
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
© AFP/Aris Messinis
‘Dijsselbloem gaat de geschiedenisboeken in door zijn wanbeleid in Griekenland’ [video]
Een paar maanden lang bewoog hij zich met veel bravoure door de centra van de Europese macht, op zoek naar een duurzame oplossing voor de torenhoge schulden van Griekenland. Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën, blikt terug op die roerige periode en deelt zijn visie voor een democratischer EU. Stap één: open de gesloten deuren van de Eurogroep.
‘De Eurogroep en haar voorzitter Jeroen Dijsselbloem zullen de geschiedenisboeken ingaan als hét schoolvoorbeeld van wanbeleid tijdens een crisis.’ Dat zegt Yanis Varoufakis, econoom, rebel, en ex-minister van Financiën van Griekenland. Hij was onlangs in Nederland om zijn platform Democracy in Europe 2025 — oftewel Diem25 — te lanceren. FTM sprak hem in de kelder van poppodium Paradiso in Amsterdam, waar hij later op de avond een uitverkochte zaal zou toespreken.
Bekijk hieronder het interview met Yanis Varoufakis, met Nederlandse ondertiteling (aanklikken).
Griekenland
‘Griekenland herstelt zich gestaag,’ stelt Jeroen Dijsselbloem, Eurogroepvoorzitter en onze minister van Financiën, in gesprek met CNBC, ‘en wie over crisis wilt praten kan beter iemand anders spreken.’ Onlangs zat FTM aan tafel met Dijsselbloem, bij welke gelegenheid de minister zijn politieke wil en vastbeslotenheid uitte om de eurozone bij elkaar te houden. ‘Doormodderen is niet erg,’ aldus Dijsselbloem.
Dijsselbloem is vastberaden om de ingeslagen weg helemaal uit te lopen
Met Griekenland is hij vastberaden om de ingeslagen weg helemaal uit te lopen. Hij wil Griekenland ‘niet opgeven,’ maar het land helpen met ‘strenge hand.’ Met dat laatste bedoelt Dijsselbloem ongetwijfeld de door de Eurogroep en troika — het IMF, de Europese Commissie en Europese Centrale Bank — gehanteerde hervormingsstrategie gestoeld op bezuiniging en privatisering. Varoufakis toonde zich als minister van Financiën echter een fervent tegenstander van deze strategie. Hij pleitte voor een duurzame aanpak van de Griekse schulden, met de focus op economische groei.
Lang duurde het ministerschap van Varoufakis niet. Ondanks het feit dat de Grieken in een referendum met een grote meerderheid tegen verdere bezuinigingsmaatregelen hadden gestemd, besloot Varoufakis toch zijn functie neer te leggen. Zijn vertrek zou de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en de Europese instituten ten goede komen, was de redenering. Een paar maanden later zette premier Tsipras van protestpartij Siriza niettemin toch zijn handtekening onder een nieuwe bailout met strenge bezuinigingsvoorwaarden. Griekenland moest na het referendum dus toch door de zure appel heen bijten.
Gedachtekronkel
Ikzelf kon daar toen als jonge econoom de economische logica niet van inzien. Sandra Phlippen, chef economie van het Algemeen Dagblad, vat deze economische gedachtekronkel in gesprek met Dijsselbloem treffend zamen. ‘Je kunt niet tegelijkertijd drukken op strenge bezuinigingen, en aan de andere kant verwachten dat de economie gaat groeien.’
Griekenland moet groeien om de leningen terug te kunnen betalen, maar de bezuinigingen als voorwaarde van de leningen draaien economische groei de nek om. Sinds het uitbreken van de crisis en het invoeren van de bezuinigingsmaatregelen is de Griekse economie met 25 procent gekrompen. Met als gevolg een ware humanitaire ramp binnen de grenzen van de EU.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was ooit een van de vurige pleitbezorgers van bezuinigen in Griekenland. Inmiddels is dat anders. Uit interne documenten van het IMF in handen van Engelse krant Financial Times blijkt dat het fonds de Griekse schulden ‘niet duurzaam’ acht. De schuld/bbp-ratio van Griekenland is 175 procent. Christine Lagarde, topvrouw van het IMF, ziet de noodzaak om de structuur van deze schuld te veranderen. Dit kan door bijvoorbeeld een lagere rente te hanteren, aldus Lagarde. Het IMF voorspelt dat de schuld/bbp-ratio van Griekenland in 2060 op een forse 275 procent staat, een volstrekt onhoudbare situatie.
Dijsselbloem en Varoufakis waren voor mij als economiestudent de gezichten van de eurocrisis. Dat Dijsselbloem nog steeds op dezelfde plek zit (en voorlopig blijft zitten), terwijl Varoufakis nu vanaf de zijlijn toekijkt, wijst erop dat Dijsselbloem naar Brusselse maatstaven zijn werk goed heeft verricht.
Maar inmiddels zijn we een Brexit verder, en staan anti-EU-politici Geert Wilders en Marine Le Pen in hun respectievelijke landen bovenaan in de verkiezingspeilingen. Hoe lang blijft de democratische legitimiteit van de EU, en daarmee het handelen van de Eurogroep tijdens de Griekse crisis, nog overeind?
Transparantie
Hoewel Varoufakis inmiddels geen ster meer is in de Nederlandse media, sprak hij toch een uitverkocht Paradiso toe. In de zaal: bezorgde burgers die met argusogen kijken naar de toekomst, maar niet weten hoe deze zorgen om te zetten in actie. De EU is voor hen een gezichtsloze bureaucratie geworden, met Brussel als centrum van een ongeziene macht.
‘Europa zal democratiseren of het zal uit elkaar vallen,’ luidt het manifest
Als antwoord op die zorgen en machteloosheid heeft Varoufakis een nieuwe beweging opgezet: Democracy in Europe 2025, oftewel Diem25: een Europabrede beweging van burgers die het heft in eigen handen willen nemen om de EU te democratiseren. ‘Europa zal democratiseren of het zal uit elkaar vallen!’ luidt het manifest.
FTM schreef al eerder over dit initiatief. Eén van de wapens van Diem25 om een democratischer EU te realiseren is transparantie. Het manifest bevat een concreet voorstel hoe deze transparantie in praktijk te brengen: de vergaderingen van de Eurogroep moeten openbaar worden via live-streaming.
Het feit blijft namelijk dat Europese burgers alleen weten wat er tijdens de Griekse crisisonderhandelingen in 2015 is besproken via persberichten en -conferenties, of interviews met de betrokkenen. De EU en haar instituten moeten als democratisch lichaam, net als nationale overheden, belangrijke vergaderingen en besprekingen openbaar maken, aldus Diem25.
De toekomst van de EU
Alleen de toekomst kan uitwijzen of Varoufakis zijn gelijk zal krijgen. De veranderde toon van het IMF over het omgaan met de Griekse crisis is wellicht een eerste teken hiervan. Ondertussen timmert Varoufakis aan de weg naar een democratischer EU. We spreken met hem over de structuur en toekomst van de EU en over de zaken die een ever closer union in de weg staan.
Bekijk bovenaan het artikel het interview, met Nederlandse ondertiteling (aanklikken).
9 maart: een Gepeperd Gesprek
Het gesprek over de toekomst van de Europese Unie is het belangrijkste dat er op dit moment in ons deel van de wereld bestaat. En toch wil het maar niet van de grond komen. Dat is vreemd: de onvrede over de EU is immers groter dan ooit. Het Europa van nu lijkt alleen nog maar over markt te gaan en schiet democratisch en bestuurlijk tekort. Er moet iets gebeuren, maar wat? Is er ook een ánder Europa denkbaar? Tijd voor een gepeperd gesprek.
Op donderdag 9 maart brengt Follow the Money Wim Boonstra, chef-econoom van Rabobank, journalist Hella Hueck, filosoof/fiscalist Christiaan Vos en Europa-specialist van D66 Kees Verhoeven samen met de altijd goedgebekte FTM-hoofdredacteur Eric Smit. Het doel: het eens stevig over de toekomst van Europa hebben. Save the date en verzeker je nu van een ticket!
27 Bijdragen
W. Van Den Broeck 5
Geen elementaire medische voorzieningen als tandartsverdovingen, penicilline, ... enkel tegen betaling.
Meisjes die zich prostitueren voor enkele euro's om te kunnen eten.
60% van de jonge mensen die geen baan kunnen vinden.
Hele families die proberen overleven op het pensioen van oma en opa dat al meer dan gehalveerd werd en nog eens dreigt te verminderen.
BBP dat sinds 2008 gekrompen is met 30%.
Dijsselbloem is letterlijk krankzinnig wanneer hij zegt dat Griekenland zich herstelt.
Maar ik zou me ook schamen een humanitaire ramp te hebben veroorzaakt om Duitse, Franse en Nederlandse banken te redden.
Foei
Anton Van de Haar 8
W. Van Den BroeckIk kan maar twee mogelijke verklarongen bedenken voor het gedrag van Dijsselbloem:
- ofwel de man niet erg slim;
- danwel de man is een opportunistische carrierepoliticus.
Persoonlijk neig ik naar de tweede verklaring.
W. Van Den Broeck 5
Anton Van de Haarpiterkamp 4
Anton Van de HaarWat had hij kunnen doen, in de situatie dat Griekenland ten onrechte de euro kreeg, Zalm stemde, als enige, daar tegen, en het daarna door de Griekse regering gevoerde wanbeleid ?
Een wanbeleid gangbaar in Griekenland, met corruptie en fraude van hoog, dan op grote schaal, tot laag, kruimelwerk.
Het is helaas met economische ellende zo, dat als die ellende er eenmaal is, dat die niet snel en goedkoop kan worden hersteld.
De verklaringen van zijn gedrag, hij lijkt me inderdaad even dom als de meeste andere PvdA politici, en ja, ook hij wil de hypotheek kunnen blijven betalen.
[Verwijderd]
piterkampJan-Marten Spit 9
W. Van Den BroeckNederlandse banken : Nederlandse rekeninghouders en bij extensie Nederlandse belastingbetalers.
Al beaam ik dat Dijsselbloem een opportunistische carrièrejager is, had de Nederlandse burgerij ook kunnen zeggen: Wij nemen het verlies dat door het wanbeleid van onze banken (lening op lening uitschrijven aan een corrupte Griekse elite) is veroorzaakt omdat we niet willen dat de Grieken de afgrond in worden gejaagd met loanshark-praktijken die niet onderdoen voor die van geharde maffia.
Maar dat deed de burgerij niet. De burgerij had het over luie Grieken en andere knoflooketers.
Achteraf gebruiken we Dijsselbloem als kop van jut - met onze spaarcenten veilig.
W. Van Den Broeck 5
Jan-Marten SpitMaar als we werkelijk niet willen betalen voor de Grieken, hadden we groei toegestaan in Griekenland ipv wrede discipline. Dijsselbloem is samen met de rest van de eurogroep, het IMF en de Commissie verantwoordelijk voor een dom ongefundeerd economisch plan waarbij de projecties elk jaar neerwaarts werden bijgesteld. Juridisch valt dat onder wangedrag en heeft normaal onmiddellijk ontslag en een veroordeling tot gevolg.
Jan-Marten Spit 9
W. Van Den BroeckWie heeft er in Nederland 'betaald' voor de Grieken? Er is betaald door belastingbetalers (garantstelling) om spaarders te beschermen tegen risico dat ze namen, een risico waar ze al rentevergoeding voor hadden ontvangen.
"verantwoordelijk voor een dom ongefundeerd economisch plan"
Dat is vanuit Grieks perspectief bekeken. Vanuit Nederlands leners-perspectief is het niet zo dom, je laat immers zien dat als je de rente en/of de lening niet terugbetaald wordt, er muscle achter de hand is om alsnog de vordering te incasseren, en dat men bereid is daarbij over lijken te gaan. Precies zoals de maffia dat doet.
W. Van Den Broeck 5
Jan-Marten SpitMatthijs 11
W. Van Den BroeckAls een klusser in de schuldhulpverlening zit heeft het ook meer zin om die klusser aan het werk te krijgen dan hem te dwingen zijn laatste gereedschap en busje te verkopen, waardoor hij helemaal niets meer kan verdienen en terugbetalen.
Jan Smid 8
MatthijsW. Van Den Broeck 5
Jan SmidWie ga je belasten?
Matthijs 11
Jan SmidJan Smid 8
MatthijsEn exact hetzelfde patroon zie je in .......................................................Oekraïne !!
Mensen die dus om die reden tegen het associatieakkoord hebben gestemd zijn dus geen populisten, maar zo worden ze wel weggezet !!
Ik begrijp steeds beter waarom steeds meer mensen boos zijn op de gevestigde orde. Immers, we zouden alles terugkrijgen en dat ook met rente.
[Verwijderd]
W. Van Den BroeckGriekenland helpen lijkt mij de enige optie. Schulden kwijtschelden en weer helpen met de boedel op te bouwen. Als het beter gaat kan het land makkelijker gaan terugbetalen, maar ze zullen nooit alles kunnen terugbetalen. Dat moet echt volledig kwijtgescholden worden.
piterkamp 4
Deed de man ooit iets, behalve doen wat Merkel en Draghi wilden ?
Jan Smid 8
Weet ik niet . Wat ik wel weet is dat het IMF tot op de dag van vandaag een felle pleitbezorger is dat landen die in de problemen zitten al hun staatsbedrijven van de hand te doen, voor een appel en een ei. Dat een land daarna zonder inkomsten zit wordt niet begrepen
[Verwijderd]
Jan Smidhttp://www.globalexchange.org/resources/wbimf/oppose
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11919775/The-era-of-the-IMF-as-a-French-political-plaything-must-end.html
https://www.rt.com/op-edge/321450-world-bank-poverty-climate-change/
Dijsselbloem werkte samen met zulke mensen en moet daar een tik van de molen van hebben meegekregen. Heeft-ie ook volgens mij.
Het IMF heeft ingezien dat ze Griekenland veel te hard aanpakten: http://www.spiegel.de/international/europe/the-imf-admits-serious-mistakes-on-greek-bailout-a-904093.html
piterkamp 4
Jan SmidSinterklaas bestaat niet; hoe krijg je de schuld naar beneden ?
Ik vond het ook erg dat Piraeus en het grote vliegveld en zo werden verkocht.
Voor zo te zien niet veel geld, maar wat zijn zulke dingen waard in een feitelijk failliet land ?
Voor het economisch herstel, in het geval Griekenland, voor economische ontwikkeling die er nooit is geweest, lijkt een goede infrastructuur van groot belang.
Het land heeft daar nu net het geld niet voor, en de vraag is of de Griekse mentaliteit ooit tot goed beheer kan komen.
Was ik IMF, ik denk dat ik ook niet veel beters zou weten.
Sarrazin is een echte macro econoom, hij werkte ook bij het IMF, in zijn boeken kom je uitspraken tegen als 'het waren harde maatregelen, maar het kon niet anders'.
Varoufakis meent dat door de overschotten in de noordelijke landen te gebruiken voor investeringen in de zuidelijke landen, in het bijzonder in zijn land, Griekenland wordt bereikt dat de transfer die bij een munt hoort wordt bereikt, en ook Griekenland op de been wordt geholpen.
Zoals 'wij' na het sluiten van de mijnen investeringen deden in LImburg.
