
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
DNB-president Klaas Knot worstelt met zijn tablet. DNB, het CPB en de AFM spraken elkaar begin juni 2020 over macro-economische risico's © ANP / BART MAAT
Digitale munt van DNB is geen serieus wapen tegen de almacht van de banken
Tien jaar na de kredietcrisis, en aan de rand van een volgende wereldwijde financiële crisis, staat de politiek voor een fundamentele keuze. Blijven we ons vastklampen aan roekeloze bankiers die de belastingbetaler voor de schade laten opdraaien als zij een misser maken? Of kiezen we voor een veilig alternatief? Martijn van der Linden pleit voor de introductie van een publieke, digitale bewaarplaats voor geld – los van de banken, en los van risico’s.
Woensdag praat de Tweede Kamer over ons geldstelsel, dat volgens velen structureel anders moet worden ingericht. Ideeën zijn er genoeg. Een daarvan is de oprichting van een publieke depositobank, zodat de burger zijn geld zonder risico kwijt kan bij een overheidsinstelling en niet per se vastzit aan een commerciële bank. Volgens een opinieonderzoek van het televisieprogramma Radar is maar liefst 81 procent van de Nederlanders voor de komst van een staatsbank. Een ander idee is de introductie van een digitale munt door De Nederlandsche Bank (DNB), eveneens bedoeld als alternatief voor de gebruikelijke bankrekening.
Zelfs De Nederlandsche Bank is tegenwoordig positief over het invoeren van een risicovrij digitaal betaalmiddel. Dat is opmerkelijk omdat de toezichthouder eerdere initiatieven nogal eens dwarszat. De vraag is nu: waarom maakte De Bank deze draai? En ook: Wat doet de Tweede Kamer? Krijgt ze Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, zover om afscheid te nemen van zijn oude, vertrouwde rol als beschermheer van de banken?
In de kredietcrisis van 2008 blijkt dat het omvallen van too-big-to-fail-banken leidt tot ineenstorting van de digitale geldhoeveelheid en betaalinfrastructuur. Overheden kunnen niet veel anders dan banken redden met belastinggeld. Sindsdien is er discussie over hervorming van het monetaire systeem. In de eerste jaren na de bankenredding komen economen met diverse voorstellen met titels als Full reserve banking, Narrow banking, Limited purpose banking en Sovereign money. Allemaal willen ze een geldsysteem dat by design stabiel en veilig is, en dat er bij banken een gezonde balans ontstaat tussen risico en beloning.
Redden met belastinggeld
Politici beperken zich na de financiële crisis tot het streven naar nog meer en ‘betere’ regelgeving. Daarom pogen burgers in diverse landen structurele hervorming op de politieke agenda te krijgen. Zo zijn er het Britse Positive Money (2010), het Zwitserse MoMo (vooral bekend van het Vollgeld Initiative in 2011) en het Nederlandse Ons Geld (2012). Nu zijn er wereldwijd wel dertig van dergelijke campagne-organisaties.
In 2015 verzamelt het Ons Geld 110.000 steunbetuigingen voor een uitnodiging aan de Tweede Kamer om kritisch te kijken naar ons op schulden gebaseerde geldstelsel. Volgens de initiatiefnemers is een stabieler monetaire systeem nodig, en moet geldschepping alleen mogelijk zijn in het algemeen belang − niet uit commerciële overwegingen. Ze vinden dat de overheid moet zorgen voor een alternatief voor de bankrekening omdat (digitaal) geld daarmee veiliger wordt. En de overheid zou banktegoeden moeten de-monetariseren door het afschaffen van de privileges van banken zoals hun exclusieve toegang tot krediet van de centrale banken en tot het depositogarantiestelsel (DGS).
De overheid zou banktegoeden moeten de-monetariseren door het afschaffen van de privileges van banken
Stichting Full Reserve kiest een pragmatischer koers. Zij wil het systeem verbeteren door de oprichting van een private depositobank, die zich enkel bezighoudt met betaalverkeer en die betaalrekeningen aanbiedt zonder kredietrisico. Het toevertrouwde geld wordt dan dus niet gedekt door leningen, maar voor 100 procent door de reserves van de centrale bank. Zo zou iedereen (met een omweg) toegang krijgen tot veilig digitaal geld en ontstaat een betaalstructuur die nooit too big to fail kan worden.
De Tweede Kamer spreekt in 2016 unaniem steun uit voor een instelling die geld in digitale vorm bewaart. Full Reserve gaat vervolgens – met de Kamermotie onder de arm – in gesprek met de Nederlandsche Bank over de juiste vergunningen voor de oprichting van een private depositobank, maar dat leidt tot niets. De initiatiefnemers worden jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Van de minister van Financiën naar de Nederlandsche Bank, en van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) weer terug naar de minister van Financiën. Geen van de financiële autoriteiten steekt zijn nek uit voor een depositobank met een gepaste vergunning. Jeroen Dijsselbloem, toen nog de minister, belooft uiteindelijk dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) helderheid gaat scheppen.
Met die belofte van Dijsselbloem heeft de Raad twee opdrachten voor onderzoek naar het geldstelsel. Een naar de mogelijkheden van een depositobank, en een naar onder meer de geldscheppingswinst van banken en alternatieve geldstelsels, waar de Kamerleden Arnold Merkies (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) in 2016 om hadden gevraagd.
De Raad neemt de tijd. Het onderzoek neemt bijna drie jaar in beslag. In de tussentijd worden twee nieuwe varianten geopperd: een central bank digital currency (CBDC) en een publieke in plaats van private depositobank. Economen van de Bank of England publiceren in 2016 het eerste rapport over digitaal centralebankgeld en in de jaren erna volgen er honderden andere publicaties. Inmiddels zegt 80 procent van de centrale banken met digitale munteenheden bezig te zijn. In de meeste gevallen zouden huishoudens en bedrijven de mogelijkheid krijgen een rekening te openen bij de centrale bank, waardoor ze dus toegang hebben tot publiek digitaal geld. Commerciële banken hebben die toegang al.
Omdat het – ondanks de unanieme steun van de Tweede Kamer – niet lukt met de private depositobank van Full Reserve dient Kamerlid Mahir Alkaya (SP) eind 2018 een initiatiefnota in voor de oprichting van een publieke depositobank. Alkaya vindt het onacceptabel dat Nederlanders niet de mogelijkheid hebben om hun geld risicovrij te bewaren in een digitale vorm. Hij wil dat de overheid haar burgers een digitale kluis aanbiedt, een rekening waarmee ze 100 procent veilig kunnen sparen en betalen. Maar ook zijn poging strandt. Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, en de Tweede Kamer geven geen prioriteit aan het bespreken van zijn nota.
