Die verdomde Chinezen

  Donald Trump vindt in zijn strijd tegen het ‘oneerlijke monetaire beleid’ van China een kameraad in presidentskandidaat Mitt Romney.

  Uit de betrouwbare bronnen van Reuters bleek vorige week donderdag nog dat Donald Trump Republikein Newt Gingrich zou steunen. Echt betrouwbaar waren die bronnen van Reuters niet, want een paar dagen later werd duidelijk dat The Donald niemand minder dan de gematigde Mitt Romney steunt. Opmerkelijk want Trump heeft in het verleden harde kritiek geuit op Romney. Hij noemde de CEO van Bain Capital een "small business guy" die "banen schrapt."
   


  Communistisch China
  aanpakken
  Het motief om toch voor Romney te gaan heeft te maken met China. Op pakjesavond verscheen er een boek van Trump: Time To Get Though. In dit schrijfsel klaagt hij over de slechte Amerikaanse economie. “And what does President Obama do about it? He plays nice with a China that is doing everything it can to destroy our economy”, aldus de flaptekst. In het boek zet Trump uiteen hoe de United States er weer bovenop kunnen komen. Een van de vier aandachtspunten luidt: How to create American jobs by forcing Communist China into truly fair trade.

  Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, is erg uitgesproken over China. Hij heeft beloofd om het land officieel als een valutamanipulator te bestempelen wanneer “ze niet snel hun monetaire beleid veranderen.” De presidentskandidaat met de brede kaaklijn zei in een CNBC-interview: "They are currency manipulators totally beyond anything that anybody's ever seen before and it makes it impossible or very, very hard for other countries to compete with their companies."  Oneerlijke concurrentie

  Volgens de twee rijke zakenmannen houdt China zijn munt, de Yuan, kunstmatig laag waardoor de export van het land hoog blijft. Aan de andere kant ontstaat er voor de Verenigde Staten ten opzichte van China een groot handelstekort. China verdedigt de beschuldiging door er op te wijzen dat de waarde van de Yuan sinds 2005 met al meer dan 30% is gestegen.

  President Obama waagt zich er nog niet aan om China officieel te beschuldigen van monetaire manipulatie. Het Chinese staatspersbureau Xinhua is daar blij mee en noemde de Amerikaanse conclusies een positief signaal: “Het is tijd om dit zinloze dispuut achter ons te laten en ons te richten op nieuwe mogelijkheden voor bilaterale en internationale samenwerking''. Wel merkte de regering Obama op dat China te weinig doet om de waarde van de eigen munt te laten stijgen.

  Importheffingen
  Republikeinen Romney en Trump willen meer dreiging richting China. En desnoods moeten de Verenigde staten een reeks tegenacties op touw zetten. Een van die sancties is bijvoorbeeld importheffingen. Op die manier wordt de lage waarde van de Chinese munt gecompenseerd. Het wordt dan weer aantrekkelijker voor Amerikanen om spullen uit eigen land aan te schaffen in plaats van in het goedkope China. Op zijn beurt zal het semicommunistische land het ongetwijfeld daar ook niet bij laten. Een wereldwijde handelsoorlog is dan nabij.

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid