk. Onze lezers stuurden er nog twee door. Zo gaat de Schiphol Groep in Rotterdam experimenteren met de productie van synthetische kerosine, gemaakt van CO2, water en elektriciteit. De gemeente Rotterdam draagt hiervan voor een belangrijk deel de kosten: 500.000 euro in 2018, 250.000 euro in 2019 en ook voor 2020 is de verwachting dat de gemeente subsidie geeft.
Ondertussen hopen bestuurders in Oost-Nederland dat zich rondom Enschede Airport Twente een industrie zal ontwikkelen voor het afbreken van vliegtuigen die aan het einde van hun levensduur zitten. Daartoe werd in 2017 door het Innovatiefonds Overijssel een belang van 25 procent genomen in het bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions (AELS). De woordvoerder wil niet bekendmaken hoeveel geld hiermee gemoeid is, maar geeft wel aan dat het om 'miljoenen' gaat.
Het is ten slotte nog goed om op te merken dat het niet 'de luchtvaartindustrie' is die van deze subsidiestromen profiteert. De Schiphol Groep maakt slechts een beetje winst, Air France-KLM betaalt al ruim een decennium geen winstuitkering meer en zelfs een prijsvechter als Ryanair maakte vorig jaar een verlies van 66 miljoen euro. In de hypercompetitieve vliegmarkt, waarbij klanten via tientallen vergelijkingssites urenlang op zoek zijn naar een zo goedkoop mogelijk ticket, wordt iedere verdiende euro direct gestoken in het zo goedkoop mogelijk houden van de vliegtickets. De talloze vliegsubsidies komen dus vooral de consument ten goede die regelmatig het vliegtuig pakt: hij betaalt een prijs die in geen verhouding staat tot de gemaakte kosten. De consument die minder vaak vliegt en het klimaat dragen daarvan de lasten.
Update 23 augustus: subsidie voor overleg
Nog altijd blijven FTM-lezers tips opsturen over geldstromen die wij over het hoofd zagen. Zo besloot Jacob Lindenbergh uit Drenthe het subsidieregister van zijn provincie eens te bestuderen. Daarin vond hij onder meer een bedrag van 25.000 euro ten bate van de Commissie Regionaal Overleg (CRO) Luchthaven Eelde.
Op basis van zijn tip doken we in de geldstromen die overleg tussen de luchtvaartindustrie, milieuorganisaties en omwonenden mogelijk maken. In totaal kost dit overleg ongeveer een miljoen euro per jaar, vrijwel volledig gedragen door de belastingbetaler. In deze nieuwsbrief sommen we de geldstromen op.
77 Bijdragen
[Verwijderd]
Zal wel niet.
Rikkie 7
[Verwijderd]Berend Pijlman 13
[Verwijderd]"De financiële organisatie rondom de DPO-leidingen is nogal een lappendeken. Niettemin is duidelijk dat het ministerie van Defensie meebetaalt aan de infrastructuur die kerosine naar Schiphol vervoert. Op basis van bovenstaande bronnen schatten we deze bijdrage op enkele centen per reiziger, iets minder dan een stuiver per retourvlucht."
Henk de Jong 1
[Verwijderd]Marla Singer 7
Voor de reizigers is het een unieke tijd dat zij voor extreem lage prijzen heel Europa door kunnen vliegen. Vaak niet realiserend dat de meeste kosten door hun eigen betaalde belastinggeld wordt gedekt.
MaartenH 10
Marla SingerCo Pater 7
MaartenHIk vlieg bijna nooit. ben uitgenodigd om in november een weekje te gaan logeren bij kennissen die in Spanje wonen. Verbaas me al jaren over de vliegprijzen.
Paar dagen terug eens gekeken wat een reisje naar Alicante kost, en kon mijn ongeloof nauwelijks verwerken, zo weinig !!
Hoe snel willen we de aarde verwoesten of opmaken ?
MaartenH 10
Co PaterCo Pater 7
MaartenHDe politiek zit ook besloten in een geopolitiek economisch systeem, en de uitzondering op de regel worden of zijn, is dan taboe.
De eerste schaap over de dam zal niet komen, en dus gebeurd er niks.
[Verwijderd]
Co PaterCo Pater 7
[Verwijderd]vraagje : we weten inmiddels wel dat belangen die gevestigd zijn, heel moeilijk zijn te veranderen of terug te draaien.
Dit alles draait dan om wie macht heeft ( op wat voor manier dan ook ) en daarmee degene zonder macht kunnen overheersen.
