Die extra bezuinigingen zijn uw eigen schuld

We gaan niet 4 maar 6 miljard extra bezuinigen, liet minister Dijsselbloem weten. En dat is uw schuld: had u maar moeten luisteren naar premier Rutte en die villa moeten kopen.

Je zag het van mijlenver aankomen: dat de Voorjaarsnota zwaar zou tegenvallen en het begrotingstekort hoger uitpakt dan verwacht. En dat het kabinet vervolgens gedwongen is om extra bezuinigingen af te kondigen. Nu is het zover.        
 
Minister Dijsselbloem van Financiën zei vandaag tegen RTLZ dat extra bezuinigingen bovenop de 4 miljard voor 2014 onontkoombaar zijn. “Je hoeft geen whizzkid te zijn om te zien dat de economische problemen de laatste weken eerder groter dan kleiner zijn geworden", zei hij. Dijsselbloem bedoelt daarmee overigens niet dat de recessie zich verdiept, want dat lijkt niet het geval te zijn. Het is een andere manier om te zeggen dat het begrotingstekort minder snel terugloopt dan gehoopt.
 
Koop dat grotere huis
En dat is vanzelfsprekend geheel en al uw eigen schuld. U had de extra bezuinigingen dan wel lastenverzwaringen gemakkelijk kunnen voorkomen, als u had gedaan wat premier Rutte aan u vroeg. In een uitzending van Nieuwsuur riep hij laatst om de portemonnee eens open te trekken, zodat we met zijn allen het Centraal Plan Bureau “verslaan” en de extra maatregelen van ruim 4 miljard niet nodig zijn. Koop dat grotere huis, zei de desperate VVD'er, zodat we met zijn allen het vertrouwen herstellen.            
 
Maar wat doet u? U geeft nog minder uit en koopt nog minder huizen – een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid met grote consequenties. Met deze benepen houding, waarmee iedereen zichzelf in de vingers snijdt, blijven we nog jaren in recessie. Want op iedere tegenvaller, volgen nieuwe bezuinigingen, waarna we weer minder te besteden hebben, meer bedrijven failliet gaan, de uitkeringen toenemen, het tekort groter weer groeit et cetera. Begrijpt u na vier jaar crisis de dynamiek nou nog niet?           
 
Saunabezoek
Nu de eerste poging van Rutte u de winkelstraat in te jagen opzichtig gefaald heeft, zou de premier er nog één nieuwe, wat bescheidener poging aan kunnen wagen. Dat grotere huis laten we even voor wat het is. Waarom niet een pleidooi om voor 2014 nog even te genieten van het leven, voordat de werkloosheid toeslaat en nieuwe lastenverzwaringen een gat slaan in het budget? Gewoon eens lekker uit eten of verwen jezelf met een saunabezoek. Met de plechtige belofte het dan bij die zes miljard te laten.
 
Daar hoef je toch ook geen whizzkid voor te zijn?

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan-Hein Strop

Gevolgd door 1479 leden

Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren