
Welke politieke partijen stemmen 'diervriendelijk'? En welke juist niet? Met zijn stichting Dier&Recht keek columnist Hans Baaij naar het gedrag van partijen in de Tweede Kamer. Dat levert enkele opzienbarende resultaten op.
Het was een unieke gebeurtenis: Henriëtte Prast maakte afgelopen week bekend over te stappen van D66 naar de Partij voor de Dieren (PvdD). Namens die eerste partij was de hoogleraar sinds 2015 senator, maar toen de partij tegen een verbod op de plezierjacht stemde, was de maat voor Prast vol. Ze zegde haar partijlidmaatschap op en stelde haar zetel per direct ter beschikking.
Waar het dierenwelzijn betreft, is de onvrede van Prast over D66 tijdens Rutte-III volkomen terecht. Het feit dat buiten Prast de voltallige Eerste Kamerfractie van D66 tegen het verbod stemde – terwijl de partij in 2013 nog voor zo’n verbod was – is daar slechts het laatste voorbeeld van. Uit een analyse door de stichting Dier&Recht van honderden moties over dierenwelzijn tijdens Rutte-II (VVD en PvdA) en Rutte-III (VVD, CDA, D66 en CU) blijkt dat partijen die met de VVD regeren (PvdA, D66 en CU) zich als het om dierenwelzijn gaat geheel aanpassen aan de VVD, terwijl de VVD geen millimeter op het dossier dierenwelzijn hoeft toe te geven.
Zo nam de PvdA als regeringspartij met de VVD het initiatief voor een amendement op de Wet natuurbescherming, waardoor de plezierjacht op wilde eenden, houtduiven, fazanten, hazen en konijnen in stand kon blijven. Opmerkelijk, omdat vanaf 1998 in ieder PvdA-verkiezingsprogramma teksten stonden als ‘Dit gaan we doen: De plezierjacht moet worden verboden.’ Slechts 3 procent van de Nederlandse bevolking steunt de plezierjacht, maar kennelijk was het plezieren van coalitiegenoot VVD belangrijker.
Voordat de PvdA toetrad tot Rutte-II, stemde de partij in meer dan 70 procent van de moties vóór dierenwelzijn. Tijdens Rutte-II was dit gezakt naar gemiddeld 35 procent en tijdens het laatste jaar van Rutte-II was het nog maar 10 procent. Inmiddels is dit, nu de PvdA weer in de oppositie zit, 65 procent.
Hetzelfde gebeurde met D66 en de Christenunie: tijdens Rutte-III daalde de diervriendelijkheid van beide partijen tot een bedenkelijk niveau. De partijen stemden in de oppositie respectievelijk 31 en 58 procent voor de dieren; in Rutte-III is dat eerst gezakt tot 3 en 5 procent en recent (mogelijk in verband met de verkiezingen) weer wat gestegen tot respectievelijk 7% en 9%.
Henriëtte Prast heeft dus groot gelijk: haar partij D66 is op het dierendossier de voetveeg geworden van de VVD en het CDA.
Hoezeer D66 zich schikt naar de normen van de VVD en het CDA, komt naar voren als het verkiezingsprogramma van D66 met de praktijk vergeleken wordt. In dat programma staat onder andere te lezen: ‘In Nederland moeten we de negatieve effecten [van de landbouw] verminderen, door minder vlees te produceren’. En: ‘D66 wil de vleesconsumptie en -productie verlagen. Op grote schaal vlees produceren is geen duurzaam verdienmodel voor Nederland.’
Redelijkerwijs zou je dus kunnen verwachten dat de partij voor een motie zou stemmen zoals die van Esther Ouwehand (PvdD) over de krimp van de veestapel, ingediend op 5 april 2017. Die motie luidt als volgt: ‘Binnen de komende kabinetsperiode zal een substantiële krimp van de veestapel moeten worden gerealiseerd. […] De regering moet een plan van aanpak opstellen om het aantal landbouwdieren in Nederland terug te dringen en zo bij te dragen aan een versterking en verbetering van de biodiversiteit in ons land. […] De regering moet scenario’s in kaart brengen op welke wijze en in welk tempo de veestapel verkleind kan worden.’
Het resultaat zal u niet verbazen: D66 stemde tegen.
Vanwege het ontbreken van oppositie bij D66 en de CU, konden de VVD en het CDA zich in de huidige kabinetsperiode nog meer profileren als radicale anti-dierenpartijen. In het volgende diagram is hun stemgedrag in kaart gebracht:
Er zijn legio voorbeelden van de soms onbegrijpelijke anti-dier houding van Rutte-III. Zo komen bij stalbranden tien- of zelfs honderdduizenden dieren om (229.000 in 2017). Dit zijn rampen die helaas je helaas geen incident meer kunt noemen: ze keren elk jaar terug. Vaak is de oorzaak achterstallig onderhoud van bijvoorbeeld de elektrische bedrading. Toch werd een motie van de PVV om stalbranden te voorkomen door de regeringspartijen verworpen.