Maar welk feit of beginsel of wat dan ook is de basis waarop deze macht is ontstaan, denk je, als je helemaal teruggaat naar de basis ?
Henk Zoer 7
Co Pater[Verwijderd]
Co PaterHeel lang geleden was daar de aarde met genoeg voor iedereen. Maar toch waren er die voor iedereen uitrenden met de instelling iK zag dat het eerst.... Is van mijn. Is van mijn. Elk gewoon ander mens dacht maak je niet druk, er is genoeg.
Tot er ergens schaarste was aan iets. B.v. Geel metaal. En het gevaar dat iemand vroeg waarom jij alleen alles.
Toen kwam er de wet op eigendomsrecht.
Artikel:
Hij die een zaak die van niemand is tot zich neemt, wordt eigenaar van die zaak.
Lijkt me legalisatie achteraf van wat in beginsel dus fout was.
Nu moet vaak aan kinderen uitgelegd worden:
Je opa was arm. Je vader had niks. Dus jij hebt pech want alles is al verdeeld. Alles is al van iemand.
En hij zij die genoeg of veel of zelf heel veel teveel heeft, moet zich vreselijk inspannen om het eigendom en zichzelf te beveiligen. Maar daar bestaan wapens voor.
Co Pater 7
[Verwijderd]Je gaat wel heel erg ver terug.
Ik doelde eigenlijk op de situatie dat mensen georganiseerd gingen leven volgens een verbindend principe, Althans dat principe zou de verbinding moeten zijn.
En dat kom je uit op Geld.
tegenwoordig loopt alles via machtslijnen die met geld en gevestigde belangen te maken hebben.
Probeer hier maar eens verandering in aan te brengen in sociale zin. Dikke muren moet je overheen en niets of niemand die verantwoordelijk schijnt te zijn voor de huidige machtsstructuren.
[Verwijderd]
Co PaterOf verder: Batista, Cuba, Che Guevara. En Pinochet etc.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-latijns-amerika-zijn-praktisch-alle-dictators-vrijuit-gegaan~bf36ce05/
Willem86 4
Co PaterCo Pater 7
Willem86Een interessant boek hierover is: Geld van Felix Martin.
Daar zie je heel goed in uitgelegd hoe de huidige machtsstructuren zijn ontstaan. En ook de absurde macht van banken.
Willem86 4
Co Patervan de schrijver B.Izar (pseudoniem)
Co Pater 7
Willem86Die onzichtbaarheid wordt bij Martin ook juist goed uitgelegd via de natuurkundige Richard Feynman ( blz 33, voor het geval dat je het boek ook hebt ).
Dat is denk ik ook het grootste probleem. Nu relateren we allerlei sociale misstanden aan oorzaken die volledig voorbij gaan aan het fundament waarop het hele leven draait en waar ook de macht zit.
We kijken alleen naar het oppervlak, maar zien de diepte niet meer, dus ook niet de touwtjes achter het gordijn.
Henk de Jong 1
Co PaterCo Pater 7
Henk de JongHet is voor mij gewoon vakantie.
Maar of ik wel of niet ga, staat los van mijn oordeel.
Die blijft staan: het is veel te goedkoop.
[Verwijderd]
MaartenHWillem86 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem86Dit is een DOEM scenario. Daarvan worden mensen bang.
Maar ook de op handen zijnde verandering die we allemaal moeten gaan doen en accepteren zorgt voor angst en angst uit zich in woede en machteloze en onredelijke boosheid.
Willem86 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem86Denk aan de jongeren die de milieu marsen deden. Dat het nu stil is, betekent niet, dat ze niets meer doen. Greta zeilt nu naar de VS. Die kleine dondersteen brengt heel veel voor elkaar. En er zijn heel veel Greta's. Zowel jongens als meisjes. Om trots op te worden... en ik ben er trots op.
Wat je kon doen voor je kinderen en je kleinkinderen en hun kinderen, heb je gedaan. Ze nemen dat stokje van je over. Met zo'n vader kan dat niet anders. Nu moet je loslaten, Willem. Net als ik trouwens. Gaat beetje bij beetje. Maar ik ben al wat 'lading' kwijt. Ik ren niet meer voor het OV. Er komt er altijd nog een. En regen? Thuis kan ik alles uithangen en lekker droog mijn kopje thee of koffie genieten. Ga eens aan jezelf denken. Heus, dat mag en het is goed. Veel sterkte!
