
Hoe blij moeten we zijn met de winst van de Staat op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING? Gejuich over de deal is niet terecht, de Staat had er veel meer aan kunnen verdienen.
De Staat stapt uit Amerikaanse probleemhypotheken van ING. Met winst, zo kon een trotse minister Dijsselbloem van financiën de Kamer gisteren meedelen. De minister casht 400 miljoen euro op de belegging, als de verkoop van de portefeuille oplevert wat kenners ervan verwachten. Daar komt nog 395 miljoen euro bij aan eenmalige betalingen van ING, vanwege het vervroegd beëindigen van de overeenkomst, samen 795 miljoen. Mooi toch?
Op zich wel, maar dat de interventie niet tot verliezen heeft geleid, wil niet zeggen dat de zogeheten illiquid asset backup facility van begin 2009 ook een goede belegging was. Sterker nog, het lijkt erop dat de deal, georkestreerd door voormalig minister Wouter Bos, voor ING veel gunstiger was dan voor de belastingbetaler.
Tot op de dag van vandaag heeft Financiën nog geen euro ontvangenDe faciliteit was destijds nodig om de onrust rondom ING te bedwingen. De Staat kreeg 80 procent van de hypotheken in economische eigendom, en stond tegelijkertijd garant voor de portefeuille. Daarvoor betaalde ING aan de Staat een garantie fee en ontving de Staat de rentebetalingen op de hypotheken. Financiën betaalde op haar beurt aan ING een management en funding fee. Deze betalingen konden ING en de Staat over en weer tegen elkaar wegstrepen. Tot op de dag van vandaag heeft Financiën dus netto nog geen euro ontvangen voor haar garantstelling. Nu zou je op het eerste gezicht zeggen: prachtig toch, we hebben niet hoeven lenen voor de belegging en nu verdienen we er 795 miljoen op. Maar daar staat tegenover dat we destijds een garantie afgaven met een waarde van 21,6 miljard euro (90 procent van de boekwaarde), die bepaald niet zonder risico was. Niemand wist hoe de economie en met name de Amerikaanse huizenmarkt zich zou ontwikkelen.
4 Bijdragen
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
CP_sME
GuestWoningcorporatie Vestia heeft acht oud-commissarissen aansprakelijk gesteld, omdat ze niets wisten over de loop van de 3e SpinozaGolf.
CP_sME
=== Waarheiddelen op hoog niveau ===
De ING betaalde aan de Staat een garantie fee en de Staat ontving de rentebetalingen op de hypotheken. Financiën betaalde op haar beurt aan ING een management en funding fee. Deze betalingen konden ING en de Staat over en weer tegen elkaar wegstrepen. Tot op de dag van vandaag heeft Financiën dus netto nog geen euro ontvangen voor haar garantstelling.
===
De interactie van de Nederlandse rechtstaat met de ING was bedoeld om de ING in de race te houden om 'virtueel geld' te blijven witwassen in de 'echte' economie.
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/30/ing-betaalt-volgende-maand-ruim-miljard-euro-terug-aan-nederlandse-staat/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
En zolang de muziek bij de FED speelt wordt de ellende alleen maar groter.
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/30/spanje-uit-de-recessie-economie-groeit-met-01-procent/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
We hebben inmiddels een minister van 'Wonen' die moet gaan discrimineren tussen huishoudens met en zonder een NHG-hypotheek.
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/31/restschuld-kan-vanaf-volgend-jaar-mee-onder-nhg/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
De militaire vakbond AFMP is op Prinsjesdag gestart met een opiniepeiling onder haar leden. Daarbij kregen ook niet-leden (aangestuurd via de diverse MC's) de gelegenheid hun mening te laten horen. De AFMP laat hiermee opnieuw zien dat juist het actief dienende defensiepersoneel de minister en de politiek het beste duidelijk kan maken hoe zij denken over de bezuinigingen, hun arbeidsvreugde, hun toekomst bij Defensie en het vertrouwen in de top van Defensie en de politiek. De resu
Boer breekt klomp