Ruggengraat van de economie
Als de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid begin 2019 eindelijk met haar rapport komt, wordt niemand echt wijzer. De Raad noemt een volledige overgang naar een publiek geldsysteem ’een ongewenst experiment met het monetair-financiële systeem, de ruggengraat van de economie.’ Een conclusie die trouwens nauwelijks aansluit op haar eigen analyse want daarin stelt de Raad vast dat er sprake is van ongecontroleerde groei van geld en schuld (omdat de huidige remmen onvoldoende werken) en dat er een publiek-private onbalans is.
In zijn boek Ontspoord Kapitalisme (2020) kraakt voormalig CDA-minister Bert de Vries de conclusie van de Raad. Het argument van een ongeëvenaard experiment met de ruggengraat van de economie klinkt ‘ongetwijfeld als muziek in de oren van de belanghebbenden bij het huidige systeem,’ schrijft De Vries, maar: ‘Het argument verlies echter aanzienlijk aan overtuigingskracht doordat het juist de zorgen over de huidige staat van die ruggengraat zijn die de aanleiding vormden het alternatief te presenteren.’
Paradoxaal genoeg stelt de Raad wel een experiment voor. Ze bepleit de introductie van ‘een veilige haven voor banktegoeden’, want die zou bijdragen aan meer verantwoord gedrag van bankiers, en aan het afremmen van de ongecontroleerde groei van geld en schuld. Maar de Raad geeft geen concrete aanbevelingen, zoals de Dijsselbloem had beloofd. Ze laat in het midden hoe die ‘veilige haven’ er dan uit moet zien: als een private depositobank, als een digital currency van de centrale bank, of als een publieke bewaarinstelling.
Als de Tweede Kamer in de zomer van 2019 het WRR-rapport in een rondetafelsessie bespreekt, blijken de aanwezige bankiers, wetenschappers en vertegenwoordigers van organisaties als Ons Geld en Full Reserve zich allemaal uit te spreken vóór het ‘veilige alternatief’ dat de Raad aanbeveelt. Alleen de Nederlandsche Bank houdt zich afzijdig. En het kabinet slaat de aanbeveling in de wind.
In een kabinetsreactie schrijft minister Hoekstra dat private partijen ‘binnen de geldende juridische kaders gefaciliteerd dienen te worden.’ Bovendien, meent hij, biedt het huidige systeem ‘aan burgers de mogelijkheid om geld publiek verankerd veilig te stallen via het depositogarantiestelsel.’ Hoekstra gaat zich dus niet inzetten voor een publieke bewaarinstelling. Het kabinet meent dat een private depositobank binnen de bestaande wetten kan worden opgericht. Merkwaardig, want de Nederlandsche Bank zegt dat dit binnen ‘de geldende juridische kaders’ juist niet mogelijk is.
Bijzonder is dat Hoekstra de principes van de markteconomie los lijkt te laten
Eveneens bijzonder is dat Hoekstra de principes van de markteconomie (keuzevrijheid, marktwerking) los lijkt te laten. In plaats daarvan kiest hij voor steeds meer bescherming en meer regulering van banken. Het ministerie (en de Nederlandsche Bank) laadt hiermee de verdenking op zich vooral de belangen te verdedigen van een kleine groep – een oligopolie – van banken.
De minister besluit zijn reactie met de volgende belofte: ‘Het kabinet heeft het belang van onderzoek bij DNB onder de aandacht gebracht. DNB heeft in reactie hierop aangegeven onderzoek te doen naar digitaal centralebankgeld. Het kabinet kijkt uit naar de uitkomsten hiervan en hoopt deze begin 2020 tegemoet te kunnen zien. Het kabinet zal verder onderzoek en/of vervolgstappen ondersteunen.’ Dit slot doet vermoeden dat de minister en De Nederlandsche Bank in een een-tweetje hebben afgesproken dat digitaal centralebankgeld de gewenste richting is, en niet een private of publieke depositobank. Het is lastig vast te stellen op welke gronden deze achterkamertjeskeuze is gemaakt.
Radicale draai
En dan neemt De Nederlandsche Bank in haar rapport van april dit jaar een grote stap. Ze hield zich tot nog toe afzijdig in de maatschappelijk discussie over hervorming van het geldstelsel. Maar nu neemt ze ‘een positieve grondhouding’ in tegenover digitaal centralebankgeld. Mocht de Europese Centrale Bank daarmee willen experimenteren dan is De Bank bereid binnen de eurozone een voortrekkersrol op zich te nemen. Dit is een vrij plotse en radicale draai.
De Bank pleit primair voor behoud van publiek geld voor algemeen gebruik. Digitaal centralebankgeld ziet ze als een alternatief voor contant geld, als een back-up voor privaat giraal geld en als een concurrent voor toekomstige private munten als de Libra (de digitale munt van Facebook). De Bank brengt de behoefte aan een veilige geldhaven dus niet in verband met een gelijker speelveld op de financiële markt, niet met (on)verantwoord gedrag van bankiers, en niet met het beperken van de creatie van geld en schuld, zoals de WRR allemaal wel deed.
En zoals ook de Zweedse centrale bank dat doet. Gabriela Guibourg, hoofd betalingsbeleid van de Riksbank, ziet de digitale munt e-krona niet als een alternatief voor fysiek geld maar juist als een alternatief voor de bankrekening. Volgens haar zijn banken er zelf verantwoordelijk voor dat ze het vertrouwen van ‘het volk’ niet verliezen. De Riksbank is dus bereid om met haar digitale munt de banken aan marktdiscipline bloot te stellen, waar de Nederlandsche Bank een digitale munt alleen ziet als alternatief voor cashgeld. De Bank denkt bovendien aan een limiet van 3.000 euro. Hierdoor is haar digitale geld dus helemaal geen serieus alternatief voor de bankrekening, en zullen banken echt niet worden gedwongen op zoek te gaan naar financiering op de markt.
DNB beweert maatschappelijk debat van belang te vinden, maar gaat nauwelijks in op dat debat en helemaal niet op de consensus die allang is bereikt
De doelstellingen van de Nederlandsche Bank zijn dus nogal eng. Dit wordt vooral veroorzaakt door blikvernauwing. In de literatuurlijst van haar rapport staan 59 verwijzingen: 40 naar monetaire instellingen (De Bank zelf, andere centrale banken en internationale monetaire grootheden) en 13 naar wetenschappers (onder wie 2 centrale bankiers). Slechts 3 keer verwijst de literatuurlijst naar maatschappelijke organisaties, en 3 keer naar private partijen. De Bank beweert het maatschappelijk debat van belang te vinden, maar gaat nauwelijks in op dat debat en helemaal niet op de consensus die allang is bereikt – namelijk dat er een veilig alternatief voor de bankrekening nodig is.