Willem86 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem86Henk Bakker 6
We hebben het nu wel lekker warm door al die vliegtuigen, scheelt een behoorlijke bel gas (jaja cynisch).
Berend Pijlman 13
Henk Bakker[Verwijderd]
Berend Pijlman[Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]Henk Bakker 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk BakkerBeste is om te zorgen met ons allen dat we de verwoestijning en verdere verhitting stoppen.
MaartenH 10
Het alternatief, via belasting en BTW de kerosine duurder maken is lastiger. Daarmee tref je om te beginnen alleen uitgaand vliegverkeer. Je zet ook de deur open voor onderlinge concurrentie op belastingtarieven. En het wordt verleidelijk om hubs net buiten Europa te gaan gebruiken - Turkije heeft bij voorbeeld net een giga luchthaven aangelegd.
Rikkie 7
MaartenHHenk de Jong 1
RikkieRoland Horvath 7
Henk de Jong1/ De trein vervoert ook goederen in een hoeveelheid waar het vliegtuig nooit zal kunnen aan tippen.
2/ Hoeveel liter brandstof verbruikt een treinreiziger per honderd kilometer en een vliegtuigreiziger en een auto reiziger.
Over de hoeveelheid van een vliegtuig reiziger wordt angstvallig gezwegen.
Henk de Jong 1
Roland HorvathOp internet is dit simpel te achterhalen data. Over vracht per trein heb ik hieronder gereageerd. Appels/peren, Treintje met vracht naar IJsland of Tunesië?
MaartenH 10
Henk de JongAmsterdam-Berlijn, enkele reis vanaf €39, reistijd 6:20 uur
Dat klinkt helemaal niet gek..
Alleen brandstof kosten rekenen voor de auto is ook niet realistisch.
Amsterdam-Barcelona, minder dan 12 uur
Ik krijg de indruk dat je vooringenomen bent. Op zich heb je wel een punt dat de trein meer infrastructuur met zich meebrengt. Hoe dat uitpakt weet ik ook niet, maar de energiekosten om een passagier te verplaatsen zijn een fractie vergeleken met vliegen.
Henk de Jong 1
MaartenHFlixbus 25 uur en €150,=, conclusie, 2 uur vliegen dus. Trouwens Easyjet rekent in Augustus gewoon € 170 https://worldwide.easyjet.com/flights/AMS/BCN/2019-08-22/2019-08-29/1-adults?lang=nl
Trein vanaf Brussel tussen de € 250/300 en vanuit NL veel duurder. Kan overigens goedkoper, lees dit: https://www.rover.nl/actueel/1532-te-dure-treinreis-naar-spanje-door-website-ns-international
MaartenH 10
Henk de JongJij kiest vertrekdatum morgen, dat is een beperking die er toe leidt dat betere opties niet meer beschikbaar zijn. Doe je dat bewust?
De link hierboven geeft nu aan:
Heenreis maandag 29 juli 2019 07:49 19:30 11u 41 2
Henk de Jong 1
MaartenH[Verwijderd]
Henk de JongNico Janssen 7
Henk de Jong- Waar zijn de verzekeringskosten die je voor een auto moet betalen?
- Idem, waar is de wegenbelasting die je voor een auto moet betalen (wegen, verkeershandhaving e.d., parkeerplaatsen e.d. moeten ergens van betaald worden)?
- Waar zijn de onderhoudskosten die je voor je auto moet betalen?
- Waar zijn de afschrijvingen | kosten die je op je auto moet betalen?
Ik zou zeggen dat deze kosten gemiddeld op zo'n 500 euro per maand gesteld kunnen worden. Bij een jaarlijks kilometrage van zo'n 20.000 km gaat het om 30 cent per kilometer. Voor je retour Utrecht - Amsterdam komt er dus zo'n 27 euro bij (gerekend met één persoon). Met benzine meegerekend is dit dus 21 euro goedkoper met de trein! En dan kun je ook nog korting bij de trein krijgen (40%) als je je reistijd een beetje handig kiest!
Verder worden bij de auto allerlei maatschappelijke kosten niet meegenomen / betaald door de automobilist en afgewenteld op de maatschappij. Denk aan:
- doden en gewonden vanwege ongelukken;
- fijnstofvervuiling en de doden en zieken (astma, COPD, etc) die dit veroorzaakt;
- opwarming van de aarde door CO2 uitstoot en de klimaatkosten die dit met zich meebrengt;
- overige milieubelastende uitstoot (NOX, SOX, CO, etc) en gezondheid- en milieuschade die dit veroorzaakt;
- Milieuschade vanwege aanleg wegen en verkeersinfrastructuur.