Dat stuit op twee problemen, de politieke bereidheid is er niet, bij de rijke bevolkingen, het tweede is minstens zo belangrijk, Griekenland is nog een land.
Was de Groot Europese Heilstaat gevestigd, dan kon de provincie Griekenland vanuit Brussel worden geregeerd.
Maar die Heilstaat gaat politiek ook weer niet.
En zo zijn we terug bij AF.
Ik zie voor Europa dus maar twee mogelijkheden, doorpakken of opheffen.
Omdat doorpakken niet gaat is opheffen de enige mogelijkheid.
Dijsselbloem heeft het over doormodderen.
locke 5
Hier een ontspannen inkijk op dat geweldige gedrocht zoals men het niet in de MSM te lezen krijgt, wat niet besproken is kan men ook zelf nog wel bedenken.
http://www.cafeweltschmerz.nl/
Pieter Omtzigt
En hier de Stresskip die lust er wel papje van.
http://www.express.co.uk/news/politics/776068/European-Union-EU-Brexit-negotiator-Guy-Verhofstadt-destroys-Brussels-epic-rant
piterkamp 4
lockeDeze gek de onderhandelingen met VK laten doen is moord en zelfmoord.
locke 5
piterkampPutin die wil niet meer, misschien kan Junker hem op verzoeningsmissie sturen naar Moskou.
Roland Horvath 7
Hoe de GR schulden ook zijn ontstaan, ze waren te groot geworden voor Griekenland GR om te terug te betalen. Dan moeten de schuldeisers ook een deel van de schuld op zich nemen. Dus de schulden kwijtschelden of zo goed als. DE en het IMF wilden dat niet want DE wil een interne devaluatie in GR, een prijsverlaging zodat overheidseigendommen kunnen geprivatiseerd worden door het DE grootkapitaal voor een appel en een ei. Duitsland DE is een bende rovers. De EU moet een goedkope werkplaats worden voor de GMO, een kolonie van de VS, en een wingewest voor DE.
Een 2e feitelijke misdaad -geen juridische- is de bezuinigingen politiek in GR. Bezuinigingen doen een consument geld overhouden als zijn inkomen gelijk blijft. Maar in een hele staathuishouding betekent bezuinigingen minder bestedingen, - productie, - inkomen, - export, minder waarde van de munt. En er blijft ook niet meer geld over. Dus het resultaat is armoede en afbraak van de economie vooral van MKB/ KMO. Een kind van 12 begrijpt dat, niet ir. JD.
Bezuinigingen moeten afgeschaft. Dan pas is er groei mogelijk en het afbetalen van de overheidsschuld, ook in GR. De bende van 4: EC -Raad -ECB -IMF wilde het tegendeel: In GR een eeuwigdurende schuldslavernij. Dan heeft de EU geen doel meer. Een bezetting door DE was nooit de bedoeling, nog minder door de VS en zeker niet door de GMO. Maar CETA, TTIP en TISA bewijzen het tegendeel. Door halvezolen als Dijsselbloem, Rutte, Schäuble en Merkel worden wij slaven. Niet alleen de Grieken.
Wietze van der Meulen 6
Marla Singer 7
Wietze van der MeulenDat is een kwestie van de structuren die hiervoor gebruikt worden bloot te leggen en van de betrokken overheidsinstanties openheid eisen om zo feit en fictie te onderscheiden. Er gebeurd en boel dat het daglicht niet kan velen en er zijn ook mensen bij betrokken waarvan de morele keuzes zeer twijfelachtig te noemen zijn.
[Verwijderd]
Marla SingerNu worden de parasieten niet onschadelijk gemaakt, maar hun slachtoffers wel. En het wordt zo verpakt dat half Europa het gelooft. Ik leef mee met de gewone mensen in Griekenland en Portugal, in Spanje en Frankrijk en waar dan ook in Europa. Al deze mensen zijn de dupe van dit beleid om rijk rijker te maken.
wim de kort 8