Het rapport kent significante tekortkomingen. Om te beginnen maakt De Bank met een rapport over digitaal centralebankgeld impliciet de keuze voor digitaal centralebankgeld, vermoedelijk daartoe aangezet in het een-tweetje met Hoekstra. Alternatieve manieren om te komen tot veilig digitaal geld − met een private depositobank of met een publieke bewaarinstelling − worden niet eens besproken. Digitaal centralebankgeld lijkt daarnaast ook een aantal (voor de hand liggende) nadelen te hebben: toezicht en uitvoering komen bij één partij te liggen (DNB), wat leidt tot de problematische situatie dat toezichthouder en concurrent één zijn. Een ander nadeel is dat een digitaal centralebankgeld zeer waarschijnlijk veel moeilijker tot stand te brengen is dan een publieke of private depositobank. Dit brengt een belangrijk risico met zich mee: eindeloos gesteggel tussen de Europese en de nationale centrale banken en uitstel van ‘structurele’ hervorming voor nog eens tig jaar.
En dan is er nog een nadeel, namelijk dat de ontwikkeling van een ‘veilige geldhaven’ wordt onttrokken aan democratische controle, terwijl het gaat om de marktordening: bij uitstek een verantwoordelijkheid van de politiek. Ook gezien de dreiging van digitale munten van techbedrijven, digitale varianten van de Chinese renminbi en de Amerikaanse dollar, is het wenselijk dat Nederlandse en Europese politici er bovenop zitten.
Een andere tekortkoming van het DNB-rapport is dus dat de doelstellingen van een ‘structurele’ hervorming nogal eng worden gedefinieerd. Hierdoor zal de beoogde metamorfose nauwelijks kunnen bijdragen aan meer keuzevrijheid, meer marktwerking en minder complexiteit. Ook hiermee gaat De Bank voorbij aan wat de maatschappij graag wil. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze tien jaar discussie onder het tapijt veegt. Met haar enge hervormingsdoelen lijkt De Bank de kritiek te bevestigen dat centrale banken vooral bezig zijn met het beschermen van hun eigen positie en die van commerciële banken. Niet met het algemeen belang.
Wopke Hoekstra is aan zet, maar of hij in actie komt is zeer de vraag. De afgelopen acht jaar hebben hij en zijn voorganger Dijsselbloem geen initiatief genomen om wat dan ook ‘structureel te hervormen’. Telkens wanneer er iets fundamenteels op tafel ligt, ligt de bal stil – of wordt die buiten het veld getrapt. Daarom is het zaak dat de Tweede Kamer woensdag in actie komt.
Fragiel geld
Om te beginnen is er de motie van toen nog Kamerlid Wouter Koolmees, die pleit voor de vrijheid om te kunnen sparen bij een instelling die het geld puur digitaal bewaart. Ze is in 2016 unaniem aangenomen, maar de afgelopen vier jaar is er geen enkele progressie geboekt.
En dan zijn er de drie alternatieven. Waarvan één, digitaal centralebankgeld, leidt tot onnodige complexiteit, het moeilijkst te realiseren is, en zich ontwikkelt zonder democratische controle.
Een eenvoudiger, makkelijker en democratischer alternatief buiten de centrale bank om – maar wel onder toezicht van de centrale bank – is realistischer. De Tweede Kamer zou het voorstel voor een ‘publieke bewaarinstelling’ kunnen omarmen – dan neemt ze the lead en komt er druk op Financiën, op de Nederlandsche Bank en op de Europese Centrale Bank.
Ten slotte is er deze vraag: Bepaalt een uitvoerder welke structurele hervormingen nodig zijn of de wetgever? Invoering van een vorm van publiek, digitaal geld betreft de ordening van de markt. Dat is een politieke verantwoordelijkheid, niet die van een centrale bank. Een meer algemene vraag is waarom de minister en de Tweede Kamer zo afwachtend zijn. Het belang van diversiteit en marktwerking in het monetair-financieel systeem wordt inmiddels breed erkend. Een decennium van meer regels heeft vooral geleid tot meer complexiteit en bestendiging van de status quo.
Een publieke bewaarinstelling is ook de sleutel tot meer keuzevrijheid, meer marktwerking en minder complexiteit
Een publieke bewaarinstelling is zo aantrekkelijk omdat het niet alleen veilig digitaal geld en een veilige digitale betaalinfrastructuur mogelijk maakt (en monetaire stabiliteit verbetert), maar ook de sleutel is tot meer keuzevrijheid, meer marktwerking en minder complexiteit.
Ruim tien jaar na de financiële crisis – en middenin de coronacrisis – staan we voor een cruciale keuze: doorgaan op het pad van fragiel geld en de bescherming van banken met steeds meer ‘betere’ regels? Het pad naar nog meer complexiteit en ondermijning van marktwerking? Of nemen we een afslag, en kiezen we voor een geleidelijke introductie van veilige betaalrekeningen bij een publieke bewaarinstelling? Daarna kunnen de regels worden versimpeld en garanties worden afgebouwd. Op de financiering van banken kan marktwerking worden toegepast.
Achter de schermen lijken minister Hoekstra en De Nederlandsche Bank al te hebben gekozen voor het huidige pad. Ze verdedigen vooral de status quo en nemen daarmee het risico dat het vertrouwen in politici, toezichthouders en banken verder afneemt.
De Tweede Kamer is op 24 juni aan zet. Gaat die de minister en de Nederlandsche Bank naar de goede afslag dirigeren?
Martijn van der Linden onderzoekt de digitalisering van geld. Hij is lector New Finance aan de Haagse Hogeschool, promovendus aan de Technische Universiteit Delft, en voorzitter van Stichting Ons Geld. Voor de liefhebber is een uitgebreide versie van dit artikel met literatuurverwijzingen hier te vinden.
88 Bijdragen
Bart Klein Ikink 6
Hebben ze al nagedacht wat voor functie dit soort geld in financiële markten gaat krijgen? Ze voelen wel nattigheid want:
"De Bank denkt bovendien aan een limiet van 3.000 euro."
Dat maakt het alleen maar erger. Als de marktrente negatief zou zijn, snap je wel dat dit tot problemen gaat leiden.
Beter is het om het idee van centrale bankgeld los te laten en contant geld te laten dekken door kortlopende overheidsleningen.
Dan kan de marktrente daarop van toepassing zijn en kun je dit geld onbeperkt aanhouden als je wilt.
Voor deze veiligheid betaal je dan wel een negatieve rente.
In de huidige situatie (dreigende economische crisis) zou de rente op kortlopende staatsleningen wel -5% kunnen zijn.
Dus dat betekent dat contant geld ook in waarde daalt. Maar zo is de crisis ook snel voorbij, zie:
https://www.naturalmoney.org/blog/180619.html
Al Dam 3
Bart Klein IkinkArjan Dam 1
Bart Klein IkinkDe ECB had in mijn ogen nooit rentes negatief mogen maken. Het is een enorm symptoom dat er in het huidige stelsel iets mis is. In een goed-werkend systeem betaalt niemand om geld aan iemand anders uit te lenen, zeker niet als het digitaal is.
Bart Klein Ikink 6
Arjan DamAls je contant geld zou afschaffen en centrale bankgeld zou kunnen belasten aan 12% per jaar, dan kan de markt zijn werk doen en de ware marktrente tonen.
Het feit dat dit niet mogelijk, is precies dat wat er mis, en is dus ook de reden van alle ellende. Al het andere is bijzaak.
Het is helaas geen simpel verhaal, maar een korte, niet al te moeilijke, uitleg vind je hier:
https://www.naturalmoney.org/short.html
Henk Zoer 7
Arjan Damhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Wörgl
Negatieve rente kan een stimulans zijn om op korte termijn de economie een boost te geven. Maar het is geen structurele oplossing. Bart gaat steevast voorbij aan de spaarfunctie van geld. Negatieve rente op je spaargeld is gewoon diefstal.
Maurits Bruel 1
Arjan DamAl Dam 3
Paar vragen en opmerkingen:
1 Waardoor wordt geld tegenwoordig gedekt? De goudstandaard is volgens mij allang losgelaten. Hoezo risicoloos?
2 wat als er behoefte is aan meer financiering dan er aan dekking is? Dit werkt mogelijk contraproductief tov economische ontwikkeling
3 wat is geld tegenwoordig? Vroeger had je munten met een intrinsieke grondstof waarde. Daarna kwamen er schuldpapieren, gebaseerd op dekking in de bank. In de jaren 70 is ook dit losgelaten en werden er hefboom constructies opgezet, waarbij men er van uit ging dat niet iedereen tegelijk zijn geld op zou nemen. Dit werkt zolang men vertrouwen heeft in geld uitgegeven door banken. Dit vertrouwen is in mijn ogen misbruikt door banken. De reden hierachter is dat men omwille van targets en bonussen bereid is geworden om oneigenlijke risico's te nemen met schuldpapier. (Er is immers geen 100% dekking meer, dus schuld). Tegenwoordig is alles digitaal bijna en is bijdrukken een kwestie van een nummer invullen en een druk op de knop. Conclusie, geld is tegenwoordig niets waard en is puur gebaseerd op blind vertrouwen dat gebakken lucht morgen nog iets waard is, zonder enige dekking. Dit gaat goed zoland het pyramide spel groeit.
4 waarom zou men vanuit de politiek op deze nieuwe structuur tegen zijn? Ik denk dat dit een heel interessante vraag is. Ik had het in punt 3 over een pyramide spel gebaseerd op vertrouwen. Wat als onder de burgers het vertrouwen afneemt in geld? (Wat nu juist de discussie is) wat zijn de implicaties op ons systeem zonder dekking? Ik denk dat daar een gedeelte van het antwoord ligt op waarom. Naast misschien de banen caroussel.
Elmar Otter 6
Al Dam2: meer vertrouwen;
3: schuld.
Al Dam 3
Elmar Otter5 meer schuld 🙂
1 dus er is hoe dan ook meer schuld, terwijl er gesuggereerd wordt dat met een publieke institutie het geld geen schuld meer is.
2 nog meer schuld
3 nog veeeeel meer schuld
Maar even serieus. Op zich hoeft schuld geen issue te zijn zolang er "iets" tegenover staat. Dat kan iets fysieks zijn van gelijke waarde, maar ook "iets" zijn wat extra dienstenwaarde of productie capaciteit oplevert (meer fysieke waarde creatue3)
Wat er fout gaat, in mijn ogen met de huidige schulden is dat ze nergens op gebaseerd zijn. Bedoelend, dat er geen waarde mee gemaakt wordt maar simpelweg bijgedrukt wordt . Het rare is, dit zou tot enorme inflatie moeten lijden maar het geld stroomt ergens weg. In mijn ogen of naar grootgeld bezitters en/of naar nieuwe schulden(pyramide)
Robert Schipperhein 3
Al DamElmar Otter 6
Al DamDie schulden zijn dus wel ergens op gebaseerd. Het gecreëerde geld is toekomstige productiviteit die naar voren gehaald wordt.
Als het om QE gaat dan is dit anders. Dat geld gaat naar de financiële wereld. Die doen er niets anders mee dan met financiële producten weer geld verdienen. Dat staat volkomen los van de echte economie. Vandaar dat het ook geen inflatie in de gewone producten en diensten oplevert. De inflatie is er wel degelijk in de vorm van hogere prijzen voor aandelen en vastgoed en andere financiële producten.
De QE dient wat mij betreft ook geen enkel nut. De financialisering dient ook geen enkel doel - behalve het rijk maken van een groep bankiers - en dient - wat mij betreft - dan ook verboden te worden.
Ad Van Heeswijk 6
Elmar OtterElmar Otter 6
Ad Van HeeswijkOp moment van lenen ontstaat er dus 100.000 euro uit het niets. Dat is dan een vordering van de bank op de hypotheekverstrekker. Dat houdt in dat er elke maand € 277,78 afgelost wordt op die lening (los van rente). Bij elk aflosmoment verdwijnt er dat bedrag weer uit de geldcirculatie. Dat geld had anders gebruikt kunnen worden om iets te kopen - lees productiviteit. Dat bedrag is van het inkomen van die persoon niet beschikbaar om te investeren, een product te kopen of een dienst af te nemen.
Vandaar dat ik spreek van toekomstige productiviteit die naar voren wordt gehaald.
(overigens mis ik in de uitleg van hoe geld gecreëerd wordt door banken altijd dat het bij aflossen weer vernietigd wordt).
Ad Van Heeswijk 6
Elmar OtterMaar als hij het geld niet hoefde af te lossen en niet spaarde in de toekomst maar iets kocht of een dienst afnam, dan komt hij nooit aan een huis. Of zie ik dat verkeerd?
Elmar Otter 6
Ad Van HeeswijkRoland Horvath 7
Zo is er de aanname dat een negatieve rente een positieve uitwerking heeft op de economie.
De negatieve rente is er om grote ondernemingen zoals de banken gratis geld te geven. Dezelfde reden als de QE, de geldcreatie van de ECB, die gepresenteerd en aanvaard wordt als de redding van de EU maatschappij. Een inflatie van 2% heeft ook dat effect, het geleende geld ontwaardt daardoor met 2% per jaar.
Dat alles gaat uit van de veronderstelling dat de economie aantrekt als de ondernemingen geld krijgen, een misvatting. De ondernemingen produceren meer of investeren uitsluitend als ze een winstverwachting hebben. Dat hangt af van de koopkracht van consumenten en investeerders.
Het geld daarvoor moet komen van hogere bedrijfslasten: Lonen en bedrijfsbelastingen.
Als de productie kan toenemen door een overcapaciteit hoeven de prijzen niet te stijgen.
Het door de bedrijven betaalde geld komt bij hen terug als bestedingen van consumenten en investeerders. De bedrijven zijn pas bereid om hogere bedrijfslasten te betalen als de overheid hen daar toe verplicht. De neoliberale EU overheden doen tegenwoordig het omgekeerde wat dus een recessie kan veroorzaken.
In de geldkringloop kan het geld dus niet komen van de burgers, van de consumenten.
En ook niet van geldcreatie door de ECB of de private banken.
Dat de superrijken meer belastingen moeten betalen klopt maar dat is hier geen oplossing.
2- Krediet verlening kan ook uitsluitend door de overheid. Aandelen kunnen bij de private banken blijven. Door het feit dat de overheid geen winst moet maken is er geen risico van niet terug betaalde kredieten. Wat de concurrerende private banken wel parten speelt.
De overheid heeft dan uitsluitend de plicht de kredieten aan de meest passende consumenten en bedrijven te geven.
Sparen, betalen en krediet verlening moeten gecollectiviseerd worden. Zoals openbare orde en veiligheid.
Henk Zoer 7
Roland HorvathZo is er de aanname dat een negatieve rente een positieve uitwerking heeft op de economie.'
Waar haal je deze relatie vandaan? De bedoeling van een veilige bewaarplaats voor geld is nu juist dat daar geen rente op gegeven wordt, ook geen negatieve.
Op dit moment is het geldstelsel in handen van private partijen die er winst mee maken. Daarom is 'geld' zo verbonden met 'economie'. En moet de 'economie' oneindig groeien om de huidige manier van geldscheppen in stand te houden. Daarom is ook inflatie nodig.
Maar geld is meer dan economie. Geld heeft ook een spaarfunctie en die functie wordt genegeerd in het huidige geldstelsel. Wanneer er een veilige bewaarplaats voor geld is (met een rente van nul) dan is dat een eerste stap op weg naar een stabieler geldstelsel waarbij geld niet gegijzeld is door private partijen. Inflatie moet naar nul en dat kan gewoon.
Hoognodig dus, die veilige bewaarplaats voor geld. En dan uiteraard niet bij ECB of DNB maar bij een publieke instelling.
HH Manders 4
Als ik dit zie, dan wordt mijn gevoel over de Corona-wet alleen maar slechter. Want dat is een wet waarbij het parlement zichzelf de facto afschaft.
Robert Schipperhein 3
HH MandersHenk Zoer 7
Robert SchipperheinMartijn van den Enden 7
Henk Zoer5%??? Ja, u leest het goed. Waren de rentes ooit zo hoog, denken de jongvolwassenen die meelezen.
Op deze manier kan Henk de eenvoudige middenstander of zijn kleinkinderen die een huis willen kopen zo optimaal mogelijk uitknijpen. Zij moeten maar 6 of 7% ophoesten.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenArjan Dam 1
HH MandersSicco Kamminga 4
HH MandersNico Janssen 7
HH MandersMartin van den Broek 4
Het Nederlandse en Internationale 'speelveld' loopt wat warrig in elkaar over.
Bij mij drong tijdens het lezen de wrange grap zich op van de muis en de olifant op een brug waarbij de muis opmerkt; 'wat stampen we samen toch lekker hé.'
Zolang goed zicht op het internationale krachtenveld dat bepalend is voor monetaire verhoudingen en bancaire activiteiten, de rol van grote financiële centra als Wallstreet, the City maar ook Frankfurt, Zurich/Basel of Shanghai met hun politieke 'patronis' ontbreekt, en waarschijnlijk altijd speculatief zal blijven, is wat in Nederland bedacht wordt hoogstens interessant maar ook zeer riskant in praktische uitvoering.
Een lekker onderwerp om publiekelijk over op te winden..
Een handelsland als Nederland is zeer afhankelijk van de wijdere financiële wereld, haar (zaken)banken moeten de rol kunnen vervullen die van hen wordt verwacht, zelfs wordt opgelegd. De vráág naar financiële diensten en hun 'vermogen' daar aan te beantwoorden is bepalend voor hun bestaansrecht.
Als de WRR vaststeld dat er sprake is van ongecontroleerde groei van geld en schuld omdat de huidige remmen onvoldoende werken en dat er een publiek-private onbalans is moeten 'de remmen' verbeterd worden, niet het gehele voertuig naar de sloop.
Henk Zoer 7
Martin van den BroekHet vehikel is rijp voor de sloop, al een tijdje. Elk uitstel maakt de prijs van een nieuw vehikel hoger.
Martin van den Broek 4
Henk ZoerKwalificaties als rijp voor de sloop en introducties van nieuwe vehikels is populistisch activistische dromerij waar ik me niet bij 'thuis' voel.
Gelukkig zijn er (nog) verstandige mensen te over in Nld met een meer realistische kijk op mogelijke financiële hervormingen., met besef van een grote boze buitenwereld..
Dreiging van de sloophamer is overigens prima.. houdt bestuurlijk verantwoordelijken bij de les en opgewonden wereldverbeteraars lekker bezig...😁
Ik heb nog geleerd dat bij 'creative destruction' de nadruk moet liggen op 'creative' en minder op 'destruction'..
Henk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerNiemand heeft u ooit het paradijs belooft, die u dat voorhouden zijn gevaarlijke fantasten.
Geen enkel paradijs was ooit 'stabiel en toekomstbestendig' 😇😁
Henk Zoer 7
Martin van den BroekCo Pater 7
Martin van den BroekGeen enkel paradijs was ooit 'stabiel en toekomstbestendig' 😇😁"
Het is goed dat er ook mensen zijn die zich inzetten voor een beter en rechtvaardiger leven.
Beschaving komt niet vanzelf. Maar blijkbaar boeit dat u niet.
Nico Janssen 7
Henk ZoerCo Pater 7
Martin van den Broekgek genoeg is het je blijkbaar ontgaan dat voorstellen zoals die van stichting ons geld juist zeer creatief zijn en de fouten in het systeem op een zeer creatieve manier herstellen.
Het een en het ander, is juist tot wasdom gekomen door een proces van jaren nadenken over een hervorming van de fouten in het systeem.
Dat er mensen zijn die het nu als populisme afdoen, zegt meer over hun eigen populisme en vooroordelen.
Henk Zoer 7
Co PaterCo Pater 7
Henk ZoerDe grootste populisten en demagogen zijn degene die anderen ervan beschuldigen.
Het is de zoveelste in een al lange rij.
En ze zijn allemaal stekeblind.
Gelukkig horen we de kreet: geld is schuld, nu niet meer. Dat is toch wel genoeg weerlegd inmiddels.
Leo Coenders 2
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Leo CoendersMocht u meer cash bezitten wordt het tijd daar een besteding voor te vinden of te spreiden over meerdere banken 😁
Robert Schipperhein 3
Martin van den BroekAls de Euro onderuit gaat, wat heb ik dan aan die deposito-garantie op mijn bankrekeningen? Want dat is toch het risico waar ik me zorgen over maak?
Martin van den Broek 4
Robert SchipperheinEr tussenin wordt doordacht 'doorgemodderd' en zullen opgewonden standjes de dreigingen en onredelijkheden blijven benadrukken.
In het mildste scenario komt er een vervangende valuta en zal uw spaargeld tegen een nieuw vastgestelde koers worden omgerekend. Uw 'recht' is via DNB in feite een staatsgarantie.
https://www.dnb.nl/consumenten/Toezicht/depositogarantiestelsel/dnb213893.jsp
Henk Zoer 7
Martin van den BroekDat DGS dient dan ook te verdwijnen zodat er echte marktwerking in de bankensector gaat komen. Inclusief kans op faillissement zonder redding door de belastingbetaler. Één voorwaarde is wel dat er een risicovrij alternatief voor de bankrekening komt. De veilige bewaarplaats dus. En daar gaat dit artikel over.
Martin van den Broek 4
Henk ZoerDGS is op nationaal niveau probleemloos ingevoerd, spaarders zijn 'veilig' tenzij het gehele financiële kaartenhuis instort.
Marktwerking in de 'sector' is een expeditie naar Mars..
Moet theoretisch kunnen maar gaat voorlopig niet gebeuren..
Ook al willen u en ik dat nog zo graag.
Veilige 'bewaarplaatsen' voor giraal en digitaal geld zullen veel geld onttrekken aan de kasstroom en reserves van Nldse banken.., veel 'inert' geld veroorzaken..
En of Nld dát moet willen..?
Henk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerMee leren leven man.., als je zo veel weet als u zijn er nu eenmaal minder begaafden 🙃
Henk Zoer 7
Martin van den Broekhttps://www.youtube.com/watch?v=6FfCClG6Tuc
Martin van den Broek 4
Henk ZoerMaar terug naar het boeiend onderwerp:
Waar precies in mijn laatste antwoord dacht u ineens;
'Verrek.., die man heeft geen idéé van geld..?
En dat zal ik 'ns effe onbeargumenteerd en in slechte woordkeus laten weten..
Shine a light man..
Henk Zoer 7
Martin van den BroekDoor het DGS en het moeten redden van banken als het misgaat hebben de banken geen motivatie om maatschappelijk bewust, duurzaam en toekomstbestendig te handelen. De winsten zijn voor de banken terwijl de risico's bij de belastingbetaler liggen.
Door te zeggen dat de risico's voor de klanten mooi door het DGS worden afgedekt geeft u de banken een vrijbrief om exorbitant hoge risico's te nemen. En dat zien we. Deutsche Bank heeft nog een 250 miljard aan niet-inbare leningen op de balans staan, terwijl het eigen vermogen dat bij lange na niet kan afdekken. Deutsche Bank is dus technisch failliet. En zo zijn er meer. Als de pleuris uitbreekt (en dat zit er aan te komen) dan zullen de belastingbetalers flink in de buidel moeten tasten om diverse banken te redden. Daarom wil de EU zo graag het ESM. Zodat de keuze om banken te redden al gemaakt is en u en ik het nakijken hebben.
Om banken te bewegen minder risicovolle activiteiten te ontplooien moet het DGS verdwijnen. Ze hebben dan geen door anderen bekostigd vangnet meer. Daarnaast moeten ze gewoon failliet kunnen gaan. Dat zal een stabielere bedrijfsvoering opleveren. Voorwaarde is wel dat mensen een alternatief voor de (commerciële) bankrekening moeten hebben. De bewaarinstelling dus.
Wordt vervolgd...
Henk Zoer 7
Martin van den BroekDie bewaarinstelling zal tot gevolg hebben dat banken geld zien verdwijnen. Ja, dat is zo. Banken moeten vervolgens hun best doen om die 'funding' weer terug te krijgen, of ze moeten kleiner worden. Om het geld weer terug te krijgen zullen ze iets moeten doen, de rente zal omhoog moeten. Ook dit zal een stabielere bankensector opleveren die vanuit de zo ontstane 'marktwerking' veel minder hoge risico's zal nemen. De noodzaak tot redden van banken zal afnemen.
De rente van nu is veel te laag en wordt veroorzaakt door de geldschepping middels kredietverlening. Dat is een pyramidespel wat in zich heeft dat de rente naar nul gaat (in Japan is de rente al ruim 20 jaar nul) en de schuldenbergen onhoudbaar worden. Om dit systeem in stand te houden is af en toe een flinke 'reset' nodig waarna weer opnieuw begonnen kan worden. 1929 was zo'n reset en zo één zit er nu weer aan te komen. De rekening van die reset komt uiteraard weer bij de gewone man terecht: ontslagen, faillissementen, pensioenverlagingen, loonsverlagingen etc. De signalen zijn er al een aantal jaren. Door de geldschepping naar de democratie te halen wordt er nog een slechte motivator voor banken weggenomen. Banken scheppen geld met winstoogmerk terwijl de risico's van teveel geldschepping bij de belastingbetaler liggen. Als de geldschepping naar de democratie verhuist worden banken 'makelaar op de geldmarkt'. Dat kunnen ze heel goed. Maar ze mogen niet meer zelf geld scheppen. Ook dat zal een stabielere bankensector opleveren. Maar nogmaals, een veilige bewaarplaats voor het geld van de gewone man is dan een vereiste.
De eerste stap naar een stabielere bankensector is die veilige bewaarplaats voor geld.
Het is zo dat bij elk artikel hier op FTM over dit onderwerp deze materie uitgebreid bediscussieerd is met alle argumenten over en weer. En telkens komen er weer mensen die een standaard 'economenpraatje' aandragen. Dat is de reden dat ik wat bot op u reageerde.
Martin van den Broek 4
Henk Zoergeldschepping door private instellingen, niet alléén banken is geen piramide spel maar een maximaal flexibele 'methode' om investeringsmiddelen ter beschikking te stellen van zowel private (consumenten krediet & hypotheken) als ondernemingen (investments & operational funding)
Dat heeft geleid tot een ongekend welvarende maar helaas ook een ongelijke en ecologisch beschadigde wereld.
Dat geldcreatie (circulatie) laatste jaren volledig uit de hand is gelopen heeft puur en alleen te maken met menselijke hebzucht en vermeend 'recht' op een bovenmatige levensstandaard, waarin reizen, (te) dure huizen met 120% aflossingsvrije hypotheken, dure elektronische speeltjes etc.. etc... belangrijker waren dan de waarschuwingen dat dit eigenlijk niet kon en verkeerd zou lopen.
O.a. van ondergetekende...
Het meest schrijnende voorbeeld is dat van de H.R.A. dat de Nldse overheid uit politiek zelfbehoud jarenlang niet kon bijsturen, alleen belastingtechnisch verruimen. En iedereen met een beetje opleiding en inkomen vrat gretig mee uit de schijnbare bodemloze ruif, een ongekend hoge schuldenberg veroorzakend.
De banken hebben daar een dienende maar vooral competitieve rol in móéten vervullen en hebben dat inderdaad met verve en vooral oog op financieel eigenbelang gedaan.
Geldschepping tegen 'overvalued collateral' en controle daarop liep langzaam volledig uit de hand, wilde de éne bank niet dan stapte de ánder wel in, risico premies werden gezien als extra inkomsten meer dan een indicatie voor kredietwaardigheid.
In tegenstelling tot u en uw linksige vrinden leg ik dus de wérkelijke 'schuldigen' voor deze ontwikkelingen bij de mensen zélf, de politiek en overheden neer en misschien bij een industrie die geleidelijk van een vraag op aanbod productie is overstapt met slimme reclame drives die onmisbaarheid van hun producten uitventten.
Henk Zoer 7
Martin van den BroekEn je zou je nog verbazen hoe rechts ik ben...
Martin van den Broek 4
Henk Zoermijn sterke indruk nu is dat achter de grove (soms terechte) beschuldigingen aan het adres van de banken 'sector' die pleiten voor een herstructurering in werkelijkheid de politieke wens schuilgaat om geldschepping onder volledige overheids controle te krijgen.
De bankensector niet 'stabieler' te maken maar beter te kunnen controleren. Meer invloed op de wereldwijd groeiende kapitaal behoefte te verkrijgen, de illusie die kunnen sturen..
Veilig (giraal en digitaal) geld is immers een illusie, want onder wiens toezicht komen de 'veilige' banken die geld aan de circulatie onttrekken en in een veilige 'kluis' stoppen' en wat garanderen ze dan? Bescherming tegen inflatie?
Die politiek 'wens' is een golf van kwijtschelding of uitsmering van schulden te entameren waarvan de praktische gevolgen niet te overzien zijn. Elke geleende euro kent immers een 'eigenaar' die eigendom ziet verdampen (pensioen- of investeringsfondsen?) daar op z'n minst niet aan mee wil werken.
Voorziet u een financieel/economische crisis vanwege vermeende onhoudbaarheid van schulden, ik voorzie dat die crisis vrijwel zeker wordt opgeroepen op door zulke politieke 'acties'.
Directe overheidsbemoeienis met het bankwezen is nachtmerrie van elke financieel liberaal, en zeker van mij die ruim 30 jaren heeft gewerkt met de stroperige en corrupte besluitvorming van overheidsbanken. Inventieve geldschepping (financiering) door de overheden is nooit en nergens een succes geweest.
Dat de financiële wereld aan herijking toe is is duidelijk, in tegenstelling tot u denk ik echter dat banken daar een doorslaggevende rol in hebben en dat hen verzwakken door geld veilig in kluisjes te verstoppen een onzalig i.pv. prima idee is.
Henk Zoer 7
Martin van den Broekhttps://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Co Pater 7
Leo CoendersCo Pater 7
Martin van den BroekAls je niet in staat bent inhoudelijk te reageren, dan kun je dat ook beter nalaten.
Martin van den Broek 4
Co PaterHenk Zoer 7
Martin van den BroekRik van Dongen 4
Martin van den BroekDeze reactie van Martin geeft misschien gedeeltelijk antwoord op deze vraag uit het artikel.
R. Eman 8
Martin van den BroekZegt u daarmee dat banken het geld van het publiek nodig hebben om de rol van zakenbank te kunnen vervullen?
Martin van den Broek 4
R. EmanVraag is of een land zich kan veroorloven de 'spelregels' voor haar banksysteem daarmee een belangrijk deel van de kasstroom eenzijdig te wijzigen of zelfs droog te leggen.
Daar is politiek bezien terecht wel huiver voor..
R. Eman 8
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
R. EmanKasstroom en liquiditeit zijn sterk related..
Het pleidooi voor 'veilige' banken gaat m.i. ook niet echt om de kleine spaarders of rekeninghouders.. daar bestaat het D.G.S. immers al voor..
Het enthousiasme en de stille weerstand die het idee oproept wijst op veel grotere belangen en politieke interesse.
Misschien stof voor een volgend artikel..?
Henk Zoer 7
R. EmanAls je je wilt inlezen/inkijken dan kan ik je de volgende boeken/presentaties aanbevelen:
https://www.youtube.com/watch?v=0fvuL_sowiQ
https://www.youtube.com/watch?v=CuunNjALozo
https://www.youtube.com/watch?v=CMVkZyxcTEY
https://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
https://www.youtube.com/watch?v=wKIT-GcmxsU
https://www.youtube.com/watch?v=YLFehuuduPQ
https://www.bol.com/nl/f/geld/9200000011255116/
https://www.bol.com/nl/f/geldmoord/9200000002308415/
https://www.youtube.com/watch?v=UoyafEdm9Rs
Martin van den Broek 4
Henk Zoerop iemands schouders staan maakt je niet echt groter..
Mijn docent in London zei eens dat hoe meer iemand van 'het net' citeert hoe minder hij zelf van het onderwerp begrijpt..
Zit wel wat in toch..? 😂
Henk Zoer 7
Martin van den BroekSoms zijn buitenstaanders nodig om veranderingen door te voeren. Heb je het artikel van Thomas Bollen gelezen over 'Hoe bankiers met Orwelliaanse taal hun macht over ons geld verhullen'? Van de financials hoef je het dus niet te hebben, dat is nu toch wel overduidelijk.
https://www.ftm.nl/artikelen/orwelliaanse-taal-bankiers-macht?share=DUmGfuQMR3r3FGKccVuA%2BEjrAylKCTjw5PI3hGio0Tnqa8U2FY8T6GMAgNngNQ%3D%3D
Martin van den Broek 4
Henk ZoerWant daar draait alles om.