Een ander voorbeeld: het is inmiddels algemeen aanvaard dat vissen en schelpdieren pijn ervaren. Die kennis is niet doorgedrongen tot de regeringspartijen. Sterker, ze willen er niet over nadenken. Het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden om het welzijn van vissen in ogenschouw te nemen, werd door de regeringspartijen weggestemd. En ook een motie om veetransporten boven de 35 graden te verbieden, ingediend tijdens de twee hittegolven van 2018, werd verworpen door de regeringspartijen.
De VVD scoort over de periode Rutte-II en III als meest dieronvriendelijke partij. Zelfs bij een onderwerp als rijpaarden, dat bepaalde VVD-stemmers toch aan het dierenhart moet gaan.
Dat zit zo: tastharen rond de mond en ogen worden vanwege een mooier uiterlijk verwijderd bij paarden. Maar ze vormen voor een paard een onmisbaar onderdeel van de waarneming. De VVD stemde tegen een verbod op het verwijderen van de haren. Ook stemde de VVD (met het CDA en het FvD) tegen een motie om ‘de doorvoer van walvisvlees door Europese havens een halt toe te roepen’.
Het anti-dierenextremisme kreeg een absurd vervolg toen Helma Lodders, de VVD-woordvoerder voor landbouw, in de Tweede Kamer pleitte voor een verbod op volgens haar misleidende begrippen als vegaburger en vegetarische rookworst. Dit intellectuele dieptepunt in de politieke geschiedenis werd bekend als #schnitzelgate.
DENK is een van de meest diervriendelijke partijen geworden
Opvallend is het grote aantal moties dat de PVV voor de dieren indiende, vaak samen met de PvdD. Even opvallend is dat DENK een van de meest diervriendelijke partijen is geworden en curieus genoeg vrijwel even vaak voor de dieren stemde als de PVV. Misschien dat DENK geïnspireerd wordt door de vele geschriften binnen de Islam, die eisen dat dieren fatsoenlijk behandeld worden.
Ook opmerkelijk is de lage score van Forum voor Democratie (FvD), aangezien partijfilosoof Paul Cliteur eerder lijstduwer was van de PvdD, ambassadeur van Varkens in Nood en schrijver van diverse boeken en artikelen over de gelijkheid van mens en dier.
Het FvD is in drie van de vier gevallen tegen diervriendelijke moties. In de Tweede Kamer is het FvD de enige partij die geen verbod wil op het extreem doorfokken van gezelschapsdieren, zogenaamde designerdieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Bambino Sphynx, een designerkat: de kat is kaal en kan daardoor niet tegen zon en kou. Het dier heeft geen snorharen, waardoor hij zich slecht kan oriënteren. Vanwege de ultrakorte poten kan het dier ook niet springen.
Een apart verhaal is de ChristenUnie, met Carola Schouten als minister van Landbouw. Of nu ja, apart? Schouten wilde eigenlijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden. Toen dat niet lukte, werd ze minister van Landbouw. Haar voorgangers, Sharon Dijksma en Martijn van Dam, wisten ook niets van landbouw toen ze begonnen, en datzelfde gold voor landbouwministers als Laurens Jan Brinkhorst en Jozias van Aartsen.
Dat ook Carola Schouten weinig weet van de landbouwsector, is te merken aan haar antwoorden in de Tweede Kamer. Dat zijn standaardteksten, voorgekookt door haar ambtenaren, en de tekst van die ambtenaren wordt voorgekookt door de lobby van de intensieve veehouderij. Haar antwoorden zijn vrijwel dezelfde als die van eerdere bewindslieden de afgelopen vijftig jaar. Lees het artikel ‘Het schandaal dat 50 jaar kon voortbestaan’ van Tom-Jan Meeus over vijftig jaar bedrog en bescherming door de politiek van de landbouwsector.
De ambtenaren op het ministerie van landbouw hebben het heel eenvoudig: met het knippen en plakken van antwoorden van tien, twintig jaar of zelfs vijftig jaar geleden komen ze een heel eind.
De conclusie: de VVD en het CDA doen helemaal niets aan dierenwelzijn, en de PvdA, D66 en de CU laten het afweten als ze in de regering zitten. Van het FvD en de SGP hoeven de dieren ook wanneer deze partijen in de oppositie zitten weinig te verwachten. GroenLinks, de SP en vanzelfsprekend de PvdD zijn diervriendelijk, en dat geldt in iets mindere mate ook voor DENK en de PVV.
Een andere conclusie is dat Henriëtte Prast wat betreft dierenwelzijn volkomen gelijk heeft met haar overstap van D66 naar de PvdD.
80 Bijdragen
Marla Singer 7
FTM en politiek blijkt ook nu nog een lastige combinatie. Al helemaal als het een platform bied voor persoonlijke politieke agenda's.
Niek Jansen 9
Marla SingerEn de discussies zouden er een stuk op vooruitgaan als ook andere mensen hun 'politieke agenda', wat je kennelijk de auteur verwijt, zo weten te onderbouwen.
Marla Singer 7
Niek JansenJe hebt leugens, vuige leugens en statistieken.
In de tekst kan je duidelijk de diverse motivaties lezen die door een politieke bril gelezen worden. Snap het dat het vrij lastig is om die bril af te zetten maar dan is het ook wel sjiek om dit bewustzijn in het artikel te verwerken.
Dit is niet het eerste artikel van deze auteur waar een duidelijke politieke lijn is te bespeuren en ook op dat vorige artikel heb ik aanmerkingen op gemaakt. Het lijkt mij belangrijk om de redactie terugkoppeling te geven immers is het mogelijk om te reageren.
Niek Jansen 9
Marla SingerLydia Lembeck 12
Niek JansenRoland Horvath 7
Overigens, van de andere partijen moeten niet alleen de dieren maar ook de mensen, namelijk de 99%, niet veel verwachten.
wim de kort 8
MaartenH 10
En voor de rest vind ik het een artikel voor het blad van de Dierenbescherming, wat volledig buiten de scope van FTM valt.
Matthijs2 5
MaartenHwim de kort 8
Matthijs2Niek Jansen 9
MaartenHEn waar slaat die 'flexibiliteit van principes' op en dat 'micromanagement'?
Ik begrijp echt niets van je reactie; misschien kun je het ons wat nader uitleggen!
MaartenH 10
Niek Jansen"We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving."
en
"Follow the Money is daarbij ons redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; als je het geldspoor volgt dan ontdek je de waarheid."
Daarvan is in dit opiniestuk geen sprake.
Verbod op het extreem doorfokken van gezelschapsdieren. Ik ben voor zo'n verbod, alleen riekt het in weer een nieuw wetje gieten van zoiets, naar micro-management. Ik zou zeggen, als dierenwelzijn niet goed is geregeld in de wet, zorg dan voor goede wetgeving die een geheel is. Geen incidenten wetgeving en dingen regelen via tientallen ad-hoc wetjes.
Ik vind dierenwelzijn absoluut geen non-issue, net zoals een heleboel andere zaken. Alleen vind ik wel dat FTM zich moet houden aan de eigen 'taakomschrijving'. Dat maakt FTM sterk. Het is onvermijdelijk dat daarbij soms de grens wordt opgezocht, maar bij dit stuk is de grens in de verste verten niet te bekennen.
Als je de flexibiliteit van principes niet snapt, moet je toch het stuk beter lezen.
Verder vind ik dat je wel erg hoog van de toren blaast, ten onrechte!
Niek Jansen 9
MaartenHMaartenH 10
Niek JansenMatthijs2 5
Het stuk heet een analyse te zijn, maar er is geen analyse in het stuk te vinden. De auteur deelt alleen de conclusies van een analyse, waardoor het niet transparant is welke afwegingen door hem zijn gemaakt. Voor een column is dat prima, maar dit stuk wil meer zijn.
Bijvoorbeeld:
*Ik vraag me af hoe de auteur het onderscheid heeft gemaakt tussen moties "voor dieren" en "tegen dieren".
*staafdiagram laat percentages zien, maar N ontbreekt.
*Er wordt geclaimd dat Schouten enkel voorgekookte teksten heeft. Lijkt me heel interessant om de analyse van die teksten te zien.
Verder wordt er gestrooid met woorden als "absurd" , zonder dat de auteur verteld waarom dat zo absurd is. Ik ben het ermee eens, maar ik leer niks behalve de mening van de auteur. Column dus.
Hopelijk gaat de auteur in een volgend stuk dieper in op het eigen onderzoek en is de redactie wat scherper.
Arne van der Wal 10
Matthijs2Niek Jansen 9
Arne van der WalMatthijs2 5
Niek JansenVoor een opiniestuk is het trouwens wel weer tof dat er onderzoek aan vooraf is gegaan.
Marla Singer 7
Arne van der WalIets wat in zijn algemeenheid soms meer aandacht zou kunnen hebben bij artikelen die soms net teveel aan de oppervlakte blijven. Een punt van aandacht zullen we maar zeggen.
Bij opinie is een wederhoor wellicht ongebruikelijk maar het zou FTM als dit toch is toegepast en de partijen in ieder geval een kans hebben om op dit verhaal te reageren.
Niek Jansen 9
Arne van der Walhttps://www.ftm.nl/artikelen/lawrence-of-arabia-en-gretta-d?