Dit is dus een gigantische subsidie voor elke automobilist en gereden kilometer, want de automobilist wentelt deze kosten 'lekker' op de maatschappij af. Ook is parkeren in het algemeen veel te goedkoop omdat niet gerekend wordt met de opportunity cost van de grond / ruimte die een parkeerplaats in beslag neemt. Dit is dus ook weer een fikse subsidie aan automobilisten.
Henk de Jong 1
Nico JanssenBrussel-Barcelona data komt van de SNCF Oui site (de goedkope internationale treinkaartjes site). Vrachtvervoer argument gaat volkomen mank, het ging over gesubsidieerde tickets. Vracht is appels/peren, daarbij moet je zeevracht uit milieuoogpunt (stookolie) helemaal niet willen en vervoer binnen Europa, denk even aan de Betuwelijn van 4,7 miljard en zo nu en dan een treintje. Oja, HSL-lijn was 7,2 miljard voor treinen die amper rijden. Kan je van de luchtvaart niet zeggen en ik vraag mij af of daar al 12 miljard in zit.
MaartenH 10
Henk de JongAls ik lees:
"De auto (kosten) heb je over het algemeen al en een straat met parkeerplaatsen ook."
En ik lees dat je wel de infrastructuurkosten van het spoorwegnet mee wil nemen. En dat je de trein een dure een overgesubsidieerde oplossing noemt - zonder enige onderbouwing, of heb ik iets gemist?
Dan lijkt het me aannemelijk dat je iets in de luchtvaartsector doet. Correct me if I'm wrong, zou ik zeggen.
Henk de Jong 1
MaartenHJa je hebt iets gemist, voor de vracht argumentatie heb ik een bedrag genoemd voor twee internationale lijntjes. Trein moet wel rijden toch? Heb je infrastructuur voor nodig en die kosten zijn waanzinnig, stukje spoor aanleggen bedding/rails/bovenleiding is de vuistregel volgens mij 1,5 miljoen p/km. Wat er nu al ligt en onderhouden moet worden: 7021 kilometer spoor, 2.589 overwegen waarvan 1598 beveiligd, 7.071 wissels, en 12.036 seinen, 725 spoorviaducten, 455 spoorbruggen, 56 beweegbare bruggen en 15 tunnels. Er zijn 404 stations in Nederland (bron:ProRail). Het merendeel is ooit door de overheid zelf aangelegd. 2018 was de Rijksbijdrage aan Pro-Rail € 750 miljoen terwijl er aan gebruiksvergoedingen (betalingen gebruik spoor o.a. NS) €341 miljoen binnen gehaald is. Dus los van wat er allemaal al staat werd hier bovenop in 2018 €400 miljoen gesubsidieerd. Bron: Beheerplan 2018 Pro-Rail). Dus zelf even zoeken en je hebt alle antwoorden. Ik ga er vanuit dat je weet dat Railinfratrust en dochter Pro-Rail 100% overheid zijn.Bulkt van de subsidies. Verder zelf even in verdiepen.
MaartenH 10
Henk de Jong"voor de vracht argumentatie heb ik een bedrag genoemd voor twee internationale lijntjes"
Ik ben slecht in zoeken, waar dan?
Jij komt telkens op de hoge infrastructuurkosten voor de trein. Voor een goede vergelijking moet je naar totale kosten kijken, trein vs.auto vs. luchtvaart. Aangezien je het voor de trein zo goed weet, neem ik aan dat dat ook geldt voor de auto en luchtvaart. Hoe pakt de vergelijking uit?
Wietze van der Meulen 6
Henk de JongIn het eerste artikel van Ties maakte hij een vergelijking met een retourtje Terschelling. Rederij Doeksen heeft een monopoliepositie voor dat vervoer. Sterker nog De Eigen Veerdienst Terschelling, die het vervoer van en naar Terschelling ook een tijdje heeft geprobeerd, daar heeft de overheid gewoon een einde aan gemaakt.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rederij_Eigen_Veerdienst_Terschelling
Ik heb dit ook aan Ties gemeld en gezegd “wil je echt tot een zuivere vergelijking komen, dan moet je ook alle (overheid) geldstromen binnen het vervoer Harlingen-Terschelling meenemen”.
Nooit weer wat op gehoord natuurlijk.
Ties heeft gewoon wat tegen op fossiel, of het nu de Hemweg-centrale is of luchttransport. Dat kan maar het gevaar daarvan is wel dat er in mijn ogen wel wat te vaak te selectief naar argumenten wordt gezocht en dat niet passende zaken gewoon worden weggelaten......
Want dat de overheidsgelden voor het personenvervoer per trein ook een paar lieve duiten bedragen, staat als een paal boven water. En dat allemaal gesubsidieerd door mensen die niet met de trein reizen. Schande toch😉
[Verwijderd]
Wietze van der Meulen[Verwijderd]
Henk de JongElmar Otter 6
Henk de JongTenzij je geen auto hebt of in de kosten nagaat wat goedkoper is en er dan achter komt dat je helemaal geen auto wilt omdat dit uiteindelijk duurder is.
Het is dan ook geen goede vergelijking die jij maakt. Je wilt weten wat de prijs per kilometer is met de trein, auto en vliegtuig. Dan maak je van andere dan kilometerkosten kilometer equivalenten.
Dat de trein veel te duur is ben ik het zeker met jou eens. Vooral ten opzichte van vliegen. Ten opzicht van de auto hangt heel erg veel af van de vraag met hoeveel mensen je in die auto reist, de prijs van de auto, het onderhoud en de maanden dat je de auto gebruikt (afschrijving) en hoe je de auto financiert.
Rikkie 7
Henk de Jongvan vervoer. Koste wat het kost.
Roland Horvath 7
1- De belachelijk lage lonen/ salarissen en de schandalige andere arbeidsvoorwaarden voor het personeel van bijvoorbeeld Ryanair. Gedoogd door de extreem neoliberale EU.
2/ De extreme concurrentie met bespottelijk - en onverantwoord lage prijzen voor een vliegticket.
Dat leidt altijd naar monopolie vorming en alle slechte gevolgen van dien: Nog meer uitbuiting, veel hogere vliegticket prijzen en een lage kwaliteit.
In het kapitalisme spreekt men over concurrentie van veel aanbieders. En veel vragers.
De eerste anti trust wet in de VS is de Sherman Antitrust Act van 1890.
Toen waren de VS blijkbaar nog een enigszins gezonde vrije markt economie.
Nu zijn ze al lang geëvolueerd naar een ongezond kapitalisme, naar het laisser faire kapitalisme van de tweede helft van de 19e eeuw oftewel naar neoliberalisme. Zoals de EU.
Daarin is monopolie vorming toegestaan. In de EU bijvoorbeeld de fusie Bayer -Monsanto, twee ondernemingen met complementaire producten en dus een synergetisch effect van een fusie.
De prijs is dat de controle door de buitenwereld op de activiteiten van beide verminderd en dat de macht van de ondernemingen sterk is toegenomen en dat de kwaliteit van de producten daalt. Bijvoorbeeld hoe slechter en minder weerbaar de zaden van Monsanto zijn hoe meer gifstoffen van Bayer er zullen aan te pas komen.
wilag kater 5
Voorgaande staat vandaag écht in NRC Groen, dus: binnenkort ook 'true prices' voor vliegtickets, toch?
MaartenH 10
wilag katerMaar mooipraat is al zo oud als de wereld.
Het lijkt mij beter om met realiseerbare voorstellen te komen en vervolgens tegen de politiek te zeggen, waarom doen jullie dit niet?? Hoe realistischer die voorstellen zijn hoe beter. En dan kom ik weer op míjn stokpaardje, met directe democratie zou het makkelijker zijn dit soort zaken die echt in ons belang zijn, te realiseren.
Nico Janssen 7
MaartenHMaartenH 10
Nico Janssen[Verwijderd]
MaartenHMaar met wiens agenda?
[Verwijderd]
Nico Janssen[Verwijderd]
MaartenHInzetten op 1 universeel vervoers en transport systeem.
Al lang geleden bedacht en ook uitgewerkt door de gebroeders Das.
wilag kater 5
MaartenHNick Aldewereld 2
wilag katerNick Aldewereld 2
[Verwijderd]
Nick AldewereldWillem86 4
Nick AldewereldNick Aldewereld 2
Willem86Henk Zoer 7
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk ZoerWillem86 4
Henk ZoerHenk Zoer 7
Willem86U heeft gelijk.
Elmar Otter 6
Willem86 4
Elmar Otter