Digitale munteenheid Bitcoin steeds succesvoller

2 Connecties

Onderwerpen

Bitcoin Munteenheid

Terwijl de crisis rond de euro op Cyprus weer een volgend hoogtepunt beleefde, blijkt de totaal ongereguleerde digitale Bitcoin de 'best presterende munteenheid ter wereld'.

Kenners voorspelden jaren geleden een snelle ondergang van de digitale munteenheid Bitcoin, maar het tegendeel is waar. Hoewel in 2011 even leek dat het Bitcoin bij een crash weggevaagd zou worden, is de muntsoort dankzij enorme koersstijgingen populairder dan ooit. De totale geldhoeveelheid is de laatste twee jaar toegenomen tot 11 miljoen Bitcoins en met een totale waarde van ongeveer 800 miljoen dollar. Een minuscule omvang wanneer de geldhoeveelheid van bijvoorbeeld de euro in januari 2013 (9,7 biljoen euro) in aanmerking wordt genomen.
 
Niet meer weg te denken 
Toch is de Bitcoin interessant om in de gaten te houden. Zelfs de Nederlandsche Bank (DNB) doet dat, zo vertelde een woordvoerder van DNB eind 2011 aan Follow the Money, en ook de Europese Centrale Bank (ECB) toont warme belangstelling voor Bitcoin, zo blijkt uit het rapport Virtual currency schemes uit oktober 2012.
 
'Virtual currency schemes are relevant in several areas of the financial system and are therefore of interest to central banks', aldus de ECB. En: 'A virtual currency scheme may also be implemented in order to compete with traditional currencies, such as the euro or the US dollar'. Tot die categorie rekent de ECB de Bitcoin.
 
Voor sommigen is de digitale munteenheid dan ook niet meer weg te denken. 'Bitcoin is to banks, what email was to postal offices', aldus Mihai Alisie, de hoofdredacteur van Bitcoin Magazine in gesprek met the Guardian.
 
 

 
 
Er is iets bijzonders met Bitcoin. In tegenstelling tot alle andere muntsoorten die ooit werden gecreëerd, is er geen mogendheid, autoriteit of instantie die de Bitcoin uitgeeft en controleert of überhaupt kán controleren. Sommigen noemen het daarom de uitvinding van de eeuw die de mensheid kan verlossen van corrupte inflatoire geldsystemen. Anderen zien in Bitcoin ‘het gevaarlijkste project ooit’. 
 
 
De marktkapitalisatie van de Bitcoin in het afgelopen jaar (klik op afbeelding om te vergroten).
 
 
Lees hier het verhaal dat Follow the Money in 2011 over Bitcoin maakte.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 651 leden