Dat is een opruiend pro-Israëlisch artikel, vol met leugens en insinuaties, tegen o.a. Gretta Duisenberg , die het opneemt voor de onderdukte en suf gebombardeerde bevolking van Gaza (volgens de auteur 'Palestijntjes'), welke nog steeds in 's werelds grootste openluchtgevangenis moet zien te overleven. Hier verlaagt FTM zich tot het niveau van de Telegraaf, Powned, Geen Stijl, The Post Online als een rechtse haatzaaier.
Laten de leden die zich zorgen maken over de vraag of het artikel van Hans Baaiy wel past in FTM vanwege zijn opiniërend karakter zich meer zorgen maken over het feit dat het door mij boven aangehaalde artikel van een zekere Jacob Gelt Dekker nog steeds deel uitmaakt van het dossier van FTM.
Olaf Ifzaren
Niek Jansen 9
Olaf IfzarenMichel 80
Niek Jansen 9
Michel 80Niek Jansen 9
Ik begrijp dan ook niet zo goed de kritiek op dit artikel als zou het slechts een 'pamflet zijn of alleen maar een opinie inhouden' terwijl toch op een objectieve wijze met een uitgebreide verantwoording ('Lees meer over dit onderzoek') de houding van de diverse politieke partijen mbt dierenwelzijn concreet gemeten werd en daar is duidelijk veel werk in gestoken.
Voor mij is overigens de PvdD niet in de eerste plaats vanwege hun inzet voor dierenwelzijn de favoriete partij.
Roland Horvath 7
Nochtans, ongeveer alles heeft met de politiek en met geld te maken.
2- Uit het artikel kan men toch besluiten dat een zestal partijen zonder meer in de praktijk mogen gekwalificeerd worden als dieronvriendelijk: VVD, CDA, SGP, FvD, D66, ChristenUnie: Blz. 4 van de verdere uitleg over het onderzoek.
Niet te verwonderen: Die zes partijen kan men nog moeilijk democratisch noemen.
Ze zijn democratie onvriendelijk en blijkbaar gaat dat samen met dier onvriendelijk.
En milieu onvriendelijk.
Maar, het moet ook gezegd, miljardairs vriendelijk.
3- Het artikel heeft niet meer pretentie dan een analyse te zijn van het stemgedrag van de politieke partijen bij 470 diervriendelijke moties in de Tweede kamer. Blz. 11 van de uitleg over het onderzoek.
4- Het artikel is nu als opinie gekwalificeerd. Waar staat de opinie van de auteur.
5- Het artikel is informatief. Bijvoorbeeld wordt Carola Schouten, CU, minister van landbouw, vernoemd, de zoveelste bij Landbouw, die daar niets van afweet. Landbouw, een strategisch belangrijk departement zeker nu de hele landbouw verkwanseld wordt door overdreven en ongeremde invoer van veevoeder en door megastallen.
Niet alleen bij Financiën en Infrastructuur -en -Waterstaat heeft men een vakminister nodig, ook bij Landbouw. Steker nog, een regering van deskundigen is beter dan wat er nu zit. Uiteraard moeten die deskundigen de gepaste ideologie aanhangen.
Mz59 7
FvD en PvdD liggen blijkbaar dicht bij elkaar.
Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Het geldt namelijk alleen maar voor dierenwelzijn.
Voor de rest Forum = D666 en PvdD = SP.
N.B.: D666 zit in het europarlement in de liberale fractie, gezellig samen met hun vriendjes van de VVD.
https://partijgedrag.nl/
Klik op de middelste blauwe balk.
klik helemaal bovenaan op het lichtblauwe VVD.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Ik zie dat mijn bijdrage van gisteren, 12:10, gemind is. Oh, tegen het zere beentje? Is Cliteur overgestapt of niet?
Jan Ooms 10
Mz59Mz59 7
Jan OomsJan Ooms 10
Mz59Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Thierry Baudet heeft op nationale televisie verkondigd, met zoveel woorden: "Ik ben tegen alles wat links is."
De partij voor de dieren is zelfs nog een tikkeltje linkser dan de SP.
Dus inderdaad, Cliteur is overgestapt van zwaar links naar zwaar rechts.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Dat is toch behoorlijk links, wat er in die advertentie staat.
Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Wat die politici zeggen en wat ze doen zijn 2 verschillende dingen.
Forum kiest, net als D666, in 60 % van de wetsvoorstellen de kant van de VVD. D666 zit in het europarlement in de LIBERALE fractie.
Geert is toch tegen migratie?
Waarom stemde hij dan VOOR uitbreiding van de AZC's toen half Afrika over de middellandse zee kwam dobberen?
Geert roept toch altijd dat ouderen beter moeten worden behandeld?
Waarom stemde hij dan VOOR sluiting van 800 verzorgingstehuizen?
De PvdA is toch links? Waarom kiezen ze dan in 65 % van de wetsvoorstellen de kant van de VVD, terwijl ze geen fluit met een regeerakkoord te maken hebben, WANT in de oppositie?
Wat de Nederlandse bevolking nodig heeft, is een website waarop in Jip en Janneke taal staat uitgelegd wat het verschil is tussen liberaal en sociaal, met er achteraan wat de diverse partijen allemaal gestemd hebben in de tweede kamer. En dan heb ik het niet over het "onderzoek doen naar het effect van in Nederland gebruikte resocialisatie- en deradicaliseringsprogramma's" (onzin dus), maar over wetten die daadwerkelijk slecht uitpakken voor gewone mensen, zoals bijvoorbeeld het halveren van de thuiszorg. Of het bevoordelen van hoge inkomens en grote bedrijven door hun belastingen te verlagen.
En zet er ook eens een paar politici bij die minister zijn geweest, wat voor wetten zij gemaakt hebben en wat voor baantje ze NU hebben. En vooral wat dat baantje oplevert.
Pas DAN zien de mensen met eigen ogen dat die asociale egoïsten helemáál niet bezig zijn met het landsbelang, maar met hun eigen persoonlijke belang
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Overigens hangt het ervan af wat onder “landsbelang” verstaan wordt.
Martin van den Heuvel 1 11
Mz59Kijk maar eens wat de Dikke van Dale er over schrijft. Volgens mij is dat het zelfde als democratie.
Als hij zegt wat de mensen willen horen, dan moet hij ook DOEN wat hij zegt en daar zit het probleem.
Wat is dat, een land?
A De grond waarop we leven.
B De mensen die op die grond wonen.
Als je het geld stelselmatig weghaalt bij de lage en de midden inkomens en je sluist het via de fiscus door naar de hoge inkomens, dan is dat volgens mij niet in het landsbelang.
Want er komt steeds minder geld bij de mensen die het nodig hebben, terwijl er steeds méér geld komt bij een select groepje rijken. Die hebben dat geld niet nodig en zetten het dus op de Bahama's. En zo zien we dat geld nooit meer terug. Geef je het aan de mensen die het nodig hebben, dan krijg je het vanzelf weer terug via de belastingen. Het is dus slecht voor de economie.
Omdat de ziektekostenverzekering steeds duurder wordt, is het slecht voor de volksgezondheid.
Omdat het (hoge) onderwijs steeds duurder wordt, is het slecht voor het gemiddelde opleidingsniveau, waardoor mensen in de armoede komen, van ellende niet meer weten wat ze doen en een wietkwekerij beginnen.
Een dak boven je kop is niet meer te betalen voor iemand met een laag inkomen. Dat is gewoon slecht voor het welzijn van de bevolking. Wie wil er de rest van zijn leven bij pappie en mammie blijven wonen? Ik niet, ik was op mijn 19e al weg. En blij.
En zo kunnen we nog eventjes doorgaan.
Conclusie: liberalisme is een idiote ideologie die helemaal niks met een sociale diersoort als Homo Sapiens te maken heeft.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Joost Visser 5
Mz59Mz59 7
Joost VisserJe hebt intelligente populisten en andere populisten. Baudet is niet zo'n schreeuwer, die zoekt zijn thema's zorgvuldig uit.
Martin van den Heuvel 1 11
Mz59"In een ideale democratie weten de mensen waarvoor ze stemmen."
Het woordje "ideale" impliceert dat er ook democratieën mogen bestaan die niet ideaal zijn. En dat klopt niet. Democratie is ontstaan in een periode dat mensen nog met handopsteken persoonlijk konden stemmen. Op dat moment was precies duidelijk waarover het ging. Op dit moment is die duidelijkheid volledig weg. Niemand weet waar die partijen voor staan.
Iedereen wordt voor de gek gehouden met "we moeten compromissen sluiten." Maar welke compromissen wil je sluiten met VVD 1, VVD 2, VVD 3 en VVD 4? Dat gaat maar over hele kleine dingetjes. De grote lijnen zijn het zelfde: de verzorgingsstaat volledig afbreken en het uitgespaarde geld moet naar de miljonairs. Zoals het al 40 jaar gaat.
Bij Jinek zei Rutte: "Politiek gaat over het algemeen belang, niet over het individueel belang." Daarbij vergat hij een woordje. Namelijk "sociale".
Sociale politiek gaat over het algemeen belang.
Liberale politiek gaat over het persoonlijk belang.
Zo was het bij het ontstaan van de liberale ideologie en zo is het nog steeds.
En inderdaad, nu is bekend dat FvD de grootste is geworden. hopelijk worden ze ook de grootste bij de tweede kamer verkiezingen, dan komen de mensen er vanzelf achter dat FvD = VVD.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1Het is hetzelfde als wat met de Democrats in de VS is gebeurd. Continu dat gezeik over identity politics, waar de doorsnee Amerikaan zich niet voor interesseert. Zeggen dat gender een sociale constructie is, dat soort mesjogge werk. Ik ben liberaal, het maakt mij niet uit of iemand transgender of homo of asexueel of whatever is of wil zijn, men doet maar. Maar moeten we het daar de hele tijd over hebben, terwijl het onderwerp over maar een paar procent van de bevolking gaat? Dat heeft ook D66 opgebroken.
Politiek hoort over sociaal-economische issues te gaan, dat ben ik met u eens. Een normaal gezin moet de rekeningen kunnen betalen. Baudet had het over een nieuwe lente en en nieuw geluid, een nieuwe dag breekt aan, etc. We maken nu een conservatieve revolutie mee, daar gaan de FvD aanhangers nog van opkijken. Dat is het probleem met Internet, iedereen roept maar wat, een beetje geschiedenis lezen is er niet bij. Terwijl zo'n conservatieve revolutie in de geschiedenis als vaker is gebeurd. De VVD had beter kunnen ingaan op wat er uit FvD hoek kwam, het is namelijk helemaal niets nieuws wat Baudet zegt. Negeren werkt dan niet.
Mz59 7
Martin van den Heuvel 1"Forum heeft de winst vooral te danken aan weglopers van de WD, maar meer nog van kiezers die eerder PW stemden. Blijkens onderzoek van Maurice de Hond zijn de nieuwe kiezers van Forum iets meer man dan vrouw, zitten ze vooral in de leeftijdscategorie 35-64 jaar, is het opleidingsniveau relatief veel midden en laag en zijn het bovengemiddeld middeninkomens die op Baudet c.s. hebben gestemd. Het zijn ook relatief veel niet-kerkelijken of (ex-)katholieken die op Forum hebben gestemd, waarmee de trend wordt bevestigd dat (ex-) katholiek Nederland bepalend is voor de richting die de Nederlandse politiek in slaat.
Forum trekt relatief veel niet-krantenlezers (al zijn er ook veel die Telegraaf, AD en FD lezen), wat de indruk bevestigt dat Forum bovengemiddeld georiënteerd is op internet in het algemeen en sociale media (Facebook, Twitter, YouTube) in het bijzonder. Op Forum-bijeenkomsten was de afgelopen weken herhaaldelijk de teleurstelling over de Hilversumse omroepen te horen: ‘Ik kijk niet meer naar die bevooroordeelde praatprogramma’s. Ik zoek mijn informatie wel op YouTube.'"
Opleidingsnivo dus relatief veel midden en laag. Die stemmen dus op zo'n elitaire intellectueel als Baudet. Haha, dat is dus democratie.
https://tpo.nl/2019/03/21/de-kruisweg-van-thierry-baudet-analyse-van-fvd-overwinningsspeech/
Gaat nog lachen worden.
Gerrit Zeilemaker 6
Het gaat hier om een complex van belangen als banken (Rabobank), veevoederbedrijven, zuivel- en vleesverwerkende exportindustrie en vooral grote boeren, ruim van subsidie voorzien.
Het artikel past daarom zeer zeker op FTM, omdat het heel goed aangeeft wie vooral dit natuur-industrieel complex steunt. Het geeft aan hoe de VVD met zijn asociale politiek dit land gijzelt en verziekt en daarin gesteund wordt door de rechtervleugels van CDA, D'66 en PvdA. (En door de stoere jongens van het Forum voor Democratie begrijp ik.)
MaartenH 10
Gerrit ZeilemakerNu krijg je alleen een hopeloze gepolitiseerde discussie.
Niek Jansen 9
MaartenHJacqueline Herder 1
Lydia Lembeck 12
Jacqueline Herder 1Stravidarus 6
Jacqueline Herder 1Pvv krijgt hiermee 10 points.
Ik stem wel partij voor de dieren.
De rest maakt er een potje mens erger je niet van.
Co Pater 7
Jeroen Wolf 4
Joost Visser 5
Jeroen WolfPeter Zwitser 9
Dat er te weinig informatie zou worden gegeven, klopt gewoon niet. Als je in het kadertje op 'Meer info' klikt, vind je 'n uitgebreid onderzoeksrapport met voldoende bronnen om 'n heel weekend zoet te zijn.
En gezien de financiële omvang van de bio-industrie past, volgens mij, elk onderwerp hierover ruim binnen de doelstellingen van FTM.
Kortom: een tevreden lid.
Ludovica Van Oirschot 15
Peter ZwitserDe link met het geld is blijkbaar niet voor iedereen meteen duidelijk omdat het er niet duimendik bovenop ligt. Maar voor mij is die link er wél, en deze is heel simpel. Er is maar één reden waarom de dieronvriendelijke partijen dieronvriendelijk zijn: zijn vinden geld belangrijker dan dierenwelzijn.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotVerder heeft de zin:
"De link met het geld is blijkbaar niet voor iedereen meteen duidelijk omdat het er niet duimendik bovenop ligt."
Een heel hoog 'wat zijn jullie toch dom' gehalte.
Peter Zwitser 9
MaartenHHet is misschien een ander soort onderzoek dan naar witwassen, maar hoe partijen stemmen over dat soort zaken is voor mij ook onderzoek.
Dat het behoorlijk pittig wordt opgeschreven: het is een opinie. Maar wel een onderbouwde opinie, als je de link onder 'Meer info' even volgt.
En als iemand het korte termijn financiële belang van deze sector zwaarder vindt wegen dan dierenwelzijn, kan hij of zij aan de hand van datzelfde onderzoek en diezelfde argumenten juist wel VVD stemmen.
MaartenH 10
Peter ZwitserOp zich vind ik het onderzoek van Hans Baaij en zijn stichting best wel interessant, maar het gaat puur over politiek gedrag, waar je voor of tegen kunt zijn. Het is een politiek verhaal. FTM's sterke punt is het uitzoeken en het relatie leggen tussen wat er misgaat en wie daar financieel van profiteren, hoe het in elkaar zit. Politiek geouwehoer is er al genoeg.
Peter Zwitser 9
MaartenHOverigens ben ik het met je eens dat dit soort onderzoeken niet de hoofd-inhoud zou moeten worden van FTM. Hoe interessant ook, het is in feite openbare informatie die je met enig zoeken gewoon op internet kunt vinden.
Maar af en toe is dit wat mij betreft zeer welkom.
MaartenH 10
Peter ZwitserDat is wat mij betreft helemaal prima, Peter. Zolang dat gewoon op basis van argumenten en met respect gebeurt, zoals in jouw geval.
Lydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHWij kunnen onderwerpen aandragen. Is geen garantie dat ze er wat mee zullen doen. Ze kozen dit.
Waarom we niet teveel kunnen verwachten: https://www.ad.nl/video/hoe-viert-brabant-de-waterschapsverkiezingen~p71859
MaartenH 10
Lydia LembeckJoost Visser 5
MaartenHpetros 4
MaartenH 10
petrosMartin van den Heuvel 1 11
petroshttps://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php
Klik op de middelsteblauwe balk
Klik vervolgens helemaal bovenaan op het lichtblauwe VVD.
Marla Singer 7
Dat verschijnsel lijkt mij vrij interessant om nader te bestuderen. Hoe komt dit en komt dit op andere beleidsterreinen ook zo voor? Hoe groot is de invloed van de lobbyisten, ligt bijv. het grotendeels aan het feit dat makkelijker is om in de oppositie voor de vorm te stemmen wetende dat er geen consequenties aan kleven of is het iets heel anders? Me dunkt dat een politicoloog hier de tanden maar wat graag in zou willen zetten.
De redenatie van de auteur lijkt nu meer in de trend van:
Je hebt geen huisdieren dus je houdt niet van dieren. Maar omdat je juist van dieren houdt kun je ook ervoor kiezen om geen huisdieren te nemen. Het is zeer sterk afhankelijke van de context en die ontbreekt nu grotendeels. Een groot gemis van de onderbouwing m.i.
Ander voorbeeld:
Je kunt ook VVD stemmen en veganist zijn die de auto heeft afgezworen. Dit artikel is op dat vlak vrij suggestief dat dit voorbeeld schier onmogelijk zou kunnen zijn. Toch een onbewuste vorm van de Nederlandse hokjesgeest?
line 5
Over de paarden bericht over hun haren laten weg halen, wist ik niet. Dank.
Bewerkt: Ik heb vandaag gehoord op het land van iemand (in een dorp), dat er boederijen waren die minder koeien mochten houden (ging om van 1 iemand 20 st) en dat is daar in dat dorp GEEN Mega stallen zoals zij bij FTM als in artikelen beschrijven. Hoe af wat verder geen idee, Maar minder koeien treffen ook de kleine bedrijven. Dus hoe het in werkelijkheid/waarheid is en wat waarheid nu echt is dat/en daar twijfel ik aan. Van Hans Baaij en iemand anders die hier over schrijft.
Lydia Lembeck 12
lineDe kleine boeren die ook nog eens oude rassen fokken, doen dat niet alleen uit liefhebberij. Ze hebben de oude rassen nodig voor de genen. De Friese Holsteiner koeien worden/zijn kapot gefokt. Willen ze dat weer goed krijgen zijn er sterkte genen nodig van de oude rassen.Dat verhaal stond vorig jaar in een krant of tijdschrift en ook op websites.
Oude rassen: https://koeienrassen.startpagina.nl/
line 5
Lydia LembeckMaak je geen zorgen labatorium heeft die rassen genen al in hun handen. Lees politiek. Die manupuleren, uit braak te werksteligen en enz. De bio boeren denken dat zij goed bezig zijn, maar zij verliezen, net zoals jij stelt maar iets anders. Dan houden we onze mond maar over het weer.Hans Baaij stelt, u kan kiezen, nee. Flauwekul. De politiek gaat mee in deze verondersteld/werkelijkheid, die is gefabriciteerd. En als nog mag u kiezen. Wat een lachertje. Hans heeft het over iets kleins maar zij gaan maar niet over de werkelijkheid. Ik zeg even niets over dat boeren en kwekers nu via subsiedie geld kunnen verdienen, Ze doen, ook gehoord van...
Chris Eikelboom 4
Verder vind ik dit een uitstekend onderwerp voor FTM waarbij bedrijven, organisaties, personen of in dit geval politieke partijen uitgelicht worden waarbij geld(of politieke deelname) vaak belangrijker is dan dierenwelzijn.
Voor politieke partijen is geld niet direct de rede en in het geval van D66 zal de coalitie deelname vooral belangrijke afweging zijn waarom ze hun eigen standpunt of 'idealen' ineens weggooien. Zo was D66 ook een voorstander van het referendum en nu ineens voor afschaffing? Blijkbaar vinden ze 'meeregeren' belangrijker dan je eigen standpunten/idealen verdedigen waarmee ze kiezers in eerste instantie overtuigen.
Ik hoop meer van deze analyses te zien waarbij stemgedrag & politieke programma's met elkaar vergeleken worden om een zo objectief mogelijke analyse te geven.
Peter Ravestein 4
Het zou pas raar zijn als FTM geen aandacht zou schenken aan de voorkeur van politieke partijen voor wat betreft dierenwelzijn.
Annemiek van Moorst 11
Wie slecht voor (wilde) dieren zorgt en bioindustrie steunt, zorgt slecht voor alles en iedereen en is een bedreiging voor de planeet. Slechts de eigen portemonnee wordt gevuld door deze kortzichtige mensen.
MaartenH 10
De raakvlakken met de politiek komen dus vaak in beeld. Om dat geloofwaardig te kunnen doen is een zekere politieke neutraliteit van groot belang. Je baseren op neutrale thema's, zoals het financieel-economische, versterkt je geloofwaardigheid.
Door je meer politiek te engageren, verlies je geloofwaardigheid. Een belangrijk aantal lezers lijkt dat politieke engagement aan te moedigen, maar wat je doet is een bubbel creëren. De mensen in de bubbel vinden het prachtig, maar de invloed buiten de bubbel houdt op. Je wordt weggezet, oh daar heb je die weer..
Nogmaals, dat staat los van wat ik verder inhoudelijk van het stuk vind.
squarejaw 5
Een ander aspect is dat dit in de gehele EU zal dienen te worden ingevoerd. Zo niet, dan moet Nederland zijn agrarische sector middels hoge heffingen tegen goedkope bio-industriële importen beschermen. Maar dan zijn de rapen in Brussel gaar...
marcel 7
squarejawZo kan de regering:
- extra verlaagd btw-tarief invoeren voor aardappelen, groente en fruit (Spanje).
- het stunten met prijzen van bijv. vlees door supermarkten verbieden (België).
- verbieden gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (Frankrijk).
- onmiddellijk stoppen met versoepelde mestregels (rest van EU).
- supermarkten en fabrikanten stimuleren volledig over te stappen op producten met 3* beter leven keurmerken (nu al in NL).
- koude sanering in bijv. de varkenssector subsidiëren (ook al gedaan in NL).
Naar mijn mening is er vooral sprake van gebrek aan politieke wil, terwijl de omschakeling ook veel kansen biedt voor de sector, zoals betere prijzen.
Hans Baaij 4
marcelheb je misschien meer informatie over België en een verbod op het stunten met prijzen van bijvoorbeeld vlees? Alvast dank. Hans
marcel 7
Hans BaaijIn haar commentaar van NRC van 26 juni 2017 schrijft NRC: "Wie vlees eet, zal zich moeten realiseren dat de lage vleesprijs een van de oorzaken is van de misstanden in slachterijen. Zorgvuldig werken kost tijd. Tijd is geld. Niet alleen het falend toezicht van de NVWA, ook de kiloknallers en de lage supermarktprijzen liggen aan de basis van de ellende die dieren in slachterijen worden aangedaan."
Mijn punt is dus dat betere prijzen veel onnodig dierenleed kunnen voorkomen en ook de situatie van de boeren flink kan helpen verbeteren.
Om dat te bereiken KAN Nederland het stunten met prijzen van vlees (en zuivel) verbieden, bijvoorbeeld op eenzelfde manier als België.
Het gaat in België om een algeheel verbod op het stunten met prijzen buiten 2 vaste perioden ('solden') in het jaar om. Meer hierover kun je vinden op de volgende website: https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/vormen-van-verkoop/solden-koopjes
Overigens is ook uitverkoop in België aan strenge regels gebonden: https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/vormen-van-verkoop/uitverkoop
Met dier- en boervriendelijke groet,
marcel
Jan Smid 8
https://www.youtube.com/watch?v=_NndSy2JR3c&t=488s
Gelukkig dat dieren nog muziek waarderen
https://www.youtube.com/watch?v=eYyWyHrGn_k