Dijsselboem: "Staat verliest geld op redding banken"

4 Connecties

Onderwerpen

Kredietcrisis Staatssteun Dijsselbloem

Werkvelden

Banken

De redding van banken door de Staat gaat geld kosten, zo heeft de minister van financiën toegegeven. Dat werd tijd.

Vanaf dit jaar lijdt de Nederlandse staat verlies op de investering die vanaf 2008 is gedaan om SNS, Aegon, ING en ABN Amro in leven te houden. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond in Nijmegen, meldt De Gelderlander. “De rente die we betalen over de miljarden waarmee we de Nederlandse banken hebben gesteund, is nu hoger dan de dividendopbrengsten die terugvloeien.” 

 

Dit is nogal een draai. Voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft ons steeds voorgehouden dat de som positief was. “Mijn voorgangers op Financiën hebben steeds kunnen zeggen: het geld verdient zich terug”, zei Dijsselbloem. “Dat is niet meer zo.”

 

Verwarrend is het allemaal wel. RTL Nieuws schrijft dat er tot nu toe geen verlies is geleden op de staatssteun. In 2011 maakte de Staat nog winst op de portefeuille, in 2012 speelde we nagenoeg quitte. Enige tijd terug verwachtte Dijsselbloem dat ook 2013 een positief resultaat zou brengen, zo blijkt uit de budgettaire overzichten.

 

Wat is dan de veklaring voor de waarschuwing? Door de verslechterde economische omstandigheden kunnen banken volgens de minister minder dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Bedragen noemt hij niet. “Maar dit is geen leuke boodschap. De Nederlandse bevolking is terecht zeer kritisch op de bankensector. Voor mij en het kabinet is het een prioriteit om de bankensector uit de gevarenzone te krijgen. Dat gaat nog een paar jaar duren. Onze financiële sector draagt nog steeds risico's in zich.”

 

Understatement

Dat laatste mag een understatement heten. De hypotheekportefeuille van banken bergt een groot risico in zich, nu onduidelijk is hoeveel verder de huizenmarkt nog inzakt. Betalingsachterstanden nemen toe, net als de gedwongen verkopen. Niet voor niets heeft kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van de grote banken vorige zomer nog afgewaardeerd. Wie de berichten over SNS volgt, begrijpt waarom. Het zou dus kunnen dat Dijsselbloem rekening houdt met een nieuwe redding van SNS.

 

Voorlopig gaan de verliezen alleen nog om het verschil tussen de rentebetalingen en het dividend. Als ABN Amro straks weer naar de beurs gaat, komt waarschijnlijk de echte pijn. De overheid betaalde destijds 16,8 miljard euro voor ABN; een rekening die later opliep tot 30 miljard. Zo veel is ABN Amro volgens analisten en oud-topman Rijkman Groenink niet waard. Hoogstens 20 miljard, zei de ex-bankier.

 

De prijs van 30 miljard had volgens de Commissie de Wit, die de kredietcrisis onderzocht, weinig te maken met de werkelijke waarde van de bank, maar was een offer dat gebracht is voor financiële stabiliteit. Vermoedelijk is er vijf miljard teveel betaald.

 

Gerrit Zalm

Volgens Gerrit Zalm, baas van ABN, moeten we niet meer zeuren over banken en "positief" zijn over de sector die zo veel problemen heeft veroorzaakt. Het is lastig in te zien waarom.  

 

Lichtpuntje is ING dat een groot deel van de staatssteun - 10 miljard - al heeft terugbetaald. Bovendien profiteert de Staat van de verbeterde huizenmarkt in de VS, die de waarde van het pakket Alt-A hypotheken (die de Staat garandeert) omhoog stuwt. Het ziet ernaar uit dat de Staat op die redding geen geld verliest, meldde Het Financieele Dagblad gisteren. 

 

Niet iedereen is amused door de uitspraken van Dijsselbloem. Dat de minister dit naar buiten brengt zonder eerst de Kamer te informeren, is niet zoals het hoort. De minister heeft laten weten de Kamer per brief over de cijfers te informeren.