
Hebben banken iets geleerd van de kredietcrisis en van de maatschappelijke onvrede die daardoor is ontstaan met de financiële sector? Die vraag stond maandag centraal bij een symposium met als thema 'Commissie De Wit, vijf jaar later', waarbij ook minister Dijsselbloem aanwezig was. 'Bij sommige bankiers heerst oprechte weerzin tegen het maatschappelijke debat.'
'We hebben al zoveel gedaan. Is het dan nog niet genoeg?' Het is een uitspraak die zo uit het repertoire van de gemiddelde Griek kan komen over de bezuinigingsdrift die hem wordt opgelegd door de internationale schuldeisers. Maar volgens een van de onderzoekers van de tussenbalans Commissie De Wit is het ook de gedachte die leeft bij Nederlandse topbankiers. We hebben al zoveel buffers verhoogd en bonussen verlaagd, is de maatschappij dan nooit tevreden?
Vijf jaar geleden kwam de tijdelijke Tweede Kamer Commissie De Wit met het rapport Verloren Krediet, over het ontstaan van de kredietcrisis. Later volgde er nog een parlementaire enquête van De Wit naar de crisis en het ingrijpen van de overheid. Tijd voor een evaluatie en een bijbehorend symposium vonden SP'er Jan de Wit en zijn voormalig vicevoorzitter Jan Schinkelshoek (CDA). Is het 'verloren krediet' inmiddels weer herwonnen, wilden zij weten. Het antwoord was nee.
'Pacificatie ver te zoeken'
'Er zijn meer parlementaire enquêtes geweest over onderwerpen waar grote maatschappelijke onvrede over was,' zegt Schinkelshoek, die zelf jarenlang directeur communicatie was bij Rabobank. 'Maar meestal trad daarbij na een aantal jaar wel een soort pacificatie op: we gaan gezamenlijk weer door. Dat gebeurde bij de bouwfraude, de IRT-affaire, de scheepsbouw. Maar bij de banken is nog geen pacificatie [met de samenleving] te bespeuren.' Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die aanwezig was op het symposium, kwam dat mede door de acties van de banken zelf. 'Vertrouwen terugwinnen kost tijd. Maar als je dan dingen gaat doen die afbreuk doen aan dat vertrouwen, dan duurt het een hele lange tijd,' stelde de minister, die wees op de recente beloningsdiscussie bij ABN Amro, waar zes bestuurders een loonsverhoging van 100.000 euro was beloofd (die inmiddels van tafel is).'Er zijn ook topbestuurders die denken: ik ben er even niet'Dijsselbloem hekelde ook de afwezigheid van de bankiers in het maatschappelijk debat. 'Het debat niet aangaan, gaat niet werken. Doe iets met de kritiek, of ga er tegenin.' Hoewel de top van de Nederlandse grootbanken de laatste jaren is volgestopt met publieke figuren, zoals Dijsselbloems voorganger op Financiën Gerrit Zalm bij ABN Amro, en oud-SER-voorzitter Wiebe Draijer bij Rabobank, is er nog steeds weinig publiek tegengas van de banken. Dat ING-bestuurder Wilfred Nagel er recent voor koos de discussie met FTM-lezers wél aan te gaan, leverde dan ook veel positief verbaasde reacties op. Maar Nagel is nog steeds de uitzondering die de regel bevestigt. 'Er zijn ook topbestuurders die denken: ik ben er even niet [als er maatschappelijke onvrede is, red],' zei Dijsselbloem. 'Soms is dat vanuit een oprechte weerzin tegen het maatschappelijk debat. Bijvoorbeeld omdat ze worden weggezet als graaier. Maar het ligt voor de hand het debat juist wel aan te gaan.' De minister prees Chris Buijink, de oud-ambtenaar die nu voorzitter is van de branchevereniging van banken, de NVB, en die bijvoorbeeld recent zijn achterban opriep om meer pro-actief het rentederivatenprobleem in het mkb aan te pakken. 'Ik vind dat Chris het dapper doet, maar ik zou graag mensen uit de sector zelf horen in dit debat.' Ook de organisatie van het symposium benadrukte dat het moeilijk was om bankiers te vinden die aan een publieke paneldiscussie mee wilden doen: anonieme achtergrondgesprekken vonden ze prima, maar een paneldiscussie was een stap te ver. De enige bankmedewerker in het panel was Han de Jong, chief economist van ABN Amro.
Fundamenteler probleem: bankcultuur
Dijsselbloem liet echter doorschemeren dat de banken niet alleen een communicatieprobleem hebben, maar dat er ook een fundamenteler probleem is. De minister was rap in het beantwoorden van vragen, maar op de vraag of de cultuur bij de banken is veranderd sinds de crisis, bleef Dijsselbloem opvallend lang stil. '.......... ehm, .......... Dat is lastig. Het gaat om geld verdienen met geld. Daar zit altijd het risico in dat mensen meer risico gaan nemen dan je aankunt.' Volgens hem was het dan ook geoorloofd om als overheid te besluiten om de bonussen van bankiers flink in te beperken. 'Beloningen kunnen wel degelijk risicovol gedrag uitlokken. Het beperken van bonussen is een vergaande maatregel, je grijpt als overheid in in de private sector en in contracten tussen banken en hun werknemers. Maar ik vind het gerechtvaardigd.''Niemand heeft het over de 20.000 tussenpersonen die het land doorsjouwden en provisie kregen voor het aansmeren van hypotheken en verzekeringen'Volgens oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is de publieke belonings- en bonusdiscussie echter te veel gaan focussen op de topbestuurders, met hun miljoenensalarissen. 'Aan de top wordt behoorlijk veel verdiend. Maar de bonusdiscussie gaat veel dieper. Niemand heeft het over de tijd dat 20.000 tussenpersonen het land doorsjouwden en provisie kregen voor het aansmeren van hypotheken en verzekeringen.'
De Dijk
Naast de vraag of bankiers de laatste jaren zijn veranderd, was er op het symposium ook veel aandacht voor het veranderde toezicht en voor de aangescherpte buffereisen. Vrijwel alle sprekers gebruikten in dat opzicht het beeld van het 'ophogen van de dijk.' Iedereen was het met elkaar eens dat de dijken waren verstevigd, maar daarna liepen de analyses en woordspelingen van de sprekers uit elkaar. Niet iedereen vond dat 'de dijken voldoende waren verhoogd.' Hoogleraar Sweder van Wijnbergen waarschuwde: 'Als iedereen gaat zeggen dat we nu wel veilig zitten, dan moet je juist gaan oppassen.' Volgens hem was het de vraag 'of de dijken wel op de goede plaats zijn neergezet.' Hij wees er op dat de risico's niet uit het systeem waren verdwenen, maar in sommige gevallen simpelweg waren verschoven naar sectoren waarop minder toezicht is. Ook minister Dijsselbloem waarschuwde voor enkele 'riskante vormen' van het zogeheten schaduwbankieren. 'Voor een deel zijn we bezig de vorige oorlog te winnen,' zei de minister. 'We weten niet of bij een volgende dijkdoorbraak de dijken sterk genoeg blijken. De vorige storm was een westerstorm, misschien komt de volgende storm wel uit het oosten,' om daar meteen aan toe te voegen dat hij niet op Griekenland doelde.'We hebben de vorige oorlog nog niet eens begrepen'Wellink, die tijdens de vorige oorlog, annex storm, aan het roer stond van DNB, benadrukte dat de dijken misschien wel waren verhoogd, 'maar dat de waterstand ook hoger is geworden.' 'We moeten oppassen, we hebben de vorige oorlog ook nog niet begrepen. We proberen te begrijpen wat daar is gebeurd, maar ik denk dat we er nog steeds niet zijn.' En niet alleen weten bankiers nog steeds niet wat er in het verleden is misgegaan, ook van de toekomstige uitdagingen hebben de bankiers geen idee, benadrukte hij. 'Ik participeer in een groep van [internationale topbankiers, red] en elke keer weer valt mij op dat zij geen strategie hebben over hoe om te gaan met [de disruptie door, red] nieuwe technologie.'
98 Bijdragen
Ko Pernicus
En het einde van het gesprek nam een verrassende wending:
- ik heb hiervoor 30 jaar bij een bank gewerkt op de krediet afdeling;
- ABN
- wij gingen naar RBS
- ik hoopte daar mijn pensioen vol te maken
- maar na 4 jaar werd ik ziek
- toevallig kreeg hij de kans om met een compagnon een zaak op te zetten en dat gaat fantastisch.
Wat hij ook zei - hij was van de generatie dat hij klanten echt tevreden kon maken - krediet van A - Z... In die tijd was hij trots op zijn werk, en de bank. Dat is er niet meer. Alle stapjes zijn opgeknipt, je hebt je stapje maar uit te voeren en dan schuift het dossier door naar de volgende verantwoordelijke. Hij zei - ik heb niets meer met banken. En juist als ondernemer heeft hij dat gevoel terug dat hij klanten blij kan maken.
Misschien is mijn verhaal een beetje cross topic... maar het is met toevallig gisteren gebeurd, en ik wilde het toch hier delen (voor wie het interessant vindt...)
pubben
Ko PernicusDat is de kern van veel problemen in ons land, niemand met echte verantwoordelijkheden!
Ko Pernicus
pubbenHet mooie voor die meneer was dat hij in zijn 2e leven als ondernemer dat gevoel helemaal terug had. Maar het is tekenend dat het doodmanagen van grote organisaties, een keerzijde kan hebben.
Net wat je zegt denk ik dat dit niet uniek is voor banken. Maar dat het ook bij banken zich voordoet.
pubben
Ko PernicusWatching the Wheels
pubbenKijk naar hoe een huisarts wordt behandeld, kijk naar Koefnoen over de zorg. Men wil fraude volledig uitsluiten en alles 'optimaliseren' (verdienen ook weer mensen geld aan). Ze zouden het liefst een computer tot huisarts promoveren.
Hetzelfde zie je bij 'veiligheid' en 'terrorisme', de hele wereld wordt gescand en afgeluisterd, overal oorlogen 'om terrorisme te bestrijden' (en nog voorkomen ze geen aanslagen). Wat kost de controle-industrie in vergelijking met de fraude? Kunnen we niet beter werken aan mentaliteitsverandering door gewoon zelf het goede voorbeeld te geven en dat weer te verankeren in de maatschappij, normen en waarden ipv. VOC-mentaliteit.
Molenaer
Watching the WheelsWatching the Wheels
MolenaerMolenaer
Watching the WheelsIntuïtie Trainer
Molenaerhttps://nl.wikipedia.org/wiki/To_be_or_not_to_be
=== De vraag is ... ===
Is het beter om te leven dan wel dood te zijn? Is het nobeler om geduldig alle onheil te ondergaan die het lot je toewerpt of valt het te verkiezen om de strijd tegen alle zorgen te beëindigen door gewoon jezelf te doden?
===
Gerucht gaat dat 'BloemigeJeroen sinds begin 2013 al het KanariePietje van netwerk @euHvR was en inmiddels bestand is tegen het steeds giftiger wordende klimaat in Washington'!
http://www.ftm.nl/column/prinsjesdag-gekaapt-economen/#comment-2116604589
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt vandaag tegen een @CP_sME dat hij niet wist dat 'de konijn uit de hoed', de code was voor "de blauwdruk van het systeem 'Leven en Laten Leven'".
Carlijne Vos vanuit Athene: "De Grieken moeten morgen naar hun geboortedorp om te kunnen stemmen. Voor sommigen betekent dat ze naar de andere kant van Griekenland moeten zien te komen. Reizen is duur. Als die reis dan ook nog cash moet worden afgerekend, terwijl er een pinlimiet van 60 euro per dag geldt, is de keuze snel gemaakt: 'Zonde van het geld'."
Peter de Waard durft nog steeds te schrijven dat 'het financiële systeem is gebaseerd op vertrouwen'.
http://www.volkskrant.nl/economie/wie-een-grexit-wil-helpt-de-speculanten~a4094185/
In de optiek van de 'logica van de 1' is de natuurwet "waarheiddelen creëert respect, vertrouwen en liefde" ook van toepassing om de huidige wereldorde. Het probleem van westerse politieke bestuurders is dat ze 'de normen van de absolute waarheid' niet kennen. De 'economische basis van iedere bank en munt was gebaseerd op de schaarste van geld', maar dit is heden ten dagen niet meer het geval. Het probleem is alleen dat 99,9% van het KAPITAAL bij 0,1% van de (rechts)persone
Leprechaun
pubbenMichiel
Leprechaunhttps://www.youtube.com/watch?v=R5Gppi-O3a8
WtW
MichielMichiel
WtWGreenspan heeft zich als een interventionist pur sang gedragen, ongeacht zijn omgang met mevrouw Rosenbaum.
WtW
MichielIk had dit filmpje gezien uit 1999, waarin hij het beleid van Clinton beschreef als het 17e jaar van de Reagan regering en ook enthousiast was over Greenspan, maar dat was natuurlijk wel een andere tijd. Ik ben dan altijd benieuwd wat zo iemand nu had geconcludeerd. Als ik u goed begrijp had hij gewild dat men na 9/11 minder had ingegrepen, het meer aan de markt zelf had gelaten.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UlNxIc9gUMc#t=127
Intuïtie Trainer
pubbenIn het systeem 'Liegen om te Leven' werken (private) banken volgens een fractioneel systeem, waarbij CONTrACTEN in de 'echte' economie worden gebruikt als onderpand voor nieuwe leningen. Niet alleen blijft de geldhoeveelheid en de inflatie groeien (u heeft steeds meer geld nodig om dezelfde hoeveelheid olie/voedsel te kopen), maar heeft de 'virtuele' economie ook de macht om alle landen te corrumperen.
http://www.ftm.nl/exclusive/verwijten-ackermann-wegens-zelfmoord/#comment-2121060643
HollywoodHillarY wil de wereldwijde ParadigmaConflict wel oplossen, maar dan Jean-Claude Juncker niet uit de school klappen. Dus vertelt hij dat 'een grexit een te gemakkelijke oplossing zou zijn'!?!??
