Aktivierung der Ventilklausel

1 Connectie

Onderwerpen

Dijsselbloem
1 Bijdragen

Jeroen Dijsselbloem is de eerlijkste politicus van de polder. Te eerlijk misschien, mijmert Jan Dwarshuis vanuit een bijna afgesloten Zwitserland.

Jeroen Dijsselbloem ontpopt zich steeds meer tot een van de eerlijkste politici van de polder. Dat is mij al eens eerder opgevallen met de kwestie Cyprus. 'Er zijn mensen die nog altijd denken dat we te kampen hebben met een tijdelijke dip in de economie. Dat we dat over enige tijd wel weer goedmaken door inhaalgroei. Zo is het niet,' aldus Dijsselbloem. Daarmee krijgt het eerder door ondergetekende aangekondigde Europese openluchtmuseum steeds meer vorm.
 
De Spanjaarden weten inmiddels hoe dat voelt. Meer dan zes miljoen onderdanen zitten inmiddels werkloos op de bank. Niet zo vreemd dat de Zwitsers de rolluiken wat verder laten zakken. ‘Aktivierung der Ventilklausel’ noemen ze dat hier. Het zou mij niet verbazen als ze uiteindelijk de grond aantikken. Opvallend is ook om te zien hoe het buitenland tegen Nederland aankijkt. Men maakt zich – terecht – steeds meer zorgen over het stabiele polderland. Over het hoe en waarom verwijs ik naar uw belastingaangifte. Daarin worden een aantal zaken pijnlijk bloot gelegd.
 
De week van Breukhoven?
Maar het was wat mij betreft ook de week van Hans Breukhoven, een opmerkelijk en begenadigd ondernemer. 15 oktober 1971 opende Breukhoven de eerste piepkleine Free Record Shop aan het Broersveld te Schiedam. In de jaren die volgden stampte Breukhoven een compleet imperium uit de grond met als kroon op zijn werk de beursgang van Free Record Shop Holding N.V. op 5 december 1989. Het leek Sinterklaas zelf wel, want de beursgang was destijds ruim twee maal overtekend. Ik kan het mij nog heel goed herinneren.
 
Breukhoven heeft wel eens laten doorschemeren dat zijn relatie met Vanessa mede aan het succes van de Free Record Shop heeft bijgedragen. Via Vanessa kwam hij natuurlijk aan een relatienetwerk waar hij normaal gesproken geen toegang toe had. Mijn werkwijze is het niet, maar Breukhoven wordt via Vanessa een BN-er van formaat met alle voor- en nadelen die aan zo’n status kleven.
 
Leergeld?
Precies twaalf jaar later, op 11 december 2001 kondigde Breukhoven aan dat hij Free Record Shop Holding N.V. van de beurs wil halen en doet een bod op alle uitstaande aandelen. Hij zou moe geworden zijn van alle regelgeving welke de notering met zich mee brengt. Bob Ultee – met respectievelijk Sabon – had met een simpel telefoontje richting Breukhoven zich veel gedoe en leergeld op dit punt kunnen besparen.
 
Toch lag het destijds met Breukhoven wat anders naar mijn idee. Breukhoven wond zich namelijk al langer op over de lage waardering van zijn levenswerk op Beursplein 5. Op een gegeven moment had hij er schoon genoeg van. En dat was een cruciale foutieve beslissing gedreven door emotie. De Free Record Shop zat destijds al in een lastig vaarwater met betrekking tot het toekomstperspectief. Dat wist Breukhoven als geen ander. Toch trok hij het bedrijf opnieuw naar zich toe met alle risico’s van dien.
 
Dell een kopie
?Hetzelfde fenomeen zien we nu spelen bij Dell. Michael Dell heeft natuurlijk iets fenomenaals uitgehaald met Dell. Maar nu spelen er andere krachten en emoties. Dell wil – met veel risico – zijn kindje van de beurs halen. En ook voor Dell geldt dat het toekomstperspectief nou niet florissant is. Michael Dell is echter van mening dat zijn bedrijf niet goed gewaardeerd wordt op de beurs en gooit het ook – net als Breukhoven destijds – op de regelgeving. Daarmee is de kwestie Dell in veel opzichten een kopie van alle ontwikkelingen bij de Free Record Shop.
 
Deze week werd bekend dat Investeringsmaatschappij ProCures Free Record Shop wil overnemen van Hans Breukhoven. Veel zal hij er niet aan overhouden als de deal überhaupt al door gaat. Free Record Shop zit immers stevig in de schulden zit en schrijft knalrode cijfers. Breukhoven activeert als het ware daarmee zijn eigen ‘Ventilklausel’. Breukhoven blijft bij ondergetekende te boek staan als een gedreven ondernemer. Ik mag hopen dat hij zijn kunde, ervaring en waslijst aan levenslessen doorgeeft aan een volgende generatie.
 
Wikken en wegen?
De conclusie is dat Dijsselbloem misschien wel te eerlijk is voor zijn vak. Breukhoven had wellicht iets eerlijker tegenover zichzelf moeten zijn destijds. En voor Michael Dell is het nog niet te laat om alle plussen en minnen nog eens rustig op een rijtje te zetten.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 

**************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

 
Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...