Geld is synoniem aan Macht.
Daar schuilt ook het gevaar dat politiek demagogen met de onlustgevoelens van Thomas lezertjes (in bredere zin) aan de haal gaan.
Égalité, fraternité en liberté zijn in de recente geschiedenis uitgelopen op communistische experimenten die >100mio levens hebben gekost. Meer dan WW1 en WW2 samen.
De financiële wereld is een extreem complex en wereldomvattend fenomeen met legio belangen dat zich niet laat vangen in een versimpelde en qua toon verontrustende analyse.
En ja.., geldschepping, circulatie en 'veiligheid' van spaarcentjes moeten nodig onder de loep..
Nu nog politieke consensus..
Co Pater 7
Martin van den BroekDe huiver die de politiek heeft is dan ook voornamelijk te wijten aan het feit dat banken meer macht hebben. Een systeemfout per definitie.
Fouten in een systeem moet je ook herstellen, vroeg of laat.
Niets doen zal leiden tot chaos en is een slechtere optie dan wel hervormen.
Net als bij slavernij moet de motivatie om beschaafd te zijn, de doorslag geven.
Henk Zoer 7
Martin van den BroekZwitserland doet het gewoon. En ze zijn als land nog steeds niet failliet of uitgeschakeld.
Martin van den Broek 4
Henk ZoerNee., ga ik niet uitleggen, u heeft vast wel een website paraat.., bron van alle 'kennis' 🙃
Henk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Henk ZoerCo Pater 7
Henk ZoerInderdaad Henk.
Wat is dat toch met de naam Martin ?
Martin van den Broek 4
Co PaterCo Pater 7
Martin van den BroekToch doet u het voor dat u dat wel weet.
Uiterst vreemd.
Martin van den Broek 4
Co PaterCo Pater 7
Het is tegelijk ook duidelijk hoe slecht de politiek feitelijk functioneerd. Het totalitarisme van de Banken is hardnekkig en moet duidelijk hervormd worden.
Martin van den Broek 4
Co PaterCo Pater 7
Martin van den BroekHet geeft goed de ontwikkelingen weer betreffende de hervorming van het geldstelsel.
Bovendien zijn ook de standpunten die partijen innemen ( banken en politiek ) duidelijk weergegeven.
Begrijpend lezen is dan ook verbonden met kennis van wat er speelt.
Ontbeer je die kennis, dan valt er ook weinig te begrijpen.
Martin van den Broek 4
Co Pater.
Riley Badenbroek
In welke zin is DNB hier de concurrent van een commerciële bank? Gaat DNB enorm aan CBDC verdienen, waardoor haar taken als toezichthouder hiermee verstrengeld kunnen raken? Zeker met die limiet van 3000 euro zal het vast niet zo hard gaan. Bovendien is DNB niet op aarde om winst te maken.
"Een ander nadeel is dat een digitaal centralebankgeld zeer waarschijnlijk veel moeilijker tot stand te brengen is dan een publieke of private depositobank. Dit brengt een belangrijk risico met zich mee: eindeloos gesteggel tussen de Europese en de nationale centrale banken en uitstel van ‘structurele’ hervorming voor nog eens tig jaar."
Waarom is het veel moeilijker voor DNB om dit systeem op te zetten dan voor een andere partij (publiek of privaat) om een bank op te richten en die aan de systemen van DNB te knopen? Ik kan me voorstellen dat er veel juridisch gehannes bij komt kijken omdat deze taak nieuw is voor DNB. Als ik het artikel echter goed heb begrepen loopt het oprichten van een depositobank ook nog niet van een leien dakje.
"En dan is er nog een nadeel, namelijk dat de ontwikkeling van een ‘veilige geldhaven’ wordt onttrokken aan democratische controle, terwijl het gaat om de marktordening: bij uitstek een verantwoordelijkheid van de politiek. Ook gezien de dreiging van digitale munten van techbedrijven, digitale varianten van de Chinese renminbi en de Amerikaanse dollar, is het wenselijk dat Nederlandse en Europese politici er bovenop zitten."
Ik mis hier even hoe we met de keuze voor CBDC het paard van Troje binnenhalen. De Tweede Kamer heeft opgeroepen tot een veilige haven voor spaargeld - die komt er. Als CBDC eenmaal een ding is, hoeveel democratische controle is nodig op wat vooral een boekhoudkundig systeem zou zijn? En hoe gaat dit systeem ons wel of niet beschermen tegen de gevaren uit de tekst?
Martin van den Broek 4
Riley BadenbroekKrijg je geen reactie op omdat de achterliggende bedoelingen dan zichtbaar worden.
Sinds de EMU en invoering Euro heeft DNB geen monetaire verantwoordelijkheden meer. Haar enige taak is adviseren van regering en toezicht op bank- en pensioen organisaties en zo nu en dan aanschuiven in Frankfurt en luisteren wat Frankrijk en Duitsland met de Euro willen.
En wat tegensputteren natuurlijk.
Wat is nu mooier voor hen en linksig Nld als zij het feitelijk beheer krijgen over de miljarden spaarcentjes die nu door private banken nuttig worden aangewend?
Hoe zullen zij daarmee omgaan en waardevastheid garanderen? Stallen bij de ECB, goud kopen of zoals pensioenfondsen onderbrengen bij gigantische vermogensbeheerders en hedgefonds als Black Rock b.v.?
Veilig geld bestaat niet.. is een fictie. Stort de financiële markt in onder een hyperinflatie bent u uw centjes altijd kwijt, óók bij de DSB sorry.., een door DNB beheerde 'veilige' bank 😇
Co Pater 7
Martin van den BroekZo herkenbaar.
Martin van den Broek 4
Co PaterHenk Zoer 7
Riley BadenbroekAlleen door de mogelijkheid te bieden om uw geld buiten het bancaire stelsel te parkeren kun je een halt toeroepen aan de bezopen lage rente. Het is dus heel belangrijk om de veilige bewaarplaats níet bij de ECB of DNB te plaatsen.
Maar hoe krijg je politici nu zover om een initiatief te steunen zo’n bewaarplek buiten de bancaire sector te plaatsen? Daarom wordt er gezegd dat je de bewaarplek niet bij de toezichthouder moet plaatsen omdat de toezichthouder anders toezicht moet houden op zichzelf. Dat snappen politici. Simpel.
Ernst Blok 1
Marco Roepers 6
Wil notten 1