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/07/live-grieken-en-schuldeisers-praten-voor-het-eerst-na-referendum/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=feed
Het Europees Parlement in Straatsburg is vandaag geïnformeerd dat er vanmiddag in Brussel niet over het systeem 'Leven en Laten Leven' zal worden gesproken. De Eurotop is namelijk bedoeld om 'met elkaar te praten', 'de orde te herstellen' en 'het gezond verstand te gebruiken'!
Vorige week gaf de Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie aan dat hij zeer verrast was over de "egoïstische en tactische spelletjes" die 'door de dollar' worden gespeeld.
https://www.youtube.com/watch?v=pRK6pCnzneQ
Jan Willem de Hoop
Ko PernicusFrank Wijn
Waarom? Lees Nicolas Taleb, De Zwarte Zwaan.
http://www.bol.com/nl/p/de-zwarte-zwaan/1001004005763607/
Leprechaun
Frank Wijnwe weten nu al dat dat de commerciële banken waren en zijn gebleven.
Anton
Frank Wijnpubben
Frank WijnWatching the Wheels
Frank WijnLeprechaun
Maar je kunt wel zelf dat gedrag van banken beoordelen. Als iemand echt niet wil praten dan kun je uiteindelijk nog maar een ding doen en dat is je omdraaien en hem verder te mijden.
Iedereen heeft een bank nodig, maar nadat je je hebt omgedraaid heb je nu geen keuze. Geen keuze hebben dat is nu de oorsprong van onze frustratie die menigeen hier al tijden lang ventileert op FTM. Daarom doen wij er goed aan een nutsbank in Nederland te creëren (SNS ?) dan kunnen wij allen, na ons omdraaien, wel vervolg stappen gaan zetten.
Het zal ons daarna niets meer uitmaken dat de huidige commerciële banken niet communiceren.
Jansma
LeprechaunHet is dan ook niet de bankier die "aangepast" moet worden, neen, het is de Staat die in eerste instantie al een crimineel monetair stelsel van monopolygeld uit lucht opzette en haar bovendien zo ontzettend slecht beheert en controleert dat de private partijen met privilege binnen dit systeem zulke grote hiaten in de regelgeving weten te vinden dat men het systeem bijna omver kegelt in winstbejag. Het probleem is dus niet dat de bankiers winstbejag nastreven, maar dat het systeem van de Staat de ruimte en mogelijkheden biedt om zulks te doen over de rug van klanten.
Het opzetten van een nutsbank lost in mijn beleving dan ook niets van de problemen op. Het is meer van hetzelfde. Hetzelfde criminele monetaire stelsel, dezelfde regels, dezelfde overheid. Uw denken bevalt me echter zeer, omdat uw denken is gebaseerd op het individu dat voor zichzelf de beslissing maakt om niet langer zaken te doen met louche entiteiten. Daar ligt de oplossing!
Het is dus enkel uw voorgestelde oplossing die in mijn beleving niet het gewenste effect (moreel gedrag bankiers) zal sorteren. Wat wel een werkelijke oplossing kan zijn is de Staat de bevoegdheid de monopoliepositie op de uitgifte van geld te ontnemen. Daar waar de markt vrijgegeven wordt zullen nieuwe aanbieders "nieuwe soorten" geld gaan uitbrengen. Dit zal geld zijn dat een achterliggende waarde kent en daarmee een werkelijke intrinsieke waarde, waar het huidige geld letterlijk be
Leprechaun
JansmaUiteindelijk bepaalt de overheid de wettelijke normen voor zo'n nieuw landschap. Niemand staat boven de wet, maar ik bepaal wel zelf of ik het er moreel mee eens ben.
Ik heb nu een voorkeur richting nutsbankieren, maar het zijn mijn eigen ethische waarden die bepalen waar ik in de toekomst bankier.
mvg
pieter jongejan
JansmaJansma
pieter jongejanDank voor uw inhoudelijke reactie. We zijn het absoluut eens over het gegeven dat de basis van alle ellende in het Eurosysteem gelegen is in het gegeven dat we met eens systeem van fiat-valuta te maken heeft en dat werkelijk geld met achterliggende waarde een groot deel van de problemen als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen.
Ik zou u er alleen op willen attenderen dat het juist de overheid is die dit systeem heeft ontworpen, geïmplementeerd, in stand houdt en zelfs tracht uit te breiden. Dat doet een overheid natuurlijk niet als de bestuurders van die overheid daar voor de overheid geen zwaarwegend belang in zagen. En daar zit de crux. De enigen die het systeem zelf kunnen aanpassen IS diezelfde overheid die kennelijk een zwaarwegend belang ziet in haar juist absoluut niet aanpassen. Meer controle van de overheid is dan ook niet te verwachten in mijn beleving, aangezien dit kennelijk niet in het belang van diezelfde overheid is. De overheid is het probleem. Niet de oplossing.
Wat dat zwaarwegende belang voor de bestuurders van de overheid is, is eveneens duidelijk. Het stelt de overheid in staat om met een klik van de muis eenheden geld bij te drukken en op die manier op ongekende schaal nagenoeg ongezien massief koopkracht te stelen van burgers. Geld is immers niets anders dan een "medium" om koopkracht in op te slaan en als een overheid bijdrukt en dat geld zelf uitgeeft dan geeft ze dus de koopkracht van haar burgers uit....
Mijns inziens kunnen we dus 10.000 Pieter Lakemannen in Nederland hebben die allemaal wijzen op het gegeven dat centrale banken door criminelen bestuurd worden, maar het is juist de overheid(!) die crimineel handelt door het corrupte systeem in de eerste plaats te handhaven. Met andere woorden: Een overheid (zeker de EU en die van ons) heeft dus geen enkele(!) interesse in het afschaffen/aanpassen van dit roofsysteem. Het is alsof u de maffia zelf vraagt om een systeem van diezelfde maffia aan te passen in
pieter jongejan
JansmaHet hoofdprobleem is volgens mij niet meer of minder markt, zoals u me wilt doen geloven, maar meer vernieuwing versus het beschermen van de ouwe meuk. Schumpeter is actueler dan ooit.. Onze politici laten zich om de tuin leiden door de Fransen, Amerikanen en Engelsen, die hun financiële sector en hun vergane glorie willen beschermen door de rente jaren achtereen op een kunstmatig laag niveau te houden.
Ik ben het overigens wel met u eens dat de (corrupte) overheden zich niet zonder slag of stoot gewonnen zullen geven. De Lakemannen zijn nodig om de bevolking te informeren over de leugens die in de media verschijnen.. Nu wordt er in Griekenland een referendum georganiseerd zonder dat de te verwachten gevolgen op korte en lange termijn duidelijk worden gemaakt. Waarom heeft bezuinigen in geval van Gri
Fedde
JansmaIk heb zojuist Marcel Molle, topfotograaf en sinds kort trouwens ook voorzitter van stichting de Zilveren Camera, de tip gegeven jullie even een rekening te sturen voor het gebruik van zijn foto boven dit stukje. Hij wist van niks. Oh ja, en weet even dat plaatsing zonder toestemming meestal een stuk duurder is.
Just keeping you honest...
Groet, Fedde (voor wie Marcel deze foto maakte, ten behoeve van het kwartaalblad van de NVB)
jefcooper
pieter jongejanDie Spanjaarden joegen heel wat mensen de dood in voor dat gele spul.
Het 'aardige' is dat Spanje z'n economie verwaarloosde door dat gele en grijze spul.
Adam Smith schreef z'n 'Wealth of Nations' om uit te leggen dat je niets had aan niet roestende metalen, dat de rijkdom van een land lag in wat het produceerde.
Een goudstandaard is dus onzin, eerst moeizaam goud uit de grond halen, en het dan in dure kluizen ondergronds stoppen.
Wel is het zo dat een goudstandaard monetaire autoriteiten weerhoudt van dwaasheden, als de euro een goudstandaard had zou drukker Draghi niet kunnen drukken.
Kritische Gast
jefcooperIk ga het niet verklappen. Gaan jullie maar Googelen. Heel leerzaam.
jefcooper
Kritische GastDe steeds meer anti westerse opstelling van Z Amerikaanse landen wordt er deels ook door verklaard, Brazilië BRICS land, Venezuela, Bolivië.
Het Atlantis verhaal kwam in omloop door een Griek die ooit in Egypte was, als ik me herinner, iets van een 4000 jaar geleden, en daar een verhaal oppikte.
De vulkaanuitbarsting van Thera wordt er mee in verband gebracht.
Intuïtie Trainer
JansmaOfwel, alle politici die nu en in het verleden actief waren, zijn verantwoordelijk dat er rechtspersonen waren die met 'gratis geld van de centrale banken' staatsobligatie mochten kopen (zo kreeg de overheid geld, zonder belasting te heffen). Dit principe wordt nu de Griekse regering onthouden en het is vreemd dat 'deze chantage' nog steeds niet door de 'zogenaamde onafhankelijke journalisten' is ontdekt!
http://nos.nl/artikel/2044350-geld-voor-grieken-ging-naar-de-banken.html
Gregor Gysi: "Frau Merkel, u heeft een historische verantwoordelijkheid. U kunt de geschiedenisboeken ingaan als redder of als vernietiger van Europa".
Premier Tsipras: "Ze vragen u in te stemmen zonder een oplossing te bieden".
http://nos.nl/artikel/2044578-tsipras-ook-bij-nee-blijven-we-in-de-eurozone.html
Bondskanselier Merkel noemde het laatste voorstel van de Griekse premier Tsipras niet specifiek, maar zei wel dat "de eurozone het referendum rustig kan afwachten".
Minister van Financiën Schäuble zit echter in een bijna onmogelijke situatie, omdat hij het GELD=ZUURSTOF-paradigma niet beheerst. Al wist hij wel te vertellen dat "Een stabiele munteenheid behoefte heeft aan vertrouwen en verantwoordelijke leden en niet aan een partner die aan waarheiddelen wil doen"?!!??
Dit deed de Franse president Hollande vandaag weer verzuchten dat deze tijd vraagt om waarheiddelen, niet om "onwrikbare verklaringen" volgens de richtlijnen van het SCHULD=H00P-religie. Het valt Arjan Noorlander in Brussel al op dat de regeringsleiders ook aan het draaien zijn. "Ze kiezen allemaal een beetje hun eigen lijn, maar binnen de marges van het script van de 3e SpinozaGolf. Ze hebben afgesproken elkaar niet te laten vallen."
http://nos.nl/artikel/2044571-merkel-
Keinstein
Als een mentaliteitsomslag het doel is moet je ze a) failliet laten gaan en b) aanklagen en aansprakelijk stellen zodat ze, gelijk Ronald Reagan gedaan heeft tijdens de Savings & Loan crisis, in de bak verdwijnen.
Het probleem daarmee is dat de overheid zelf, als zijnde de uberschuldjunkie, dan ook failliet gaat omdat ze nergens meer kunnen lenen als hun kredietleveranciers verdwijnen. Kijk, en daar gaan ze niet aan meewerken natuurlijk.
jsmid
dat we nu wel veilig zitten, dan moet je juist gaan oppassen.
Met andere woorden, er komt geen stresstest van de EBA in 2015, omdat men al scheuren in de dijken ziet en men dat niet wil tonen aan het publiek?
http://www.rtlnieuws.nl/economie/eba-deze-zomer-geen-stresstest-onder-banken
http://www.blikopnieuws.nl/2015/229891/nederlandse-banken-hebben-nog-meer-probleemleningen-dan-in-2010
""Volgens hem was het dan ook geoorloofd om als overheid te besluiten om de
bonussen van bankiers flink in te beperken. ‘Beloningen kunnen wel
degelijk risicovol gedrag uitlokken. Het beperken van bonussen is een
vergaande maatregel, je grijpt als overheid in in de private sector en
in contracten tussen banken en hun werknemers. Maar ik vind het
gerechtvaardigd'""
Dijsselbloem is bezig met symptoombestrijding .Als Dijsselbloem echt voor het volk is had hij naar IJsland moeten om te vragen naar de details hoe IJsland de crisis heeft bestreden, niet alleen bij de bank maar vooral bij de bewoners van dat land.
Jan Willem de Hoop
Of het is wel begrepen maar wil men er nog niet aan er de juiste conclusies en maatregelen aan te verbinden. Je eigen comfortzone verlaten valt natuurlijk niet altijd mee.
Maar als men in de sector zelf van mening is dat men het nog niet allemaal begrepen heeft pleit dat wel voor iets meer bescheidenheid en minder hoge salarissen. Toch niet zulke toppers als men zelf denkt dus.
Watching the Wheels
Jan Willem de HoopLeprechaun
Jan Willem de Hoopjefcooper
Jan Willem de HoopPatrick Goudriaan
jefcooperjefcooper
Patrick GoudriaanGreed@isgood.nl
Bij enige financiële instellingen gaat men gewoon door met verhullen van de megazwendels uit het verleden, bij voortduring met hulp van enige ambtenaren 'special operations', advocaten en accountants.
En natuurlijk allemaal mogelijk gemaakt door heel veel wegkijkende professionals en burgers.
Wegkijken als andere mensen worden belaagd en benadeeld; daar is de menselijke soort heel goed in.
Shame on you!
Ps. Het boek The Big Short is een aanrader
jefcooper
Een topman van een verzekeringsmaatschappij, die één van de eerste was begin tachtiger jaren met rechtstreeks verzekeringen afsluiten, zei me toen dat de kosten veel hoger waren dan iemand in de gaten had.
Hoe dat nu is weet ik niet.
Wat ik wel meen te weten dat vrijwel niemand geld over heeft voor financieel advies.
Vrienden die hun hypotheek wilden oversluiten vroeg ik 'waarom wil je zelf de juiste hypotheek uitzoeken, waarom laat je je niet adviseren door b.v. Eigen Huis ?'.
Dat kost wat, maar dan heb je ook wat.
Ze keken me aan of het in Keulen donderde.
Diegenen die zonder na te denken de renteswap deals tekenden dachten net zo min na als de kopers van woekerpolissen.
Hoeveel mensen hebben enig idee wat rood staan kost, of afbetaling ?
Dat dat allemaal niets bijzonders is, en oud, lees:
William H. Whyte, ‘The organisation man’, New York 1956, Penguin 1961
Michiel
jefcooperjefcooper
MichielEen AFM baas zei eens 'veel Nederlanders weten niet wat een percentage is'.
Een slimme vriendin, universitair afgestudeerd zei me eens 'als je hersens hebt verdien je meestal meer, maar je weet ook nog eens beter met geld om te gaan'.
In de goede oude tijd was er de invloed van zieleherders, niet dat die altijd goed werd aangewend, maar die was er.
Daarna waren er vakbonden.
Tegenwoordig lijken vele mensen uitgeleverd aan reclame.
Toen ik nog op de middelbare school zat, en dus nog niet veel van economie wist, zag ik de eerste financierings advertentie.
Eind vijftiger jaren.
Die bevatte de tekst, altijd onthouden, 'ik laat m'n nieuwe auto financieren, want ik wil mijn gezin niet tekort doen'.
Ik dacht toen 'wordt die auto daardoor goedkoper ?'.
Inmiddels vinden auto verkopers het maar raar als je een auto niet laat financieren.
Michiel
Zijn belangrijkste uitspraak:
https://youtu.be/HXRqfBZEqvA?t=3359
Watching the Wheels
MichielVoor de nodige nuance ... "Willem Middelkoop 'Ons geldsysteem is monsterverbond tussen monarchen en bankiers' "
https://www.youtube.com/watch?v=M1kg0kIbyyo
WtW
Watching the WheelsMichiel
WtWWtW
MichielDan zou het kunnen dat een gespreksleider (als een soort scheidsrechter) zorgt voor 'het sportieve element' (strijd) in de discussie.
Ik zocht eigenlijk een filmpje waarin Middelkoop of Luyendijk zei dat ze je bij Pauw en Witteman soms een blaadje voorhouden met wat stekelige dingen over je 'opponent'. 'Wist je dat ... en dan zo'n blaadje' en dan vragen of de gast feitelijk de strijd aan wil gaan met de andere gast op basis van die weetjes. Op die manier houden ze zelf schone handen.
Michiel
WtWWaar baseer jij je gedachte op?
Watching the Wheels
Michielhttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=L7r9xrj3BW8#t=3
Leprechaun
Watching the WheelsJe hebt vandaag weer prima je best gedaan om de broodnodige discussie over de banken wakker te houden.
mvg
Watching the Wheels
LeprechaunLeprechaun
Watching the WheelsWatching the Wheels
LeprechaunLeprechaun
Watching the WheelsSchrik zelfs nu nog af en toe wakker van CDA-achtige nachtmerries, waarschijnlijk heb ik last van PTTS (zou ik schadevergoeding/ smartengeld bij deze politieke partij kunnen claimen?)
Michiel aanvulling:
Omdat Jan Kees op de lagere school zo goed was in rekenen en op Nyenrode nog wat naschoolse bijles heeft genoten, heeft KPN hem net op tijd als CFO kunnen binnen halen.
Michiel
Watching the WheelsBar weinig. Niet eens een fatsoenlijk huis. Je hebt 4 badkamers nodig om fatsoenlijk te kunnen leven: een voor de ouders, een voor de kinderen, een voor de gasten en een voor de au pair.
WtW
Watching the WheelsWatching the Wheels
Watching the WheelsMichiel
Watching the WheelsWatching the Wheels
MichielWatching the Wheels
MichielWtW
Watching the WheelsMichiel
Watching the WheelsAls je dingen schrijft die hem niet bevallen, stuurt ie een advocaat op je af.
Watching the Wheels
MichielHij heeft het inderdaad niet makkelijk en misschien wel verkeerd gegokt. Je had misschien achteraf wel kunnen vermoeden dat ze (VS) heel lang de goud- en zilvermarkt en andere markten zouden blijven beïnvloeden.
Feitelijk is alles fake, eigenlijk moet je nergens in beleggen behalve in jezelf en in de mensen om je heen.
Michiel
Watching the WheelsWtW
MichielWatching the Wheels
MichielMiddelkoop heeft toch gewoon gelijk dat Wellink niet heeft voorkomen dat onze pensioenfondsen in het Amerikaanse piramidespel gokten en dat is toch verdacht. Persoonlijk denk ik dat het bewust CDA beleid is om met andermans geld te gokken. Denk nog even aan het beeld Balkenende Bush, Jan-Peter was minder bang van gepensioneerden dan van die oorlogsvoerder die hij financieel en militair steunde (met andermans geld). Kijk even naar Henry Paulson vanaf 3 min., het systeem is zeer gecorrumpeerd. Henry Paulson https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Paulson#Lehman.27s_bankruptcy zou zelf zo'n 200 miljoen dollar belastingvrij hebben binnengeharkt. Dat kun je toch niet geloven. Alle banken incl. bank Israël worden geleid door ex Goldman Sachs mensen. En er is voor burgers geen alternatief.
https://www.youtube.com/watch?v=Fmgdsw0BrLs&feature=player_detailpage#t=57
WtW
Watching the WheelsOndemocratisch systeem. We houden een ziek corrupt systeem in stand.
https://www.youtube.com/watch?v=Ghw1a6F2XsA&feature=player_detailpage#t=310
Michiel
WtWWellink was eind jaren negentig niet president van de BIS, maar werd dat in maart 2002. Zoals gewoonlijk zit Middelkoop er weer jaaaaren naast ;-)
Watching the Wheels
Michielhttps://www.youtube.com/watch?v=kNqQx7sjoS8
Michiel
Watching the WheelsHij heeft daar wel een punt maar maakt het allemaal zo groot. Hij verwijt Wellink dat die de Amerikanen geen strobreed in de weg legde. Gelooft Middelkoop nou echt dat de Amerikanen zich iets gelegen laten liggen aan aan een Hollands bankpresidentje?
Wist je dat Middelkoop zelf met Ernst Welteke (oud-Buba-president), Frits Bolkestein, Laurens Jan Brinkhorst, Ben Knapen en Ruud Lubbers in een adviesraad zit?
Michiel
Watching the WheelsLeprechaun
Watching the WheelsBij GS hebben ze volgens Luyendijk wel hart voor hun eigen zaak, in de City is dat niet het geval.
Denk niet dat ik Luyendijk's opmerking serieus ga nemen.
WtW
LeprechaunMichiel
WtWUit je lijst haal ik binnen 1 minuut 2 knoeperds van fouten. Barack Obama heeft nooit voor GS gewerkt. Robert Hormats is geen vice chairman van Goldman Sachs geweest, maar vice chairman van Goldman Sachs international. Nogal een verschil.
WtW
MichielEr stond overigens niet dat Obama bij GS gewerkt had, er stond "Obama owes his career to Goldman Sachs which was not only his biggest financial contributor when he ran for the Presidency, but was also his biggest contributor when he ran for the US Senate." " Goldman's employees contributed more - $980,945 - to Barack Obama's presidential campaign than any other company. http://www.huffingtonpost.com/2009/06/02/government-sachs-goldmans_n_210561.html
Michiel
WtWWtW
MichielMichiel
LeprechaunGooi er weer eens een leuk raadseltje in, bofferd.
Leprechaun
Michielmvg
O, ja Wiebe, daar hebben we na zijn eerste 100 dagen bij de Rabo niets van gehoord en we wachten nog steeds , tja t's jammer.
Jellen, tja...
Dit artikel verdient eigenlijk wel om zo'n 200 commentaren, maar dat mag niet alleen bereikt worden met raadseltjes, dat moet een uitzondering blijven anders verliezen we geloofwaardigheid.
Michiel
LeprechaunEerst schreef je Guarduan.
De etiquette schrijft voor dat je bij wijzigingen even een regel toevoegt als:
Edit: naam krant verkeerd gespeld.
boftm
MichielEtiquette begrepen maar dat ga ik niet doen tenzij ik inhoudelijk wat verander.
Watching the Wheels
MichielLeprechaun
MichielOnze Zuid-as en banken zijn daar niet mee te vergelijken concludeert Luyendijk, maar onder tussen kan ik geen Nederlandse bank vinden waarbij ik vrijwillig mijn bankenzaken onder kan brengen. Luyendijk's boek brengt dus ook niet de oplossing voor onze Nederlandse bank-probleem voor consument en het MKB.
Joost Vsser
Leprechaun
Joost VsserDie Grieken zijn zo dom nog niet en houden hem een keer democratische waarden voor. Ja en daar houdt Dijs nu niet zo van.
Michiel Werkman
Zit hier niet de kern van het probleem: de kop in het zand steken? Het is gewoon een brevet van onvermogen van de huidige generatie "top" bankiers. Zij spiegelen zich aan de zakenbankiers in The City en in New York en lijken iedere vorm van maatschappelijk besef te hebben verloren.
Communiceren is bankiers sowieso vreemd. Alle ronkende reclames ter spijt.
Michiel
Michiel WerkmanWatching the Wheels
Michieljsmid
Michielmichiel werkman
MichielVerhaar (is dat een 'top'-bankier?), Ruding, Wijffels, Groenink etc. zijn niet actief meer maar oud-bankiers hè?
Leprechaun
Michiel WerkmanWe zouden allemaal een brevet van onvermogen aan de top van iedere Nederlandse bank moet opsturen.
Molenaer
Michiel
MolenaerMolenaer
Michielph4ge
Zo'n Zalm is een glibberige aal die alleen aan zichzelf denkt. Hij zit op die positie vanwege zijn reputatie en uitstraling, daar krijgt hij vorstelijk voor betaald, maar bij al het slechte nieuws zien we hem niet. Hij moet juist voor zn mensen en voor zn bank gaan staan, dat hij dat zelden tot nooit doet geeft aan dat hij zelf ook wel ziet dat hij het allemaal nooit rechtgepraat krijgt
Grumpys view